Industria IT&C in Romania

Started by Ionut, November 24, 2016, 09:22:31 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

Programatorii cu studii medii, scutiţi de impozit de la 1 februarie

Programatorii cu studii medii care urmează cursurile unei instituţii de învăţământ superior vor fi scutiţi de impozitul pe salariu de la 1 februarie, măsura vizând aproximativ 15.000 de programatori în plus faţă de cei scutiţi până acum. Cei care vor să beneficieze de această scutire trebuie să facă dovada înscrierii în învăţământul superior, precizează sursa citată.

News.ro

Balto

Liniște la Atos România, una dintre cele mai mari companii IT: angajații s-au înțeles pe salarii cu directorii și au renunțat la grevă

Angajații din România ai grupului francez Atos, unul dintre principalii furnizori europeni de servicii IT, au acceptat oferta salarială a managementului și au renunțat la intenția de a declanșa greva, a declarat pentru Profit.ro liderul sindical Florentin Iancu.
Săptămâna trecută, sindicatul anunța că peste 70% dintre angajații din România ai grupului francez Atos se pregătesc să intre în grevă de avertisment în urma încercărilor nereușite ale managementului de a găsi o soluție satisfăcătoare pentru negocierea noului contract colectiv de muncă. Organizația sindicală are ca membri circa 1.400 angajați ai Atos România și preciza că are acordul din partea a peste 70% din membrii de sindicat angajați ai companiei pentru declanșarea grevei de avertisment.

Profit.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

dumbravaandrei

"Imi place" cum SITT isi comunica prostiile  pe care le-au facut. Prostii mai mari decat casa poporului. Se pare ca sunt foarte hotarati sa urmeze calea altor iminente sindicale, spera si ei la un post de ministru...
Au fost prinsi cu pisica in desaga si acum fac comunicari prin presa demne de PCR.

Dar in fine... avem alte canale prin care le putem lauda "realizarile"...

Ionut

Sa mai resuscitam si acest thread. :) Merge si la industrie/industria auto, dar pun aici pentru ca e vorba de IT.




Continental va angaja 250 de ingineri şi specialişti IT în centrul de cercetare din Iaşi

Continental are peste 1.800 de angajaţi la Iaşi. Grupul german Continental conti­nuă extinderea echipei de la Iaşi şi vrea să angajeze până la finalul anului 250 de ingineri şi specialişti IT pe zonele de conectivitate, electrificare şi conducere autonomă ale industriei automotive după ce centrul de cercetare şi dezvoltare din oraş a fost extins în luna martie, ocupând acum a patra clădire închiriată.

ZF

tom_sawyer

România, pe locul 5 în lume în clasamentul țărilor cu cel mai rapid internet

România se bucură de viteze foarte bune la internet, fiind devansată de doar patru state, într-un clasament realizat de cable.co.uk, care a analizat viteza medie din 200 de țări pe o perioadă de un an, între iunie 2017 și mai 2018.

Cu o viteză de 38,6 megabiți pe secundă, România se află pe locul 5 (în urcare cu 13 poziții față de anul anterior), înaintea sa aflându-se Norvegia (40,12 megabiți pe secundă), Danemarca (43,99 Mbps), Suedia (46 Mbps) și Singapore, cu 60,39 Mbps.

Top 10 este completat după România de Belgia, Olanda, Luxemburg, Ungaria și Insulele Jersey.

economica.net

perfidus

E foarte bine, sa se vada impecabil si HD clipurile cu pisici.
Acum pe bune, chestia asta revine obsesiv dar nu o vad ca un indicator de prosperitate sau de nivel de educatie. Ca valoare adaugata in economie, investitiile in infrastructura de date sunt OK dar mai trebuie dezvoltate si caile de comunicatie traditionale, ce comparatie facem aici cu Norvegia?
Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat

tom_sawyer

Connections semnează parteneriatul cu UiPath și țintește 5 milioane de euro din roboți, în 2019

Connections, lider pe piața de digital transformation din România, Bulgaria și Serbia, a semnat un parteneriat cu UiPath, platforma de Enterprise Robotic Process Automation (RPA) cu cel mai rapid grad de adopție la nivel mondial, prin care va ajuta companiile din România și clienții globali să implementeze și să beneficieze de avantajele tehnologiei RPA.

economica.net

tom_sawyer

Tranzacţie pe piaţa IT: Nemţii de la Allgeier au preluat iQuest, una dintre cele mai mari 20 de companii de software din România, fondată în 1998 în Cluj de antreprenorul Cornelius Brody

Compania germană Allgeier a semnat luni un acord pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni la producătorul de software iQuest Group, cu sediul central în Germania şi centre de dezvoltare în Cluj, Bucureşti, Sibiu, Braşov şi Craiova.

ZF

frunzaverde

Quote from: perfidus on July 26, 2018, 12:31:17 PM
Acum pe bune, chestia asta revine obsesiv dar nu o vad ca un indicator de prosperitate sau de nivel de educatie.

Nu este, pentru ca nu masoara ce trebuie - adica nu e ponderata cu accesibilitatea spatiala (geografica) a internetului.

Unul din motivele pentru care internetul este rapid in Romania este pentru ca disponibilitatea este (extrem de) limitata in zonele rurale.

Ori ai internet "pe fibra" de mare viteza in zone urbane dense, ori nu ai deloc, de nici un fel. In zonele urbane, cu consumatori multi si investitii/abonat minore (ca distanta pana la primul switch e de cativa metri), competitia e acerba si vitezele sunt mari. In restul, accesul nu exista. Rezultatul e ca ori ai acces ultra rapid, ori n-ai deloc. Si asa ajunge Romania in topul topurilor, ca aia care n-au deloc nu sunt numarati. In alte tari cu suprafete mari (gen SUA, Canada, Franta, UK, Germania), ruralul are acces, dar lent sau foarte lent, care scade viteza madie de acces. Situatia e suficient de rea incat UE a dat bani pentru acces internet in zone rurale - proiectul se numeste RO-NET, e 50% gata (fazat, bineinteles), si intarziat cu vreo 5 ani fata de data PIF originala...

Deci, culmea, in cazul asta, uneori, viteze mai mici in topuri e un semn de prosperitate.

Si, topurile astea, daca ati observat, sunt exclusiv pentru internet fix. Internetul pe mobil in Romania e vai-de-el... Cel mai bine mi-am dat seama anul trecut cand la 1 km de Piata Unirii din Bucuresti subit nu exista retea 4G cu nici un operator. Si cand, intr-o sala cu 7 oameni am facut un hotspot folosind telefonul meu, in roaming, pentru ca toti aveau (pe abonamente romanesti) trafic de date sub 5 GB, eu aveam nelimitat in roaming (si plateam mai putin pe abonament ca ei).
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

carutasul

@frunzăverde, ai și n-ai dreptate în acest caz ( apropo, proiectul RO-NET e doar un set-up al lui Ghiță). Dacă vrei net în vârf de munte, cu câteva excepții, îți iei un abonament de mobil și ai rezolvat.
Principala cauză pentru care internetul e rapid în România este înapoierea Romtelecom, acum 10-15 ani.
Majoritatea utilizatorilor din Europa folosesc în continuare ADSL, oferit sub diverse forme de fostul operator monopol de stat. La Noi Romtelecom nu a vrut/putut să ofere ADSL la vremea lui, ceea ce a facilitat extinderea rețelelor coaxiale în prima fază, ulterior upgradate la fibră optică. ( pe lângă apariția "rețelelor de cartier" care au fost vândute în final tot operatorilor majori de cablu. Pur și simplu în lipsa alternativei, rețeaua s-a orientat în mod firesc spre tehnologia curentă. Pe când în țările celelalte, având ADSL la dispoziție ( pe liniile deja instalate) nu au avut nevoie atât de presantă să construiască o rețea nouă.
Îmi amintesc câte pile am încercat să folosim pentru a obține un ADSL între două sedii din București. Pănă la urmă era cât pe-aci să reușim, doar că atunci când a venit Dorel de la Romtelecom n-am reușit să îl conving că cele două fire trebuie să fie torsadate între ele :) drept pentru care atenuarea pe linie era pe la 40-50 de dB, nu mai știu exact cât . Prostia Romtelecom a însemnat norocul operatorilor de cablu, care au găsit un teren "virgin" . Dacă urmărești acum log-urile unui server o să vezi că 50-60% din accesele din Europa care vin sunt de la adrese care poartă nume de operatori de telefonie....  Eu acum sunt pe meleagurile căruțești, și chiar și aici sunt conectat tot la domnul Zoltan :)

frunzaverde

Quote from: carutasul on August 14, 2018, 09:54:03 PM
@frunzăverde, ai și n-ai dreptate în acest caz ( apropo, proiectul RO-NET e doar un set-up al lui Ghiță). Dacă vrei net în vârf de munte, cu câteva excepții, îți iei un abonament de mobil și ai rezolvat.

Doar ca atat calitatea cat si viteza netului mobil in Romania e proasta. Acu', bine, vorbesc din experienta personala, ca atunci cand vine vorba de date hard, GSM-A tine cu dintii de datele de calitate si hartile unificate de acoperire la nivel global (am avut nevoie de harti expirate de 6 ani pentru un proiect stiintific; vai-doamne cati bani au cerut pe ele... am ajuns sa digitizam o harta facuta de pentru un congres stiintific).

Pe drumurile patriei, 4G mai rarut ca-i mai dragut, desi trebuia, conform hartii, sa am acoperire totala. Tin minte ca pe un drum Cluj - Timisoara, cu 3 telefoane (din care unul romanesc) ma intreba "pilotul" ce zice Wazeul si eu raspundeam ca n-am receptie deloc, si tinem in "legala". La fel, intr-un apartament de pe Calea Calarasilor din Bucuresti, in decembrie 2017, m-am chinuit cu o conexiune care in cele mai bune momente nu scotea peste 1 Mbps. In cele mai rele devenea GPRS... Si aveam doua cartele locale + roamingul meu care de-al dracu nu gasea nimic civilizat...

Iar preturile la internet mobil erau si ele ridicole - am vazut ca s-au ieftinit un picut in ultima vreme, dar in decembrie erau 5-6 euro pe GB, mai mari ca la americani. Ti-am zis, am dat internet mobil cu roamingul meu (nelimitat fara restrictii in UE, 5 GB/zi in SUA vara si 2 GB/saptamana in restul anului) pentru ca romanii cu Orange si Telekom si Vodafone aveau 500 MB, 1 GB sau 3 GB pe luna. Senzatie de lent-si-vai-de-el similara cu internetul pe mobil in Romania n-am avut decat in SUA, unde de fiecare data cand ajung, reactia mea e WTF, get your act together...

Si da, in SE investitiile masive in 4G (acum avem teste de 5G) au facut sa avem net mobil mai rapid ca netul fix. Suntem rasfatati. Dar in Romania impresia mea e ca piata e "laggard" si fata de pietele medii europene.

Quote from: carutasul on August 14, 2018, 09:54:03 PM
Principala cauză pentru care internetul e rapid în România este înapoierea Romtelecom, acum 10-15 ani.
Majoritatea utilizatorilor din Europa folosesc în continuare ADSL, oferit sub diverse forme de fostul operator monopol de stat. La Noi Romtelecom nu a vrut/putut să ofere ADSL la vremea lui, ceea ce a facilitat extinderea rețelelor coaxiale în prima fază, ulterior upgradate la fibră optică. ( pe lângă apariția "rețelelor de cartier" care au fost vândute în final tot operatorilor majori de cablu. Pur și simplu în lipsa alternativei, rețeaua s-a orientat în mod firesc spre tehnologia curentă. Pe când în țările celelalte, având ADSL la dispoziție ( pe liniile deja instalate) nu au avut nevoie atât de presantă să construiască o rețea nouă.

Sunt complet de acord cu ce zici tu aici. Doar ca unul din efecte a fost limitarea acoperirii teritoriale. In Germania sau UK, DSL-ul ala ajunge pana in satucurile din fundul Scotiei. 2 Mbps down, 256 kbps up, filmele cu pisici merg ca vai de ele, dar poti sa-ti platesti facturile, sa te dai pe bbc si pe facebook, poti sa-ti faci comenzile pe Amazon. Firma isi poate citi mailurile, poate da un slack sau pune un board trello. poate managerui conexiuni catre un Amazon sau un Azure sau un Google, face un ssh...

In Romania, la margine de Brasov (imediat dupa centura, in Stupini), singura solutie de conectare pana acum vreo 3 ani cand a intrat nea Zoltan era o nenorocire de retea directionala (ad hoc) wireless (legalitatea ei era dubioasa in cel mai bun caz) care ducea cativa Mbps la toti abonatii din cartier. Si DSL-ul romtelecom, cu atenuare exact cum zici, care reusea in zilele bune sa scoata cateva sute de kbps. Acum e domnu' Teszari acolo, dar daca te duci un pic mai departe, fibra se duce, si pe coax nu e nici un semnal Docsis. Si nici firaraie pe cupra romtelecom nu mai e. Si asta la 10 km de Brasov!

Ca asta-i chestia - retelele adhoc facute cu cablu cat5e si cat6 au fost limitate la zonele dense urbane. Coax-ul inlocuit de FTTX al domnului Zoltan s-a extins, dar, la fel, s-a justificat instalarea in zonele dense urbane (nu o sa tragi zeci de km de fibra sa legi 70 case intr-un satuc).

In unele meleaguri carutesti pare ca au ajuns cu fibra; in altele (ale mele) mai greut ca-i mai dragut. Intr-un anume satuc oltenesc la 13 km de Tg. Jiu au platit localnicii bani (mana la mana) sa se traga fibra anul asta, ca nu se mai putea (au multi copii in strainatate).

P.S. Cel putin in SE, fibra e omniprezenta. DSL-ul e mort. Dar majoritatea fibrei e trasa de unul din operatorii mari de telefonie si de cablu. Fibra mea e trasa de Telia (operator de telefonie, fostul Romtelecom suedez), si desi am de ales intre 10 operatori, tot traficul trece prin gateway-ul Telia. Presupun ca e la fel in Franta, UK si alte tari.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

igorashu

Si totusi, Romania e pe locul 5 (in urcare 13 locuri fata de 2017) intr-un studiu recent (38.60Mbps fata de 21.33), iar Suedia pe locul 2 (aceeasi pozitie si in 2017) (46.00Mbps fata de 40.16).
Acoperirea 4G+ mi se pare mai mult decat decenta, cel putin la unul dintre operatori (sper sa nu fie considerata reclama). Nu-mi explic problemele de acoperire pe care le-ai avut, n-am experimentat nimic similar nici pe drum, nici in orase.
Iar trafic inclus sub 1GB am vazut doar la abonamente foarte vechi - exista oferte foarte avantajoase, inclusiv la prepay.

carutasul

Și la noi Telekom a înlocuit cu fibră o mare parte din rețea, dar sunt în pierdere mare de teren. Unde stau acum, într-o margine de sat nou construită lângă Capitală am avut mai întâi un provider local, apoi au venit simultan și cei doi cabliști cunoscuți. Satul căruia îi zic "ținuturile căruțești" e mai mărișor și mai "adunat" ( presupun că pe lângă Tg Jiu or fi mai răsfirați, dacă e la nord) , probabil de aia au ajuns și acolo; oricum anterior am avut ADSL de la Telekom ( în regimul comunist am avut telefon cu telefonistă :) )
Mergea mulțumitor și ăla, dar ... dincoace e mai bun și mai ieftin :)
Așa probabil ajungem și la a doua problemă: ADSL-ul nu prea ajunge nici el în localitățile mai mici/izolate pentru că anterior nu a existat nici telefonie . Cred însă că acum problema acoperirii GSM nu mai e așa de mare, mă gândesc că totuși problemele de care zici că te-ai lovit sunt destul de izolate. Am o verișoară care locuiește într-un sat cu adevărat izolat ( soție de pădurar :) ) și se descurcă destul de onorabil cu 3G, chiar dacă trebuie să urce stick-ul la geam :) E adevărat că avem o țară cu un relief variat, am participat la un proiect în Mehedinți unde aveam sate unde nu aveam nimic, nici mobil, nici fix.... am cred pe undeva niște poze cu Vodafone urcând celulele cu catârii pe munte :) Însă asta a fost demult. În tot cazul, cele două argumente sunt cumva complementare: avem zone fără net și zone cu net bun, fie fibră/cablu, fie 3G. Nu prea mai avem tehnologii intermediare, ca ADSL.

Ionut

Industria dezvoltatoare de jocuri video din România a ajuns la o cifră de afaceri de 156 milioane dolari

Cifra de afaceri a industriei dezvoltatoare de jocuri video a înregistrat o creştere de 11,6%, în 2017, ajungând la 156 milioane de dolari, potrivit datelor prezentate luni de Asociaţia Romanian Game Developers Association (RGDA). În prezent, în România, există peste 80 de studiouri de game development, dintre care peste 50 se află în Bucureşti, alte oraşe cu o prezenţă notabilă a industriei fiind Cluj, Timişoara, Braşov, Craiova şi Iaşi.

News.ro

tom_sawyer

Grindeanu (ANCOM): Până în 2024, vor fi investiţi 9 miliarde de euro în reţeaua 5G din România

Investiţiile în reţeaua 5G din România se vor ridica la 9 miliarde de euro, până în anul 2024, iar licitaţia pentru frecvenţele destinate acestei tehnologii va fi demarată până la jumătatea anului 2019, a declarat, miercuri, Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM.

,,Până în 2024, vor fi investiţi undeva la 9 miliarde de euro pentru 5G, dintre care doar 1,6 miliarde în comunicaţii, iar diferenţa de aproximativ 7,5 miliarde se regăseşte în domenii care, odată cu intrarea 5G, vor suferi anumite transformări. Fie că vorbim de sănătate, fie că vorbim de transport, servicii sau agricultură, toate aceste lucruri, odată cu 5G, se vor întâmpla", a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), în cadrul unei şedinţe a Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei din cadrul Camerei Deputaţilor.

businessmagazin.ro