Sistemul Energetic National

Started by stangabriel, December 08, 2014, 12:39:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Konter

Urmează să fie aprobat planul de dezvoltare a rețelei electrice de transport (RET) pentru perioada 2024 – 2033.
Prin acesta vor fi eșalonate lucrările de investiții identificate ca fiind necesare pentru îndeplinirea obiectivelor urmărite și estimarea valorii necesarului de fonduri pentru finanțarea lucrărilor de investiții planificate și se prevăd activități pe care C.N.T.E.E. Transelectrica trebuie să le realizeze până la următoarea ediție a planului de dezvoltare sub forma unor obligații incluse într-o anexă la decizie.
Modernizare sistem de comandă control protecție in stațiile 400 kV Bacau Sud si Roman Nord
* Modernizare sistem de comandă control protecție in stația 400/220/110 kV Gutinas
* Reconductorare LEA 220kV Lacu Sărat-Filești-Barboși-Focșani Vest- Gutinaș
* Proiect Pilot DigiTEL Power Lines of the Future – Trecerea LEA 400 kV Isaccea – Tulcea Vest de la simplu circuit la dublu circuit
* Dispozitive de control al circulațiilor de puteri pentru LEA 220kV București Sud-Fundeni, LEA 220kV Urechești – Tg. Jiu Nord – Paroșeni – Baru Mare – Hășdat
* Mijloace moderne de reglaj al tensiunii (SVC) în stațiile: 400kV Gura Ialomiței, 400kV Arad, 220kV Brazi Vest.
* Mărirea capacității de transport LEA 400 kV Brașov-Gutinaș
* Mărirea capacității de transport LEA 220 kV București Sud-Fundeni
* Transformator 400/110kV Suceava si 2 celule aferente de 400 kV, respectiv 110 kV
* LEA 400kV Gutinaș – Strășeni (linie noua 400kV pe teritoriul României).
 Sursa

paulmare

^ Gura Ialomitei cel putin a fost "modernizata" si extinsa dupa 2020, trebuie sa caut - acuma in 2024 trebuie "remodernizare"

TVlad

#527
Ce se intimpla oare de luni incoace, de avem un consum atit de mare si aproape constant in apropierea maximelor zilnice?





Powered by API/PUM imgur uploader

O fi din cauza vremii reci, umede si mohorite? Toata lumea sta in casa, la televizor cu lumina aprinsa? Alta explicatie nu imi vine.

minisoferul

Nu este soare deloc si aportul prosumatorilor tinde spre 0. Un sistem de 5 kw a produs in ultimele zile cate 1 kw pe zi.

hermes

Si este si mai frig de luni incoace, a crescut consumul ca sa se incalzeasca locuintele.
The only time Success comes before Work is in the dictionary.

carutasul

da, încălzirea electrică e în vogă acum. Atât permanentă cât și temporară ( pornești AC-ul pe căldură până vine iarna).

TVlad

Da dar frigul a venit mai demult, nu doar de luni. Mai degraba e povestea cu prosumatorii sau, o combinatie de factori.

Konter

Fernele de boți, dupa alegeri scade consumul. :D

carutasul

e o combinație de factori cred, de luni a venit vremea cu ploaie și nori și producția pe solare s-a dus în jos...

TVlad

Quote from: minisoferul on November 14, 2024, 10:42:59 AMNu este soare deloc si aportul prosumatorilor tinde spre 0. Un sistem de 5 kw a produs in ultimele zile cate 1 kw pe zi.

Asa e, am observat ca scaderea consumului din timpul zilei (intre virful de dimineata si cel de seara) e pronuntata in zilele insorite. Scaderea aceea din sistem se datoreaza prosumatorilor care isi asigura consumul din surse proprii.

Asta cu exceptia zilelor toride de vara cind avem un consum aproape aplatizat in cursul zilei. Daca nu ar fi prosumatorii, am avea un consum si mai mare, cu un singur virf zilnic catre prinz cind se folosesc mai intens aparatele de aer conditionat.


nicolaem

mai vreti stiri negative?

mai sunt:

https://www.economica.net/importurile-de-energie-electrica-ale-romaniei-au-crescut-cu-aproape-90-consumul-a-crescut-dar-productia-a-scazut-termocentralele-au-fost-prima-sursa-de-energie-electrica-a-tarii-in-acest-an_787771.html

Importurile de energie electrică ale României au crescut cu aproape 90%, consumul a crescut, dar producția a scăzut. Termocentralele au fost prima sursă de energie electrică a țării în acest an

sau:

https://economedia.ro/sistemul-energetic-national-sub-presiune-import-la-maximul-suportat-de-retea-ca-sa-putem-aprinde-becul.html

Joi dimineață, 14 noiembrie, se înregistra un import net de electricitate de aproape 2.850 MW, foarte aproape de maximul pe care îl poate suporta rețeaua națională de transport– 3.000 MW. După cum arată datele Transelectrica, operatorul de sistem, ieri seară, în jurul orei 18.00, s-a înregistrat aproximativ același consum, în jurul valorii de 2.800 MW.


Nu stiu cum trecem iarna asta sincer.... cred ca numa din noroc. presimtca ceva industrie va fi inchisa in perioade de consum major

TVlad

#536
Pai sa importam de unde e mai ieftin...Cind era scump la ei, se scumpea la noi pe motiv ca exportam productia...

Poate o pana generalizata o sa fie sutul in c... necesar sa priceapa tot poporul pe mina caror nulitati si panglicari a dat sistemul energetic national.

nicolaem

Oare exista pe undeva o centralizare a ce producători au intrat in sistem în ultimii ani? PNRR sau alții?
Mai mult văd știri cu proiecte mari blocate în avize decât puneri în funcțiune.

tom_sawyer

România a ajuns în situația îngrijorătoare în care este dependentă de importurile de energie, iar prețurile sunt duble față de vestul Europei, deoarece în ultimii ani s-au închis mai multe capacități de producție fără să fie construit nimic în loc, spune George Vișan, director Piețe de Energie în cadrul Transelectrica.

,,Poate România să devină hub energetic? Să fim foarte cinstiți. În momentul acesta, în care vorbim, România importă 1.443 MW. Dimineață a importat 2.100 MW. De luni de zile se întâmplă acest lucru. Răspunsul dacă România poate deveni un hub energetic vi-l dați dumneavoastră singuri.

În schimb, țara noastră are resurse, expertiză și suntem integrați cu piața europeană.

Dar atâta timp cât nu ne putem asigura propriul consum avem o mare problemă. De aceea prețurile pe care le vedem acum în România sunt cele mai mari, în mod constant. Am arătat cu degetul spre congestiile din Austria și Germania, dar trebuie să ne uităm la noi", a spus Vișan, în cadrul conferinței Energy Forum, organizată de DC News.

,,Nu avem producție pentru că nu am instalat, să fie clar. Noi am instalat câteva sute de MW în ultimii ani și Germania a instalat mii de MW de energie regenerabilă. Am închis toată industria de cărbune, Germania, Polonia o vor închide în 2049. Nu am terminat proiecte de producție de 7-8 ani, proiectele acelea pe gaze. Cum putem să ne imaginăm noi că putem fi hub energetic?

Nu vom deveni hub energetic atâta timp cât nu vom avea producție excedentară astfel încât să dăm și la alții", a continuat el.

Singurii care au instalat noi capacități sunt prosumatorii, dar ei produc în principal vara și în mijlocul zilei.

,,Ar trebui să ne îngrijoreze pe toți situația de acum, faptul că devenim necompetitivi din cauza prețului la energie. Germania are 40% din prețul nostru, Franța nu mai zic, asta ar trebui să ne preocupe. Problema o rezolvăm punând în funcțiune capacități de producție.

Acum, dacă nu bate vântul în România, nu ai energie. Deci mai este mult de lucru până să devenim hub energetic, a subliniat reprezentantul Transelectrica.

hotnews.ro

paulmare

Nu prea ai cum sa importi cantitatile de care avem nevoie - de exemplu cu Ungaria sunt 2 interconectoare de 800mw in total, gridul ucrainian e vai mama lui (culmea, noi in august am luat curent de la ucrainieni, nu invers), la bulgari sunt 1600 de mw daca au ei sau turcii ceva excedent
Si in interconectare trebuia sa fi investit, au fost si o gramada de bani de la UE

Asta cu prosumatorii e adevarata, nu stiu ce au avut in cap cei cu "reteaua ca baterie" cand au dat reglementarea asta, iti pui 14kw de panouri pe casa produci 22 mwh de corent pe care il "injectezi" in iunie cand e productia la solar de 4 ori mai mare ca in decembrie, si scoti 2 mwh/luna in cele de iarna sa te incalzesti cu pompa de caldura
Nici tarifele reglementate nu ajuta de nici o culoare, la mine de exemplu gazul e 0.39 sau cat e plafonul, daca il ard in centrala cu gaz ala e, am 1 kwh termic, daca pun aerele conditionate la 6 grade de exemplu sunt cam 3.5 kwh termici dintr-unul electric, si cel electric costa tariful de la enel distributie 0.6 lei/kwh, energia activa am dat-o din 15 februarie de cand incep sa produc mai mult decat consum