Autostrada A8 Târgu Mureș-Iași

Started by Ionut, September 18, 2011, 12:22:22 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

survola

#6120
^
Autorizația de construire (AC) pentru segmentul Miercurea Nirajului – Târgu Mureş din Autostrada Unirii A8 va fi emisă abia în luna mai, a transmis Compania de Drumuri la solicitarea Economedia. Autoritățile promiteau emiterea AC până maxim la data de 15 martie, astfel că această întârziere crește puternic riscul ca România să piardă banii din PNRR pentru acest lot de autostradă. În același timp, CNAIR reclamă ,,managementul defectuos" al Nurol, ,,abordare superficială" a documentațiilor și ,,incapacitatea" constructorului turc de a înțelege cerințele din documentațiile tehnice, mai arată răspunsul instituției pentru Economedia. Antreprenorul Nurol a depus ofertă și pe lotul următor, Miercurea Mirajului – Sărățeni.

Asociațiile specializate în infrastructură și activiștii pentru modernizarea infrastructurii au avertizat recent că România riscă să piardă banii din PNRR pentru segmentul Miercurea Nirajului – Târgu Mureş din Autostrada Unirii A8, pentru că pentru acest lot nu s-a emis nici acum autorizația de construire și, de asemenea, va fi greu ca antreprenorul turc Nurol să aibă o mobilizare excepțională pentru a se încadra în termen.

Compania de Drumuri transmite acum pentru Economedia că termenul estimat pentru emiterea autorizației de construire (Etapa I) este luna mai 2025, ,,dacă antreprenorul va răspunde corect și în totalitate observațiilor emise de MTI (Ministerul Transporturilor și Infrastructurii)".

Conform Companiei de Drumuri, documentația pentru emiterea autorizației de construire a fost depusă la Ministerul Transporturilor în data de 18 martie, iar pe 27 martie au fost transmise observații. ,,Până în momentul de față, antreprenorul nu a răspuns observațiilor primite din partea MTI", a transmis CNAIR, pentru Economedia.

Antreprenorul a predat proiectul tehnic în data de 4 martie, iar beneficiarul și supervizorul au transmis o serie de observații la documentația tehnică care însumează peste 60 de pagini, mai arată CNAIR.

,,Până în momentul de față, antreprenorul nu a răspuns observațiilor transmise, deși au fost purtate deja două ședințe tehnice de lucru pentru a se urgenta finalizarea PTE de către antreprenor și înaintarea lui spre aprobare supervizorului, urmând că după aprobarea primită să intre în avizare la CTE- CNAIR pentru obținerea AVIZ-PTE", a transmis Compania de Drumuri.

pista_bacsi

De multe ori ii banuim pe MT/CNAIR/CNIR de rea intentie, dar daca e adevarat ca doar in martie a fost depusa documentatia atunci ce poti sa mai zici avand in vedere ca erau 6 luni pentru proiectare. Mie ca in ritmul Nurol lotul nu va fi gata in 2027. Geografia lotului e destul de plata asa ca intarzierea in proiectare mi se pare suspecta. Contractul a fost semnat in februarie 2024.

horatiu.cosma

Să nu luăm de bun chiar tot ce zice CNAIR. Pe stadiul proiectelor scrie că au aprobat PAC-ul în ianuarie 2025. Și Nurol nu e chiar la primul proiect, au mai trecut prin etapele de proiectare pe A3 la Nușfalău. Se zice marginal de niște propuneri de modificare a proiectului față de SF. Experiența mă face să cred că a găsit Nurol niste erori prin SF și CNAIR se mișcă în stilul caracteristic cu aprobarea acestor modificări și includerea lor în contract.

Feri

De pe malul basarabean:
QuoteAu început lucrările la drumul de acces către noul ,,Pod de Flori" de la Ungheni. Traseul Iași-Chișinău va fi mai scurt pe aici



Astfel, în partea nordică a satului Zagarancea și a municipiului Ungheni, la intersecția drumului național R6 Ungheni – Sculeni și a centurii rutiere a municipiului Ungheni, parta a traseului național R1 Ungheni – Chișinău, au început lucrările de amenjare și construcție a drumului de acces către noul Pod peste Prut din Ungheni.

Noul drum de acces spre viitorul ,,Pod peste Flori" de la Ungheni va avea lungimea de cca 550 – 600 de metri (+/-), o lățime de 4*3.75 metri (4 benzi) și va conecta rutier noul Pod peste Prut, la nivel de Autostradă, cu sensul giratoriu de conexiune R1 Ungheni – Chișinău și R16 Ungheni – Sculeni.


Sursa

pista_bacsi

^ Ah iarasi e plin de fente drumul spre a aflat ce e si ce nu e. Ma poti corecta unde gresesc te rog, dar din ce inteleg cam asa e istoria:
1) ianuarie 2024 s-a anuntat castigatorul
2) februarie 2024 s-a semnat
3) martie 2024 s-a dat OIL
4) ianuarie 2025 s-a depus PAC
5) ianuarie - martie 2025 ping pong CNAIR <-> Nurol
6) mai 2025 poate AC?
7) iunie 2025 poate OIL?

Tot mi se pare ca Nurol a fost incet 9 in loc de 6 luni pentru PAC, dar mie ca va dura inca 6-9 luni pana se pun deacord asa ca in total va dura 15-18 luni de la un OIL pana la urmatorul OIL

Johnny1711

OIL a fost parcă 31 mai anul trecut...nicidecum martie

horatiu.cosma

Da, mai 2024 OIL proiectare. Și în ianuarie 2025 s-a aprobat PAC de către CNAIR, nu s-a depus (care a fost mai devreme). De aici autorizația de construire nu ar fi trebuit să mai dureze mult timp, maxim câteva săptămâni, ceva s-a gripat și CNAIR nu zice toată povestea.

hermes

CNAIR minte pentru ca secretarul general de la MT a zis 15 martie, iar acum Pistol e pe ofensiva - nu mai vrea sa lase Leghin Pipirig la CNIR și umbla cu schimbarea ordinului de ministru, de asta semneaza cu întârziere și lotul ăsta, de asta tot întârzie și evaluarea pe M Nirajului Sarateni.
Deci e o lupta iar chestia asta in care mai sunt corecții de făcut la documentație e un atac preventiv al CNAIR ca ei știau ca sunt în culpă cu termenul din PNRR...
The only time Success comes before Work is in the dictionary.

Stef

Zilele trecute, autoritățile din Republica Moldova au început lucrările la noul drum de legătură spre viitorul pod peste Prut de la Ungheni. Acest drum va avea o lungime de aproximativ 550–600 de metri, va include 4 benzi de circulație (lățime totală 15 metri) și va conecta viitorul pod rutier – construit la standard de autostradă – cu sensul giratoriu dintre R1 Ungheni – Chișinău și R16 Ungheni – Sculeni.

În cadrul proiectului, se va realiza și o bandă suplimentară de virare la stânga pe traseul R16, spre Sculeni – prin supralărgirea drumului cu încă o bandă pe o distanță de 270 metri.

Pe 26 aprilie este programată începerea lucrărilor și pe malul românesc, de către constructorul Ness Proiect Europe SRL – inclusiv lucrările la structura principală a podului!



mirceaeliade

Nurol par baieti de ok incredere dupa cum se misca pe A7.  Nu as crede PRul angajatilor la stat.

pentium10

ar trebui torelat, si sa incepe discret fara AC, sa fure startul 1-2 luna nu e problema daca doar stampile lipsesc si solutia e batuta in cuie
Waze advocate, Google Developer Expert, In Mures

alecu26

#6131
60 de pagini de comentarii la proiect e enorm. Probabil NUROL a forțat unele optimizări și tratat cu aroganta relația cu supervizorul și CNAIR, bazandu-se pe relații la alte niveluri.
Au socotit ca toți vor fi în extaz la vederea OS ului, a drumurilor de santier, și ca restul nu mai contează.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

hermes

Ce a aprobat CNAIR in ianuarie atunci, de are 60 pagini de observatii in aprilie? De ce a trecut atata timp ca abia acum sa aflam ca sunt probleme si poate se da AC in mai? De ce secretarul MT spune un termen de 15 martie in baza asigurarilor date de proprii subordonati din CNAIR si apoi "realitatea" se schimba?
Va spun ca e campanie electorala si incompetenta incearca sa fie mascata in orice forma, mai ales ca Pistol este un politruc iar Scriosteanu tace cu gratie pe acest subiect, cum a tacut dintotdeauna. Bine ca face poze romantice pe malul Prutului, ca traversarea Carpatilor Orientali a rezolvat-o...
The only time Success comes before Work is in the dictionary.

Konter

 Tronsoanele autostrăzii A8 Unirii, realizate cu finanțare din PNRR, au șanse mici să fie terminate până la termenul final din 2026 și vor trebui refinanțate prin Programul Transport 2021 – 2027.
Cătălin Urtoi, fost președinte al Consiliului de Administrație al CNIR și unul dintre cei mai activi promotori ai acestui proiect, face o radiografie completă a celor 13 loturi ale autostrăzii și a podului de la Ungheni, evidențiind stadiul actual și riscurile întârzieri.
El este de părere că în lipsa unei mobilizări exemplare și a unei monitorizări constante, promisiunea unei conexiuni rapide între Transilvania, Moldova și granița cu Republica Moldova rămâne un obiectiv greu de atins, deși au trecut aproape șapte ani de la adoptarea legii Autostrăzii Unirii (Legea 291/2018) și cinci ani de la semnarea primelor contracte.
Din analiza făcută de Cătălin Urtoi, rezultă că 7 tronsoane (inclusiv podul de la Ungheni) au șanse reale să respecte termenul de finalizare impus prin legea 291/2018 (31 decembrie 2030) sau, în cazul celor finanțate prin PNRR, termenul de 31 august 2026.
Acestea sunt:
* Miercurea Nirajului – Sărățeni
* Sărățeni – Joseni
* Joseni – Ditrău
* Ditrău – Grințieș
* Pipirig – Vânători Neamț
* Vânători Neamț – Moțca (cu unele riscuri)
* Podul de la Ungheni și punctul vamal.
În plus, sunt și tronsoane care s-ar putea încadra, dar numai cu o monitorizare strictă și mobilizare exemplară – deci șansele lor de finalizare la timp sunt incerte.
Pe de altă parte, următoarele 5 tronsoane sunt considerate ca având risc mare de întârziere, deci nu se vor încadra în termenul legal, în forma actuală:
* Tg. Mureș – Miercurea Nirajului – nu se finalizează până la 31 august 2026 (PNRR), dar posibil până la final de 2027, cu refinanțare.
* Grințieș – Pipirig – în pericol să nu respecte termenul.
* Moțca – Tg. Frumos – risc mare de întârziere.
* Tg. Frumos – Lețcani – risc mare de întârziere, doar un segment ar putea fi gata până în 2028.
* Lețcani – Ungheni – cel mai întârziat tronson, fără finanțare clară; nu se va încadra în termen (cu excepția posibilă a ultimului lot Golăiești – Pod Ungheni).
Tg.Mureș – Miercurea Nirajului (24,4 km)
,,Ținând cont de cele 24 de luni necesare execuției conform contract, acest lot NU se va încadra în termenul final impus de PNRR – 31 August 2026", potrivit lui Urtoi. Fostul președinte a explicat că soluția va fi refinanțarea acestui lot prin PT 2021 – 2027.
Pentru acest tronson a fost finalizată proiectarea, dar încă nu a fost emisă autorizația de construie.
,,Valoarea din PNRR va trebui atribuită unui alt proiect de infrastructură rutieră, care are șanse sută la sută să fie finalizat în 31 august 2026, pentru ca România să nu piardă această facilitate de împrumut prin PNRR", a mai clarificat acesta
Contractul pentru Târgu Mureș – Miercurea Nirajului a fost semnat la 29 februarie 2024 cu firma Nurol Insaat ve Ticaret AS. Valoarea contractului semnat este de peste 2,46 miliarde lei fără TVA. Durata prevăzută în documentație era de șase luni pentru proiectare și doi ani execuția lucrărilor. Execuția lucrărilor va fi demarată după emiterea autorizației de construire.
Lot 1B Miercurea Nirajului – Sărățeni (23 km)
În prezent lotul 1B este în licitație pentru desemnarea câștigătorului. Potrivit informațiilor obținute de ARENA Construcțiilor, în cursul lunii mai ar urma să fie selectat câștigătorul contractului pentru proiectarea și execuția lotului 1b dintre Miercurea Nirajului și Sărățeni, al autostrăzii A8 Unirii.
La această procedură de atribuire a contractului au fost depuse două oferte:
* Ofertant unic: Nurol Insaat ve Ticaret A.S.
* Asocierea: Ozaltin Insaat Ticaret ve Sanayi A.S. (lider), Infravis SRL.
Lotul 1C Sărățeni – Joseni (32,4 km)
A fost desemnat antreprenorul UMB câștigătorul contractului pentru proiectare și execuție. Reprezentanții CNIR ne-au declarat că estimează semnarea contractului în prima jumătate a lunii aprilie. Contractul prevede 14 luni pentru proiectare. Va urma aprobarea Proiectului Tehnic, emiterea Autorizației de construire și apoi intrarea în teren.

Lot 1D Joseni – Ditrau (14,4 km)
Este în curs de derulare licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție.
,,Este foarte important cât se va prelungi durata evaluărilor celor cinci oferte depuse în cadrul licitației aflată în desfășurare și când va fi semnat contractul de Proiectare Și Execuție", explică Cătălin Urtoi.
Lot 2A Ditrău – Grințieș (37,9 km)
Contract de proiectare și execuție semnat cu UMB. Se așteaptă emiterea Ordinului de Începere a Lucrărilor.
Lot 2B Grințieș – Pipirig (31,5 km)
Este în curs de derulare licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție. Termenul pentru evaluarea ofertelor este 15 iulie 2025.
Lot 2C Pipirig – Vânători Neamț (19,3 km)
Licitația este finalizată și urmează ca în perioada următoaresă fie semnat contractul de proiectare și execuție cu UMB.
Cele șase loturi dintre Miercurea Nirajului și Vânători Neamț au cele mai mari șanse să se încadreze în limita impusă de legea pentru Autostrada Unirii.
,,Finanțarea este asigurată în acest moment prin PT 2021-2027 și bugetul de stat, dar cu siguranță vor fi necesare și alte soluții de finanțare în această perioadă", explică domnul Urtoi. "Monitorizarea strictă trebuie să continue", a mai declarat acesta.
Vânători Neamț- Moțca (30 km)
UMB a început lucrările de execuție și are un progres de aproximativ 12%.
Ținând cont de cele 24 de luni necesare execuției conform contract, există riscul ca acest lot să depășească cu câteva luni perioada impusă prin programul PNRR.
,,Soluția aici este o asumare din partea celor de la UMB prin care să se încadreze în termenul PNRR și o mobilizare exemplară în următoarea perioadă așa cum au mai demonstrat și pe alte loturi din A7, dar și o monitorizare strictă", mai spune domnul Urtoi.
Valoarea contractului pentru acest tronson de 30 de km este de peste 1,56 miliarde lei.
Moțca – Tg.Frumos (27 km)
Termenul limită pentru depunerea ofertelor de proeictare și execuție este de 24 aprilie 2025, potrivit SEAP.
Cătălin Urtoi este de părere că ținând cont de cele 10 luni de proiectare și 36 luni de execuție, dar și de procedurile impuse de etapele licitației și cele de după finalizarea proiectării, acest lot este în mare pericol să nu se încadreze în termenul final impus prin legea 291/2018, respectiv 31 Decembrie 2030.
Tg.Frumos-Lețcani (28,6 km)
Ofertele pentru proiectare și execuție vor fi depuse până la data de 24 aprilie, dacă autoritatea contractantă nu va prelungi perioada de depunere.
Conform caietului de sarcini, o secțiune de aproximativ 10 km din acest lot, în dreptul localității Podu Iloaiei, ar putea fi finalizată mai devreme, undeva prin 2028.
Tronsonul Letcani-Ungheni (33,1 km)
Acest tronson a fost împărțit în trei loturi:
– Lețcani DN28 – Iași Nord DN24
– Iași Nord DN24 – Golăiești
– Golăiești – Pod Ungheni
,,Din păcate, este cel mai întârziat tronson de pe Autostrada Unirii-A8 și singurul pentru care în acest moment nu s-a găsit o finanțare clară", explică fostul președinte al CA CNIR.
În aceste condiții și ținând cont de faptul că pentru loturile Letcani DN28 – Iași DN24 și Iași DN24 – Golăiești vor fi necesare 10 luni pentru proiectare și 36 luni pentru execuție, iar pentru lotul Golăiești – Pod Ungheni 6 luni pentru proiectare și 10 luni pentru execuție, acest tronson nu se va putea încadra în respectarea legii 291/2018. Poate cu excepția ultimului lot Golăiești-Pod Ungheni, a mai spus Cătălin Urtoi.
Sursa

dumbravaandrei

Buna-amiaza si lui C.Urtoi.... ca la buna dimineata a lipsit...
Mai scriu pe electromobilitate.com. Și pe blogul meu.