Industria IT&C in Romania

Started by Ionut, November 24, 2016, 09:22:31 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

Bucureştiul, într-o companie selectă. Capitala se află în topul oraşelor cu cei mai mulţi profesionişti în industria de înaltă tehnologie

Bucureştiul se află în categoria oraşelor cu cei mai mulţi profesionişti care lucrează în industria de înaltă tehnologie, cu peste 70.000 de angajaţi în prezent, alături de Londra, Dublin, Madrid sau Budapesta, arată un studiu realizat de compania de consultanţă imobilairă CBRE. De asemenea, din 2008 şi până în prezent, capitala României a înregistrat una dintre cele mai importante creşteri din Europa a numărului de angajaţi din acest sector, de 66%. Bucureştiul are în prezent un coeficient al numărului de profesionişti în domenii de înaltă tehnologie per oraş care se situează peste dublul mediei din Uniunea Europeană.

La nivelul Bucureştiului, cei mai mulţi angajaţi din industria de înaltă tehnologie lucreză în software (36%), urmat de hardware (21%), telecom (20%), servicii IT (11%) şi securitate cibernetică (8%). Sectorul de înaltă tehnologie din Bucureşti este dominat de mari companii internaţionale, ca rezultat al consolidării statutului său ca mare furnizor pentru forţa de muncă din acest domeniu. Printre cei mai importanţi angajatori din capitală sunt marile companii de software, telecomunicaţii şi servicii IT, cu jucători majori ca: Oracle, Microsoft, IBM, Luxoft, Endava, Vodafone, Ericsson sau Hewlett Packard.

Ca pondere de vârstă, industria high-tech bucureşteană este dominată de generaţia milenialilor (25 – 34 ani), în contrast cu alte oraşe care fac parte din categoria celor mai importante oraşe în ce priveşte forţa de muncă din acest sector şi unde balanţa se înclină către profesioniştii cu o experienţă mai mare. Acest decalaj este cauzat de creşterea extraordinară pe care industria de înaltă tehnologie a înregistrat-o în România în ultima decadă. Spre exemplu, în ultimii cinci ani, CBRE Romania a oferit consultanţă şi reprezentare pentru nume importante din această industrie, însumând peste 163.000 m2, din care 50.000 m2 au fost realizaţi doar în 2017 şi 2018.

Mediafax

Cuneo


Ionut

Rezultatele celor 180.000 de ,,creiere" din IT&C: România a exportat servicii IT&C de 4,5 miliarde de euro în 2018, dublu faţă de acum cinci ani

Exporturile de servicii IT&C au ajuns la o valoare record de 4,5 miliarde de euro în 2018, în creştere cu 15% faţă de cea din anul 2017 şi au depăşit agricultura, care are exporturi de 4 miliarde de euro. Cei 183.000 de angajaţi din sectorul IT&C din România au generat exporturi în valoare totală de 4,5 miliarde de euro în 2018, în creştere cu 15% faţă de anul 2017. Faţă de acum cinci ani, exporturile de servicii IT&C s-au dublat, arată datele Băncii Naţionale. Spre comparaţie, exporturile din agricultură sunt în valoare de circa 4 mi­liarde de euro.

,,Sectorul românesc de tehnologie are o singură şansă: creşterea. Competitivitatea noastră pe plan extern este o măsură a succesului şi ea trebuie directionată spre zone cu valoare adăugată ridicată. Ne dorim ca o parte cât mai mare din succesul de pe pieţele externe să se materializeze şi în plan local şi să obţinem o digitalizare accelarată a României. Ţara noastră trebuie să beneficieze de pe urma tech-ului nu numai prin aportul la balanţa comercială, dar mai ales prin utilizarea sectorului tehnologic ca motor de creştere a competitivităţii României şi transformării în hub regional de inovaţie", a spus Gabriela Mechea, directorul executiv al ANIS - Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii. Excedentul comerţului internaţional cu servicii IT&C a ajuns în 2018 la valoarea de 2,5 miliarde de euro, în creştere cu 22% faţă de anul anterior şi de două ori mai mare prin comparaţie cu situaţia din anul 2014.

Sectorul IT&C reprezintă a doua mare categorie de exporturi de servicii din România după serviciile de transport, reprezentând 20% din totalul de 22 mld. euro de servicii exportate în 2018.



ZF

Ionut

Încă o multinaţională vine în România şi face angajări masive

Un gigant listat la Bursa de la New York pare atras de ţara noastră, anunţându-şi deja intenţia de a investi masiv în România pentru a se extinde în următorii trei ani. Este vorba despre compania argentiniană Globant, specializată în furnizarea de soluţii şi servicii de IT pentru transformare digitală, care vrea să investească 20 de milioane de dolari în România. ,,Acum avem 90 de angajaţi şi vrem să ajungem la o echipă de circa 500-600 de persoane în 2-3 ani", a declarat într-un interviu pentru ZF Martin Migoya, CEO şi cofondator al Globant. Globant a intrat pe piaţa românească prin achiziţia firmei americane Small Footprint, care avea un centru de dezvoltare software în Cluj-Napoca încă din 2005.

Înfiinţată în 2003, Globant are 40 de centre de dezvoltare în 32 de oraşe din 14 ţări şi peste 9.000 de angajaţi. Activitatea principală al companiei Globant este transformarea digitală şi cognitivă a celor mai inovatoare şi mai avansate din punct de vedere tehnologic branduri din lume, din industriile de consumer, media, tehnologie, finanţe şi divertisment. Globant şi-a organizat structura pe plan intern în 20 de studiouri de dezvoltare, separate ca domenii, dar interconectate, axate pe tendinţele mondiale în tehnologie, inclusiv AI, Big Data, IoT, Cybersecurity, Mobile, Cloud , UX, Digital Content şi multe altele. Globant este listat la Bursa din New York ca GLOB.

Adevarul

Cristi N

#64
Initiativa legislativa a lui Catalin care modfica modalitatea de calcul a amenzilor aplicate de ANCOM daca acestea se achita in 15 zile a fost adoptata de Camera Deputatilor si urmeaza sa fie promulgata de Presedinte.

QuoteAm trecut două legi de Parlament astăzi.
2) Lege pentru restabilirea amenzilor pe care le poate da ANCOM operatorilor de telefonie mobilă sau altor persoane juridice pe care le controlează, inițiată împreună cu membrii comisiei IT&C (PL-x 217/2019).

În urma unei imense gafe juridice, vara trecută a trecut o lege care permite plata oricărei amenzi contravenționale la jumătate din minimul prevăzut al amenzii.

Ce însemna asta în practică? Că dacă ANCOM amenda un operator de telefonie mobilă pentru încălcări ale legii cu 1 milion de lei, să zicem, acesta putea stinge amenda plătind 2500 de lei (500 de euro) în termen de 15 zile.

Prin legea de azi se corectează această aberație și facilitatea de plată devine - jumătate din cuantumul amenzii aplicate - adică o amendă de 1 milion de lei, se poate stinge în 15 zile plătind 500.000 de lei.

Link post FB

Link lege

Cealalta initiativa o gasiti la rubrica Stiri si discutii diverse din aviatie in Romania

Ionut

România îşi extinde reţeaua de internet şi fibră optică

Proiectul RO-NET, pus la punct de Ministerul Comunicaţiilor intră în funcţiune. Primul lot din proiect a devenit operaţional şi acoperă 110 localităţi, cele mai multe din mediul rural. "Deşi din 2014 şi până în prezent proiectul a înregistrat foarte multe blocaje şi multe prelungiri, termenul de finalizare trebuind să fie 2017, am semnat actul de operaţionalizare al primului lot, marcând pentru prima dată un progres concret în acest proiect. Lotul 1 include 110 locaţii, dintre care două urbane şi restul rurale, în judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Suceava, Neamţ şi Vaslui. În cele 110 de locaţii avem un total de 20.500 de gospodării şi circa 58.000 de persoane cu potenţial beneficiare de a deveni utilizatori de servicii de internet, televiziune şi telefonie fixă. Practic, prin operaţionalizarea acestui lot s-a creat disponibilitatea tuturor operatorilor de telecomunicaţii care doresc să furnizeze servicii în aceste localităţi să asigure conectarea în bandă largă de a punctele de acces la utilizatorii finali.", a declarat ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu.

Ministrul a mai afirmat că proiectul Ro-Net are drept scop construirea de reţele de distribuţie în 715 localităţi considerate "zone albe", din cele 2.200 identificate în 2014, când a fost lansat. Sute de mii de gospodării şi peste 8.000 de instituţii publice şi firme private vor beneficia de acest program. "Cu o finanţare de aproximativ 85 de milioane de euro, din care 85% fonduri europene, proiectul Ro-Net include un total de şapte loturi, cuprinzând, în medie, aproximativ 100 de localităţi fiecare. Până la finalul lui 2019 ne-a propus să operaţionalizăm şi celelalte şase loturi pentru a aduce astfel un beneficiu real românilor.", a mai spus ministrul Comunicaţiilor.

Detalii in Adevarul

Ionut

Compania românească UiPath a devenit cel mai valoros startup de inteligenţă artificială din lume

Unicornul românesc UiPath a devenit cel mai valoros startup de inteligenţă artificială din lume, după ce a ajuns să valoreze 7 miliarde de dolari în urma unei finanţări de 568 milioane de dolari primite marţi. UiPath a închis cea mai recentă rundă de finanţare după ce a strâns 568 milioane de dolari. Runda a fost condusă de Coatue şi Dragoneer, urmate Wellington, Sands Capital, precum şi de fonduri aflate sub consilierea T. Rowe Price Associates, Inc. Accel, care au condus primele două runde de finanţare, dar şi de CapitalG şi Sequoia, care au condus cea de-a treia rundă. Şi alţi investitori din trecut au participat, din nou, inclusiv IVP şi Madrona Venture Group. În numai 24 de luni, UiPath a crescut ca valoare de la 110 milioane dolari la 7 miliarde dolari.

Daniel Dines, co-fondator şi CEO al UiPath, a declarat: ,,Suntem în punctul de vârf. Liderii de afaceri de pretutindeni îşi măresc forţa de lucru cu ajutorul roboţilor software, accelerând rapid transformarea digitală a întregii lor afaceri şi lăsând angajaţii să-şi petreacă timpul cu o muncă mai de impact. UiPath conduce această revoluţie a forţei de muncă, animaţi de angajamentul nostru fundamental de a democratiza RPA şi de a ne întări viziunea că un robot ajută fiecare persoană. Sunt uimit de sprijinul uimitor pe care clienţii, partenerii şi investitorii noştri ni-l dau în fiecare zi, inspirându-ne să depunem eforturi mai mari pentru a dezvolta RPA ca platformă care nu doar deblochează adevăratul potenţial al inteligenţei artificiale, dar şi al altor tehnologii emergente. Suntem de-abia la început".

Adevarul

Harry

#67
•   Departamentul de Cercetare al CBRE a realizat un nou studiu legat de preferințele de închiriere a 120 dintre cele mai mari companii de IT&C, cu sedii în București;
•   Din companiile analizate, 66% preferă să  ocupe spații în clădiri independente, iar zonele predilecte sunt CBD, partea de nord și perimetrul Calea Floreasca – Barbu Văcărescu;
•   Sectorul 1 al capitalei are cea mai mare concentrare de companii din sectorul IT&C – 46%.

București, 07.05.2019. CBRE, liderul mondial și național pe piața de consultanță imobiliară, a realizat o nouă cercetare care vizează poziționarea sediilor celor mai mari companii de IT&C din capitală. Studiul a luat în considerare criterii ca zona și sectorul din București în care sunt situate birourile, repartizarea specialiștilor IT&C per zonă și sector în funcție de segmentul de activitate, precum și preferințele legate de tipul de clădire. Analiza a inclus 120 de companii care au în total circa 63.000 de angajați. Una dintre concluzii a fost apetența a 66% dintre jucătorii din acest domeniu către sedii în clădiri independente, care nu fac parte din parcuri de business, situate în partea de centru-nord a Bucureștiului, în sectorul 1. Astfel, zonele fierbinți din punct de vedere al localizării  companiilor de IT&C sunt în partea de centru – nord a orașului, unde sunt și cele mai ridicate prețuri de închiriere, dar și numeroase avantaje: CBD (Piața Victoriei - Piața Charles de Gaulle), zona de nord și polul Calea Floreasca – Bulevardul Barbu Văcărescu. Potrivit studiului, 30% dintre specialiștii IT&C din companiile analizate lucrează în zona de nord.

Cele mai multe companii de IT&C au optat pentru zona de centru – nord, datorită multiplelor mijloace de transport în comun care asigură legătura cu tot orașul, a accesului ușor către Aeroportul Internațional Henry Coandă și a multitudinii de restaurante, bănci, sedii ale autorităților centrale etc., existente în zonă.

Din perspectiva împărțirii pe sectoare ale capitalei, cea mai mare concentrare a sediilor centrale ale marilor jucători din IT&C se află în sectorul 1, 46% dintre companii fiind localizate aici. Pe locul secund se află sectorul 2, cu 27% dintre sedii, urmat de sectorul 6, care a atras 17% dintre companii. La o distanță apreciabilă se găsesc sectorul 5, cu 7% dintre numele importante din domeniu, care au ales să închirieze spații de birouri în zonă și sectoarele 4 (3%) și 3 (2%).

Din cele 120 de companii analizate, 25 produc software și totalizează peste 17.000 de angajați, 21 sunt jucători importanți de pe piața de hardware și însumează circa 1.900 de angajați, 18 activează pe piața de consultanță și au un personal ce depășește 6.000 de oameni. Din segmentul dedicat centrelor de contact și diverselor servicii IT au fost incluse în cercetare 8 companii, care au împreună aproximativ 1.900 de angajați, iar cel mai mare număr de companii analizate provin din segmentul telecomunicațiilor: 34, cu un total de circa 31.000 de angajați. Din ansamblul jucătorilor cuprinși în cercetarea CBRE, 10 sunt companii producătoare de echipamente de birou, care au aproximativ 1.000 de angajați.

În ce privește repartizarea pe diverse segmente ale pieței de IT&C a angajaților incluși în studiu, aproape jumătate (49%) lucrează în telecomunicații și domenii conexe (echipamente, infrastructură și servicii de telecomunicații), 30% în companii producătoare de software, 10% în firme de consultanță. Mai puțin de 10% dintre angajați își desfășoară activitatea în centre de contact și servicii IT, companii producătoare de hardware și echipamente de birou.

"CBRE este o companie care se concentrează foarte mult pe cercetarea pieței imobiliare, din perspectiva beneficiarilor cărora ne adresăm, atât direct cât și indirect. Este important să știm ce nevoi au oamenii care lucrează în companiile cliente ale CBRE, pentru a le oferi cele mai bune servicii. Dacă angajatul este mulțumit, compania chiriașă și dezvoltatorul clădirii vor fi la rândul lor mulțumiți. Astfel, după ce în două dintre studiile precedente am examinat criteriile care contribuie la îmbunătățirea mediului de lucru din birourile din București, dar și nevoile angajaților în funcție de generația căreia îi aparțin, a venit momentul să analizăm piața de IT&C, dinspre care vin cele mai multe cereri de închiriere în prezent, atât în București cât și în țară. Datele pe care le obținem, și pentru care beneficiem de sprijinul global al echipelor CBRE, sunt o resursă importantă pentru colegii mei din restul departamentelor, care astfel  pot oferi clienților soluțiile cele mai potrivite atât companiei lor, cât și caracteristicilor pieței locale", a declarat Daniela Boca, Directorul Departamentului de Cercetare al CBRE Romania.

Departamentul de Cercetare al CBRE a fost înființat în România în 2008, și pe langă experiența locală, dobandită până acum, beneficiază și de resursele, know how-ul și maturitatea echipelor solide existente în rețea, atât la nivel global, cât și regional. Sub coordonarea Danielei Boca din anul 2018, Departamentul de Cercetare realizează studii și analize de piață atât la cererea clienților, cât și cercetări de piață utilizate în cadrul CBRE la nivel local, dar și în regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa). De-a lungul timpului, Departamentul de Cercetare al CBRE Romania a realizat numeroase studii și rapoarte de piață, dedicate segmentelor pieței imobiliare în care compania este activă: spații de birouri, spații comerciale și industriale, devenind unul dintre punctele de referință în analiza pieței imobiliare din România.




Ionut

Adobe România a depăşit pragul de 600 angajaţi şi are 100 noi poziţii deschise pentru angajare

Poziţiile deschise în prezent pentru recrutare vizează atragerea de talent preponderent din zona tehnică şi de inginerie software, potrivit companiei. "Expertiza şi pregătirea celor pe care îi cooptăm în echipa locală a permis campusului din Bucureşti să se dezvolte către zonele de Cloud Computing şi Big Data, precum şi să aducem şi să păstrăm în România dezvoltarea şi cercetarea pentru produse recunoscute ale Adobe, cum ar fi Adobe Analytics, Adobe Advertising Cloud, Adobe XD, Adobe Experience Platform. Inginerii noştri au ocazia să inoveze şi să lucreze cu tehnologii noi şi interesante, precum şi să interacţioneze cu clienţi internaţionali de anvergură. Cele 100 de pozitii deschise sunt atât pentru juniori, cât şi pentru seniori, care asigură un mix ideal pentru echipe de produs software", a declarat un director din cadrul Adobe, Cris Radu.

În prezent, echipa Adobe România are un procent de 30% femei, iar vârsta medie a angajaţilor este 33 ani, în timp ce vechimea medie în organizaţie este de 4 ani.

News.ro

Ionut

Cel mai mare festival din Europa Centrala si de Est dedicat transformarilor provocate de internet si tehnologie are loc la Bucuresti, in 13 si 14 iunie

iCEE.fest se lanseaza sub un nou nume, UPGRADE 100, si aduce in Capitala Romaniei peste 140 de speakeri, experti si autori ai unor lucrari importante din domeniul transformarilor provocate de Internet si de noile tehnologii, in cel mai amplu festival de acest tip care a avut loc vreodata in tara noastra si in regiune.

Ziare.com

Cristi N

#70
Pentru cei care vor sa isi formeze o imagine in privinta scandalului SUA vs Huawei si nu sunt in domeniul IT/Telecom recomand articolul lui NWRadu: link

QuoteCum și de ce se luptă guvernul SUA cu Huawei și ZTE

Sunt sigur că mulți se întreabă de ce SUA și președintele Trump sunt atât de vocali împotriva echipamentelor de rețea marca Huawei și ZTE, acuzându-i că i-ar putea spiona pe americani și pe aliații lor și sfătuind toate țările prietene să nu utilizeze astfel de echipamente în rețelele lor de date.

Subiectul devine tot mai bun, așa că iată un rezumat bazat pe ce-am înțeles eu din toată povestea. Vorbesc în principal despre Huawei pentru că asta se vede și la știri, dar totul se aplică și altor companii chinezești implicate.


TibiV

Foarte bun articolul. +1
Evidentiez doar o scurta sectiune...
Quote
Are SUA dovezi concrete că sunt spionați?

Nu. De asta și există teoria protecționismului, că nu vor să dea bani chinezilor și folosesc posibilitatea de a fi spionați ca pe un pretext. Cea mai bună legătură între Huawei și spionaj văzută până acum de mine este în acest articol din Engadget, unde se spune că CIA-ul avertizează că Huawei este finanțată cu bani de la serviciile de spionaj chinezești, armată și alte agenții din acest domeniu.

Se pare că în China există și o lege din 2017 care spune că orice companie chinezească trebuie să ajute statul în activitatea de adunare a informațiilor, dacă li se cere acest lucru. Cu alte cuvinte, o companie chinezească nu se poate opune propriului stat, de exemplu așa cum s-a opus Apple atunci când FBI le-a cerut să deblocheze un telefon mobil.

Pe de altă parte, dacă ar avea dovezi concrete, oricum americanii nu le-ar prezenta public. Nu se fac astfel de lucruri, ar însemna să-și dezvăluie rețelele de informații. Poate că vom afla peste 50 de ani.

Ce zic chinezii despre acest acuzații?
Nimic, că n-au multe de spus. Adică evident că neagă, dar nu e ca și cum mă așteptam să facă altceva.
(....)
Dar România ce face?

Până acum nimic concret. La finalul anului trecut am avut ocazia să vorbesc cu top managementul tuturor celor patru operatori telecom de la noi și, cum subiectul SUA vs Huawei era de actualitate și atunci, i-am întrebat dacă SRI, SIE, ORNISS sau altcineva le-a cerut să nu folosească echipamente Huawei.

Toți patru operatorii telecom au spus că nu, ba chiar că nici nu au fost astfel de discuții sau vreo poziție oficială a serviciilor de informații române.

Then again, dacă li s-ar fi cerut în secret acest lucru, oricum nu mi-ar fi spus mie, că de asta este secret.

Vodafone România a activat recent o mică rețea 5G în București și folosesc echipamente Huawei în ea, iar demonstrația a fost făcută cu un telefon Huawei Mate X 5G.

Povestea asta imi aminteste un banc din anii '80...
"- Tovarase Ceausescu, stiti ca exista previziuni ca in secolul XXI lumea va fi controlata de rasa galbena?...
- Nu-i nimic.... Semenz eu vreo trei decrete de ii ingalbenesc pe toti!..."
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Cristi N

Mai voiam sa scriu o completare la articolul de mai sus, respectiv cum se vede toata situatia din postura angajatilor din telecom de la noi din tara.

Initial pana sa intre chinezii tare in Europa companiile traditionale care ofera solutii pentru operatorii telecom o duceau bine, aveau proiecte pe banda rulanta, nu se stresau prea mult.
Dupa ce au intrat chinezii cu ZTE initial si apoi Huawei, usor usor operatorii au descoperit ca pot primi niste produse cu performante bune la un pret mult mai mic plus ca suportul este foarte rapid la chinezi. Functia X nu este implementata? In cateva zile ai un update care o implementeaza si de multe ori fara costuri suplimentare. Automat foarte multi operatori au schimbat furnizorii indreptandu-se spre produsele din China.
Acum, sub presiunea SUA si a altora contractele se muta din nou numai ca de data asta in sens invers.

elphax

De acord cu tine, produsele lor sunt bune, si suportul este foarte rapid. De asemenea se dezvolta repede pentru ca au buget nelimitat :)
Eu lucrez pentru concurenta, si din pacate in ultimii ani ne-au luat fata din toate punctele de vedere, telefoanele sunt doar o mica parte din ecuatie. Daca nu ar fi blocati pe anumite piete ar fi aproape de monopol.

Ganditi-va cum ar fi ca chinezii sa domine piata de telecom asa cum Facebook domina social media. Adica ar fi doar ei si ZTE. Ati mai auzit recent de Motorola ? Aia care acuam 10-15 ani aveau statii, centrale, echipamente de transmisiuni, telefoane, etc Acolo ar putea ajunge mari companii ca si Nokia, Ericsson , Cisco etc. daca Huawei ar fi lasat sa creasca cat ii permite China.

Au fost atat de multe cazuri cand a fost 100% clar ca aveau backdoors si functii ascunse care puteau scoate si salva date confidentiale. multe situatii nu au fost anuntate cu publicul larg sau nu au fost detaliate pentru ca operatorii nu au vrut sa arate cat sunt de vulnerabili

Cristi N

Nu vorba numai de bugetul nelimitat, mai e si mentalitatea, ei nu prea stiu ce inseamna program de 8 ore sau: "nu se poate".