Piata financiar-bancara in Romania

Started by Ionut, November 15, 2016, 10:37:43 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tom_sawyer

BRCI, banca omului de afaceri Dorinel Umbrărescu, a strâns pierderi de peste 80 mil. lei în cei patru ani de funcţionare

Banca Română de Credite şi Investiţii (BRCI), controlată de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, a înregistrat anul trecut o pierdere de 9,8 milioane de lei, în creştere cu 29% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe. Din 2014, primul an complet de funcţionare, şi până anul trecut BRCI a strâns pierderi de peste 80 milioanei de lei.

La finalul anului 2017, BRCI controla active de 128 milioane de lei, echivalentul unei cote de piaţă de 0,03%. Acest nivel al cotei de piaţă plasează BRCI pe penultima poziţie în sistemul bancar local.

ZF

tom_sawyer

Un nou record pentru băncile din România: profitul sistemului bancar a crescut cu 30%, până la 800 mil. euro în S1 2018, datorită creditării

Se prefigurează pentru sistemul bancar din România un profit net şi mai mare decât cel din 2017. Datele financiare per total sistem publicate de BNR indică un profit net agregat de 800 de milioane de euro, în creştere cu 33,4% faţă de 2017. Majorarea profitului net bancar s-a realizat pe fondul accelerării creditării şi scăderii ratei creditelor neperformante, conform opiniei lui Adrian Rădulescu, director macroeconomie Banca Transilvania.

Sistemul bancar a obţinut anul trecut un profit net de aproximativ 5,6 miliarde de lei (circa 1,2 miliarde euro), iar activele au urcat la un vârf de 427,4 miliarde de lei (94 miliarde euro), susţinute de ascensiunea creditării.

economica.net

tom_sawyer

Alpha Bank a tras linie la S1/2018 cu un profit de 15,6 milioane de euro, în scădere cu 23%, la venituri operaţionale de 64 milioane de euro.

Alpha Bank avea la jumătatea anului un stoc de credite brute în valoare de 2,6 mld. euro, cu circa 8% mai puţin decât la finalul lunii iunie 2017 l Pe de altă parte, depozitele au urcat cu 17%, până la 2,1 mld. euro, în S1 2018.
ZF

tom_sawyer

Banca Românească a fost scoasă din nou la vânzare după eşecul tranzacţiei cu grupul ungar OTP. Până acum, s-au arătat interesaţi trei investitori, dintre care unul este o surpriză, fiind o mare familie din Grecia

Conform unor surse de pe piaţa bancară, până în prezent au venit trei investitori interesaţi de Banca Româ­nească, respectiv fondul de investiţii J.C. Flowers, care a cumpărat Piraeus Bank România, Patria Bank prin fondul de investiţii AxxessCapital şi familia Vardinogiannis, cea care a cumpărat Marfin Bank România.

Conform calendarului, ofertele neangajante trebuie depuse până pe 24 septembrie, după care se intră în data-room. Cei trei investitori interesaţi încearcă să îşi majoreze cota de piaţă prin noi achiziţii, având în vedere că o creştere organică durează extrem de mult şi este extrem de costisitoare.

ZF

tom_sawyer

^ pe lista celor interesaţi se mai adaugă două nume: EximBank şi Intesa. ZF

tom_sawyer

Acţionarii SIF Oltenia au aprobat astăzi vânzarea participaţiei deţinute la BCR, pentru 140 mil.euro

Acţionarii SIF Oltenia au aprobat la adunarea general de astăzi vânzarea participaţiei deţinute la BCR, de 6,29% (1,02 miliarde acţiuni), către Erste Bank, la preţul de 140 milioane euro.

În urma acestei tranzacţii, austriecii de la Erste Bank vor ajunge la 99,88% din capitalul social al BCR, ceea ce înseamnă că 0,12% din banca locală se află în prezent în principal în mâinile angajaţilor şi ale foştilor angajaţi.

ZF

Ionut

ING Bank România a raportat un avans de 31% al profitului brut în primele nouă luni, până la 603 milioane de lei

"Numărul clienţilor activi a crescut cu 155.000 în ultimele 12 luni, ajungând la 1,25 milioane. 126.000 mai mulţi clienţi îşi încasează veniturile recurente într-un cont al băncii, cu 19% mai mult faţă de T3 2017, un ritm mai mai alert decât ritmul de creştere al clienţilor activi, care a fost de 14%", se arată în comunicat. Totodată, cota de piaţă pe segmentul creditelor acordate a crescut cu 0,9% faţă de anul trecut, ajungând la 9,8%. Nivelul creditelor acordate a crescut la 24.6 miliarde în al treilea trimestru, o creştre de 17% în ultimele 12 luni, potrivit băncii.

News.ro




Grupul Banca Transilvania a obţinut un avans de aproape 50% al profitului net în primele nouă luni, până la 1,24 miliarde de lei

Banca Transilvania a anunţat, în noiembrie 2017, că achiziţionează pachetul majoritar de acţiuni (99,15%) deţinut de către Eurobank Group în capitalul social al Bancpost, iar în 2018 a cumpărat restul acţiunilor. "Banca a depăşit pragul de 550.000 de clienţi creditaţi, dintre care peste 30.000 sunt companii. Fuziunea cu Bancpost, care va fi în 31 decembrie a.c., va aduce un plus de peste 175.000 de clienţi creditati în portofoliul BT", se arată în comunicatul publicat marţi.

News.ro

Ionut

Creşterea dobânzilor a adus afaceri record pentru şase bănci din România. Care sunt acestea

Cele 35 de bănci din România au obţinut un profit net cumulat de aproape 5,88 miliarde de lei, în primele nouă luni ale acestui an, valoare necompensată cu pierderile, o creştere cu 42%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut,
arată datele afişate de Banca Naţională a României (BNR). Din acest total, 81%, respectiv 4,77 miliarde de lei, l-au adunat primele şase bănci din piaţă, ca pondere a activelor. Pe primele trei locuri se află Banca Transilvania, BCR şi BRD, care au înregistrat un randament mediu al capitalurilor de peste 21% la jumătatea anului - cea mai ridicată profitabilitate, de trei ori peste media Uniunii Europene, potrivit datelor Autorităţii Bancare Europene (ABE). Următoarele trei poziţii sunt ocupate de UniCredit, pe locul patru, Raiffeisen (5), în timp ce ING Bank se află pe locul şase.

Adevarul

Ionut

First Bank a inaugurat prima sucursală sub noua identitate

First Bank, preluată de fondul de investiţii american JC Flowers şi BERD, a deschis marţi prima sucursală sub noua identitate, după ce noii proprietari au renunţat la brandul Piraeus Bank. De acum, sucursala din sediul central al băncii, are o nouă înfăţişare, în linie cu brandul First Bank. Până la sfârşitul anului, toate cele 40 de sucursale din Bucureşti, precum şi unitatea bancară din Alba Iulia vor purta noua identitate de brand a băncii. La începutul anului viitor, procesul de rebranding se va extinde şi la nivelul sucursalelor aflate în ţară. Banca fost achiziţionată de Fondul American de Investiţii JC Flowers & Co, în iunie 2018. Este prima investiţie pe care fondul american JC Flowers &Co. o face pe piaţa din România şi în Europa Centrală şi de Est. În România, banca deţine 100 de sucursale şi are peste 1.200 de angajaţi şi are aproximativ 130.000 de clienţi activi.

Adevarul

Harry

Fondul de investitii J.C. Flowers, fondat in 1998, a preluat activile Piraeus Bank din Romania. Dupa exitul grecilor si o perioada in care s-a lucrat la noua strategie recent a fost prezentat noul jucator de pe piata bancara din tara noastra. Este vorba de First Bank of America.

J.C. Flowers , omul din spatele trustului american, are o experienta bogata in sistemul bancar, fiind fost asociat al gigantului Goldman Sachs.


tom_sawyer

Vânzarea Băncii Româneşti: Eximbank şi fondul de investiţii J.C. Flowers au depus ofertele financiare finale, Intesa a renunţat

Doar două oferte financiare de cumpărare au fost depuse în etapa finală de vânzare a Băncii Româneşti, respectiv Eximbank şi fondul de investiţii J.C. Flowers, italienii de la Intesa renunţând pe ultima sută de metri în acest proces, conform unor surse de pe piaţa bancară.

Deadline-ul pentru ofertele financiare a fost vineri 7 decembrie, după două săptămâni de amânare.

National Bank of Greece, proprietarul Băncii Româneşti, ar fi vrut să aibă de unde ,,să aleagă", dar lucrurile s-au complicat odată ce Intesa a renunţat să mai depună oferta financiară, ieşind astfel din proces.

La ofertele indicative de la începutul lunii noiembrie, Eximbank era pe primul loc, Intesa pe locul doi, iar fondul de investiţii J.C. Flowers pe locul trei.

ZF

Ionut

,,Bancpost şi Banca Transilvania devin aceeaşi bancă la finalul anului 2018, aşa încât din 3 ianuarie 2019 te aşteptăm la BT cu Oferte de Bun Venit!", scrie pe pagina de internet a Bancpost. "Programul BT şi Bancpost, în contextul fuziunii şi al sărbătorilor, are în vedere generarea unui disconfort cât mai mic pentru clienţii celor două bănci, în ciuda activităţilor intense legate de integrare. Pentru o parte din echipa BT, perioada de la finalul anului şi începutul lui 2019 va însemna implicarea directă - în Cluj-Napoca şi în Bucureşti - în realizarea fuziunii, care va avea loc în 31 decembrie a.c. BT va face publice rezultatele finalizării fuziunii în 3 ianuarie 2019, de când activitatea integrată a celor două bănci va continua sub un singur brand, Banca Transilvania", se precizează într-un comunicat de presă.

Detalii despre fuziune pe Adevarul.ro

Ionut

Care sunt băncile de importanţă sistemică pentru România

Nouă bănci care activează în prezent în România sunt de o importanţă sistemică pentru ţara noastră, iar numai două dintre acestea au capital majoritar românesc. Banca Naţională a României a stabilit care sunt cele nouă bănci de importanţă sistemică, în anul 2019. Acestea sunt: Banca Transilvania, UniCredit Bank, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Alpha Bank România, CEC Bank, OTP Bank România şi Garanti Bank.

Detalii in Adevarul

Ionut

Grupul Erste a înregistrat anul trecut un avans de peste 36% al profitului net, până la aproape 1,8 miliarde euro

Grupul financiar austriac Erste, din care face parte şi BCR, a anunţat, joi, că a înregistrat anul trecut, faţă de anul anterior, un avans de 36,3% al profitului net, până la 1,793 miliarde euro, în condiţiile în care activele totale s-au apropiat de 240 miliarde euro. "Regiunea în care activăm continuă să fie cea mai dinamică din punct de vedere economic din UE. Ratele scăzute ale şomajului, creşterea salariilor în termeni reali şi îmbunătăţirea competitivităţii economice i-au încurajat pe antreprenorii din regiune să-şi asume mai multe riscuri şi să investească şi, astfel, să creeze locuri de muncă. Acest sentiment pozitiv este evident şi în rândul populaţiei, astfel că cererea clienţilor pentru credite de locuinţe şi de consum a rămas solidă. Depozitele au continuat să crească puternic, ceea ce subliniază, pe de o parte, încrederea pe care clienţii noştrio au în noi, ca instituţie cu o istorie de 200 de ani, dar reflectă şi eşecul pieţelor de capital de a oferi o alternativă convingătoare la carnetele de economii. Cât despre provocările specifice regiunii, anul trecut a arătat clar că riscul politic depăşeşte riscul comercial - dar acest fenomen nu este întâlnit doar în Europa Centrală şi de Est", a spus Treichl.

News.ro

tom_sawyer

First Bank, fostă Piraeus Bank, controlată de fondul american JC Flowers, a cumpărat Leumi România

First Bank, controlată de fondul american de investiţii JC Flowers, a semnat un acord pentru achiziţia subsidiarei din România a Leumi Bank, potrivit unor surse din piaţa bancară.

Fondul de investiţii JC Flowers a intrat în discuţii cu Leumi Bank pentru cumpărarea băncii din România, după ce înţelegerea israelienilor cu fondul de investiţii Argo a picat.

ZF