Piata financiar-bancara in Romania

Started by Ionut, November 15, 2016, 10:37:43 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tom_sawyer

Exim Banca Românească se lansează astăzi oficial pe piața de banking ca bancă universală de top, 100% românească, cu servicii complete pentru persoane fizice și juridice

Din 10 mai, banca rezultată din fuziunea celor două bănci, Exim Banca Românească va avea şi o nouă identitate de brand. Chiar fără Banca Românească, vechea Eximbank era pe locul 8 în sistemul bancar, cu un total al activelor deţinute de 23 de miliarde de lei la finalul anului 2022.

Modelul eficient și flexibil al rețelei teritoriale – 83 de sucursale destinate persoanelor fizice și microîntreprinderilor și 26 de Centre de Afaceri dedicate exclusiv segmentului corporate, permite băncii să fie aproape de clientela de retail și corporate și să implementeze diverse programe de dezvoltare românești și europene.

După finalizare fuziunii dintre EximBank și Banca Românească la sfârșitul anului trecut, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor EximBank a apobat schimbarea denumirii băncii în Exim Banca Românească, începând din 10 mai 2023, subliniind astfel extinderea adresabilității băncii și către persoanele fizice.

economica.net

dumbravaandrei

Umbrarescu mai are actiuni la Banca Romaneasca?  :D

tom_sawyer

Nu a avut la Banca Românească, ci la BRCI pe care a vândut-o indianului de la Liberty Galați:

Quote from: rota on August 31, 2020, 12:45:52 PMMiliardarul indian Sanjeev Gupta a devenit proprietar cu acte în regulă al băncii BRCI, pe care a cumpărat-o de la Dorinel Umbrărescu, şi a majorat capitalul băncii cu 35 mil. lei în iunie, până la 98 mil. lei

tom_sawyer

INFORMAŢIE DE PRESĂ privind actele normative aprobate în cadrul ședinței Guvernului României din 10 mai 2023

20.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.1204/2022 privind constituirea, organizarea şi funcţionarea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare - S.A.

Actul normativ aduce o serie de modificări ale condițiilor de constituire, organizare şi funcţionare a Băncii de Investiții și Dezvoltare.
Astfel, mandatul primilor membri ai Consiliului de supraveghere şi al Directoratului nu poate depăși 2 ani şi nu poate fi reînnoit.
Având în vedere eliminarea etapei de autorizare a băncii de către BNR, este revizuită structura de remunerare a organelor statutare prin eliminarea componentei variabile (prima de succes), aceștia urmând să fie remunerați printr-o indemnizație fixă lunară conform contractului de mandat, după înregistrarea băncii la Registrul comerțului, asigurată din fondurile proprii ale BID, neavând impact asupra bugetului de stat;
Se elimină referințele la OUG nr. 99/2006 privind instituțiile de credit şi adecvarea capitalului, din cuprinsul prevederilor referitoare la organele de conducere, referințele respective fiind înlocuite cu trimiteri la Legea nr. 207/2022 (ca act primar) şi la reglementările specifice băncilor de dezvoltare emise de Banca Naţională a României în aplicarea prevederilor Legii nr. 207/2022.
Nominalizarea primilor membri al organelor de conducere se va face de către Ministerul Finanțelor prin ordin al ministrului finanțelor.
Prevederile privind procedura de numire a primilor membri ai organelor statutare se flexibilizează, în scopul reducerii perioadei de selecție și respectării angajamentelor de înregistrare a băncii la Registrul comerțului în trimestrul II 2023.
În aplicarea art. 15 din Legea nr. 207/2022, diferența de capital social subscris şi nevărsat la constituirea băncii se varsă în două tranşe anuale până la 31 decembrie 2024.

gov.ro

tom_sawyer

Quote from: tom_sawyer on May 06, 2023, 09:09:14 AMGrupul maghiar OTP Bank, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din regiune, a început un proces discret de tatonare a pieţei, pentru a vedea care este interesul altor bănci de a achiziţiona OTP Bank România, au declarat pentru ZF surse de pe piaţa bancară.

Nu există certitudinea că procesul este ferm şi că la final s-ar putea vinde banca de la Bucureşti, sunt doar discuţii.

Anul trecut, OTP Bank România a avut venituri din dobânzi de 672 mil. lei, un profit operaţional de 217 mil. lei, şi un profit net de 34 mil. lei.
ZF

OTP Bank a confirmat oficial, printr-un anunţ făcut către directorii băncii, că OTP Bank România este scoasă la vânzare, proces care ar putea să dureze câteva luni, iar în cazul succcesului licitaţiei, tranzacţia ar urma să se închidă într-un an, au declarat pentru ZF surse de pe piaţa bancară.

Procesul ar dura câteva luni, iar dacă licitaţia se va încheia cu succes, tranzacţia se va închide într-un an. Vânzarea OTP Bank a atras interesul Unicredit, BCR/Erste, Banca Transilvania, Alpha Bank, Eximbank, iar la Viena se discută şi interesul Raiffeisen.

Motivaţia oferită pentru scoaterea la vânzare a băncii a fost "lipsa pe piaţa din România a potenţialului de creştere prin achiziţii".De asemenea, vânzarea OTP Bank ţine şi de actualul context geopolitic.

Banca este evaluată între 300 şi 400 milioane euro, la care s-ar adăuga rambursarea liniilor de finanţare către Budapesta.

ZF

tom_sawyer

Operatorul bursier se pregăteşte de listarea Hidroelectrica prin promovarea deschiderii de conturi

La începutul verii este aşteptată oferta de circa 2 mld. euro a companiei de energie regenerabilă.

Din 31 mai 2023, cei care vizitează site-ul Bursei de Valori Bucureşti sunt întâmpinaţi de o reclamă care îi îndeamnă să devină investitori şi îi trimite spre lista de brokeri autorizaţi să tranzacţioneze pe piaţa locală, fiind marcaţi cu un semn distinctiv cei care permit deschiderea de conturi de tranzacţionare online. ,,Simplu ca «vând» sau «cumpăr»", este textul afişat de BVB.

Operatorul bursier spune că pentru a investi la bursă este nevoie de deschiderea unui cont de tranzacţionare la unul dintre brokerii autorizaţi să tranzacţioneze la BVB, iar primul pas este alegerea acestuia. Urmează deschiderea contului şi apoi se pot cumpăra sau vinde acţiuni ale companiilor listate la bursa locală.

Promovarea brokerilor, primul pas pe drumul investiţiilor, precedă listarea producătorului de energie regenerabilă Hidroelectrica, cea mai mare şi mai profitabilă companie de stat şi ceea ce ar putea fi cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) din istoria Europei Centrale şi de Est, dacă o depăşeşte pe cea a Allegro din Polonia, cu siguranţă cea mai mare de la BVB.

ZF


Bloomberg: IPO-ul Hidroelectrica mizează şi pe activele de 22 mld. dolari ale fondurilor de pensii

Gigantul energetic Hidroelectrica priveşte în prezent către fonduri de pensii cu 22 miliarde de dolari active pe măsură ce se pregăteşte să realizeze una dintre cele mai mari listări ale unei companii europene de energie regenerabilă, scrie publicaţia americană Bloomberg.

Hidroelectrica a captat interesul fondurilor Pilon II pentru oferta publică iniţială (IPO), estimată a se realiza la începutul verii, în cadrul căreia ar putea strânge circa două miliarde de euro. Compania ia în calcul distribuirea unui dividend cu un randament de 10% până la 12% pentru a atrage cumpărători, spun sursele agenţiei de ştiri.

IPO-ul companiei de stat ar putea începe la jumătatea lui iunie şi s-ar putea finaliza până la finele lunii. Oferta va fi compusă din acţiuni vândute de acţionarul minoritar Fondul Proprietatea, administrat de Franklin Templeton Investment, deţinând 20% din capitalul social al Hidroelectrica.

ZF

Vasilem

Salut,
Aveti cumva o recomandare cu privire la brokerii autorizati in Romania, pentru tranzactii la Bursa
https://www.bvb.ro/ForInvestors/IWantToTrade/BecomeAnInvestor
Care are comisioane mai mici pentru urmatoare situatie: 1) Listarea Hidroelectrica si 2) investit 3000 lei / an in actiuni, ca un fond de pensii.
Multumesc.


tom_sawyer

#67
Cea mai mare tranzacţie de la Bursa din România a început: a fost publicat prospectul de listare a Hidroelectrica.

Hidroelectrica, ultima ,,perlă" de energie nelistată din portofoliul statului român, vine în faţa investitorilor la Bursa de Valori Bucureşti cu o evaluare cuprinsă între 42,3 mld. lei şi 50,4 mld. lei, adică între 8,6 ori şi 10,2 ori profitul net înregistrat în ultimele 12 luni (T2/2022 – T1/2023), se arată în prospectul de listare publicat joi seară şi consultat de ZF.

Calculele ZF ţin cont de intervalul de preţ anunţat joi seară în ofertă: 94 lei pe acţiune pentru instituţionali (care au 85% din ofertă) şi 112 lei pe acţiune pentru micii investitori. Cei din urmă pot subscrie în ofertă doar la acest preţ pe când instituţionalii la orice preţ curpins între 94 lei şi 112 lei. 

ZF


Un român poate subscrie minim 50 de acţiuni Hidroelectrica, adică de 5.600 de lei. Nu există subscriere maximă

Pentru Hidroelectrica, primele 5 zile ale ofertei, din cele 8 (oferta se încheie pe 4 iulie), un investitor de retail are un discount de 3%, adică preţul de 112 lei se transformă în 108,64 lei.

ZF

https://cdn.hidroelectrica.ro/cdn/ipo/prospect/Prospect_Hidroelectrica_RO.pdf

AdrianRO

Hidroelectrica intra in indicii FTSE pentru Piete Emergente si MSCI pentru Piete de Frontiera si consolideaza prezenta Romaniei pe radarele investitorilor internationali

Actiunile Hidroelectrica (H2O) vor fi incluse, din 19 iulie, in indicii FTSE All-World Index, FTSE Global Large Cap Index si FTSE Emerging Index, conform anuntului FTSE.

Totodata, actiunile producatorului de energie regenerabila vor fi incluse si in indicii MSCI Frontier si MSCI Romania, ai furnizorului global de indici MSCI. Hidroelectrica va fi inclusa efectiv in indicii MSCI incepand cu data de 26 iulie 2023, conform anuntului furnizorului global de indici.


https://bvb.ro/AboutUs/MediaCenter/PressItem/Hidroelectrica-intra-in-indicii-FTSE-pentru-Piete-Emergente-si-MSCI-pentru-Piete-de-Frontiera-si-consolideaza-prezenta-Romaniei-pe-radarele-investitorilor-internationali/5888

tom_sawyer

Fara cele 50 de miliarde de lei acumulate in ultimii 4 ani, fondurile de pensii nu ar fi avut detinerile necesare la Fondul Proprietatea pentru a inclina balanta in favoarea unei listari exclusive la Bucuresti, in defavoarea propunerii Franklin Templeton pentru o listare duala. Pentru ca stiti, dincolo de bune intentii si planuri, astfel de decizii se iau doar prin voturile actionarilor, singurele care conteaza cu adevarat.

Fara cele 50 miliarde de lei acumulate in ultimii ani de fondurile de pensii, nu am mai fi avut nici cea mai mare listare din Europa si nici a treia cea mai mare din lume pentru anul in curs, marimea pachetului de actiuni vandut trebuind sa fie mai mic. Iar celor care considera o astfel de afirmatie ca fiind exagerata vreau sa le amintesc ca presa estimeaza ca fondurile de pensii ar fi cumparat aproape jumatate din actiunile Hidro oferite.

In acest context, ca unora le place sau nu, viitorul "de aur" al pietei de capital romanesti, mult invocat cu prilejul evenimentului BNR, este strans legat de viitorul sistemului de pensii private din Romania, locul in care se gasesc cele mai mari acumulari de capital autohton si cei mai mari investitori institutionali.

Cea mai sanatoasa cale de a pune in aplicare "patrotismul economic" nu este conservarea detinerilor statului, ci stimularea acumularii de capital autohton (si) in sistemul privat de pensii pentru a concura de la egal la egal cu cel strain in achizitia de active romanesti. Experienta listarii Hidroelectrica a dovedit-o din plin.

Sursa: » Listarea Hidroelectrica – Ce nu s-a spus la evenimentul de la BNR (https://www.raducraciun.ro/listarea-hidroelectrica-ce-nu-s-a-spus-la-evenimentul-de-la-bnr/)


tom_sawyer

Cumpărarea OTP Bank de către Banca Transilvania a intrat pe ultima sută de metri. Acum, cele două enități bancare negociaza regimul provizioanelor pentru unele credite acordate de OTP, care acum se află pe rolul instanțelor de judecată.

Anunțul oficial va fi făcut imediat după clarificarea acestor aspecte, spun surse din piața bancară. Banca Transilvania a răspuns oficial că nu poate face niciun comentariu referitor la subiect.

Menționăm că, Alpha Bank România și UniCredit au anunțat că vor fuziona pe parcursul anului viitor, urmând ca Alpha Bank să dețănă 9,9% în viitoarea entitate și să încaseze 300 de milioane de euro. Valoarea tranzacţiei va fi comunicată în ianuarie.

Din informațiile Economica.net, Raiffeisen Bank, a doua instituție de credit care intrase în camera de due diligence pentru cumpărarea OTP Bank, s-a retras din competiție din rațiuni dictate de prețul cerut de acționarii unguri.

economica.net

TVlad

Mai putine banci, mai putina concurenta, mai rau pentru client. Nu stiu cum se face dar toate bancile de care am fost multumit au fost deja cumparate sau urmeaza sa fie cumparate.

tom_sawyer

#72
Banca Transilvania cumpără OTP Bank România
09 februarie 2024

Banca Transilvania a semnat azi cu OTP Group un acord pentru achiziția a 100% din acțiunile pe care le deține la OTP Bank România. Ca urmare a acestui acord, OTP Group vinde subsidiarele sale din România, marcând ieșirea de pe piața românească. Finalizarea tranzacției este estimată în câteva luni, după primirea aprobărilor din partea BNR și a Consiliului Concurenței. Prețul total al tranzacției care urmează să fie plătit de Banca Transilvania este de 347,5 milioane de euro.

După primirea aprobărilor autorităților, Banca Transilvania va fuziona cu OTP Bank România.

bancatransilvania.ro

tom_sawyer

Grupul Banca Transilvania, cel mai important reprezentant al capitalului românesc și cea mai activă entitate din piețele financiare din ultimii ani, își continuă expansiunea. BT cumpără BRD Pensii, care era deja scos la vânzare de ceva timp, având în vedere performanțele destul de slabe, dar și scandalul provocat de frauda aproape incredibilă comisă timp de peste doi ani de o fostă directoare, susțin mai multe surse din interiorul și din afara celor două entități implicate.

Conform surselor Economica, BT a convins Societe Generale să îi vândă BRD Pensii, principala țintă a  grupului Banca Transilvania nefiind afacerea BRD Pensii în sine (altfel cea mai slabă din piața de profil) ci posibilitatea de a debuta pe o zonă strategică, cea a pensiilor administrate privat, Pilonul II. De administrarea efectivă a fondurilor BRD se va ocupa BT Pensii, care are deja propriile fonduri Pilon III, pensii facultative. În cursa pentru preluarea BRD Pensii s-a mai aflat și Vienna Insurance Group (VIG), care, la rândul ei, a debutat recent pe piața pensiilor aministrate privat de la noi, preluând Aegon și schimbându-i numele în Carpathia Pensii.

Reprezentanții BRD au declarat, în conferință de presă, că nu comentează aspecte privind stadiul vânzării BRD Pensii, iar reprezentanții Banca Transilvania nu ne-au răspuns până la ora la care scriem acest text, dar nici nu au negat informația. Informal, reprezentanți ai ASF, instituția care va trebui să avizeze tranzacția, ne-au spus că nu pot să dea informații în acest sens, de asemenea fără să le nege sau să le confirme.

economica.net

tom_sawyer

Avem o bancă 100% digitală made in România. Salt Bank s-a lansat oficial astăzi

Salt Bank, prima bancă românească 100% digitală, entitate nou creată ca urmare a achiziţionării Idea Bank de către Banca Transilvania, s-a lansat astăzi. Această bancă va intra în competiţie atât cu băncile tradiţionale, cât şi cu fintechurile.

Salt Bank se va îndrepta la început doar către persoanele fizice, urmând să se extindă la persoanele fizice autorizate, iar ulterior posibil şi la microcompanii.

În anul 2022 s-a finalizat integrarea Idea Bank, redenumită Salt Bank, în Grupul Banca Transilvania, această bancă rămânând ca o entitate de sine stătătoare.

Misiunea Salt Bank este să ofere segmentului-ţintă de clienţi o ofertă de produse şi servicii bancare ce pot fi accesate online 100%, în condiţii de siguranţă, potrivit Băncii Transilvania.

ZF