Discutii despre exproprieri

Started by Ionut, August 11, 2015, 11:03:08 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AdrianRO

@AlinC sa ma ierte dumnezeu, dar aici e si vina oamenilor..sa accepti asa ceva este..inacceptabil. diferenta intre vest si noi este ca acolo statele au fost tocate marunt de populatie cand au facut astfel de prostii, incat au invatat sa nu mai abuzeze (ca regula, inca exista exceptii si acolo).

la noi..e scump sa dai 500 - 1000 EUR pe avocat...stai si inghiti si devii subiect de articole.

Feri

QuoteO familie din Curtea de Argeș a fost evacuată astăzi cu forța din propria locuință, situată pe traseul lotului V al Autostrăzii Pitești-Sibiu. Drama lui Constantin Drăghici și a familiei sale a stârnit indignarea opiniei publice, după ce aceștia au primit de la CNAIR o despăgubire de, atenție, doar 9.000 de euro pentru casa de 65 mp cu toate utilitățile și un teren de 700 mp.
Ziarul Profit

mirceaeliade

9000 euro despagubire suna a o casa construita fara nici un permis. Lasand indignarea la o parte, sunt curios daca e vorba de ceva construit in extravilan.

serban stancescu

Eu nu am primit banii pentru despagubire nici dupa 3 ani.

alecu26

Estimarea se face pe baza ultimilor tranzactii inregistrate la notarii din zona privind case vandute/cumparate in zona.  Camd declari putin sa nu pkatesti la notar...asta se intampla.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

Raducu Popa

#200
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/zeci-de-familii-din-romania-vor-fi-despagubite-dupa-ce-vor-ramane-fara-case-si-terenuri-zun-leu-si-15-bani-pe-metrul-patrat.html?fbclid=IwAR2UkIIcOERUCgsiNK3SPp7eI5QANVApsQgLP4prNc5syqV4K4gZ7E12CCE

As dori sa fac niste precizari aici, pentru ca foarte multi fac o confuzie privind valoarea de despagubire.
In cazul de fata (exproprierea), procesul de evaluare conform Legii 255/2010 este in felul urmator:
- se solicita de catre expropriator un raport de evaluare intocmit de catre un evaluator autorizat
- acesta trebuie sa prezinte doua valori in cadrul raportului: valoarea de piata (conform standardului de evaluare ANEVAR) si valoarea rezultata din studiile de piata ale notarilor publici.
In majoritatea cazurilor, se alege valoarea din grila notariala, care este mica si nu corespunde cu valoarea de piata, asa cum se intampla in cazul de fata.
De exemplu, in grila notariala, in functie de localitate si zonare, valoarea pentru un teren extravilan arabil este de 0.1 eur/mp (1000 eur/ha) dar acel teren se poate vinde cu 5-6.000 eur ha.
Solutia este sa se adreseze instantei.

Feri

QuoteAproximativ 40 de familii din trei comune vâlcene, de pe tronsoanele ambelor loturi montane ale Autostrăzii Sibiu - Pitești ar urma să rămână fără locuințe. Toți primarii cu care ,,Adevărul" a stat de vorbă au amintit că mare parte dintre cei afectați de autostradă sunt persoane în vârstă, cu serioase probleme medicale, incapabile să-și mai construiască o casă, iar cuantumul despăgubirilor nu va fi suficient pentru construirea ori achiziționarea altor imobile.
...
Legat de problemele întâmpinate, de la lipsa extraselor / actelor de proprietate, la cea a unei evidențe concrete a proprietarilor sau a suprafețelor din partea Primăriilor, s-a constatat că nu mai puțin de 21 de imobile-construcții și anexe, din totalul de 35 din cele două localități de pe tronsonul Boița–Cornetu (Câineni și Racovița), nu aveau autorizații de construcție.
Adevarul

mirceaeliade

^De cati ani s-a stabilit traseul? Cele 14 case care se pare ca au autorizatie de constructie existau acolo inainte sa se stabileasca traseul sau s-a procedat ca pe VP unde s-a dat autorizatii DUPA stabilirea traseului?

TVlad

Din multitudinea de terenuri ce trebuie expropriate pentru constructia unui obiectiv (sa spunem, autostrada), probabilitatea ca proprietarii sa aiba acte in regula (intabulare) e foarte mica.

Se intimpla deseori ca situatia juridica a terenului sa fie complicata: acte din 1900 toamna, pe numele unui strabunic cu 20 de urmasi, raspinditi pe tot globul, etc.

Marea mea nelamurire este: pe cine expropriaza statul, cui vireaza efectiv banii si pe ce baza?

horatiu.cosma

https://www.mt.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/5476-hg10092024diri

Exproprieri suplimentare pe Ploiești - Buzău. E vorba despre 28mp, 167 de lei, ca să mute niște utilități. Culmea competenței administrative.

TibiV

#205

Calcul: 5,9642857142857142857142857142857 lei/metru patrat...

Daca salariatul CANAIR ar primi atatia bani pe ora lucrata, ar demisiona imediat. Si probabil ar fi un castig pentru Romania...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

dumbravaandrei

In continuare sa nu vedem problema reala, ca Guvernul trebuie sa expropieze orice cotet, poteca sau alte suprafete in tara. Inca nu inteleg de ce pentru proiect care are deja fundamentul de proiect de interes national, in numele statului si pe baza unei documentatii avizate, nu poate face expropierea direct UAT-ul.

TibiV

Probabil pentru ca, dpdv istoric, peste tot in lume, statul este proprietarul suveran al oricarui teren din tara respectiva. Cei care le ocupa (indiferent daca le-au cumparat si platesc impozit pentru ele....) sunt doar "ocupanti temporari" carora suveranul le-a dat dreptul asta...

Pe vremuri, "suveranii" dadeau (si retrageau) domenii, titluri, ranguri etc...
"Suveranii" ca atare au ramas putini in lume, dar atributiile au fost preluate de guverne la fel de "suverane".

Deci, cam peste tot in lume, terenul nu este de fapt al primariei (Buzau sau Heathrow...) ci al statului suveran respectiv, care le da dreptul de administrare autoritatilor locale...

Evident, exista diferente mari de la tara la tara (nu expropriezi in Dubai la fel ca in Germania), dar o cercetare pe wikipedia este interesanta...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

AdrianB1

Daca vrei sa fii mai precis in explicatie, statul detine monopolul fortei pentru teritoriul respectiv. E singurul "drept de proprietate" pe care il are, pentru ca de la razesi (care aveau drepturi suverane asupra teritoriilor recunoscute, nu acordate, prin documente ale domnitorilor, cu conditii de contraprestari) la colonistii americani din vestul salbatic, statul isi aroga prin forta drepturi pe care nu le are natural sau legal (nu vorbim de legi date de parlamente actuale pentru teritorii care nu le-au apartinut, ca asa si Putin poate da legi in Donbas).

PS. Un amic istoric ne-a povestit odata cum statea treaba cu Stefan cel Mare si razesii. A studiat mai mult in strainatate decat in Romania, inclusiv ceva documente originale care sunt in acelasi loc cu sabia lui.

TibiV

#209
Multumesc pentru completare...

PS
Pentru sabia aia, ar merita sa dam "o raita" prin Turcia...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)