News:

Video 21.06 Autostrada A1 Pitești-Curtea de Argeș.

Main Menu

Industria IT&C in Romania

Started by Ionut, November 24, 2016, 09:22:31 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dragos76

Da, e o linie fină aici între mentalitate și abuz... adică da, e ușor să vii cu prețuri mici pentru produsele din China când se lucrează câte 10-14 ore pe zi (că vrei, că nu vrei), sau în cazul produselor industriale nu există nici un cost legat de protecția mediului etc.

Ionut

Telekom ia în calcul plecarea din România. Reacţia acţionarilor

Grupul Telekom ia în considerare vânzarea operaţiunilor din România, unul din motive fiind Ordonanţa lăcomiei. Abonaţii ar putea fi împărţiţi între alte două mari companii. Acţionarii companiei au reacţionat la zvonuri. Şi Guvernul a comentat legătura acestei posibile plecări cu Ordonanţa 114. Reprezentanţii Telekom România ne-au declarat că acesta este ,,un subiect care ţine de acţionari", Deutsche Telekom şi OTE Group. Ne-am îndreptat aşadar către acţionarul OTE Group. ,,În conformitate cu practica companiei noastre, nu comentăm pe seama speculaţiilor", au transmis pentru ,,Adevărul" reprezentanţii grupului elen.

Adevarul

Ionut

ANIS: Strategia naţională pentru Inteligenţă Artificială trebuie să includă măsuri concrete prin care curricula şcolară să fie actualizată

Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) susţine că o strategie naţională trebuie să includă măsuri concrete prin care curricula şcolară să fie actualizată. Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, a declarat marţi că România se află în proces de elaborare a primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale, document ce va fi postat pentru dezbatere publică până la finele anului 2019.

Conform unui raport recent al companiei de consultanţă McKinsey Global Institute, Inteligenţa Artificială poate spori productivitatea economică globală cu peste 13 trilioane de dolari până în 2030. Acest lucru se traduce printr-o creştere anuală a productivităţii economice de 1,2%. Se aşteaptă ca Inteligenţa Artificială să aibă un impact major în automatizarea muncii şi în dezvoltarea de produse şi servicii inovatoare. Totuşi, la nivel naţional, rezultatele adoptării AI se vor resimţi în timp la nivel macroeconomic .

Adevarul

frunzaverde

^
Strategia ca strategia, si curricula ca curricula, dar practica e aia care ne omoara... M-am uitat ce capacitati de calcul au dispozitie universitatile romanesti, si nu suna deloc bine.

Foarte putine clustere HPC (supercomputere) in Romania - am gasit doua in mediul universitar - unul la UVT si unul la UPB, ambele foarte slabe - undeva la 10 TFlop/sec. capacitate maxima teoretica. Si Serbia si Croatia au capacitati semnificativ mai mari de care stiu. Spre comparatie, in momentul asta (in SE), eu sunt logat la un supercomputer care are aproape 66 TFlop/sec. (fac niste munca statistica in stiinte sociale, nu cercetare fundamentala in AI) - si clusterul asta e unul din 5 din universitatea mea; si e unul relativ slab (in reteaua academica sociala exista un HPC de 2200 TFlop/sec., proaspat upgradat, top-100 global).

Cu 20 TFlop/sec. (peak teoretic) la nivel national, cat pare ca are Romania, trebuie sa fie o bataie pe resurse incredibila. Si cum poti fi competitiv, sa vii cu modele noi si idei noi cand ori n-ai pe ce sa le rulezi, ori stai cu anii sa astepti dupa timp? Clustere GPU n-am gasit nici unul...

P.S. Am mai vorbit de programa invechita si proasta din universitatile romanesti... si ce si cum se preda in Romania. Probabil ca in majoritatea locurilor din Romania astia de la ANIS au dreptate. Adica se preda extrem, extrem de prost spre deloc, cu idei vechi, materiale si mai vechi si profesori slabi, fara timp de cercetare si fara idei noi.

Doar ca, stiu cu siguranta, exista locuri in care se preda bine, si se poate face treaba buna, si nu doar buna, ci excelenta. Si nu doar excelenta, ci, uneori, foarte rareori, uneori poate chiar din cauza modei vechi a unor profesori, revolutionara. Si stiu asta din cauza tezei astia de doctorat, a unui anume Dan Ciresan, pe care, dupa, cum puteti vedea, scrie Timisoara, 2008 : http://people.idsia.ch/~ciresan/data/thesis.pdf. Suna plictisitor, arata ponosit, tema pare dubioasa - recunoasterea cifrelor scrise de mana, e finantata de un grant dat de CNCSIS cu semnatura Abramburicai ca membra a juriului comisiei... N-o sa judec eu relevanta, ca nu-s un mare cercetatori in AI (si cercetatorii in AI sunt de mii de ori mai destepti ca mine). Il las pe Chollet, unul din cercetatorii cei mai de varf in deep learning, AI si alde-de-astea, de la Google - autorul unor biblioteci software de varf, care mie mi-au salvat "pielea" cel putin odata. Dati aici, la pagina 17: http://faculty.neu.edu.cn/yury/AAI/Textbook/Deep%20Learning%20with%20Python.pdf. Probabil teza asta (si tot ce a urmat dupa) e cea mai mare contributie a Romaniei la progresul mondial, vreodata.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

perfidus

+1 @frunzaverde.
N-am nici o legatura cu mediul academic, dar faptul ca avem IT-isti buni nu compenseaza lipsa grava a infrastructurii de cercetare. Numai daca te uiti ce au englezii in jurul Univ. of Cambridge si cu doar 14 mil. GBP te apuca plansul:

Wilkes2 is the largest GPU enabled supercomputer for academic research in the UK. It is comprised of 90 nodes each with 4 Nvidia P100 GPUs.

Each node contains
1 x Intel Xeon E5-2650 v4 2.2GHz 12-core processor

96GB RAM

Single Rail Mellanox EDR

4 x Nvidia P100 GPU 16GB.

Theoretical node peak (CPU+GPU): 19.61 TFlops/s

Connects to the 5PB/s LustreFS shared with Peta4.

https://www.hpc.cam.ac.uk/systems/wilkes-2
Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat

frunzaverde

Eu imi castig "painea zilnica" folosind un cluster care are 486 noduri, fiecare nod cu 2xXeon V4, 20 core-uri/nod.

Fiecare nod are 128 GB RAM, cu exceptia a catorva zeci, care au intre 256 si 1 TB. Vreo 66 TFlops/sec. capacitate teoretica inainte de upgrade, acum are vreo 100. Si nu e singurul cluster. Mai avem unul, un pic mai vechi (snowy) care are 228 noduri (2xXeon E5), 16 core-uri/nod, 128 GB RAM/nod. Asta merge la un pic peste 40 TFlops/sec teoretic. Si mai avem cateva, numit Bianca, care e undeva intre snowy si rackham si care e dedicat cercetarii biomedicale cu biodate private si sensibile - cu configuratie speciala.

Vorbim de toata capacitatea de calcul de inalta performanta publica a Romaniei pe 25 de ani intr-o singura cladire. Dedicat unei sigure universitati. Si tot se fac cozi de pana la 48 de ore pentru un job. Si asta pentru cei care n-au nevoie de supercomputing de varf - in cateva ore, daca ai nevoie, poti primi acces la ceva de 2.4 PFlops/sec...

Am facut un calcul rapid - ce avem noi in reteaua academica suedeza pe un an e echivalentul capacitatii romanesti pe un mileniu jumate!
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

dr4qul4

Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Deschideri 2024: Intaia Cocoasa + L3, Lotul Coni , T1DX12, A0L3,

perfidus

Liderul PNL Târgu-Jiu îi cere demisia lui Ludovic Orban din fruntea partidului

QuotePreședintele PNL Târgu Jiu, Marcel Romanescu, care este și primar al orașului, îi cere demisia lui Ludovic Orban din fruntea partidului, după ce acesta a declarat că nu i se pare normal ca cei care lucrează în IT să fie scutiți de plata impozitului pe venit, relatează Mediafax.

Vorba unui jurnalist, incepe concursul de declaratii tembele, din partea castigatorilor in alegerile europarlamentare.
Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat

Balto

Testarea rețelei IT a BNR la atacuri cibernetice, estimată la peste 1 milion de lei

Banca Națională a României a inițiat o licitație pentru realizarea de teste de penetrare a rețelei instituției în vederea auditării securității informatice, contractul fiind estimat la 1,07 milioane de lei, fără TVA, pentru 12 luni. "Obiectivul general al acestei proceduri de achiziție îl reprezintă obținerea unei evaluări complete a nivelului de maturitate al implementării controalelor de securitate implementate, precum și al proceselor suport al acestora, politicilor și procedurilor aplicabile", se arată în caietul de sarcini al licitației.Prin această procedură, BNR urmărește evaluarea capacității infrastructurii IT și a personalului instituției de a răspunde la un atac cibernetic, creșterea rezilienței cibernetice a BNR și re-evaluarea anumitor controale și scăderea nivelului de risc rezultat din exploatarea resurselor IT.

Profit.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)


alecu26

Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

dr4qul4

La noi da, dar nu strica 5G-ul acum.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Deschideri 2024: Intaia Cocoasa + L3, Lotul Coni , T1DX12, A0L3,

Cristi N

Cel putin la compania la care lucrez bottle-neck-ul este VPN-ul spre exterior si prin care noi ne conectam remote. Usor usor ne prindem de diferite trick-uri prin care sa minimizam transferul de date spre laptop-urile personale si majoritatea sa fie intre servere. Pana acum infrastructura rezista foarte bine avand in vedere ca avem o crestere de 10 ori a conexiunilor remote.

rota

^apropo de banda

UE cere Netflix să întrerupă transmiterea filmelor HD pentru a evita colapsul internetului din cauza pandemiei de coronavirus

Oficialii europeni se tem că reţeaua ar putea colapsa sub presiunea traficului la care este supusă. Cu milioane de oameni izolaţi şi plictisiţi, traficul pe platformele de streaming a crescut considerabil. Astfel, UE cere renunţarea temporară la emisia HD pentru reducerea consumului.

"Pentru a preveni congestionarea si pentru a asigura accesul la internet, comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, a făcut apel la responsabilitatea serviciilor de streaming, a operatorilor şi a utilizatorilor. Se recomandă ca platformele de streaming să ofere mai degrabă o calitate standard a transmisiei şi să coopereze cu operatorii de telecomunicaţii. Aceştia din urmă ar trebui să ia măsuri preventive şi de atenuare, încurajând utilizatorii să aplice setări care reduc consumul de date, inclusiv utilizarea reţelei Wi-Fi sau reducerea rezoluţiei pentru conţinut", se arată în comunicatul Comisiei Europene, citat de Mediafax. Sursa
Bucovina sustine autostrada A7
Pariu 500 lei: UMB termina tot Buzău - Focșani, 4 loturi, 82 km pana in 5 iulie 2025!

kitsune

Pentru că se discută aici de net și trafic de date. Cum stăm cu rețelele mobile? Știu că operatorii noștri de telefonie oferă 5G punctual, în câteva locuri din țară. Nu prea am înțeles cum fac asta, de vreme ce licitația pentru frecvente e amânată pentru la toamnă parcă (poate ar fi o idee să o facă mai devreme, considerând circumstanțele).
Cum fac, emit pe frecvențele actuale? Am avut ocazia să testez în Coreea de Sud, se mișcă telefonul cum e fibra acasă. Am avut ocazia și să cumpăr telefoane de la coreeni, dar din specificații se pare că ei nu au frecvențele care vor fi la noi (o pățisem inițial și cu 4G, dar ulterior operatorul meu a început să emită pe mai multe canale).
China e deja plina de oferte de telefoane cu 5G, din câte m-am uitat, pentru piața lor, telefoanele au cam toate frecvențele posibile, cele pentru extern sunt limitate. Din păcate, ce e la ei pe piață e fără google, chiar fără android, așa că aștept variantele pentru Hong Kong, alea au serviciile google preinstalate.
Există deja modemuri 5G, dar aici e greu de diferențiat pentru că se face confuzie între 5G (a cincea generație) și 5G (wifi în banda de 5 GHz).
Dacă rețeaua de telefonie 5G s-ar extinde rapid la noi, cu un dispozitiv gen fixo-mobil ca pe vremuri (sau modemul ăla cu antenă pe care îl dădeau erdeeshii) s-ar asigura conectare pentru mulți, mult mai rapid (de exemplu eu aștept de vreun an "extindere de rețea", dacă am alternative pe wireless nu mai îngrop cabluri).
Culmea, în perioada asta când multe domenii intră în șomaj tehnic sau sunt trimiși acasă, forța de muncă ar putea fi redirecționată spre lucrurile care merg și trebuie (poate chiar se vor găsi și niște fierari-betoniști pentru știți voi cine)
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence