Discutii cu si despre companiile feroviare de stat

Started by Ionut, October 12, 2016, 07:15:26 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

vancouver

Nu au monopol. Au doar ca. 50% din piata. Iar pe o piata concurentiala o companie de stat este ca si descalificata. Numai daca ne gandim ca nu poate face achizitii dupa bunul plac, ci este obligata sa faca licitatii. Care dureaza. Sau daca tinem cont ca orice decizie necesita n aprobari, unele sunt imposibil de luat. Sau daca ne gandim ca la privatizare TOATE companiile au dat afara 50-80% din personal. Sau daca ne gandim ca la stat se da spaga ca sa se ajunga in posturi de sus, deci principala preocupare a celor din postul respectiv este sa recupereze banii dati pe spaga. Astfel ca in nici un caz nu vor sanctiona subalternii slabi, ca sa nu cumva sa-i dea in gat. Si nici nu vor avea timp sa faca organizare in folosul companiei. Nu mai vorbim ca la stat aproape ca nu se pot face infuzii de capital (investitii, deci chiar daca exista o oportunitate, nu exista bani pentru a intra, decat ca imprumut de la banca - deseori insa dobanzile anuleaza rentabilitatea investitiei sau o reduc simtitor).

Etc. etc. etc.

Singur loc in care are logica sa existe companii de stat, este acolo unde nici macar un privat nu poate face profit. Adica la activitati in sine neprofitabile. De ex. constuctia de cai ferate, cum ar fi reabilitarile care se fac acum pe M200 sau M300. E o nebunie sa ne imaginam ca asa ceva poate fi rentabil, o eventuala taxa de utilizare abia acopera intretinerea. Asadar, ca si la autostrazi sau drumuri de centura, investitia in constructie trebuie facuta de stat si compania care gestioneaza aceasta activitate (CNAIR, CNIR, CFR SA, etc..) nu poate niciodata sa fie privata. Sau daca va fi , atunci va fi o companie privata cu monopol absolut si cu bani din subventii, ceea ce este contrar celor mai elementare reguli ale economiei capitaliste si va duce doar la devalizarea statului in cel mai pur stil de jaf.

Ca atare, urmarind logica de mai sus:
activitate comerciala profitabila = doar companii private = CFR Marfa trebuie privatizat sau dat la fier vechi
activitate noncomerciala neprofitabila, dar necesara la nivel de tara = doar companii sau institutii de stat = CFR SA trebuie pastrat la stat si finantat de la bugete (locale, nationale, UE, functie de interes).
Feroviar: inadmisibil că ramâne 1 fir pe unele porțiuni după reabilitare pe Craiova-Caransebeș și Cluj-Oradea. Da pentru extinderea programului Quick Wins. Limitare instalare ETCS doar pe coridorul IV, pana cand va deveni pe deplin functional si isi dovedeste eficienta. Autostrazi: DA pentru 4 treceri montane: A1, A3, A6 si A8. NU deocamdata pentru A13 montan si A Nordului partea montana.

StefanD_

De ce nu pot pur si simplu sa fie operata 100% ca o companie privata? Adica sa anulam prostia asta cu "Societate Nationala" si sa opereze 100% ca o companie privata, dar cu actionar statul. Sunt multe exemple in lume.

vancouver

#17
Pai tocmai am explicat anterior de ce nu se poate. Dar poate ca nu ai citit cu atentie sau poate nu am explicat eu bine.

In primul rand sa precizam: ne referim strict la acele activitati, care, prin natura lor, nu produc profit. Constructia de drumuri, de autostrazi, de cai ferate, etc..

Hai sa o luam babeste:

1. Unu la mana: cum adica sa fie "ca o companie privata". Pai ori e, ori nu e. Ca o companie privata NU SE POATE pentru ca orice companie privata cauta un singur lucru: PROFITUL. Si tocmai am explicat, constructia de la cai ferate nu este profitabila. Ca si constructia de drumuri sau autostrazi. Nici o firma nu o sa se apuce sa faca din banii ei o cale ferata de la Bucuresti la Timisoara, asa cum se apuca sa faca un mall sau o rafinarie sau un chiosc de vanzare de covrigi. E O CONTRADICTIE. Caile ferate se construiesc cu bani de la stat, de la UE, etc... Numai si numai asa privind lucrurile, adica privind termenul "ca la privata", ne dam seama ca nu se poate.

2. Doi la mana: hai sa presupunem ca operam totusi o companie de stat NEPROFITABILA ca una privata. Adica facem totul ca sa facem profit... Pai stai asa, cum vine asta.... caut sa fac profit, desi stiu ca niciodata nu voi face .... Deci iar nu se poate.

3. Trei. Sa zicem ca uitam de partea cu profitul si facem ca la privat, in sensul eficientiezarii, adica nu profit, dar macar pierdere minima. Aici avem o mare problema. Se numeste economie. Ca sa fie cat mai mica pierderea, trebuie sa investim cat mai putin, sa facem cu materiale ieftine. Ieftin faci, ieftin ai. Vrem cai ferate pe care sa se mearga cu max. 50km/h... acelea sunt mai ieftine. Aici investitia de stat, care are un standard, se bate cap in cap cu ideea de eficienta privata. Ai putea sa spui ca atunci facem un standard minim si acela sa-l implementeze compania de stat care este ca si privata. Stai asa, cine sa faca standardul? Adica facem o agentie de stat, care sa traseze linii directoare pentru compania tot de stat, dar care se comporta ca un privat... Adica mai facem inca o institutie noua. Adica inca o cheltuiala in plus...

4. Patru. Daca este ca una privata, atunci directorii incaseaza salarii ca la una privata, nu? Ca sa aduci oamenii care pot. Cum le masori rezultatele? Cand au profit e bine? Pai niciodata nu au cum sa aibe profit din activitatile pur neprofitabile... Deci nu poti masura performanta... Deci oricat de prost ar fi dirijate de directori, tot bine e. INCLUSIV DACA DIRECTORII DAU CONTRACTE FIRMELOR CUMNATULUI SI SOTIEI? Pentru ca daca zici sa fie operata ca una privata, atunci trebuie sa aibe mana libera ca sa dea contracte imediat, repede, ca un privat, care nu are timp sa faca licitatie si de aia merge la privat treaba repede.... Sau pentru ca e totusi o companie de stat, asa cum prevede legea si acum, la orice rahat de achizitie trebuie licitatie si poate sa dureze ani pana se cumpara un produs? Adica adio comportament ca la privat, de frica coruptiei.


APOI INTREBARE INTREBATOARE: LA  PRIVAT EXISTA ACTIONARI. DACA NU IESE BINE IMEDIAT SCHIMBA CONDUCEREA. IAR CONDUCEREA SCHIMBA IMEDIAT OAMENII CARE NU SE SUPUN SAU CARE NU LUCREAZA EFICIENT. LA COMPANII GEN CFR INFRASTRUCTURA SI CNAIR NICIODATA NU POATE EXISTA PROFIT REAL. CINE DECIDE SI PE CE CRITERII DACA O CONDUCERE TREBUIE SCHIMBATA? CINE. ASTA E INTREBAREA DE BARAJ. O COMISIE?

La privat exista controlul dur al actionarilor (sau patronilor). La stat actionarul nu este un om, E UN FUNCTIONAR SAU O COMISIE DE FUNCTIONARI. Care nu au bagat un cent in firma de stat. Nu e a lor, nu sunt banii lor. E CU TOTUL SI CU TOTUL ALTCEVA. Intelegi marea diferenta. Niciodata nu poti sa faci sa functioneze ceva la stat, ca la privat. Lipseste controlul dur al actionarilor, care sunt cei care au bagat banii lor proprii in afacere si vor profit.

PROFITUL masoara imediat daca o companie provata merge bine sau nu. La activitati care din start nu sunt profitabile acest indicator nu exista!


----------------

Exista exemple? Da, care?

Deutsche Bahn --- daaa, tare exemplu. Doar ca acolo e un holding, cu toate activiatile feroviare. Si calatori, si marfa, si linii, si investitii. CFR cum era inainte la noi. Si de obicei au profit per ansamblu. Dar cum?
- trenurile de calatori de lung parcurs, mai ales ICE aduc provit serios (avand pret mare, pentru ca parcurg distante mari).
- trenurile regionale sunt pe pierdere si papa din profitul de mai sus - in Romania trenurile ICE nu exista, cele de lung parcurs nu prea se adreseaza clasei business si oricum sunt putine. In Germania sunt 10-16 trenuri ICE pe zi pe fiecare ruta. La noi sunt 5-6 trenuri Buc-Cta pe zi, 4 de Suceava, 4 de Cluj. Pai de unde calatori si profit?
- pe marfa DB are cea mai mare flota de camioane din Europa (DB Schenker) si de pe rutier ies cu plus. Pe feroviar se chinuie si inchid permanent gari si linii. Se faulteaza singuri, ca sa faca profit...
- iar constructia si intretinerea e subventionata de stat.

In ansamblu e cam asa: cat are DB anual costuri? X. Cat are venituri? Y. S=X-Y=subventia. Daaaa, daca primeste bani pentru constructie si intretinere ca subventie si anume atat cat cere... da, asa iese pe plus in contabilitate... Asa si CNAIR aka CNADNR a avut profit pe 2015 ... Adica tot ce e cost suporta statul si se numeste "investitie" sau "subventie" si nu se pune si tot ce intra e profit. Taaare asta.

Deci revenind la DB: in primul rand acolo inca este amestecata activitate comerciala care poate aduce profit si care ar trebui privatizata, adica servicii de calatori si de marfa, cu activitatea de construit linii, gari si de intretinere. Adica avem totusi o mare componenta comerciala in DB, ceea ce face posibil sa arate ca are un comportament cvasi-privat.


Dar inca o data atentie: la DB partea de calatori, sindicatele, care urla impotriva privatizarii, au avertizat ca daca se privatizeaza, jumatate din personal va fi dat afara. Deci atentie - le e clar si lor ca, desi are aparenta de privat, un privat adevarat ar face lucrurile cu totul si cu totul altfel. Mult mai economic.



Sper ca acum intelegi ce vreau sa spun. Ce nu poate prin sine sa fie profitabil nu trebuie fortat sa se comporte de fatada "ca la privat", pentru ca oricum e doar o mascarada. Este de stat, nu este o companie, ci o agentie de stat. Ne pacalim singuri.



In final mai vreau sa remarc pericolul si mai mare al unei eventuale concesiuni la un privat adevarat: acela chiar o sa faca profit. Dar are exclusivitate. Asta e foarte grav, in lumea privata reala exista mecanisme speciale de limitare a monopolului, pentru ca altfel cel care are monopol impune preturi uriase si nu ofera calitate, ca doar altul nu exista. Ar fi foarte grav sa se dea in concesiune activitatea CFR Infrastructura, adica intretinerea si constructia de cai ferate. Privatul va taxa statul la preturi fabuloase, prin subventii uriase si alte mecanisme. Orice profit va intra la privat, orice pierdere sau chiar orice cost va fi suportat de la stat. Concesiune se poate doar daca nu e nevoie de nici un ajutor de stat, nici o subventie. Daca o activitate de stat este potential profitabila in sine, atunci poate fi concesionata. Concesionarul face ce este prevazut, varsa o taxa la stat si NU PRIMESTE UN SFANT. Atunci e OK. Oricum altfel nu. (exemplu concret de concesiune posibila: intretinerea si functionarea unei parcari supraetajate, anterior construita de stat).
Feroviar: inadmisibil că ramâne 1 fir pe unele porțiuni după reabilitare pe Craiova-Caransebeș și Cluj-Oradea. Da pentru extinderea programului Quick Wins. Limitare instalare ETCS doar pe coridorul IV, pana cand va deveni pe deplin functional si isi dovedeste eficienta. Autostrazi: DA pentru 4 treceri montane: A1, A3, A6 si A8. NU deocamdata pentru A13 montan si A Nordului partea montana.

StefanD_

De acord cu ce zici tu, doar ca eu ma refeream strict la CFR Marfa. :)

TibiV

https://www.agerpres.ro/economie/2017/03/14/szentes-ne-confruntam-cu-o-lipsa-de-vagoane-in-contextul-cresterii-solicitarilor-venite-de-la-studenti-traficul-generat-de-studenti-in-crestere-cu-70--16-34-20

Quote
Szentes: Ne confruntăm cu o lipsă de vagoane în contextul creșterii solicitărilor venite de la studenți; traficul generat de studenți, în creștere cu 70%

CFR Călători se confruntă cu o lipsă de material rulant în contextul acordării gratuităților pentru studenți la călătoria cu trenul, traficul generat de studenți în cursul lunii februarie, comparativ cu luna similară a anului trecut, fiind în creștere cu 70%, a declarat, marți, directorul general al CFR Călători, Iosif Szentes, după o dezbatere de profil organizată la Senat.

"Ultimele două weekend-uri deja am crezut că a început sezonul. Pentru noi este o veste îmbucurătoare, în schimb ne confruntăm în continuare cu o lipsă de vagoane, de material rulant, în contextul creșterii solicitării din partea studenților în special. Trebuie să știți că, în luna februarie, traficul generat de studenți față de luna februarie 2016 a crescut cu 75%, de la 209.000 de călători studenți la 355.000 de călători. În același timp, numărul abonamentelor care s-au cumpărat în luna februarie 2017 a ajuns la peste 4.400, față de 1.050 de abonamente cât s-au procurat în februarie 2016", a spus Szentes.

Iosif Szentes a precizat, în context, că CFR Călători a suplimentat cu până la 120 de vagoane, în fiecare weekend, garniturile care circulă către orașe importante dinspre București și, duminica în special, către București.

"În weekend ne confruntăm cu o situație deosebită, mai ales în stațiile care deservesc campusuri universitare și în special în București. Am luat câteva măsuri de eficientizare a activității: în fiecare vineri, sâmbătă, duminică lucrăm cu între 24 și 30 de casieri, avem peste 11 case dedicate studenților, marcate, iar prin megafoane aproape din minut în minut se îndrumă studenții la aceste case. De asemenea, în fiecare weekend suplimentăm numărul vagoanelor din garniturile către orașe importante dinspre București, respectiv spre București la sfârșit de săptămână, duminică în special, cu până la 120 de vagoane", a subliniat șeful companiei.

Potrivit datelor transmise pe 8 martie de CFR Călători, la solicitarea AGERPRES, compania a emis studenților, în luna februarie 2017, peste 355.000 de bilete gratuite, cu aproape 70% mai multe comparativ cu luna similară din 2016, și mai mult de 4.400 de abonamente lunare, valoarea de decont a acestor călătorii depășind 15,7 milioane de lei.

În comparație, în luna februarie 2016, studenților le-au fost emise peste 209.000 bilete cu reducere și peste 1.000 de abonamente, numărul acestora din urmă fiind de patru ori mai mic decât cel consemnat în februarie 2017.

Din numărul total de pasageri transportați de compania națională în luna februarie 2017, ponderea studenților a depășit 10%.

Studenții români și străini, înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență — licență, master, doctorat — în instituțiile de învățământ superior acreditate din România beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern, a anunțat, pe 1 februarie 2017, CFR Călători.

"Călătoria gratuită este valabilă la toate categoriile de trenuri (Regio și InterRegio), clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic, indiferent de distanță sau rută, iar abonamentele lunare gratuite cu număr nelimitat de călătorii se vor elibera pe distanțe de până la 300 de kilometri. Abonamentele pot fi procurate numai de la casele de bilete dotate cu sistem electronic de emitere", potrivit sursei citate.

CFR Călători recomandă studenților achiziționarea din timp a biletelor gratuite de tren, în vederea evitării unor situații neplăcute. În acest sens, CFR Călători a subliniat necesitatea achiziționării biletului de călătorie gratuită pentru studenți.

"Călătoriile gratuite acordate studenților presupun costuri pentru companiile feroviare. Aceste costuri sunt asumate de statul român și sunt decontate de la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor. Monitorizarea numărului de călătorii este obligatorie atât pentru evitarea unor situații neplăcute (exemplu: supraaglomerare, dublare locuri) pentru pasageri (nu doar pentru studenți) prin dimensionarea corectă a capacităților de transport, în funcție de fluxuri, cât și pentru acoperirea costurilor prin compensarea necesară. Această monitorizare se poate realiza în baza unei statistici reale a numărului de călătorii gratuite efectuate de către studenți, iar biletul este elementul definitoriu după care se poate face decontarea", atrage atenția CFR Călători.

La controlul în tren, studenții sunt obligați să aibă următoarele documente: biletul de călătorie, legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport și actul de identitate (carte de identitate sau pașaport).

"Legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport nu ține loc de bilet în tren! Dacă studentul nu are asupra lui biletul de călătorie și toate actele aferente, conform Regulamentului, acesta va fi considerat călător fără bilet și sancționat ca atare", avertizează CFR Călători.
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

GDPR

Nu intelegeam de ce CFR a dat ieri un comunicat pe tema bugetului companiei pe anul 2017, avand in vedere ca proiectul de buget nici macar nu a fost postat pe site-ul MT: http://www.agerpres.ro/economie/2017/03/22/bugetul-cfr-sa-prevede-o-crestere-a-fondului-de-salarii-cu-22-5-pentru-anul-2017-02-28-09

Dar azi a venit si explicatia: http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/greva-spontana-la-cfr-2-692522

Oricum, amanarea aprobarii bugetelor companiilor nationale gen CFR, CNAIR, Metrorex, etc, mi se pare o actiune voita a guvernului, pentru a avea cat mai putine cheltuieli cu investitiile pana la rectificarea bugetara din vara. Cred ca anul asta rectificarea va avea doua minusuri, nu unul ca in anii trecuti.  :zen:

GDPR

Ce sa vezi, pe site-ul MT tocmai s-a publicat proiectul de HG privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2017 al CFR SA: http://mt.gov.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/1485-hg22032017de

Conform proiectului, sursele de finantare a investitiilor sunt de 3,024,275 mii lei, din care 88,200 mii lei alocatii de la bugetul de stat.

Anul trecut sursele aprobate de finantare a investitiilor au fost de 2,508,080 mii lei, din care 135,400 mii lei alocatii de la bugetul de stat si s-a intentionat printr-un proiect de HG care insa nu a mai apucat sa fie adoptat de fostul guvern, sa fie modificate la 1,910,657 mii lei, din care 150,000 mii lei alocatii de la bugetul de stat.

Deci lucrarile CFR cu finantare de la bugetul de stat vor fi cam trase pe dreapta anul asta, avand in vedere ca sunt si multe plati restante ramase din ultimul trimestru al anului trecut.

frunzaverde

Ati mai vazut asa ceva? Sunt foarte gustoase.



CFR Calatori incepe sa miste absolut decent la marketing. Au fost la targurile de turism in toata tara unde au vandut bilete cu discount de aproape 50%, au dat vouchere pentru bilete la pret redus cumparate in viitor. Si au impartit briose si ciocolate la vizitatori. La Brasov era coada la standul CFR - singurul care avea trafic.

Acum ar mai avea de imbunatatit si cum circula trenurile, unde mai au muuult de lucru. Astea au fost observatiile mele:

Avem in continuare compuneri ciudate, si inadecvate. Trenuri combinand vagoane 22-76 si 20-49 seria initiala (0xx) ofera doua niveluri complet diferite de echipare si confort. Cu ce e vinovat pasagerul care ajunge sa stea intr-un vagon inghesuit cu 4 locuri in compartiment, fara aer conditionat, care hudruncane si face ca toti dracii (20-49-urile au o tinuta la drum vai mama ei) fata de cel care a platit la fel si sta intr-un vagon modern, cu aer conditionat, cu 3 locuri pe rand?

Apoi, avem decizii idioate de numarul de vagoane puse la tren. Probabil, la intrebarea "ba, cate vagoane punem la asta", raspunsul vine de la un nene prin triaj, ca de analisti care sa faca statistici nu prea vad cum ar fi putut veni:

IR1526 Sibiu (5.00) - Brasov (8.45) - Ploiesti (10.41) - Bucuresti (11.25) pe 20/3 (luni dimineata) a avut fix 3 vagoane: vagonul 1, 2 si 5. Pana la Brasov a circulat cu probabil 10 de pasageri in tot trenul (ora nenorocita - e de asteptat sa circule gol). La Brasov (unde m-am suit si eu) s-a umplut 90%. Pana la Ploiesti a avut 110% grad de umplere. De la Ploiesti probabil 125%-130% incarcare.

E unul din trenurile ideale daca ai treaba in jur de pranz sau dupa pranz in Bucuresti, cum au foarte multi - pleaca din Brasov la o ora decenta (poti manca micul dejun acasa inainte sa te duci la gara) si ajunge la Bucuresti la o ora decenta. Era plin de oameni clar in interes de afaceri - era plin de laptopuri, oameni la costum, oamenii discutau probleme de munca la bord etc.. Multi dintre ei ar fi platit pentru clasa 1. Dar, din pacate, clasa 1 nu exista la respectivul tren. La fel, s-ar fi facut consumatie decenta la un bar/bistro (de exemplu, eu as fi ales sa mananc micul dejun in tren). Care, bineinteles, nu exista.

Apoi, bineinteles, e o problema de trase. Acelasi 1526 a venit cu 19 minute intarziere la Brasov, linie simpla, a asteptat la incrucisare cu un tren intarziat, se mai intampla. Pana la Predeal recuperase 90% din intarziere (a stat 12 in loc de 15 minute la schimbat locomotiva). Apoi a ajuns cu 2-4 minute mai devreme in fiecare statie - Azuga, Busteni, Comarnic, Campina, Ploiesti Vest. Apoi, a stat in spatele unui cazanar lent intre Ploiesti Triaj si Brazi vreo 15 minute cu 20-30 la ora pana am putut sa-l depasim pe abatuta. Am ajuns cu trei minute intarziere in Bucuresti Nord. Daca e in halul asta de lejer construita trasa, de ce nu scurteaza timpii de mers? Daca totul merge normal ajungi timpuriu la fiecare statie cu 4-5 minute... Si cine a bagat cazanarul (tras de un sulzer puturos) in fata noastra?

Mai mult, trenul e trasat cu 120 km/h, desi orice compunere rezonabila pentru acel tren ii permite o viteza maxima de 140 km/h, fiind limitat doar de pixul de pe livret si nu de locomotiva + vagoane.

Mai departe, IR1635 Brasov (17.20) - Bucuresti (19.59). Compunere adecvata (multe 22-76-uri), confort ok, curatenie excelenta, incarcare 70%-80%. Ajunge in Bucuresti Nord fix la timp - 19.59. Totul ok, pana ma uit la locomotiva. Un cazan clasa 40, in schema de vopsire clasica CFR (gri-albastru) care parea ca mai are putin si-i curg toate tablele de pe ea la cum arata. Clasa 40 inseamna viteza maxima 120 km/h. Doar ca trenul e trasat pe livret cu 140. Pai daca isi face orarul cu 120, atunci de ce dracu nu micsoreaza timpii de mers si ii garanteaza o locomotiva apta de 140? Ca doar CFR Calatori are suficiente - si doar doua sectii in toata tara pe care se poate circula cu v.max > 120.

Oricum, per total, confortul a fost absolut ok, CFR s-a imbunatatit la capitolul curatenie (inclusiv veceurile erau absolut ok) - intre Brasov si Bucuresti este singurul mod de a calatori civilizat - trenul bate lejer condusul, autobuzele, sau orice altceva deserveste ruta. Si la pret, si la timp, si la confort.

P.S. Alte observatii legate de caile ferate din Romania dupa o vizita de cateva zile :

1. TFG opereaza trenuri intre Bucuresti si Ploiesti cu material rulant apt de cel mult 100 km/h. CFR SA sa inceteze sa se planga de aglomeratie pe magistrala 1000 daca autorizeaza trase de 100 la calatori pe o linie care duce 140 - e ineficienta pura chestia asta. Pe linia aia (si pe Constanta) ar trebuie permis EXCLUSIV echipament de 140+ km/h, mai ales ca exista suficient echipament in flotele operatorilor pentru viteza asta.

2. S-a lucrat ceva pe Brasov - Predeal. Am observat segmente lungi de linie inlocuita recent, multe zone cu sina noua, prinderi noi (flexibile), traverse noi etc. Daca s-ar scoate restrictiile de 30 de la Timis  si de 50 din gara Darste situatia ar fi buna (dat fiind traseul sinuos si declivitatea liniei).
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

cristi5

#23
^ Nu stiu daca a fost postat pe forum, am citit zilele trecute ca de cand au studentii gratuit, CFR calatori duce lipsa de vagoane... Studentii erau rugati sa-si rezerve biletele din timp

Poate daca continua gratuitatea studentilor, vom vedea trenuri mai lungi de 2-3 vagoane...

Andi

@frunzaverde CFR Calatori o duce prost la capitolul tractiune din cauza mentenantei locomotivelor, astfel ca nu se pot distribui cum trebuie la trenuri. In acest moment nu mai conteaza de ce viteza e apta locomotiva... vine in depou si imediat pleaca la alt tren din lipsa de altceva DAR in ultima vreme am observat ca incet incet se reactiveaza locomotive si se rebandajeaza osiile astfel ca nu mai sunt limitate la viteze de 80/100. Sper ca in acest an sa se investeasca mai mult in locomotive si sa revenim macar la situatia din 2012 cand locomotivele respectau turnusurile.

@cristi5 CFR Calatori ducea lipsa de vagoane de dinainte sa apara gratuitatea studentilor, acum e si mai mare nevoie de ele. Anul trecut au iesit de la reparatiile planificate parca 400 de vagoane care pana atunci zaceau trase pe dreapta prin tara cu diverse probleme, si ma refer la vagoanele de constructie noua de la Astra Arad. Iosif Szentes a dat asigurari ca si in 2017 va continua acest program de reparatii si sper ca la finalul anului sa fie functionale majoritatea vagoanelor moderne.

nirolf

Cum s-au organizat protestele CFR, ce spun liderii, ce va urma

Quote"În 2010, 1566 lei aveam încadrare și salariul minim era 600 de lei. Acum am 1701 și salariul minim știți cât e."

"Salariile mari sunt la management – mii de euro. Iar eu scot lantern să luminez la locomotive, că nu am far. Ne țin cu forța să nu respectăm regulamentul și dacă se întâmplă ceva noi raspundem." Bărbulescu îmi povestește mult despre înrăutățirea condițiilor de muncă, e clar una dintre cele mai grave probleme. Personal puțin, schimburi interminabile, condiții improprii. " Aer condiționat nu avem pe locomotive, farurile s-au modernizat nu și la noi, locomotivele patineaza, am ajuns să pun nisip ca s-o mișc". " "Stăm la muncă 3-400 de ore pe lună și nu suntem platiți cât trebuie. N-au cu cine să ne schimbe, stăm în cabină până vine schimbul, ce să faci, aștepți".

Îmi trimite multe fotografii și  clipuri cu starea cabinei, starea locomotivelor. Cum arată scaunul mecanicului în unele locomotive:



TibiV

#26
Asta mi se pare foarte tare... Foarte tare de urata, as zice...
Quote
Irinel Ioja, 50 de ani, șef de tură trafic, ne povestește că protestele au mers până pe la 8 seara în Arad. Ioja îmi spune rapid, sobru, câteva etape în care s-au acumulat tensiunile printre impiegați. Nemulțumiri mari au venit după lucrul la culoarul 4 Paneuropean. "S-a lucrat bine, nu au fost nereguli, dar după terminarea lucrărilor oamenii au fost anchetați de administrație pe motiv că nu au făcut înscrisuri în registre." Ioja crede că ar fi fost nevoie de mulțumiri nu de anchete, după câte muncă a fost, după ce condiții au fost și după rezultat. Spune scurt: "Oamenii au fost răniți în demnitatea lor de muncă".

WTF ?!...
Stie cineva din domeniu mai multe ?...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

frunzaverde

#27
Quote"În 2010, 1566 lei aveam încadrare și salariul minim era 600 de lei. Acum am 1701 și salariul minim știți cât e."

Nu zic ca salariile in CFR sunt bune, pentru ca nu sunt, dar cum are 1701 lei salariul de incadrare? CCM-ul vechi spune ca cel mai prost platit mecanic de locomotiva e pe clasa de salarizare 31 adica 1817 lei.

La asta se adauga urmatoarele:
1. 15%  din salariul de baza vechime in munca (lucreaza de cel putin 7 ani),
2. 8% spor de conditii de munca feroviara,
3. 10% din salariul minim pe economie spor de nocivitate (trepidatii si zgomot),
4. 15% spor de conditii periculoase,
5. 50% din salariul clasei cea mai de jos a unui mecanic ajutor (1527) pentru conducere simplificata

Deci, fara ore suplimentare (spor de 5-25% la salariul lunar), fara condus in timpul noptii (spor de 25%), iese undeva pe la 3000 lei salariul brut dupa toate sporurile adaugate. Nu e cine-stie-ce salariu, asta e adevarat; dar sunt salarii negociate in 2014 care sunt in plata si azi fara vreo recalculare; sindicatul ar fi trebuit sa-si merite painea si sa includa acolo criterii anuale de recalculare...

Quote from: Andi on March 23, 2017, 08:52:30 PM
Anul trecut au iesit de la reparatiile planificate parca 400 de vagoane care pana atunci zaceau trase pe dreapta prin tara cu diverse probleme, si ma refer la vagoanele de constructie noua de la Astra Arad. Iosif Szentes a dat asigurari ca si in 2017 va continua acest program de reparatii si sper ca la finalul anului sa fie functionale majoritatea vagoanelor moderne.

Pai atunci ce-ar fi sa nu se mai gandeasca la cai verzi pe pereti (achizitionari de nou material rulant) si sa le repare pe cele existente aflate la sfertul duratei de viata. E plina Grivita de vagoane relativ noi, cu dotari decente si care arata decent, trase pe dreapta.

P.S. Cum naiba tin 20-49-urile de se invarte roata si sunt la gard 21-86-uri? Ar trebui sa existe o prioritizare la reparatii bazata pe calitatea (dotarile) si vechimea vagonului, astfel incat in parc sa existe functional mereu ce-i mai bun, nu ce vine la mana.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

TibiV

Quote from: frunzaverde on March 24, 2017, 01:07:29 AM
Ar trebui sa existe o prioritizare la reparatii bazata pe calitatea (dotarile) si vechimea vagonului, astfel incat in parc sa existe functional mereu ce-i mai bun, nu ce vine la mana.

Asa merge la companiile/regiile de stat.
Isi bat joc de ceea ce au, dar viseaza "Mihai Viteazu"...

Ar trebui sa vezi ce este la RATB... Jale !
Si primarul vrea sa cumpere 400+100+100 aubuze+troleibuze+tramvaie noi...
(Bine, pe credite bugetare sunt doar 10+1+1... Restul sunt pe "Mihai Viteazu"... Adica pe credite de angajament... :D )

Asta in conditiile in care peste 40% din parcul RATB este tras pe dreapta si canibalizat pentru intretinerea restului parcului...  >:(
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

TibiV

http://www.capital.ro/iosif-szentes-director-general-al-cfr-calatori-vom-ajunge-de-la.html

Quote
Iosif Szentes, director general al CFR Călători: Vom ajunge de la Bucureşti la Constanţa într-o oră şi 55 minute

Odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare a podurilor dunărene, trenurile Soarelui vor cicula cu viteza medie de 160km/h, a explicat Iosif Szentes, director general al CFR Călători, în cadrul conferinţei Capital-Infrastructura 2017.

,,Având în vedere liberalizarea transportului feroviar, CFR Călători este la răscruce de drumuri, fie se prăbuşeşte fie se resetează din temelii principiul de dezvoltare a CFR Călători", a declarat Iosif Szentes.

Potrivit acestuia, CFR Călători, în 2016 a reuşit să transporte 53 milioane de călători şi a înregistrat o cfiră de afaceri de 1,8 miliarde de lei. ,,De trei ani reuşim să înregistrăm profit, asiguram activitatea cu 12.654 de salariţi ai CFR Călători şi încă 1640 ai unei filiale. Avem 1.532 de unităţi de meterial rulant flotă activă, deservim 1300 de trenuri care ajung în 1.500 de destinatii în România şi în afara ţării. Peste 75% din activitatea CFR Călători este axată pe serviciile Regio. Vom ajunge de la Bucureşti la Constanţa într-o oră şi 55 minute. Trenurile soarelui vor circula cu o viteză de 160 km/h. Distanţa de 225 km se realizează sub 2 ore", a explicat şeful CFR Călători.

Iosif Szentes a precizat că parcul de material rulant s-a dezvoltat odată cu reparaţia materialului rulant din parcul existent. ,,Anul trecut, datorită faptului că nu am avut posibiltăţi de investiţii în material rulant noi am crescut parcul activ  cu aproape 20% cu ajutorul reparaţiilor. Vom avea vagoane pentru biciclişti şi schiori în viitorul aproopiat. Avem nevoie de 110 automotoare moderne, cu consum redus de energie electrică, respectiv de combustibil", a punctat directorul general al CFR Călători

E bine ca vede rascrucea...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)