Forum PeUndeMerg.ro

România => Nivel național => Feroviar => Topic started by: Ionut on October 12, 2016, 07:15:26 AM

Title: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on October 12, 2016, 07:15:26 AM
Dupa modelul thread-ului de discutii despre CNAIR/CNIR (http://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=398.0), discutam aici strict despre companiile de stat din domeniul feroviar - CFR Infrastructura, CFR Marfa, CFR Calatori si cate mai sunt sau vor mai fi. Va rog sa vorbim despre companiile in sine, nu despre proiectele derulate de ele. Pentru proiecte, trenuri si asa mai departe avem thread-uri separate.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on October 12, 2016, 07:16:53 AM
CFR Marfă: Privatizarea ar putea fi reluată în 2018. Pierderile s-au diminuat, rezultat pozitiv în septembrie

CFR Marfă şi-a diminuat pierderile cu până la 3,5 milioane de lei pe lună, înregistrând în septembrie un rezultat preliminat pozitiv de 1,2 milioane lei. Potrivit unui comunicat al companiei, transmis marţi AGERPRES, CFR Marfă estimează că reluarea procesului de privatizare ar putea avea loc în prima parte a anului 2018.

'CFR Marfă anunţă înregistrarea unui rezultat preliminat pozitiv în luna septembrie în valoare de 1,2 milioane lei. Astfel, după pierderi accelerate înregistrate în primele patru luni ale anului, de aproximativ 70 de milioane lei, respectiv 17,5 milioane lei/lună, societatea şi-a diminuat pierderile până la 3,5 milioane lei/lună în perioada mai - august, ca urmare a implementării de către noua conducere numită în baza OUG 109/2011 a unor măsuri urgente de reorganizare şi diminuare a costurilor şi raportează un rezultat pozitiv pentru luna septembrie 2016', notează sursa citată.

CFR Marfă precizează că, deşi se confruntă cu probleme majore, un volum mare al creanţelor neîncasate sau cheltuielile mari de exploatare fiind doar câteva dintre ele, 's-a angajat pe drumul reorganizării ferme şi eficientizării, având ca obiectiv creşterea profitabilă şi sustenabilă în următorii ani, punând astfel bazele reluării procesului de privatizare în prima parte a anului 2018'.

Economica.net (http://www.economica.net/cfr-marfa-privatizarea-ar-putea-fi-reluata-in-2018-pierderile-s-au-diminuat-rezultat-pozitiv-in-septembrie_126770.html)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on October 13, 2016, 07:23:36 AM
CFR SA: profit brut de 227 milioane de lei, în primele 8 luni ale anului

Profitul brut al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA s-a situat, în primele opt luni ale anului, la 227 milioane de lei, în timp ce arieratele comerciale au înregistrat o scădere la 97,4 milioane de lei, potrivit rezultatelor financiare publicate, miercuri, de companie. Veniturile preliminate pentru închiderea anului 2016 sunt estimate la valoarea de 2,65 miliarde de lei.

Conform sursei citate, în perioada ianuarie - august, plăţile directe pentru lucrări efectuate în cadrul proiectelor finanţate din fonduri europene au depăşit valoarea de 740 milioane de lei, ceea ce indică un grad de absorbţie estimat de 72%. La următoarea rectificare bugetară, CFR SA estimează necesitatea suplimentării bugetului de finanţare a acestor proiecte, fiind create premisele ca, până la sfârşitul anului 2016, gradul de absorbţie să depăşească pragul de 100%.

La capitolul investiţii, în prima jumătate a acestui an, s-a înregistrat o creştere a graficului de implementare, portofoliul companiei depăşind anul acesta 400 de proiecte care vizează reabilitarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare, îmbunătăţirea capacităţilor de exploatare şi a calităţii transportului şi creşterea gradului de siguranţă în traficul feroviar. Investiţiile totale alocate acestor proiecte se ridică la aproximativ 22 de miliarde de lei (4,7 miliarde de euro), sursele financiare fiind asigurate din fonduri externe, de la bugetul de stat şi din surse proprii.

'La ora actuală, compania nu înregistrează datorii la bugetul de stat, la bugetele locale şi nici datorii rezultate din activitatea curentă a companiei, iar prin măsurile operaţionale implementate arieratele comerciale s-au redus la 97,4 milioane lei, în primele 8 luni ale anului, printr-o comparaţie cu anii anteriori, când valoarea arieratelor ajungea la un miliard de lei. Prin programul de redresare economico-financiară, compania şi-a achitat obligaţiile pe termen scurt şi mediu şi a asigurat din surse proprii lucrări de reparaţii şi investiţii în infrastructură feroviară, lucrări care au contribuit la reducerea considerabilă a numărului de restricţii de viteză pe întreagă reţea de cale ferată, de la 596 de restricţii de viteză înregistrate în anii anteriori, la 187 de restricţii la nivelul anului 2016', se menţionează în comunicatul CFR SA.

Economica.net (http://www.economica.net/cfr-sa-profit-brut-de-227-milioane-de-lei-in-primele-8-luni-ale-anului_126844.html)

Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: alecu26 on October 18, 2016, 07:31:47 AM
Despre CFR marfa ce se mai știe?  Ce se mai intenționează?
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: ionut5blue on October 19, 2016, 01:11:24 AM
Săptămâna trecută s-au pus bazele CNIR-ului feroviar, adică al Autorității de Reformă Feroviară. Finanțarea europeană pentru proiectele de infrastructură feroviară este condiționată de înființarea acestei noi structuri. Astfel a fost numit președintele acesteia - Dobre Robert Răzvan, o persoană extrem de implicată în coordonarea și elaborarea  Master Planului General de Transport al României.  Decizia privind numirea președintelui  ARF a fost publicată în Monitorul Oficial din 13 octombrie (Partea I, nr. 810, pagina 2).

Un prim proiect al acestuia îl reprezintă crearea unei legături pe calea ferată între Gara de Nord și terminalele Aeroportului Internațional Otopeni în viitoarele 18 luni, idee pe care o susținea încă de acum 10 ani într-unul din studiile sale. Varianta feroviară este mult mai fezabilă financiar, decât cea subterană (89 mil euro vs 1 md euro). Practic după modernizarea, electrificarea tronsonului existent și finalizarea celor 2,3 km de cale lipsă până la terminalele aeroportului am avea un micro Leonardo Express (Roma Termini - Fiumicino 37 km -31 min vs Gara de Nord - Henry Coandă 19,3 km - 18 min).
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on October 19, 2016, 03:13:08 PM
Am inceput subiectul asta pe 3 thread-uri!
Am facut unul singur, discutam aici:
http://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=504.0
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on October 31, 2016, 06:38:22 AM
Luati cu sare si piper. Detalii? Articolul pare oricum scris la comanda. Dar na, hai sa vedem daca e real.




EXCLUSIV Capital. Guvernul pregăteşte spargerea CFR-ului

După reorganizarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România şi înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere prin care se dovedeşte o mai mare cheltuire a banilor publici, Ministerul Transporturilor pregăteşte, în mare secret, spargerea CFR-ului.

Chiar dacă suntem condamnaţi să avem o infrastructură slabă, cu o viteză medie pe calea ferată care abia depăşeşte 40 km/h, tehnocraţii se grăbesc să aprobe o ordonanţă de urgenţă privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii Feroviare, un organism orientat exclusiv spre realizarea investiţiilor privind infrastructura feroviară. Potrivit ordonanţei privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii Feroviare, obţinută de revista Capital, CFR SA va asigura doar partea de administrare şi întreţinere a căii ferate. Dacă în cadrul CFR SA, salariul minim este de aproximativ 1.200 lei, în cadrul Companiei Naţionale de Investiţii Feroviare cea mai mică leafă va fi de 2.128 lei.

Pentru înfiinţarea noii societăţi feroviare guvernul tehnocrat, înainte de plecare, trebuie să facă rost de 50 milioane lei, capital social pus la dispoziţie de Ministerul Transporturilor, în calitate de acţionar unic care îşi exercită drepturile şi îşi îndeplineşte obligaţiile prin Ministerul Transporturilor, în calitate de reprezentant legal al statului român. Odată cu aprobarea ordonanţei de urgenţă privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii Feroviare, ceferiştii vor avea salariile duble în noua companie care se ocupă de investiţiile în infrastructura feroviară. Dacă cel mai mică leafă din cadrul CNIF va fi de 2.128 lei, şeful investiţiilor feroviare va câştiga peste 36.000 lei fără sporuri de conducere sau pentru gestionarea fondurilor comunitare.

Oficialii CFR SA a precizat  Ministerului Transporturilor au precizat că proiectul de act normativ nu justifică cu argumente coerente necesitatea înfiinţării unei noi companii, ,,orientate exclusiv spre realizarea investiţiilor privind infrastructura feroviară".

,,În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă sunt prezentate repetitiv o serie de afirmaţii care tratează superficial necesitatea şi oportunitatea înfiinţării unei noi companii. Nu poate fi considerată validă afirmaţia că întârzierea implementării unor proiecte de investiţii este cauzată de desfăşurarea activităţilor de pregătire şi derulare a investiţiilor în paralel cu activităţile de mentenanţă şi exploatare a infrastructurii feroviare.  Aceste activităţi sunt derulate în cadrul unor departamente distincte, (...), susţinerea necesităţii şi a carecterului de urgenţă privind înfiinţarea acestei noi companii bazată pe întârzieri în accesarea fondurilor europene pentru execuţia lucrărilor feroviare este contrazisă de realitate", au explicat oficialii CFR într-o notă transmisă conducerii Ministerului Transporturilor.

Potrivit documentului citat, CFR a realizat în exerciţiul finaciar 2007-2013 un procent de plăţi lucrări lucrări la rambursare de peste 80% . ,,Prin promovarea proiectului retrospectiv Feteşti-Constanţa procentul de  execuţie bugetară pentru lucrări de infrastructură feroviară depăşeşte 100% din bugetul alocat de Comisia Europeană. Nu există o analiză riguroasă care să fundamenteze necesitatea înfiinţării unei noi companii orientate exclusiv către investiţii privind infrastructura feroviară. (...). Există o similitudine cu demersul de înfiinţare a Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere. Organismul similar creat recent în domeniul rutier nu a fost validat in practică este riscant să fie considerat un exemplu de bună practică", au menţionat oficialii CFR SA.

Capital (http://www.capital.ro/exclusiv-capital-guvernul-pregateste-spargerea-cfr-ului.html)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on November 02, 2016, 07:16:11 AM
E un subiect important, nicio reactie de la voi? :o




Planuri pentru spargerea CFR

Compania de Investiţii Feroviare se va ocupa pentru început de 10 mari proiecte, printre care reabilitarea căii ferate Braşov - Sighişoara, reabilitarea căii ferate Craiova - Calafat, dar şi de realizarea legăturii feroviare a Gării de Nord cu Aeroportul Otopeni, pe care şeful de la Transporturi o vrea gata în primăvara lui 2018. Noua companie va avea o conducere stufoasă: un director general plătit cu aproape 35 de mii de pe lună, un Consiliu de Administraţie format din 5-7 membri şi un Consiliu de Transparenţă cu alţi 5 membri.



Digi24 (http://www.digi24.ro/stiri/economie/transporturi/planuri-pentru-spargerea-cfr-603893)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: alinuttt on November 02, 2016, 05:12:29 PM
Nu prea inteleg la ce ar fi utila aceasta companie noua...
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: NGC on November 09, 2016, 11:23:55 PM
http://www.cdep.ro/interpel/2016/r10492A.pdf (http://www.cdep.ro/interpel/2016/r10492A.pdf)

(http://i.imgur.com/R3pA4P3.jpg)

(http://i.imgur.com/rdOOjwO.jpg)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on November 18, 2016, 07:53:19 AM
După aceea, ce am sesizat eu, cele trei entităţi Infrastructură, Călători şi CFR Marfă, nu-şi vorbeau. Deci erau trei entităţi separate care acţionau, cumva, liber. Cu domnul Trocaru am instituit acest comitet pe care dânsul îl prezidă şi la care sunt şi eu, în care cele trei entităţi discută şi binenţeles că îi mai angrenează şi pe ceilalţi din mediul CFR, unde problemele sunt atacate în echipă, da?

De exemplu, CFR Marfă avea problemă că nu putea să ducă trenurile cu grâu în Constanţa. Şi problema, am mai spus-o, dar trebuie spusă de multe ori, problema e trivială şi ridicolă, erau cele câteva mii de vagoane cu pomi crescuţi prin ele, care blocau liniile din port. Şi alea trebuiau casate, şi liniile reparate. Şi s-a făcut chestia asta şi s-a rezolvat o mare problemă. Nu-i atât de complicat. Pe de altă parte, şi asta a fost o condiţie ex-ante. Vreau să spun că una dintre marile realizări pe care le-am reuşit a fost masterplan-ul. Nu l-am făcut noi, nu l-am făcut eu. A fost pornit de domnul ministru Rus. Cu dânsul chiar am o relaţie foarte bună, chiar mă sfătuiesc şi valorizez sfatul dânsului. A făcut acest masterplan pe care eu l-am găsit un document foarte coerent. Masterplanul a fost dezbătut în Parlament, în Senat, în comisii...

Până la urmă s-a ajuns la un consens. Şi la un consens, sincer să fiu, care nu arată rău. Acum este clar că nu o să poţi – că e vorba de un document foarte mare, care atinge foarte multe zone, fiecare poate are o chestie pe care... eu am găsit un Masterplan care mi s-a părut consensual şi rezonabil. Şi acest masterplan l-am propus Guvernului, care l-a adoptat. Să ştiţi că multe lucruri au început să curgă din acest masterplan, inclusiv finanţările. Când am vorbit cu doamna comisar Creţu, a zis "în sfârşit". Când am vorbit cu doamna comisar Bulc "de când vă aşteptam". Ei, să ştiţi că lucrurile au început să se întâmple altfel.

În acest Masterplan, una din condiţiile ex-ante era crearea Autorităţii de Reformă Feroviară. Pentru ce? Pentru că nu poţi să fii în acelaşi proces, dacă vrei, şi avocat, şi acuzat. Atunci avem nevoie de o entitate care să fie distanţată, să aibă eagle's view, cum se spune şi să se uite la tot sistemul feroviar şi în loc să adreseze, cum văd eu acum, punctual, că dacă mă uit, sunt îmbunătăţite, aici, aici şi aici, la îmbunătăţiri de sistem. Pentru ce asta? Pentru că un lanţ nu poate fi mai puternic decât cea mai slabă verigă. Şi o să vă dau două exemple concrete. Eu încerc să-i fac să gândească alt fel. Să nu se gândească din punctul de vedere al celui care lucrează acolo, ci din punctul de vedere al cetăţeanului. Cum percepe cetăţeanul? Cetăţeanului degeaba îi spui de 5 podeţe, 3 bucăţi. ,,Spune-mi, e trenul mai curat, sau fac mai puţin timp?"

Buse la Hotnews (http://monitorizari.hotnews.ro/stiri-infrastructura_articole-21422138-video-bilantul-transporturilor-guvernare-ciolos-ministrul-sorin-buse-despre-autostrazile-nefinalizate-metroul-din-bucuresti-nvestitiile-cfr-soarta-tarom.htm)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on December 16, 2016, 07:45:07 AM
CFR Călători a înregistrat pierderi de 115 milioane lei în primele zece luni,
dar estimează profit la finalul anului


Transportatorul feroviar de pasageri CFR Călători, controlat de stat, a înregistrat o pierdere de 115 milioane lei în primele zece luni ale acestui an, comparativ cu un profit de 140 milioane lei în aceeași perioadă a anului trecut, ca urmare a întârzierii cu circa două luni a acordării compensației pentru asigurarea pachetului social, dar estimează un profit de 1,2 milioane lei pentru întregul an, potrivit datelor trimise de companie, la solicitarea News.ro. Guvernul a aprobat, în luna aprilie, bugetul pe 2016 al CFR Călători, care prevede venituri totale de 2,23 miliarde lei, în creștere cu 5,7% față de anul anterior.

Compania a solicitat compensații pentru asigurarea pachetului social, care reprezintă o formă de subvenție din partea statului, în valoare de 1,44 miliarde lei, însă Guvernul, la propunerea Ministerului Transporturilor, a aprobat subvenții de doar 1,22 miliarde lei, cu 15% sub nivelul cerut. În primele zece luni, CFR Călători a înregistrat scăderi pe toate nivelurile, de la numărul de pasageri la venituri, dar  estimează că va termina anul pe plus. "Decalajul existent în alocarea compensației se va regla pe parcursul lunii decembrie 2016, CFR Călători preliminând pentru anul 2016 un profit în sumă de 1,2 milioane lei", se arată în răspunsul trimis News.ro.

După primele zece luni ale anului, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, afacerile companiei au scăzut cu 10,6%, până la 1,385 miliarde lei, veniturile cu 10%, până la 1,553 miliarde lei, iar numărul de pasageri cu 3,7%, până la 44,7 milioane.

Profit.ro (http://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/cfr-calatori-a-inregistrat-pierderi-de-115-milioane-lei-in-primele-zece-luni-dar-estimeaza-profit-la-finalul-anului-16079295)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on January 16, 2017, 07:25:03 AM
CFR SA a înregistrat o creştere de trei ori a profitului brut în 2016

CFR SA, compania care administrează căile ferate din România, a înregistrat o creştere de 180% a profitului brut în 2016 faţă de 2015, până la 496,94 milioane lei (110,6 milioane euro), în contextul în care compania a luat anul trecut măsuri de reorganizare administrativă şi diminuare a pierderilor, potrivit datelor preliminate transmise News.ro de reprezentanţii companiei. Totodată, CFR SA a anunţat, pentru 2016, venituri de 2,288 miliarde lei (509,6 milioane euro), cu 10% mai mari decât în 2015. Acest avans a avut loc în contextul unor măsuri de eficientizare luate în interiorul companiei, a explicat purtătorul de cuvânt Oana Brânzan. "Creşterea profitului brut al companiei a rezultat în urma adoptării unor măsuri de îmbunătăţire şi optimizare a activităţii, printre care enumerăm reorganizarea administrativă, diminuarea pierderilor, raţionalizarea cheltuielilor şi recuperarea mai bună a veniturilor", a declarat Oana Brânzan.

Pentru acest an, CFR SA nu poate prognoza nivelul veniturilor, având în vedere că legea bugetului de stat pe anul 2017 nu a fost încă aprobată de Guvern. În luna decembrie a anului trecut, CFR SA a lansat o licitaţie deschisă pentru reabilitarea tronsonului feroviar Braşov – Sighişoara, pe secţiunile Braşov – Apaţa şi Caţa – Sighişoara, componente ale Coridorului IV paneuropean Rin – Dunăre, valoarea totală estimată a contractului fiind de 3,71 miliarde lei (830 milioane euro). CFR SA a anunţat în decembrie că, în scurt timp, va fi lansată şi licitaţia pentru modernizarea secţiunii de mijloc Apaţa-Caţa, pentru care compania a semnat contractul de finanţare cu Comisia Europeană în luna noiembrie 2016. În cazul acestui contract, în valoare de 440 milioane euro, cofinanţarea va fi asigurată de la bugetul de stat, fiind în valoare de 98,3 milioane euro pentru perioada 2016-2020 şi de 167,6 milioane euro pentru perioada 2021-2023. Lucrările pe partea românească a coridorului paneuropean au acelerat în ultimul timp, la presiunea Comisiei Europene, care finanţează mare parte din lucrări.

În noiembrie, Ministerul Transporturilor a decis rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an al CFR SA, prin care bugetul de investiţii al companiei a fost redus drastic, cu 31,4%, până la 1,91 miliarde lei, dar a alocat mai mulţi bani de la bugetul de stat pentru investiţii.

News.ro (http://www.news.ro/economic/cfr-sa-a-inregistrat-o-crestere-de-trei-ori-a-profitului-brut-in-2016-1922400015002017010916481617)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: alecu26 on January 16, 2017, 07:51:06 AM
Despre CFR Marfa, care ar fi actualitatile? A ajuns pe profit? Se poate privatiza? Nu de alta dar bugetul de anul asta ar avea nevoie de o infuzie de cash.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Marius Titulescu on January 31, 2017, 04:17:44 PM
Sunt tot falimentari. Inca nu-mi vine sa cred ca poti avea monopol si sa fii falimentari. Teoretic privatizarea e urmatorul pas, dar nu s-a stabilit nimic.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: vancouver on February 04, 2017, 12:25:58 AM
Nu au monopol. Au doar ca. 50% din piata. Iar pe o piata concurentiala o companie de stat este ca si descalificata. Numai daca ne gandim ca nu poate face achizitii dupa bunul plac, ci este obligata sa faca licitatii. Care dureaza. Sau daca tinem cont ca orice decizie necesita n aprobari, unele sunt imposibil de luat. Sau daca ne gandim ca la privatizare TOATE companiile au dat afara 50-80% din personal. Sau daca ne gandim ca la stat se da spaga ca sa se ajunga in posturi de sus, deci principala preocupare a celor din postul respectiv este sa recupereze banii dati pe spaga. Astfel ca in nici un caz nu vor sanctiona subalternii slabi, ca sa nu cumva sa-i dea in gat. Si nici nu vor avea timp sa faca organizare in folosul companiei. Nu mai vorbim ca la stat aproape ca nu se pot face infuzii de capital (investitii, deci chiar daca exista o oportunitate, nu exista bani pentru a intra, decat ca imprumut de la banca - deseori insa dobanzile anuleaza rentabilitatea investitiei sau o reduc simtitor).

Etc. etc. etc.

Singur loc in care are logica sa existe companii de stat, este acolo unde nici macar un privat nu poate face profit. Adica la activitati in sine neprofitabile. De ex. constuctia de cai ferate, cum ar fi reabilitarile care se fac acum pe M200 sau M300. E o nebunie sa ne imaginam ca asa ceva poate fi rentabil, o eventuala taxa de utilizare abia acopera intretinerea. Asadar, ca si la autostrazi sau drumuri de centura, investitia in constructie trebuie facuta de stat si compania care gestioneaza aceasta activitate (CNAIR, CNIR, CFR SA, etc..) nu poate niciodata sa fie privata. Sau daca va fi , atunci va fi o companie privata cu monopol absolut si cu bani din subventii, ceea ce este contrar celor mai elementare reguli ale economiei capitaliste si va duce doar la devalizarea statului in cel mai pur stil de jaf.

Ca atare, urmarind logica de mai sus:
activitate comerciala profitabila = doar companii private = CFR Marfa trebuie privatizat sau dat la fier vechi
activitate noncomerciala neprofitabila, dar necesara la nivel de tara = doar companii sau institutii de stat = CFR SA trebuie pastrat la stat si finantat de la bugete (locale, nationale, UE, functie de interes).
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: StefanD_ on February 07, 2017, 11:38:10 AM
De ce nu pot pur si simplu sa fie operata 100% ca o companie privata? Adica sa anulam prostia asta cu "Societate Nationala" si sa opereze 100% ca o companie privata, dar cu actionar statul. Sunt multe exemple in lume.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: vancouver on February 08, 2017, 02:11:11 AM
Pai tocmai am explicat anterior de ce nu se poate. Dar poate ca nu ai citit cu atentie sau poate nu am explicat eu bine.

In primul rand sa precizam: ne referim strict la acele activitati, care, prin natura lor, nu produc profit. Constructia de drumuri, de autostrazi, de cai ferate, etc..

Hai sa o luam babeste:

1. Unu la mana: cum adica sa fie "ca o companie privata". Pai ori e, ori nu e. Ca o companie privata NU SE POATE pentru ca orice companie privata cauta un singur lucru: PROFITUL. Si tocmai am explicat, constructia de la cai ferate nu este profitabila. Ca si constructia de drumuri sau autostrazi. Nici o firma nu o sa se apuce sa faca din banii ei o cale ferata de la Bucuresti la Timisoara, asa cum se apuca sa faca un mall sau o rafinarie sau un chiosc de vanzare de covrigi. E O CONTRADICTIE. Caile ferate se construiesc cu bani de la stat, de la UE, etc... Numai si numai asa privind lucrurile, adica privind termenul "ca la privata", ne dam seama ca nu se poate.

2. Doi la mana: hai sa presupunem ca operam totusi o companie de stat NEPROFITABILA ca una privata. Adica facem totul ca sa facem profit... Pai stai asa, cum vine asta.... caut sa fac profit, desi stiu ca niciodata nu voi face .... Deci iar nu se poate.

3. Trei. Sa zicem ca uitam de partea cu profitul si facem ca la privat, in sensul eficientiezarii, adica nu profit, dar macar pierdere minima. Aici avem o mare problema. Se numeste economie. Ca sa fie cat mai mica pierderea, trebuie sa investim cat mai putin, sa facem cu materiale ieftine. Ieftin faci, ieftin ai. Vrem cai ferate pe care sa se mearga cu max. 50km/h... acelea sunt mai ieftine. Aici investitia de stat, care are un standard, se bate cap in cap cu ideea de eficienta privata. Ai putea sa spui ca atunci facem un standard minim si acela sa-l implementeze compania de stat care este ca si privata. Stai asa, cine sa faca standardul? Adica facem o agentie de stat, care sa traseze linii directoare pentru compania tot de stat, dar care se comporta ca un privat... Adica mai facem inca o institutie noua. Adica inca o cheltuiala in plus...

4. Patru. Daca este ca una privata, atunci directorii incaseaza salarii ca la una privata, nu? Ca sa aduci oamenii care pot. Cum le masori rezultatele? Cand au profit e bine? Pai niciodata nu au cum sa aibe profit din activitatile pur neprofitabile... Deci nu poti masura performanta... Deci oricat de prost ar fi dirijate de directori, tot bine e. INCLUSIV DACA DIRECTORII DAU CONTRACTE FIRMELOR CUMNATULUI SI SOTIEI? Pentru ca daca zici sa fie operata ca una privata, atunci trebuie sa aibe mana libera ca sa dea contracte imediat, repede, ca un privat, care nu are timp sa faca licitatie si de aia merge la privat treaba repede.... Sau pentru ca e totusi o companie de stat, asa cum prevede legea si acum, la orice rahat de achizitie trebuie licitatie si poate sa dureze ani pana se cumpara un produs? Adica adio comportament ca la privat, de frica coruptiei.


APOI INTREBARE INTREBATOARE: LA  PRIVAT EXISTA ACTIONARI. DACA NU IESE BINE IMEDIAT SCHIMBA CONDUCEREA. IAR CONDUCEREA SCHIMBA IMEDIAT OAMENII CARE NU SE SUPUN SAU CARE NU LUCREAZA EFICIENT. LA COMPANII GEN CFR INFRASTRUCTURA SI CNAIR NICIODATA NU POATE EXISTA PROFIT REAL. CINE DECIDE SI PE CE CRITERII DACA O CONDUCERE TREBUIE SCHIMBATA? CINE. ASTA E INTREBAREA DE BARAJ. O COMISIE?

La privat exista controlul dur al actionarilor (sau patronilor). La stat actionarul nu este un om, E UN FUNCTIONAR SAU O COMISIE DE FUNCTIONARI. Care nu au bagat un cent in firma de stat. Nu e a lor, nu sunt banii lor. E CU TOTUL SI CU TOTUL ALTCEVA. Intelegi marea diferenta. Niciodata nu poti sa faci sa functioneze ceva la stat, ca la privat. Lipseste controlul dur al actionarilor, care sunt cei care au bagat banii lor proprii in afacere si vor profit.

PROFITUL masoara imediat daca o companie provata merge bine sau nu. La activitati care din start nu sunt profitabile acest indicator nu exista!


----------------

Exista exemple? Da, care?

Deutsche Bahn --- daaa, tare exemplu. Doar ca acolo e un holding, cu toate activiatile feroviare. Si calatori, si marfa, si linii, si investitii. CFR cum era inainte la noi. Si de obicei au profit per ansamblu. Dar cum?
- trenurile de calatori de lung parcurs, mai ales ICE aduc provit serios (avand pret mare, pentru ca parcurg distante mari).
- trenurile regionale sunt pe pierdere si papa din profitul de mai sus - in Romania trenurile ICE nu exista, cele de lung parcurs nu prea se adreseaza clasei business si oricum sunt putine. In Germania sunt 10-16 trenuri ICE pe zi pe fiecare ruta. La noi sunt 5-6 trenuri Buc-Cta pe zi, 4 de Suceava, 4 de Cluj. Pai de unde calatori si profit?
- pe marfa DB are cea mai mare flota de camioane din Europa (DB Schenker) si de pe rutier ies cu plus. Pe feroviar se chinuie si inchid permanent gari si linii. Se faulteaza singuri, ca sa faca profit...
- iar constructia si intretinerea e subventionata de stat.

In ansamblu e cam asa: cat are DB anual costuri? X. Cat are venituri? Y. S=X-Y=subventia. Daaaa, daca primeste bani pentru constructie si intretinere ca subventie si anume atat cat cere... da, asa iese pe plus in contabilitate... Asa si CNAIR aka CNADNR a avut profit pe 2015 ... Adica tot ce e cost suporta statul si se numeste "investitie" sau "subventie" si nu se pune si tot ce intra e profit. Taaare asta.

Deci revenind la DB: in primul rand acolo inca este amestecata activitate comerciala care poate aduce profit si care ar trebui privatizata, adica servicii de calatori si de marfa, cu activitatea de construit linii, gari si de intretinere. Adica avem totusi o mare componenta comerciala in DB, ceea ce face posibil sa arate ca are un comportament cvasi-privat.


Dar inca o data atentie: la DB partea de calatori, sindicatele, care urla impotriva privatizarii, au avertizat ca daca se privatizeaza, jumatate din personal va fi dat afara. Deci atentie - le e clar si lor ca, desi are aparenta de privat, un privat adevarat ar face lucrurile cu totul si cu totul altfel. Mult mai economic.



Sper ca acum intelegi ce vreau sa spun. Ce nu poate prin sine sa fie profitabil nu trebuie fortat sa se comporte de fatada "ca la privat", pentru ca oricum e doar o mascarada. Este de stat, nu este o companie, ci o agentie de stat. Ne pacalim singuri.



In final mai vreau sa remarc pericolul si mai mare al unei eventuale concesiuni la un privat adevarat: acela chiar o sa faca profit. Dar are exclusivitate. Asta e foarte grav, in lumea privata reala exista mecanisme speciale de limitare a monopolului, pentru ca altfel cel care are monopol impune preturi uriase si nu ofera calitate, ca doar altul nu exista. Ar fi foarte grav sa se dea in concesiune activitatea CFR Infrastructura, adica intretinerea si constructia de cai ferate. Privatul va taxa statul la preturi fabuloase, prin subventii uriase si alte mecanisme. Orice profit va intra la privat, orice pierdere sau chiar orice cost va fi suportat de la stat. Concesiune se poate doar daca nu e nevoie de nici un ajutor de stat, nici o subventie. Daca o activitate de stat este potential profitabila in sine, atunci poate fi concesionata. Concesionarul face ce este prevazut, varsa o taxa la stat si NU PRIMESTE UN SFANT. Atunci e OK. Oricum altfel nu. (exemplu concret de concesiune posibila: intretinerea si functionarea unei parcari supraetajate, anterior construita de stat).
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: StefanD_ on February 08, 2017, 08:27:41 PM
De acord cu ce zici tu, doar ca eu ma refeream strict la CFR Marfa. :)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: TibiV on March 17, 2017, 01:53:33 PM
https://www.agerpres.ro/economie/2017/03/14/szentes-ne-confruntam-cu-o-lipsa-de-vagoane-in-contextul-cresterii-solicitarilor-venite-de-la-studenti-traficul-generat-de-studenti-in-crestere-cu-70--16-34-20 (https://www.agerpres.ro/economie/2017/03/14/szentes-ne-confruntam-cu-o-lipsa-de-vagoane-in-contextul-cresterii-solicitarilor-venite-de-la-studenti-traficul-generat-de-studenti-in-crestere-cu-70--16-34-20)

Quote
Szentes: Ne confruntăm cu o lipsă de vagoane în contextul creșterii solicitărilor venite de la studenți; traficul generat de studenți, în creștere cu 70%

CFR Călători se confruntă cu o lipsă de material rulant în contextul acordării gratuităților pentru studenți la călătoria cu trenul, traficul generat de studenți în cursul lunii februarie, comparativ cu luna similară a anului trecut, fiind în creștere cu 70%, a declarat, marți, directorul general al CFR Călători, Iosif Szentes, după o dezbatere de profil organizată la Senat.

"Ultimele două weekend-uri deja am crezut că a început sezonul. Pentru noi este o veste îmbucurătoare, în schimb ne confruntăm în continuare cu o lipsă de vagoane, de material rulant, în contextul creșterii solicitării din partea studenților în special. Trebuie să știți că, în luna februarie, traficul generat de studenți față de luna februarie 2016 a crescut cu 75%, de la 209.000 de călători studenți la 355.000 de călători. În același timp, numărul abonamentelor care s-au cumpărat în luna februarie 2017 a ajuns la peste 4.400, față de 1.050 de abonamente cât s-au procurat în februarie 2016", a spus Szentes.

Iosif Szentes a precizat, în context, că CFR Călători a suplimentat cu până la 120 de vagoane, în fiecare weekend, garniturile care circulă către orașe importante dinspre București și, duminica în special, către București.

"În weekend ne confruntăm cu o situație deosebită, mai ales în stațiile care deservesc campusuri universitare și în special în București. Am luat câteva măsuri de eficientizare a activității: în fiecare vineri, sâmbătă, duminică lucrăm cu între 24 și 30 de casieri, avem peste 11 case dedicate studenților, marcate, iar prin megafoane aproape din minut în minut se îndrumă studenții la aceste case. De asemenea, în fiecare weekend suplimentăm numărul vagoanelor din garniturile către orașe importante dinspre București, respectiv spre București la sfârșit de săptămână, duminică în special, cu până la 120 de vagoane", a subliniat șeful companiei.

Potrivit datelor transmise pe 8 martie de CFR Călători, la solicitarea AGERPRES, compania a emis studenților, în luna februarie 2017, peste 355.000 de bilete gratuite, cu aproape 70% mai multe comparativ cu luna similară din 2016, și mai mult de 4.400 de abonamente lunare, valoarea de decont a acestor călătorii depășind 15,7 milioane de lei.

În comparație, în luna februarie 2016, studenților le-au fost emise peste 209.000 bilete cu reducere și peste 1.000 de abonamente, numărul acestora din urmă fiind de patru ori mai mic decât cel consemnat în februarie 2017.

Din numărul total de pasageri transportați de compania națională în luna februarie 2017, ponderea studenților a depășit 10%.

Studenții români și străini, înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență — licență, master, doctorat — în instituțiile de învățământ superior acreditate din România beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern, a anunțat, pe 1 februarie 2017, CFR Călători.

"Călătoria gratuită este valabilă la toate categoriile de trenuri (Regio și InterRegio), clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic, indiferent de distanță sau rută, iar abonamentele lunare gratuite cu număr nelimitat de călătorii se vor elibera pe distanțe de până la 300 de kilometri. Abonamentele pot fi procurate numai de la casele de bilete dotate cu sistem electronic de emitere", potrivit sursei citate.

CFR Călători recomandă studenților achiziționarea din timp a biletelor gratuite de tren, în vederea evitării unor situații neplăcute. În acest sens, CFR Călători a subliniat necesitatea achiziționării biletului de călătorie gratuită pentru studenți.

"Călătoriile gratuite acordate studenților presupun costuri pentru companiile feroviare. Aceste costuri sunt asumate de statul român și sunt decontate de la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor. Monitorizarea numărului de călătorii este obligatorie atât pentru evitarea unor situații neplăcute (exemplu: supraaglomerare, dublare locuri) pentru pasageri (nu doar pentru studenți) prin dimensionarea corectă a capacităților de transport, în funcție de fluxuri, cât și pentru acoperirea costurilor prin compensarea necesară. Această monitorizare se poate realiza în baza unei statistici reale a numărului de călătorii gratuite efectuate de către studenți, iar biletul este elementul definitoriu după care se poate face decontarea", atrage atenția CFR Călători.

La controlul în tren, studenții sunt obligați să aibă următoarele documente: biletul de călătorie, legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport și actul de identitate (carte de identitate sau pașaport).

"Legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport nu ține loc de bilet în tren! Dacă studentul nu are asupra lui biletul de călătorie și toate actele aferente, conform Regulamentului, acesta va fi considerat călător fără bilet și sancționat ca atare", avertizează CFR Călători.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: GDPR on March 22, 2017, 09:42:00 AM
Nu intelegeam de ce CFR a dat ieri un comunicat pe tema bugetului companiei pe anul 2017, avand in vedere ca proiectul de buget nici macar nu a fost postat pe site-ul MT: http://www.agerpres.ro/economie/2017/03/22/bugetul-cfr-sa-prevede-o-crestere-a-fondului-de-salarii-cu-22-5-pentru-anul-2017-02-28-09

Dar azi a venit si explicatia: http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/greva-spontana-la-cfr-2-692522

Oricum, amanarea aprobarii bugetelor companiilor nationale gen CFR, CNAIR, Metrorex, etc, mi se pare o actiune voita a guvernului, pentru a avea cat mai putine cheltuieli cu investitiile pana la rectificarea bugetara din vara. Cred ca anul asta rectificarea va avea doua minusuri, nu unul ca in anii trecuti.  :zen:
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: GDPR on March 22, 2017, 02:27:39 PM
Ce sa vezi, pe site-ul MT tocmai s-a publicat proiectul de HG privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2017 al CFR SA: http://mt.gov.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/1485-hg22032017de

Conform proiectului, sursele de finantare a investitiilor sunt de 3,024,275 mii lei, din care 88,200 mii lei alocatii de la bugetul de stat.

Anul trecut sursele aprobate de finantare a investitiilor au fost de 2,508,080 mii lei, din care 135,400 mii lei alocatii de la bugetul de stat si s-a intentionat printr-un proiect de HG care insa nu a mai apucat sa fie adoptat de fostul guvern, sa fie modificate la 1,910,657 mii lei, din care 150,000 mii lei alocatii de la bugetul de stat.

Deci lucrarile CFR cu finantare de la bugetul de stat vor fi cam trase pe dreapta anul asta, avand in vedere ca sunt si multe plati restante ramase din ultimul trimestru al anului trecut.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: frunzaverde on March 23, 2017, 06:57:09 PM
Ati mai vazut asa ceva? Sunt foarte gustoase.

(http://i.imgur.com/V3q5cCw.png)

CFR Calatori incepe sa miste absolut decent la marketing. Au fost la targurile de turism in toata tara unde au vandut bilete cu discount de aproape 50%, au dat vouchere pentru bilete la pret redus cumparate in viitor. Si au impartit briose si ciocolate la vizitatori. La Brasov era coada la standul CFR - singurul care avea trafic.

Acum ar mai avea de imbunatatit si cum circula trenurile, unde mai au muuult de lucru. Astea au fost observatiile mele:

Avem in continuare compuneri ciudate, si inadecvate. Trenuri combinand vagoane 22-76 si 20-49 seria initiala (0xx) ofera doua niveluri complet diferite de echipare si confort. Cu ce e vinovat pasagerul care ajunge sa stea intr-un vagon inghesuit cu 4 locuri in compartiment, fara aer conditionat, care hudruncane si face ca toti dracii (20-49-urile au o tinuta la drum vai mama ei) fata de cel care a platit la fel si sta intr-un vagon modern, cu aer conditionat, cu 3 locuri pe rand?

Apoi, avem decizii idioate de numarul de vagoane puse la tren. Probabil, la intrebarea "ba, cate vagoane punem la asta", raspunsul vine de la un nene prin triaj, ca de analisti care sa faca statistici nu prea vad cum ar fi putut veni:

IR1526 Sibiu (5.00) - Brasov (8.45) - Ploiesti (10.41) - Bucuresti (11.25) pe 20/3 (luni dimineata) a avut fix 3 vagoane: vagonul 1, 2 si 5. Pana la Brasov a circulat cu probabil 10 de pasageri in tot trenul (ora nenorocita - e de asteptat sa circule gol). La Brasov (unde m-am suit si eu) s-a umplut 90%. Pana la Ploiesti a avut 110% grad de umplere. De la Ploiesti probabil 125%-130% incarcare.

E unul din trenurile ideale daca ai treaba in jur de pranz sau dupa pranz in Bucuresti, cum au foarte multi - pleaca din Brasov la o ora decenta (poti manca micul dejun acasa inainte sa te duci la gara) si ajunge la Bucuresti la o ora decenta. Era plin de oameni clar in interes de afaceri - era plin de laptopuri, oameni la costum, oamenii discutau probleme de munca la bord etc.. Multi dintre ei ar fi platit pentru clasa 1. Dar, din pacate, clasa 1 nu exista la respectivul tren. La fel, s-ar fi facut consumatie decenta la un bar/bistro (de exemplu, eu as fi ales sa mananc micul dejun in tren). Care, bineinteles, nu exista.

Apoi, bineinteles, e o problema de trase. Acelasi 1526 a venit cu 19 minute intarziere la Brasov, linie simpla, a asteptat la incrucisare cu un tren intarziat, se mai intampla. Pana la Predeal recuperase 90% din intarziere (a stat 12 in loc de 15 minute la schimbat locomotiva). Apoi a ajuns cu 2-4 minute mai devreme in fiecare statie - Azuga, Busteni, Comarnic, Campina, Ploiesti Vest. Apoi, a stat in spatele unui cazanar lent intre Ploiesti Triaj si Brazi vreo 15 minute cu 20-30 la ora pana am putut sa-l depasim pe abatuta. Am ajuns cu trei minute intarziere in Bucuresti Nord. Daca e in halul asta de lejer construita trasa, de ce nu scurteaza timpii de mers? Daca totul merge normal ajungi timpuriu la fiecare statie cu 4-5 minute... Si cine a bagat cazanarul (tras de un sulzer puturos) in fata noastra?

Mai mult, trenul e trasat cu 120 km/h, desi orice compunere rezonabila pentru acel tren ii permite o viteza maxima de 140 km/h, fiind limitat doar de pixul de pe livret si nu de locomotiva + vagoane.

Mai departe, IR1635 Brasov (17.20) - Bucuresti (19.59). Compunere adecvata (multe 22-76-uri), confort ok, curatenie excelenta, incarcare 70%-80%. Ajunge in Bucuresti Nord fix la timp - 19.59. Totul ok, pana ma uit la locomotiva. Un cazan clasa 40, in schema de vopsire clasica CFR (gri-albastru) care parea ca mai are putin si-i curg toate tablele de pe ea la cum arata. Clasa 40 inseamna viteza maxima 120 km/h. Doar ca trenul e trasat pe livret cu 140. Pai daca isi face orarul cu 120, atunci de ce dracu nu micsoreaza timpii de mers si ii garanteaza o locomotiva apta de 140? Ca doar CFR Calatori are suficiente - si doar doua sectii in toata tara pe care se poate circula cu v.max > 120.

Oricum, per total, confortul a fost absolut ok, CFR s-a imbunatatit la capitolul curatenie (inclusiv veceurile erau absolut ok) - intre Brasov si Bucuresti este singurul mod de a calatori civilizat - trenul bate lejer condusul, autobuzele, sau orice altceva deserveste ruta. Si la pret, si la timp, si la confort.

P.S. Alte observatii legate de caile ferate din Romania dupa o vizita de cateva zile :

1. TFG opereaza trenuri intre Bucuresti si Ploiesti cu material rulant apt de cel mult 100 km/h. CFR SA sa inceteze sa se planga de aglomeratie pe magistrala 1000 daca autorizeaza trase de 100 la calatori pe o linie care duce 140 - e ineficienta pura chestia asta. Pe linia aia (si pe Constanta) ar trebuie permis EXCLUSIV echipament de 140+ km/h, mai ales ca exista suficient echipament in flotele operatorilor pentru viteza asta.

2. S-a lucrat ceva pe Brasov - Predeal. Am observat segmente lungi de linie inlocuita recent, multe zone cu sina noua, prinderi noi (flexibile), traverse noi etc. Daca s-ar scoate restrictiile de 30 de la Timis  si de 50 din gara Darste situatia ar fi buna (dat fiind traseul sinuos si declivitatea liniei).
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: cristi5 on March 23, 2017, 08:09:57 PM
^ Nu stiu daca a fost postat pe forum, am citit zilele trecute ca de cand au studentii gratuit, CFR calatori duce lipsa de vagoane... Studentii erau rugati sa-si rezerve biletele din timp

Poate daca continua gratuitatea studentilor, vom vedea trenuri mai lungi de 2-3 vagoane...
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Andi on March 23, 2017, 08:52:30 PM
@frunzaverde CFR Calatori o duce prost la capitolul tractiune din cauza mentenantei locomotivelor, astfel ca nu se pot distribui cum trebuie la trenuri. In acest moment nu mai conteaza de ce viteza e apta locomotiva... vine in depou si imediat pleaca la alt tren din lipsa de altceva DAR in ultima vreme am observat ca incet incet se reactiveaza locomotive si se rebandajeaza osiile astfel ca nu mai sunt limitate la viteze de 80/100. Sper ca in acest an sa se investeasca mai mult in locomotive si sa revenim macar la situatia din 2012 cand locomotivele respectau turnusurile.

@cristi5 CFR Calatori ducea lipsa de vagoane de dinainte sa apara gratuitatea studentilor, acum e si mai mare nevoie de ele. Anul trecut au iesit de la reparatiile planificate parca 400 de vagoane care pana atunci zaceau trase pe dreapta prin tara cu diverse probleme, si ma refer la vagoanele de constructie noua de la Astra Arad. Iosif Szentes a dat asigurari ca si in 2017 va continua acest program de reparatii si sper ca la finalul anului sa fie functionale majoritatea vagoanelor moderne.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: nirolf on March 23, 2017, 11:55:01 PM
Cum s-au organizat protestele CFR, ce spun liderii, ce va urma (http://www.criticatac.ro/29479/daca-se-fac-presiuni-o-sa-fie-si-mai-grav-pentru-ca-oamenii-sunt-greu-de-stapanit-cum-s-au-organizat-protestele-cfr-ce-spun-liderii-ce-va-urma/)

Quote"În 2010, 1566 lei aveam încadrare și salariul minim era 600 de lei. Acum am 1701 și salariul minim știți cât e."

"Salariile mari sunt la management – mii de euro. Iar eu scot lantern să luminez la locomotive, că nu am far. Ne țin cu forța să nu respectăm regulamentul și dacă se întâmplă ceva noi raspundem." Bărbulescu îmi povestește mult despre înrăutățirea condițiilor de muncă, e clar una dintre cele mai grave probleme. Personal puțin, schimburi interminabile, condiții improprii. " Aer condiționat nu avem pe locomotive, farurile s-au modernizat nu și la noi, locomotivele patineaza, am ajuns să pun nisip ca s-o mișc". " "Stăm la muncă 3-400 de ore pe lună și nu suntem platiți cât trebuie. N-au cu cine să ne schimbe, stăm în cabină până vine schimbul, ce să faci, aștepți".

Îmi trimite multe fotografii și  clipuri cu starea cabinei, starea locomotivelor. Cum arată scaunul mecanicului în unele locomotive:


(http://voxpublica.realitatea.net/wp-content/uploads/2017/03/scaun.jpg)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: TibiV on March 24, 2017, 12:28:08 AM
Asta mi se pare foarte tare... Foarte tare de urata, as zice...
Quote
Irinel Ioja, 50 de ani, șef de tură trafic, ne povestește că protestele au mers până pe la 8 seara în Arad. Ioja îmi spune rapid, sobru, câteva etape în care s-au acumulat tensiunile printre impiegați. Nemulțumiri mari au venit după lucrul la culoarul 4 Paneuropean. "S-a lucrat bine, nu au fost nereguli, dar după terminarea lucrărilor oamenii au fost anchetați de administrație pe motiv că nu au făcut înscrisuri în registre." Ioja crede că ar fi fost nevoie de mulțumiri nu de anchete, după câte muncă a fost, după ce condiții au fost și după rezultat. Spune scurt: "Oamenii au fost răniți în demnitatea lor de muncă".

WTF ?!...
Stie cineva din domeniu mai multe ?...
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: frunzaverde on March 24, 2017, 01:07:29 AM
Quote"În 2010, 1566 lei aveam încadrare și salariul minim era 600 de lei. Acum am 1701 și salariul minim știți cât e."

Nu zic ca salariile in CFR sunt bune, pentru ca nu sunt, dar cum are 1701 lei salariul de incadrare? CCM-ul vechi spune ca cel mai prost platit mecanic de locomotiva e pe clasa de salarizare 31 adica 1817 lei.

La asta se adauga urmatoarele:
1. 15%  din salariul de baza vechime in munca (lucreaza de cel putin 7 ani),
2. 8% spor de conditii de munca feroviara,
3. 10% din salariul minim pe economie spor de nocivitate (trepidatii si zgomot),
4. 15% spor de conditii periculoase,
5. 50% din salariul clasei cea mai de jos a unui mecanic ajutor (1527) pentru conducere simplificata

Deci, fara ore suplimentare (spor de 5-25% la salariul lunar), fara condus in timpul noptii (spor de 25%), iese undeva pe la 3000 lei salariul brut dupa toate sporurile adaugate. Nu e cine-stie-ce salariu, asta e adevarat; dar sunt salarii negociate in 2014 care sunt in plata si azi fara vreo recalculare; sindicatul ar fi trebuit sa-si merite painea si sa includa acolo criterii anuale de recalculare...

Quote from: Andi on March 23, 2017, 08:52:30 PM
Anul trecut au iesit de la reparatiile planificate parca 400 de vagoane care pana atunci zaceau trase pe dreapta prin tara cu diverse probleme, si ma refer la vagoanele de constructie noua de la Astra Arad. Iosif Szentes a dat asigurari ca si in 2017 va continua acest program de reparatii si sper ca la finalul anului sa fie functionale majoritatea vagoanelor moderne.

Pai atunci ce-ar fi sa nu se mai gandeasca la cai verzi pe pereti (achizitionari de nou material rulant) si sa le repare pe cele existente aflate la sfertul duratei de viata. E plina Grivita de vagoane relativ noi, cu dotari decente si care arata decent, trase pe dreapta.

P.S. Cum naiba tin 20-49-urile de se invarte roata si sunt la gard 21-86-uri? Ar trebui sa existe o prioritizare la reparatii bazata pe calitatea (dotarile) si vechimea vagonului, astfel incat in parc sa existe functional mereu ce-i mai bun, nu ce vine la mana.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: TibiV on March 24, 2017, 01:51:23 AM
Quote from: frunzaverde on March 24, 2017, 01:07:29 AM
Ar trebui sa existe o prioritizare la reparatii bazata pe calitatea (dotarile) si vechimea vagonului, astfel incat in parc sa existe functional mereu ce-i mai bun, nu ce vine la mana.

Asa merge la companiile/regiile de stat.
Isi bat joc de ceea ce au, dar viseaza "Mihai Viteazu"...

Ar trebui sa vezi ce este la RATB... Jale !
Si primarul vrea sa cumpere 400+100+100 aubuze+troleibuze+tramvaie noi...
(Bine, pe credite bugetare sunt doar 10+1+1... Restul sunt pe "Mihai Viteazu"... Adica pe credite de angajament... :D )

Asta in conditiile in care peste 40% din parcul RATB este tras pe dreapta si canibalizat pentru intretinerea restului parcului...  >:(
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: TibiV on March 29, 2017, 01:00:51 PM
http://www.capital.ro/iosif-szentes-director-general-al-cfr-calatori-vom-ajunge-de-la.html (http://www.capital.ro/iosif-szentes-director-general-al-cfr-calatori-vom-ajunge-de-la.html)

Quote
Iosif Szentes, director general al CFR Călători: Vom ajunge de la Bucureşti la Constanţa într-o oră şi 55 minute

Odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare a podurilor dunărene, trenurile Soarelui vor cicula cu viteza medie de 160km/h, a explicat Iosif Szentes, director general al CFR Călători, în cadrul conferinţei Capital-Infrastructura 2017.

,,Având în vedere liberalizarea transportului feroviar, CFR Călători este la răscruce de drumuri, fie se prăbuşeşte fie se resetează din temelii principiul de dezvoltare a CFR Călători", a declarat Iosif Szentes.

Potrivit acestuia, CFR Călători, în 2016 a reuşit să transporte 53 milioane de călători şi a înregistrat o cfiră de afaceri de 1,8 miliarde de lei. ,,De trei ani reuşim să înregistrăm profit, asiguram activitatea cu 12.654 de salariţi ai CFR Călători şi încă 1640 ai unei filiale. Avem 1.532 de unităţi de meterial rulant flotă activă, deservim 1300 de trenuri care ajung în 1.500 de destinatii în România şi în afara ţării. Peste 75% din activitatea CFR Călători este axată pe serviciile Regio. Vom ajunge de la Bucureşti la Constanţa într-o oră şi 55 minute. Trenurile soarelui vor circula cu o viteză de 160 km/h. Distanţa de 225 km se realizează sub 2 ore", a explicat şeful CFR Călători.

Iosif Szentes a precizat că parcul de material rulant s-a dezvoltat odată cu reparaţia materialului rulant din parcul existent. ,,Anul trecut, datorită faptului că nu am avut posibiltăţi de investiţii în material rulant noi am crescut parcul activ  cu aproape 20% cu ajutorul reparaţiilor. Vom avea vagoane pentru biciclişti şi schiori în viitorul aproopiat. Avem nevoie de 110 automotoare moderne, cu consum redus de energie electrică, respectiv de combustibil", a punctat directorul general al CFR Călători

E bine ca vede rascrucea...
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: TibiV on March 29, 2017, 03:59:05 PM
http://www.capital.ro/marius-chiper-director-general-compania-nationala-de-cai-ferate.html (http://www.capital.ro/marius-chiper-director-general-compania-nationala-de-cai-ferate.html)

Quote
Nu sunt mulţumit de modul de implementare al proiectelor. Din păcate, de-a lungul timpului, s-a constatat o deprofesionalizare a construcţiei de căi feroviare. Noi încercăm să preluăm o parte din aceste servicii şi vom începe să ne consolidăm propria proiectare. Am lansat studiul de fezabilitate Bucureşti – Otopeni şi nu a venit nimeni la licitaţie. Înseamnă paşi pierduţi în implementare. Vrem să ne dezvoltăm pe partea de proiectare. Am preluat 1.500 de oameni de la SIMC (secţii de întreţinere mecanizată a căii ferate), intenţia este să profesionalizăm această resursă ca unitate de intervenţie pentru proiecte de mică anvergură.

Deci "regie proprie" versiunea CFR...
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: GDPR on March 29, 2017, 10:58:35 PM
Sindicate: Dacă bugetele CFR SA şi CFR Călători nu vor fi aprobate în 30 de zile, vom declanşa conflictul de muncă

Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial va declanşa conflictul de muncă, conform prevederilor legale, dacă în 30 de zile nu vor fi aprobate în Guvern bugetele companiilor CFR SA şi CFR Călători, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele federaţiei, Grigore Mare.

Economica.net (http://www.economica.net/sindicate-daca-bugetele-cfr-sa-si-cfr-calatori-nu-vor-fi-aprobate-in-30-de-zile-vom-declansa-conflictul-de-munca_135547.html)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: GDPR on March 31, 2017, 12:45:44 AM
Quote from: adrian rosca on March 22, 2017, 02:27:39 PM
Conform proiectului (de HG), sursele de finantare a investitiilor sunt de 3,024,275 mii lei, din care 88,200 mii lei alocatii de la bugetul de stat.

Anul trecut sursele aprobate de finantare a investitiilor au fost de 2,508,080 mii lei, din care 135,400 mii lei alocatii de la bugetul de stat si s-a intentionat printr-un proiect de HG care insa nu a mai apucat sa fie adoptat de fostul guvern, sa fie modificate la 1,910,657 mii lei, din care 150,000 mii lei alocatii de la bugetul de stat.

Deci lucrarile CFR cu finantare de la bugetul de stat vor fi cam trase pe dreapta anul asta, avand in vedere ca sunt si multe plati restante ramase din ultimul trimestru al anului trecut.

"Tot în redistribuirea banilor din vară îşi pune speranţele şi şeful CFR SA, care are anul acesta doar jumătate din suma necesară pentru a face reparaţiile capitale de care are nevoie calea ferată. În prezent, trenurile circulă cu frâna trasă în 300 de zone.

Marius Chiper, directorul general al CFR SA: Sigur vom merge la rectificare şi vom mai solicita nişte fonduri pentru a continua programul de reparaţii capitale. Avem 90 de milioane de lei alocat în bugetul de anul acesta şi, în opinia mea, ne-ar trebui 150 de milioane."

Digi24 (http://www.digi24.ro/stiri/economie/transporturi/peste-3-200-de-kilometri-de-drumuri-nationale-cu-cratere-si-denivelari-697974)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: TibiV on April 12, 2017, 01:33:57 PM
Pe ordinea de zi a sedintei de Guvern de astazi:

Quote8.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2017 al Companiei Naţionale de Căi Ferate "C.F.R." - S.A. aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor
Proiectul poate fi consultat la adresa: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2017/04/HG-16.pdf
Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: GDPR on April 12, 2017, 07:13:38 PM
^BVC-ul CFR SA pe 2017 a fost adoptat de guvern.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: GDPR on April 20, 2017, 01:39:53 PM
Iar ieri a fost publicat in Monitorul Oficial (HG 230/2017)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: nirolf on July 07, 2017, 03:25:53 PM
Miss Universe din dosarul Vâlcov, numită administrator la Telecomunicații CFR SA (https://pressone.ro/miss-universe-din-dosarul-valcov-numita-administrator-la-telecomunicatii-cfr-sa/)


QuoteSlătineanca Larisa Maria Popa (30 de ani), martor într-unul dintre dosarele în care fostul ministru de Finanțe Darius Vâlcov este judecat pentru fapte de corupție, a fost numită, la finalul lunii iunie, în funcția de administrator provizoriu al companiei Telecomunicații CFR SA, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor.

În același timp, Larisa Popa figurează pe site-ul Ministerului Agriculturii drept consilier personal al secretarului de stat Alexandru-Dănuț Potor. Contactat de PressOne, Potor a răspuns că ea nu a dat concurs pentru post, ci a fost selectată chiar de el.

Larisa Popa a devenit cunoscută în 2011, când a câștigat titlul de Miss Universe Romania. Înainte de a obține cele două posturi, ea a fost angajata unui centru de înfrumusețare.


???
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: TibiV on July 10, 2017, 02:28:11 PM
http://clubferoviar.ro/intrarea-cfr-marfa-in-insolventa-o-catastrofa-pentru-cfr-infrastructura/ (http://clubferoviar.ro/intrarea-cfr-marfa-in-insolventa-o-catastrofa-pentru-cfr-infrastructura/)

Quote
Vehiculată tot mai des pe holurile şi prin cabinetele Ministerului Transporturilor, varianta introducerii în insolvenţă a CFR Marfă poate duce la un dezastru atât pentru societate, cât şi pentru gestionarul infrastructurii, CFR SA.

În primul rând, societatea naţională de transport feroviar de marfă va fi exclusă de la toate licitaţiile organizate de companii de stat, dar şi private, pe motiv că este în insolvenţă.

Teoretic, legislaţia nu îngrădeşte participarea la licitaţii a firmelor în insolvenţă. Ba chiar a şi fost făcută o modificare legislativă în acest sens, prin apariţia Codului Insolvenţei, adică Legea nr. 85 din 25 iunie 2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. ,,Debitorul aflat în procedura insolvenţei nu poate fi împiedicat să participe la licitaţii publice pentru motivul deschiderii procedurii", se arată în actul normativ menţionat.

Şi totuşi, în practică lucrurile stau cu totul altfel. Unele cerinţe din Fişa de date precum prezentarea unui certificat constatator privind îndeplinirea obligaţiilor de plată a impozitelor şi taxelor locale, alte venituri ale bugetului local sau a unui certificat constatator privind îndeplinirea obligaţiilor de plată a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor de asigurări sociale la bugetul consolidat sau cerinţe particulare privind capacitatea financiară a ofertantului, fac misiune imposibilă din participarea societăţilor în insolvenţă la licitaţii publice. Imposibilitatea societăţilor aflate în insolvenţă de a prezenta certificate constatatoare din care să rezulte că acestea nu au datorii către bugetul de stat sau către bugetele locale este completată şi de refuzul organelor fiscale şi al autorităţilor locale (direcţiile de impozite şi taxe locale – DITL) de a departaja datoriile născute înaintea deschiderii procedurii insolvenţei de cele acumulate după această dată.

Ei bine, nici legea din 2014 nu clarifică aceste aspecte, aşa că CFR Marfă SA nu va mai putea participa, odată intrată în insolvenţă, la licitaţii în urma cărora să-şi poată adjudeca contracte de transport. Şi asta pentru că marii clienţi disputaţi de CFR Marfă şi de concurenţii săi sunt complexurile energetice, pentru transportul cărbunelui, Societatea Naţională a Sării Salrom şi alte companii cu capital de stat.

Principalul creditor, gestionarul infrastructurii

Pe de altă parte, susţinătorii intrării în insolvenţă a CFR Marfă susţin că, astfel, societatea s-ar pune la adăpost faţă de creditori. Potrivit bilanţului pe 2016 al societăţii, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, datoriile totale ale SNTFM CFR depăşeau 871 milioane de lei la 31 decembrie anul trecut.

Or, principalul creditor al transportatorului feroviar de stat este tot o companie de stat, Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA, gestionarul infrastructurii. CFR Marfă a acumulat către aceasta datoriide peste 600 milioane de lei la plata tarifului de utilizare a infrastructurii (TUI), din care 200 milioane de lei reprezintă penalităţi de întârziere.

Cu alte cuvinte, peste 80% din datoriile CFR Marfă sunt către CFR SA. Dacă prima ar intra în insolvenţă, problemele s-ar transfera la cea de-a doua, aflată tot în coordonarea  statului român, prin Ministerul Transporturilor. Aşa că CFR Marfă se va pune vremelnic la adăpost, dar CFR SA ar înregistra probleme serioase, care se vor răsfrânge şi asupra CFR Călători, dar şi asupra transportatorilor privaţi de pasageri şi de mărfuri care operează pe piaţa românească. Pentru că toţi depind de serviciile companiei de infrastructură.

În total, CFR SA are de recuperat creanţe de aproape 1,4 miliarde de lei. Rezultă deci că datoriile acumulate de CFR Marfă la plata TUI se apropie de jumătate din totalul banilor pe care îi are de încasat CFR SA.

Pe de altă parte, procedura insolvenţei nu rezolvă problema pierderilor uriaşe înregistrate de CFR Marfă. Potrivit bilanţului depus la Ministerul Finanţelor Publice, acestea se ridicau la 31 decembrie 2016 la peste 194 milioane de lei. În schimb, CFR SA a încheiat anul trecut cu un profit de jumătate de miliard de lei. Profit care s-ar putea ,,topi" rapid, dacă CFR Marfă intră în insolvenţă şi îşi suspendă plata datoriilor. Mai ales că nici compania de infrastructură nu este tocmai ,,curată", ea având la rândul ei datorii de 1,25 miliarde de lei, potrivit bilanţului pe 2016.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on September 08, 2017, 08:56:32 AM
Nou director general la CFR Marfa

Marinica Voicu a fost numit in functia de director general al operatorului national de transport feroviar de marfa, CFR Marfa. Noul director il inlocuieste in functie pe Mihai Manole, care urmeaza sa ocupe acum functia de director general adjunct al CFR Marfa. Precizam ca anterior numirii sale, Marinica Voicu a fost directorul regionalei Craiova a CFR Marfa.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/nou-director-general-la-cfr-marfa-2/)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: tom_sawyer on September 13, 2017, 10:49:34 PM
Despre Autoritatea de Reforma Feroviara si achizitia de material rulant:

QuoteLa rândul său, preşedintele Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF), Marian Păun, a spus că instituţia are ca angajaţi 38 de funcţionari publici în urma a două concursuri. Acesta a afirmat că ARF nu are încă o pagină de Internet pentru că nu a beneficiat de bani în buget pentru a putea realiza un site propriu şi că are unul în lucru pe extensia gov.ro.

Marian Păun a mai afirmat că ARF lucrează în acest moment la documentaţia pentru achiziţia de material rulant în valoare de 300 milioane de euro.

'Estimăm ca în primul trimestru al anului următor documentaţia să fie finalizată, iar în al doilea trimestru al anului următor achiziţia de material rulant să fie urcată în SEAP', a spus Marian Păun.

http://www.economica.net/cnair-mentine-pentru-2017-obiectivul-de-a-deschide-90-de-km-de-autostrada_143411.html#n (http://www.economica.net/cnair-mentine-pentru-2017-obiectivul-de-a-deschide-90-de-km-de-autostrada_143411.html#n)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on October 03, 2017, 11:43:50 AM
Consiliul Concurenţei trage semnalul de alarmă asupra situaţiei de la CFR Marfă

"Nu avem progrese la CFR Marfă, există posibilitatea foarte rezonabilă să fie deschisă o investigaţie în cazul CFR Marfă, după ce operatorii privaţi de transport s-au plâns la Comisie Europeană că CFR Marfă beneficiază de un regim preferenţial din partea statului, care i-a şters datorii de 350 milioane euro, în 2013, cu promisiunea statului că o privatizează", a explicat preşedintele Consiliului Concurenţei, în cadrul unui seminar pe teme de specialitate, organizat la Sinaia de Diplomat Consult.

Bogdan Chiriţoiu a menţionat că datoriile companiei CFR Marfă au rămas şterse, iar operatorul feroviar face datorii în continuare. "Dacă Comisia Europeană deschide investigaţia este posibil să ceară repunerea pe rol a datoriei cu dobânzi sau să ceară un plan de restructurare a companiei CFR Marfă prin vânzare", a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Capital (http://www.capital.ro/consiliul-concurentei-trage-semnalul-de-alarma-asupra-situatiei-d.html)

Unde-i Dan Senzationescu si-al lui sac de bani?! :lol:
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on October 07, 2017, 08:47:28 AM
Nu ma pricep, comentati voi...




SURSE: Directorul general al Autorităţii Feroviare Române a demisionat

"Directorul general al AFER a demisionat. Demisia va intra în vigoare de luni", au spus sursele.

Autoritatea se confruntă de ceva timp cu un scandal declanşat de o decizie de tăiere a salariilor cu până la 40%, luată de conducerea instituţiei, în urma unui control efectuat de Curtea de Conturi. În acest context, peste 150 de angajaţi ai Autorităţii Feroviare Române, membri ai Sindicatului Feroviar AFER, au protestat luni, 2 octombrie, în faţa Ministerului Transporturilor, nemulţumiţi de condiţiile de salarizare.

"Nu se poate continua cu asemenea salarii şi o asemenea bătaie de joc. S-au redus salariile. După 40 de ani de muncă, salariaţii AFER au ajuns să primească 1.100 de lei, salariu net, motiv pentru care consider că siguranţa feroviară va fi afectată prin încetarea activităţii Autorităţii Feroviare", a declarat Alexa Ioneta, preşedintele Sindicatului Feroviar AFER.

Aceasta a afirmat că scăderile salariale au avut loc ca urmare a emiterii a cinci decizii de către noul director general al autorităţii.

"De luni de zile, de când avem un nou director general, angajaţii AFER lucrează într-un stres general, datorită faptului că acesta a emis cinci decizii, care mai de care mai controversate, prin care dorea - şi în final a şi reuşit - să ne scadă salariile. Ultima decizie care a fost întocmită pe 6 septembrie este o decizie unilaterală, colectivă şi generală. Pe lângă acest fapt, prin această decizie ne-au redus salariile retroactiv, adică începând cu luna august. Considerăm corect, conform Legii 5, respectiv Codul Muncii, să ni se fi întocmit acte adiţionale la contractele individuale de muncă, nu să ni se ia o cotă din salarii, fără accept. În acelaşi timp, o considerăm o măsură ilegală", a spus Ioneta. 

Capital (http://www.capital.ro/directorul-general-al-autoritatii-feroviare-romane-a-demisionat.html)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Phenol on October 07, 2017, 05:00:48 PM
Nu cunosc structura autoritatii, si nici atributiile lui, asa ca intreb asa:

In afara de investigarea accidentelor feroviare, mai face ceva AFER-ul? Avem nevoie de 150 de angajati aici?
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on October 10, 2017, 07:04:49 AM
Dan Bistreanu este noul director general al AFER (surse)

"Dan Bistreanu a ocupat înainte poziţia de director general adjunct tehnic la AFER şi este specialist în instalaţii feroviare", au precizat sursele, subliniind că acesta este numit pe trei luni. 

Capital (http://www.capital.ro/dan-bistreanu-este-noul-director-general-al-afer-surse.html)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Granata06 on October 10, 2017, 07:43:01 AM
AFER este organismul tehnic specializat al Ministerului Transporturilor in domeniul feroviar si de transport cu metroul.
     Din ce stiu eu, ei controleaza cam tot ce misca pe calea ferata. De exemplu: produse pentru cale ferata, sina, stalpi, traverse, aproape tot ce se baga in cale, trebuie sa ai omologare AFER. Fara omologarea lor, tu nu ai voie sa vinzi in Romania. Este o companie de stat, in care o buna parte din angajati sunt angajati cu pile, fara o calificare in domeniu.   

AGIFER desfăşoară, în principal, investigarea accidentelor grave în sistemul feroviar, obiectivul acesteia fiind îmbunătăţirea siguranţei feroviare şi prevenirea accidentelor.   
     Este o companie de stat nou infiintata, aflata la limita legii. Mai multe nu stiu sa spun.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: dan tm on October 10, 2017, 08:22:37 PM
Situl AFER aici.

daca cele 3 entitati sint postate in linkuri mari, AGIFER are un link mic in subsolul paginii.

http://www.afer.ro/documents/afer.html
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Allex on October 23, 2017, 11:10:25 AM
A inceput deja sa isi faca simtita prezenta noul ministru:

https://www.europafm.ro/directorul-regionalei-cai-ferate-bucuresti-si-seful-garii-de-nord-au-fost-demisi/ (https://www.europafm.ro/directorul-regionalei-cai-ferate-bucuresti-si-seful-garii-de-nord-au-fost-demisi/)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: cristi5 on October 24, 2017, 09:53:57 AM
http://www.ziare.com/felix-stroe/ministrul-transporturilor/noul-ministru-al-transporturilor-a-mers-cu-trenul-si-a-decis-sa-il-dea-afara-pe-seful-cfr-1486451

Deci seful CFR a fost dat jos pt ca a intarziat trenul Bucuresti-Deva 55 min. Pai in ritmul asta trebuie sa se aseze tot Partidul la coada, la fiecare tren intarziat preia urmatorul fraiele CFR.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Sorinus on October 24, 2017, 10:09:30 AM
In legatura cu Gara de Nord, nu stiu de cat timp era omul in functie, dar nu cred ca a facut mare lucru, pe partea de investitii. Bine, costa enorm reabilitarea macazurilor, dar schimbarea scaunelor (montate in anii 90) si rupte de pe peroane, schimbarea dalelor de pe jos, alea maro (foarte trainice de altfel, dar uzate moral, dau un aspect deprimant garii), niste afisaje functionale la peron, sa stii sigur ca esti unde trebuie, toate astea putea sa le faca NUMAI din banii incasatii din chiriile agentilor comerciali din GdN.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: GDPR on October 24, 2017, 10:21:48 AM
Chiper e "mostenit", normal ca nu e bun.  :lol:
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: TibiV on October 24, 2017, 10:44:46 AM
A devenit oficial...

http://mt.gov.ro/web14/spatiul-media/comunicate-de-presa/1728-24102017 (http://mt.gov.ro/web14/spatiul-media/comunicate-de-presa/1728-24102017)

Quote
Ministrul Transporturilor a decis schimbarea din funcție a Directorului General al CFR Infrastructură, Marius Marian Chiper.
Creat: 24 Octombrie 2017

Decizia de astăzi a apărut ca urmare a analizei efectuate de către Ministru încă de la preluarea mandatului.
În urma analizei activității a reieșit proasta administrare și gestionare a rețelei de cale ferată, a întârzierilor nejustificate și neanunțate la timp călătorilor, dar și a situației din cadrul CFR Infrastructură.

"Calea ferată trebuie revitalizată. Nu tolerez întârzierile nejustificate, proasta gestionare a infrastructurii CFR și lipsa de respect față de călători. Decizia schimbării conducerii CFR Infrastructură vreau să fie un prim semnal că lucrurile nu mai pot continua în aceasta manieră. Funcționarii sunt în slujba cetățenilor și nu invers, acesta este un crez la care nu voi renunța. CFR era considerată, pe vremuri, a doua armată a țării și aș vrea sa îi readuc faima de odinioară", a declarat ministrul Felix Stroe.

Marius Marian Chiper este director interimar din 2015.


Dar nu spune pe cine pune in loc...
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on November 07, 2017, 07:27:18 AM
CFR Călători trece pe pierderi în 2017

CFR Călători estimează pentru anul în curs pierderi în valoare de 90,521 milioane de lei, potrivit proiectului de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2017 al companiei, publicat luni pe site-ul Ministerului Transporturilor, faţă de un profit brut de 1,475 milioane de lei prevăzut în proiectul de buget publicat pe 30 martie 2017. Aceste pierderi sunt generate de reducerea cu 10,02% operată la rectificarea bugetară din august 2017 a compensaţiilor ce trebuiau acordate companiei.

Potrivit instrumentului de motivare care însoţeşte proiectul de HG, schimbările preconizate vizează modificarea alocaţiilor de la bugetul de stat sub forma subvenţiilor conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 63/2017 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2017.

Astfel, veniturile totale estimate de companie pentru 2017 se ridică la 2,159 miliarde de lei, faţă de 2,272 miliarde de lei prevăzute în proiectul din martie, iar cheltuielile totale sunt de aproape 2,250 miliarde de lei, comparativ cu 2,271 miliarde de lei, în martie. Subvenţiile prevăzute în proiectul iniţial se ridicau la 1,214 miliarde de lei, în timp ce în documentul actual sunt de 1,092 miliarde de lei.

Capital (http://www.capital.ro/cfr-calatori-trece-pe-pierderi-2017.html)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: GDPR on November 07, 2017, 04:08:53 PM
Quote from: adrian rosca on March 22, 2017, 02:27:39 PM
Ce sa vezi, pe site-ul MT tocmai s-a publicat proiectul de HG privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2017 al CFR SA: http://mt.gov.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/1485-hg22032017de

Conform proiectului, sursele de finantare a investitiilor sunt de 3,024,275 mii lei, din care 88,200 mii lei alocatii de la bugetul de stat.

Pe site-ul MT s-a publicat proiectul de HG privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2017 al Companiei Naţionale de Căi Ferate ,,C.F.R." – S.A.: http://mt.gov.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/1757-hg06112017de

Sursele de finantare a investitiilor scad la 1,878,464 mii lei, din care 79,379 mii lei alocatii de la bugetul de stat.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: TibiV on November 07, 2017, 09:21:46 PM
Wow, cat de tare ma mira chestia asta.... :(
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Neufunk on November 07, 2017, 10:19:56 PM
http://romanialibera.ro/actualitate/eveniment/rectificarea-bugetara-scade-investitiile-cfr-cu-aproape-40--475942
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on November 09, 2017, 07:20:34 AM
Cristian Ungurean este noul Director General al CFR SA

Consiliul de Administratie al CFR SA, reunit la 8 noiembrie, l-a desemnat pe Cristian Ungurean pentru a prelua conducerea administratorului national de infrastructura feroviara. Cristian Ungurean isi va incepe mandatul din data de 9 noiembrie. Anterior numirii sale la conducerea CFR SA, Cristian Ungurean a ocupat functia de Director al Regionalei CFR Bucuresti.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/cristian-ungurean-este-noul-director-general-al-cfr-sa/)

Este de fapt interimar, detalii pe Profit.ro (https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/cristi-ungurean-a-fost-numit-director-general-interimar-la-cfr-sa-17382341).
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on November 23, 2017, 07:48:35 AM
AFER are un nou Director General

Marin Preda va prelua oficial, incepand cu 23 noiembrie, conducerea Autoritatii Feroviare Romane (AFER). Numirea lui Marin Preda la conducerea AFER a avut loc prin emiterea, la 21 noiembrie, a unui Ordin al Ministrului Transporturilor, Felix Stroe. Anterior numirii in functie, Marin Preda a activat ca Inspector Sef Teritorial la Inspectoratul de Siguranta Feroviara-Brasov. Acesta il inlocuieste in functie pe Dan Bistreanu, care din 9 octombrie a asigurat interimatul la sefia AFER.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/afer-un-nou-director-general/)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on November 29, 2017, 08:12:40 AM
MT propune urgentarea actualizarii contractului de activitate al CFR SA pentru 2016-2020

Ministerul Transporturilor a propus aprobarea, prin Ordin de ministru, a Actului adiţional nr. 2 pentru anul 2017 la Contractul  de activitate al CFR SA pentru perioada 2016 – 2020. Prevederile prezentului proiect de act normativ reflectă actualizarea prevederilor specifice pentru anul 2017, prin corelare cu fondurile alocate către CFR SA prin Legea bugetului de stat pe anul 2017, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 63/13.09.2017 și prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 83/15 noiembrie 2017, cu privire la rectificarea bugetului de stat pentru anul 2017.

Ministerul Transporturilor sustine ca se impune urgentarea aprobarii actualizarii, prin act aditional, a contractului de activitate al CFR SA pentru 2016-2020 deoarece, in caz contrar, întarzierea onorarii solicitarilor de deschideri de credite bugetare din cauza neactualizării, prin act adițional, a Contractului de Activitate al CFR SA pentru perioada 2016-2020 cu sumele aferente rectificărilor bugetului de stat pe 2017,  în sumă totală de cca 76 milioane lei (16 milioane euro) are implicatii negative majore asupra activității si implicit asupra Bugetului de Venituri si Cheltuieli pe 2017.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/mt-propune-urgentarea-actualizarii-contractului-de-activitate-al-cfr-sa-pentru-2016-2020/)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: GDPR on November 30, 2017, 01:24:30 PM
^Proiectul de actualizare a contractului de activitate al CFR este postat pe site-ul MT: http://mt.gov.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/1773-omt24112017dtf

Principalele prevederi:

- Alocatii bugetare pentru reparatii curente: 37.0 milioane lei;
- Alocatii bugetare pentru RK-uri (reparatii capitale): 54.6 milioane lei;
Din care:
  - Linii km 13.77: 23.8 mil. lei;
  - Poduri/podete/viaducte m.l. 468: 18.8 mil. lei;
  - Terasamente km. 3.81: 0.1 mil. lei;
  - Tuneluri m.l. 55.11: 9.1 mil. lei;
  - Instalaţii buc 1: 0.9 mil. lei;
  - Alte reparatii capitale constructii-montaj (peroane, treceri la nivel si manipulari materiale): 1.3 mil. lei;
  - Proiectare lucrări (expertize, documentaţii de avizare a lucrărilor de intervenţii, proiecte tehnice): 0.5 mil. lei.

- Obiective de investiţii în continuare: 16.5 mil. lei.
Din care:
  - Electrificarea liniei de cale ferată Doaga-Tecuci-Barboşi, inclusiv Dispecerat pentru coordonarea activităţii de exploatare în Complexul C.F. Galaţi: 16.5 mil. lei;

- Cheltuieli neeligibile ISPA: 90.0 mil. lei;
Din care:
  - ISPA 2000/RO/16/P/PT/001 - "Reabilitarea secţiunii Băneasa - Feteşti, de pe linia CF Bucureşti - Constanţa": 11.4 mil. lei;
  - ISPA 2003/RO/16/P/PT/007 - "Reabilitarea secţiunii Câmpina - Predeal de pe linia de CF Bucureşti - Braşov ": 78.6 mil. lei;

- Titlul VIII.  PROIECTE CU FINANTARE DIN FONDURI EXTERNE NERAMBURSABILE (FEN) POSTADERARE: 30,8 mil lei;
Din care:

  - Programe din FEDR: 3.3 mil lei;
  Din care:
    - Proiectul 1475 - Lucrări de reabilitare pentru poduri, podete si tuneluri de cale ferată - Sucursala Regionala de Cai Ferate Constanța: 0.3 mil. lei;
    - Proiectul 1489 - Modernizarea unor statii de cale ferata din Romania - Statiile CF Slatina, Ramnicu Valcea, Resita Sud: 1.3 mil. lei;
    - Proiectul 1490 - Modernizarea unor statii de cale ferata din Romania - Statiile Bistrita, Zalau: 0.5 mil; lei;
    - Proiectul 1491 - Modernizarea unor statii de cale ferata din Romania - Statiile CF Giurgiu Oras, Slobozia Veche si Calarasi Sud: 0 mil. lei;
    - Proiectul 1494 - Modernizarea unor statii de cale ferata din Romania - Statia CF Pitesti: 1.3 mil. lei;

  - Programe din FC: 23.7 mil. lei;
  Din care:
    - Proiectul 1506 - Proiect pilot operational pentru un sistem ETCS/ERTMS nivelul 2: 0.1 mil. lei;
    - Proiectul 1508 - Reabilitarea liniei de  CF Frontieră – Curtici – Simeria parte componentă a Coridorului IV Pan – European pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, tronsonul 1: Frontieră – Curtici – Arad - km 614: 23.6 mil. lei;
    - Proiectul 3091 - ,,Studii pentru dezvoltarea Proiectului prioritar pentru infrastructura feroviară nr. 22"- 2007 – EU-22070-S- în domeniul rețelelor transeuropene de transport (TEN-T), Activitatea 3 – Faza B2 (2011-2015) – Studiu de Fezabilitate pt modernizarea liniei feroviare Caransebeș-Timișoara-Arad: 3.8 mil. lei;

- TITLUL X PROIECTE CU FINANTARE DIN FONDURI EXTERNE NERAMBURSABILE AFERENTE CADRULUI FINANCIAR 2014-20200: 2,062.8 mil. lei;
Din care:

  - Programe din FEDR: 117.7 mil. lei;
  Din care:
    - Lucrări de reabilitare pentru poduri, podete si tuneluri de cale ferată - Sucursala Regionala de Cai Ferate Timisoara: 4.6 mil. lei;
    - Lucrări de reabilitare pentru poduri, podete si tuneluri de cale ferată - Sucursala Regionala de Cai Ferate Brasov: 1.3 mil. lei;
    - Lucrări de reabilitare pentru poduri, podete si tuneluri de cale ferată - Sucursala Regionala de Cai Ferate Iasi: 10.7 mil. lei;
    - Lucrări de reabilitare pentru poduri, podete si tuneluri de cale ferată - Sucursala Regionala de Cai Ferate Bucuresti: 12.1 mil. lei;
    - Modernizarea statiilor de cale ferata Sf. Gheorghe, Tg. Mures: 4.4 mil lei;
    - Modernizarea instalatiilor de centralizare electromecanica pe sectia de circulatie Ilia-Lugoj: 9.0 mil. lei;
    - Sistem de detectare a cutiilor de osii supraincalzite si a franelor stranse: 5.2 mil. lei;
    - Electrificarea si reabilitarea liniei CF Cluj Napoca-Oradea-Episcopia Bihor:   2.1 mil. lei;
    - Lucrari de reparatii/modernizari ale liniilor de cale ferata (Bucuresti-Brasov, Timisoara-Arad, Bucuresti-Buzau, Bucuresti-Craiova, Pascani-Iasi, Bucuresti-Constanta, Bucuresti-Pitesti), pentru asigurarea unei viteze sporite si cresterea calitatii serviciilor de transport feroviar: 0 mil. lei;
    - Modernizarea instalatiilor de centralizare electromecanica pe sectia de circulatie Siculeni-Adjud: 36.3 mil. lei;
    - Centralizare electronica in statia CF Videle: 12.9 mil. lei;
    - Lucrari de reabilitare pentru poduri, podete si tuneluri de cale ferata -Sucursala Regionala CF Craiova: 3.9 mil. lei;
    - Lucrari de reabilitare pentru poduri, podete si tuneluri de cale ferata -Sucursala Regionala CF Cluj: 15.1 mil. lei;
    - Modernizarea trecerilor la nivel cu calea ferata: 0;

  - Programe din FC: 1,945, mil. lei;
  Din care:
    - Reabilitarea liniei de CF Brasov- Simeria, componentă a Coridorului IV Pan – European pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, tronsonul Coslariu - Simeria: 388 mil. lei;
    - Reabilitarea liniei de de cale ferata Braşov – Simeria, componentă a Coridorului IV Pan-European, pentru circulaţia trenurilor cu viteză maximă de 160 km/h, tronsonul Sighișoara - Coşlariu: 247.5 mil. lei;
    - Lucrări de reabilitare a podurilor de cale ferată peste Dunăre – km152+149 şi km 165+817, linia CF Bucuresti – Constanta - Sucursala Regională de Căi Ferate Constanţa: 24,6 mil. lei;
    - Reabilitarea liniei CF frontieră Curtici - Simeria parte componenta a Coridorului IV Pan-European pentru circulaţia trenurilor cu viteză maximă de 160 km/h, Tronsonul 2 :km 614-Gurasada şi Tronsonul 3: Gurasada-Simeria: 1,284.9 mil lei;

Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: GDPR on November 30, 2017, 01:38:26 PM
In data de 28 noiembrie s-a actualizat lista cu stadiul proiectelor derulate de CFR SA: http://www.cfr.ro/files/omti/central/a4fe.pdf

Modificari fata de situatia precedenta:

- Modernizare staţii CF – Slatina, Râmnicu Vâlcea, Reşiţa. Lot 2 - Stația Râmnicu Vâlcea: 99.61%;
- Lucrări de reabilitare pentru poduri si podeţe de cale ferată - SRCF Timişoara - lot 3: 86.35%;
- ,,Lucrări de reabilitare poduri și podețe și tuneluri de cale ferată SRCF Cluj" Lot 3 – Poduri și podețe: 88.42%;
- ,,Lucrări de reabilitare poduri și podețe și tuneluri de cale ferată SRCF Cluj" Lot 4 – Poduri și podețe: 59.67%;
- Lucrări de proiectare şi execuţie aferente obiectivului: Sistem de Detectare a Cutiilor de Osii Supraîncălzite şi a Frânelor Strânse LOT 1: 23.75%;
- Lucrări de proiectare şi execuţie aferente obiectivului: ,,Modernizarea instalatiilor de centralizare electromecanica pe sectia de circulatie Siculeni-Adjud Lot 1: Sucursala C.R.E.I.R. CF Brasov: Statiile CF Mihaileni, Nadejdea, Livezi Ciuc, Lunca de Sus si Lunca de Mijloc": 64.5%;
- Lucrări de proiectare şi execuţie aferente obiectivului: ,,Modernizarea instalatiilor de centralizare electromecanica pe sectia de circulatie Siculeni-Adjud Lot2: Sucursala C.R.E.I.R. CF Galati: Statiile CF: Ghimes, Palanca, Simbrea, Goioasa, Asau, Dofteana si Tg. Ocna": 52.85%;
- Lucrări de proiectare și execuție aferente obiectivului ,,Centralizare electronică în stația C.F. Videle": 95%;
- Execuţia lucrărilor de construcţii şi instalaţii - Tronson 1: ,,Frontieră – Curtici – Arad – km 614": 96.5%;
- Execuţia lucrărilor de construcţii şi instalaţii – Secțiunea Coşlariu – Simeria. Sectiunea 3-Tronson Vintu de jos-Coslariu: 82.25%;
- Executia lucrarilor de constructii si instalatii (exclusiv ERTMS, GSM-R, Centralizarea electronica) Sectiunea 3: Coslariu - Simeria. Tronson Simeria - Vințu de Jos: 85.49%;
- Execuţie lucrări de construcţii şi instalaţii ERTMS, GSM-R, Centralizarea electronică pe secţiunea cf COŞLARIU-SIMERIA și secțiunea cf COȘLARIU - SIGHIȘOARA: 60%;
- Execuţia lucrărilor de construcţii şi instalaţii – Secțiunea Coşlariu – Sighişoara. Lot 3 - Micăsasa - Coșlariu: 98.6 %;
- Execuţia lucrărilor de construcţii şi instalaţii – Secțiunea Coşlariu – Sighişoara. Lot 2 - Ațel - Micăsasa: 82.23%;
- Execuţia lucrărilor de construcţii şi instalaţii – Secțiunea Coşlariu – Sighişoara. Lot 1 - Ațel - Sighișoara: 84.9%;
- Execuţie lucrări de construcţii şi instalaţii ERTMS , GSM-R , Centralizarea electronică pe secţiunea cf COŞLARIU-SIMERIA și secțiunea cf COȘLARIU - SIGHIȘOARA: 70%;
- Lucrari de constructii si instalatii aferente obiectivului ,,Lucrari de reabilitare a podurilor de cale ferata peste Dunare – km 152+149 si km 165+817, linia CF Bucuresti –Constanta, SRCF Constanta": 93%.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: GDPR on November 30, 2017, 01:38:56 PM
Cheltuielile cu investitiile la calea ferata conform proiectului de buget pe 2018 (in paranteza cheltuielile preliminate pe 2017):

- ELECTRIFICARE LINIE DE CALE FERATA DOAGA-TECUCI-BARBOSI INCLUSIV DISPECER FEROVIAR GALATI: 14.4 / (16.5) milioane lei;
- Reabilitarea liniei c.f. Frontiera-Curtici-Simeria, sectiunea: Frontiera-Curtici-Arad-km 614 (tronsonul 1): 1.0 / (23.6) milioane lei;
- Reabilitarea liniei c.f. Frontiera - Curtici - Simeria, tronsonul 2: km 614 - Gurasada si tronsonul 3: Gurasada - Simeria: 329.5 / (1,284.9) milioane lei;
- Reabilitarea liniei de c.f. Brasov - Simeria, sectiunea: Coslariu-Simeria: 300.0 / (388.0) milioane lei;
- Reabilitarea liniei de c.f. Brasov - Simeria, sectiunea Coslariu-Sighisoara: 200.0 / (247.5) milioane lei;

- Lucrari de reabilitare pentru poduri, podete si tuneluri de cale ferata - Sucursala Regionala CF Craiova: 22.0 / (3.9) milioane lei;
- Lucrari de reabilitare poduri, podete si tuneluri de cale ferata - Sucursala Regionala de Cai Ferate Cluj: 23.4 / (15.1) milioane lei;
- Lucrari de reabilitare pentru poduri, podete si tuneluri de cale ferata - Sucursala Regionala de Cai Ferate Iasi: 13.9 / (10.7) milioane lei;
- Lucrari de reabilitare pentru poduri, podete si tuneluri de cale ferata - Sucursala Regionala de Cai Ferate Regionala Bucuresti: 15.7 / (12.1) milioane lei;
- Lucrari de reabilitare a podurilor de cale ferata peste Dunare - km152+149 si km 165+817, linia CF Bucuresti - Constanta - Sucursala Regionala de cai Ferate Constanta: 5.5 / (24.6) milioane lei;
- Modernizarea instalatiilor de centralizare electromecanica in 7 statii CF pe sectiunea de circulatie Ilia - Lugoj (CN CFR): 6.7 / (9.0) milioane lei;
- Lucrari de reabilitare pentru poduri, podete si tuneluri de cale ferata - Sucursala Regionala de Cai Ferate Timisoara: 1.0 / (4.6) milioane lei;
- Electrificarea si reabilitarea liniei CF Cluj Napoca - Oradea - Episcopia Bihor: 2.2 / (2.1) milioane lei;
- Modernizarea instalatiilor de centralizare electromecanica pe sectia de circulatie Siculeni - Adjud: 28.7 / (36.3) milioane lei;
- Centralizare electronica in statia CF Videle: 0 / (12.9) milioane lei;
- Modernizarea liniei de cale ferata Bucuresti Nord - Jilava - Giurgiu Nord - Frontiera ( Faza - Studiu de fezabilitate): 6.8 / (0) milioane lei;
- Revizuirea Studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investitii - Linia de cale ferata Bucuresti Nord - Aeroport International Henri Coanda Bucuresti: 1.2 / (0) milioane lei;

TOTAL: 972.0 / (2,091.8 ) milioane lei.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: TibiV on December 18, 2017, 08:03:28 PM
http://www.mt.ro/web14/spatiul-media/comunicate-de-presa/1806-181220172 (http://www.mt.ro/web14/spatiul-media/comunicate-de-presa/1806-181220172)

Quote
Comunicat de presa
Creat: 18 Decembrie 2017

În cadrul procesului de privatizare a SNTFM CFR MARFĂ SA, desfășurat în anul 2013 s-a realizat conversia datoriilor societății în acțiuni.

Autoritățile române au susținut faptul că măsura nu reprezintă ajutor de stat în condițiile în care  este îndeplinit testul investitorului privat prudent, în contextul privatizării iminente a companiei la acel moment. Comisia Europeana a fost, în principiu, de acord cu acest proces. Ca urmare a eșecului procesului de privatizare, proces care nu a mai fost reluat, motivat de situația economico -financiară dificilă a societății, Comisia Europeană a monitorizat acest caz.

În data de 6 martie 2017 Organizația Patronală a Societăților Feroviare Private din România, a depus la Comisia Europeană o plângere referitoare la presupusul ajutor de stat acordat CFR MARFĂ, la care a revenit cu un Addendum, depus în data de 12 septembrie 2017. Comisia a luat act și a decis, în conformitate cu procedura prevăzută de REGULAMENTUL (UE) 2015/1589 AL CONSILIULUI din 13 iulie 2015 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în vederea stabilirii de către Comisie dacă ajutorul este compatibil cu piața internă, deschiderea unei proceduri formale de investigare, pentru a permite obținerea tuturor informațiilor necesare pentru evaluarea compatibilității ajutorului și pentru a permite părților interesate să își prezinte observațiile.

Autoritățile române au colaborat și colaborează cu reprezentanții Comisiei Europene pentru instrumentarea plângerii privind presupusul ajutor de stat acordat CFR MARFĂ și pentru asigurarea compatibilității cu regulile de ajutor de stat și a măsurilor necesare pentru redresarea companiei.

Obiectivul Guvernului și al autorităților române este asigurarea viabilității companiei CFR Marfă prin eficientizarea acesteia.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on February 08, 2018, 09:46:41 AM
CFR SA are de miercuri un nou director general; Ioan Gavrilă îl înlocuieşte pe Cristi Ungurean

Noul director general al companiei CFR SA este, începând de miercuri, Ioan Gavrilă, care îl înlocuieşte pe Cristi Ungurean, au declarat, pentru AGERPRES, surse din sectorul feroviar. Ioan Gavrilă a fost director la societatea Electrificare CFR SA. Numirea urmează să fie trecută prin Consiliul de Administraţie, care ar fi trebuit să se întrunească miercuri, însă întâlnirea s-a amânat.

Cristi Ungurean a fost director general interimar la CFR SA din data de 8 noiembrie 2017. El a preluat funcţia de la Marius Chiper, care şi-a dat demisia, după ce fostul ministru al Transporturilor Felix Stroe a anunţat la Deva, pe 24 octombrie, că îl va demite, pentru că trenurile întârzie în mod constant din cauza lipsei de organizare din cadrul companiei. Cristi Ungurean, potrivit unui comunicat al CFR SA din 8 noiembrie 2017, urma să coordoneze activitatea companiei până la finalizarea procedurii de selecţie, conform prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

Agerpres (https://www.agerpres.ro/economic/2018/02/07/cfr-sa-are-de-miercuri-un-nou-director-general-ioan-gavrila-il-inlocuieste-pe-cristi-ungurean--50566)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Bogdan_Cluj on February 09, 2018, 10:56:20 AM
2016: 52,9 milioane calatori transportati. La finalul anului 2017, activitatea CFR Calatori se rezuma in cifre astfel: peste 1200 de trenuri au circulat zilnic catre peste 1500 de destinatii interne si o serie de destinatii internationale. Pe parcursul anului 2017 au fost transportati 54,35 de milioane pasageri, din care 6,4 milioane calatorii au fost realizate de catre studenti,

De precizat ca in piata, pe langa cele 1200 de trenuri CFR, circula peste 300 de trenuri de la companiile private Regio Calatori, Transferoviar, Softtrans, Astra Transcarpatic si Interregional Calatori.

"CFR Calatori are in prezent un deficit de 300 - 350 de vagoane, in conditiile in care parcul de material rulant al companiei se situeaza la jumatate fata de acum 10-15 ani. In anul 2008 activitatea CFR Calatori a fost diminuata, iar parcul de vagoane a fost adaptat scaderii numarului de calatori

1990: Aproximativ 400 de milioane.
1998: 146,8 milioane pasageri
2007: 85,7 milioane
2009: 65.5 milioane
2012: 48,6 milioane
2015: 54,9 milioane pasageri
2016: 52,9 milioane pasageri
2017: 54,3 milioane pasageri

Detalii: https://monitorizari.hotnews.ro/stiri-infrastructura_articole-22275667-cfr-transportat-54-3-milioane-calatori-anul-trecut-usoara-crestere-fata-2016.htm
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on February 10, 2018, 07:36:30 AM
^^ Se confirma:
CFR SA l-a desemnat pe Ion Gavrilă director general interimar | News.ro (https://www.news.ro/economic/cfr-sa-l-a-desemnat-pe-ion-gavrila-director-general-interimar-1922400009282018021617879298)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on February 16, 2018, 08:18:02 AM
CFR Marfă, împinsă spre linia moartă de pierderi în valoare de peste 500 milioane euro

Pentru prima dată în ultimii şase ani, CFR Marfă a reuşit să stopeze declinul cifrei de afaceri şi să obţină o creştere a veniturilor. În 2017, conform datelor preliminare, societatea naţională de transport feroviar de marfă deţinută de statul român a obţinut o cifră de afaceri de 728 milioane de lei, cu 7,3% mai mare decât cea raportată în anul precedent, de 678 mil. lei, cel mai mic nivel al ultimilor 10 ani. Cu toate acestea, compania nu a reuşit să încheie anul pe plus, continuând şirul anilor cu rezultate negative.

Compania de stat se află într-o situaţie dificilă şi nu reuşeşte să se redreseze financiar nici acum, la aproape 10 ani de la declanşarea crizei financiare. Spre comparaţie, 2007 a fost ultimul an în care CFR Marfă a reuşit să-l încheie pe plus (4,7 mil. lei), la afaceri de peste 1,8 miliarde de lei. Anul trecut, pierderile au fost reduse cu aproximativ 40% faţă de 2016, dar au depăşit 117 milioane de lei. Pare greu de crezut că strategia Ministerului Transporturilor dă roade în aceste situaţii, chiar dacă personalul a fost redus de la 18.766 (număr angajaţi în 2007) la puţin peste 6.000 de persoane anul trecut. În 2007, autorităţile erau încrezătoare în ceea ce priveşte CFR Marfă şi se aşteptau la o privatizare de succes care să aducă în visteria statului cel puţin un miliard de euro.

Capital (http://www.capital.ro/cfr-marfa-impinsa-cu-viteza-spre-linia-moarta.html)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on February 21, 2018, 08:17:36 AM
CFR Marfa incheie 2017 pe minus

Potrivit datelor preliminare, societatea nationala de transport feroviar de marfa CFR Marfa a obtinut in 2017 o cifra de afaceri de 728 milioane de lei, cu 7,3% mai mare decat cea raportata in 2016, care constituise cel mai mic nivel din ultimii 10 ani. Cu toate acestea, compania nu a reusit sa incheie anul pe profit.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/cfr-marfa-incheie-2017-pe-minus/)

CFR SA prevede, pentru 2018, un buget fara pierderi

Suma in valoare de 4,99 miliarde lei (1, 07 miliarde euro) este egala si cu cea bugetata pentru cheltuielile totale aferente anului 2018, astfel ca CFR SA prevede incheierea pe zero a balantei profit/pierdere. Din proiectul de buget pe 2018 al CFR SA aflam ca suma prognozata pentru investitii este de 3,54 miliarde lei (761 milioane euro), din care subsidiile de la bugetul de stat vor insuma 59,1 milioane lei (12,6 milioane lei).

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/cfr-sa-prevede-pentru-2018-un-buget-fara-pierderi/)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on February 22, 2018, 07:37:58 AM
Sindicaliştii CFR, scrisoare deschisă către ministrul Transporturilor: Managementul CFR Călători este un mastodont încremenit de o birocraţie sufocantă; incapacitatea directorilor de a lua decizii va ruina întreaga societate

Sindicaliştii CFR vorbesc, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Transporturilor, de "catastrofa economică şi socială" spre care se apropie compania în care de ani de zile indicatorii economici, bugetul şi investiţiile scad, condiţiile de muncă sunt tot mai grele, nu există uniforme, iar calitatea serviciilor oferite călătorilor se depreciază. Indicaliştii spun că managementul CFR Călători este "un mastodont încremenit de o birocraţie sufocantă", iar incapacitatea directorilor de a lua decizii va ruina întreaga societate.

News.ro (https://www.news.ro/social/sindicalistii-cfr-scrisoare-deschisa-catre-ministrul-transporturilor-managementul-cfr-calatori-mastodont-incremenit-birocratie-sufocanta-incapacitatea-directorilor-lua-decizii-ruina-intreaga-1922405621002018021017905230)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on February 23, 2018, 07:44:58 AM
CFR Marfa vrea sa incheie anul 2018 fara pierderi

Proiectul de buget pe 2018 prevede ca CFR Marfa va avea venituri totale de 925,2 milioane lei, din care venituri totale din exploatare in cuantum de 909,3 milioane de lei. Se asteapta ca balanta la finalul anului sa fie zero, deoarece cheltuielile totale ale companiei sunt estimate la 925,2 milioane lei. Din acestea 923,3 vor fi cheltuieli de exploatare: 494,8 milioane lei cheltuieli cu bunuri si servicii, iar 323,5 milioane lei cheltuieli cu personalul. Bugetul mai prevede 81 milioane lei cheltuieli pentru investitii. Numarul angajatilor prognozat la finele anului este de 6591 persoane.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/cfr-marfa-vrea-sa-incheie-anul-2018-fara-pierderi/)

Telecomunicatii CFR SA va finaliza 2018 pe profit

Proiectul de buget pe 2018 al Telecomunicatii CFR SA prevede venituri totale in cuantum de 58 milioane lei si cheltuieli totale de 57,714 milioane lei. Compania are alocata suma de 57,7 milioane lei pentru cheltuieli de exploatare, din care 7,6 milioane lei cheltuieli cu bunuri si servicii si 46,2 milioane lei cheltuieli cu personalul. Telecomunicatii CFR SA va face investitii de 1,9 milioane lei. Bugetul estimeaza un rezultat brut de 349.790 lei si un profit 293.826 lei. Numarul angajatilor prognozat la finele anului este de 918 persoane.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/telecomunicatii-cfr-sa-va-finaliza-2018-pe-profit/)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on March 02, 2018, 10:34:02 AM
CFR Călători şi-a bugetat pierderi în 2018 de 367 milioane de lei. Subvenţiile de stat pentru CFR Călători sunt în acest an de un miliard de lei, dar nici cu acestea compania nu-şi acoperă cheltuielile

Compania CFR Călători şi-a bugetat pentru acest an pierderi de 367 de milioane de lei după ce rezultatul pe anul trecut ar putea indica o pierdere de 90 de milioane de lei, după cum arată bugetul rectificat pe 2017. În patru din ultimii şase ani compania a fost pe pierdere şi nici extinderea gratuităţilor pentru studenţi - ceea ce înseamnă sume consistente de la buget - nu o salvează de la rezultatul negativ. Potrivit proiectului de buget publicat ieri pe site-ul Ministerului Transporturilor, rezultatul brut aşteptat în acest an este o pierdere de 367,7 milioane de lei, la venituri totale de două miliarde de lei şi cheltuieli totale de 2,4 miliarde de lei.

ZF (http://www.zf.ro/eveniment/cfr-calatori-bugetat-pierderi-2018-367-milioane-lei-subventiile-stat-cfr-calatori-acest-an-miliard-lei-nici-acestea-compania-acopera-cheltuielile-17046286)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on March 09, 2018, 07:39:46 AM
Gigi Gavrila, noul Presedinte al Autoritatii pentru Reforma Feroviara

Acesta preia conducerea Autoritatii si va avea rang de Secretar de Stat. Astfel, Gigi Gavrila il inlocuieste pe Marian Paun la conducerea Autoritatii pentru Reforma Feroviara. Numirea a avut loc prin propunerea formulata de catre ministrul Transporturilor, Lucian Sova. Decizia de numire in functie a fost emisa de catre Prim-Ministrul Vasilica-Viorica Dancila, decizie publicata in Monitorul Oficial al Romaniei din data de 7 martie.

Gigi Gavrila este membru fondator al Asociatiei Inginerilor Feroviari din Romania – AIFR, in prezent fiind Prim-Vice Presedinte al acesteia si membru in prezidiul Uniunii Asociatiilor Europene ale Inginerilor Feroviari – UEEIV. Noul Presedinte al Autoritatii pentru Reforma Feroviara este absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, Facultatea de Transporturi, avand si cursuri post-universitare din 2006 in domeniul managementului proiectelor cu finantari internationale.

Dupa o experienta feroviara nationala dobandita in cadrul CFR SA si al Autoritatii Feroviare Romane (AFER), incepand ca inginer stagiar si pana nivel de sef de departament, a fost ulterior acceptat ca Manager de Proiect la Institutul European de Cercetari Feroviare din Utrecht, Olanda. Dupa intoarcerea in Romania, in 2004, a lucrat exclusiv in domeniul privat.

ClubFeroviar.ro (https://clubferoviar.ro/gigi-gavrila-noul-presedinte-al-autoritatii-pentru-reforma-feroviara/)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: dragos76 on March 09, 2018, 09:22:59 AM
Marian păun e păcaliciul făcut celebrul de incapacitatea lui de a lega două vorbe în tentativa de interviu ce a avut-o?
Dacă da, ma miră sincer mutarea, prin care e dat afară un individ aflat la limita a ce înseamnă incompetența și înclocuirea cu cineva care (din CV) chiar pare un profesionist.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: cris_ct on March 09, 2018, 09:26:46 AM
In sfarsit, fantele incoerent e trimis la plimbare. Pentru aducere aminte: https://www.feroviarul.ro/stiri-feroviare/noutati-feroviare/inadmisibil-marian-paun-pacaliciul-care-ar-trebui-sa-reformeze-calea-ferata

Vom vedea in curand IC2-urile Astra la treaba?  https://ro.linkedin.com/in/gigi-gavrila-a20245117
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on March 18, 2018, 07:59:46 AM
Constantin Andronache, noul Director General al AFER

Autoritatea Feroviară Română (AFER) va avea un nou director general. Constantin Andronache a fost desemnat la conducerea AFER astazi, 15 martie 2018, printr-un Ordin al Ministrului Transporturilor, Lucian Sova. Anterior numirii in functie, Constantin Andronache a fost sef al Departamentului Certificare Subsisteme Structurale si Vehicule din cadrul Organismului Notificat Feroviar Roman (ONFR). Constantin Andronache il inlocuieste in functia de director al AFER pe Marin Preda, care a preluat oficial mandatul in 23 noiembrie 2017, fiind numit la conducere de ministrul Transporturilor de atunci, Felix Stroe.

ClubFeroviar.ro (https://clubferoviar.ro/constantin-andronache-noul-director-al-afer/)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: TibiV on March 21, 2018, 01:08:43 PM
CFR Călători informează că, miercuri 21 martie 2018, Consiliul de Administraţie l-a desemnat pe Domnul Leon Bărbulescu Director General al companiei, pentru o perioadă de patru luni.

Leon Bărbulescu va coordona activitatea CFR Călători, operatorul național feroviar de pasageri care efectuează transportul public de călători pe calea ferată.

De profesie inginer, Leon Bărbulescu are o carieră de 36 de ani în domeniul feroviar, ultima funcție deținută fiind cea de Director Proiecte Contracte în cadrul S.C. Electrificare CFR S.A. De asemenea, în perioada 1990-2013 a mai ocupat diferite funcții de conducere în cadrul CFR Călători, iar între 2013-2014 a fost Director Coordonator Proiecte Europene, Director General Adjunct Proiecte Europene și Director Achiziții Contracte în cadrul CNCF CFR SA.

https://www1.cfrcalatori.ro/comunicate/leon-barbulescu-noul-director-general-al-cfr-calatori/ (https://www1.cfrcalatori.ro/comunicate/leon-barbulescu-noul-director-general-al-cfr-calatori/)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on March 29, 2018, 07:04:48 AM
Măntescu (FML): 7.500 de angajați ai CFR Marfă ar putea să nu-şi mai ia salariile

Federaţia Mecanicilor de Locomotivă (FML) anunţă posibile acţiuni de protest din cauza "situaţiei delicate în care se află CFR Marfă", a stării infrastructurii feroviare, dar şi a salarizării personalului, în condiţiile în care circa 7.500 de angajaţi ai companiei sunt în pericol de a nu-şi încasa salariile în perioada sărbătorilor pascale.

"La ora actuală, o consider o bombă socială pe care nu văd cum o va gestiona Guvernul României, în situaţia în care pe 30 (martie - n. r.) este posibil ca 7.500 de salariaţi să nu îşi mai poată lua salariile din cauza acţiunilor iresponsabile care au fost întreprinse în ultima perioadă. Vă daţi seama că vin sărbătorile, iar salariaţii ceferişti nu au alte venituri decât salariul de ceferist şi gândiţi-vă: e Vinerea Floriilor Mari şi după aia urmează Paştele, fără salariu, pentru 7.500 de familii. Eu vreau să atrag atenţia şi să solicit ca toţi factorii de decizie şi toate instituţiile statului să intervină în această mizerie - pentru că până la urmă eu o consider o mizerie. Pentru mai mult de jumătate dintre cei 7.500 (de salariaţi - n. r.) e probabil singurul venit în familie. E o tragedie", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele FML, Iulică Măntescu.

Printre nemulţumirile ceferiştilor se numără situaţia căii ferate, salarizarea personalului, dar şi Legea statutului personalului feroviar. "Voi prezenta situaţia delicată în care se află CFR Marfă, după care va fi urmat de un comunicat privitor la programul de acţiuni; va urma un program de acţiuni pe care îl vom desfăşura, urmând ca de mâine, la prânz, să stabilim o acţiune comună şi cu colegii din celelalte federaţii care vor să vină alături de noi. Acţiunile vor fi de la pichetarea Ministerului Transporturilor, miting cu marş la Palatul Victoria, depuneri de memorii", a precizat sindicalistul.

CFR Marfă datorează CFR SA 835,852 milioane de lei, soldul restant fiind de 819,953 milioane de lei. Din datoria totală, CFR SA deţine titluri executorii în cuantum de 650,555 milioane de lei, din care 371,564 milioane de lei se află deja în procedură de executare silită.

"Trebuie subliniat şi faptul că acumularea datoriei către CFR SA este în mare parte consecinţa neplăţii de către o serie de societăţi cu capital de stat a serviciilor prestate de CFR Marfă, nivelul actual al creanţelor operatorului naţional fiind de circa 350.000.000 de lei. Deşi au avut loc o întâlniri între conducerile celor două societăţi începând cu data de 5 martie 2018, până la ora actuală nu s-a reuşit să se găsească o soluţie agreată de comun acord, opiniile expuse fiind chiar divergente şi neconstructive pentru ambele părţi", se arată într-o scrisoare adresată de FML Preşedinţiei.

În acest context, spun sindicaliştii, în data de 22 martie, CFR SA a blocat toate conturile bancare ale CFR Marfă şi a instituit popriri şi asupra conturilor clienţilor acesteia, "punând în acest mod societatea într-o situaţie deosebit de dificilă în relaţiile cu clienţii" şi făcând imposibilă participarea acesteia la licitaţii importante pentru contracte de transport, licitaţii care urmează a se desfăşura în zilele următoare.

Capital (http://www.capital.ro/cfr-marfa-mantescu-fml-7500-ang.html)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on March 29, 2018, 07:20:57 AM
MT cere CFR Marfa sa lichideze datoria catre CFR SA

Datoria CFR Marfa catre CFR SA se ridica in prezent la 100 de milioane de euro, a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Sova. ,,Ma preocupa intr-un mod foarte serios faptul ca CFR Marfa a acumulat o datorie prea mare, mult prea mare, la CFR [SA]. Eu cred ca daca ar fi fost vorba de un agent privat, acesta nu ar fi putut sa ajunga in aceasta situatie. Sunt preocupat de faptul ca o astfel de datorie, de fapt, poate fi tratata si ca o distorsiune in piata, ca un element de concurenta neloiala in raport cu alti operatori. Pentru stergerea datoriilor mai vechi e posibil ca Romania sa fie sanctionata de Comisia Europeana – ,,ne asteptam la ce e mai rau", a explicat Lucian Sova. ,,Am cerut celor de la CFR Marfa sa lichideze datoria pe care [aceasta] o are catre CFR [SA] ... Daca CFR SA si-ar putea folosi toti banii pe care ii are de primit de la CFR Marfa, am avea sute de kilometri de linii ferate pe care ar putea fi ridicate restrictiile de circulatie", a mai precizat Lucian Sova.

ClubFeroviar.ro (https://clubferoviar.ro/mt-cere-cfr-marfa-sa-lichideze-datoria-catre-cfr-sa/)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on March 31, 2018, 07:40:48 AM
CFR Marfă este blocată financiar între creanţe şi datorii. Sindicatele cer medierea Preşedinţiei

CFR Marfă are de plătit datorii de 835,8 milioane de lei către CFR SA (adinistratorul infrastructurii feroviare), dar are şi de încasat creanţe de 650,5 milioane de lei de la diverşi clienţi, fiind prinsă într-un blocaj financiar periculos. Sindicatele cer Preşedinţiei medierea conflictului. Pe de-o parte, CFR Marfă este somată să plătească o serie de facturi şi are conturile blocate, iar de cealaltă parte are de încasat sume consistente de la clienţi care se află ori în insolvenţă, ori în faliment, astfel că şi conturile acestora sunt blocate.

,,Din această cauză, a blocării conturilor inclusiv la clienţii de la care trebuie să încaseze bani, societatea CFR Marfă riscă să nu poată plăti salariile celor 7.500 de angajaţi tocmai acum, în pragul Sărbătorilor de Paşte", a declarat joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Federaţiei sindicale a Mecanicilor de Locomotivă (FML), Iulică Măntescu. El a precizat că a transmis, zilele trecute, o serie de Scrisori Deschise către preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, dar şi către Preşedinţia României, solicitând adoptarea urgentă a unor soluţii de redresare a situaţiei.

În Scrisoarea Deschisă adresată preşedintelui României, Klaus Iohannis, conducerea FML semnalează blocajul creat la CFR Marfă şi solicită medierea acestui conflict. ,,Vă rugăm să interveniţi, în calitatea constituţională de autoritate de mediere, pentru soluţionarea situaţiei conflictuale create, credem noi, de deciziile greşite ale decidenţilor politici cu privire la sistemul feroviar din România", se arată în documentul citat.

ZF (http://www.zf.ro/companii/cfr-marfa-este-blocata-financiar-intre-creante-si-datorii-sindicatele-cer-medierea-presedintiei-17110057)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: tom_sawyer on July 01, 2018, 06:06:30 PM
QuoteAGERPRES: Care mai este situaţia datoriilor CFR Marfă faţă de CFR SA?
Lucian Şova: Sunt în proces de executare. Există proceduri pe care le gestionează un executor judecătoresc, au pus sechestre pe nişte bunuri, le-au scos la vânzare. Nu am informaţii detaliate, însă ştiu că este o procedură de vânzare a unui număr mare de vagoane pe Bursa Română de Mărfuri, există nişte imobile pentru care s-au făcut publicitate de vânzare. Conturile sunt controlate de executorul judecătoresc de o manieră rezonabilă, în sensul că se monitorizează foarte atent veniturile şi sunt permise inputuri către compania de marfă doar atât cât să-i asigure funcţionarea în parametrii pe care îi poate dezvolta acum. Alte extravaganţe nu sunt permise de executor.

Nu am o situaţie la zi cât s-a recuperat, ştiu însă că nu-i nimic spectaculos, dar, având în vedere că aceste proceduri abia au început de 2 luni, nu mă aştept la aspecte spectaculoase, pentru că venituri din exploatare, ştiu bine din informaţiile pe care mi le-au dat cei de la companie - fie CA-ul, fie directorul general - abia dacă ajung pentru a se refinanţa. Aşa că avem aşteptări tot de la executor prin intermediul procedurilor de valorificare a unor bunuri, ceea ce, după părerea mea, nu este moral deloc, dar este legal, pentru că totuşi compania de transport marfă a funcţionat, a produs nişte pierderi. Acum vine executorul, valorifică nişte bunuri care totuşi, aşa generic vorbind, erau ale poporului, chiar dacă sunt în domeniul privat al companiei, le valorifică ca şi contravaloare a unor datorii, datorii care de fapt au fost făcute pe baza modului în care a funcţionat compania, fie că au fost oferte sub costuri şi au beneficiat nişte parteneri comerciali, fie că s-au plătit nişte salarii, nu pot să spun că acest lucru este moral.

AGERPRES: Dar dacă le vindem vagoanele, nu îi ducem către faliment?
Lucian Şova: Au un parc imens de vagoane pe care nu le mai folosesc şi care pot fi vândute exclusiv pentru fier vechi, astfel încât să nu încurajăm concurenţa neloială din partea altor operatori, deşi nici acest lucru nu este 100% moral, dar în discuţiile pe care le-am avut cu executorul, cu managementul, cu Consiliul de Administraţie am susţinut ideea, fără a avea o prerogativă directă, dar ca promovare a unei anumite politici de care sunt responsabil, le-am atras atenţia să nu afecteze activitatea curentă sau chiar unele elemente care ar putea ţine de dezvoltarea companiei. Are suficient patrimoniu pe care nu-l foloseşte, pentru care plăteşte impozite şi care poate fi valorificat şi, dacă aşa zice legea - şi Legea finanţelor şi Codul fiscal - aceste lucruri trebuie făcute.

AGERPRES: Aveţi o strategie cu CFR Marfă? O privatizaţi, se închide, rămâne la stat, având în vedere potenţialul său de companie strategică pentru transport marfă?
Lucian Şova: Deocamdată sunt prizonierul unei strategii pe termen scurt, având în vedere că aşteptăm o decizie cu privire la capitalizarea CFR Marfă, o decizie ce ţine de DG Competition, care, după semnalele pe care le am, mai degrabă se îndreaptă către o soluţie defavorabilă companiei CFR Marfă şi eu fac toate eforturile să fim pregătiţi pentru ceea ce-i mai rău, adică o decizie nefavorabilă, situaţie în care va trebui, probabil, ca această companie să ia măsuri în vederea returnării contravalorii acelei tranzacţii, ceea ce este imens, lucru care poată să conducă la declararea insolvenţei sale. Nu-mi doresc ca în această situaţie partenerii lui CFR Marfă să fie afectaţi - sau să fie afectaţi cât mai puţin cu putinţă - şi sigur cel mai important partener este CFR SA, de aceea am susţinut accelerarea procesului de executare şi de recuperare a cât mai mult din creanţă, pentru ca să nu se petreacă un efect de domino şi să intre şi CFR SA în deficit, în colaps.

agerpres.ro (https://www.agerpres.ro/economic-intern/2018/07/01/interviu-sova-vom-traversa-foarte-greu-aceasta-vara-cfr-calatori-nu-va-avea-vagoane-suficiente-pentru-a-satisface-nevoia-de-trafic--137602)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: tom_sawyer on July 09, 2018, 08:50:55 PM
CFR Marfa a primit fonduri pentru un program de tip RO-LA

CFR Marfă primit 14 milioane de lei din Fondul pentru Mediu, pentru derularea unui program de tip RO-LA, prin care se stimulează trecerea transportului de marfă dinspre transportul rutier către calea ferată, în scopul reducerii emisiilor de dioxid de carbon de la autovehiculele de transport.
Operatorul  deţine 160 de vagoane specializate pentru transportul TIR-urilor pe calea ferată.

Programul RO-LA se adresează operatorilor de transport feroviar din Romania, finanţarea acordată de Administraţia Fondului pentru Mediu fiind în cuantum de 60% din valoarea fără TVA a facturii emise de operatorul de transport feroviar societăţii de transport rutier pentru activităţile finanţate în cadrul acestui Program.

Prin finanţarea Programului RO-LA, România se aliniază unui grup restrâns de ţări din Uniunea Europeană care aplică aceste sistem, cum ar fi Austria, Italia, Elveţia, Franţa, Slovenia, Germania şi Ungaria.

Reamintim ca initial CFR Marfa fusese respinsa, in luna ianuarie, la licitaţia privind Programul guvernamental RO-LA, motivul fiind acela ca operatorul inregistra obligații fiscale de plată la bugetul de stat.

clubferoviar.ro (https://clubferoviar.ro/cfr-marfa-a-primit-fonduri-pentru-un-program-de-tip-ro-la/)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: frunzaverde on July 09, 2018, 10:33:15 PM
^
Iar se arunca degeaba cu banii... RO-LA nu are cum sa fie convenabil la viteze comerciale (cu tot cu asteptatul la terminale si incarcare-descarcare) de 20-30 km/h, cat se pot asigura pe reteaua romaneasca.

La naibii, transportatorii feroviari isi duc containerele pana la Curtici din toata Europa unde le descarca pentru transport rutier prin Romania pentru ca CFR nu poate asigura viteze rezonabile si timpi de parcurs rezonabili pentru navete cu containere. Daramite pentru RoLa care are cerinte de viteza si regularitate inca si mai mari.

14 milioane inseamna vreo 20 aparate de cale schimbate. Adica 10-15 minute scazute pe directie intre Bucuresti - Timisoara...
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: TibiV on July 09, 2018, 10:50:58 PM
Quote from: frunzaverde on July 09, 2018, 10:33:15 PM
14 milioane inseamna vreo 20 aparate de cale schimbate.

Adica un macaz costa undeva la 1,2 milioane de lei ?!?!... :jawdrop:

Nu m-am gandit niciodata ca ar putea sari de niste zeci de mii de lei...  :o
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: frunzaverde on July 10, 2018, 01:49:17 PM
Quote from: TibiV on July 09, 2018, 10:50:58 PM
Adica un macaz costa undeva la 1,2 milioane de lei ?!?!... :jawdrop:

Cam la 150-200.000 euro bucata e un macaz de viteza in abatere (140-170 pe directa, 60-80 pe abatere). Nu gasesc o lista de preturi Voestalpine-VAE (marca cea mai folosita in Romania, nu de alta dar se produc in Romania, la Buzau), dar astea sunt preturile in SUA : https://www.dot.state.mn.us/passengerrail/mwrri/files/Appendix%20E-Cost%20Estimating%20Methodology.pdf. Aparatul #20 sau #24 cu traverse de beton este cam ce s-ar folosi in Europa (si Romania) pe o magistrala.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: dr4qul4 on July 10, 2018, 02:08:12 PM
pretul de lista nu este intotdeauna si cel de achizitie. Discounturile ar trebui sa ajunga lejer la 25% la cantitatile necesare celor de la CFR.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: frunzaverde on July 10, 2018, 04:28:20 PM
Quote from: dr4qul4 on July 10, 2018, 02:08:12 PM
pretul de lista nu este intotdeauna si cel de achizitie. Discounturile ar trebui sa ajunga lejer la 25% la cantitatile necesare celor de la CFR.

Cuvantul cheie e necesare. Chestia e ca CFR n-are bani sa cumpere unul singur... De a stat restrictia de la Ram. Buciumeni 10 ani pana au scos-o. Acum sunt restrictii la Peris si Crivina de ani de zile, ca nu sunt bani de un macaz...

Pe 100/900 Bucuresti - Timisoara e dezastru inca si mai mare - a ajuns sa mearga trenurile Bucuresti - Timisoara cu restrictie la 15 km/h pe liniile directe (principale) in vreo 3 locuri si intr-un loc sa mearga cu 5 km/h pentru ca macazurile sunt atat de rupte incat la viteze mai mari deraiaza trenul...
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: dan tm on July 11, 2018, 10:08:18 AM
Quote from: dr4qul4 on July 10, 2018, 02:08:12 PM
pretul de lista nu este intotdeauna si cel de achizitie. Discounturile ar trebui sa ajunga lejer la 25% la cantitatile necesare celor de la CFR.

am gasit niste preturi de la Metrorex.
Acuma depinde si ce fel de schimbator vorbim la CFR,  probabil cele hidraulice cu inima mobila care se pun acuma pe coridorul IV sint mult mai scumpe.

http://www.metrorex.ro/Resurse/Achizitii%20publice/Contracte%20Exploatare/2016/Contract%20de%20furnizare%20nr%2062-12.05.2016%20-%20Aparate%20de%20cale%20piese%20.pdf
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: frunzaverde on July 12, 2018, 12:43:02 AM
^
Presupun ca nimeni nu pune schimbatoare bazate pe sina 49 cu viteza maxima pe directa 100 si in abatere 30 pe o magistrala.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: etravel on July 13, 2018, 04:06:04 PM
Cat ar trebui sa aiba in abatere pe magistrala? 60? 90?
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: rizzuh on July 13, 2018, 04:32:45 PM
A zis mai sus:

Quote from: frunzaverde on July 10, 2018, 01:49:17 PM
Cam la 150-200.000 euro bucata e un macaz de viteza in abatere (140-170 pe directa, 60-80 pe abatere).
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: etravel on July 13, 2018, 04:43:06 PM
Scuze, oboseala.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: tom_sawyer on July 22, 2018, 09:49:08 PM
Quote from: tom_sawyer on July 09, 2018, 08:50:55 PM
CFR Marfa a primit fonduri pentru un program de tip RO-LA

CFR Marfă primit 14 milioane de lei din Fondul pentru Mediu, pentru derularea unui program de tip RO-LA, prin care se stimulează trecerea transportului de marfă dinspre transportul rutier către calea ferată, în scopul reducerii emisiilor de dioxid de carbon de la autovehiculele de transport.
Operatorul  deţine 160 de vagoane specializate pentru transportul TIR-urilor pe calea ferată.

CFR Marfă anunță primul său transport RO-LA cu tiruri din Ucraina care traversează România pe ruta Dornești – Giurgiu, pentru a ajunge mai departe în Ruse. CFR Marfă urmează să lanseze un tren de acest tip pe ruta Curtici – Giurgiu Nord

Erată: Conform CFR SA, avizul pentru transport, solicitat în data de 19.07.2018, urmează să fie emis pe data de 23.07.2018 , pentru ca CFR Marfă să poată introduce trenul în circulație.

newsby.marianandrei.com (https://newsby.marianandrei.com/cfr-marfa-rola-giurgiu/)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: tom_sawyer on July 29, 2018, 10:28:35 PM
Compania naţională CFR Marfă este blocată - cu riscul tot mai mare de a fi chiar strivită - între două ansambluri de interese foarte puternice, unul de sorginte comunitară, celălalt cu o valoare strategică tot mai mare în contextul geopolitic actual al României, consideră Viorel Lucaci, specialist în transportul feroviar.

agerpres.ro (https://www.agerpres.ro/economic-intern/2018/07/29/cfr-marfa-blocata-cu-riscul-de-a-fi-chiar-strivita-intre-doua-ansambluri-de-interese-foarte-puternice-analiza--152477)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: vlad s on August 01, 2018, 05:19:25 PM
Le zice bine Lucaci asta dar pierde din vedere grupuletele care ar avea de castigat de pe urma falimentarii CFR Marfa
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: tom_sawyer on August 10, 2018, 03:28:44 PM
Ministrul Transporturilor: Criza vagoanelor de la CFR Călători frizează asasinatul economic. Voi sesiza procurorii

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a anunţat, vineri, că va sesiza procurorii pentru a investiga de ce s-a ajuns ca ,,din 1.200 de vagoane pe care CFR Călători ar trebui să le aibă în trafic, are doar 800 de vagoane" şi a apreciat că situaţia ,,frizează asasinatul economic".

,,Din 1.200 de vagoane pe care CFR Călători ar trebui să le aibă în trafic, are doar 800 de vagoane, deci lucrează cu două treimi din parcul său, lucru generat de nesusţinerea activităţilor de reparare a vagoanelor la ritmul corespunzător în anii trecuţi. La începutul mandatului meu, în ianuarie-februarie, am găsit 400 de vagoane şi jumătate din trenurile Săgeata Albastră, ansamblurile de zi, trase la gard. Pentru ca să le repunem în piaţă, am luat măsuri de repornire a unor licitaţii privind reparaţia acestor vagoane, pot să spun că azi avem semnate contracte însă este prea târziu pentru a produce efecte aşteptate anul acesta şi mai ales în sezonul de vârf", a declarat ministrul Transporturilor, într-un interviu la DCNews Live.

,,Pierdem şi nu pot să nu mă refer la faptul că responsabilităţile celor care au administrat interesele căii ferate, companiei de călători în anii trecuţi, frizează asasinatul economic, pur şi simplu. Să duci compania naţională de transport pasageri într-un deficit de 30% din capacitatea sa de transport este extrem de grav, şi acest lucru eu nici nu cred că a fost întâmplător, pentru că - spre exemplu - anul trecut, din 80 de milioane, nu au cheltuit aproape nimic pe reparaţii. Şi în răspunsul pe care l-am primit de la fostul manager mi-a explicat că nimeni nu se prezintă la licitaţiile de reparaţii, lucru absolut fals", a mai spus oficialul.

,,Am făcut evaluări interne şi am rezultate care mă îndreptăţesc să promovez, deşi nu îmi place lucrul acesta ca panaceu universal, să apelez la investigaţii profesioniste, din partea procurorilor, profesionişti zic, pentru a vedea despre ce este vorba. Iar managementul în care este inclus şi Consiliul de Administraţie al CFR Călători va beneficia, cu ghilimelele de rigoare, de o sesizare din partea mea către organele statului care să aibă abilităţile, calificarea şi prerogativele să facă investigaţii consistente în acest domeniu. Pentru că este prea puţin să spunem <Nu am cheltuit 80 de milioane, am făcut licitaţii, nu s-a prezentat nimeni, uite am pierdut o treime din parc>", a menţionat ministrul Transporturilor.

ZF (http://www.zf.ro/eveniment/ministrul-transporturilor-criza-vagoanelor-de-la-cfr-calatori-frizeaza-asasinatul-economic-voi-sesiza-procurorii-17403518)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on September 16, 2018, 10:27:42 AM
Un record negativ greu de depăşit: După 20 de ani de la divizarea CFR, sectorul feroviar are aceleaşi probleme

La data de 15 septembrie 1998 intra în vigoare o Hotărâre de Guvern care diviza CFR în mai multe companii feroviare (Infrastructură, Marfă, Călători, Administrare etc.), la recomandarea Băncii Mondiale. Problemele cu care se confruntă azi sectorul feroviar sunt aceleaşi ca în urmă cu 20 de ani.

Hotărârea de Guvern 581/1998 prevedea că prin societăţi comerciale rezultate din reorganizarea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române se înţelege C.F.R., Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători "C.F.R. Călători" - S.A., Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă "C.F.R. Marfă" - S.A., Societatea de Administrare Active Feroviare "S.A.A.F." - S.A. şi Societatea de Servicii de Management Feroviar "S.M.F." - S.A.

Capitalul social iniţial al C.F.R. era de 1.287,9 miliarde de lei (vechi) şi se constituia prin preluarea unei părţi din patrimoniul Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române, în baza balanţei de verificare şi a situaţiei patrimoniului, întocmite la data de 30 iunie 1998.

Deşi divizarea căilor ferate s-a făcut cu scopul de a reduce costurile de operare şi de a creşte rentabilitatea, după 20 de ani de activitate independentă, cele mai importante companii feroviare înregistrează pierderi de zeci de milioane de euro. Traficul de pasageri al companiei este mai mic cu 32%, iar în cazul CFR Marfă volumul de mărfuri transportate s-a redus cu 40%.

Cu toate acestea, experţii pe probleme feroviare de la Banca Mondială susţin că divizarea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române în 1998 a permis dezvoltarea unei industrii viabile a transporturilor feroviare de mărfuri (făcând referire la CFR Marfă), care deţine peste 50% din piaţa românească de transporturi feroviare de mărfuri.

,,Parametrii luaţi în considerare sunt nivelul serviciilor de infrastructură feroviară (restricţiile de viteză, vitezele permise, altele), sustenabilitatea financiară a companiilor feroviare, productivitatea muncii şi a bunurilor, performanţa costurilor de producţie, tendinţele contribuţiilor financiare guvernamentale pentru sector raportat la rezultatele obţinute, gradul de absorbţie a fondurilor europene, guvernanţa corporativă şi transparenţa şi accesul publicului la informaţii", potrivit Băncii Mondiale.

Dacă luăm în considerare indicatorul viteză medie a trenurilor, de 43 de kilometri pe oră anul trecut în cazul trenurilor de călători, nu s-ar putea spune că obiectivele reformei feroviare au fost atinse. Însă, în opinia oficialilor Băncii Mondiale, divizarea căilor ferate a făcut posibilă transparenţa în conturile financiare, iar problemele au devenit clare, argumentul fiind că în sistemele monolitice nu există aceeaşi transparenţă în transferurile de bani între companii şi între stat şi companii.

,,Problema căilor ferate române nu este cum au fost separate. Ea ţine de modul în care este elaborată şi finanţată politica privind căile ferate, cum este aleasă conducerea competentă şi câtă libertate primesc companiile să se gestioneze în mod comercial, fără interferenţe politice. De asemenea şi de cum sunt trase la răspundere companiile de proprietarul lor, statul", susţin oficialii Băncii Mondiale.

Reprezentanţii BM mai precizează că sistemul feroviar nu este neprofitabil din cauza numărului mare de companii feroviare care au apărut, ci ,,din cauza faptului că venitul disponibil pentru întreaga industrie a căilor ferate de pe piaţa românească nu este suficient pentru a plăti toate resursele din reţea, operaţiunile şi personalul din cadrul acestuia".

Şi în alte ţări europene, societăţile de stat de căi ferate au fost divizate în companii ce administrează infrastructura şi companii de operaţiuni (transport marfă şi călători) tot în vederea creşterii rentabilităţii. Diferenţa constă însă în faptul că nu există atât de multe subsidiare ca în România şi că aceste firme feroviare de stat funcţionează într-un holding.

ZF (https://www.zf.ro/auto/un-record-negativ-greu-de-depasit-dupa-20-de-ani-de-la-divizarea-cfr-sectorul-feroviar-are-aceleasi-probleme-17520979)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: frunzaverde on September 16, 2018, 10:25:11 PM
^
Sectorul feroviar are mai multe probleme. Transportul s-a prabusit cu 35-50%, vitezele s-au prabusit cu 50%, preturile pe container sunt mai mari decat erau in '99...

Iar Banca Mondiala, in loc sa taca dracu din gura, sau sa zica "bai, ne pare rau, tarile care nu si-au fragmentat sistemul feroviar pe reteta noastra, o duc bine, iar cele care au facut-o (noi, Argentina, Bulgaria, Columbia), ori sufera, ori nu mai au retea feroviara" spun ca au marit transparenta. Halal transparenta, cand Regiotrans are de plata 1 miliard jumate in subventii incasate pe fals, ca sa transporte aer de colo colo...

Au creat piata competitiva de marfa? Cu trei sferturi din tonaj carat in pierdere, cu cel mai mare actor privat daramand poduri pentru ca merge cu mecanici beti si fara Indusi, si cu cel mai profitabil actor privat spunand ca vrea sa iasa din piata ca nu poate merge nici cu ludmile sovietice profitabil la 19 km/h...

Au creat o incalcitura de mate cu de 4-5 ori mai multi sefi si personal administrativ ca in 1999, si cu jumatate din personalul operativ. Au creat o incalcitura de mate in care nu mai poti lua locomotiva de la calatori sa traga marfa noaptea, ca-s companii diferite, si iti trebuie de doua ori numarul de locomotive si mecanici pentru aceiasi slujba...

As vrea sa-mi spuna boul sef de la BM cum panoul 2 e mai transparent ca panoul 1:

(https://i.imgur.com/Sbli8Cv.jpg)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Xenos on September 16, 2018, 10:32:06 PM
Lipsa aproape totală a investițiilor elementare, lipsa viziunii...
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: carutasul on September 16, 2018, 10:41:00 PM
Și totuși am impresia că principala problemă e de fapt megalomania celor de la infrastructură, restul ar fi oarecum secundare....
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: frunzaverde on September 16, 2018, 11:25:31 PM
Quote from: carutasul on September 16, 2018, 10:41:00 PM
Și totuși am impresia că principala problemă e de fapt megalomania celor de la infrastructură, restul ar fi oarecum secundare....

Sunt multe cauze pentru dezastru... Megalomania e o proportie mare din dezastru; perfect adevarat. Chestia e ca poate daca "reforma" BM ar fi permis ca statul sa aloce bani pentru subventii direct la CFR Infrastructura, nu ar fi castigat gasca "megalomana" in fata gastii de bun simt.

Din 2000 pana in 2008, CFR Infrastructura nu avea mecanism sa primeasca subventii de la guvern - toti banii intrau "pe sus" (pe la OTF) si ideea e ca infrastructura ar fi trebuit finantata din trickle down-ul din TUI. Singurii bani de la guvern erau banii pentru reconstructii si lucrari mari de capital; asa ca gasca megalomana, in zilele alea de inceput (2000-2008) a CFR, a avut painea, cutitul, sarea si piperul pentru a castiga lupta in fata gastilor rezonabile.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: carutasul on September 17, 2018, 11:27:57 AM
Mi se pare că dacă infrasructura nu poate fi întreținută din TUI ( nu extinsă, păstrată în stare de funcționare, inclusiv RK-uri) ceva e greșit...
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: vancouver on September 17, 2018, 12:17:20 PM
Pe rutier rovigneta acopera costurile de intretinere (incl. reabilitari) pe A+DN? Daca nu, atunci de ce la CF sa fie altfel?
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: carutasul on September 17, 2018, 12:21:32 PM
Bun, atunci e necesar să o poți finanța de la buget. Ori una ori alta. Ori o declari utilitate publică și e de la buget, ori e companie și se finanțează din ce produce. Aș putea zice de ce e altfel decât drumurile , dar n-are importanță asta.  Important e că trebuie să aibă posibilitatea să se susțină. Acum, că ei fac cheltuieli aberante și intră în faliment, se prea poate, dar teoretic trebuie să poată funcționa bine. Pentru că altfel se va întâmpla ceea ce e de așteptat: toți știu că e în faliment, așa că oricum nimănui n-o să-i mai pese, și e rațional :)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: vancouver on September 17, 2018, 02:38:50 PM
Nu prea inteleg cine e in faliment? CFR SA? CFR SA are printre altele ca sursa de finantare bugetul de stat si nu are cum sa intre in concurenta cu alte firme sau companii, sunt singurii care au in grija / intretin / construiesc calea ferata pe rutele principale. Da, e o aberatie ca CFR este o companie cu "SA" la urma. Pentru ca evident nu are cum sa dea faliment si e aberant si sa faca profit. La fel ca si CNAIR. Posibil sa fie doar un artificiu, astfel ca cei din "companie" sa-si poata decide singuri salarii / privilegii, fara sa fie declarati bugetari. Desi evident sunt bugetari.

Dar sa nu confundam CFR SA cu CFR Calatori sau cu CFR Marfa, care chiar pot da faliment, cel putin in modul in care e reglementata piata acum. De asemenea pot avea profit.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: rizzuh on September 17, 2018, 02:41:55 PM
Quote from: frunzaverde on September 16, 2018, 10:25:11 PMiar cele care au facut-o (noi, Argentina, Bulgaria, Columbia)

Nu s-a intamplat acelasi lucru si in UK (cu Railtrack si Network Rail) si in Franta (SNCF Infra, RFF si SNCF Reseau)?
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: carutasul on September 17, 2018, 02:58:18 PM
Mă refer strict la CFR infrastructură. Știu, nu e în faliment, dar atâta vreme cât intrările sunt mai mici decât ieșirile este pe drumul cel bun :)  Deocamdată mie mi se pare în stadiul de autocanibalizare; toate companiile de stat au trecut prin asta în anii '90. Acum nu știu care e situația lor financiară exactă, știu doar că nu își pot întreține rețeaua. Discuția era ( cel puțin din partea mea) strict pe tema acestei gestiuni: este incapacitatea asta incompetență sau este "by design" . Pentru că dacă TUI-ul nu acoperă întreținerea rețelei, și nici nu ai o alocare de la buget care să echilibreze situația, mie mi se pare că ar fi cam "by design". Eu ceea ce ziceam este că ( șî am văzut asta în practică) atunci când oamenii știu că o companie e "pe copcă" deja încep să contribuie și ei la prăbușirea acesteia, pentru că "oricum nu mai contează". Ce contează că mai fur eu un șurub, mai dau un tun de 10 milioane etc (fiecare după posibilități) , dacă oricum se alege praful? :)
Despre CFR Marfă sau CFR Călători îți zic sincer că nu prea îmi pasă. Companiile astea sunt evident sabotate din interior în favoarea concurenților, dar transportul feroviar nu moare o dată cu ele. Dar cu CFR infrastructură... chiar moare...
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: thinker on September 17, 2018, 04:06:58 PM
buna intrebare cu TUI.
Oare are pe undeva CFR cat incaseaza pe fiecare sectie din taxa sa stie care sunt prioritatile?
Probabil ar trebui sa aiba. Dar taxa nu e prea mult, situatia ar trebui pentru a prioritizeza investitiile.


Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: vancouver on September 17, 2018, 06:27:20 PM
CFR SA, nu CFR Infrastructura. Si nu are cum sa dea faliment. Ei nu au un obiect de activitate pe care lipsa finantarii sa-l afecteze. Activitatea lor este intretinerea. Fac atat cat le permite bugetul. Daca au mai mult, fac mai mult. Daca au mai putin fac mai putin. Cum pe moment fondurile de la buget se duc prioritar catre satisfacerea directa a sumelor necesare pentru pensii si salarii, rezulta ca banii de intretinere sunt numarati. Singura exceptie sunt fondurile europene pentru coridoarele principale.

Proportional cu banii care vin la CFR SA este starea cailor ferate. Nu duce nimic spre faliment. E o confuzie. CFR SA nu este o companie, este, cum am spus, doar un artificiu ca directorii sa-si poata decide singuri primele si salariile. Adica o mizerie stil mafie de stat din Romania. In rest nu e nici o companie, e doar o parte a MT, care se ocupa de intretinere cai ferate.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: carutasul on September 17, 2018, 07:35:34 PM
Păi și atunci ce înseamnă SA? :)
Oricum, am înțeles ce spui și cred că și tu ai înțeles ce vreau să zic, că trebuie să existe o balanță și după părerea mea ea trebuie să vină din TUI, că altfel e anormal. La CFR nu e totuși ca la drumuri, acolo mai ocolești o groapă, mai mergi și pe pietriș. La CFR e cu 1 și zero, când pică podul de peste Argeș nu mai ai tren la Giurgiu ( că ăla prin Videle nu se poate numi "legătură" , e doar ca să spui că nu e întrerupt. Sau Craiova prin Piatra-Olt. Astea sunt glume)  Din păcate nu ei ajung în faliment, ci transportatorii, pentru că la un moment dat ajung să nu mai aibă pe unde să transporte. Sau o să se bată toți în prețuri pe Brasov-Constanța ceea ce e tot aia :)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on September 29, 2018, 08:00:40 AM
Lucian Blaga, noul director al Autoritatii de Siguranta Feroviara Romana

Acesta il va inlocui la conducerea ASFR pe Dan Marcel Barbut, printr-un Ordin al Ministrului Transporturilor, Lucian Sova. Ordinul de numire in functie a intrat in vigoare incepand de astazi, 28 septembrie 2018. Anterior noii numiri, Lucian Blaga a activat ca sef al Serviciului Control Siguranta Circulatiei, Audit din cadrul ASFR.

Autoritatea de Siguranta Feroviara Romana este un organism independent din punct de vedere functional si decizional, care functioneaza in cadrul Autoritatii Feroviare Romane (AFER), in conditiile legii. ASFR este independenta in ceea ce priveste organizarea, structura juridica si procesul decizional fata de orice operator de transport feroviar, administrator de infrastructura feroviara, solicitant si entitate achizitoare, potrivit legii. Printre atributiile principale ale ASFR se numara autorizarea punerii in funcţiune si a introducerii in circulatie a unui material rulant nou sau modificat substantial, care inca nu este acoperit de o Specificatie Tehnica de Interoperabilitate (STI).

ClubFeroviar.ro (https://clubferoviar.ro/lucian-blaga-noul-director-al-autoritatii-de-siguranta-feroviara-romana/)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: thinker on October 09, 2018, 09:57:51 AM
CFR Marfa - pierderi de 232 mil lei la venituri de 761 mil lei.
Oare cat o sa mai piarda aceasta companie, cati ani o sa tot plateasca sau compenseze de la buget pierderile?

https://romanialibera.ro/economie/cfr-marfa-estimeaza-pierderi-de-2326-milioane-lei-in-acest-an-755816
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: tom_sawyer on October 17, 2018, 08:07:30 PM
CFR Marfă riscă falimentul dacă investigația Comisiei Europene indică un ajutor de stat ilegal, spune un oficial al Consiliului Concurenței

CFR Marfă va pierde o cotă importantă de piaţă şi ar putea intra chiar în faliment, în cazul în care Comisia Europeană constată, în urma investigaţiei pe care o derulează, că operatorul feroviar a primit ajutor de stat ilegal, a declarat, miercuri, Vasile Şeclăman, director al Direcţiei de Supraveghere Feroviară din cadrul Consiliului Concurenţei, citat de Agerpres.

"Din informaţiile pe care le am, dacă este declarat ajutor de stat ilegal, CFR Marfă va fi nevoită să returneze suma şi acest lucru înseamnă o anumită greutate în activitatea pe care o va avea de atunci încolo şi poate duce chiar la pierderea unei cote importante de piaţă şi, să sperăm, că nu la faliment. Aici depinde foarte mult de managementul care se va aplica în condiţiile în care ajutorul de stat va fi declarat ilegal", a spus el, prezent la o conferinţă pe teme de profil.

"Oricum va pierde din cota de piaţă pe care o are acum, de circa 36%, care se va duce către ceilalţi competitori. Pe piaţă sunt înregistraţi 22 de operatori feroviari de marfă, din care au funcţionat în perioada 2016 - 2017 un număr de 17 companii. Cinci dintre acestea au cotă de piaţă de peste 3%, iar principalul competitor al CFR Marfă este GFR, din grupul Grampet", a adăugat reprezentantul Consiliului.

Comisia Europeană a lansat, la jumătatea lunii decembrie 2017, o investigaţie aprofundată pentru a determina dacă stingerea de către statul român a datoriilor operatorului de transport feroviar de marfă CFR Marfă şi necolectarea datoriilor companiei i-au conferit acesteia un avantaj neloial, cu încălcarea normelor UE privind ajutoarele de stat.

În iunie, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, spune că, din informaţiile sale, soluţia va fi nefavorabilă companiei feroviare româneşti.

hotnews.ro (https://monitorizari.hotnews.ro/stiri-infrastructura_articole-22762784-cfr-marf-risc-falimentul-dac-investiga-comisiei-europene-indic-ajutor-stat-ilegal-spune-oficial-consiliului-concuren.htm)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: thinker on October 21, 2018, 06:47:23 PM
Pai daca ai o piata concurentiala si tu ajuti una din companii asta e. Companie care cu tot ajutorul, tot in pierdere merge.  >:( 
Acum cine o sa o ia mult mai ieftin fata de privatizarea precedenta? 

Romania daca privatiza in 90 si 91 numai cateva ramuri era departe. Asa a dat mai pe degeaba tot in anii 2000.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: carutasul on October 22, 2018, 10:53:18 PM
Sunt 100% de acord cu afirmația. Aș mai avea o observație: unii din colegi sunt de părere că în cazul CFR nu era necesară privatizarea. Cred că putea merge și varianta asta cumva. Dar dacă tot te-ai apucat de privatizare, fă-o ca lumea. Așa ca la noi e cel mai rău, e un fel de haide să haidem, vorba unui realizator de radio, nici așa nici așa, adică ăia de stat sunt mai cu moț, ceilalți sunt tolerați, dar doar dacă au destule "grade" pe umeri, ca să poată colabora la căpușare...
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Neufunk on October 22, 2018, 11:04:33 PM
Printre altele cred ca inclusiv spargerea CFR a fost daunatoare tuturor urmasilor. Compania trebuia reorganizata din interior, dar nu sparta.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: thinker on October 23, 2018, 02:47:02 PM
Ca monopol se stat, CFR (infrastructura+marfa+calatori+ comunicatii+turism+etc) ar fi avut astazi 200.000 de angajati sau chiar 300.000 de angajati pe pile de la cei aproximativ 110.000 in 1990.
Cine ar fi platit pentru toti acestia?  :lol: 
Cate companii s-au reorgaizat eficient sub mana maiastra a statului? Avem exemple?  Privatizata fara divizare nu ar fi fost posibila.

Da ar fi mers si logica asta sa nu fi fost sparta, dar asta intr-o tara normala in care ar fi functionat destul de bine si privatizarea. In tara noastra si cu istoria din 1990, nu ar fi functionat, de fapt nu functioneaza.

Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Neufunk on October 23, 2018, 06:05:04 PM
Cine a zis ceva de monopol de stat? Statul ar fi trebuit sa dezvolte un mecanism legislativ prin care sa oblige CFR sa-si inchirieze infrastructura catre alti operatori, la preturi stabilite tot de stat.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: thinker on October 23, 2018, 09:11:16 PM
si statul nu isi plateste lui insusi si atunci unde msi e concurenta? a, asta se intampla deja, nu? Da obligi sa inchirieze, dar circula cand e loc si prioritizeaza, si poate considera ca nu e prioritar.

pai CFR de pana in 1990 scontinea si actualul CFR SA , companie care administreaza calea ferata, cu poduri, linie ferata, terenul de sub ea, care se ocupa de mentenanta acesteia, de semnalizare etc.  Deci nu puteai sa nu fragmentezi aceast colos, si fragmentarea a fost dureroasa, ca a trebuit impartit patrimoniu, oameni, etc. Daca aceasa parte ramanea in acest colos, nu putea sa intre nici o locomotiva sau vagon in tara fara acceptul lui, deci de unde concurenta, monoplol de stat natural.

In rest ca marfa+ calatori impreuna sau separat tot cu minus da, conteaza mai putin, nu destul sa le faca cu adevarat performante.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on October 24, 2018, 07:27:12 AM
Cerere de insolvența a CFR Marfă la Ministerul Transporturilor

Conducerea compania de infrastructură feroviară CFR SA, creditoare a CFR Marfă cu aproximativ 800 milioane lei, a propus Consiliului de Administrație al CFR SA declanșarea cererii de insolvență a CFR Marfă. Norocul CFR Marfă este că acest punct a fost retras de pe ordinea de zi a unei ședințe a Consiliului de Administrație al CFR SA. Cererea ar fi fost făcută în urmă cu aproximativ două săptămâni, însă norocul CFR Marfă a fost acela că membrii Consiliului de Administrație ai CFR SA nu ar fi fost de acord. CFR SA, societate care la rândul ei nu se află într-o stare economică prea bună, cu venituri în scădere, are de recuperat de la CFR Marfă debite de aproximativ 800 milioane lei.

Oficiali din domeniul feroviar au declarat pentru Digi24.ro că decizia a fost respinsă deoarece nu ar fi fost parcurși toți pașii necesari, înainte de deschiderea insolvenței. Acești pași ar putea fi negocieri și grafice de rambursare a datoriilor, sechestru pe unele active, etc, au explicat oficialii. O astfel de decizie nu ar fi văzută prea bine inclusiv de către Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, al cărui mandat ministerial se află în dezbaterea partidului de guvernământ în ipoteza unei posibile remanieri.

Însă, pași concreși în vederea recuperării creanțelor sunt ceruți de către Curtea de Conturi. Instituția de control cere dovezi că CFR SA a făcut tot ce îi stă în putință pentru a își recupoera banii de la CFR Marfă. CFR Marfă, la fel ca oricare alt operator feroviar, plătește către CFR SA o taxă de utilizare a căii ferate, similară vinietei rutiere, numită TUI (Taxa de Utilizare a Infrastructurii). Oficiali ai industriei feroviare avertizează că în curând bugetul CFR SA ar putea intra pe minus din cauza veniturilor din ce în ce mai mici obținute din TUI dar și a micșorării subvențiilor de la bugetul de stat.

Digi24 (https://www.digi24.ro/stiri/economie/companii/discutii-in-ministerul-transporturilor-a-fost-propusa-insolventa-cfr-marfa-1018695)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: carutasul on October 24, 2018, 01:51:14 PM
Ar fi amuzant ca CFR Marfă să intre în faliment și să o cumpere principalul creditor, CFR infrastructură :)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: dan tm on October 24, 2018, 02:59:26 PM
Ar fi interesant, mai ales ca CFR Marfa are inmatricularea noua cu sigla RO CFR.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: thinker on October 25, 2018, 08:22:00 AM
Ar fi amuzant si interesant daca ar fi legal asa ceva  :D
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on February 02, 2019, 08:00:57 AM
BUGET 2019 Ajutoare de stat și în transporturi: Guvernul majorează capitalul Metrorex și CFR Călători

Guvernul vrea să majoreze cu 180 milioane lei capitalul social al Metrorex și cu 150 milioane lei pe cel al CFR Călători, sumele respective urmând să fie virate în conturile celor două companii de stat după parcurgerea procedurilor legale în domeniul ajutorului de stat, se arată în proiectul de lege privind bugetul de stat pe 2019. La CFR Călători, cei 150 milioane lei vor fi virați de către Ministerul Transporturilor "într-un cont de disponibil deschis la Trezoreria Statului și se utilizează cu condiția ca Ministerul Transporturilor să își asume subcompensarea, iar suma alocată să se încadreze în cuantumul compensării calculat potrivit legislației în vigoare", stipulează draftul de act normativ.

Termenul "subcompensare" se referă la alocarea de către stat, sub formă de subvenții de la buget pentru asigurarea serviciului public de transport feroviar, a unor sume mai mici decât cele necesare potrivit legislației în vigoare.

Profit.ro (https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/buget-2019-ajutoare-de-stat-si-in-transporturi-guvernul-majoreaza-capitalul-metrorex-si-cfr-calatori-18836289)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on February 14, 2019, 06:36:17 AM
Un consilier de stat din aparatul premierului, numit director general al CFR SA

Un consilier de stat din aparatul premierului Viorica Dăncilă, Costin Mihalache, a fost numit, miercuri, în funcţia de director general al companiei de stat care administrează reţeaua de căi ferate din România, CFR SA. Mihalache îl inlocuieşte pe Ion Gavrilă, al cărui mandat a expirat. Mihalache a ocupat, din martie 2018 până în prezent, funcţia de consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Viorica Dăncilă. Din mai 2018, el a ocupat şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). În perioada noiembrie 2015 – martie 2018, el a fost consilier în cadrul CFR Electrificare SA. În intervalul martie 2015 – iunie 2017, Mihalache a fost membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica şi în Comitetul de Securitate Energetică. În 1994, el a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Poliţie Alexandru Ioan Cuza din Bucureşti.

Adevarul (https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/un-consilier-stat-aparatul-premierului-numit-director-general-cfr-sa-1_5c6440a8445219c57e1a037a/index.html)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on February 20, 2019, 11:47:32 AM
Noi membri, numiti provizoriu, in Consiliul de Administratie al CFR SA

Laura Garla, Director Economic in cadrul Ministerului Transporturilor, Costin Mihalache, directorul general al CFR SA, Silvia Barbulescu, Director Direcția Achiztii Publice din cadrul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) si Elena Teodoru, sef serviciu Contencios din cadrul societatii Transelectrica sunt, incepand cu 18 februarie, noii membri ai Consiliului de Administratie al CFR SA. Dintre vechii membri ai Consiliului de Administratie a ramas in functie Marius Pitigoi, acesta ocupand postul inca din 2015. Noii membri au fost numiti provizoriu, pe o perioada de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii mandatului cu inca doua luni, conform legii in vigoare.

ClubFeroviar.ro (https://clubferoviar.ro/noi-membri-numiti-provizoriu-in-consiliul-de-administratie-al-cfr-sa/)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on April 01, 2019, 10:21:45 AM
Valentin Dorobanțu revine la conducerea CFR Călători

Valentin Dorobanțu la CFR CălătoriValentin Dorobanțu revine ca director general al CFR Călători, după ce în ultima perioadă a ocupat funcția de director general adjunct al CFR SA, responsabil cu investițiile. Valentin Dorobanțu, este absolvent al Universității Politehnice București – Facultatea de Transporturi, master în Logistică Transporturi. El a absolvit și Academia de Studii Economice – Facultatea de Comerț. De-a lungul carierei, desfășurată în întregime în sistemul feroviar, Dorobanțu a ocupat mai multe posturi de conducere în cadrul CFR SA, Autoritatea Feroviară Română (AFER) și CFR Călători.

Pe 23 martie 2018 el a fost numit director general adjunct al CFR SA, responsabil cu investițiile. Acum, Valentin Dorobanțu la CFR Călători îi urmează în funcția de director general lui Leon Bărbulescu, căruia nu i-a mai fost prelungit interimatul. El a reușit să-l enerveze pe ministrul Răzvan Cuc, după ce i-a răspuns unui reporter că l-a trezit din somn și a bagatelizat cele două deraieri care avuseseră loc cu câteva ore înainte.

ClubFeroviar.ro (https://clubferoviar.ro/valentin-dorobantu-la-cfr-calatori/)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on April 01, 2019, 10:22:40 AM
Constantin Axinia este noul director general al CFR SA

Constantin Axinia la CFRConstantin Axinia este noul director general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, gestionarul infrastructurii feroviare din România. Postul de director general al companiei era vacant de la data de 1 martie, după demisia lui Costin Mihalache, care a fost numit șeful Cancelariei Primului Ministru Viorica Dăncilă. Absolvent al Academiei de Poliție, Mihalache fusese numit director general al CFR SA pe 13 februarie, în locul lui Ion Gavrilă.

Detalii pe ClubFeroviar.ro (https://clubferoviar.ro/breaking-constantin-axinia-este-noul-director-general-al-cfr-sa/)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Ionut on April 21, 2019, 09:23:30 AM
EXCLUSIV Proiectul de BVC CFR Călători pe 2019. Subvenție mai mică, mai multe vagoane modernizate

Subvenția pentru transportul feroviar de călători primită în acest an va fi mai redusă cu 5,22% față de 2018, reiese din proiectul de BVC CFR Călători pe 2019, obținut în exclusivitate de Club Feroviar. În cifre absolute, se constată o diminuare cu aproape 56 milioane de lei comparativ cu anul precedent, de la 1,071 miliarde de lei la 1,015 miliarde. Totalul veniturilor prevăzute în BVC CFR Călători pe 2019 este și el mai mic cu 1,25% față de 2018, în cifre absolute diferența fiind de 27,1 milioane de lei. Dacă anul trecut execuția veniturilor a arătat un total de 2,163 miliarde de lei, acum valoarea este estimată la 2,136 miliarde lei. În consecință, scad cu 26,63 milioane de lei și veniturile din exploatare.

Un mic avans, de 3,17%, se constată în ceea ce privește veniturile din transportul de călători, care vor ajunge în acest an la 918 milioane de lei, comparativ cu 889,8 milioane de lei, cât a fost execuția bugetară a anului precedent. În creștere, cu 4,68%, sunt și veniturile din traficul internațional, care se estimează că în acest an vor ajunge la 30 milioane de lei. O creștere spectaculoasă, de 3.673,58%, o vor înregistra veniturile din vânzări de active. Ce-i drept, acestea au fost anul trecut la un nivel modic, de numai 53.000 de lei, iar în proiectul pe 2019 sunt prevăzuți două milioane de lei. Veniturile din închirierea spațiilor rămân relativ constante (creștere de doar 1,25%), până la nivelul de 5,5 milioane de lei.

Detalii pe ClubFeroviar.ro (https://clubferoviar.ro/bvc-cfr-calatori-pe-2019/)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: GDPR on May 06, 2019, 03:11:36 PM
Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 al Companiei Naţionale de Căi Ferate ,,C.F.R." – S.A. (http://mt.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/2435-hg03052019de-2) a fost publicat vineri pe site-ul MT.

SURSE DE FINANŢARE A INVESTIŢIILOR: 2,408,195.35 mii lei
din care Alocaţii de la buget: 360,000 mii lei

Din pacate, anul asta au publicat doar anexa centralizatoare, asa ca nu se stie daca exista modificari la alocarile bugetare pe fiecare obiectiv de investitii in parte.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: GDPR on May 31, 2019, 12:02:49 AM
In sedinta de Guvern de azi s-a adoptat HOTĂRÂREA privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2019 al Companiei Naționale de Căi Ferate "C.F.R."- S.A.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Balto on October 14, 2019, 03:42:31 PM
Marius Chiper revine la conducerea CFR SA, în locul lui Constantin Axinia

Membrii CA au decis revocarea mandatului actualului director general al companiei, Constantin Axinia, și readucerea pe această poziție a lui Marius Chiper.
Ministrul în funcție al Transporturilor, Răzvan Cuc, i-a reproșat lui Constantin Axinia lipsa de acțiune în ceea ce privește restructurarea CNCF CFR SA. Axinia a fost numit director general al CFR SA pe 25 martie. El a mai condus compania în perioada 2006-2007. Apoi, în intervalul ianuarie – octombrie 2009, Constantin Axinia a fost subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor, responsabil cu coordonarea sectorului feroviar.

clubferoviar.ro (https://clubferoviar.ro/breaking-marius-chiper-revine-la-conducerea-cfr-sa-in-locul-lui-constantin-axinia/)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: voicul on October 14, 2019, 07:07:55 PM
Cuc asta ar face orice doar sa incalce vreo 3 legi si sa pagubeasca statul !!!

Directorul CFR SA, demis de Cuc pe ultima sută de metri. Acesta ar fi refuzat să semneze un contract de sute de milioane de euro

Consiliul de Administraţie al CFR SA l-a demis din funcţia de director general pe Constantin Axinia. Acesta a declarat pentru Mediafax că motivul demiterii sale este refuzul de a semna un contract de investiţii în valoare de sute de milioane de euro.

"Domnul ministru mi-a spus să fac ceva şi nu am făcut: de semnat un contract fără să aştept o hotărâre a instanţei definitivă, ca să pot semna un contract. Pe legislaţie puteam să semnez contractul, dar intram sub incidenţa unei alte legi care spunea că dacă instanţa superioară anulează hotărârea de tribunal voi fi pasibil de o amendă cuprinsă între 1-3% din valoarea contractului", a spus Axinia, care a adăugat că valoarea contractului este "de câteva sute de milioane de euro".

Restul:
https://www.digi24.ro/stiri/economie/transporturi/directorul-cfr-sa-demis-pentru-ca-ar-fi-refuzat-sa-semneze-un-contract-de-sute-de-milioane-de-euro-1201058
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: razvan96 on October 14, 2019, 07:25:38 PM
NU se incalca nicio lege.Dar e corect si ce zice Axinia, Cuc putea sa rezolve problema asta a contestatiilor in 7 luni de mandat sau cat a avut si dupa el a ramas doar un proiect de Ordonanta pe circuitul de avizare.Adica nimic, ca dupa ce se schimba Guvernul trebuie sa o iei de la capat cu avizarea.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Xenos on October 14, 2019, 09:23:58 PM
Performant Cuc, a schimbat singurul director de la CFR Infra care a mai urnit câte ceva (modest, după buget) pe partea de reparații de linii, ridicare de restricții etc.
Bine că zboară în curând, dar pagubele colaterale de ultim moment par a fi mari, vezi și povestea cu chinezăria (PPP).
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: frunzaverde on October 14, 2019, 10:06:19 PM
Axinia n-a urnit nimic, sa fim seriosi...
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Xenos on October 15, 2019, 08:33:54 AM
Am avut vreun director bun la CFR Infra în deceniile astea? :)

La CFR Călători părea să fi fost Iosif Szentes, dar a fost, evident, zburat rapid.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: TibiV on October 18, 2019, 04:46:41 AM
CFR SA execută silit CFR Marfă

Gestionarul infrastructurii feroviare a deschis miercuri o acțiune la Judecătoria Sectorului 1 din București în care cere încuviințare pentru executarea silită a CFR Marfă.

Acțiunea vine la o săptămână după ce Constantin Axinia, la acel moment director general, amenința cu executarea silită a transportatorului național feroviar de mărfuri. Dosarul menționat deschis la secția civilă a Judecătoriei indicate menționează calitatea de ,,creditor" pentru CFR SA și de ,,debitor" pentru CFR Marfă, obiectul acțiunii fiind ,,încuviințare executare silită". Situl de internet al instanțelor de judecată nu menționează și sumele pentru care se face executarea silită, însă recent Constantin Axinia director general al CFR SA la acel moment menționa datorii de aproximativ un miliard de lei ale operatorului de marfă către CFR SA, reprezentând TUI neplătit.

CFR SA va executa silit CFR Călători şi CFR Marfă dacă nu îşi vor achita datoriile provenite din neplata taxei de utilizare a infrastructurii (TUI), care se ridică la 180 de milioane de lei şi, respectiv, un miliard de lei, a declarat acum o săptămână Constantin Axinia, după deschiderea evenimentului Zilele Feroviare 2019.

"CFR Călători are o datorie de 180 de milioane de lei care creşte pe măsură ce trece timpul, iar CFR Marfă are o datorie de un miliard de lei. Am făcut notificări, mi-au plătit ceva din urmă, dar îi vor executa silit. Eu le-am înaintat câte un document în care le-am prezentat situaţia financiară a căii ferate române, că noi de la Infrastructură nu mai dorim să fim o bancă fără dobândă şi nu putem să subvenţionăm CFR Călători şi CFR Marfă, creându-ne un gol. Dacă ei au pierderi i-am rugat să nu le transfere către Infrastructură", a spus Axinia.

Potrivit acestuia, datoria CFR Călători este "o gaură imensă" în bugetul companiei, în condiţiile în care aceste datorii au fost folosite la construirea bugetului în special pe fonduri proprii.

"CFR Călători are o datorie de 180 de milioane de lei şi este o gaură imensă în bugetul nostru, pentru că aceşti bani noi i-am planificat încă de la începutul anului când am construit bugetul companiei şi mai ales pe partea de fonduri proprii. Aceste fonduri sunt în exclusivitate pentru achiziţionarea de materiale şi servicii pentru buna funcţionare a căii ferate. Mă refer la servicii de mentenanţă pentru ridicarea restricţiilor de viteză, cumpărarea de aparate de cale, şine şi traverse ca să înlocuim pe cele care sunt rele şi reabilitarea unor poduri care nu au fost cuprinse în planul de reabilitare", a precizat şeful CFR SA.

Constantin Axinia a precizat că, din încasările de la ceilalţi operatori de marfă, exclusiv CFR Călători, s-a reuşit ridicarea a mai mult de jumătate dintre cele 490 de restricţii de viteză existente la începutul anului.

"Din resursele pe care le-am avut încasând de la ceilalţi operatori feroviari de marfă şi de călători exclusiv CFR Călători am reuşit să ridicăm aceste restricţii de viteză. Dar aceasta nu este suficient. Ne aşteaptă la uşă nişte echipamente care vor veni din Franţa, adică utilaje pentru mentenanţa căii ferate care costă în jur de 60 de milioane de lei şi începem să facem plata. Trebuie să facem plata pentru şina de cale ferată, trebuie să facem plata pentru schimbătoare de cale ferată şi mă tot gândesc de unde să fac rost. Mai mult de atât, începând cu 1 septembrie, s-a majorat salariul la calea ferată cu 15% şi trebuie să asigur fondurile necesare pentru plata salariilor. În plus, am promis că la fiecare am să le acord o clasă de salarizare sau o mărire salarială, alta decât cea de 15%, pentru performanţă şi trebuie să mă ţin de cuvânt pentru că am oameni care au performat, care au făcut siguranţa feroviară în sensul că am oprit unele evenimente de cale ferată prin munca lor", a arătat el.

Propunerea CFR pentru CFR Marfă
În ceea ce priveşte CFR Marfă, Axinia a susţinut că le-a propus o variantă pentru reducerea sau compensarea datoriei de un miliard de lei. "Eu am propus o variantă pentru CFR Marfă de a ajuta această companie: să-mi dea în banii ăştia nişte active ca să pot ajuta CFR Marfă în sensul de a nu fi executat de altcineva – vagoane, locomotive, terminale. Există un plan. Îmi voi dezvolta un departament de marfă în care vor exista vagoane şi locomotive apte de circulaţie. Cu o parte din vagoane şi locomotive îmi voi face propriul meu transport tehnologic. Ca un fel de holding. În momentul în care statul român va considera că are nevoie să creeze o altă 'Marfă' poate să dea dispoziţie, prin lege, ca aceste locomotive şi vagoane de la Infrastructură care au fost luate de la Marfă să creeze o altă societate de marfă", a menţionat el.

https://clubferoviar.ro/cfr-sa-executa-silit-cfr-marfa/ (https://clubferoviar.ro/cfr-sa-executa-silit-cfr-marfa/)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: rota on October 18, 2019, 02:30:17 PM
Chiper (CFR): Suntem îndreptăţiţi să semnăm contractul pentru tronsonul Braşov-Sighişoara, deoarece pierdem finanţarea de 800 de milioane de euro

Marius Chiper a susţinut că din punct de vedere legal, respectiv al legislaţiei achiziţiilor publice, CFR SA poate semna contractul.

Sursa (https://www.agerpres.ro/economic-intern/2019/10/18/chiper-cfr-suntem-indreptatiti-sa-semnam-contractul-pentru-tronsonul-brasov-sighisoara-deoarece-pierdem-finantarea-de-800-de-milioane-de-euro--387694?fbclid=IwAR20kHcenmkhEv016Udf1fSK1VgwLv4Ym0CK3WUDgrj4VjPtdFauD2GVIMA)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: alecu26 on October 18, 2019, 02:44:11 PM
Interesanta alegere de cuvinte. Nu a zis ca semneaza sau a semnat...sau sigur va semna. Plus ca a asit si un argument in favoarea lui...sa nu piarda bani europeni. Parca vrea sa testeze niste reactii de la ceva institutii.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: TibiV on January 23, 2020, 12:08:41 PM
http://www.romania-actualitati.ro/dan_costescu_numit_director_general_la_cfr_calatori-134367 (http://www.romania-actualitati.ro/dan_costescu_numit_director_general_la_cfr_calatori-134367)

Dan Costescu, fost ministru al Transporturilor, numit Director General la CFR Călători

Costescu pentru RRA : Creșterea numărului de vagoane de la 850 la 1000 și introducerea trenurilor Inter City

Dan Costescu, fost ministru al Transporturilor în Guvernul Cioloș a fost numit, astăzi, Director General al Companiei CFR Călători după ce, Consilul de Administrație nu a mai prelungit mandatul fostului director, Valentin Dorobanțu.

Noul șef al transportatorului feroviar de stat a precizat pentru RRA că, printre obiectivele mandatului sunt creșterea parcului de material rulant de la 850 la 1000 de vagoane și  introducerea unor trenuri Inter City pe tronsoanele feroviare reabilitate.

Dan Costescu, cu o bogată experiență în zona feroviară a mai ocupat și funcția de Director General al Companiei CFR Infrastructură.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: RaduG on January 19, 2021, 07:08:35 PM
Premierul Câțu a anunțat restructurarea CFR (n-a specificat care), min 27:
https://www.facebook.com/watch/live/?v=269323377944258&ref=notif&notif_id=1611073266504086&notif_t=live_video
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: mirceaVRo on January 31, 2021, 02:56:33 PM
"CFR Călători îşi propune ca, odată cu liberalizarea pieţei de transport feroviar de călători, în 2023, să devină jucător, intrând pe căile ferate din alte ţări cu trenuri româneşti modernizat ..."

Eu stiu ca directorul general Dan Costescu chiar isi doreste sa faca ceva pozitiv in companie dar aici parca arunca cu undita prea departe adica propune sa avem trenuri internationale si românii sa faca trecerea de la transport aerian si rutier (autocare) la feroviar ?Si inca un lucru ce inseamna liberalizarea pietei pentru noi din moment de deja avem companii private pe piata ?

https://www.economica.net/seful-cfr-calatori-despre-momentul-liberalizarii-pietei-ne-propunem-sa-fim-jucatori-chiar-sa-putem-iesi-in-strainatate_196368.html

Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: dobrogean on February 01, 2021, 08:02:46 AM
Liberalizarea pietei inseamna liberul acces la compensatiile oferite de state pentru operatorii de transport de calatori. In prezent, in Romania doar operatorii roamani au acces la aceste compensatii, din 2023 orice operator din UE va putea licita pentru compensatii pe reteaua CFR.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: ionut.damian on June 05, 2021, 12:16:14 PM
In Martie 2021 s-a decis eliminarea gratuitatilor la calatoria cu trenul pentru studenti. La momentul respectiv, toata lumea a aplaudat decizia, intrucat toti vedeau gratuitatile ca o forma de pomana electorala. La momentul in care s-a decis acordarea acestor gratuitati, logica a fost putin mai desteapta, fiind de fapt o metoda legala prin care se puteau acorda bani suplimentari de la buget catre companiile feroviare. Este stiut faptul ca Comisia Europeana nu accepta acordarea de ajutoare de stat catre companiile publice (un exemplu fiind chiar CFR Marfa), iar solutia pentru transportul de calatori a fost aceasta smecherie care, pe langa beneficiile electorale, a contribuit la imbunatatirea situatiei financiare a CFR Calatori (care a beneficiat cel mai mult). Din acei bani, au fost modernizate/reparate peste 400 de vagoane. Ce credeti ca se va intampla in continuare cu CFR Calatori? Oare urmeaza "eficientizarea" si a acestei companii?
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: razvan96 on June 05, 2021, 12:43:34 PM
Nu a fost nimic destept acolo. Subventionarea se poate face fara probleme cat timp vorbim de un serviciu public, doar ca acum cand ai "concurenta" va trebui probabil sa ii subventionezi pe toti proportional cu cota de piață sa nu distorsionezi piata si nobilele idealuri ale UE. Crezi ca PKP si Ceske Drahy nu primesc subventie?
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: AndreiB on June 05, 2021, 12:55:02 PM
Cea mai buna subventie catre sistemul feroviar per total ar fi cresterea bugetului de mentenanta al CFR Infrastructura, pe care statul poate sa o faca fara nici o problema de concurenta - infrastuructura e monopol de stat. Daca ar investi anual sume consistente in RK, care sa creasca viteza comerciala pe magistrale la 90-110km/h, reduci nevoia se subventie operationala prin contracte de servicii publice, pentru ca creste atractivitatea trenului per total, o garnitura poate sa faca mai multe trase pe zi, reduce uzura cauzata de franari/accelerari dese, consumul de combustibil etc.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: MarianD on June 07, 2021, 07:22:15 PM
Dar daca statul (nr. CFR S.A.) ar recupera miliardul de lei de la debitorul CFR Marfa cum ar fi? Cu 250 milioane de euro ai putea misca ceva, zic si eu..
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: AndreiB on June 07, 2021, 08:10:51 PM
Are CFR Marfa macar active care sa valoreze 250m de euro? Ca sa nu vorbim de cash...
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: MarianD on June 07, 2021, 09:37:24 PM
Asta e intrebarea momentului, mai ales legata de ajutorul ilegal de stat acordat.

De remarcat strategia super-sneaky a directorului Axinia, de a utiliza datoria catre Infra pentru a transfera activele bune in vederea reutilizarii lor intr-o noua companie fix de acelasi profil de activitate.  :o . Bine ca nu a reusit si am sa explic si de ce:
parte a starii actuale a infra este si din cauza ca operatorii de stat, ruleaza pe calea ferata, insa nu platesc - nu am reusit sa gasesc pe net daca SNTFC este la zi cu plata TUI, din rapoartele de activitate se pare ca da.
Eu client care pun un colet de marfa sau simplu pasager imi pasa decat de viteza din A in B si calitatea acestui serviciu! Problema este cand un rauplatnic, sau mai bine zis neplatitor, afecteaza serviciile prestate de catre ceilalti operatori. Oare e corect?
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: tom_sawyer on June 13, 2021, 05:24:12 PM
CFR Călători își va extinde în țară prezența în puncte din regiuni neacoperite de rețeaua feroviară cu ajutorul mijloacelor auto, de tipul autocarelor, autobuzelor.

Directorul General CFR Călători, Ovidiu Vizante, a menționat zilele trecute că operatorul național poartă discuții în vederea cooperării cu firme de transport auto pentru a furniza călătorilor un serviciu complet care să permită acestora să ajungă în puncte în care nu există rețea feroviară. Nu este clară modalitatea concretă de colaborare, anume închiriere, asociere cu operatorii rutieri, însă CFR Călători promite rezultate palpabile, cât de curând.

clubferoviar.ro (https://clubferoviar.ro/cfr-calatori-isi-extinde-prezenta-cu-ajutorul-mijloacelor-auto/)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: tom_sawyer on June 23, 2021, 09:41:48 PM
Instalează aplicația mobilă "CFR Călători mersul trenurilor și bilete online" și poți cumpăra bilete de tren direct de pe telefon

23 iunie 2021

CFR Călători facilitează achiziționarea ușoară și rapidă a biletelor de tren prin lansarea în data de 24 iunie 2021 a aplicației mobile "CFR Călători mersul trenurilor și bilete online".

Aplicația oferă o interfață intuitivă prin care utilizatorii au acces rapid la achiziționarea biletelor standard, dus-întors, dar și selectarea paturilor pentru vagoanele de dormit sau tip cușetă, adăugarea biletelor pentru animale de companie sau de bicicletă. Proiectul este orientat către clienți și vine în întâmpinarea nevoilor și așteptărilor acestora.

Pentru început, aplicația va fi disponibilă pe dispozitivele cu sistem de operare Android (minim Android 5.1).

Instalarea aplicației mobile "CFR Călători mersul trenurilor și bilete online" se poate face prin accesarea următorului link (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.Infofer.ImtMobile) sau prin căutare în Magazin Play (Ex: ,,bilete CFR online").

Aplicația este disponibilă în testare deschisă pentru o perioadă de 30 de zile și va fi îmbunătățită în funcție de recomandările clienților.


Pentru o achiziționare ușoară și rapidă a biletelor de tren, aplicația mobilă "CFR Călători mersul trenurilor și bilete online" oferă următoarele funcționalități:

    Confirmarea email-ului direct în aplicație – deschiderea unui email din care se va accesa direct aplicaţia pentru confirmarea înregistrării sau resetarea parolei;

    Autentificarea pe o perioadă nedeterminată, chiar și după actualizări ale aplicației. De asemenea, listarea biletelor nu mai presupune căutarea după o dată de început și una de final, ci sunt afișate ultimele 50 de comenzi descrescător;

    Achiziționarea de bilete standard sau de bilete dus-întors, pentru toate categoriile de pasageri disponibile online. Astfel, utilizatorii aplicației pot realiza selecții ale paturilor, adăuga bilete pentru animale de companie sau de bicicletă,  pot prelua/salva datele călătorilor din/în preferințe, pot vedea plecările și sosirile din stații;

    Oferă link-uri rapide pentru funcțiile care sunt disponibile doar în varianta web pentru biletele deja achiziționate (modificarea călătoriei, renunțarea la călătorie sau emiterea de facturi);

    Autentificarea automată în aplicația web la accesarea funcțiilor Modifică biletul, Renunțare la călătorie, Factură bilet din aplicația mobilă;

    Notificări în aplicație în legătură cu biletul achiziționat și informații utile în ziua plecării trenului referitoare la începerea călătoriei (Ex: cu 1 oră înainte de plecarea trenului, călătorul primește mesaj că are cumpărat un bilet la trenul X cu plecare din stația Y);

    Permite accesul la călătoriile curente – prin prezentarea în pagina ,,Rute + cumpără" de informații rapide privind plecarea și sosirea, cât și vagonul și locurile unde utilizatorul are biletul. La pagina "Trenul meu" sunt afișate următoarele trenuri cu care se va călători și data de călătorie asociată.

    Sugerează, în baza istoricului de bilete cumpărate, locațiile de plecare /sosire pentru următoarea călătorie a utilizatorului;

    Prezintă în pagina comenzii,  prin intermediul unui buton direct, schița vagonului în care se află locurile înscrise pe bilet, fără a mai fi necesar a se căuta vagonul în cadrul listei compunerii de la pagina ,,Trenul meu";

    Funcționalitate offline – odată încărcată lista comenzilor și vizualizat PDF-ul biletului, aceste operațiuni pot fi făcute și fără conexiune la internet, spre exemplu la prezentarea în tren către conductor într-o zonă fără semnal.

cfrcalatori.ro (https://www.cfrcalatori.ro/comunicate/instaleaza-aplicatia-mobila-cfr-calatori-mersul-trenurilor-si-bilete-online-si-poti-cumpara-bilete-de-tren-direct-de-pe-telefon/)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: RaduG on June 23, 2021, 10:16:01 PM
Și eu mă bucuram deja, dă-i search pe Apple Store, când, fail. E doar pentru Android. Ce cârnați!

Dar, mă rog, pentru restul de 80,02% din piața din România care au Android, e o veste bună. Chiar sunt curios cât timp le ia s-o programeze și pentru iOs.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: oc7avian on June 23, 2021, 10:40:14 PM
Să fim onești totuși: au zis din timp că așa va fi. Din păcate, dacă vor să programeze nativ, paradigmele sunt diferite. Iar programatori de Java probabil mai aveau, dar de Swift mai dificil. Fac pariu de fapt că au oameni care acum învață.

Special am făcut intro-ul ăsta, pentru că aplicația e foarte de bază. UI-ul e mediocru, UX-ul scârțâie (au implementat cu ochii pe platforma Web, nu cu niște ținte de experiență în cap cât să obțină un fresh start pe mobil). Mâine îi fac personal proba oficială, dar din ce m-am plimbat prin ea clar focusul a fost pe interacțiunea cu backend-ul și să meargă exact cum merge web-ul. Aici nu mă pot plânge. E fix ce am văzut în Browser și îndeplinește ca la carte acele funcționalități, cu niște mici bonusuri. Dar există scăpări legate de cum se fac lucruri în Android, inclusiv programatic.

Ce mă supără cel mai tare e că au ascuns că e open beta, adică are ca scop testarea cu public pentru detectarea defecțiunilor. Ei din titlu + primul paragraf se laudă că e ceva gata, iar în paragraful 6 par să insufle ideea că strâng feedback despre experiență. Care evident nu e chiar ce trebuie. Exemplu de funcționalitate existentă, dar ratată ca implementare: panou live de sosiri/plecări relevant pentru ora la care mă uit, nu istoricul zilei. Sau deși un bilet CFR care e emis are cod QR (iar în teorie doar ID-ul de rezervare trebuie prezentat), singura modalitate de a stoca un bilet cumpărat e să descarci manual minim o dată PDF-ul generat de aplicație. Lipsește acel mic extra pas de design, care îmi arată lipsa de confort în a face altceva încă decât au văzut deja.

Oricum, critic, critic, dar mă bucură și felicit pasul făcut. Și sunt optimist că lucrurile vor evolua în bine, deoarece am văzut evoluția platformei Web.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: TibiV on June 23, 2021, 11:10:20 PM
Deh, eu nu sunt programator, deci mă iau de limba română din comunicat....

"adăugarea biletelor pentru animale de companie sau de bicicletă."

Deci există animale de companie și/sau animale de bicicletă...  O:-)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: tom_sawyer on July 27, 2021, 10:03:54 PM
Quote from: frunzaverde on July 26, 2021, 02:58:57 PM
Nu exista motivare oficiala, dar neoficial este ca CFR Calatori nu are bani sa mai opereze intregul program de circulatie - simple as that... Cica n-ar avea nici macar bugetul aprobat... Va dati seama cata delasare si incompetenta daca in AUGUST, la 2/3 din ani, avem entitati importante ale statului care nu doar ca nu au resurse sa opereze, ci n-au nici macar bugetul scriptic aprobat?

Proiectul de HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2021 al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători "C.F.R.- Călători"- S.A. aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii

Data publicării: 27.07.2021
Data limită pentru primirea de propuneri/observaţii: 09.08.2021

Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători "C.F.R. - Călători" - S.A.  a înregistrat la 31.12.2020 un rezultat brut negativ în valoare de 376.488,02 mii lei (pierdere) și plăti restante în valoare de 254.768,29 mii lei.

Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători "C.F.R. - Călători" - S.A. a programat pentru anul 2021, un rezultat brut negativ în valoare de 360.102 mii lei (pierdere) și plăti restante în valoare de 250.000 mii lei.

Prin Decizia Consiliului de Administrație nr.38/22.07.2021 a fost  avizat Planul de măsuri în vederea eficientizării activității Societății Naţionale de Transport Feroviar de Călători "C.F.R. - Călători" - S.A. și care urmează să fie aprobat  de reprezentanții Adunarii Generale a Acționarilor.

Numărul de personal programat la finele anului 2021 este de 12.014 salariați, iar numărul mediu de salariați programat la finele anului 2021 este de 12.000 salariați și a fost estimat sub nivelul numărului de personal programat în anul 2020 de 13.014 salariați și sub nivelul numărului mediu de personal programat în anul 2020 de 13.000 salariați.

La data de 31.12.2020 din totalul sumei de 254.768,29 mii lei, Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători "C.F.R. - Călători" - S.A.  înregistrează suma de  178.633 mii lei față de Compania Națională  CFR - S.A. care reprezintă cca 70% din totalul  plăților restante iar diferența de 30%  se  înregistrează la alți furnizori.

MT (http://mt.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/3495-hg27072021dgc)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: hvm on August 31, 2021, 09:04:51 AM
Ce putem sa mai spunem?

În iunie erau bani de autobuze/microbuze. Acu nici de tren nu au. Dar stai ca nu s-a spus nimic despre nimic. Nici buget, nici trenuri, nici comunicare. și au trecut doua luni de atunci...

Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: tom_sawyer on August 31, 2021, 07:29:04 PM
^^

Bugetul CFR Călători pe 2021 se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri, la opt luni de la începerea anului în curs.

https://clubferoviar.ro/bugetul-cfr-calatori-pe-2021-3/

Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: tom_sawyer on September 01, 2021, 11:20:24 PM
^ S-a adoptat în ședința de astăzi (https://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/informatie-de-presa-privind-actele-normative-adoptate-de-guvern-in-edinta-din-1-septembrie-2021).
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: tom_sawyer on October 12, 2021, 02:52:09 PM
EXCLUSIV Curtea de Conturi dă un ultimatum CFR Călători: recuperați Săgețile de la Remarul 16 Februarie!

Curtea de Conturi a dat un ultimatum CFR Călători, cerându-i conducerii operatorului feroviar de stat să facă demersuri rapide pentru recuperarea materialului rulant sechestrat la Remarul 16 Februarie și nu numai. Încă de acum trei luni de zile, organismul de control a fixat termene precise și strânse pentru fiecare demers pe care trebuia să-l facă directorul general de la acea vreme, Ovidiu Vizante. Cum acesta din urmă a părăsit compania începând cu data de 1 octombrie, acum rămâne în sarcina lui Traian Preoteasa să recupereze pe ultima sută de metri timpul pierdut prin (in)acțiunile predecesorilor săi, Dan Marian Costescu și Ovidiu Vizante.

Club Feroviar a intrat în posesia unei Decizii a Curții de Conturi (nr. III/5/12.07.2021) prin care se constată, din nou, numeroase nereguli la nivelul CFR Călători.

https://clubferoviar.ro/ultimatum-cfr-calatori/
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: etravel on October 12, 2021, 04:27:58 PM
@tom_sawyer - asta nu inseamna nimic. Mai stiu eu o companie de stat careia i s-au fixat demersuri si linii de actiune prin 2017, in urma unui audit similar.
Asa, si? Lucrurile stau la fel si in data de azi. La fel ca in raportul de audit din 2017, adica.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: tom_sawyer on December 15, 2021, 06:58:21 PM
Consiliul de Administrație al gestionarului de infrastructură feroviară a numit un nou director general la CFR SA, în locul lui Ioan Pintea.

Este vorba de fostul director al Sucursalei Regionale de Cale Ferată Timișoara, Ion Simu, actualmente consilier [...].

Ion Simu va prelua conducerea Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA începând de vineri, 17 decembrie 2021. Ioan Pintea se va întoarce la conducerea Regionalei Brașov a CFR SA [...].

https://clubferoviar.ro/director-general-la-cfr-sa/
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: tom_sawyer on December 31, 2021, 09:40:01 PM
Quote from: RaduG on June 23, 2021, 10:16:01 PM
Și eu mă bucuram deja, dă-i search pe Apple Store, când, fail. E doar pentru Android.

Chiar sunt curios cât timp le ia s-o programeze și pentru iOs.

Aplicația mobilă "CFR Călători mersul trenurilor și bilete online" acum și pe iOS

Începând de azi, 30 decembrie 2021, aplicația de cumpărare/informare CFR Călători poate fi descărcată și pe dispozitive cu sistem de operare iOS.

Astfel, aplicația descărcabilă CFR Călători este disponibilă acum în Google Play, App Store și Huawei AppGallery.

cfrcalatori.ro (https://www.cfrcalatori.ro/comunicate/aplicatia-mobila-cfr-calatori-mersul-trenurilor-si-bilete-online-acum-si-pe-ios/)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: MarianD on January 10, 2022, 04:38:29 PM
Discutam acilea de influente de inductori de cale, curbe de viteza, finantare, absorbtie, ERTMS, PNRR, PZB, TN, bla bla.
Luati de aici competenta:
https://clubferoviar.ro/fost-patron-de-discoteca-numit-in-conducerea-cfr-calatori/
:baby:
Eheee nici gușteru ăla expert în duba cu țigări nu era mai breaz.
Urmeaza un teolog in CA la SNTFM. Ăla măcar ar fi util spre deosebire de popândăii ăștia, că măcar ar putea să ii facă parastasu.  :rip:
Si noi aici pe forum ne dam la joale unu la altu cu argumente, documente pe cand analfabetii pun stapanire pe tara. Sa-mi trag fumeia si c8ilu in masina si sa emigrez dracu.. frunzaverde imi dai un cort in suedia sub cercu polar? Macar acolo ingheti dracu de frig, pe cand aici iti ingheata mintea la ce reusesc baietii astia sa faca.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: dan tm on January 10, 2022, 08:10:57 PM
Na, ceva, ceva tot este.

curbele... nu sint de viteza ci sint fluide
absorbtie... tot mai e si absorbtie
BLA... sint lumini si in discoteca, chiar si clipitoare

chiar si despre tractiune, ca poate se trage...

linie de tragere...

adica domeniul e cotangent cu calea ferata

Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Sealand01 on January 20, 2022, 08:22:48 AM
A inceput "reorganizarea" cfr calatori si cum era de asteptat de la acest stat mafiot, s-a umblat in primul rand la programul celor care muncesc si interactioneaza cu oamenii. Se reduce drastic programul casierelor, ca de exemplu in Craiova in weekend va fi o singura casiera, probabil noapte, nu vad fezabil pe zi dar oricum pentru a nu le mai plati casierelor ore festive. La Caracal tot in weekend pe timp de noapte se desfinteaza programul.
Este extrem de trist cum statul conduce spre cruce propria companie. Sa repetam pasii: 0 investitii in vagoane, investitii in linii doar in coridor si in rest niste frimituri, 0 investitii in marketing real. De la compania asta se vrea performanta si daca nu, sa se taie tot de la cei saraci si muncitori, dar marea problema ramane descurajarea mersului cu trenul

Revin cu detalii de la aceasta reorganizare
P.s. Cresterea de 10% a fost o minciuna, nu s-a aplicat momentan si daca se va aplica si iti scad orele festive, cresterea nu va exista decat tot pentru unii de prin birouri
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Xenos on January 20, 2022, 11:43:57 AM
Experienta arata ca, cu rare exceptii, in companiile de stat sunt conducatori politrucii desemnati de partid, aceste functii fiind privite ca trofee pentru membrii de partid iar nu ca locuri unde trebuie manageri competenti.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: MarianD on February 07, 2022, 09:57:32 PM
https://clubferoviar.ro/consiliul-concurentei-concordatul-cfr-marfa-expira-din-aprilie-2021-nu-s-au-schimbat-fundamental-lucrurile/

Stire: nu s-a făcut nimic. Uaaaaau m-a luat prin surprindere!  :lol:
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: MarianD on February 23, 2022, 12:01:08 AM
https://clubferoviar.ro/bugetul-cfr-marfa-pe-2022/

Da' ce Doamne pușcă-le de investiții îi mai trebuie la mortaciune? Niște ultime tunuri de dat poate? ANAF pune sechestru intr-o veselie pe active, ăștia "investesc". În loc sa scuture în al 18-lea ceas compania de balastul financiar (aka despăduchire) ei prevăd operarea cu o gaură și mai mare. Clar menejement de calitate. Înmulțiți pierderea medie anuală cu sa zicem ...30 de ani și vărsați suma în contul CFR SA: HSR în mare spirală MISA aveam prin tara asta, de nu putea Baiazidu sa traseze pe hartă.  Te doare mintea ce fac băieții ăștia. Trag doua trenuri a Armatei ca sa-si justifice salariile și existența!
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: TibiV on March 24, 2022, 01:36:37 PM
https://www.economica.net/grindeanu-bugetul-cfr-calatori-prevede-o-crestere-cu-20-a-pretului-la-bilete-de-la-1-iulie_571118.html (https://www.economica.net/grindeanu-bugetul-cfr-calatori-prevede-o-crestere-cu-20-a-pretului-la-bilete-de-la-1-iulie_571118.html)

Proiectul de buget pentru compania CFR Călători prevede o creştere a preţului la bilete cu 20%, de la 1 iulie, însă acest lucru trebuie aprobat de Guvern, a declarat, joi, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la un eveniment de specialitate.

Grindeanu: Bugetul CFR Călători prevede o creştere cu 20 % a preţului la bilete de la 1 iulie
,,Apropo de creşterea preţului la bilete, ştiţi că nu a mai crescut din 2013. În bugetul CFR Călători, de la 1 iulie, este prevăzută o creştere cu 20%. Ăsta este modul în care cei de la CFR Călători şi-au previzionat bugetul pentru anul 2022. Repet: nu a existat niciun fel de creştere din 2013 la preţul biletelor. Să vedem dacă Guvernul, în înţelepciunea sa, va aproba acest buget", a spus Grindeanu.

În ceea ce priveşte bugetele companiilor aflate în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, ministrul a precizat că au fost aprobate patru în şedinţa de Guvern din 23 martie şi urmează încă două în următoarea şedinţă.

,,La începutul anului, am avut o discuţie şi cu companiile şi cu sindicatele legat şi de creşterile de salarii şi de toate lucrurile, de acea grevă pe care au făcut-o angajaţii din CFR, la care ne-am angajat, indiferent de ce a apărut după aceea, ne-am angajat la următoarele lucruri toţi – deci şi Ministerul Transporturilor şi companiile din CFR şi sindicatele – că vom face măriri de salarii în limita bugetelor fiecărei companii. Nu ceea ce a apărut după aceea: 'Grindeanu a fost de acord cu mărire de 10%' şi aşa mai departe. Nu există acest lucru. Eu, dacă aş putea, aş face mărire de 20%. Problema e să stea în picioare bugetele companiilor din CFR.

Au început să fie aprobate bugetele companiilor aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor şi ieri au fost aprobate patru în şedinţă de Guvern. Mâine va fi o nouă şedinţă de Guvern şi vom mai avea două bugete aprobate. Bugetele, dacă vorbim de cele din CFR, sunt la Ministerul Finanţelor, iar cel puţin cel al CFR SA a fost avizat, deci trebuie să intre în perioada următoare în şedinţă de Guvern şi să fie aprobate. Au plecat din minister, aşa cum a plecat şi bugetul de la Metrou, care a primit avizele şi de la Ministerul Muncii şi de la Ministerul Finanţelor. Deci, vor intra în perioada imediat următoare în aprobare la Guvern", a dat asigurări şeful de la Transporturi.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: b1 on April 02, 2022, 08:02:54 PM
Ministerul Transporturilor pregătește privatizarea Rofersped și CFR IRLU

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii pregătește privatizarea Rofersped și CFR IRLU, casa de expediții și, respectiv, filiala CFR Marfă de reparații locomotive.

În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de consultare a pieței cu titlul "Determinarea valorii estimate de achiziție pentru următoarele servicii: Servicii de consultanţă externă în vederea realizării testului investitorului privat prudent (IPP)".

Prin această consultare, ministerul condus de Sorin Grindeanu vrea să determine valoarea estimată de achiziție pentru servicii de consultanţă externă în vederea realizării testului investitorului privat prudent (IPP), cu privire la oportunitatea operațiunii Ministerului Transporturilor și Infrastructurii de a aduce un aport în natură la capitalul social al Rofersped SA şi IRLU SA.

Rofersped este compania pe care autoritățile vor s-o utilizeze pentru preluarea activelor viabile ale CFR Marfă, în cazul în care transportatorul feroviar național va intra în faliment.

Privatizarea Rofersped și CFR IRLU, luată în calcul:
Obiectivele generale care vor trebui a fi atinse prin achiziția publică de servicii sunt: "Servicii de specialitate constând în studiul privind respectarea principiului investitorului privat prudent (IPP), cu privire la oportunitatea operațiunii Ministerului Transporturilor și Infrastructurii de a aduce un aport în natură la capitalul social al ROFERSPED SA şi IRLU SA, după caz, luând în considerare operaţiunea de privatizare integrală/parţială ulterioară (şi eventuală) a companiilor (sublin. ns.), testul urmând a se face pentru fiecare societate în parte, în mod separat.

Analiza urmărește a se determina dacă, în acțiunile propuse, MTI se comportă asemenea unui investitor privat prudent, de dimensiuni comparabile similare, iar actele MTI nu creează un avantaj în favoarea Rofersped SA sau CFR IRLU SA, după caz, pe care nu l-ar putea obține în condiții normale de piață, avantaj care ar denatura echilibrul concurențial al pieței libere.

Obiectivele generale care vor trebui atinse vizează în principal următoarele: analiza economică şi financiară a societăţii Rofersped SA și IRLU SA, la data de referinţă a testului; prezentarea pieței specifice în care operează cele două societăți; elaborarea planurilor de business ale companiilor pentru perioada ulterioară operațiunii de aport de capital; analiza șanselor de privatizare integrală/parțială fără capitalizare (operaţiunea de aport de capital); analiza șanselor de privatizare integrală/parțială a societăților după capitalizare; efectele privatizării celor două societăți asupra pieţei de transport feroviar; analiza operațiunii de aport de capital prin prisma perspectivei de monetizare a investiției de către MTI – obținerea unui beneficiu pentru MTI, materializat în profit (ținând cont de procedura de privatizare integrală/parțială  imediată a companiilor); compararea, din perspectiva beneficiilor obținute de MTI, a scenariului utilizării bunurilor ca aport în natură la capitalul social al Rofersped SA și al IRLU SA, urmată de procesul de privatizare al companiei, cu scenariul valorificării bunurilor pe piața liberă, fără ca acestea să fie aportate la capitalul social al celor două societăți.

Consultantul va livra către Ministerul Transporturilor patru rapoarte, după cum urmează:
1. Raport intermediar IRLU;
2. Raport intermediar ROFESPED;
3. Raport final IRLU;
4. Raport final ROFERSPED.

Rapoartele intermediare vor fi transmise în cuprinsul termenului de execuție, cel târziu în termen de 80 de zile de la data primirii informațiilor relevante din partea MTI. Durata maximă de finalizare a proiectului pentru realizarea testului investitorului privat prudent ("IPP"), pentru fiecare dintre cele două societăți în parte și prezentarea către beneficiar a rapoartelor finale va fi nu mai târziu de 120 de zile de la semnarea contractului.

Data limită pentru această consultare este 22 aprilie 2022.

Sursa. (https://clubferoviar.ro/privatizarea-rofersped-si-cfr-irlu/)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: MarianD on April 05, 2022, 06:51:55 PM
https://clubferoviar.ro/vagoane-ale-cfr-marfa/

Hai hai ca se poate! 1 miliard de euro datorie a statului..către stat.

"Companie strategica" cică...Se prefac ca duc de ici colo niște tunulete și tanculete a minunatei Armate.. Te doare mintea!
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: b1 on April 20, 2022, 04:02:55 PM
Ministerul Transporturilor trimite Comisiei Europene propunerile prin care CFR Marfă returnează statului peste 500 de milioane de euro. Mii de vagoane de marfă pot fi reparate pentru a prelua mărfurile spre și dinspre Ucraina

Ministerul Transporturilor va transmite în câteva zile Comisiei Europene propunerile pentru rezolvarea situației companiei CFR Marfă, operatorul feroviar de stat fiind obligat prin decizia Comisiei să returneze Statului peste 500 de milioane de euro, ajutorul de stat acordat ilegal în 2013, potrivit ministrului Sorin Grindeanu care a discutat miercuri cu comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager. Încă din toamna anului trecut, Ministerul Transporturilor a publicat Proiectul unei Ordonanțe de Urgență pentru darea în plată, adică transferul în locul plății a unor active mobile și imobile, Statul recuperează ajutorul de stat acordat ilegal în 2013, ajuns acum la 570 de milioane de euro (include dobânzile), termenul-limită, martie 2022 fiind depășit. Ministrul Grindeanu nu dezvoltă variantele luate în calcul pentru CFR Marfă mai ales după ce instituția pe care o conduce a publicat în SEAP un anunț pentru analiza unei eventuale privatizări a Roferspeed ( Casa de Expediții a CFR Marfă ) și IRLU (reparatorul de locomotive a CFR Marfă), după cum Economedia a explicat aici.
 (https://economedia.ro/ministerul-transporturilor-cauta-consultant-pentru-analiza-privatizarii-rofersped-si-irlu-filiale-cfr-marfa.html#.YmAESShBxPa)
Pe de altă parte, situația din Ucraina care a readus în discuție importanța transportului feroviar, poate fi o explicație pentru temporizarea unei decizii în legătură cu operatorul feroviar care are un parc activ de 8500 de vagoane iar alte câteva mii pot fi reparate și reintroduse în circulație pentru preluarea mărfurilor, potrivit unui răspuns CFR Marfă la solicitarea Economedia: ,,Numărul total de vagoane deţinut de CFR Marfă este de 28.564 de vagoane, dintre care aproximativ 8.500 de vagoane sunt în parcul activ. Precizăm faptul că în funcţie de necesităţile de transport ale clienţilor CFR Marfă, în special în contextul actual, atât vagoanele cât şi locomotivele care nu sunt în prezent funcţionale pot fi introduse la reparaţii şi incluse în parcul activ, astfel încât CFR Marfă să poată prelua potenţialul trafic de marfă apărut ca urmare a situatiei de forţă majoră din Ucraina."

Pe lângă subiectul ,,fierbinte" CFR Marfă, în cadrul videoconferinței cu comisarul pentru Concurență a fost abordată și problema Tarom care așteaptă aprobarea Comisiei pentru Ajutorul de Stat pentru Restructurare : ,,Am discutat astăzi cu doamna Margrethe Vestager, comisar european pentru Concurență, despre soluționarea situației companiilor CFR Marfă și Tarom. Am stabilit ca, până săptămâna viitoare, să transmitem Comisiei Europene variantele pe care le avem în vedere pentru CFR Marfă. În cadrul videoconferinței am subliniat contribuția CFR Marfă pentru asigurarea transporturilor spre și dinspre Ucraina, de la începutul conflictului. În privința Tarom am precizat că este aplicat deja un plan de eficientizare. Cu sprijinul Comisiei Europene, sunt convins că vom găsi soluții optime atât pentru CFR Marfă, cât și pentru Tarom. La începutul lunii iunie voi avea, la Bruxelles, o întrevedere și noi discuții aplicate cu doamna comisar Margrethe Vestager." a transmis Grindeanu.

Darea în Plată la CFR Marfă:
1. Se reglementează o derogare de la regula prevăzută la art. 263 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, sub trei aspecte:
- operațiunea de trecere de active în proprietatea statului va putea stinge și creanțele fiscale cu reținere la sursă și accesoriile aferente acestora;
- operațiunea de trecere de active în proprietatea statului va putea stinge și creanțele bugetare ale operatorilor de transport feroviar, pe lângă cele fiscale, reglementate în prezent;
- operațiunea de trecere de active în proprietatea statului va putea implica și transferul de bunuri mobile ale operatorilor de transport feroviar, pe lângă cele imobile, reglementate în prezent.
2.  Se reglementează o procedură accelerată de trecere în proprietatea statului a bunurilor mobile și imobile ale operatorilor de transport feroviar în vederea stingerii creanțelor fiscale și bugetare ale acestora", arată Ministerul Transporturilor în Nota de Fundamentare.

Ajutor de Stat de 190 milioane Euro la TAROM: pe topicul TAROM. (http://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=204.msg381673#msg381673)

Sursa. (https://economedia.ro/ministerul-transporturilor-trimite-comisiei-europene-propunerile-prin-care-cfr-marfa-returneaza-statului-peste-500-de-milioane-de-euro-ajutorul-de-stat-acordat-ilegal-in-2013-mii-de-vagoane-de-marfa.html#.YmACeyhBxPY)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: MarianD on April 21, 2022, 11:50:03 PM
1. Deci statul prin CFR SA si alti creditori (ANAF, etc.), ii ia statului (adica CFR Marfa) toate bunurile.
2. Apoi CFR Marfa ramane o companie fara bunuri, dar cu datorii inca neplatite tot catre stat. Sa intelegem. Datoriile insumeaza aproape 1 miliard de euro, anual se adauga inca 100milioane euro sau mai mult. Compania NU VALOAREAZA atat daca vinde si iarba dintre linii.
3. Statul cu bunurile noi (adica vechi) recuperate face....ce? Transport de marfa? O sa avem de la anu trase de marfa ale OTF ANAF? Whaaaat?

Sa imi explice cineva ca la prosti, ca yo recunosc: IQ-ul mii mai mic decat temperatura camerei in cazul de fata. Sau cum s-ar zice: Cum se cheama 10 avocati pe fundul marii? Progres!
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: oc7avian on May 07, 2022, 02:35:37 PM
CFR Călători reintroduce din 9 mai discounturi de 5% pentru achiziționarea biletelor online ori de la terminalele automate din gări

Comunicat de presă (https://www.cfrcalatori.ro/comunicate/reducere-de-5-la-achizitionarea-biletelor-de-la-automatele-de-vanzare-si-prin-sistemele-online/)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: tom_sawyer on May 13, 2022, 02:07:41 PM
Proiectul de ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 95/1998 privind înființarea unor instituții publice în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței

Data publicării: 12.05.2022
Data limită pentru primirea de propuneri/observaţii: 23.05.2022

Scurta descriere a reglementării:

Având în vedere aspectele prezentate, se impune adoptarea de măsuri imediate privind statutul Autorității Feroviare Române – AFER și Autorității de Siguranță Feroviară Română – ASFR ca entități cu personalitate juridică distinctă, respectiv adaptarea situației juridice la realitatea impusă de pachetul IV de legi feroviare, simplificarea circuitului birocratic, fluidizarea deciziei, independența în ceea ce privește organizarea și procesul decizional,  prin:

    Reorganizarea Autorității Feroviare Române – AFER, instituție publică cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, finanțată integral din venituri proprii, prin preluarea activităților și personalului aferent din cadrul Organismului Notificat Feroviar Român – ONFR și Organismului de Licențe Feroviare Român – OLFR, suplimentar față de activitățile desfășurate în prezent.

    Înființarea Autorității de Siguranță Feroviară Română – ASFR, autoritate națională de siguranță, ca instituție publică cu personalitate juridică, finanțată integral din venituri proprii, prin reorganizarea și prin divizarea parțială a Autorității Feroviare Române – AFER, în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și preluarea din cadrul Autorității Feroviare Române - AFER a activității, structurii de personal și patrimoniului aferent Autorității de Siguranță Feroviară Române – ASFR.

Autoritatea de Siguranță Feroviară Română – ASFR va fi organismul tehnic specializat în domeniul feroviar care va îndeplini atribuțiile autorității naționale de siguranță în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (2) din OUG nr. 73/2019 privind siguranța feroviară.

Autoritatea de Siguranță Feroviară Română - ASFR va asigura respectarea condițiilor care trebuie să fie îndeplinite pentru asigurarea siguranței sistemului feroviar din România, referitoare la proiectarea, construirea, punerea în funcțiune, modernizarea, reînnoirea, exploatarea și întreținerea elementelor acestui sistem, precum și la calificările profesionale și condițiile de sănătate și de siguranță aplicabile personalului care contribuie la exploatarea și întreținerea sa conform OUG nr. 73/2019;

Autoritatea de Siguranță Feroviară Română - ASFR, în calitate de autoritatea națională de siguranță, va fi independentă în ceea ce privește organizarea și procesul decizional de orice operator de transport feroviar, administrator/gestionar de infrastructură feroviară, solicitant sau entitate contractantă care atribuie contracte de servicii publice, potrivit legii.

Autoritatea Feroviară Română – AFER, va fi organism de evaluare a conformității care va îndeplini atribuțiile de ,,organism notificat" și ,,organism desemnat" de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în conformitate cu prevederile HG nr. 108/2020, pentru a fi responsabil cu activitățile de evaluare a conformității, inclusiv etalonare, încercare, certificare și inspecție.

Autoritatea Feroviară Română – AFER va fi independentă în ceea ce privește organizarea, structura juridică și procesul decizional, de orice operator de transport feroviar, administrator al infrastructurii, solicitant de certificare și entitate contractantă.

MT (http://mt.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/3931-oug12052022dtf)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: TibiV on May 23, 2022, 03:14:42 PM
CFR Marfă rămâne, deocamdată, o companie de stat, dar Guvernul ia în discuție vânzarea unui pachet minoritar de acțiuni, a afirmat vineri președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, la B1 TV.

Invitat la B1 TV, Bogdan Chirițoiu a dat asigurări că transportatorul național de marfă va rămâne sub controlul statului, iar situația companiei va fi discutată luna viitoare la Bruxelles unde s-ar putea stabili sub ce formă se va face restructurarea și plata ajutorului de stat de peste 500 de milioane de euro, potrivit Economedia.

Despre scenariul unei privatizări parțiale se discută de la începutul lunii aprilie, atunci când Ministerul Transporturilor a lansat o licitație pentru analiza privatizării ROFERSPED și IRLU, filiale ale CFR Marfă.
Este puțin probabilă însă vânzarea de acțiuni ale CFR Marfă cum pierderile companiei și datoriile sunt cu mult mai mari decât valoarea de piață. Mai degrabă pare a fi vorba de vânzarea acțiunilor ROFERSPED și IRLU.
Club Feroviar a explicat aici decizia unei posibile privatizări, nu însă a CFR Marfă, ci a companiilor rezultate după ce compania de stat returnează ajutorul de stat.
Bogdan Chirițoiu a explicat cum se vor desfășura negocierile dintre România și Comisia Europeană pentru ,,salvarea" CFR Marfă. ,,Guvernul vine cu propuneri, Comisia vede dacă poate să le accepte. Restructurarea CFR Marfă este scopul întâlnirii. Comisia trebuie să accepte că planurile noastre de restructurare sunt compatibile cu legislația europeană. Ce spune legislația UE: nu poți să ții în viață o companie care nu este profitabilă pentru că atunci afectezi concurența, le faci rău celorlalte companii care trebuie să își desfășoare activitatea. Dosarul trenează de mult timp, eu sper să-l terminăm până la sfârșitul anului. Este însă un moment bun pentru transportul feroviar pentru că multă marfă din Ucraina trebuie deviată prin România, vedem cât de important este să avem un CFR Marfă care merge bine... Să fructificăm această oportunitate. Pentru viitorul apropiat, CFR Marfă rămâne o companie de stat, nu discutăm despre o privatizare completă, dar este posibil să discutăm vinderea unui pachet minoritar. O cedare a controlului nu este în discuție din ce știu", a explicat Președintele Consiliului Concurenței la B1 TV.
https://clubferoviar.ro/guvernul-privatizeaza-falimentul-actiunile-cfr-marfa-de-vanzare/ (https://clubferoviar.ro/guvernul-privatizeaza-falimentul-actiunile-cfr-marfa-de-vanzare/)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: tom_sawyer on June 07, 2022, 03:49:00 PM
De ceva timp ClubFeroviar pune tunurile masiv pe noul director al CFR SA (Infrastructură):

https://clubferoviar.ro/omul-lui-grindeanu-trei-functii-la-cfr-sa-in-patru-zile/

https://clubferoviar.ro/rotatia-cadrelor-la-cfr-sa/

https://clubferoviar.ro/cfr-sa-are-din-nou-director-general/

https://clubferoviar.ro/complexul-astoria-snagov-grindeanu/

https://clubferoviar.ro/plangere-penala-la-misto-complexul-astoria-snagov/

https://clubferoviar.ro/grindeanu-dna-complexul-astoria-snagov/

https://clubferoviar.ro/cutremur-in-centralul-cfr-sa/

https://clubferoviar.ro/simu-preoteasa-complexul-astoria-snagov/

https://clubferoviar.ro/un-nou-post-de-director-in-centralul-cfr-sa/

https://clubferoviar.ro/contracte-la-cfr-masina-lui-simu/

https://clubferoviar.ro/un-nou-cutremur-la-varful-cfr-sa/

https://clubferoviar.ro/tentativa-de-frauda-la-palatul-cfr/

https://clubferoviar.ro/dubai-in-biroul-sefului-cfr-sa/
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: carutasul on June 07, 2022, 06:44:08 PM
de ce naiba ar vrea cineva să cumpere pachetul minoritar al unei firme în faliment? Hai că pachetul majoritar înțeleg, poate are un plan, dar dacă ești minoritar te aștepți la un management la fel de prost, doar că tu acoperi o parte din pierderi :)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: tom_sawyer on June 15, 2022, 07:33:00 PM
EXCLUSIV Ministrul Sorin Grindeanu a mințit când a spus public că va sesiza DNA în legătură cu Complexul Astoria din Snagov al CFR. Consilierul ministrului: A sesizat pe Facebook

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat în urmă cu aproximativ trei săptămâni că va sesiza Poliția, Parchetul General și Direcția Națională Anticorupție în legătură cu intabularea dreptului de folosință a terenului de la Complexul Astoria în favoarea unei firme controlate de Marius Gaga, fostul șef al Corpului de Control al ANAF, în mandatul lui Sorin Blejnar.

Defapt.ro a solicitat Direcției Naționale Anticorupție (DNA) să comunice dacă a primit vreo sesizare în acest sens de la ministrul Sorin Grindeanu. Răspunsul a fost negativ.

https://defapt.ro/grindeanu-sesizare-pe-facebook-la-dna/
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: tom_sawyer on June 23, 2022, 01:16:54 PM
Bilete online până la plecare

Trenuri unde biletele online sunt disponibile spre cumpărare până la plecare

https://bilete.cfrcalatori.ro/ro-RO/Trains/OnlineTicketsUntilDepartureTrains


Începând cu data de 10 iunie, lista trenurilor pentru care se vor putea cumpăra bilete online până la ora plecării trenului se măreşte.

Astfel, pe lângă trenurile care circulă pe ruta Bucureşti Nord - Aeroport Henri Coandă vor fi incluse şi trenuri de pe relaţiile Bucureşti – Constanţa – Mangalia, Tulcea – Medgidia şi multe dintre trenurile de sezon care vin din ţară spre litoral sau retur.

Serviciul "Bilete online până la plecare" rămâne valabil pentru călătoria cu vagoane cușetă/dormit.

Serviciul "Bilete online până la plecare" este marcat cu o pictogramă dedicată cu simbolul "0m".
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: etravel on July 02, 2022, 03:45:54 PM
Quote from: tom_sawyer on June 23, 2022, 01:16:54 PMTrenuri unde biletele online sunt disponibile spre cumpărare până la plecare
Implicit poti anula biletul pana la plecare, nu doar cu 6 ore inainte?
Am incercat saptamana trecuta cu un bilet a carui ora de plecare era 7:20, si la 7:15 inca ma lasa sa anulez. E drept ca nu am mers cu anularea pana la capat   :)
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: cristi5 on August 05, 2022, 11:28:06 AM
Am auzit o poveste interesanta pe care nu am timp s-o verific, poate au timp alti colegi.

Cica la CFR calatori mentenanta vagoanelor (poate si locomotivelor?) se face in contracte separate pentru R1, R2..., R7 (adica RK). Adica o firma face R1, alta face R2... Daca e asa, rezultatul este ca nu mai stie nimeni ce e pe acele vagoane.

In plus, contractele sunt cadru cu 1-70 bucati. La asa ceva nu se va baga nicio firma serioasa, pentru ca nu au cum sa-si calculeze costurile. Exista costuri fixe care se distribuie dupa aia la numarul de bucati, ceea ce e imposibil daca nu se stie numarul...

Asa ca nu trebuie sa ne miram ca pe piata mentenantei vagoanelor de tren avem actorii "seriosi" care livreaza "calitate".
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: MarianD on August 05, 2022, 12:38:03 PM
Da asa e.
Studiu de caz: AM Desiro.
Este exact ceea ce scrii.
100 de bucăți produse pana prin 2004, abia dacă mai circula vreo <40, și alea praf.

Nici măcar un RAZBOI nu a putut face ce a realizat manajementul SNTFC în mai putin de 20 de ani, adică DISTRUGEREA TOTALĂ a unei flote de automotoare moderne.

S-au asamblat la Astra Arad, le-au "reparat" SCRL, Remarul 16 Februarie Cluj,  VFU Pașcani și mai nou Reloc Craiova. În final zici ca au fost întreținute la remiza Mariupol. Păcat de ele, realitatea e ca s-a preferat tocarea banilor în Z6100, LVT, 700-900-1000 Volvo, ADH11.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: cristi5 on August 26, 2022, 09:56:29 PM
Sindicatele din CFR Calatori trag semnale de alarma ca vor fi numai operarori straini...

Au facut si un meeting.

Nu prea inteleg de ce acum.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: TibiV on August 31, 2022, 04:58:03 PM
Pun aici, desi merge si la material rulant...

Inspectorul PRO - De ce trenurile din Romania nu au sisteme de climatizare potrivite
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: cristi5 on October 12, 2022, 08:41:40 AM
"CFR Marfă câștigă de pe urma crizei energetice: contract cu Primăria Iași pentru a aduce 140 de mii de tone de cărbune din Constanța / Pe primele 8 luni 2022 societatea şi-a crescut cifra de afaceri cu aproximativ 25%"

https://www.g4media.ro/cfr-marfa-castiga-de-pe-urma-crizei-energetice-contract-cu-primaria-iasi-pentru-a-aduce-140-de-mii-de-tone-de-carbune-din-constanta-pe-primele-8-luni-2022-societatea-si-a-crescut-cifra-de-afaceri-c.html


CFR Marfă a semnat cu Primăria Iaşi un contract pentru transportul a circa 140.000 tone cărbune energetic, pe relaţia Depozit Comvex Constanţa Port – Staţia Constanţa Port Zona C – Municipiul Iaşi – Centrala Termică şi Electrică Holboca, informează Agenția de presă Rador.


Conform unui comunicat, emis marţi, transportul a fost câştigat în urma unei licitaţii deschise organizate în data de 16 septembrie 2022, la care au participat doi operatori de transport feroviar.

"Derularea acestui transport va consolida veniturile societăţii şi poziţia CFR Marfă pe piaţa transporturilor feroviare de marfă. Pe primele 8 luni 2022 societatea şi-a crescut cifra de afaceri cu aproximativ 25%, concomitent cu diminuarea cu 32,2% a pierderilor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, reuşind să valorifice oportunităţile de piaţă ce au apărut odată cu declanşarea conflictului din Ucraina", se menţionează în comunicat.


De asemenea, societatea a recuperat din cota de piaţă pierdută în favoarea altor operatori, astfel încât la nivelul semestrului I 2022 deţine o cotă de piaţă de 29,6% la mărfuri transportate, în creştere de la 27,4% cât avea în perioada similară din 2021.

CFR Marfă a realizat în anul 2021 circa 90% din transporturile de cărbune de pe calea ferată, deţinând astfel un rol strategic în asigurarea cărbunelui necesar funcţionării sistemul
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: tom_sawyer on October 13, 2022, 11:04:25 PM
Audierea directorilor CFR SA și CFR Călători în Comisia de transporturi din Camera Deputaților:

04.10.2022
http://www.cdep.ro/co/sedinte2015.video?an=2022&cam=2&idc=34
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: shift2rail on November 08, 2022, 07:23:48 AM
CFR Calatori pe profit in urmatorii 10 ani? In urma unui studiu Passa, ARF sustine ca da:

https://www.economica.net/profit-de-peste-trei-miliarde-de-lei-pentru-cfr-calatori-si-cinci-operatori-privati-in-urmatorii-10-ani-estimare-arf_625132.html

"Valoarea biletului de călătorie va fi egală pentru toţi cei şase operatori de transport feroviar. E treaba fiecărui operator, dacă va dori sau nu să aplice reduceri ale acestei valori, reduceri care le va scădea şi profitul înregistrat la finalul anului. Nu putem intra în aceste contracte cu actualele preţuri la bilete. Efortul trebuie partajat între OTF-uri şi clienţii acestora. Suntem într-o situaţie inflaţionistă, în care costurile de operare cresc, costurile cu reparaţiile cresc, iar cheltuielile de modernizare sunt la nivelul celor din Occident. Nu putem să ne dorim condiţii ca în Occident, dar să le plătim ca în România. Este cert că anul viitor, până la 11 decembrie 2023, va fi acelaşi preţ al tichetelor stabilit în iulie 2022 prin ordinul ministrului transporturilor. Abia atunci, va putea fi operată o majorare în funcţie de rata inflaţiei", a spus Ştefan-Adrian Roşeanu, preşedintele ARF.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: carutasul on November 24, 2022, 08:43:19 PM
Așa din senin?
https://economedia.ro/guvernul-infiinteaza-prin-ordonanta-de-urgenta-o-noua-companie-feroviara-care-va-transporta-atat-echipament-militar-cat-si-cereale-carpatica-feroviar-cat-mai-rezista-cfr-marfa.html#.Y3-61KJBzmg
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: tom_sawyer on November 24, 2022, 10:28:33 PM
^
Astăzi,  22 noiembrie 2022, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului următorului act normativ: 

Ordonanță de urgență privind înființarea Carpatica Feroviar SA

https://www.mt.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/4278-oug22112022dtf
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: frunzaverde on November 29, 2022, 01:30:11 AM
CFR Marfa e in faliment - CE preseaza pentru recuperarea ajutorului de stat nelegal, si in momentul in care nu se va mai putea evita, asta va duce la colapsul CFR Marfa.

Alternativele lui Grindeanu sunt in mare acelasi bullshit incercat de multiple ori - pe care Comisia l-a refuzat de fiecare data, indiferent cine era ministru.

Solutia curenta e simpla si e probabil cea mai buna - CFR Marfa lichidat (in momentul asta e oricum o firma inutila in peisajul feroviar de marfa din Romania, si lestul datoriei ajutor de stat nelegal nu se poate elimina), si inlocuit cu un operator de ultima instanta/strategic, mult mai mic, care pentru serviciul de ultima instanta (deci rezerva activa) sa poata primi ori o mica compensatie din TUI-urile colectate de la ceilalti operatori si o mica subventie pentru asigurarea/reasigurarea traselor contractate.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: etravel on November 29, 2022, 09:22:03 AM
Quote from: frunzaverde on November 29, 2022, 01:30:11 AMAlternativele lui Grindeanu sunt in mare acelasi bullshit incercat de multiple ori - pe care Comisia l-a refuzat de fiecare data, indiferent cine era ministru.
Adica Comisia a refuzat unificarea celor trei CFR ( Marfa, Calatori, Infra) intr-o singura structura?

Quote from: shift2rail on November 08, 2022, 07:23:48 AMiar cheltuielile de modernizare sunt la nivelul celor din Occident. Nu putem să ne dorim condiţii ca în Occident, dar să le plătim ca în România.
Le platim ca in Romania pentru ca salariile sunt ca in Romania, nu ca in Occident.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: dan tm on April 16, 2023, 02:14:34 PM
Celelalte tari tot cu un fel de ARF s-au modernizat?
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: frunzaverde on April 16, 2023, 06:18:02 PM
@dan tm - ARF, ca si toata spargerea in n-spe entitati a CFR, e o idiotenie inventata loco, pe care doar Romania o are. O aberatie totala, dar care da bani degeaba unor directori si angajati prin birouri, care, dupa cum se vede, doar taie frunza degeaba la caini.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: dobrogean on April 24, 2023, 08:26:58 AM
Initial, ARF a fost gandita ca un organism de alocare a capacitatii de infrastructura (de circulatie), care sa fie independent fata de CFR SA, din urmatoarele motive:
- asa cum se aloca capacitate de de infrastructura pentru OTF, se aloca si pentru activitatea de mentenanta (asa numita capacitate negativa). CFR (care are propriul departament de mentenanta) nu poate fi obievtiv atunci cand interesele OTF si necesarul de mentenanta au nevoie de aceeasi capacitate de infrastructura (si deci apare un conflict);
- exista si gestionari de infrastructura feroviara neinteroperabila, pentru care alocarea capacitatii o face tot CFR, ceea ce uneori poate genera conflicte.
Organisme de alocare a capacitatii de infrastructura exita in Elvetia (unde sunt 3 administratori de infrastructura) si in Ungaria (unde sunt 2 administratori de infrastructura - MAV si GySEV).
La un moment dat cineva a deturnat scopul initial al ARF in ceea ce exista acum.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: dan tm on April 24, 2023, 12:27:21 PM
Adica ARF stabileste cum foloseste CFR SA infrastructura?

ca sa ce? ca sa nu faca CFR SA șmenuri? sa le faca ARF?

aparent in ambele instituții nu prea se stie ce e calea ferata.

in lista secțiilor neinteroperabile pe saitul CFR.ro găsim asta

Argeşelu - Câmpu Lung - Goleşti
Ineu - Gura Honţ - Vaţa - Brad
Caransebeş - Băuțar

Arad Nou - Periam - Sînnicolau Mare - Vâlcani

P1 Capu Midia - Sitorman   (până la semnalul de intrare al staţiei Capu Midia, dinspre staţia Sitorman)

______________

Argeșelu este Argeșel HM
Cîmpu Lung este Cîmpulung
Gura Honț este Gurahonț
Băuțar este Bouțari
Vâlcani este Vălcani
Sitorman este desființată avem poze aici 9linia mege pînă în port la Luminița daca mai stiu bine)

https://trenuletz.forumgratuit.ro/t877p150-806-constanta-sitorman

de asemenea in harta retelei apar mai multe linii

Baia Mare - Baia Sprie - exista hotărîre de trecere a terenului la orasul Baia Sprie pentru drum
Huedin -Călățele linia e demontata cred ca exista hotarire de trecere a terenului la UAT pentru pista de biciclete
General G. Avramescu -Ardud(ingusta) linia este demontată
Linia Saligny -Cernavoda care este demontata.

Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: frunzaverde on April 24, 2023, 04:15:59 PM
@dobrogean - pai nici scopul initial nu mi-e clar (in afara de birocratizare de dragul ei). In Ungaria o agentie de coordonare a traselor are sens din perspectiva existentei a doi operatori cu proprie infrastructura (GySev + MAV), in Elvetia are sens (la fel SBB + RhB).

In Romania in ce fel are sens? Infrastructura neinteroperabila a fost gandita ca infrastructura fara acces liber, de uz local, cedata (inchiriata/concesionata) unui administrator-operator, care face ce vrea pe ea (si cam asa e cu perechile TFG-TFC si RFo-RC). Infrastructura interoperabila e accesata ca "terminus" pentru linii neinteroperabile, unde chiar n-ar trebui sa existe constrangeri de capacitate, si exista ceva servicii subventionate private pe magistrale, dar sunt <10% din totalul operarii, deci alocarea, chiar si daca s-ar vrea competitiva, nu ar putea fi "libera" dat fiind un actor dominant in piata. Iar infrastructura interoperabila e administrata de CFR SA, care nu are vreun parti-pris cu vreun operator, cel putin teoretic. Iar daca practica le era frica ca CFR SA are conflict de interese cu CFR Calatori, si face nasoleala la PSO-uri, atunci nu vad cum o rezolvi cu o noua agentie in acelasi palat, cu aceiasi oameni...

Faza cu intretinerea pentru mine chiar n-are sens - in toate sistemele pe care le stiu, intretinerea are rangul maxim de trasare - cel putin in toata Scandinavia, alocarile la operatori (si piata, si la calatori si la marfa, e competitiva) se face DUPA ce s-au facut toate trasarile de infrastructura programata. Si e logic sa fie asa - fara lucrari de mentenanta, nu exista infrastructura de circulatie - trasele respective nu sunt "la concurenta" cu repararea infrastructurii, ci sunt dependente de repararea infrastructurii. Apoi intra criteriile de alocare, PSO-urile etc.

Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: dobrogean on April 24, 2023, 04:23:44 PM
^
La noi pe linga mentenanta planificata (ferestrele de inchideri de linie incluse in planul de mers de tren) exista si multe lucrari neplanificate, care intra in cele mai multa cazuri in conflict cu trasele deja alocate operatorilor de transport. Si de aici se porneste un sir lung de discutii despre cine are prioritate. Sigur ca atunci cand este pusa in pericol siguranta circulatiei se utilizeaza inchideri de linie accidentale, dar sunt si multe situatii in care nu este cazul.
Si de multe ori sunt analizate diferite solutii, de exemplu inchideri zilnice pe un interval orar (fereastra de inchidere) versus inchiderea totala pe o perioada de cateva zile a unui fir si circulatia pe linie simpla pe celalalt fir al liniei duble.
In astfel de cazuri in Ungaria arbitreaza VPE - organismul de alocare a capacitatii de infrastructura.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: frunzaverde on April 24, 2023, 05:06:18 PM
Pai si pentru arbitraj la ce era nevoie de inca o agentie, cu directori si directorasi si angajati? Problema e simpla si statica - clarificarea prioritatii fiecarei trase in functie de niste indicatori obiectivi (in SE avem, la calatori, o combinatie intre numarul de pasageri-km transportati efectiv de tren intr-o anumita fereastra, patternul de opriri, disponibilitatea alternativelor si transa orara existenta). Astia sunt specificati in PSO, si asta-basta.

Intelegeam daca doreau sa faca o agentie care sa faca o strategie de PSO ca lumea (adica nu carat aer cu AMX-uri din anii '60 la 30 km/h), o strategie de subventionare ca lumea - nu contracte pe 10 ani de PSO urmate apoi de "licitatii" pentru subventia in natura, o strategie de integrare a biletelor si o strategie noua de tarifare... Dar in 7 ani de existenta ARF n-a facut nimic din toate astea...
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: dan tm on April 25, 2023, 12:03:01 AM
CApacitate de mentenanta?

asta e doar in teorie.
Adica nu CFR SA ar trebui sa stie care e scadenta la anumite lucrari pe sectii? si in functie de asta sa stie care trenuri nu vor circula, care vor circula la alte ore o anumita perioada?

inainte in livretele de mers erau date pentru tot anul inchiderile de linii pe pentru lucrari pe toate sectiile.Erau acolo niste tabele in care erau trecute distantele kilometrice, perioada de executie si tipul lucrarilor.

Poate mai are cineva livrete vechi.

In oficios scria perioada in care trenul X nu circula si eventual daca era inlocuit cu Y.

Acum scrie doar ca X nu circula in perioada inchiderilor de linie. La altul scrie ca e varianta trenului X pe perioada inchiderilor de linie. Problema e ca nu se stie cind va fi inchiderea de linie sau daca va fi de fapt.

---
@frunzaverde
cred ca in Elvetia e vorba de SBB si BLS cu ecartament normal, RhB e de ingusta deci nu intra in conflict cu SBB

Daca se si da o perioada de inchidere exista mari sanse sa se prelungeasca.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: MariusIonescu on April 25, 2023, 05:09:15 AM
@dan tm

Mai exact în dispoziţii scria asta. Era tabel cu secţiile, firele pe care se lucrează, perioadele de execuţie, tipul lucrărilor şi intervalul de închidere de linie.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: dan tm on April 25, 2023, 10:44:09 AM
da, un tabel.
Cum era, Reparatie Integrala Ciuruire cu Masini Grele? :-[

Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: dan tm on May 11, 2023, 08:56:44 AM
Cresc salariile la CFR și Metrorex. Grindeanu : vom găsi o soluție pentru aplicarea Statutului Personalului Feroviar. E nevoie de salarii decente pentru feroviari

Aprox. 50 000 de salariați de la Companiile feroviare, CFR Infrastructură, Călători și Marfă respectiv Metrorex vor avea majorări salariale de aprox. 30 % de la 1 iulie, data de la care se aplică Statutul Personalului Feroviar, lege promulgată în 2020, dar abrogată de mai multe ori, a confirmat joi, la Constanța, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. De exemplu, pentru CFR Călători, Companie cu peste 14 000 de salariați, impactul bugetar este de aprox. 660 de milioane de lei pentru a doua jumătate a anului după cum Economedia a explicat aici, dar la CFR Infrastructură sunt aproape 25 000 de salariați. Legea Statutului Personalului Feroviar a fost promulgată în 2020, permite creșteri salariale de 20-30%, dar Guvernul a prorogat aplicarea de mai multe ori, decizie care a dus și la marea grevă din decembrie 2021 când feroviarii au oprit sute de trenuri.

Grindeanu a recunoscut că salariile feroviarilor trebuie să crească și să ajungă la un nivel decent, dar în același timp bugetul să poată susține această majorare : ,,Statutul Feroviarului s-a votat în Parlament în 2019 și s-a tot prorogat. Odată cu Ordonanța Trenuleț dinainte de adoptarea Bugetului pe anul 2023, Legea Statutului nu a mai fost prorogată. Noi în acest moment ne aflăm în situația următoare : Statutul trebuie să intre în vigoare pentru că nu a mai fost prorogat, dar pe de altă parte, intrarea în vigoare va duce la creșterea cheltuielilor cu personalul pe această zonă și se intră într-un anumit conflict. Vom găsi o soluție în săptămânile viitoare. Cert este că e nevoie de salarii decente, au rămas mult în urmă față de alte zone, susțin să fie aduse la un nivel decent." -Sorin Grindeanu

La cele trei mari companii feroviare, CFR Infrastructură, CFR Călători și CFR Marfă, sunt aproximativ 50.000 de angajați. Statutul Personalului Feroviar se va aplica și la Metrorex unde sunt peste 5000 de angajați.

,,Impactul pentru perioada 1 iulie-31 decembrie este de 660 mii lei, 660 de milioane, doar pe jumătate de an, având în vedere că Statutul a intrat în vigoare la 1 ianuarie, dar (n.r. majorările) se aplică din iulie pentru că este în vigoare Contractul Colectiv de Muncă, deci pentru jumătate de an este efortul financiar. Salariile vor crește cu un procent destul de mare, nu cred că vom avea multe cereri de pensionare. Este exclusă o majorare a prețului biletelor, iar singura soluție pentru a acoperi creșterea de salarii este din subvenție. Statutul nu se mai poate proroga este Lege în vigoare, cel puțin pe fondul de salarii. Avem discuții cu Ministerul Finanțelor, am făcut demersuri pentru toată suma la rectificare", spunea la sfârșitul lunii aprilie, șeful CFR Călători, Traian Preoteasa.

Legea 195/2020

Majorarea salarială se acordă prin modificarea coeficienților minimi de ierarhizare: de la coeficientul 1 pentru muncitorii necalificați, 1,50 pentru cei calificați, 1,60 maiștri și 2,20 pentru studii superioare.

https://economedia.ro/cresc-salariile-la-cfr-si-metrorex-grindeanu-vom-gasi-o-solutie-pentru-aplicarea-statutului-personalului-feroviar-e-nevoie-de-salarii-decente-pentru-feroviari.html#.ZFyATs5ByHv
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: tom_sawyer on February 16, 2024, 04:51:40 PM
Executivul a lansat procedurile legislative pentru a înființa compania Carpatica Feroviar, aptă ,,pentru deservirea nevoilor de apărare ale țării", inclusiv pe fondul problemelor cu care se confruntă operatorul feroviar de stat CFR Marfă

Conform documentului oficial analizat de Profit.ro, Carpatica Feroviar SA va avea obligația legală de a asigura transporturile strategice ale statului român, contrabalansându-se riscul de refuz al societăților de transport private de a executa anumite transporturi feroviare sau chiar imposibilitatea acestora de a le prelua, în situații de criză.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/ultima-ora-guvernul-lanseaza-procedura-de-infiintare-a-companiei-de-razboi-carpatica-feroviar-21494802
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Konter on February 16, 2024, 06:53:48 PM
CFR Călători e instituție de binefacere, rentabilitatea economică a companiei și diminuarea costurilor de exploatare fiind ignorate de către șefii regionali ai companiei în favoarea menținerii personalului excedentar și a utilizării unui material rulant cu exploatare scumpă și care nu oferă confort călătorilor, acuză un angajat al companiei de la o regională a acesteia.

Angajatul în cauză s-a adresat Club Feroviar cu propria sa analiză pe o trasă, menită să exemplifice aceste lucruri. Este vorba de punerea în circulație a unor locomotive grele și vagoane fără aer condiționat în defavoarea ramelor diesel mult mai flexibile și economicoase. Redăm analiza angajatului CFR Călători. Intertitlurile ne aparțin.


Tren 4114 peste viaduct la Dealul Ștefăniței pe secția de remorcare 409
Locomotive grele de marfă trag două vagoane

,,Discutăm de un caz de ineficiență economică crasă. Trenurile operate de către SNTFC pe relația Cluj-Napoca – Sighetul Marmației Regio 4112 (plecare la 6:44, sosire 10:36) si Regio 4114 (plecare la 17:53, sosire 21:50) si perechile lor înapoi R4116 (plecare la 16:00, sosire 22:56) si Regio 4118 (plecare la 23:30, sosire 06:20 a doua zi). Pe plan local, de la Sighetul Marmației către Vișeu de Jos mai există niște perechi de trenuri, R4650 (plecare ora 02:15), R4652 (plecare ora 07:15) și R4654 (plecare ora 14:25) iar la returul din Vișeu R4651 (plecare ora 04:23), R4653 (plecare ora 05:05), R4655 (plecare ora 12:10).

Aceste trenuri sunt operate, tipic, in formula locomotivă Diesel pe 6 osii (LDE2100 ori EGM) și 2 vagoane. De multe ori s-a pus problema în rândul ceferiștilor, privind din postura călătorului, de ce aceste trenuri nu sunt operate cu automotoare, de exemplu Siemens Desiro.

Dintre beneficii ar fi scăderea semnificativă a consumul de combustibil (la aproximativ 1/3), nu ar mai fi nevoie de mecanicul de locomotivă ajutor (și așa foarte necesari la alte puncte de lucru supraîncărcate), nu ar mai fi nevoie de personalul de la revizia de vagoane Sighet (s-ar putea utiliza mai bine de către conducerea regională a CFR Călători cei aproximatuv 30 de angajați ai acestei subunități), salonul călătorului ar fi climatizat (Desiro este prevăzut cu unitate A.C.), posibil timpii de călătorie să se reducă – dat fiind că automotorul nu necesită mișcări de rebrusare și manevră și permite accelerări și frânări mai bune.

Sigur, vor fi cei care se opun, probabil cei ce lucrează în acest capăt de linie, și ar argumenta că trenul R4116 dă două vagoane (inclusiv unul de dormit) pentru trenul IRN1642 în stația Beclean (Satu-Mare – București Nord) iar trenul IRN1641 dă vagoane pentru trenul R4112 în aceeași stație. Nu se opune nimeni izolării Sighetului de București, dar cu ce ar încurca călătorii un transfer în stația Beclean din Săgeata Albastră (Siemens Desiro) în trenul de București? Apoi chiar câte bilete vinde CFR Călători între Sighet și București de este atât de necesar ca trenul să fie suplimentat pe relația Beclean – Sighet (și retur) cu încă două vagoane?

Uzura mai mică a liniei

Apoi aceeași opozanți ar argumenta că Săgeata Albastră nu se înscrie pe curbele specifice acestei secții de remorcare.
Roțile automotorului Desiro au doar 770mm în diametru (noi) iar între osiile extreme ale boghiurilor motor (de pe capete) avem 1900mm, iar între osiile extreme ale boghiului purtător de tip Jacobs avem 2650mm (aflat la mijlocul automotorului).
Prin comparație, locomotivele LDE2100 și EGM (care împart aceeași parte de rulare), dețin boghiuri lungi de 4100mm, distanța minimă între osii de 1950mm și osii de 1100mm (noi).
Suplimentar, raza curbei minimă în serviciu la Desiro este de 113m iar la LDE2100 de 275m. Mai puneți că Desiro are masa de aprox. 89 tone iar LDE2100 116 tone fără vagoane?
Conform celor arătate se poate determina că uzura asupra materialului rulant și asupra liniei (și așa proastă pe această secție de remorcare) este mult mai mică dacă s-ar utiliza automotoare în loc de locomotive și vagoane. Taxa de Utilizare a Infrastructurii TUI plătit de CFR Călători către CFR SA ar scădea și el implicit, deci alt beneficiu economic!

Problema locurilor pe scaune nici nu se pune, Desiro având 100+ locuri disponibile (funcție de configurație), iar o configurație cu două vagoane, aproximativ la fel. Alt beneficiu ar fi și accesul călătorilor în saloane, Desiro fiind cu podea joasă, mult mai ușor de urcat și coborât considerând că stațiile și haltele de pe secția 409 nu sunt prevăzute cu peroane înalte.

Trenuri ,,fantomă"

Reamintim pentru concluzie, că personalul feroviar al CFR Călători din stația Sighetul Marmației deservește 12 trenuri pe zi, iar trenul R4114 este cunoscut în rândul feroviarilor din regională drept "fantoma". Pentru că nu merge nimeni cu el! Și orele de plecare pentru trenurile locale către Vișeu și retur sunt cel puțin dubioase, între două localități de aproximativ 33.000 respectiv 5.300 locuitori.

Oare câte exemple asemeni mai există la nivelul operativ al CFR Călători? Cine să analizeze oportunitatea operării, a configurației trenurilor, a orelor de plecare? Cine să analizeze condițiile de transport din trenurile CFR Călători? Discuții prea ample aparent, pentru o companie care își lasă călătorii în câmp frecvent și nu dă doi bani pentru anii de întârzire cumulați!

Gurile rele din rândul ceferiștilor apreciază că personalul din conducerea Regionalei Cluj este de-a dreptul înspăimântat să efectueze până și teste cu Desiro (sau alt tip de automotor) pe această secție de remorcare pentru a nu strica interesele celor angajați în acest punct de lucru (revizie de vagoane și remiză de locomotive). Interese care, din informațiile noastre, ajung până la centralul instituției.

Regionala Cluj deține și două automotoare de tip VT628 Duewag (numerele de parc 101 și 102, clasa 92), identice cu cele în exploatarea IRC Inter-Regio Călători, foarte apreciate în exploatare. Oare de ce CFR Călători nu caută să le repună în funcțiune special pentru această secție de remorcare?", afirmă ceferistul.

https://clubferoviar.ro/analiza-cfr-calatori-e-institutie-de-binefacere-opinia-unui-observator/
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: tom_sawyer on February 17, 2024, 04:12:49 PM
^^
Astăzi, 16 februarie 2024, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ:

Hotărâre a Guvernului privind înființarea Carpatica Feroviar SA

Scurtă descriere

Înființarea Carpatica Feroviar SA, care va avea obligația legală de a asigura transporturile strategice ale statului român, contrabalansându-se riscul de refuz al societăților de transport private de a executa anumite transporturi feroviare sau chiar imposibilitatea acestora de a le prelua, în situații de criză. Însuși termenul de ,,criză" relevă urgența ce caracterizează necesitatea asigurării unor astfel de servicii de transport, care, în situația imposibilității de a le prelua sau refuzului din partea celorlalte companii private de transport, ar genera întârzieri ce pot afecta siguranța națională și a partenerilor externi.
Societatea va desfășura activități:
⮚ de interes strategic - ținând cont de parteneriatele României rezultate din obligațiile sale internaționale și de nevoia de acoperire a transportului de marfă în situații de criză;
⮚ comercial – fiind o societate cu capital de stat, finanțată din surse proprii, ce va realiza transporturile feroviare de marfă, venind în completarea cerințelor pieței de transport feroviar.

Documentaţia aferentă proiectului de act normativ include:
Instrument motivare (https://mt.ro/web14/documente/acte-normative/2024/02_20/NOU%20NF%20infiintare%20CARPATICA_13.02.2024.docx)
textul complet al proiectului actului respectiv (https://mt.ro/web14/documente/acte-normative/2024/02_20/HG%20infiintare%20CARPATICA_13.02.2024.docx)

MT (https://mt.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/5110-hg13022024diri-3)


https://clubferoviar.ro/cfr-marfa-a-murit-traiasca-carpatica-feroviar-noua-cfr-marfa/
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Konter on February 24, 2024, 05:01:48 PM
Deși deține o majoritate de 70% în Parlament, guvernul nu poate și nu știe să guverneze o țară europeană!
După ce Comisia Europeană a decis ceea ce ar fi văzut până și un orb, că ajutorul de stat de 500 de milioane de euro atribuit CFR Marfă este acordat ilegal, guvernul vrea să îngroape această ilegalitate într-una mult mai mare. Pe românește spus, guvernul vrea să mute toate vagoanele și locomotivele CFR Marfă la o companie nou-înființată, Carpatica Feroviar și să lase toate datoriile de peste 3 miliarde de lei într-un birou pe a cărui ușă să rămână scris CFR Marfă.
De fapt guvernul vrea să salveze întreaga rețea mafiotă de la CFR Marfă mutând-o, cu arme și bagaje, la altă adresă, noua Carpatica Feroviar.
Și cică statul trebuie să aibă musai un transportator de marfă. De ce trebuie? Uite că acum CFR Marfă mai are cotă de piață doar 20% și nu moare nimeni. Firmele private transportă din greu și echipamente militare pentru Ucraina și ajutoare umanitare pentru aceeași Ucraina și o fac la costuri mai mici decât CFR Marfă.
Cică CFR Marfă e strategică. Păi de ce-ar fi dacă astăzi statul își transportă cele mai strategice mărfuri cu operatori privați?
Cică sectorul feroviar trebuie protejat de stat? Păi și atunci de ce crește statul în mod aberant taxa de utilizare a infrastructurii (TUI)? Poate că, de exemplu, firmele de stat nu o prea plătesc, de unde și uriașa datorie a CFR Marfă către CFR (Infrastructură).
Și dacă transportul feroviar este așa de strategic, de ce îl îneacă statul cu cel mai mare preț al electricității din Uniunea Europeană? Poate nu știați, dar monopolul furnizării de electricitate pentru toți operatorii feroviari îl are firma de stat Electrificare CFR, care ține 35 de angajați doar pentru a cumpăra cea mai scumpă energie din piață și a o revinde transportatorilor la un preț nemaiîntâlnit.
Repet: înființarea unei firme noi cu activele unei firme falimentare este doar o șmecherie ieftină, care nu va păcăli pe nimeni și, într-un final, noi, contribuabilii vom plăti toate aceste năzdrăvănii ale unui guvern orb, surd și mut.

https://solidnews.ro/desi-detine-o-majoritate-de-70-in-parlament-guvernul-nu-poate-si-nu-stie-sa-guverneze-o-tara-europeana/?fbclid=IwAR12-bkPWmMWhyrXNbOVB4QtR_nPtqxGWv8r_ckhgCXI2jwvvlj2ofytSE8_aem_AT5NQI5NRqLCTXzQwSI1DwSa_olTN-tiGiwKnWS3ss_VlT7j3Er9jdpUmjKa24FUg0E
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Sorinus on February 24, 2024, 05:42:27 PM
La fel și CFR călători. Tre privatizata. Stratul de jeg e incredibil, chiar și în IRuri
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Konter on February 24, 2024, 07:40:03 PM
Da si nu. Teoretic suna bine, practic stim cum decurg "privatizările" la noi.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: carutasul on February 25, 2024, 10:57:07 AM
chiar dacă la privatizare câștigă "cine trebuie" tot nu prea îmi pasă (mai ales că nu am afaceri în domeniul feroviar deci nu sunt defavorizat :) ). Mai important e că după privatizare compania va trebui să se forțeze să fie profitabilă în condiții de concurență; "cine trebuie" probabil că va ajunge la faliment destul de repede - că numai noi ne iluzionăm că o să construim capitalismul cu ăia care au dat de gard cu comunismul și cu urmașii lor - și ori aduc manager care știu meserie ori vănd prăvălia cuiva care știe. E drept că pentru asta trebuie să existe și niște instituții ale statului care să își facă bine meseria, pentru că piața feroviară nu e ca piața șaormeriilor: ai doar câțiva operatori care se și cunosc între ei, au relații prin ministere, plus că e un domeniu subvenționat și statul poate manevra din subvenții să favorizeze pe unul sau altul....  E complicat, nu e simplu, dar eu zic că oricum ar fi e mai bine ca acum. Iar în ceea ce privește aspectul "strategic" se poate pune în lege ca operatorii să presteze cu prioritate anumite servicii în anumite condiții, nu cred că se va supăra nimeni, că până la urmă e un contract în plus. În final oricum dacă nu privatizăm noi va veni DB sau altcineva și va monopoliza piața, că nu mai e doar după noi, așa că cu cât mai repede cu atât mai bine...
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Sorinus on February 25, 2024, 11:04:53 AM
Exact cum zici. Serviciile CFR sunt tot mai execrabile. Am fost de curând cu IC la Constanța și cu Regio în Italia. Ghici care era mai curat.

Eu sunt pasionat, știu ca un tren cu vagoane, fie și de generație mai veche, nu e o problema. Dar jegul impregnat în stofa scaunelor și pe suprafețe, este.

CFR Calatori tre vândut, puse condițiile care trebuie, gen parc minim, servicii minime, etc

Și apropo, la privati, automotoarele alea vechi, SH, îmi par mai curate. Aia cu pot? Ei nu trebuie sa facă profit?
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: carutasul on February 25, 2024, 12:11:09 PM
în general un operator local de o oarecare anvergură ar face față concurenței pentru că știe mai bine piața locală. Dar condiția e să fie orientat spre profit, nu spre sifonat bani din firmă către prieteni și asociați. Oricât de mare ar fi un salariu nu se poate compara cu ce se poate obține pe alături, mai ales dacă știi că firma e sprijinită de stat și pierderile sunt acoperite (chestia asta se mai întâmplă și la multinaționale în unele limite însă). Probabil că ar fi mers și un contract de management dar după cum s-a văzut aproape nici un guvern nu l-a vrut, așa că asta e...
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Sorinus on February 25, 2024, 07:06:21 PM
Și Tarom e la fel,uitati-va pe YouTube la review-uri. Blazare, curățenie aproximativa, standarde de siguranță tot mai relaxate. Dar e bine ca e al nostru, pute familiar.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Sorinus on February 26, 2024, 11:50:38 AM
Lucruri nasoale la CFR calatori, bazate pe importanta pe care o percep:

1) Jeg in vagoane. Scaunele sunt in general din stofa, care nu se spala/schimba niciodata, decat la RK-ul vagonului. Nu mai exista nici macar panzele alea in dreptul capului. Evident situatia e mai nasoale la Regio, unde s-a si impregnat un miros nasol in vagon. Scaune rupte, chiar si pe IR. Budele in general sunt uzate, dar relativ curate (cel putin cand trenul pleaca de la cap de linie).

2) Starea tehnica precara a locomotivelor si vagoanelor, ceea ce duce la lipsa de predictibilitate, f importanta daca de exemplu tre sa ajungi la aeroport. Saptamana trecuta un tren Buc-Cta a avut 5 ore intarziere. La astfel de intarzieri, clar pierzi avionul. Nu a fost o exceptie, mi s-a intamplat de cateva ori sa am intarziere de peste 1h pe aceasta ruta.

3) IC-urile nu au diferenta de confort (viteza nu tine de CFR Calatori) fata de IR-uri, doar sunt mai curate, avand vagoane mai noi. La fel si clasa I, unde de multe ori, vine cine vrea. Nu exista o separare bazata pe pret, as vrea sa dau mai mult si sa nu interactionez cu alte segmente de piata (sa fiu bland). Nu exista un serviciu premium, ci doar IC-urile aproape garanteaza normalitatea.

Probleme CFR Infra (pe langa starea sinelor, problema evidenta):

1) Garile arata ca naiba, fara exceptie. Chiar si cele reabilitate, in scurt timp au becuri sparte/arse, mobilierul este ieftin (celebrele scaune rosii de plastic, cam toate rupte), salubritatea aproximativa, mai ales in pasajele subterane.


Practic nicio statie nu are semne cu numele statiei pe peroane, sunt doar niste semne mici pe cladirea garii. Intotdeauna te intrebi unde esti, daca nu cunosti linia.

2) Liniile din gari, napadite de balarii. Ori le erbicidezi, ori le scoti si le valorifici. Da o senzatie de abandon si lipsa de siguranta (senzatie reala de fapt). Tot aici intra si vechile cabine de acari, bude externe si alte cladiri auxiliare, care sunt in paragina. Ar trebui demolate complet.

3) CFR Infra + Calatori: statii ce nu mai deservesc nimic, halte in mijlocul campului, ce la reabilitari mai sunt si refacute complet, in loc sa fie desfiintate. Ar trebui un audit al haltelor, tot ce genereaza mai putin de 5 calatori pe zi, ar trebui desfiintat. Oamenii se pot reorienta spre rutier.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: misiekwas on February 26, 2024, 12:21:31 PM
^De acord. Sunt însă și alte probleme:
1. Lipsa de sistemul unic de informație pentru pasagerii (inclusiv orarul) pe stații și alte.
2. Platforme: câteva dale aruncate la nimereala nu sunt platforma și afara de chestii de siguranță, lungesc și timpul de staționare (sceneta de pensionara urcând-se cu sacoșe la o halta toată lumea a văzut). Ar trebui stabilita înălțimea platformei la 55cm minim.
3. Stații planificate prost dpdv spatii de așteptare.
4. Sistemul de tarifare pentru trenuri regio (ar fi mai bine să fie vândute bilete nu la tren anume ci pentru ruta)
5. Problema care depășește cfr dpdv administrativ: lipsa de integrator pe scara națională și regionala (cu excepții, precum TPBI), care ar oferi informații privind conexiunilor cu transport în comun (nu numai tren), dar ar gestiona și orare și tarife. Sa ți organizezi călătorie tren+autobuz e aproape imposibil.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Sorinus on February 26, 2024, 01:40:56 PM
Man, eu am pus doar ce tine de bun simt și s-ar remedia cu bani putini. În realitate CFR (toate CFRurile) e va o dacie din '85 pe care o tot carpim. O poți repara când nu mai merge deloc, ii poți pune în brăduț parfumat și aspira din când în când. În realitate a rămas puțin ce poate fi salvat cu adevărat, poate doar pământul de sub gări și sine.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: pasadia on February 26, 2024, 02:10:28 PM
Puteti sa privatizati ce doriti, cat timp vor fi conduse (scuzati, "manageriate") de aceeiasi incompetenti de directorasi romani, semi-ingineri, lipiti politic prin diverse prietenii de sinecuri, lucrurile vor fi la fel. Nu de alta, dar mai ales in zona feroviara (desi sunt cunoscute exemple si la CNAIR) sunt rulate aceleasi personaje - cat e director prin vreo entitate de stat, cand devin director la o firma privata abonata la contracte cu entitatea de stat. Apoi iar rocada, dupa cum bate vantul politic.

Cu acesti oameni in functii de decizie, orice firma privata va fi la fel de distrusa precum sunt entitatile de stat pe care le vreti disparute. Dpmdv problema nu sta in "cine detine pachetul majoritar" ci in "ce naiba face cu acel pachet". Ce proceduri implementeaza, ce KPI-uri stabileste, ce rezultate urmareste, etc.. Caci altfel, salariu curge la fel, si la stat si la privat.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Sorinus on February 26, 2024, 03:07:44 PM
Da si nu. DB daca cumpara CFR, nu va accepta nivelul de pierderi curent, ca tre sa-l acopere din bugetul propriu. De asemenea, sunt convins ca au suficienti oameni din esaloanele inferioare ce abia asteapta sa se afirme.

De obicei esaloanele 1-2 sunt politice, dar sub, peste tot exista oameni ce tin sistemul in spate, de multe ori cu bugete mizere.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: misiekwas on February 26, 2024, 03:10:29 PM
Eu as spune ca de fapt e vorba de probleme sistemice, care nu țin de proprietarul (oare e stat sau nu). Vorbind despre CFC cal.:
Jegul în trenuri - lipsa de mijloace și condiții de curățare temeinica, pentru ca îți lipsește de ex. spalatorie decenta, pentru ca nu s-a prevazut.
Schimbarea de becuri nefuncționale și bude infecte pe garii: pai, des vine și din faptul ca atâta s-a putut și nimeni nu s-a gândit ca să fie schimbate în leduri (factura mai mica și longevitatea) sau se da ću lavabila Pe pereți si cu asta basta. Dar asta e la nivelul de sistem, cu costuri aferente. În plus, spațiu aranjat prost încurajează vandalism.
IC/Regio - aici sincer cred ca soluția nu tocmai proasta ar fi împărțirea de CFR/C împreună cu MR. Asta a funcționat chiar ok în Polonia, unde a dus la imbunatirea de servicii și ar termina cu plimbatul de lunga distanță cu trenuri de navetă.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Sorinus on February 26, 2024, 03:35:41 PM
Pai ce zici tu are legatura cu nivelul de buget (ca fara bani nu faci nimic) si fox given. Daca cineva la nivel de regionale ar sesiza ca e intuneric in halte, ar putea, presupunand ca au buget, sa faca o licitatie pt schimbarea surselor de iluminat din gari.

Pana la urma, orice primarie de comuna are in grija iluminatul stradal, deci nu e tocmai rocket science.

La fel, o licitatie pt placute in gari si halte, la nivel national, derulata pe cativa ani, ar rezolva si problema asta.

E clar ca CFR -ul in formatul actual nu este deloc preocupat de ergonomie si estetica.

De asemenea, imi place ideea de a imparti CFR Calatori in IR/R ,doua entitati diferite, DAR in momentul de fata nu cred ca se poate, ei neavand material rulant suficient sa acopere toate serviciile, fara sa jongleze intre ele.

Pe vremuri, pana in 2005, nu vedeai niciodata vagoane de Rapid pe Personal, si foarte rar invers (am prins o data, pt ca era plin ochi trenul si au suplimentat cu ce aveau).

Iar daca totusi o fac, partea Regio va primi efectiv toate junghiurile si va decadea complet, bazandu-se doar pe noile rame care nu ajung pt toate liniile secundare, majoritatea diesel.

Se va ajunge ca IC-ul cu 7 vagoane noi sa treaca gol pe langa halta unde o gramada de oameni asteapta naveta cu un vagon supraetajat tras de un LDH care sta sa crape.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: misiekwas on February 26, 2024, 04:00:26 PM
De acord, dar problema ne duce la Dinicu Golescu și MT. Eu consider ca exista loc pentru operatorii de stat (de altfel în Polonia ai mai multe companii ori de stat, ori de UTAuri), care au primit harburi și le-au ori înlocuit ori modernizat. Dar problema este asta ca în RO, problema e la nivelul de strategie - dintr-o parte CFR (infra) care abia are bani și care nu se descurca cu execuție de proiecte, iar din alta lipsa de abordare integrata fata de transport: de ex. de ce dracu statul plătește pentru R3123, Santana-Brad, 4 ore cu Malaxa, plecarea la 5.49? Aceasta ar putea ușor înlocuită cu autobuzul pe banii mai putini și cu frecventa mai buna, iar Malaxa la autogen. De aia spun, ca din multe privințe, dezastru la CFR este simptom și nu cauza - lipsa de strategie la MT încurajează patologia.
Nu cred ca este asa de grav cu trenuri pentru regio, pana la urma avem o grămadă de Desiro-uri și se poate treptat sa le scoată la linii mai puțin folosite și sa achiziționeze MR nou pentru linii mai încărcate. Mai greu e într-adevăr cu lung parcurs.

Dar problema de baza nu este ca CFR și CFRC sunt de stat, ci ca statul nu prea știe ce sa facă cu ele.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Xenos on February 26, 2024, 04:47:45 PM
Ar fi bine să intre pe piaţă şi operatori precum OeBB, MAV sau chiar DB.
Concurenţa nu poate decât să facă bine, din păcate pare că infrastructura nu prea permite aceasta.
Eu unul m-am săturat să aştept să se facă bine cfr călători.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: pasadia on February 26, 2024, 04:54:36 PM
Sunt doua probleme la speranta ta:

- au acele firme materialul rulant pe care sa il puna la lucru in Romania (tinand cont si de starea infrastructurii si uzura indusa astfel acestui MR)
- schema de subventionare (inclusiv termenele de plata) si starea pietei (numarul de calatori platitori potentiali) ar justifica o astfel de patrundere din partea lor.
Si mai exista o dilema - mai exista trasee disponibile pe rute potential interesante? Adica da, MAV-ul probabil ca ar putea baga cate trenuri vrea intre Oradea si Baia Mare. Exista trase, ar fi aproape de bazele lor de intretinere, etc... Dar merita? Si prin comparatie, daca vor sa bage tren intre Bucuresti si Brasov (sau Cluj) au vreo sansa?
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Konter on February 29, 2024, 03:26:22 AM
După ce au reclamat CFR Marfă la Bruxelles în 2017 pentru un ajutor de stat neconcurențial, Patronatele Transportatorilor Privați de Marfă (OPSFPR) se opun acum înființării companiei Carpatica Feroviar care ar putea deveni noul operator public de transport marfă, după falimentul companiei de stat. Operatorii privați de marfă se opun înființării Carpatica Feroviar.
Patronatele au trimis sâmbătă un comunicat de presă în care susțin că nu se justifică înființarea Carpatica Feroviar.
Operatorii privați de marfă se opun înființării Carpatica Feroviar
Redăm comunicatul în cauză:

,,Organizaţia Patronală a Societăţilor Feroviare Private din România (OPSFPR) consideră nejustificată înființarea companiei Carpatica Feroviar SA și solicită restabilirea unui mediu concurențial optim și echitabil, prin aplicarea Deciziei Comisiei Europene privind rambursarea de către societatea CFR Marfă a ajutorului de stat ilegal primit în perioada 2010-2018.



Operatorii privați de transport feroviar au luat act cu îngrijorare de introducerea în procedură de transparență decizională a unui proiect de act normativ privind înființarea acestei companii, după două tentative eșuate, în 2022 și 2023, prin Ordonanță de urgență. Membrii OPSFPR consideră drept neîntemeiate argumentele prezentate în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ și apreciază că există 10 motive care susțin respingerea acestei inițiative:
Carpatica Feroviar va fi de facto continuatorul activității CFR Marfă. În ultimii 15 ani, CFR Marfă a acumulat pierderi cumulate de aproximativ 970 milioane EUR, iar Carpatica Feroviar nu va fi altceva decât un continuator al activității ineficiente și al administrării defectuoase a societății de stat. Această stare de fapt este confirmată și de președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chiriţoiu, care a declarat anul trecut că "noua companie de cale ferată continuă, în esenţă, activitatea lui CFR Marfă" și va prelua contractele profitabile pentru CFR Marfă și activele necesare derulării acestora. Restul echipamentelor vor fi valorificate pentru a acoperi parțial datoria companiei către stat, însă suma care nu va putea fi acoperită "va fi o pagubă a bugetului de stat", a precizat atunci președintele CC. În plus, se ridică întrebarea legitimă: Ce va fi diferit din punct de vedere managerial, comercial și economic pentru noua societate pentru a justifica nevoia de continuare a acestui proiect? O companie nouă, care operează aceeași activitate economică ca a CFR Marfă, cu aceleași active și obiective, sub aceeași administrare și cu același personal, de ce nu preia și datoriile operatorului de stat?
Comisia Europeană a stabilit, prin decizia nr. C(2020) 1115/24.02.2020, că statul român este obligat să recupereze integral de la CFR Marfă ajutorul de stat ilegal în valoare de 2,6 miliarde lei, plus dobânzi. La finalul anului 2022, valoarea datoriei era de 4,2 mld. lei, ca urmare a acumulării de dobânzi și penalităţi. Așa cum se menționează în Nota de Fundamentare, "statul român are obligația de a recupera, cu celeritate, ajutorul de stat declarat ilegal prin Decizia Comisiei Europene", însă acest lucru nu s-a întâmplat, deși termenul stabilit de CE era de 6 luni de la comunicarea deciziei. În condițiile în care noua companie ar putea prelua contractele și activele profitabile de la CFR Marfă, acest lucru poate însemna că statul se va afla în imposibilitatea de a recupera datoria. În consecință, dacă suma nu a fost recuperată în integralitate, nu se justifică înființarea unei noi companii.
Argumentul privind interesul strategic al Carpatica Feroviar nu este acceptat de Comisia Europeană. De la emiterea Deciziei de recuperare și până în prezent, autoritățile române au purtat negocieri cu reprezentanții Comisiei Europene în vederea aprobării unei modalități alternative plății cash pentru rambursarea ajutorului de stat ilegal. Modalitatea propusă vizează transferul de active în locul plății și direcționarea activelor transferate către o companie nou constituită, cu istoric curat – Carpatica Feroviar. Motivația acestui transfer constă chiar în așa-zisul interes strategic al înființării noii companii. În ciuda încercărilor repetate și a îndelungilor negocieri, Comisia Europeană nu a acceptat până la acest moment argumentul interesului strategic al Carpatica Feroviar.
Interesul strategic și militar susținut pentru înființarea Carpatica Feroviar nu se justifică, iar cei 2 ani de război din Ucraina demonstrează asta. Operatorii feroviari privați și-au asumat responsabilitatea și au demonstrat că au capacitatea de a susține și a rezolva orice tip de transport special, strategic sau militar pe calea ferată, fără vreo recomandare din partea Ministerului Transporturilor sau a Guvernului României. Nu au existat situații în care un operator privat să refuze un transport special. Pur și simplu, operatorii feroviari nu au uitat că au fost numiți ,,A doua Armată a țării". În plus, din totalul estimat de 8.400 vagoane active pe care îl deține CFR Marfă, doar aproximativ 300 vagoane se pot folosi pentru transporturi speciale, ceea ce înseamnă sub 4% din flota de material rulant. Membrii OPSFPR sunt dispuși să asigure în condiții de echitate și transparență transporturile speciale. Însă, aceste transporturi parvin CFR Marfă în mod neconcurențial prin alocare directă. Statul român trebuie să ofere tuturor operatorilor șansa de a participa la o procedură de selecție a furnizorilor pentru aceste categorii de transporturi, prin organizarea de licitații publice.
Operatorii privați de transport feroviar de marfă au o cotă de piață de peste 70% și pot acoperi nevoile apărute în situații de criză. În nota de fundamentare pentru înființarea Carpatica Feroviar, pe lângă interesul strategic, se specifică faptul că această companie va acoperi nevoia de transport în caz de criză. Însă, operatorii privați au o cotă de piață cumulată de peste 70% și pot acoperi astfel de nevoi fără probleme. Mai mult, în prezent, din totalul transporturilor de mărfuri calificate prin nota de fundamentare drept strategice, CFR Marfă operează un procent de cca. 25%, restul mărfurilor fiind transportate de operatorii privați.
Majorarea capitalului social al Carpatica Feroviar cu aport de locomotive, vagoane și numerar ar putea fi considerată un nou ajutor de stat ilegal, într-o piață concurențială. Potrivit actului de înființare, capitalul social inițial al Carpatica Feroviar este de 125.000 lei. La articolul 2, se specifică faptul că, ulterior, se va realiza o majorare de capital social. Ce va presupune această majorare de fapt și cum se va efectua? În cazul în care majorarea capitalului se va face prin transfer de material rulant sau numerar de la CFR Marfă și într-o piață concurențială, operațiunea ar putea fi interpretată drept un nou ajutor de stat ilegal și sancționată ca atare. Odată rambursat ajutorul de stat în integralitatea sa și restabilite condițiile de mediu concurențial echitabil, Ministerul Transporturilor este liber să folosească excedentul de capital al CFR Marfă pentru orice operațiuni (inclusiv capitalizarea Carpatica), criteriul discontinuității economice devenind redundant.
CFR Marfă a perturbat piața de transport de marfă, practicând tarife de dumping către clienți, motiv pentru care compania a înregistrat pierderi financiare în fiecare an, în ultimii 15 ani. Ce garanții există că astfel de practici nu vor fi continuate de noua companie de stat? Operatorii de marfă privați consideră că un astfel de risc există și solicită luarea de măsuri privind stabilirea condițiilor care să asigure principii normale și eficiente de concurență.
În nota de fundamentare pentru justificarea înființării Carpatica Feroviar se motivează obligația asumată prin PNRR de a face sectorul feroviar competitiv, însă intrarea in vigoare a Statutului personalului feroviar a crescut costurile operatorilor cu peste 10%, iar anul acesta se dorește mărirea Tarifului de Utilizare al Infrastructurii cu aprox. 15%, acțiuni ce sunt contrare acestui obiectiv asumat.
Dacă Guvernul ar lua măsurile necesare pentru eficientizarea activității CFR Marfă, motivele invocate pentru înființarea Carpatica Feroviar nu ar mai avea fundament. Actuala companie de stat ar putea îndeplini toate obiectivele trasate de Ministerul Transporturilor în Nota de fundamentare.
Care sunt rezultatele studiului de impact asupra mediului concurențial care a stat la baza deciziei Guvernului? Membrii OPSFPR consideră că este nevoie de transparență în ceea ce privește rezultatele studiului privind impactul asupra mediului concurențial și al impactului asupra mediului de afaceri, dar și al testului investitorului privat prudent în economie, în baza cărora s-a luat decizia înființării Carpatica Feroviar.
În concluzie, având în vedere cele prezentate, Organizaţia Patronală a Societăţilor Feroviare Private din România trage un puternic semnal de alarmă privind Proiectul de Hotărâre a Guvernului de înființare a Carpatica Feroviar propus pentru dezbatere publică. Membrii OPSFPR consideră că argumentele aduse înființării companiei de stat nu au niciun temei și propun factorilor de decizie să analizeze situația, în vederea respectării prevederilor europene în vigoare și a regulilor necesare asigurării unui mediu concurențial echitabil pe piața transportului feroviar de marfă

https://clubferoviar.ro/operatorii-privati-de-marfa-se-opun-infiintarii-carpatica-feroviar/
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: tom_sawyer on March 05, 2024, 09:01:19 PM
EXCLUSIV. Zeci de angajați sancționați la CFR Călători. Cum își rotunjeau veniturile

Unii însoțitori de vagoane de dormit de la SNTFC CFR Călători par să nu se mai ajungă cu banii din salariu și recurg la metode mai puțin ortodoxe pentru a-și completa veniturile sau pentru a intra pe lista celor selectați la trenurile internaționale. Din capul locului, precizăm că este vorba doar de niște zeci de ceferiști, și nu de toți, în condițiile în care majoritatea aleg să-și facă treaba onest.

Dar să vedem ce s-a întâmplat la Serviciul Deservire Vagoane Speciale de Dormit și Cușetă din cadrul CFR Călători, condus de Sorin Preda. Ei bine, aici a izbucnit anul trecut un imens scandal, după ce anul trecut cineva din interiorul operatorului feroviar de stat a sesizat o situație revoltătoare.

Concret, mai mulți însoțitori de vagoane de dormit blocau la vânzare, din tableta conectată la sistemul informatic de emitere a biletelor, mai multe locuri (paturi) din vagonul respectiv. Acțiunea se făcea în mod repetat (faptele au fost descoperite că se petreceau în perioada 2022-2023, dar perioada ar putea fi în realitate mult mai mare), iar blocările la vânzare apăreau chiar și cu o săptămână înainte de plecarea trenului cu pricina, doar în trafic intern.

Asta cu toate că prin regulamentul intern este permisă accesarea tabletei de către conductor, pentru un anumit tren, doar în ziua plecării garniturii, nu anterior. Iar accesările din sistem puteau fi foarte bine observate de către Sorin Preda, de pe laptopul propriu. Un aspect care vom vedea mai jos de ce este extrem de relevant.

Locurile fiind blocate la vânzare, dacă voiai să-ți iei bilet la vagon de dormit pe relația București-Cluj Napoca, de exemplu, pentru o anumită dată, puteai avea surpriza să constați că nu mai sunt paturi disponibile. O situație neplăcută atât pentru pasageri, cât mai ales pentru finanțele transportatorului de stat, care nu mai erau alimentate cu sumele aferente contravalorii biletelor.

Care era însă miza blocării acestor paturi la vânzare? Că doar însoțitorii de vagon nu le blocau pur și simplu pentru a avea mai puțini pasageri și a avea mai puțină bătaie de cap. Paturile fiind goale, nerezervate, ele erau scoase la vânzare la negru. Rețeaua era bine pusă la punct. Pentru a putea emite bilete în tren, se foloseau autorizații CFR gratuite și coduri numerice personale ale unor elevi (care au gratuitate la transportul pe calea ferată). În consecință, trebuia încasat oficial doar suplimentul de pat, de 100 de lei, iar neoficial o "atenție" către conductor.

https://clubferoviar.ro/angajati-sanctionati-la-cfr-calatori/
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: TVlad on March 05, 2024, 09:19:01 PM
Interesant e ca indivizii sint inca salariati iar compania nici nu a incercat sa recupereze prejudiciul. Nici nu e de mirare ca e atit de profitabila...
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: tom_sawyer on March 05, 2024, 09:28:33 PM
Quote from: TVlad on March 05, 2024, 09:19:01 PMInteresant e ca indivizii sint inca salariati iar compania nici nu a incercat sa recupereze prejudiciul. Nici nu e de mirare ca e atit de profitabila...
Probabil cunosc și aplică foarte bine tabla împărțirii.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Konter on April 10, 2024, 05:24:07 AM
"CFR Marfă se apropie de finalul existenței ca societate. Înființată în 1998, după împărțirea companiei mamă, inițial avea peste 30 de mii de angajați.
Acum, plină de datorii, CFR Marfă mai are puțin peste trei mii de salariați, iar dintre cele 63 de mii de vagoane, abia mai operează cu puțin peste opt mii."

Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Konter on April 10, 2024, 11:59:50 PM
Rețeta simplă a dezastrului păstorit de guvernul Bulă: o companie de stat cu doar 35 de angajați (cât de-un apartament mai mare), care are monopol pentru vânzarea de energie electrică pentru a opta cea mai mare piață europeană de transport feroviar. La rândul ei, firma de apartament Electrificare CFR cumpără de unde vrea și la ce preț vrea energia respectivă, în majoritate fără licitație! Iar firmele de transport și, în final, întreaga economie trebuie să suporte prețul discreționar cu care i se vinde energia de către un monopol de stat.
Motiv pentru care prețurile cu care Electrificare CFR re-vinde energia astfel cumpărată către transportatorii feroviari devine prohibitivă. Deci și tarifele de transport trebuie să crească pe măsură și iată cum reușește guvernul să  îngroape o piață care funcționa bine, crescând artificial tarifele transportului feroviar și favorizând, astfel, transportul rutier! Sau, așa cum spuneam la începutul articolului, silind firmele de transport să funcționeze cu locomotive Diesel, chiar și pe liniile electrificate.
Consecința nu este greu de ghicit: nici măcar 3% din traficul de pasageri nu este feroviar (avem un trafic total feroviar de călători mai mic decât  Portugalia, dar și decât micuțele Slovacia sau ...Luxemburg), iar la marfă ponderea transportului pe calea ferată este de sub 20%.

https://realitateafinanciara.net/guvernul-bula-minciuni-frumoase-la-bruxelles-si-realitati-mizere-acasa/
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: florin74 on April 11, 2024, 09:46:17 AM
Plin de ineptii articolul.
Compara pret mediu PZU (zilnic) cu preturi pe intervale orare. Compara preturi pe contracte forward cu livrare peste un an cu preturi curente. Nu stie ce inseamna riscurile si variatiile de pret.
In fine, inca unul care a trecut prin scoala ca gasca prin apa.
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: TVlad on April 11, 2024, 09:56:26 AM
Da dar problema de fond ramine: de ce trebuie sa fie asa de lung lantul de intermediari intre producatorii de energie electrica si consumatori?
Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: florin74 on April 11, 2024, 09:59:07 AM
Pentru ca asa e piata. Se numeste impartirea riscurilor. E ca si cum am critica de ce exista intermediari intre producatorii agricoli si consumator. Sau ca exista distribuitori.

Title: Re: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: Konter on April 11, 2024, 05:33:06 PM
Esenta cred ca era alta: monopolul si modul de achiziție a electricității lasa privatii fara optiunea transportului electric, consumatorul platind mai mult in final.
Title: Discutii cu si despre companiile feroviare de stat
Post by: cristi5 on April 11, 2024, 06:30:54 PM
Chiar asa, fara optiune?

Ca OTF privati au sute de rame electrice care stau la gard, gata pregatite, asteapta sa se ieftineasca curentu'

N-au @Konter, au jafuri diesel aruncate din occident, ori pt ca erau vechi ori pt ca erau poluante sau pur si simplu proaste (desi unele f confortabile, ca IC4)

Chiar nu stiam cat e de buna realitateafinanciara ca sursa, de-aia am tinut sa verific continutul cu @florin74 si altii. Clar adevarul e la mijloc si cand electricitatea era ieftina era bine.

Deci m-am lamurit cu sursa asta.

Apropo de surse proaste cu nume "mare": Newsweek Romania. OMG!!!