Surse de energie: discutii diverse si proiecte

Started by stangabriel, January 14, 2015, 02:13:00 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

qionescu1

@tom_sawyer sawyer N-as fi asa de optimist cu gazul. Jumatate din cel onshore nu mai e al nostru iar cel offshore nu se stie unde va pleca. Doar lipsa interconectarilor a facut ca acesta sa nu fie exportat, dar azi situatia e alta. Tare ma tem ca vom ramane doar cu Iernutul si posibil sa trecem chiar pe importuri.

qionescu1

@carutasul
Poate alegerile din statele nationale mai pot schimba ceva si alea doar la pachet cu schimbarea de politica din US. Altfel nicio sansa. Conducerea UE este aceeasi, re mai rotesc intre ei. Cum se voteaza gresit pe undeva cum apar amenintarile, sanctiunile economice si taierea fondurilor, desi masurile astea nu exista in niciun tratat. Totul pentru protejarea democratiei.

Cei ce conduc azi nu doar ca nu sunt democrati sunt antidemocrati. Nu se vor schimba, te uiti la masuri si vezi ca ii dau inainte. Ce, Ceausescu s-ar fi schimbat chiar daca maraia poporul? A mai dat o suta de lei si atat.

Ionut

Înțeleg discuțiile despre elementele care țin de politică, însă alunecați mult prea mult spre discuții strict politice și deviați de la subiect.

horatiu.cosma

Cred că s-a dus spre extrem și această competiție a competitivității. Toată lumea stă cu lupa și sare ca arsă la cea mai mică urmă de stagnare economică, vai doamne recesiune, cine are 2 semestre consecutive de scădere e biciuit în piața publică, totul e despre cum să consumăm mai mult, să cumpărăm mai mult, să fim cu un sfert de pas mai în fața celorlalți. Pur și simplu uităm să mai ne bucurăm de oportunitățile pe care le avem, orbiți în această cursă interminabilă în cine o are mai mare între SUA, China, UE etc.

Dar în același timp sunt conștient că nu o sa se termine niciodată această dezbatere fascinantă între competitivitate cu orice preț și "tras puțin pe dreapta și admirat peisajul". Pe moment tabăra "Drill, baby, drill", "dați-i afară pe toți, că știe mai bine AI", "toată lumea în casă azi în New Delhi că iar e inversiune termică" câștigă teren, să vedem încotro ne va duce. Probabil ne vom înghesui toți în Norvegia să cultivăm banane și măsline, între două excursii pe Marte.

carutasul

lubenițe, Horațiu, că sunt din zonă :)
Competitivitatea e importantă, mai ales într-o democrație în care oamenii mai votează și cu portofelul, dar problema mea e că în orice paradigmă ai gândi în cazul nostru lucrurile de făcut erau aceleași. Iernutul nu ar fi doar "pe linie" ci și mai economic decât Ișalnița. Iar când vorbim de lignit încălzirea globală e ultima mea problemă, crede-mă că am crescut la țară și (pentru că pădurea ne-o luaseră :) ) mai cumpăram și lignit, școala se încălzea și ea cu lignit, aici vorbim de poluare directă, fum și miros groaznic, nu de cât se încălzește clima în 50 de ani. Sau că Jiul a fost un râu mort până când au început să se închidă exploatările din amonte... CO2-ul e abia la a doua zecimală în ecuația asta...

qionescu1

Inevitabil aluneca discutiile spre politica. Strategia asta este in sine politica curata adica un mod de a privi/aborda lumea si a obtine niste rezultate prin prisma unor solutii tehnice care sunt atat de limitate incat nu pot fi tratate separat. Daca ne oprim doar la solutiile tehnice nu o sa mai vedem padurea de copaci.

qionescu1

"În 2023, mixul de energie pentru producția de electricitate în România a fost format din 43,19% energie hidro, 19,55% nucleară, 14,9% cărbune, 10,2% energie eoliană, 7,8% hidrocarburi, 3,7% energie solară, 0,4% biomasă."

Teoretic inca doua reactoare nucleare la Cernavoda ar putea inlocui carbunele si hidrocarburuile folosite azi. Tot ar mai ramane un procent de 3,2 puncte procentuale  neacoperit. Plus ca nu ar rezolva problema importurilor. Deci pana la finalizarea investitiilor adica intre 10-20 de ani (daca vom aveam bani) vom fi importatori de energie. Iar situatia se va agrava, reactorul 1 de la Cernavoda se va opri intre 2027-2029.   

Sa vedem si la ce preturi vom importa energie odata cu liberalizarea, in contextul politicii energetice a komisarilor aplicata la intreaga uniune.Adica aceeasi penurie peste tot. Deficitul bugetar care-l avem acum va fi mic copil! Pur si simplu o politica sinucigasa. Consecintele: saracie si dezindustrializare masiva.   

shift2rail

@carutasul : evident, poluarea e un argument la fel de puternic impotriva fosililor, dar dereglarile climatice nu sunt "peste 50 de ani" sunt deja aici, daca traiesti vara, iarna in Europa.

Suntem deja la mai mult de 1.5°C peste media temp pre-industriala, en route catre 4° daca nu schimbam nimic.

nicolaem

#458
Legat de optimismul moderat.
Sunt și investiții

https://actualdecluj.ro/incep-lucrarile-la-un-proiect-energetic-mare-in-zona-dobrogei-de-zeci-de-milioane-de-euro-constructor-este-o-firma-din-cluj/

Întrebam de acel mare parc eolian din Galați. Din păcate ce am găsit e că încă e tot la faza de avize. Nu știu dacă e prea multa birocrație sau investitorii îs mai lenți/nehotărâți.
Era vorba de 600MW
În execuția am găsit doar vrei 2 mai mici tot în Galați

paulmare

^NicolaeM Darlington cu smr bwrx 300 e in constructie din decembrie 2022, inca 3 in plan

Multe din planurile de parcuri sunt ale unor smecheri care fac rost de ATR, autorizatii de constructie si incearca sa vanda - cine cumpara "proiectul" il construieste
Cam 10% din ce anunta se si construieste la noi, am vazut ceva norma a transelectrica care anula atr-urile unde doi ani nu au miscat nimic doar au incercat sa vand cuiva proiectul
Unele chestii sunt si obiective - si la solar si la eolian si la stocare au scazut costurile super tare
Tehnologia la eolian a evoluat, la baterii la fel se schimba acuma
Sunt si motive obiective cu intarzierile astea - greu sa te hotarasti cand vezi ca pretul scade continuu

qionescu1

Quote from: shift2rail on February 10, 2025, 11:47:30 AMSuntem deja la mai mult de 1.5°C peste media temp pre-industriala, en route catre 4° daca nu schimbam nimic.

În vest a ajuns ca orice să se poată justifica prin schimbările climatice și încălzirea globală. La noi e cu rușii.

shift2rail

^Suntem, totusi singurul "continent fara calitati"(resurse), cum il numea cineva.

  Green Deal e cel mai bun hedging impotriva viitorului chiar si pentru un climatosceptic.

carutasul

de asta eu am preferat să mă limitez la argumentele economice, care sunt limpezi :)

qionescu1

22,7% (14.9 carbuni) energie din carbuni si hidrocarburi. Procentele defalcate sunt mai jos.
Romania este importator de energie. Astept pe optimisti sau cei cu doar cu lozinci sa spuna concret cu ce vor compensa. Si azi, pt ca deficitul este ACUM dar si in pana se vor inlocui procentele astea.

carutasul

fiindcă tot vorbirăm, mi-a apărut în feed-ul de la telefon asta: https://www.gorjonline.ro/fost-sef-din-ce-oltenia-despre-grupurile-pe-gaze-niste-programe-de-a-toca-niste-bani-cu-niste-firme/
Titlul e relevant dar mi-a sărit în ochi o "mânăreală": "Gazul, ca și vântul, ca și soarele, te lasă când ți-e lumea mai dragă, mai ales în perioadele friguroase, când scade presiunea în depozite pe conducte și, toamna, când faci analize, și ți se pare că ai depozitele pline, 115%, cum spunea domnul Burduja, constați că aceeași cantitate e, de fapt, jumătate la minus 10 grade, că se învăța prin clasa a 6-a la fizică, cum e proporționalitatea între presiune și temperatură la gaz."   Evident, o fraiereală, puterea calorică contează, nu volumul (plus că depozitele alea sunt subterane, nu îți scade volumul la jumătate)