Economia Romaniei: discutii, proiecte, conexiuni cu infrastructura

Started by Ionut, April 18, 2015, 09:00:58 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Danny550394

QuoteAjuta prin faptul ca acum se vor colecta si nu se va mai evita plata lor, urmata de intrarea in insolventa.
Remediu romanesc la problema romaneasca.
Probabil nu realizati cat de multe firme mari externalizeaza absolut orice, catre firme care apar si dispar, dar raman cu acelasi patron si cu aceeasi angajati. Doar CUI-ul se schimba. Toata treaba asta fiind incurajata de legea insolventei.

Serios? De unde te informezi?
Plata contribuțiilor sociale apartine in integralitate angajatorului (chiar daca apar in sarcina angajatului). Daca ele nu sunt platite angajatorul plateste amenda deoarece este o CONTRAVENTIE.
Daca ai auzit pe la TV ca o sa faca puscarie angajatorul, schimba programul, deschide calculatorul, cauta pe google legea si o sa fi uimit. Legea  nu sa schimbat.
Cauta si care sunt cei mai mari datornici. Sunt firme detinute de stat. Crezi ca o sa faca neamurile politicienilor puscarie?
Crezi ca este constitutionala o lege in care doar administratori firmelor private sa fie condamnati penal pentru neplata contributiilor sociale?

Danny550394

QuoteAsta cu "redus contributia la pilonul 2" e la fel cu aia cu "s-a crescut salariul".
De fapt contributia neta, la acelasi salariu net, a ramas aproximativ la fel. Contributia la Pilonul 2 se calculeaza din salariul brut, care a fost crescut artificial, asadar era normala o corectie.

Bati campii cu gratie. Iti fac un calcul pentru un salariu de 5000 lei brut in 2018 si 4068 lei brut in 2017 (este de fapt acelasi salariu net de 2853 lei).
Anul 2017
Salariu brut 4068 lei      
Contributie BASS angajat (10.5%) - 427lei
Contributie BASS angajator   (15.8%) -   643lei
Total Contributie BASS la buget   - 862,53lei
Contributie pilonul II de pensi (privat)   (5.1%) - 207,468lei

Anul 2018      
Salariu brut 5000lei   
Contributie BASS angajat (25%) - 1250 lei      
Total Contributie BASS la buget - 1062,5 lei
Contributie pilonul II de pensi (privat) 3.75% - 187,5 lei

Observi vreo diferenta? Aceasta revolutie fiscala face ca viitori pensionari (peste 20 - 25 de ani) sa ramana dependenti de pensia de stat .
Un stat care se lauda cu cea mai mare crestere economica, in loc sa reduca dependenta cetatenilor de pensile de stat si sa mareasca procentul catre pilonul II la 6% cat era convenit, reduce sumele catre pensia privata.

Acum si o legatura tangentiala cu infrastructura.
Din impozitul pe venit administratia locala beneficia de un procent...71.5%
Deoarece impozitul pe venit a scazut de la 16% la 10% rezulta ca aceste sume au scazut cu 40%.
Multe primarii si-au facut niste planuri pe un buget care acum este mai mic. Guvernul a promis ca va suplimenta sumele de la buget  ;) doar pentru prieteni.

Danny550394

QuoteDaca o persoana este angajata pe 2 sau 4 ore pe salariul minim, atunci e timpul sa nu mai accepte sa fie platit la negru.
Eu am spus clar ca nu stiu pe nimeni caruia sa i se fi modificat salariul. In firma in care lucrez (peste 1500 de angajati) diferentele sunt sub 0,5% pentru fiecare salariat in parte.
Nu contest ca nu exista cazuri speciale, dar sunt si cu + si cu -.

Serios? Ce te faci daca un copil mic care este dus la cresa 4 ore. Stai acasa sau iti iei un job de 4 ore (dar platesti impozite pentru 1900 lei brut???).
Daca copilul creste si il duci la gradinita 8 ore si ai posibilitatea sa ai 2 servicii de 4 ore. Ca poate la o firma esti angajat sa aranjezi niste marfa pe un raft iar la cealalta sa stergi praful de pe imprimanta. Platesti impozit pentru 3800 lei????

Referitor la schimbarea salariului. Stiu firme care au schimbat salarile, stiu firme care nu au modificat salarile dar compenseaza diferenta prin acordarea de bonusuri deoarece nu sunt siguri ca guvernul nu se razgandeste.

Niste legi fara un studiu de impact. Legi care influenteaza oameni. Niste legi ilegale deoarece se aplica cu mai putin de 6 luni de la intrarea in vigoare. Dar daca si cei dinainte au incalcat legea....hai sa o facem si noi. Pentru ca putem.
Cel mai trist este ca acum scot ordonante de urgenta pe banda rulanta pentru a indrepta aceste ineptii.

Este o vorba: Stupid people make stupid things.

Sunt doar un inginer care astazi este la Brasov, maine la Cluj si poimaine la Timisoara. De fiecare data cand trec pe langa o autostrada finalizata dar nereceptionata sau in constructie si cu bube-n cap ca CNAIR nu se sinchiseste sa-si faca treaba imi creste tensiunea. Ma gandesc ca din taxele mele unii isi permit sa frece menta si sa-mi spuna ca totul e OK. Am ajuns la o varsta care ma face sa ma gandesc serios la emigrare. Mai am nevoie doar de un mic imbold.
@ Dr4qul4 Te rog inainte sa citesti si sa raspunzi documentat. Daca la primul tau post dupa intrebarea lui Cristi am preferat sa tac, dupa al doilea mi-am dat seama ca dezinformezi (voit sau nu asta nu stiu).
@ Ionut. Poti sa stergi postarile daca consideri ca sunt pe langa subiect.

dr4qul4

Cu pilonul 2 aveți dreptate. Oricum nu vom prinde pensie de acolo.
Cu contribuțiile la nivelul salariului minim.... Ești pe dinafara. În primul rand se ia valoarea cumulata a salariilor. Sunt angajat cu 2 ore pe o alta firma. Contribuțiile sunt calculate pe total (a tb sa dau o declarație).

Si oricâte exemple de copii și creșe mi-ai da, nu poți nega realitatea: avem zeci de mii de oameni care muncesc full time, dar pe contract au 2 ore. Cel mai bun exemplu? Taximetriștii.

Retinerea și nevirararea contribuțiilor va fi fapta penala. Exista deja un proiect de lege.
Și nu sunt doar firme de stat, sunt enorm de firme mici care atârnă pe lângă companiile mari, care le obliga prin preț mic sa între în insolventa. Vb de firme de catering, de paza și de curățenie.

Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

TibiV

Sper ca Ionut sa nu stearga absolut nimic...

Am citit ultimele doua pagini cu aviditate....
Mai oameni buni, oare toti oamenii inteligenti s-au reunit pe forumul asta ?!?!...

Nu glumesc, imi place cand vad puncte de vedere atat de corecte si de documentate...
Sa stiti ca daca vedeti ca v-ati luat un "+1" in ultima jumatate de ora, este de la mine... (Cei mai multi ati fi luat doua plusuri, dar sistemul lui Ionut nu ma lasa... ;) )

Eu am de spus doar doua lucruri.

1. Am vorbit personal cu "oameni grei", cunoscuti de regula mai mult pesntru ce reprezinta: "Big Four", FIC/CIS, AOAR etc.etc.
Oameni care (individual, nu ca "asociatie/patronat") conduc(sau indruma) afaceri de zeci/sute/mii de milioane de euro anuala...
Toti sunt socati de nemaivazuta "Revolutie  Fiscala".
Nimeni nu intelege DE CE ?...
Am vorbit cu patroni "mari" care imi spuneau siderati ca:
"De ce impozit zsro pe dividende ?!?!?!... NU am cerut niciodata asa ceva! Era un flecustet, atat de mic incat oricine recunostea "pe fata" dividendele reale..."
DE CE naiba au facut bulversarea asta ?  DE FAPT, nici statul nu castiga nimic !..
.

2. A doua este dedicata lui dr4qul4 (cu care de fapt sunt prieten...)
Quote from: dr4qul4 on February 13, 2018, 02:14:28 PM
Iar legat de indemnizatia de crestere copil....aia e tot un ajutor social.
NU, nu este ajutor social.
Ajutor social este ala pe care il primesti cand nu esti in stare sa faci nimic, dar statul nu vrea sa te lase sa mori de foame (princiu european, dar discutabil... Mai ales ca se mizeaza pe faptul ca ajutorul ala "se intoarce in economie" prin intermediul crasmei din sat...  :D )
Indemnizatia de crestere a copilului se plateste pe baza contributiilor sociale de-a lungul timpului.
Cele mai multe femei beneficiaza de ea, dar sunt si ghinioniste care platesc tota viata contributii sociale, dar nu au norocul unui concediu maternal/de crestere a copilului.
(Nu neg ca sunt unele care o duc din plod in plod, dar comportamentele "izolate" nu trebuie sa deformeze un sistem)

Categorisirea idemnizatiei de crestere a copilului drept "ajutor social" este echivalenta cu categorisirea platii tratamentelor medicale/indemnizatiei de boala drept "ajutoare sociale".
Toata lumea plateste CASS (asigurari sociale de sanatate).
Si nu putin.
Daca platesti ani de zile si te imbolnavestiiar "sistemul" iti acopera cheltuielile de spitalizare/tratament nu se poate spune ca ai primit "ajutor sociale". Ai platit ani de zile ca sa te asiguri impotriva unui eveniment care s-ar putea intampla - cum ti-o fi norocul.
Unii (cei norocosi) pot trai o viata intreaga fara sa treaca pe la doctor...
Dar asigurarea este acolo pentru "just in case".
Altii fac diverse boli de doua ori pe an... Ghnion, dar aia nu trebuie sa faca imprumut la banca daca sunt asigurati...
(EVIDENT, nu discut despre cazurile speciale, sate in care juma' de populatie este "pensionata medical"...)

Asigurarile de sanatate sunt exact ca RCA-ul.
Poti sa circuli cu masina 30 de ani si sa nu faci nici un accident (sa fii perfect sanatos). Deci dai banii degeaba...
Dar poti sa ai un accident oricand - si atunci asigurarea iti acopera costurile.

Pe scurt:
Ceea ce ti se plateste/deconteaza pe paza unei asigurari (ca este asigurare de sanatate, ca este RCA sau CASCO) NU poate fi considerat "ajutor social". Pentru ca ai platit in prealabil pentru asta.
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

dumbravaandrei

#740
Quote from: dr4qul4 on February 13, 2018, 10:51:53 PM
Si oricâte exemple de copii și creșe mi-ai da, nu poți nega realitatea: avem zeci de mii de oameni care muncesc full time, dar pe contract au 2 ore. Cel mai bun exemplu? Taximetriștii.

Uite asta e mentalitate pur.... danubiano-carpato-pontica.
In cazul asta imi pare rau sa o zic, dar platim vre-o niste institutii degeaba si ar cam trebui sa le cerem socoteala la modul cel mai serios... ai tu impresia ca aia isi vor declara venitul altfel si de acum incolo? Adica pentru maxim 5-6 mil de lei cat incasezi maxim pe an de la aia te apuci sa "revolutionezi" economia? Sa zicem ca ar incasa si 100 mil. Dar ala care nu-si declara 90-95% din venit pana acum si nici gand sa faca asa ceva, ce te face sa crezi ca de maine si-l va declara tot? pentru ca oricum e contributia mare? Asta e... platesti taxe la 1900 brut pe luna, nu la 7000. Automat ramai cu 3000 de lei in buzunar.

Daca tot vorbim de taximetristi... e chiar asa greu sa punem tahografe pe ele ca taximetre vad ca se pot pune. Si facand transport de persoane autorizat, sa-i verifice ARR-ul si la tahograf. Sa le ceara la sfarsit de luna "programul" si astia sa schimbe datele cu ANAF-ul... si dupa aia sa explice domul taximetrist cum conduce 16-18h taxiul ala si declara venit de 12 lei/zi. Hai ca nu e nimeni prost... Licentele sunt nomenclaturate, la fel si atestatele, nu e greu de deloc de tinut sub control. Doar la unii le e lene sa munceasca 8 ore pe zi si sa-si faca treaba.

Da oare ce ar fi sa strangem de oute "instituiili" care ar trebui sa mai si controleze cate ceva pe fata pamantului? Ca daca e sa o luam asa, imi pare rau, dar dam peste cap o intreaga economie ca nu reusim sa tinem gainarii sub control hai sa fim seriosi... Iar statul a avut si are tot timpul mecanisme sa-i controleze si sa-i arda pe aia de nu respecta legea. Numai ca un stat corupt nu va face asta niciodata pentru ca de foarte multe ori coruptia este tocmai in acele institutii de forta care ar trebui sa impuna legea.

dr4qul4

O sa vedem la sfarsitul anului executia bugetara si vom vedea atunci daca s-au incasat mai multi sau mai putini bani din contributii. Inainte sa credeti tot ce vedeti in presa, mai bine va uitati in jurul vostru cati oameni (efectiv, nu din statistici) muncesc part time si castiga sub 1162 lei net. Gasiti vreunul?

Oricum, raman la parerea ca s-a facut mult tam-tam pentru nimic. Marea revolutie fiscala aduce modificari minime pentru 90% din contribuabili.

PS. Cand am spus ca indemnizatia pt copil e ajutor social nu m-am referit la cei care au muncit acolo isi iau 85% din salariu, ci la cei care fac copii doar pentru ca primesc bani de la stat pentru asta, unii chiar se angajeaza special pentru asta si apoi o tin din concediu de odihna in concediu medical, pana la nastere. Mi s-a intamplat asta cu un angajat (administrator de baze de date, barbat) care a venit efectiv la munca vreo 3 luni si alea dupa ce am trimis comisia mediacala pe capul doctorului care ii dadea adeverinte. Si tot a stat 2 ani in concediu (timp in care el a continuat sa lucreze ca si consultant)
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

Danny550394

QuoteO sa vedem la sfarsitul anului executia bugetara si vom vedea atunci daca s-au incasat mai multi sau mai putini bani din contributii.
Este irelevant. Au mutat din sumele incasate in trecut ca si impozit pe venit si la pilonul II de pensi la cotributiile sociale.

Deci... MAI MULT PENTRU AJUTOARE SOCIALE SI MAI PUTIN PENTRU INVESTITII.

Nu te inteleg. Esti bugetar? Lucrezi in vreo companie de stat?

De la mine au sa incaseze mai putin. De ce?
Pentru ca sunt : patron, administrator si angajat.
Nu mi-am marit salariul (da, sunt un prost ca imi dau salariu desi puteam sa traiesc doar din dividende).

Sa vorbim si despre faimoasa declaratie 600. Aia care nu afecteaza pe nimeni. Adica vine un guvern, da o OUG si zice ca toti care au avut venituri din ... dividende... drepturi de autor..chirii si altele, mai mari decat 12 salarii minime anul trecut???? trebuie sa depuna declaratia 600 pentru a plati contributia la sanatate chiar daca este angajat.

Sa-ti explic:
Anul trecut ai avut venituri mai mari de 22800lei -  anul acesta trebuie sa platesti in AVANS contributia la sanatate.
Daca tu nu mai realizezi acele venituri anul acesta nu mai conteaza. Trebuie sa platesti trimiestrial contributia.
Daca pana in 25 martie nu platesti aceasta contributie, chiar daca esti angajat, nu beneficiezi de asigurare de sanatate.
Nu ma deranjeaza sa platesc aceast impozit, dar pe un venit realizat nu pe ceva ipotetic.
Binenteles ca noul guvern o sa dea OUG pentru modificarea modificarii. Au dat una ca termenul de depunere a declaratiei se prelungeste.

Pe toate companiile mari nu le intereseaza impozit 0 pe dividende sau alte reduceri. Daca guvernul zicea ca de maine impozitul pe profit este 16% iar cel pe dividende 10% (adica dublu), dar in urmatorii 10 ani acestea nu se modifica, erau mai fericite decat cu un guvern care da ordonante dupa ordonante fara studiu de impact si cu promisiuni de cai verzi pe pereti.

Singurul scop al acestei guvernari este de a aduna bani mai multi pentru ajutoare sociale. Atat. Chiar daca asta inseamna bulversarea totala a mediului de afaceri.
Principiul tau este sa impozitezi munca pentru a avea bani pentru cei care stau cu mana intinsa. Pentru ca asta inseamna cand salariul devine negativ (-) la un contract de munca cu norma partiala de 2 ore pe zi. Poate unele persoane chiar au nevoie de un contract de munca cu norma partiala. Dar ei sunt putini si merita sa-i calcam in picioare.

Dupa cum am mai zis. Sunt la un mic imbold de a face pasul spre emigrare.

Acesta este ultimul meu post pe acest topic.

cris_ct

Quote from: Danny550394 on February 14, 2018, 01:20:25 PM

Deci... MAI MULT PENTRU AJUTOARE SOCIALE SI MAI PUTIN PENTRU INVESTITII.

Singurul scop al acestei guvernari este de a aduna bani mai multi pentru ajutoare sociale. Atat. Chiar daca asta inseamna bulversarea totala a mediului de afaceri.


Rasfoind putin presa on-line...
Constanta: https://www.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/cum-arata-bugetul-constantei-pentru-anul-2018-cu-ce-propuneri-au-venit-participantii-la-dezbaterea-publica-document-651408.html
"....Cheltuielile în sumă de 758.549 000 lei, se alocă după cum urmează:
Investiţii - 16,8% - 127.311.000 de lei;
Asistenţă socială - 16,5% - 124.893.000 de lei.....
....Pe de altă parte, un constănțean, Radu Florin reclamă lipsa trotuarelor și a siguranței în timp ce taxele cresc. Acesta a
mai întreabat pe ce capitole nu s-a cheltuit excedentul bugetar. În replică Decebal Făgădău i-a propus să citească toate
acestea pe site-ul primăriei.
În plus, cetățeanul a mai cerut reducerea bugetului pentru protecție socială.
UPDATE. ora 16.55
Remus Negoi, de la USR a menționat în cadrul dezbaterii că la Constanța bugetul pentru asistență socială este dublu față de cel de la Iași. Acesta a mai precizat că în proiectul pentru anul 2018 al municipiului Constanța sunt prevăzute diversesume alocate pentru mai multe proiecte de fezabilite...."

Iasi: http://curierul-iasi.ro/bugetul-local-pe-2018-dezbatere-publica-24222
"....Capitolul rezervat investiţiilor va avea o pondere de circa 30% din întregul buget....."

De cateva zile Chirica a fost exclus din partid. Punct.




dumbravaandrei

Mai schimbati canalul... voi de PNDL nu ati auzit? Cu ala cumperi mult mai multe voturi (si mai ieftin in acelasi timp) decat prin acordarea de pomeni. Fonduri prost spre deloc monitorizate, direct acordate din pixul ministrului, doar cu aprobare de partid.

Ionut

Rata anuală a inflaţiei a urcat în ianuarie la 4,3%, cel mai mare nivel din iulie 2013

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna ianuarie la 4,32%, cel mai înalt nivel din iulie 2013, când a fost 4,41%, în condiţiile în care gazele naturale s-a scumpit cu 3,79% faţă de decembrie, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). News.ro

Economia României a crescut anul trecut cu 7%, cea mai mare creştere din 2008 până în prezent

Economia românească a crescut anul trecut cu 7%, faţă de 2016, cel mai mare avans din 2008 până în prezent, arată primele estimări publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În ultimul trimestru din 2017, faţă de acelaşi trimestru din anul 2016, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creştere cu 6,9% pe seria brută şi de 7% pe seria ajustată sezonier. News.ro

istvan78

Quote from: Ionut on February 15, 2018, 07:26:04 AM
Rata anuală a inflaţiei a urcat în ianuarie la 4,3%, cel mai mare nivel din iulie 2013

Intre timp, dobanzile la depozite in lei se invart in jur de 1%, si moneda se si devalorizeaza continuu de circa un an, iar contributiile in fondurile private de pensii se reduc (cel putin in termeni de valoare reala). Cred ca niciodata dupa 2000 n-au mai fost imprejurari atat de potrivnice economisirii pe termen lung.

Dar  economia "duduie" din consum de import, economia lacustelor, dupa noi... potopul!

TibiV

Nu este vorba despre Romania, ci despre o tara de la care ar trebui sa invatam....

Quote
Berlin, 23 feb /Agerpres/ - Germania, prima economie europeană, a încheiat anul 2017 cu cel mai mare excedent bugetar înregistrat de la reunificarea ţării în 1990, graţie unui şomaj care a atins un minim istoric şi a dobânzilor reduse, informează DPA.

Oficiul federal de statistică (Destatis) a informat vineri că, în 2017, Guvernul german, cele 16 landuri, precum şi bugetul asigurărilor sociale, au înregistrat un surplus de 36,6 miliarde de euro, o sumă echivalentă cu 1,1% din Produsul Intern Brut.

Acesta este al patrulea an consecutiv în care Germania înregistrează un excedent bugetar, prima economie europeană neavând probleme în a respecta regula de deficit din Tratatul de la Maastricht, care stipulează că deficitul bugetar al unui stat membru nu trebuie să depăşească 3% din PIB.

De asemenea, Destatis a confirmat vineri că economia germană a înregistrat un avans de 0,6% în ultimul trimestru al anului trecut şi o creştere de 2,2% pe ansamblul anului 2017, ceea ce reprezintă cea mai bună performanţă înregistrată de economia Germaniei după 2011.

Economiştii prognozează că ritmul susţinut de creştere înregistrat de Germania va continua şi în 2018, recent Guvernul de la Berlin anunţând că în acest an se aşteaptă la o creştere a PIB de 2,4%.


Este adevarat ca au un PIB de + 3.200 mld. euro.
Dar parca si politicienii lor arata altfel decat astia de la noi...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

istvan78

Cand economia "duduie" orice stat ar trebui sa aiba excedent bugetar. Reduci indatorarea statului, creezi spatiu de manevra pentru cand loveste urmatoarea recesiune (inevitabil). Acolo nimeni nu si-ar permite sa se laude ca "s-a incadrat in deficit" (adica in limita maxima legala a deficitului), intr-un an cu crestere record.

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)