Piata financiar-bancara in Romania

Started by Ionut, November 15, 2016, 10:37:43 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

Interesant...

BNR: Firme-gigant la nivel mondial se pregătesc să intre pe piaţa bancară din România şi vor produce adevărate cutremure

Băncile trebuie să-şi revizuiască atitudinea faţă de clienţi şi să-şi întărească prezenţa din mediul online, întrucât concurenţa se va înteţi foarte mult în perioada următoare, odată cu intrarea pe această piaţă a unor firme-gigant, care vor produce adevărate cutremure, a declarat, miercuri, Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR). ,,Nu vreau să dau nume aici, pentru că nu vreau să le fac propagandă gratuită, dar avem firme-gigant la nivel mondial, care se pregătesc să intre pe piaţa serviciilor bancare şi, din informaţiile pe care le am, vor intra cu produse care vor constitui cutremure adevărate. Sistemul financiar trebuie să se pregătească pentru asta", a avertizat oficialul băncii centrale.

Adevarul

tom_sawyer

Quote from: tom_sawyer on April 16, 2019, 10:58:32 PM
First Bank, controlată de fondul american de investiţii JC Flowers, a semnat un acord pentru achiziţia subsidiarei din România a Leumi Bank, potrivit unor surse din piaţa bancară.

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care First Bank SA preia Leumi Bank Romania SA, achiziţionând 99,9235% din capitalul social al acesteia, informează autoritatea de concurenţă printr-un comunicat remis luni AGERPRES.
economica.net

tom_sawyer

Marfin Bank își schimbă numele

Marfin Bank, bancă preluată la jumătatea anului trecut de familia omului de afaceri grec Vardis Vardinogiannis, își va schima numele în Vista Bank din 15 mai, potrivit mai multor surse din piață. Noua denumire a fost rezervată deja în registrul de mărci.

profit.ro

tom_sawyer

Quote from: tom_sawyer on December 10, 2018, 06:03:01 PM
Vânzarea Băncii Româneşti: Eximbank şi fondul de investiţii J.C. Flowers au depus ofertele financiare finale, Intesa a renunţat

Eximbank caută finanţare externă pentru a cumpăra Banca Românească, datoare cu jumătate de miliard de euro către banca-mamă

Vânzarea Băncii Româneşti a intrat în stand-by, deciziile fiind amânate cel puţin până după alegerile parlamentare din Grecia, care vor avea loc pe 7 iulie. Rămasă singură în competiţia pentru achiziţionarea Băncii Româneşti, Eximbank se confruntă momentan cu unele probleme: nu poate să ia bani de la acţionar, pentru că ar fi considerat ajutor de stat, iar finanţările externe sunt mai complicat de obţinut pentru banca de stat, conform unor surse din piaţă.

economica.net

tom_sawyer

EximBank achizitioneaza Banca Romaneasca

Bucuresti, 20 iunie 2019 – EximBank si National Bank of Greece au semnat acordul de achizitie a 99,28% din Banca Romaneasca. In urma acestei tranzactii, EximBank va activa pentru prima oara pe segmentul de retail banking din Romania, devenind astfel o banca universala.

Ca urmare a finalizarii acestei tranzactii, cota de piata a EximBank va creste la aproximativ 3% ceea ce va conduce la o situare a bancii in top 10 institutii financiar-bancare din Romania.

Finalizarea tranzactiei asteapta indeplinierea tuturor cerintelor de reglementare aplicabile.

eximbank.ro

tom_sawyer

În sfârşit: Adrian Tănase, şeful BVB anunţă că Bursa de la Bucureşti ar putea fi promovată la statutul de Piaţă Emergentă pe 26 septembrie

România se află încă pe lista ţărilor eligibile pentru reclasificare, din momentul ultimei evaluări realizate de FTSE Russell în septembrie 2018, iar anul acesta ar putea trece de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă Secundară.

ZF

tom_sawyer

^ Bursa de la Bucureşti a fost promovată de agenţia FTSE Russell la statutul de piaţă emergentă secundară într-o decizie istorică ce va intra în vigoare din septembrie 2020, potrivit unui anunţ oficial făcut în această seară.

ZF

Ionut

O veste FOARTE buna daca este asa.




Românii n-au încredere să îşi lase pensia doar la stat

Un număr extrem de mic de români – doar câteva sute de persoane - au renunţat la pensia privată Pilon II şi au decis să îşi lase banii exclusiv pe mâna statului. Sub 400 de persoane au solicitat până în prezent firmei care le administrează pensia privată să înceteze contribuţiile către Pilonul II, astfel încât banii să meargă exclusiv la stat, adică la Pilonul I, potrivit unor date furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru Avocatnet.ro.

Multe detalii in Adevarul

tom_sawyer

EximBank a finalizat achiziția Băncii Românești și intră în top 10 bănci după cota de piață

EximBank a finalizat achiziția Băncii Românești S.A. (BROM), oferta înaintată fiind parte a acordului încheiat în luna iunie 2019 între EximBank și National Bank of Greece (NBG) privind achiziția participației acesteia de 99,28% în acționariatul BROM, anunță joi Eximbank, bancă deținută de stat, potrivit Mediafax.

În urma achiziției, EximBank intră pe atractiva piață de retail din România, devenind o bancă universală cu servicii complete și continuând să își îndeplinească misiunea pe termen lung prin susținerea și promovarea dezvoltării economice a României, mai spune EximBank în comunicatul remis Mediafax.

Noua entitate se va situa printre primele 10 bănci din România, având o cotă de piață de aproximativ 3%.

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a fost un critic vehement al tranzacției EximBank-Banca Românească pe vremea când era în opoziție și ministru al Finanțelor era Eugen Teodorovici, cel dintâi exprimându-și în mai multe rânduri îndoielile cu privire la motivația tranzacției. După preluarea mandatului, Cîțu a anunțat că achiziția era sub evaluarea sa și că un anunț va fi făcut în prima lună din acest an.

hotnews.ro

tom_sawyer

#54

Harry

Pe data de 18 octombrie 2006,  Bank of Cyprus Public Company, cea mai mare companie din micutul stat insular, isi facea intrarea in Romania prin compania  Cyprus Leasing (Romania) IFN. In timp banca s-a extins la nivel national si ajunge sa fie al doilea actionar al BT si principalul actionar al ONT Carpati.

Incepand cu 2011 Bank of Cyprus incepe sa inregistreze pierderi, pentru ca in aprilie 2013 compania sa anunte suspendarea activitatii in vederea vanzarii activelor.

In septembrie 2018 activitatea Bank of Cyprus in Romania a incetat definitiv.

Cu toate acestea se pare ca asistam la reluarea activitatii bancii cipriote in tara noastra, mai exact la nivelul municipiului Constanta.

Astfel Primaria Municipiului Constanta a emis astazi, pentru BANK OF CYPRUS PUBLIC COMPANY LIMITED doua certificate de urbanism cu caracter de informare pentru un teren de pe bulevardul Aurel Vlaicu alcatuit din doua loturi.

In prezent compania cipriota este impartita in 3 segmente dupa arealul geografic in care ativeaza: Cipru, Marea Britanie si alte tari

In segmentul alte tari sunt cuprinse activitati in Rusia, Romania si Grecia.

Grupul ofera servicii bancare, financiare si asigurari, dar si management al proprietatii ca stock sau investment (in special pe retail).   

Ramane de vazut daca o sa asistam la construirea unui sediu care sa anunte o revenire in forta sau discutam doar de un management al unei viitoare dezvoltari de retail.

Certificatul de urbanism cu caracter de informare este un act emis de directia de urbanism avand ca scop oferirea de detalii privind ceea ce se poate construi pe terenul respectiv.

tom_sawyer

#56
Doar patru bănci și-au crescut cota de piață în 2019. ING Bank a a ajuns a patra cea mai mare bancă din sistem

Conform ultimului raport anual publicat de BNR, în 2019 ING Bank a sărit două locuri în topul primelor zece bănci din punct de vedere al activelor, ajungând pe locul 4, imediat după BRD Societe Generale. Doar 4 bănci din top zece au înregistrat creșterea cotei de piață anul trecut: Banca Transilvania, ING Bank, CEC Bank și OTP Bank, conform raportului anual al BNR, publicat la sfâșitul săptămânii trecute.

Iată top 10 al băncilor din România

Banca                             Cotă piață 2018                   Cotă piață 2019 
Banca Transilvania                16,48%                              17,72%
BCR                                     15,05%                              14,43%
BRD                                     11,99%                              11,28%
Unicredit                                9,21%                                8,99%
Raiffeisen Bank                       8,88%                                8,66%
ING Bank                                8,51%                                9,01%
CEC Bank                                6,50%                                6,64%
Alpha Bank                              3,76%                                3,60%
OTP Bank                                2,45%                                2,68%
Garanti Bank                           2,27%                                2,19%

economica.net

rota

Miliardarul indian Sanjeev Gupta a devenit proprietar cu acte în regulă al băncii BRCI, pe care a cumpărat-o de la Dorinel Umbrărescu, şi a majorat capitalul băncii cu 35 mil. lei în iunie, până la 98 mil. lei

Sanjeev Gupta, miliardarul indian cu cetăţenie britanică, proprietarul Sidex Galaţi, a devenit proprietar cu acte în regulă şi al Băncii Române de Credite şi Investiţii (BRCI), pe care a cumpărat-o de la Dorin Umbrărescu, având o participaţie de 99,5869% din capitalul băncii. Capitalul social al băncii a fost majorat în luna iunie 2020 cu 35 mil. lei (7,24 mil. euro), ajungând la peste 98 mil. lei, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. La sfârşitul anului 2019, BRCI avea un capital social de 62,9 mil. lei. ,,Capitalul social al Băncii Române de Credite şi Investiţii, subscris şi vărsat, este de 98.011.508,7 lei. Structura acţionariatului este următoarea: Gupta Sanjeev deţine un aport la capitalul social al băncii de 99,5869%, alţi acţionari, persoane juridice, deţin un aport la capitalul social al băncii de 0,0360% şi alţi acţionari, persoane fizice, deţin un aport la capitalul social al băncii de 0,3771%", conform informaţiilor publicate de bancă.sursa

tom_sawyer

Profit record de peste 10 mld. lei pentru bănci în 2022 după saltul ROBOR la 7-8%

Profitul net la nivelul sistemului bancar românesc a ajuns la sfârşitul anului 2022 la un nivel record de 10,2 mld. lei, în creştere cu 24,4% faţă de câştigul din 2021, iar activele au urcat la un vârf de 701,4 mld. lei, în condiţiile creşterii creditării cu un ritm mediu de 14% an/an, potrivit datelor BNR.

Acesta a fost cel mai bun câştig anual pentru bănci. Privind retrospectiv, se observă că în  2021 câştigul băncilor urcase la un vârf de 8,2 mld. lei, după ce în 2020 profitul în bankingul românesc a fost de 5 mld. lei, iar câştigul din tot anul 2019, de dinaintea pandemiei COVID-19, era de 6,3 mld. lei. În termeni anuali, până în 2020 cel mai mare profit al sistemului bancar a fost în 2018, când câştigul s-a apropiat de 7 mld. lei.

Remarca guvernatorului BNR Mugur Isărescu din vara lui 2022 că băncile ,,au cam sărit calul" cu ROBOR în 2022 se vede astfel în câştigul record al băncilor de anul trecut de 10,2 mld. lei după ce ROBOR la trei luni a explodat la 7%-8% în a doua parte a anului.

Până acum, câştigurile mari obţinute de instituţiile de credit au fost, în general, corelate şi cu ascensiunea creditării şi a economiei. Creditarea a crescut cu un ritm mediu de 14% în 2022, iar economia a avut un avans de circa 5% în 2022.

ZF


Banca Transilvania (simbol bursier TLV), cea mai mare instituţie de credit din România, a raportat pentru 2022 un profit net de 2,5 mld. lei la nivel de grup, în creştere cu 23% faţă de anul 2021, în timp ce activele s-au majorat cu 6% la 140,5 mld. lei. Pe de altă parte, veniturile operaţionale au urcat de la 4,9 mld. lei la 6,3 mld. lei.

Activele grupului au ajuns la finalul anului trecut la 140,5 miliarde lei. Creditele au crescut până la 68 miliarde lei, iar depozitele au ajuns la 119,7 miliarde lei, din care 79,9 miliarde lei sunt ale clienţilor persoane fizice, iar 39,85 miliarde lei, ale persoanelor juridice.

"Conducerea băncii va propune Consiliului de Administraţie o alocare a profitului aferent 2022 pentru capitalizarea băncii în cuantum de peste 900 milioane de lei, restul fiind alocat constituirii de rezerve din rezultatul reportat. Propunerea este în concordanţă cu recomandările de prudenta ale Comitetului National de Supraveghere Macroprudenţială şi ale Băncii Naţionale a României, având în vedere contextul internaţional volatil şi provocările interne. Astfel, profitul aferent anului 2022 este folosit pentru susţinerea creditării şi dezvoltării economiei româneşti în perioada următoare".

Banca Transilvania are 14 mld. lei capitalizare după o scădere de 15% a preţului acţiunilor în ultimele 12 luni. Din acţionariatul băncii fac parte toate cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, SIF-uri, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, şi alţi investitori. În 2022 Banca Transilvania a fost cea mai tranzacţionată acţiune de la Bursa de Valori Bucureşti.

ZF

tom_sawyer

#59
CEC Bank a încheiat 2022 cu un profit net auditat de 424,3 milioane de lei, în creştere cu 16% faţă de 2021
ZF

Raiffeisen Bank România a înregistrat în primul trimestru din 2023 un profit net de 414 milioane de lei, faţă de 218 milioane lei în perioada similară din 2022, în contextul unei activităţi de creditare intense pentru toate segmentele de business, al profilul bun de risc a clienţilor şi pe fondul creşterii ratelor de piaţă în comparaţie cu T1/2022.
ZF

Banca Transilvania încheie T1/2023 cu un profit net record 840 mil. lei, dublu faţă de începutul lui 2022

Banca Transilvania (simbol bursier TLV), cea mai mare instituţie de credit din România, a raportat în primul trimestru din 2023 un profit net consolidat de 837 milioane de lei, comparativ cu 400 mil. lei în acelaşi trimestru din 2022, în timp ce veniturile operaţionale au urcat cu 500 mil. lei la circa 1,7 mld. lei. Aceasta este cel mai bun profit net trimestrial din istoria băncii de la Cluj.
ZF

Grupul maghiar OTP Bank, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din regiune, a început un proces discret de tatonare a pieţei, pentru a vedea care este interesul altor bănci de a achiziţiona OTP Bank România, au declarat pentru ZF surse de pe piaţa bancară.

Nu există certitudinea că procesul este ferm şi că la final s-ar putea vinde banca de la Bucureşti, sunt doar discuţii.

Anul trecut, OTP Bank România a avut venituri din dobânzi de 672 mil. lei, un profit operaţional de 217 mil. lei, şi un profit net de 34 mil. lei.
ZF