News:

.

Main Menu

Agricultura in Romania

Started by Ionut, November 01, 2016, 08:01:17 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

elphax

il va inlocui pe cel rusesc ?
inca suntem sub rusi ca si volume. mai o chestie, Ucraina e cel mai mare producator din Europa, au cam dublu fata de rusi, ei sunt cel mai mare exportator din regiune

tom_sawyer

Quote from: Harry on October 26, 2018, 12:41:55 AMConform USDA, Romania trece pe 1 loc in Europa si la porumb  depasind cu 3 milioane de tone Franta.

România are potenţialul necesar să producă porumb la nivelul Franţei şi cred că într-o zi se va întâmpla lucrul acesta, dar acum nu este cazul să ne lăudăm că am ajuns primii la producţie în Uniunea Europeană, când noi cultivăm 2,6 milioane de hectare cu porumb, iar Franţa sub un milion, a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice, Nicolae Sitaru, unul dintre cei mai mari producători agricoli din judeţul Ialomiţa.
economica.net

adi

Asta spune multe despre tehnologie si eficienta

RaduC

... sau despre cresterea naturala...

adiarc

e mai important cat procesam/multiplicam din acel porumb...daca il dam neprocesat la export e slabut ( cunosc bine fenomenul - lucrez cu traderi de cereale )
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

Ionut

Producţia agricolă din România, abia pe locul 8 din UE

Datele publicate vineri de Eurostat arată că anul trecut producţia agricolă a României a fost de numai 4% din întreaga producţie înregistrată la nivelul Uniunii Europene, ceea ce plasează pe locul 8. Cu 72,6 miliarde de euro (sau 17% din totalul producţiei înregistrate la nivelul UE) în 2017, Franţa a avut cea mai mare producţie agricolă totală în rândul statelor membre Statele. Următoarele locuri în topul Eurostat sunt ocupate de Germania (56,2 miliarde EUR sau 13%), Italia (55,1 miliarde EUR sau 13%), Spania (50,6 miliarde EUR sau 12%), Marea Britanie (31,8 miliarde de euro sau 7%), Ţările de Jos (28,9 miliarde euro sau 7%), Polonia (24,9 miliarde euro sau 6%) şi România (17,5 miliarde EUR sau 4%).

Adevarul

dr4qul4

Doar? Pai unde am putea sa fim?
Dupa noi, chiar la distanta mare, sunt Grecia, Ungaria si Bulgaria.

Iar cei din fata sunt imposibil de atins. Doar Olanda e mai mica decat noi, dar aia cultiva lalele si alte ciudatenii pe bani multi. Polonia este mult mai mare decat noi si nici ei nu se pot apropia de Olanda.
Eu zic ca stam foarte bine in Agricultura. Tb sa incercam sa depasim 20 mld E si dupa aia sa ne propunem 25, ala trebuie sa fie telul, nu cine e in fata noastra. Desi e greu ca nu se mai gaseste forta de munca in acest domeniu si avem nevoie de investitii mari in irigatii.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

carutasul

Chiar dacă nu se mai găsește forță de muncă acum, problema e rezolvabilă, pe de o parte pentru că procesul de mecanizare la noi nu e încheiat complet ( deci există o sursă de "disponibilizare") și pe de altă parte pentru că o parte din cei ce lucrează afară în agricultură ( tot pe salariul minim, doar că din țara respectivă) ar fi dispuși cred să se întoarcă în condiții rezonabile . Problema e că trebuie să găsim o cale să părăsim cumva agricultura asta de subzistență, care mi se pare izvorul sărăciei i subdezvoltării rurale. ( mă distrează că pe "plaiurile căruțești cineva s-a întors din Spania și a înființat- ghici - o plantație de căpșuni. Chiar îmi zicea un coleg de liceu că a cumpărat căpșuni din piață de la respectiva plantație)  . Agricultura de subzistență e cea care nu te lasă să mori de foame, și de asta nici nu încerci să obții mai mult, iar politicile economice actuale chiar o susțin. Sigur, e și un fel de compensație pentru oamenii cărora le-au fost luate terenurile în anii '50, dar ar trebui cumva să fie o povară să ai un teren de pe care să nu obții producție....

dr4qul4

Din pacate nu se inghesuie nici asociatiile sa preia terenul in arenda, atunci cand vorbim de parcele mici. Trebuie sa discute cu f multi proprietari si nu se merita.
La 50 de km de Bucuresti, terenul este atat de faramitat (de obicei parcele intre 2500 si 10000 m2) incat nimeni nu se baga nici atunci cand oferta este, "nu-mi dai nici un ban, dar impartim subventia". Si atunci, taranii, decat sa-l lase parloaga, prefera sa cultive ceva pe el, desi ies in pierdere per total.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

tom_sawyer

ANIF va reabilita cu 9,2 milioane de lei sistemul de irigaţii din amenajarea Terasa Viziru din judeţul Brăila

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare va reabilita cu 9,2 milioane de lei infrastructura principală a sistemului de irigaţii din Amenajarea Terasa Viziru, judeţul Brăila, termenul de finalizare fiind de 12 luni, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Prin acest proiect se vor reabilita un număr de 5 canale de irigaţii din care 1 canal principal şi 4 canale de distribuţie ce asigură apa pentru un număr de 21 Organizaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii. Suprafaţa irigată în acest an în Amenajarea de irigaţii Terasa Viziru a fost de 46.000 hectare.

economica.net

Harry

Vinurile de la crama Jelna (Transilvania) au ajuns tocmai in History Club din Manchester.  :D

Ionut

An bun pentru producţia de cereale. România a intrat în top 3 european

Producţia totală de cereale de anul acesta, estimată la 27,31 de milioane de tone, propulsează România pe locul trei în topul celor mai mari producători europeni, scrie Economica.net. Potrivit sursei citate, Comisia Europeană estimează pentru România o producţie totală de cereale de 27,3 milioane de tone, faţă de puţin peste 27 de milioane cu un an în urmă, indică ultimele date ale DG Agri. Este a treia cea mai mare producţie la nivel european după cea a Franţei care va atinge 61,6 milioane de tone şi cea a Germaniei pentru care se estimează o cantitate de 38 de milioane de tone. Cu un an în urmă, producţia de cereale a ţării noastre ne-a plasat pe locul patru între marii jucători europeni, în condiţiile în care Polonia a raportat 31,9 milioane de tone. 2018 a fost însă un an slab pentru Polonia a cărei fermieri au reuşit doar 25,4 milioane de tone de cereale. Astfel, faţă de anul trecut, am urcat o poziţie, devansând Polonia.

Adevarul

adiarc

an bun va fii cand vom avea si cresteri la zootehnie,ca sa nu mai exportam produse cu valoare adaugata f mica ci unele procesate
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

tom_sawyer

Importăm 20% din merele consumate deşi suntem al doilea producător din Europa.

Agricultorii nu mai au cu cine să muncească livezile

Jumătate dintre livezile din România sunt bătrâne, cu un randament la hectar foarte redus, ceea ce îi împiedică pe fermieri să satisfacă cererea locală. Interesul pentru investiţii există, mai ales că se pot accesa fonduri europene, dar lipsa personalului îi descurajează pe potenţialii investitori.

economica.net

Ionut

Guvernul a aprobat înfiinţarea Casei Române de Comerţ Agroalimentar, care va achiziţiona şi distribui produse agricole la nivel naţional

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, desfăşurată la Alba Iulia, înfiinţarea Casei Române de Comerţ Agroalimentar "Unirea", care va asigura achiziţia, depozitarea şi distribuţia de produse agricole la nivel naţional. "Casa Română de Comerţ Agroalimentar "UNIREA" este o societate comercială de interes naţional, menită să contribuie pro-activ la implementarea politicii agricole naţionale, prin valorificarea integrată şi integrală a potenţialului agricol de care dispune România, respectând direcţiile strategice ale Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene şi prevederile Programului de Guvernare", se arată în comunicat. Guvernul susţine că, astfel, se creează un mecanism naţional care va asigura achiziţia, sortarea, procesarea primară, standardizarea şi distribuţia către reţele comerciale interne sau de export.

Casa de Comerţ Agroalimentar se bazează pe trei piloni de structurare şi dezvoltare, primul fiind o reţea naţională, în profil teritorial,de clustere agricole. Aceasta va integra, la nivelul uneia sau mai multor unităţi administrativ-teritoriale (UAT), resursele locale de producţie agricolă şi servicii specifice având în structură cel puţin un centru de colectare/distribuţie a produselor.

Al doilea pilon este reprezentat de o reţea de centre regionale de însilozare, depozitare şi procesare industrială. Funcţia de bază a unui asemenea centru este de asigura sortarea, ambalarea şi depozitarea a produselor agricole constituind în cantităţi, sortimente şi la calitatea necesare promovării lor în reţelele comerciale interne, dar şi pentru operaţiuni importante de export. Al treilea pilon este format dintr-o reţea naţională de magazine dezvoltată în special în centrele de mare consum, capabilă să asigure piaţa internă cu produse agro-alimentare proaspete şi procesate de origine autohtonă care să contribuie, între altele, şi la echilibrarea balanţei comerciale sectoriale, potrivit Executivului.

News.ro