News:

.

Main Menu

Agricultura in Romania

Started by Ionut, November 01, 2016, 08:01:17 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Harry

^^Exact ce propusesem eu acum multi ani la nivel local. Infiintarea unor centre de colectare a produselor agricole de la producatori si apoi revanzarea acestora in piete, care sa devina grocery stores/farmers market care la interior sa fie precum un hypermarket , asa dispar tot felul de intermediari dubiosi care vand tot felul de mizerii si zic ca sunt producatori.

Ionut

Comisia Europeană: Scrumbia afumată de Dunăre, al cincilea produs românesc recunoscut oficial

Comisia Europeană (CE) a anunţat, luni, că România are, începând cu 3 decembrie, un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european, scrumbia afumată de Dunăre primind aprobarea de a deveni produs cu indicaţie geografică protejată (IGP). Scrumbia de Dunăre afumată se alătură celorlalte patru produse alimentare româneşti protejate în UE: novac afumat din Ţara Bârsei, telemea de Ibăneşti, salam de Sibiu şi magiun de prune de Topoloveni. Scrumbia de Dunăre este un peşte sălbatic care migrează din Marea Neagră în Dunăre.

Specia nu poate fi crescută în acvacultură şi este capturată numai în cursul migraţiei pe Dunăre. Are 250-400 grame şi între 25-30 centimetri şi este recunoscut drept cel mai bogat peşte în grăsimi, din lume, raportat la talia sa, potrivit CE. "Scrumbia este pregătită sub formă întreagă, după curăţare, sărată şi afumată la rece după o metodă veche, din aria geografică definită. Peştii afumaţi sunt de culoare aurie, metalizată, datorată procesului de afumare. Pentru localnicii din Delta Dunării, pescuitul este principala şi cea mai veche îndeletnicire", se arată în comunicat.

News.ro

tom_sawyer

Proiectul de irigaţii Siret Bărăgan trece din nou la Ministerul Agriculturii, care încă nu ştie cum sau cu ce bani îl va face

Proiectul de irigaţii ceauşist Siret Bărăgan va fi preluat de către Ministerul Agriculturii de la Ministerul Apelor, într-o nouă încercare de a fi finanţat şi realizat pe etape. Anul acesta, în vară, a fost inaugurată staţia de pompare a apei SRP5 Haret din canal, dar lucrările au fost abandonate din nou. Se caută şi parteneri privaţi.

economica.net

tom_sawyer

O cooperativă agricolă care produce cătină ecologică şi-a lansat brandul în Dubai şi a avut profit din primul an. Secretul: lucrează cu deţinuţi

Aceasta a adunat de atunci, pe lângă cei cinci membri fondatori, alţi 10 membri cooperatori care îşi pun în comun producţia de cătină ecologică pentru a satisface cererile cumpărătorilor de peste graniţe. Procesarea este realizată în cadrul a trei unităţi de producţie din România şi una din Germania, unde Cooperativa fabrică capsulele de cătină. "Terenul nostru este în Valea Mare, dar membrii Cooperativei au terenuri peste tot în ţară, în Vâlcea (Roţiile), Ialomiţa (Ţăndărei), Constanţa, Giurgiu (Călugăreni) sau Tulcea (Topolog). În total, Cooperativa cultivă cătină pe o suprafaţă de 150 de hectare certificate ecologic", mai spune Giurescu care a investit iniţial în Cooperativă, alături de ceilalţi patru cofondatori, aproximativ 50.000 de euro, sumă care nu include costurile de înfiinţare a plantaţiei.

economica.net

^ un exemplu de asociere in agricultura romaneasca

Harry

^^ Mai sunt si cooperativele Carrefour si Mega image precum si Dobrogea Sud si Tarani Dobrogeni. e normal si e ok sa fie cat mai multe. america e plina

Harry

Ministerul Agriculturii are in derulare o importanta investitie de modernizare a sistemului de irigatii Corabia, Olt.

Investitia se ridica la 40 de milioane de lei, sistemul urmand a deservi 30.000 de hectare de teren agricol. In cadrul proiectului sunt prinse 3 statii de pompare si 52 km de canale.


Harry

Incepand de astazi TVA pentru apa folosita in irigatii este de 9%, redus de la 19%.

GDPR

In sedinta de guvern de azi a fost adoptata o OUG privind transferul canalului Siret-Baragan de la ANAR la ANIF.

Ionut

Un alt eşec pentru parteneriatul public-privat. Canalul Siret-Bărăgan va fi inclus în programul naţional de irigaţii

Guvernul a decis să nu mai construiască în parteneriat public-privat canalul Siret-Bărăgan, urmând ca Ministerul Agriculturii să preia această investiţie şi să o includă în programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii. ,,Finalizarea primei etape a investiţiei, situată în judeţul Vrancea, cu o lungime de 51,5 kilometri, va permite folosirea irigaţiilor pe o suprafaţă de aproximativ 120.000 de hectare. Astfel, vom facilita accesul agricultorilor la sursele de apă pentru irigaţii şi vom asigura o productivitate crescută a culturilor", a mai declarat Dăncilă.

Astfel, Guvernul a declarat obiectivul ,,Canal magistral Siret–Bărăgan – Etapa I-a" ca infrastructură de irigaţii de utilitate publică şi a dispus completarea Programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.793/2016, cu obiectivul ,,Canal magistral Siret–Bărăgan - Etapa I-a". Etapa I a canalului magistral Siret–Bărăgan, cuprinzând canalul pe zona acumularea Călimăneşti – Râmna, în lungime de 51,5 km, cuprinde 5,7 km deja funcţionali care vor fi transmişi bunurilor aflate în domeniul public al statului. Porţiunile de canal cuprinse între km 5+700 şi km 51+500, aflate în diverse faze de execuţie, vor fi finalizate de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare.

,,Canal magistral Siret–Bărăgan – Etapa a II-a", cuprinzând canalul pe zona Râmna –Acumulare Dridu, pe lungime de 139,5 km, se va realiza conform prevederilor legale în vigoare. Finanţarea se asigură de la bugetul de stat, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Adevarul

Harry

In judetul Braila sunt in plina desfasurare lucrarile de reconstruire a sistemului de irigatii Terasa Ialomita-Calmatui.



Sistemul cuprinde SRPA I Lacu Rezi - debit 129.600 mc/h, SRPA III - debit 43.200 mc/h, SRPA IIIA - debit 46.440 mc/h, reabilitarea canalelor CA Terasa, CD1, CD2, CD3, CD3A, CD5 si CD7.



Valoarea investitiei se ridica la  36,722 milioane lei fara TVA.














Harry

În data de 14.03.2019 s-a pus în funcțiune SPA ISACCEA, din cadrul Amenajării ISACCEA - județul Tulcea, ce deservește suprafața totală de 5.252 ha. S-a dat drumul la apă pe canal, in lungime de 1.900 m.


Harry

S-au repus in functiune statiile de irigatii Vlad Tepes si Pietroiu din Calarasi

CataOT

Sunt 2 statii foarte importante, din cate se spune in comunicat lungimea canalelor care vor fi alimentate cu apa este de 77 km.

myid

Nu stiu care e treaba, cum face, insa in ultima perioada am auzit din mai multe surse, destul de multe lucruri bune facute de Daea, sau macar miscate din loc. Nu e topic politic, insa ma declar uimit. Poate e doar PR politic, insa se vad si ceva fapte.

Harry

La statia Vlad Tepes investitia a presupus reabilitarea a :

· Staţie de pompare de bază: SPA Km 388 (Aducţiune şi pentru Amenajarea Boianu

Sticleanu);

· Staţii de repompare: SRP I Vlad Ţepeş; SRP I Independenţa;

· Canale de aducţiune: CA1, CA Barză, CA2, CA 6, CP, CB L = 82.150 ml;

· Canale de distribuţie: CS 12, CC, CD 1A, CD 1B, CD6, CD7, CD4a, CD4b, CS2-3; CD 1

Dragalina; CD 8; CD 9; CD 10, L = 121.332 ml;

· Reabilitare construcții hidrotehnice: 62 buc.(40 buc. podeţe; 9 buc. căderi; 2 buc. goliri;

11 buc. sifoane).

Iar la Pietroiu statia recent reapornita deservește 54.185 ha din județul Călărași. Lungimea canalelor umplute cu apă este de 77 de km.