Automotoare și rame electrice

Started by Ionut, October 12, 2016, 06:51:54 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pasadia

Ah, deci Roșeanu se săturase de licitația asta și a trebuit retras că sa fie pornită încă odată.

cristi5

#1186
@pasadia hai sa nu mai facem presupuneri. Ai vazut cu "firul 1 marfa" unde duc presupunerile. Nicaieri.

——-

In alta ordine de idei, IC5 fabricat de Alstom (Coradia Stream de 200) pt Danemarca a venit in Romania (la teste la Faurei, in paralel cu teste la Velim/Cehia). Poate sa se vada cu fratii vitregi IC2 si IC4

https://www.facebook.com/share/p/7d4tVduMJ1modreX/

Si un video de la Velim


pasadia

Dacă nu i-aș fi întâlnit cu mai puțin de o săptămână înainte pe cei 2 din acesta schema (Roșeanu și Stanciu) cu prilejul șaradei numite "plimbarea lui Ciolacu și Grindeanu până la Brașov pentru o ședință de partid" (da, asta au făcut după ce au dat declarații pe peronul gării) și dacă, cu acest prilej, nu mi-aș fi făcut o idee mai clară despre ce rol are fiecare, poate n-aș fi zis ce am zis.

Dar așa...

Apropo, am uitat sa zic - jos pălăria pentru conducerea CFR Călători. Nu știu ce joc fac, dar și-au permis sa ignore complet acel eveniment inaugural. Nu i-a interesat de PM, de MT, de 2 secretari de stat, de Alstom, de nimic... In tara in care conceptul de "pișcotari" e la mare preț, aici unde evenimentele sunt mai importante decât documentele... mare curaj au. Ori sunt pe făraș, ori certați, ori stat în stat.

cristi5

@pasadia si ce-a zis Roseanu (sau Stanciu?) de trenurile cu hidrogen?

pasadia

Nimic. Pentru că la acel moment subiectul părea îngropat (asa cum, cred eu, ar fi și firesc).

Stanciu însă a adus în discuție HSR-ul. N-am idee de ce era atât de interesat, dar a insistat să spună că în cadrul grupului produc multe componente (soft și hardware) pentru HSR și că HSR-ul românesc e principala oportunitate pe care o vizează în viitor. Deh, da bine și pentru factorul politic asemenea declarații căci a sărit repede și Grindeanu să vorbească despre asta.

Roșeanu însă era mult mai aplicat, explicând probleme legate de CSP-uri, de limitările impuse de buget (valoarea subvenției) sau de infrastructura (viteza, calitatea gărilor, etc...). Și totodată mai interesat sa explice situația licitațiilor in curs (PESA, locomotive, etc...). Nu a dat nici un moment impresia că "e pe făraș", chit că Mariana Ioniță ii privea precum privește un profesor elevii scoși la tabla (ea chiar se poziționase pe partea opusa, printre invitați, refuzând constant să ia cuvântul).

cristi5

Si daca nici Roseanu nici Stanciu si nici cineva de prin Minister nu au pomenit hidrogenul, pe ce se bazeaza afirmatia asta? :)

Quote from: pasadia on December 02, 2024, 06:52:21 PMAh, deci Roșeanu se săturase de licitația asta și a trebuit retras că sa fie pornită încă odată.

pasadia

Pe absolut nimic. Caci stiu si eu foarte bine ca documentatia fusese deja trimisa de la ARF catre ANAP inca de pe vremea cand Roseanu era director. Si nu am, sincer sa fiu, nici o informatie cu privire la pozitionarea lui, personala, vizavi de insistenta de a se continua cu aceasta licitatie (ma rog, separat de acest articol).

Quote,,Avem în derulare licitaţia cea mai complicată, cea a trenurilor pe hidrogen. Avem semnale că de data aceasta am lăsat suficient de jos coada, cât să ajungem aproape de ceea ce poate de fapt industria să facă, pentru că, ceea ce s-a lăudat industria în 2021, n-are nicio legătură cu realitatea. Şi pentru că este una dintre bornele PNRR, a trebuit să facem compromisuri peste compromisuri. Vă dau un exemplu, cel mai concludent: dacă în toate celelalte licitaţii fiabilitatea pe care noi o cerem este de peste 98%, deci avem punctaj între 98% şi 99,99%, aici a trebuit să scădem cerinţa de fiabilitate la 90% – şi încă primim semnale că s-ar putea ca nici la 90% să nu poată trenurile să fie garantate, pentru că, în realitate, trenuri pe hidrogen, în Occident, au ajuns să stea la gard, deoarece celulele de producţie a energiei electrice nu funcţionau aşa de bine în timpul rece, cum s-a crezut în fazele de prototip", a afirmat Ștefan Roşeanu, la un eveniment dedicat infrastructurii de transporturi și logisticii.

In acelasi timp pot sa remarc si calendarul:
- miercuri 6 noiembrie - aviz primit de la ANAP pentru documentatie
- miercuri 20 noiembrie - nici un fel de declaratii despre hidrogen in cadrul evenimentului cu Coradia
- vineri 22 noiembrie - incarcate documentele pe SEAP (pe la ora 12)
- luni 25 noiembrie - demisia Roseanu (anuntata in presa a doua zi, pe 26)
- luni 2 decembrie - publicare in SICAP

Deci da, nebunia cu hidrogenul trebuie sa mearga mai departe.

cristi5

#1192
Eu vad un proces normal de pregatire a unei (re)licitatii intr-o institutie publica. Romania s-a angajat in PNRR sa faca licitatia asta, si o va (re)face pana-n panzele albe, pana e gata PNRR si chiar dupa! Cu sau fara Roseanu si Grindeanu.

Demisia lui Roseanu (am inceput sa am oarece indoieli ca e reala) daca exista, din ce am vazut eu, ar fi pe motive personale si motive legate de pozitia de inferioritate a ARF in raport cu celelalte CFRuri publice sau private.

Am avut (mai multi membri PUM) comunicare frecventa cu ARF timp de vreun an, asa ca nu pot confirma presupunerile pline de imaginatie de mai sus, cum nu am confirmat nici alea cu "firul 1 marfa" din Brasov (@pasadia zicea ca se desfiinteaza firul, realitatea e mult mai prozaica: un banal RK din surse proprii a durat vreo 5 ani asa ca firul a aratat multe luni cam "desfiintat")

Problema la feroviar e ca lucrurile se intampla asa incet ca ramane timp berechet de "presupus" pe forumuri :)

pasadia

Si cand tu te apuci sa scri pe forum ca ai indoieli ca o demisie anuntata public este reale - ce faci? Nu cumva tot presupuneri? Hai sa nu fim mai "virgine decat e cazul".

Si in alta ordine de idei, desi nu e asta topicul potrivit (dar aici ai tinut tu sa mentionezi ca "mai multi membri PUM comunica frecvent cu ARF") - stau si ma intreb ce ar trebui sa facem cu aceasta informatie?

E comunicare institutionala? Adica PUM intreba si ARF raspunde, eventual sub forma de documente inregistrate (L544 sau simple adrese)? Sau e comunicare umana, human to human, pe what's app? E comunicare directa cu seful institutiei, sau e cu vreo persoana mai amabila din cadrul institutiei (dar care poate nu are drept de reprezentare sau acces la toate informatiile)? E cu folos comunicarea, si in ce fel poate fi acesta contorizat? Sau si voi va treziti ca pasi importanti din activitatea ARF-ului (precum relansarea acestei licitatii) nu va sunt comunicati?

Caci altfel forumisti in relatii de adanca prieteneie cu diverse institutii am mai avut. @vancouver avea acces la o multime de ~inside info~ pe vremea ministeriatului lui Bode din 2020. Urtoi si alti oameni din ONG-urile moldave, unii prezenti pe forum, au ajuns apoi sa fie membri in CA-uri sau angajati cu alte functii prin institutii. Si de fiecare data am avut senzatia CLARA ca acest comportament e gresit. Un ONG, mai ales atunci cand el e marketat ca fiind un ~watch-dog~ nu ar trebui sa aiba parte si de relatia umana, directa, cu oamenii din conducerea institutiilor urmarite. Pentru ca indata ce aceasta relatie se stabileste ea tinde sa devina, in marea majoritate a cazurilor, mai importanta decat obiectivitatea necesara si asumata.

ps- a, si pentru ca tot bati moneda pe firul ala (desfiintat prin vara lui 2021 conform imaginilor Google si cel putin in urma cu 6 luni nu era montat inapoi). Nu mai stiu, ai spus ca deja e montat, sau doar urmeaza sa fie (2024-2021 =3, deci cei 5 ani mentionati de tine ar trebui sa imi arate ca fac RK-ul prin 2026, nu?)

cristi5

#1194
@pasadia demisia am vazut-o la o singura sursa: clubferoviar, care a mai dat gherle. N-am avut timp sa verific informatia.

Pe firul ala se circula deja din ce stiu (anuntat aici pe forum, parca sunt si poze). Daca e asa au fost 3 ani, nu mai tineam minte cand a inceput epopeea. Un RK pe lungimea aia trebuia sa dureze zile sau saptamani.

Nu cred ca e comportament neaparat gresit. Iti iei informatii de unde poti. E mult mai bine decat sa presupui. Ma distra copios ca chiar si dupa ce am vorbit cu sursa de la Regionala tu tot nu ma credeai. Explicatiile conspirationiste erau preferate celor absolut plauzibile de la o sursa avizata.

Revenind, nu pot confirma ca licitarea hidrogenului are vreo legatura cu vreo demisie. Nici nu cred ca un DG poate bloca un proces de achizitie dupa cum il taie capul, dar poate stiu alti colegi legislatia.

Da, e confirmat ca in ARF se intelege ca o reusita a licitatiei de hidrogen e putin probabila pt ca gradul de disponibilitate pt o operare cat de cat normala e semnificativ mai sus decat cel dat de fiabilitatea pilelor de combustie existente azi. Confirmat si de Alstom ca furnizorul lor de pila de combustie nu le da garantie. Deci nu e surprinzator ca nu oferteaza nimeni la licitatie.

Si totusi ARF merge inainte cu licitatia, cel mai probabil pt ca asa a promis Romania la EU/PNRR.

Ar trebui comparat caietul de sarcini al licitatiei H2 actuale cu caietul de sarcini al precedentelor licitatii si vazut daca au umblat la disponibilitatea minima ceruta. Dar na, trebuie timp si energie pt asta. Mult mai greu decat o postare pe forum.

pasadia

Hai ca mi-a luat vreo 5 minute. Din documentul cu "FisaDate", criteriile de evaluare



M-a distrat insa clarificarea din oficiu. Ei cereau date de consum pentru doua sectii electrificate (Bucuresti - Constanta si Bucuresti - Predeal), probabil pastrate din alta licitatie. La clarificarea din 03.12 au rectificat si au pus doua sectii neelectrificate (Bucuresti - Pitesti si Bucuresti - Otopeni). Ma intreb daca am voie sa rad de buna pregatire a licitatie?

cristi5

Disponibilitatea la MR metrou in Buc de ex e peste 99. 90 intleleg ca e f slab pt un tren, mai ales cand parcul e mic.

Sunt curios daca e pe SEAP materialul de la licitatia precedenta sa vedem acolo disponibilitatea

Buc-OTP ar fi perfect devreme ce electrificarea la OTP e mult peste puterile birocratiei romanesti.

pasadia

#1197
Bila alba pentru Coradia - actualizează întârzierea in real time. De ce a ajuns să aibă întârziere îmi e greu să înțeleg - oare pentru că ningea pe la Predeal?

(GPS)


Bila neagra pentru Coradia (sau mă rog, pentru CFR Călători) - deja se recurge la improvizații la toaleta, cu hârtie depozitată alandala deși există o zonă dedicata (ce probabil nu e suficient de mare sau de vizibilă).

(GPS)


Poze de azi.


Powered by API/PUM imgur uploader

AndreiB

A se remarca si sacii de gunoi pusi pe cos, nu montati cat sa fie utili. E asa in absolut fiecare tren. Mi se pare cea mai simpla problema de rezolvat.