Sistemul Energetic National

Started by stangabriel, December 08, 2014, 12:39:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Konter

Guvernul a aprobat noua Strategie Energetică a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050. Acesta este primul document programatic de acest fel trecut prin Guvern în ultimii 17 ani. ,,Strategia definește direcțiile pentru dezvoltarea sectorului energetic național, cu accent pe securitate, accesibilitate și sustenabilitate, și poziționează România ca lider în regiune", au anunțat reprezentanții Ministerului Energiei.
Spre deosebire de încercările anterioare, elaborarea acestei strategii nu a implicat consultanță externă și nu a generat costuri suplimentare pentru bugetul public.
Strategia Energetică Națională identifică trei direcții esențiale:

* Fundamentul dezvoltării sectorului energetic românesc: România își asumă protejarea infrastructurii critice, reducerea dependenței de importuri prin utilizarea resurselor proprii și digitalizarea sectorului. Totodată, securitatea energetică a României include sprijinirea Republicii Moldova;
* Asigurarea celor mai mici prețuri posibile pentru consumatori, atât casnici cât și industriali, prevenind sărăcia energetică și sprijinind competitivitatea economică;
* România continuă să fie un lider european în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, menținând un echilibru între securitate, prețuri accesibile și tranziția verde.

Ministrul Burduja spune că România se confruntă din nou cu fluctuații majore ale pieței, crize geopolitice și de securitate, precum și dificultăți economice.

"Răspunsul nostru este ambițios: folosirea resurselor proprii și reducerea importurilor, investiții masive în capacități de producție a energiei și în rețeaua de transport și distribuție, producție locală de echipamente, digitalizare și tehnologii de vârf, toate în slujba unui sector energetic, care oferă energie sigură, ieftină și curată", a mai spus ministrul Energiei.

Strategia Energetică Națională stabilește șase direcții clare pentru dezvoltarea sectorului:

* securitate energetică;
* energie curată;
* eficiență energetică;
* accesibilitate și competitivitate economică;
* piețe eficiente;
* inovare și digitalizare.

sursa

TVlad

Si documentul propriu-zis, "strategia", e publicata pe undeva?