Autostrăzi în România: discuții diverse

Started by Ionut, September 14, 2011, 11:15:15 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

horatiu.cosma

Vi s-a mai spus să luați că lămâie raportările astea, că nu se pupă cu realitatea. Cum să fie turcii la 53% și Porr la 65% în condițiile în care Porr mai are 3 luni de lucru la poduri, terasamentele sunt 95% gata, asfalt pe kilometri, rigole, antifonice, au început și parapete?

ionescu63

Si încă o observație: "Legea lui Grindeanu" nu se aplica pentru trecut, adică pentru procedurile de achiziție, respectiv contractele aflate in derulare la momentul adoptării

Ionut

API pe Facebook

Autostrăzile din PNRR încotro? Din cei 438 kilometri de autostradă, doar 188 km au șanse maxime să respecte regulile PNRR și să fie funcționali până în 2026, 82 km au șanse bune și 96 km sunt deja la limită! Mai grav, cei 59 de km din A8 au șanse (foarte) mici și ne luăm acum ADIO de la cei 13 km de pe A1, sperând că în 2026 vom găsi soluții de continuare pe alte tipuri de fonduri europene fără să suferim corecții financiare majore sau să dăm banii înapoi!

Proiecte. În PNRR avem #AutostradaA7 Ploiești-Pașcani (324 km), capetele Târgu Mureș-Miercurea Nirajului (25 km) și Leghin-Pașcani (34 km) din #AutostradaA8 Târgu Mureș-Pașcani, tronsonul Nădășelu-Poarta Sălajului (42 km) din #AutostradaTransilvania și veriga lipsă Margina-Holdea (13 km) din #AutostradaA1 Lugoj-Deva.

Condiționalități PNRR. Puțini știu că sunt încă două praguri de progres majore care TREBUIE atinse, în afară de celebrul "să fie gata până la finalul lui 2026": contracte semnate cel mai târziu în 2023 și 50% din lucrări executate până la sfârșitul lui 2024.

Stadiu actual. Din cei de 438 km, acum se lucrează doar pe A3 Nădășelu-Poarta Sălajului (sub 10% din total), dar sunt probleme majore cu alunecările de teren. Așa cum v-am zis chiar ieri, contractul pe A7 Mizil-Pietroasele se va semna în curând și este posibil să vedem primele utilaje la muncă prin toamnă.

NIMIC altceva nu este nici măcar aproape de parafarea contractului. În licitație avem: loturile 1 și 3 din A7 Ploiești-Buzău (contestații pe ambele), Buzău-Focșani (4 loturi pornite în 04.02.2022 cu termen depunere oferte 10.05.2022) și A1 Margina-Holdea (abia relansată în 14.04.2022).

Pe A7 Bacău-Pașcani s-a aprobat studiul de fezabilitate, avem acord de mediu și urmează indicatorii, apoi trebuie predat proiectul tehnic, începerea licitației fiind posibilă în această vară. În schimb, pe Focșani-Bacău încă nu avem SF aprobat și licitația ar putea fi pornită abia în toamnă, în cel mai fericit caz.

Momentan, cel mai în urmă este Autostrada A8, acolo unde proiectantul și autoritățile se chinuie să găsească soluții pentru livrarea parțială și plata documentației pe segmentele din PNRR. Nici nu mai vorbim de obținerea acordului de mediu.

Concluzia? Șanse maxime să îndeplinească criteriile PNRR și să fie gata în 2026 sunt pe A3 Nădășelu-Poarta Sălajului (doar dacă se adoptă rapid schimbările de soluții tehnice fără re-licitare) și A7 Ploiești-Buzău-Focșani.

Șanse bune, DOAR dacă se lansează licitația în 2022 și se contractează în 2023, avem pe A7 Bacău-Pașcani, în timp ce Focșani-Bacău este la limită, 50/50. Șanse (foarte) mici sunt pe capetele A8 Târgu Mureș-Miercurea Nirajului, respectiv Leghin-Pașcani.

Iar A1 Margina-Holdea a intrat deja la capitolul "imposibil": licitația nouă prevede 15 luni de proiectare și 42 de execuție, deci aproape 5 ani, fără să punem la socoteală măcar un an pentru achiziția publică, chiar dacă antreprenorul câștigător ar oferta un interval de execuție mai scurt.

Kravim

De ce abia la toamnă sa vedem utilajele pentru Mizil-Pietroasele dacă se semnează contractul, sa zicem, pe la finalul lunii mai?
Bine, știu că nu au AC încă, dar cât ar putea să dureze emiterea lui?
Mai sunt alte probleme de rezolvat?
Merci!

Ionut

Păi durează:
1. până se decide funcționarul român să semneze
2. până antreprenorul vine cu toate documentele pentru semnare (garanție de bună execuție etc)
3. până când vine ordinul de începere
4. până când se organizează puțin antreprenorul că deh, nu face așa un drumeag

Și uite-așa, băgăm abia în toamnă utilaje la săpat, forat, cărat. DACĂ.

Feri

Ar cam trebui deja să se discute despre proiectele de rezervă și ce am mai putea schimba

gruiarew

Pentru bucata aia lipsă din A1, chiar nu se poate găsi altă sursă de finanțare? La naiba, ne-am împrumutat pentru plata pensiilor. Bucata Margina - Holdea ne-ar lega și pe noi de vestul la care ne tot uităm cu jind...
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

hefaistos

^
 :lol:  :lol:  :lol:
Alta sursa de finantare? Nu banii sunt problema. Din cate stiu e prinsa in PNRR. Deci problema e ca o sa pierdem banii nu ca nu-i avem.
Pariu 500 lei: Pana la 31 decembrie 2024, se va deschide A7 intre Buzau Nord si Focsani Nord. data de initiere a pariului 2 octombrie 2023
Pariu 200 euro, daca pana la 31 decembrie 2029 nu se deschide sectiunea cu tuneluri de pe A1 de la Holdea.

oneLess


mirceaeliade

#8259
Schimbari procente pe ultimele ~45 zile (in aqua cele mai mari):



N.B.:  Cam 5% progres pe 1.5 luni ar echivala teoretic la un progres normal pentru o executie pe 3 ani. Numerele declarate de CNAIR ar putea fi doar orientative, si reflecta exact realitatea de pe teren, doar cea 'constatata'

vancouver

Unele procente sunt exacte, gen A0 Buc. Sud. la Alsim cu 36,77 si 55,71. Acestea reflecta starea EXACTA raportata in urma unei masuratori / situatii de lucrari. Sigur depinde si aici data pana la care sunt incluse lucrarile. Putem presupune 30.04.2022.

Unde procentele sunt clar rotunde, gen Nurol pe A3, adica 18,00 (+ 5,00) e clar ca procentele reprezinta o aproximare extrem de grosiera. Cine a facut aproximarea nu stim. Asa pot sa apara ulterior si progrese negative, la aceste loturi unde acum avem cifre rotunde. Cand o sa vina situatia de lucrari facuta cu virgula, se poate dovedi ca procentul aproximat grosier a fost prea optimist.


Deci Alsim, Tirrena si UMB pe DX12 au procente exacte la 30.04.2022 conf. situatii lucrari, restul sunt aproximari grosiere.
Feroviar: inadmisibil că ramâne 1 fir pe unele porțiuni după reabilitare pe Craiova-Caransebeș și Cluj-Oradea. Da pentru extinderea programului Quick Wins. Limitare instalare ETCS doar pe coridorul IV, pana cand va deveni pe deplin functional si isi dovedeste eficienta. Autostrazi: DA pentru 4 treceri montane: A1, A3, A6 si A8. NU deocamdata pentru A13 montan si A Nordului partea montana.

EugenRo

#8261
^^ Injectie cu optimism a la Grindeanu (mult peste doza recomandata) :zen: ; un fel de replica indirecta la semnalul de alarma al API din 4.05.2022:

https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25585783-grindeanu-pana-2026-vor-realizati-toti-kilometri-autostrada-asumati-prin-pnrr.htm




mirceaeliade

#8262
Au aparut cateva updateuri interesante pe harta CESTRIN. A fost trecuta Chibis-Biharia de la stadiu de licitatie, lotul de pe DEx12 a fost marcat cu 100%, si lotul DEx6 are procent.  Tabelul complet la inceput de Iunie (problemele trecute la rosu, schimbari in aqua, oliv schimbari anterioare



Si doar cu % executie:


TibiV

Fabulos la CraPi T1, Tirrena.

OIL septembrie 2019, in iunie 2022 (dupa 2 1/4 ani) sunt la 50,36%.
Totusi finalizarea apare Q4 2022. Deci restul de 49,64% se vor face in aproximativ 6 luni?...
Categoric asa va fi!...  O:-)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Ionut

Nu i-am mai întrebat nimic de sănătate de ceva timp pe L544. Să vedem dacă ne dau acces sau nu.