Discutii despre exproprieri

Started by Ionut, August 11, 2015, 11:03:08 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

Va rog sa:

1. Comentati exclusiv pe acest thread despre exproprieri, indiferent de obiectivul de infrastructura (DN, autostrada, cale ferata, orice altceva). Pe niciun alt thread al forumului nu vor mai fi permise discutii despre exproprieri.

2. Respectati regulile forumului (la fel ca pe orice alt thread), deci fara lamentari, discutii imbecile sau inepte.

3. NU folositi forumul ca loc de descarcare a frustrarilor personale, mai ales in cazul in care sunteti chiar voi expropriati.

dorum

http://www.mesagerulhunedorean.ro/executare-silita-cu-jandarmi-si-politisti-la-soimus/


...sa inteleg ca se apuca UMB de dealul de la Soimus?

PS: Rocklee, cand ai ceva drum prin zona, pozezi cele 4 case care sunt expropriate? Mersi!

alecu26

Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

AndyM09

Iar acei oameni ce fac?  ??? Cu banii aia nu-si permit sa se mute niciunde. Ii da afara din casa si ii lasa pe drumuri in fundul gol ca sa-si construiasca ei autostrada?

dr4qul4

nu cred ca le-a dat nimeni sub 1 leu pe m2 si nimic altceva pt constructie!
asta daca nu cumva erau ridicate fara nici un fel de autorizatie.


Ar mai fi o varianta: actele de succesiune nu sunt facute de zeci de ani iar proprietarul nu poate intra in posesia banilor. Daca sunt si mai multi mostenitori (desi doar 1 mai locuieste acolo de zeci de ani), atunci banii se impart....cand se termina procesul!!

Oricum, consider ca statul ar tb sa-i ajute cumva. Eventual sa le faca actele de succesiune imediat, fara nici un fel de cost. Eventual si niste materiale pt o casa noua (unde au avut loc inundatii/alunecari de teren, s-au primit ajutoare sub forma materialelor de constructii).
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

alecu26

aveam un coleg de forum, numit expropiatul. De pe centura Bacaului. Aceeasi situatie.

Acolo si mai misto...proiectul trecea prin casa, dar in proiect zicea ca e teren viran (sau...la OCPI scria asta...in fine). Primeste 3000 de euro pe o casa cumparata culmea....cu programul prima casa...adica chiar statul ii recunoaste valoarea mult mai mare.

Repet...ce dracu face avocatul poporului in acest caz, unde din punctul meu de vedere, al unui nespecialist juridic...este incalcata constitutia.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

mircea

Alt caz, în care nici măcar nu s-au dat banii:

Quote
Autostradă construită pe terenuri agricole. Oamenii au fost expropriați fără să primească niciun leu despăgubire

Expropriaţi fără să primească niciun leu despăgubire. Zeci de localnici din comuna Coşteiu, judeţul Timiş, s-au trezit că pe terenurile lor agricole a fost construită autostrada A6. Pe o porţiune de zece kilometri, între localităţile Traian Vuia şi Coşteiu, şoseaua a fost făcută peste culturile de grâu şi porumb ale localnicilor. Potrivit unei hotărâri de guvern din 2013, cele 30 de familii care au terenuri în zona autostrăzii ar fi trebuit să primească 80 de bani pe metrul pătrat.

,,Mie mi l-o tăiat aşa, în două, pe lung. Aici mi-o rămas o ţâră, şi am capătul ăla de cucuruz acolo, unde vedeţi pomul. Exact ca pe vremea lui Ceauşescu, că vine şi te ia mascaţii şi te bat să dai pământul la colectiv", spune Anton Koș, unul dintre păgubiți.

Bărbatul de 80 de ani, care a rămas fără mai bine de două hectare de pământ, nu este singurul în această situaţie. Zeci de alţi localnici din Ţipari sau Păru au pierdut hectare întregi de teren agricol în urmă cu trei ani, atunci când au început lucrările la autostradă.

Karoly Olah, păgubit: "Fără să ne anunţe înainte cu un an să nu mai semănăm, s-or băgat, era grâul semănat, era în spic, or intrat."

Oamenii au trimis în zadar sesizări la toate instituţiile statului.

,,Am o grămadă de memorii făcute. Şi nu numai eu, proprietarii de teren. Am făcut memorii, am primit răspuns că în cel mai scurt timp se va identifica problema şi se rezolvă, şi cu asta ne-am ales", spune o păgubită.

Ca şi cum paguba pe care deja au suferit-o nu ar fi fost de ajuns, localnicii din Ţipari reclamă acum o altă problemă.

,,Din cauza unor probleme apărute la şosea, autostrada trebuie reparată. Iar constructorul ia acum pământ tot din terenurile localnicilor", transmite corespondentul Digi24 Andrada Velciov.

Oamenii spun că nu îşi permit cheltuielile unui proces împotriva CNADR pentru a-şi recupera banii. Autostrada A6, în judeţul Timiş, a fost dată în folosinţă în anul 2014.


sursa: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Social/Autostrada+construita+pe+terenuri+agricole+Oamenii+au+fost+expro


alecu26

am mai auzit de asemenea cazuri...in care autostrada trece printr-o parte a parcelei, ramanand 5% sa zicem pe o parte, 90% pe cealalt...si 5% este expropriat.

Evident ca, cu aia 5% ramasi (o tzara cum zice omul ala in dulcele grai ardelenesc  si banatean, o leaca in alte graiuri...:)) nu mai pot fi folositi pentru agricultura rezonabil...mai ales daca sub sau supratraversarea sunt la 5 kilometri distanta.

Problema e ca nici CNADNR nu poate sa despagubeasca ca vine Curtea de Conturi si ii rupe in doua (la noi in tara...ca in alte tari, in mod evident nimeni nu are nimic cu managerul din CNADNR care ia asemenea decizii).

Singurul mod in care poate fi expropriat pentru acei 5% e prin hotarare judecatoreasca...ca se pierde uzufructul...sau asa ceva.

Singura chestie pozitiva...ar fi ca CNADNR acolo ar putea planta pomi sau vegetatie, mai ales daca orientarea acelei parcele permite...fiind o fasie in lungul autostrazii.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

alecu26

Interesante expropierile de la prelungirea si extinderea Ghencea. Chiar daca nu ia mult din case...in fapt e clar ca nu poti demola/expropria jumătate de casa.

Asa ca WTF e in capul celui care a facut planurile? Inca o lege proasta. In acest caz, chiar ca expropierea trebuie facuta pe o evaluare independenta (nu de genul celor de la ANRP). Altfel vine un functionar din primari care pe baza tabelului de la proiectant expriaza cate 10 metri patrati dintr-o casa la grila notarilor pentru acea zona.

Si tu te poti judeca cu ei doar dupa demolare. Adica dupa ce-ti iei vreo 1000 de euro...si ai casa pe jumătate distrusa.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

ciprebbe

Quote from: AkaManah on August 12, 2016, 11:57:32 AM
Ar fi fost o realizare daca CNADR-ul nu se folosea de lege sa comita abuzuri. Am avut ocazia sa vorbesc cu acei oameni si sunt traumatizati. In urma cu doi ani au fost anuntati ca S-AR PUTEA sa ii exproprieze. Anul acesta au primit ca VOR FI expropriati. Evaluarea CNADAR  s-a ridicat pe casa, livada pentru material de altoire (greu de realizat in timp indelungat) si teren la fabuloasa suma de ~35000 de euro. Expertiza independenta a triplat suma. Primaria Aiud isi da cu stangul in dreptul de parca sunt setati sa complice situatia. Colac peste pupaza oamenii se trezesc cu un avertisment (acum 3 luni)  ca au 15 zile sa paraseasca casa desi legea spune ca expropriatorul are obligatia sa ii asiste la mutat cu logistica si banii necesari acestei actiuni. Nici vorba de asa ceva! Nu li s-a dat nici un ban, oamenii nu au alta casa unde sa se mute (cu banii din evaluarea initiala si-ar fi putut lua doar un apartament), nici unde sa isi depoziteze bunurile. Una cu alta aplicarea legii se face abuziv si ei sunt decisi sa ajunga la CEDO pentru ca li se incalca drepturi fundamentale.
O parte din situl 10 este la ei in curte si nu se poate intra acolo cata vreme sunt in litigiu. S-a luat decizia ca nu se va intra fara un contract legal. Fara acele sapaturi nu se va putea finaliza raportul pentru descarcarea de sarcina arheologica si AKTOR nu va primi acceptul comisiei din Ministerul culturii. Situatia este identica si la o alta proprietate: casa +teren care va fi demolata pentru relocarea de utilitati si pentru supratraversarea DJ142L. De abia acum a primit un raspuns SOLICITAT de el prin email de la CNADR (va fi expropriat) dar, nu exista HG inca din lipsa de documentatie inaintat guvernului. Si aici evaluarea CNADR este de 4 (PATRU!!!!) ori mai mica decat evaluarea independenta. Procesul este on the way!
Este normal sa se intample asa ceva?! Daca se ajunge la CEDO  statul roman va fi desfiintat de sentinta!

Nu va fi desfiintat. Asta e legea in RO. Nu se plateste nici un ban in plus fata de ce e in grila notariala. Orice leu platit in plus e curtea de conturi pe tine.
Ca nu e buna(echitabila) legea e alta discutie dar sa nu uitam si ce abuzuri erau in trecut . Orce suma in plus se obtine doar prin instanta.Cred ca nu poate merge la CEDO pana nu are o sentinta definitiva. De obicei sentintele se dau in favoarea celor expropriati cu conditia ca acestia sa detina documente pentru orice constructie, investitie etc... realizata.
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

AkaManah

Pana se termina procesul vor locui in padure?! Cum poate statul sa considere ca asa ceva e drept? Unde sa mearga acei oameni atata timp cat nu au banii necesari achizitionarii altei locuinte?  Stiti cat dureaza un proces?

Ionut

Guvernul accelerează exproprierea terenurilor pentru autostrăzi,
trecând peste organe de urmărire penală și bănci, și declară proiecte ca având interes major


Astfel, Guvernul va stabili că decizia de expropriere este emisă și își produce efectele atunci când proprietarii imobilelor sau moștenitorii legali ai acestora au bunurile imobile/terenurile supuse unor măsuri asiguratorii de către organele de urmărire penală/ executare silită sau sunt ipotecate ca efect al unor contracte de împrumut.

Într-o astfel de situație, cu 30 de zile înainte de data emiterii deciziei, expropriatorul va notifica organelor de urmărire penală/de executare silită și/sau creditorului faptul că bunul imobil/terenul supus măsurilor asiguratorii/procedurilor de executare silită sau ipotecii face obiectul procedurii de expropriere, solicitându-le să instituie măsurile asiguratorii, ipoteca sau poprirea asupra sumelor care vor rezulta din procedura de expropriere, comunicându-le datele de identificare a bunului imobil/terenului, datele de identificare a proprietarilor, valoarea imobilului/terenului, precum și orice alte informații pe care expropriatorul le consideră necesare.

Dacă organul de urmărire penală/executare silită și/sau creditorul nu răspunde, procedura de expropriere va continua, iar măsurile asiguratorii, ipoteca sau poprirea vor fi radiate de drept odată cu intabularea dreptului de proprietate în favoarea statului, județelor, orașelor sau comunelor.

Argumentul este că procedurile de expropriere pentru cauză de utilitate publică vizează și bunuri imobile care fac obiectul unor măsuri asiguratorii instituite de organele de urmărire penală, executare silită/creditori, situație care conduce la îngreunarea implementării procedurilor de expropriere și aducerea de prejudicii terțelor părți.

Profit.ro

perfidus

Peripetii pe santierul centurii Tg Jiu:

Proprietarul unui teren care urmează să fie traversat de varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu, Ion Dodescu, a blocat ieri cu propriul trup un excavator al constructorilor care veniseră să înceapă lucrări de amenajare. Totul s-a transformat într-un scandal, iar la faţa locului a fost chemat şi un echipaj de la Poliţia Târgu Jiu. Bărbatul a refuzat ca utilajul să intre pe terenul său, fiind nemulţumit de faptul că nu i-a fost încă plătită despăgubirea, iar cuantumul acesteia este mult prea mic.

Lucrările au fost ieri sistate în zonă până când se va clarifica situația. Cristi Tudor, reprezentantul Secției de Drumuri Naționale Târgu Jiu, a explicat că banii sunt consemnați în dreptul proprietarului, dar nu îi poate încasa pentru că nu se va face dezmembrarea terenului.

mai mult aici
http://www.gds.ro/Local/2017-02-16/executare-silita-blocata/
Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat

GDPR

^"banii sunt consemnați în dreptul proprietarului, dar nu îi poate încasa pentru că nu se va face dezmembrarea terenului." ??

TibiV

#14
Formularea celui care a scris este complet aiuristica (sau mai degraba habarnistica)
In mod sigur are ceva legatura cu dezmembrarea, dar nu asa cum a scris...

Probabil forma corecta era:

"banii sunt consemnați în dreptul proprietarului, dar nu îi poate încasa până când nu se va face dezmembrarea terenului."
Mama proștilor este mereu gravidă... :)