Coridorul Feroviar Rin-Dunare Nord | Curtici-Bucuresti-Constanta

Started by ionescu63, April 01, 2012, 12:40:04 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

NGC

Nu avem topic separat si las la latitudinea lui Ionut daca sa faca unul.

Ofertantii pentru "Servicii de elaborare Studiu de Fezabilitate pentru "Electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia":

1. TPF INGINERIE SRL
2. CONSIS PROIECT
3. Asocierea INGENIERIA ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL + Metroul
4. Asocierea BAICONS IMPEX S.R.L. + I.S.P.C.F.
5. Asocierea YUKSEL PROJE A.S. + TEC-CUATRO

Andi

In emisiunea "In fata natiunii" pe A3 de ieri, dl Catalin Drula mentioneaza darea in exploatare a M300 pe ambele fire intre Sighisoara si Blaj din 15 iulie.

Link: https://fb.watch/6tleRDBfV9/ la min 15:30

tom_sawyer

^ mai menționează că vor să facă un proiect-pilot de 200 km/h pentru București-Constanța. (min. -11:47)

medicul de garda

Intreb si eu, in amatorismul meu feroviar, dupa ce se va implementa intr-o zi ERTMS nivel II pe Buc-CT, si se vor denivela trecerile la nivel, facand abstractie de traficul de marfa, mai exista vreo piedica tehnica in calea mersului cu 200 km/h? Geometria caii imi pare foarte permisiva intre Baneasa si Fetesti.
Trust me, I'm an east-european doctor!

AndreiB

Nu as minimiza efortul necesar pentru denivelarea trecerilor la nivel. Sunt 24 (dupa calculele mele) de treceri la nivel doar intre Bucuresti si Fetesti.

Daca presupui ca le poti inchide permanent jumatate si sa pui satenii sa ocoleasca raman 12. Pasajul rutier de la Drajna a costat c20m de euro. Sa presupunem ca centura Drajna costa (?) 5m de euro, si avem o estimare de c15m de euro per denivelare. Ar insemna ~200m de euro doar denivelarea trecerilor la nivel.

vancouver

Drajna e cu 4 benzi. Nu ai nevoie de asa ceva in rest. Un pasaj simplu fara cine stie ce racorduri costa sub 5m euro.

Din cate stiu, pentru 200 e nevoie de:
- eliminare treceri la nivel
- intins extra catenara
- semnalizare ETCS
- modificari la peroanele liniilor directe (pe cat posibil renuntarea la peroane pe directa, cel putin in statiile mari gen Lehliu si Ciulnita)
Prioritatea zero: A1 Sibiu - Pitești. Prioritate zero virgulă zero: A0 centura București. Importante: A7 Ploiești - Bacău - Pașcani - Suceava; A13 Sibiu - Brașov - Onești - Adjud; A3 Cluj - Oradea; A3 Ploiești - Brașov; A12 Pitești - Craiova; A8 Pașcani - Iași; A4 Constanța - Vama Veche. Toate NUMAI SI NUMAI cu fonduri europene. Un NU categoric oricărei forme de taxare la km pe autostrăzi.

Dragosdimitrescu

Si cu ce masini tragi la 200km/h?
Cine are?
Cate vagoane sunt de 200?
Si astea sunt probleme, dar la ARF e liniste.

tom_sawyer

Ce câștig de timp s-ar obține având în vedere că la jumătatea rutei avem podurile dunărene, limitate la 100 km/h?

Dragosdimitrescu


Daca ar creste viteza de la 160 la 200 pe o distanta de:
- 50 km reducerea ar fi de 3 min
- 75 km reducerea ar fi de 5 min
- 100 km reducerea ar fi de 7 min
Mai mult cred ca nu are rost sa calculam ca ar fi fizic imposibil.

vancouver

Pe podul de la Cernavoda e 100 km/h, dar trenurile trebuie sa incetineasca la 80 prin gara Cernavoda (cele care nu opresc = marfare si trenurile directe). Apoi 100 iar pana la podul de la ecluza si apoi 50km/h la podul din fata centralei. Deci nu podurile dunarene aduc cea mai mare pierdere de timp, ci gara Cernavoda si podul de la centrala.

In plus podurile Dunarene sunt construite pentru 100, deci nu e nici o pierdere. Asta e max ce poate duce constructiv linia.

La podul de centrala se pierd cam 20-30 de secunde pentru un tren de calatori normal (5-6 vagoane). Daca s-ar reabilita acel pod pentru 100 cum a fost construit, atunci s-ar recupera aceste 20-30 de secunde. (daca pe 1 km merge cu 50 in loc de 100 se pierd 36 de secunde, dar acolo nici vorba sa fie 1 km)

-----------------

Daca pe 130 km intre Bucuresti si Fetesti s-ar circula cu 190 in loc de 150, s-ar face cu 11 minute mai putin. (intre gara Fetesti si zona Pipera din Bucuresti sunt cam 140 km de linia aproapa perfect dreapta)

Fata de situatia actuala se mai pot reduce timpii:
- ca. 1 minut optimizare intrare / iesire Constanta + zona Palas
- cum ziceam 20 secunde refacand podul de la centrala Cernavoda
- ca. 0,5 minute trecere gara Fetesti cu 120-140 in loc de 80-90
- ca. 1 minut optimizare intrare in Bucuresti Nord
--------
TOTAL 3 minute

Deci 11 minute care se pot scoate cu 200 in loc de 160 sunt mult peste ce se mai poate scoate din optimizari punctuale. Impreuna toate fac ca. 14 minute si se poate realist 1:45 Buc-Cta in mersul trenurilor (cu rezerva de cateva minute, ca si acum - adica in unele cazuri trenurile vor ajunge timpuriu in 1:38-1:40).

---------

Faptul ca un astfel de upgrade incurca total alte tipuri de trenuri, e o alta discutie. Am vrut doar sa raspund la intrebarea (teoretica) cat se poate scoate cu vmax 200.
Prioritatea zero: A1 Sibiu - Pitești. Prioritate zero virgulă zero: A0 centura București. Importante: A7 Ploiești - Bacău - Pașcani - Suceava; A13 Sibiu - Brașov - Onești - Adjud; A3 Cluj - Oradea; A3 Ploiești - Brașov; A12 Pitești - Craiova; A8 Pașcani - Iași; A4 Constanța - Vama Veche. Toate NUMAI SI NUMAI cu fonduri europene. Un NU categoric oricărei forme de taxare la km pe autostrăzi.

cristi5

Ultima pe care am auzit-o din CFR este ca se poate 200 dpdv al liniei (aproape sigur include si catenara). Dar trebuie schimbate *instructiile* care sunt pt max 160.

La ora respectiva credeam ca a vrut directorul respectiv sa se laude la actuala echipa politica, acum ca a iesit si ministrul indraznesc sa sper mai tare. Am vazut si scris intr-un document 200 pe Buc-Ct si dupa reabilitare pe Buc-Craiova.

Treceri la nivel: se trece in Suedia cu 200+. Se da o derogare probabil, functie si de MZAul drumului.

La semnalizare e mai complicat, pt ca teoretic trenul trebuie sa poata frana de la 200 pe lungimea unui bloc. Si pt 160 acum se iau masuri speciale: se elibereaza (prin trase) blocuri in fata trenului "rapid". Probabil si pt 200 se pot gandi masuri, chiar si fara ERTMS functional (ca teoretic nici 160 nu merge fara ERTMS dar uite ca practic merge)

O provocare mult mai interesanta mi se pare trenuri cu tilt pe geometrie cu curbe de raza minima 1500m cum sunt cele de pe Brasov-km614. Daca merge 200 pe Buc-Constanta, merita testat si un Pendolino pe restul coridorului...

oc7avian

O să vin cu o speculație la care accept taxarea cu minusuri: vor să scoată sub 4h Constanța - Brașov. E și ceva de imagine, da. Dar o să pară că 200km/h aduce beneficii mai mari. O să vorbesc de Tomis Express.

Dacă sunt 11 ori 14 minute reduse (ceea ce ar fi ceva okish), vancouver a punctat bine cu rezerva de timp. Doar că aceasta e de minim 11 minute. Eu am dovadă cu 10 minute, adică 1:48h obținute pe Constanța - București Nord. Am observat timpi de genul de câteva ori. Ultimele 2 zile (ieri și azi) au fost doar 6 minute avans. O singură dată am prins trenul să vină la fix (ca în Mers) și, culmea, atunci era afișată o întârziere de 5 minute.

Schimbatul locomotivei se face mai rapid decât staționarea. Deci și aici ar putea fi făcute optimizări.

Deci creșterea vitezei + reducerea rezervei la jumătate + reducere staționare la București = 14 + 5 + 5 = 25min. Un câștig de imagine mare atât pe Constanța - București, cât și Constanța - Brașov.

Fiind vorba de proiect pilot, mă aștept să-l facă fără mari investiții. Două trenuri pe zi (1 pe sens). Oricum intuiesc că înseamnă din păcate extinderea blocurilor ținute libere, deci scăderea capacității liniei. Iar teoria mea cu reducerea rezervei implică constrângeri și mai mari, da.

Trenul Meu afișează ora oficială de sosire, nu cea reală. Dovadă că eu am făcut screenshot la minutul 55, când trenul era deja sosit (19 Aprilie)


PS: Au existat și cazuri de întârzieri, mai ales pe București Nord - Constanța (20min văzute des)

Powered by API/PUM imgur uploader

cristi5

Eu cred ca vor fi deocamdata (gen in urmatorul an-doi) niste teste cu 200. Tren cu 200 in mers cand/daca va exista tractiune pt asta.

Sigur ca e importanta economia de timp dar si mai importanta mi se pare *practica* operarii cu 200. Ca odata ce ai un precedent si ai legislstia si alte masuri necesare, poti accelera la 200 si pe Buc-Craiova, Caransebes-Curtici, cu aceeasi tractiune (fara tilt). Si apoi mai departe spre trenuri cu tilt pe trasee cu geometrie mai complicata.

Plus ca e o chestie de prestigiu. Soferul pe autostrada mai ajunge la 160 asa ca nu e neaparat impresionat. La 200 mult mai greu.

Dragosdimitrescu

Si eu subscriu la ideea de teste de mandrie, fara posibilitatea aplicarii pe termen scurt.

vancouver

Pentru un timp cat mai bun Bucuresti - Brasov cu oprire in GDN cea mai buna treaba ar fi inchirierea / cumpararea a 4-6 rame care sa poata rebrusa repede, ca sa nu fie necesar schimb de locomotiva (eventual schimbate scaunele, daca sunt incomode). O rebrusare standard la trenurile ICE in gari precum Stuttgart, Frankfurt, München (deci unde coboara 50-60% din calatori si urca alti 50-60%) e programata in 7 minute. In extremis se face in 5, daca trenul e intarziat.

Se castiga 7 minute la rebrusarea in GDN si se castiga multa siguranta. Dar inca si mai mult se castiga la capetele din Bv si Cta, unde iar locomotiva acum sta sa schimbe partea. Si poate astfel sa plece repede inapoi si o singura garnitura sa faca 2 drumuri pe zi, nu doar unul. Asta inseamna dublu incasari din bilete cu aceeasi rama, cu acelasi personal.

Alternativ la rama se poate inchiria un trec IC din Germania, care are vagon de comanda la un capat si merge push-pull. Vmax e 200. De fapt nu trebuie decat locomotiva si vagonul de comanda.

De asemenea pe BV-Buc castigul urias ar fi daca s-ar reabilita Brasov-Predeal. Deci acolo ar trebui bagat carbuni.
Prioritatea zero: A1 Sibiu - Pitești. Prioritate zero virgulă zero: A0 centura București. Importante: A7 Ploiești - Bacău - Pașcani - Suceava; A13 Sibiu - Brașov - Onești - Adjud; A3 Cluj - Oradea; A3 Ploiești - Brașov; A12 Pitești - Craiova; A8 Pașcani - Iași; A4 Constanța - Vama Veche. Toate NUMAI SI NUMAI cu fonduri europene. Un NU categoric oricărei forme de taxare la km pe autostrăzi.