Sistemul Energetic National

Started by stangabriel, December 08, 2014, 12:39:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

GIV


paulmare

Consum: 7922 MW    Productie: 5442 MW    Sold schimb: 2480 MW
Vai de fundul nostru, bine ca au dat lege sa nu ne fie preluate ostil

36.05% Hidro - 1936 MW
26.55% Nuclear - 1426 MW
18.94% Hidrocarburi - 1017 MW
12.77% Cărbune - 686 MW
3.80% Eolian - 204 MW
0.95% Biomasa - 51 MW
0.89% Foto - 48 MW
0.06% Instalatii de stocare - 3 MW

Carbune - nu merge inca TA5 cel "retehnologizat" 10 ani cu 100 de milioane de euro, sau e altceva oprit oricum nu reusesc sa treca de 700
La cernavoda vad ca au repornit grupul 1 care avea 16 octombrie termen dat la Transelectrica pentru revizie
La gaz Ludus vechiul grup skoda de 100mw e oprit din cauza de NoX toata luna octombrie, nu-mi dau seama cum la Ludus un grup skoda nu corespunde la Nox si la Bucuresti aceleasi skode din anii 60 corespund :)
Hidro - pe dunare ar fi apa, dar unul e oprit de tot, unul e la jumatate de putere, unul a fost la reconditionat la UCM resita nu-sh cand o sa fie gata

Oricum horror, bine ca avem "strategii" etc pacat ca nu pot scoate curent din pdf-uri
2400 mw lipsa acuma, inseamna Mintia noua si cele doua r3 si r4
si tinand cont ca r1 o sa fie doi ani pe tusa, si cei 700 pe carbune + 100 ludusul vechi + ce o mai fi cet brazi 200 mw bucuresti sud mai are o turbina de 100 plus ce o mai fi fiind in "functie" vorba doamna Dancila din 1960 incoace, mai este nevoie de capacitate sa ai cu ce produce cand nu sufla vantul si nu e soare   

de solare, cu tot ca a fost un pic de soare azi am importat la greu si la pranz

carutasul

la Cernavodă au dat de două ori la manivelă dar acum pare că tot într-un grup merg...

paulmare

:) de 4 ori au dat la manivela https://www.transelectrica.ro/widget/web/tel/sen-grafic/-/SENGrafic_WAR_SENGraficportlet

O fi ceva problema electrica, si sar protectiile cand il pun in sarcina ? cine stie


nicolaem

am ras bine la aia cu curent din pdfuri.
europasufera din cauza green deal. la noi asta se  suprapune si cu incompetenta ( ca la hidro numa asta e, fie ea politica fie de management )

carutasul

poate sunt doar probe înainte de punerea în funcțiune că am mai văzut și în dimineața asta o "manivelă".

Oneinthecrowd

Ieri si-au luat-o si cei din Petrobrazi. A fost ceva deranj in atmosfera.

"Luni, 14 octombrie,  în jurul orei 11, ca urmare a unor variații de tensiune din Sistemul Energetic National  s-au oprit mai multe echipamente și instalații  din cadrul Rafinăriei Petrobrazi.

Gazele reziduale din diverse puncte ale rafinăriei care nu au mai putut fi prelucrate sau stocate în condiții de siguranța, s-au dirijat către sistemul de faclă pentru a fi eliminate în mod controlat și sigur, conform procedurii legale pentru astfel de cazuri."

https://www.observatorulph.ro/social/2735708-cum-explica-omv-petrom-flacarile-si-fumul-de-la-rafinaria-petrobrazi



carutasul

mie nu îmi e clar nici cum se face exact gestiunea SEN pentru că sunt două abordări, una ar fi să minimizezi importurile și alta, potrivită cu noile abordări liberaliste, să minimizezi prețurile. De pildă ieri și alaltăieri când un grup de la Cernavodă era oprit și producția în suferință aveam import de 2500MW și pe hidro producția abia depășea 1500. Azi am văzut și peste 2400 Mw pe hidro, parcă nu aș crede că asta nu se putea obține și ieri sau alaltăieri. Mă gândesc că poate era producție mare la bulgari sau în altă parte și se putea importa la tarife mai bune. Acum că am trecut pe excedent fiindcă bate vântul (și au racordat și grupul de la cernavodă) au micșorat iar producția pe hidro însă dimineață era mare - și cred că a mai crescut și cea pe cărbune și gaze un pic... Oricum consumul pare destul de redus pentru o zi lucrătoare, cred că măcar 500MW sunt producție solară la prosumatori...

pest1969

Cea mai buna strategie pt economie e sa minimizezi costurile. E neclar daca producatorii nostri de stat vor sa le tina jos sau sa le creasca. Cei de la privat e clar ca le vor cat mai mari.
Nu are niciun sens sa produci local si scump daca poti importa mult mai ieftin.
Noi exportam pe maxim de consum doar daca merge Cernavoda la maxim, nu e seceta, nu sunt revizii/avarii pe la vreun CET mai important si bate vantul bine.
Altfel, exportam doar pe minim de consum.
Situatia ideala e sa reduci riscurile.
Adica sa ai productie suficenta din vant chiar daca e seceta. Sau sa ai productie cat mai mare din apa cand daca nu bate vantul.

carutasul

Pentru economie da, însă și aici e o "virgulă" pentru că nu poți să îți permiți să falimentezi producătorii "securitari
" fiindcă nu o să îi mai ai când e nevoie. Era doar o observatie legată de faptul că Hidroelectrica producea destul de puțin deși importam la greu. De aia mă întrebam care e strategia pe care o aplică în realitate; presupun că oricum au niște cantități contractate și restul cumva trebuie să medieze în funcție de preț/disponibilitate dar nu știu dacă tratamentul e egal și pentru importuri sau doar pentru intern.

paulmare

^ Hidro face servicii de sistem pentru SEN, productia si consumul variaza foarte mult in cursul unei zile, dar tensiunea si frecventa retelei trebuie sa ramana constante. O turbina hidro e cel mai usor de oprit si de pornit, chiar asa old school cum opereaza hidroelectrica. Si alte capacitati clasice (exceptand Cernavoda, care merge full steam) pot fi reglate, dar pornesc mult mai greu (cu exceptia turbinelor derivate din motoare de avion, cum are Oradea de exemplu, "peeker", dar in afara de Oradea nu mai stiu sa fie undeva la noi), si au inertie mult mai mare (de exemplu un grup de 300mw pe carbune poate merge intre 150 si 300 de mw, insa le ia ore sa faca asta),

La Hidro variaza productia in aceleasi perioade in ani diferiti din cauza de "hidraulicitate", anul asta a fost seceta, debite mai mici, la hidrocentralele cu baraje, daca sunt prize de apa trebuie sa asigure apele romane rezerva de apa pentru alimentarea consumatorilor, trebuie sa ai un debit minim in aval de hidrocentrala pentru ecosistemul care depinde de firul ala de apa - nu pot uzina ei cata apa vor si cand vor   

paulmare

Consum: 5881 MW    Productie: 5017 MW    Sold schimb:  779 MW (adica importam, ne mai baga shoparle chestiile pro-ruse ca dam la ucrainieni, aiurea, pur si simplu nu e curent ca nu e vant, cu exceptia catorva zile nu a mai fost de la inceputul verii)
26.76% Nuclear - 1352 MW
22.05% Hidro - 1114 MW
19.83% Hidrocarburi - 1002 MW
16.01% Foto - 809 MW
13.68% Cărbune - 691 MW
1.03% Biomasa - 52 MW
0.65% Eolian - 33 MW
0.00% Instalatii de stocare - 0 MW

cei 809 mw foto nu o sa mai fie deloc in 3 ore
Carbunele -nu mi-e clar ori nu e gata TA5, ori nu au carbune, grupurile oltenesti trebuie alimentate "local", si nu au mai investit deloc in carierele alea, au mai avut si probleme cu extinderea din cauza ONG-urilor de mediu (desi dupa ce epuizeaza un perimetru, acordul de mediu e dat cu conditia impaduririi sau re-impaduririi daca e cazul, mie mi se pare foarte fair impadurirea pentru cariere desi uzanta e ca trebuie sa returnezi terenul in aceeasi clasa - adica daca a fost arabil, il returnezi arabil)

Oricum suntem cam pe faras, pentru atata energie verde trebuiau capacitati in rezerva gen centrale pe gaz care pur si simplu sa produca cand nu e vant si nu e soare si e seceta - cum a fost vara asta si cum e toamna asta pana acuma

TVlad

De linia de 400kV Smîrdan - Gutinas mai stiti in ce stadiu e? Au inceput lucrarile in vara lui 2021 si ar fi trebuit sa dureze 2 ani. Nu am gasit nimic pe internet cum ca ar fi gata lucrarile. Pe Google Earth se vad o multime de stilpi noi. Unde s-or fi impotmolit?

hermes

Daca se misca in felul asta, Transelectrica nu va tine pasul cu rata de dezvoltare a comunitatilor pe masura ce se fac autostrazi in Moldova. Vom avea parcuri industriale care nu vor avea suficienta energie electrica - Iasi deja intampina dificultati la alimentarea cu energie electrica iar nivelul investitiilor in reteaua de productie/distributie este inca scazut fata de potential si perspectiva pe termen mediu.
The only time Success comes before Work is in the dictionary.

nicolaem

nu stiu daca transportul e principala productie. azi ministrul se lauda ca a pornit 300MW carbune. dar tot azi am avut varf de import energie printre cele mai mari din tot anul. 2.8GW