Autostrada A8 Târgu Mureș-Iași

Started by Ionut, September 18, 2011, 12:22:22 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

shift2rail

^^ nu exista riscul de a "pierde" granturi PNRR deja depozitate in conturile BNR (aprox 10 mld eur): vor fi realocate catre investitii care au vocatia de a fi finalizate pana la sf lui 2026, cu proiectele intarziate transferate in PT, credite BEI, samd. Infra nu sta rau, in snatate, educatie, progresul e extrem de limitat==> potential aflux de granturi suplim. catre infra.

Riscul ramane insa mare ptr banii neatrasi din cererile #4, si cererile recombinate 5+6, 7+8. Aici vb de jaloane&tinte costisitoare politic.


hermes

Autorizația pe Tg Mureș - Miercurea Nirajului n-ar da-o, din toată incompetenta CNAIR doar nu era să finanțeze 2 loturi de A8 din PNRR, las ca musca din programul Transport, ca e sac fără fund la Pistol.
The only time Success comes before Work is in the dictionary.

ncb

Quote𝐒𝐨𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐭̦𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐀𝐮𝐭𝐨𝐬𝐭𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐀𝟖  - 𝐓𝐚̂𝐫𝐠𝐮 𝐌𝐮𝐫𝐞𝐬̦ - 𝐓𝐚̂𝐫𝐠𝐮 𝐍𝐞𝐚𝐦𝐭̦, 𝐒𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐈𝐈  𝐒𝐚̆𝐫𝐚̆𝐭̦𝐞𝐧𝐢 - 𝐏𝐢𝐩𝐢𝐫𝐢𝐠

➡  Compania Națională de Investiții Rutiere S.A. a elaborat și depus în data de 08.04.2025 aplicația de Finanțare pentru proiectul Autostrada A8 - Târgu Mureș - Târgu Neamț (Secțiunea II - Sărățeni - Pipirig), în vederea obținerii finanțării nerambursabile în cadrul Programului Transport 2021-2027, Prioritatea 1 -  Îmbunătățirea conectivității primare rutiere- proiecte de investiții situate pe rețelele TEN-T Centrală și TEN-T Globală (inclusiv fazate și proiecte de sprijin) - Finanțare FC, Obiectiv Specific RSO3.1 - FC - RSO3.1_Dezvoltarea unei rețele TEN-T, reziliente la schimbările climatice, inteligente, sigure, durabile și intermodale.

💬 ,,Solicitarea de finanțare a fost depusă pentru cele patru loturi ale secțiunii montane dintre Sărățeni și Pipirig, loturi cu o lungime totală de 116 kilometri. Din cele patru loturi lansate în licitație anul trecut, două au deja contractele de proiectare și execuție atribuite. Aplicația pe care am depus-o, astăzi, la Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii are o valoare totală estimată de 𝟐𝟔,𝟔 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢 din care contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 𝟖.𝟗 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢, reprezentând 40% din valoarea eligibilă. Diferența de  𝟏𝟕,𝟕 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢, urmează să fie asigurată din fonduri de la Bugetul de Stat." a declarat directorul general al CNIR, Gabriel Budescu.

Contractul de finanțare pentru acest proiect va putea fi semnat ulterior parcurgerii etapelor de evaluare si selecție, în conformitate cu prevederile Ghidului Solicitantului pentru PT 2021 – 2027.

Durata proiectului in  cadrul cererii de finanțare: 59 luni (inclusiv activități conexe specifice obiectivului).

Informații detaliate despre loturile Autostrăzii A 8, traseul și hărțile în format KMZ pot fi regăsite în secțiunea dedicată proiectului

https://www.cnir.ro/segment/autostrada-unirii-a8-sectiunea-montana-sarateni-pipirig/

CNIR

Hercule

#6139
QuoteAutorizația de construire pentru A8, Tg. Mureș – Miercurea Nirajului a fost eliberată astăzi de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii

🔹Este vorba despre autorizarea executării lucrărilor de construire pentru Autostrada Târgu Mureș -Târgu Neamț – secțiunea I: Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (22 km) și legătura cu Autostrada A3 (2,4 km) – etapa 1.

🟢Contractul a fost semnat în februarie 2024, cu Nurol (Turcia), având o valoare de 2,46 miliarde lei (fără TVA), și prevede inclusiv construcția a 36 de poduri, pasaje și viaducte printre care un pasaj cu o lungime de 256 metri.

🔴Finanțarea este asigurată prin PNRR. Termenul de proiectare a fost de 6 luni și a fost depășit, iar cel de execuție prevăzut în contract este de 24 de luni. După avizarea proiectului tehnic, CNAIR poate da Ordinul de începere a lucrărilor.

Amplasamentul lucrărilor se află pe teritoriul administrativ al U.A.T. -urilor Gh. Doja, Crăciunești, Acățari, Păsăreni, Gălești și Miercurea Nirajului.

Sursa: punctul.ro

PS. Nu stiu la ce se refera "etapa 1". Poate e o AC partiala.
Deșteaptă-te române!

JohannDB

................ La intrarea în Acățari, mergând spre Tg. Mureș, pe DN 13, între km 155/156 pe dreapta, a apărut o mare orzanizare de șantier turcească; am fost oarecum surprins și nu am reușit să fac poze...... Însă fac legătura cu ce am citit mai sus. Pentru momentul actual, A8 cu zonele limitrofe de la Tg. Mureș, nu se prea încadrează în traseele mele și "mă va ajuta" abia când voi avea o nouă secțiune de la actualul KM 00 al A3MS de la Ungheni la ieșirea în DN 13, la Acățari.

pentium10

organizarea aia de santier e acolo din toamna, si de 3 luni e mare, in asteptarea autorizatiei de construire
Waze advocate, Google Developer Expert, In Mures

pasadia

De curiozitate - care e motivul pentru care ti-ai bate joc de acest DC de ajungi sa faci o asemenea relocare? Adresa pe Gmaps este asta si se vede ca nu exista nici un impediment in traseu care sa oblige la relocarea DC-ului.

FMFM

#6143
Probabil declivitatea rampelor necesare nu s-ar fi incadrat in distanta pana la DJ155l

M_Z

Sunt vreo 550m. E suficientă lungimea pentru rampe.
Doar sa aibă dc-ul o declivitate foarte mare și atunci iese rampa de vale mult mai lunga. Așa ar fi problema că autostrada e la mijloc iar rampele sunt asimetrice.
Oricum e stupid că nu au adus în coincidenta dc12a și dj155m și să facă o singura intersecție.

gicu

A ieșit vineri AC pe acest lot (Tg. Mureș - Miercurea Nirajului). Din pacate nu știu dacă pe tot sau parțial. Urmează să se publice.

hermes

Este AC partiala din ce se spune in spatiul public, pe diferite pagini de social media. Vom vedea cat de repede vor autoriza si restul de lucrari, pe pagina MT inca nu este postata autorizatia.
The only time Success comes before Work is in the dictionary.

pasadia

^^^ pai daca declivitatea e o problema nu ar fi mai simplu sa faci subtraversare pentru drumul local. Adică A8 va fi oricum pe un terasament, DC -ul putea fi eventual săpat 1-2 metri sub cota actuala fara a aceea probleme mari...

M_Z

Daca e problema de declivitate pentru pasaj peste e problema și pentru pasaj sub dar pe rampa cealaltă.
Pentru o subtraversare ai nevoie de un rambleu de cca. 6.5-7m.
Ca să treci sub nivelul terenului ai doua variante: sa aibă drumul secundar o linie roșie care să îți permită să dai continuitate apelor și în același timp sa nu depășești declivitatea maximă sau
sa faci covată și să prevezi bașă și pompe pentru apele pluviale plus riscul de blocaj din cauza înzăpezirii. De aceea nu se practică in câmp pasaje subterane.

Am mai văzut cazuri la limita tratate din topor precum aici in loc să gândească puțin altă soluție.

Cetatean

Nu uitati ca probabil si autoatrada e intr-un mic rambleu de 2-3 m,ca la normativ. Plus frica de pasaje pe sub corpul autostrazii din cauza mentenantei.  Pompe,munca,urnarire,asa mai bine traseu de vtm.
Suprateran,ai nevoie de cam 450-5oo m lungime din baza rampa in baza rampa. Cu o inaltime libera de 5.5m,plus grinzi,placa,sistem rutier si h rambleu 2,3 m. Sa scoti si longitudinalul in panta ok,sa zicem un 5%.
Subteran poti sa ai cu 100-150 m mai putin pe rampe,din cauza rambleului pe sub care treci. N-am prea vazut varianta asta,din pacate