Automotoare și rame electrice

Started by Ionut, October 12, 2016, 06:51:54 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

oc7avian

Da, la a doua din zi mă refeream. Chiar dacă e în Mers, nu înseamnă că trebuie să fie activă de acum. Și în teorie ar trebui să avem toate trasele din CSP-L1 deja introduse în Mers, că doar nu așteptăm decembrie 2025. Și dacă înlocuim EA + vagoane, avem alți timpi (returul de la 16 și ceva din Brașov a fost înlocuit de fapt cu alt IR).

Legat de mentenanță, operatorul o plătește. Și nu cred că a avut timp pentru că nu angajezi tot personalul cu 1-2 ani înainte. Iar formarea o faci totuși și cu un tren prezent.
Quote from: oc7avian on December 17, 2024, 02:52:20 PM^^^^
Nu, mentenanța nu este plătită de stat. Este responsabilitatea OTF câștigător








Powered by API/PUM imgur uploader

Nu trebuia să așteptăm toate 37. Trebuiau câteva cât să poți da drumul la oricare rută din CSP-L1. Și foarte rapid ar fi venit și restul. Dacă ne uităm pe calendarul original de predare către operator, OTF-ul primea lunar câteva. Implicit, perioada între certificarea capului de serie și livrarea produselor din producția de serie nu însemna punere în trafic cu călători (aprox. 6 luni). Apropo, acum ei numesc situația: punere temporară în trafic cu călători. Motivul e simplu: grabă electorală.

Mai exact, în decembrie 2023 am fi putut porni operarea pe București - Constanța de la noul Mers cu 2 rame + 1 rezervă, iar în perioada sărbătorilor să trecem la 4 rame + 1 rezervă.



Reminder ce înseamnă CSP-L1:



Powered by API/PUM imgur uploader

cristi5

#1216
@pasadia ca sa sintetizez ce zice @oc7avian: cu o singura rama nu se putea face niciun traseu din cele prevazute decat poate Buc-Constanta, care nefiind sezon nu prea are rost

Asa ca au zis "hai ca vin alegerile, sa il punem in circulatie undeva". Si au inventat un traseu care nu era pe lista dar merge electoral.

BGP2597

Gimnastica menală a fost mare la inventarea traseului. Citisem undeva că trasa actuală este considerată parte din serviciul IR03 București - Timișoara (via Brașov - Arad) limitat temporar la Brașov.

pasadia

Ca sa sintetizez,
- sa multumim din inima partidului pentru ca ne mai lasa sa avem alegeri si cicluri electorale,
- prilej cu care conducatorii nostri luminati reusesc din greu sa inventeze pretexte pentru a nu-si respecta cuvantul dat, atat prin contracte cat si prin declaratii publice
- si conving amaratii de reprezentati ai unei societati economice greu incercate sa accepte ca un tren sa circule 5 ore pe zi.

Sunt sigur ca ALSTOM iese in pierdere rau de tot din aceasta afacere. Eu zic sa deschidem si un cont de donatii pentru a-i ajuta.



Lasand sarcasmul la o parte. Nu, nu sunt de acord cu Preoteasa cand face el calcule cu privire la veniturile nerealizate de CFR Calatori stict pentru ca nu au livrat ALSTOM (&ARF) automotoarele asa cum spune el ca era in contractul initial inca de prin 2023. Pentru ca stiu si eu ce inseamna productie, pentru ca stie si el ce inseamna certificare, etc...

Plus ca mi-ar fi fost simpatic CFR Calatori daca ar fi urlat la fel de tare cand au vazut cerintele din caietul de sarcini. Adica cand abia era lansata licitatia si era evident ca ARF-ul cere balarii care vor duce la niste scaune si niste conditii nepotrivite, chiar incomfortabile pentru destinatia dorita a acestor automotoare. Dar deh, de ce sa reparam ceva la momentul potrivit, mai bine urlam mult mai tarziu.

Insa pe partea cealalta nu inteleg nici gimnastica asta, cu "hai sa ne multumim cu atat, de ce sa intrebam daca ce primim e ce ar trebui sa primim". Asa ca revin cu intrebarea de baza

- daca s-a spus ca acea rama va face 2 trasee intre Bucuresti si Brasov (si s-a spus asta de toti, si de CFR Calatori, si de ARF, si de ALSTOM), ce anume s-a schimbat de au renuntat la un traseu? A fost sperietura atat de mare dupa esecul din a doua zi, atunci cand le-a dat eroare? Exista semne (care ar fi transpirat deja printre oamenii din sistem) ca e posibil ca bubele sa fie mai mari)?

In plus, ii mai raspund lui @oc7avian:

citatul pus de tine arata ca
- OTF-ul plateste, dar mentenanta o face producatorul (care a avut destul timp sa anagajeze si sa formeze personal)
- OTF-ul doar desemneaza niste persoane (care se presupune ca sunt deja angajate si formate) care doar supravegheaza calitatea actului de mentenanta (si imi e greu sa cred ca chiar nu se gasea vreun inginer capabil in CFR Calatori sa spuna daca ALSTOM is bate joc de ei pe partea de mentenanta - ma rog, nu ca nu ar fi evident si prin nepornirea utilajului).

Si nu, nu cred ca motivul electoral e atat de important. Oricat se gudura ziaristii la asemenea stiri, ele nu aduc voturi. S-a intamplat atunci doar pentru ca unii doreau sa isi creeze un prilej pentru a "isi da coate si a ciocni pahare" cu altii, aflati in posturi importante. Adica Roseanu, Pintea si Stanciu au considerat ca prin acest eveniment le arata lui Ciolacu, Grindeanu (si chiar si Marianei Ionita) cat de utili le pot fi. Si au creat aceasta inaugurare, la 11 luni dupa data pe care tot ei si-o asumasera mai demult, cu riscul de a dezamgi exact publicul calator. Ala care ar trebui sa conteze mai mult decat cine e pe la conducerea nu stiu carui minister sau directii de prin minister. 

pasadia

"M-am dat" si a doua oara cu rama Coradia. Plecat la 10:25 din Brasov, a ajuns cu 5 minute mai devreme in Predeal pentru ca apoi sa obtina intarziere pana la Campina (stiu ca nu e vina ramei in sine, dar tot imi e greu sa inteleg cum apar aceste abateri la circulatia normala, fara evenimente (sambata a fost, nu acum cu acest episod de iarna).

In interior:
- mai plin decat data trecuta (adica in decembrie) si asta in conditiile in care saptamana trecuta o zi nu a circulat (deci exista o mica nesiguranta). Nu plin 100%, dar cel putin 70% plimn.
- in continuare curat si mai ales placut din punct de vedere al climatizarii / ventilatiei
- in continuare neplacute scaunele. Sunt absolut convins ca la un moment dat, daca respectam calatorii, va trebui sa acceptam ca aceste automotoare sa faca trasee de maxim 2-3 ore, nu balariile inter-regionale pentur care sunt propuse acum.
- mi-a placut mult faptul ca sistemul de anunturi era pus la punct, cu o voce placuta ce te anunta statia si alte detalii. As sugera ca ar trebui sa fie si in engleza, totusi.

La intoarcere am folosit IR1641, care m-a surprins total. Niste vagoane puse sa circule, cred, pana la Bistrita sau Baia Mare, avand spatiu destinat pentru biciclete (tren de noapte, da) si o pozitionare interesanta a scaunelor de tip 3+2. Nu stiu seria acestor vagoane, poate o gasiti voi



Insa trebuie sa spun - excelente vagoane pentru a fi folosite ziua pe valea Prahovei (datorita spatiilor destinate bicicletelor), dar ABSOLUT ORIBILA tapiteria scaunelor. Adica murdara, veche si necuratat de ani de zile. Bine, de fapt cred ca tot vagonul e astfel. Si am mai calatorit doar cu CFR, dar cred ca pe ruta asta (BV -B) sunt cele mai urate vagoane posibile. Pe R de Sfantu Gheorghe sau Sibiu erau cat de cat mai ok.

40-0802-5

Vagoane Halberstadt ex-DB, foste 22-91/94 (actualele 22/83-76 de la CFR, cele cu capetele rotunijte), respectiv  22-95 Bimz / 84-90 Bomz (actualele 22/84-96 din parcul CFR, cele cu capetele drepte), cumparate SH de la nemti & modernizate la Grivita intre 2007-2011, unde le-au fost adaugate prize & climatizare.

Din cate stiu, la CFR exista doua 83-76 (001 & 002) si 8x 84-96 (001-008), vagoane cu rasteluri pentru biciclete & schiuri. Toate apartin de revizia Grivita.

In afara de 1641/2 care e singurul tren de noapte de la noi care se mai bucura de asa ceva (grupa de Baia Mare), le gasesti pe 1631/4, ocazional 1680/1734 (grupa de CT) si uneori si pe 366/367 daca nu dau ungurii la schimb un 29-30 Bd de-al lor.

In rest majoritatea vagoanelor de tipul asta cu exceptia lui 1691/2, 1763/1765, respectiv 1599, le gasesti la Regio-uri.

In zona Bucurestiului ai 5002/5003 de la Buzau/Marasesti si ceva curse de tip RE spre Craiova/Tg Jiu facut din 22/30-76-uri ale Basarabului.

Mai sunt cateva bucati 22-96 de Iasi care mai fac curse de naveta spre Vaslui / Suceava, dar habar n-am ce numere au.

Cateva bucati 22-76 transferate la Cluj de la Basarab acum vreo 4-5 ani; de regula in weekend-uri suplimenteaza 1734/5, in rest curse locale de Dej / Bistrita / Ilva Mica.

Si, in sfarsit, buna parte din parcul de 22-96 cu statia de domiciliu Timisoara, care in afara lui 1691/2, respectiv Iasiului de noapte si a sezonierului 1990/2, fac curse spre Arad / Simeria / Caransebes / Resita / Orsova.  :(( 


 

dan tm

Compania Remarul 16 Februarie, nemulțumită de ce i se cere la licitația de închiriere automotoare a CFR Călători SA

 Compania lui Călin Mitică a solicitat Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor să impună CFR Călători modificarea documentației de licitație.

În contestația depusă marți, Remarul 16 Februarie  afirmă că ,,lipsa receptării de oferte în cadrul procedurii anterioare își găsește explicația nu în lipsa operatorilor interesați de intrarea în raporturi contractuale de aceasta natură și cu astfel de obiect cu Entitatea Contractantă, ci chiar în conținutul vădit ilegal al documentației de atribuire care expune operatorii economici la riscuri incontrolabile și la un raport juridic debalansat, marcat de exces de putere, cu diminuarea drepturilor și pârghiilor juridice ale prestatorilor, dincolo de limitele minime prevăzute de lege".

Remarul 16 Februarie spune că pentru lotul II (singurul unde a depus ofertă) CFR Călători a cerut inițial un singur tip de automotoare, ulterior acceptând pe lot maximum două tipuri de automotoare. Remarul 16 Februarie a venit cu două tipuri, din care un tip în două variante. CFR Călători însă nu ar fi stabilit caracteristicile în funcție de care un automotor poate fi clasificat ca tip sau variantă.

Mai mult, Remarul 16 Februarie ar fi ofertat 21 de automotoare față de 18 impuse prin documentație (16 automotoare plus două), ca urmare a faptului că dispune de automotoare Alstom Coradia Lint 41 în două variante, diferite între ele doar prin amenajarea interioară.

Astfel, pretinde Remarul 16 Februarie, CFR Călători ar beneficia de flexibilitatea parcului. Chiar dacă variantele ar fi tipuri diferite, a doua variantă împreună cu modelul Bombardier ofertat ar asigura exact cele 18 rame cerute.

Compania lui Călin Mitică reamintește că nu a depus ofertă la prima licitație (unde propunerea sa a fost considerată nepotrivită), însă de data aceasta constată că cerințe clarificate la prima procedură sunt menținute acum și chiar formulate mai restrictiv.

Remarul 16 Februarie contestă, de asemenea, modalitatea de punctare a ofertelor aleasă de CFR Călători în care parcul licitat e punctat în funcție de anul de fabricașie al celui mai vechi automotor, nu de vechimea medie a întregului parc.

Licitație reluată după doar două săptămâni
CFR Călători a reluat licitația pentru închirierea a 32 de automotoare, la două săptămâni după anularea precedentei.

CFR Călători a relansat în SEAP licitația de închiriere de automotoare diesel (DMU) pentru trenuri de scurt și mediu parcurs – împărțită în 2 loturi.

Acestea sunt Lot 1 – ,,Lot I – Închiriere de Automotoare Diesel (DMU) autorizate pentru operarea trenurilor de călători pe infrastructura feroviară publică din România pentru zona București-Craiova" și Lot 2 – ,,Lot II – Închiriere de Automotoare Diesel (DMU) autorizate pentru operarea trenurilor de călători pe infrastructura feroviară publică din România pentru zona Cluj-Iași".

Procedura de achiziţie sectorială se va finaliza cu încheierea unui acord cadru de furnizare pentru o perioadă de 36 luni cu unul sau mai mulți operatori economici.

Cele două loturi au fost anulate. Lotul 1 a fost ,,anulat administrativ" la 27 ianuarie, iar lotul II la 4 martie, căci ,,toate ofertele, cererile de participare sau proiectele au fost retrase sau au fost considerate inadmisibile (Procedura s-a anulat în baza prevederilor art. 225 alin (1), lit. a), din Legea 99/2016, deoarece nu a fost depusa nicio ofertă admisibilă)".

Oferta depusă de Remarul 16 Februarie și Transferoviar Remarul Active (companie care e condusă de Gigi Gavrilă – fost șef al Autorității pentru Reformă Feroviară), despre care Club Feroviar a relatat aici, a fost considerată necorespunzătoare.

Cantităţi estimate pentru acordul – cadru sectorial Lot I – min. 3 buc AM închiriat – max. 26 buc AM închiriat. Cantităţi estimate pentru cel mai mare contract subsecvent Lot I – min. 5 buc AM închiriat – max. 21 buc AM închiriat. Cantităţi estimate pentru Acordul – Cadru sectorial Lot II – min. 3 buc AM închiriat – max. 16 buc AM închiriat. Cantităţi estimate pentru cel mai mare contract subsecvent Lot II – min. 5 buc AM închiriat – max. 11 buc AM închiriat.


https://clubferoviar.ro/remarul-16-februarie-nemultumit-de-ce-i-se-cere-la-licitatia-de-inchiriere-automotoare-a-cfr-calatori-sa/

oc7avian

PESA 655-3 a intrat în trafic cu călători în Praga. Deci noi o să mai avem doar omologarea națională.

QuoteThe Czech private carrier RegioJet has put seven modern PESA 655-3 electric multiple sets into service with passengers. For passengers in the Prague region, this means a significant improvement in comfort and accessibility to environmentally friendly public transport.

PESA RegioJet 655-3 are three-unit, two-system (3kV and 25kV) multiple units with a comfortable, ergonomic interior, with a 1st class compartment, air conditioning, space for the disabled, fast Wi-Fi. Each vehicle can accommodate up to 231 seated passengers. The trains are already equipped with the ETCS safety system, which was fully financed by RegioJet. The exterior painting is protected with anti-graffiti film, which keeps the vehicles clean and reduces maintenance costs.

The new, three-unit PESA 655 family electric vehicles introduced today by RegioJet in the Praga Region are another important step towards strengthening our company's position on foreign markets, in the segment of dual-system electric vehicles with a larger transport capacity – these are the vehicles that our foreign customers are increasingly asking for," said Jan Bończyk, Sales Director of PESA Bydgoszcz Foreign Markets.
Tradus de aici

oc7avian

A doua ramă Alstom (003) e în trafic cu călători. Aș pune și poză live, dar nu merge imgur


Ionut


oc7avian

Da. Aceleași curse. Bine, pe cea de dimineață o să o mute mai târziu un pic din București. Adică o oră mai decentă. Returul din Brașov rămâne identic

E bine că acum operează cu o ramă de rezervă

dan tm

dincolo am citit altceva.
În curând noutăți pe M800
Se vor introduce în circulație trenurile
16081 București 5.30-Constanta 7.47
16082 Constanța 8.20-Bucuresti 10.49
16087 București  11.30-Constanta 13.47
16088 Constanța 15.25-Bucuresti 17.47
Compunere ramă alstom coradia.

Deci de aia dispare de pe sait tren 1582 fiindcă va fi înlocuit cu tren 16082.

 Buun. Deci rama aia va pendula București - Constanța - București în intervalul orar 5.30 - 17.4

https://trenuletz.forumgratuit.ro/t5423p465-mersul-trenurilor-2024-2025

oc7avian

Poza promisă: Coradia Stream 003, Gara Brașov, 5 aprilie 2025

Din nou, călătoria a fost una plăcută. Ok scaunele pentru Brașov - București (am stat la cls I pentru loc la picioare). Au mai îmbunătățit informațiile de la bord și sunt ajustate mai ok în funcție de întârziere.

Audio la pornire și la sosire din/în stație. Doar română
Pe ecrane e bilingv.

Un singur dezavantaj la textura "zgrunțuroasă" a scaunelor: se agață scamele din hainele foștilor pasageri (fulare, pulovere, paltoane etc). Nu e nimic deranjant, dar clar trebuie perie/aspirator dedicat scaunelor.

Imediat fac returul, vedem cu care ramă.

(GPS)



Powered by API/PUM imgur uploader

Ionut

Nu ține strict de rame, dar putem vorbi aici pentru că una din posibilele soluții ține de caietele de sarcini/cerințele beneficiarului.

API pe Facebook

Nu ne mai luați la chiștoc!

Trenuri noi, obiceiuri vechi. În fotografiile făcute în urmă cu doar câteva zile de Octavian, unul din cei doi vicepreședinți ai organizației noastre, puteți observa un minunat chiștoc uitat într-o chiuvetă înfundată a unei toalete dintr-o ramă Alstom Coradia Stream de pe ruta București-Brașov.

Înțelegem nevoia fumătorilor de a-și potoli dorința, mai ales în contextul în care trenurile au întârzieri (uneori) cu orele și statistic suntem un popor puternic dependent de nicotină. În plus, știm că este o cutumă să se fumeze în toalete, cu geamul deschis, de regulă în ultimul vagon ca deranjul să fie minim. Numai că ramele noi nu au fereastră în spațiile sanitare și forțează călătorii să-și adapteze comportamentul, la fel cum se întâmplă în avion, de pildă.

Poate că pare un lucru trivial și insignifiant, însă starea jalnică a, ne scuzați, budelor feroviare, atât din tren cât și din gări, este unul din motivele principale care alungă oamenii. Este imperativ să păstrăm curățenia și buna funcționare a instalațiilor sanitare odată cu modernizarea și achiziția de material rulant.

Prin urmare, facem un apel către fumători să-și înfrâneze impulsul, să-i respecte pe ceilalți călători cât și legea care interzice fumatul în spațiile publice închise, inclusiv în mijloacele de transport în comun. În cazurile în care apelul nostru la bună simțire este ignorat, solicităm șefului de tren, împuternicit în mod expres prin regulamentele CFR și ajutat de poliție, să aplice o amendă usturătoare cetățeanului necivilizat.

Acest lucru se poate face foarte ușor pentru că există senzor care declanșează o alarmă-martor în cabina mecanicului de locomotivă. Șeful de tren îi poate face o vizită fumătorului imediat, ori poate folosi imaginile de pe camerele de supraveghere pentru a-l identifica.

În plus, solicităm ARF să acționeze de urgență, cât mai este timp, pe contractele semnate cu Pesa aflate în derulare dar și pe licitațiile viitoare ca să implementeze cerințe prin care să elimine sau cel puțin să limiteze aceste probleme: sita evacuării apei din chiuvetă să aibă orificii mai fine care să preîntâmpine înfundarea și/sau senzorul de fum să declanșeze imediat o alarmă sonoră în vagon.

Poate cu rușinea și cu amenda se rezolvă ceva, dacă vorba bună nu este eficientă.

daniel_avram

O problema o vad aici cu nasii care tolereaza comportamentul asta, de multe ori in tren se fumeaza cu acordul nasului.

Ca fost fumator pot intelege pana la un punct, pe o ruta lunga de 5-6 ore fara tigara e greu, dar daca nu te poti abtine pe o ruta de 2.5 ore ai o problema si meriti din plin amenda aia.