Economia Romaniei: discutii, proiecte, conexiuni cu infrastructura

Started by Ionut, April 18, 2015, 09:00:58 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

dr4qul4

Ba din contra. Nu a facut prea multe pentru agricultura. Subventiile au venit cu mare intarziere anul acesta ceea ce i-a cam obligat pe micii fermieri sa faca imprumuturi. Si cum recolta nu a fost prea buna, dobanda aia atarna greu.
La 50 de km de Buc, mii de hectare stau necultivate. Nimeni nu vrea sa le ia in arenda de la tarani. Desi pretul de inchiriere e si de 100 euro pe an sau cativa saci din productie.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

Ionut

INS: La sfârşitul anului trecut erau active 488.210 de companii în domeniul economic,
cu peste 3,92 milioane angajaţi şi afaceri de 1.180 miliarde lei


Din totalul întreprinderilor active în domeniul economic (industrie, construcţii, comerţ şi servicii), cea mai mare pondere este deţinută de companiile din sectorul "servicii", respectiv 43,8%, adică 213.890 de societăţi. În sectorul "comerţ" erau active 171.959 de societăţi, la sfârşitul anului trecut. De asemenea, la sfârşitul anului 2015, sectorul industrie însuma 54.020 întreprinderi, respectiv 11,1% din totalul întreprinderilor active în domeniul economic, în timp ce în construcţii erau 48.341 de companii active.

În anul 2015, numărul mediu de salariaţi a crescut cu 2,4% faţă de anul 2014, la 3.926.175 de salariaţi. Întreprinderile din industrie au deţinut cea mai mare pondere în ceea ce priveşte numărul mediu de salariaţi (35,5%), urmate de cele din servicii (33,9%). Mărimea medie a unei întreprinderi din industrie a fost de circa 25,8 salariaţi, în timp ce în comerţ a fost de circa 4,9 salariaţi.

Afacerile cumulate ale companiilor din industrie, construcţii, comerţ şi servicii s-au ridicat la sfârşitul anului trecut la 1.180 miliarde lei. Ponderea cea mai mare a fost deţinută de întreprinderile cu activitate principală de comerţ (39,4%), întreprinderile din construcţii deţinând doar 6,8%. Investiţiile brute realizate de toate companiile active în domeniul economic s-au ridicat la sfârşitul anului trecut la 131,3 miliarde lei. Structura investiţiilor brute în cadrul sectoarelor se prezintă astfel: industrie 39,2%, construcţii 18,6%, comerţ 10,5%, iar servicii 31,7%. De asemenea, rezultatul brut al exerciţiului  a înregistrat valori pozitive (profit) în toate cele patru sectoare. Astfel, profitul brut al companiilor din domeniul economic (industrie, construcţii, comerţ şi servicii) a fost de 49,9 miliarde lei.

News.ro

TibiV

Quote from: pasadia on November 22, 2016, 06:39:14 PM
aproape toata lumea de pe aici si-ar dori sa ne incadram cu deficitul bugetar in acea clauza din variant optimista a MPGT
Nu aproape, ci absolut toata lumea cred ca si-ar dori varianta optimista cu clauza de reforma a MPGT.
Doar ca din pacate este exclusa din start pentru anul viitor, probabil si pentru 2017.
Cu toate legile aprobate anul asta care se vor aplica de anul viitor (din 2016) , nu avem cum sa obtinem clauza...

Quote from: Dan027 on November 22, 2016, 07:04:05 PM
1. hai sa ne uitam la mai toate tarile astea pe care le luam drept model sa vedem cam ce deficite au...
Tarile astea in general sunt contributoare nete la bugetul UE, deci isi permit sa faca un pic pe nebunii...
Romania este beneficiar net...
Adica noi luam banii varsati in bugetul UE de aia mari.
Care fiind mari si bogati isi permit sa mai "ocoleasca" un pic regulile, dar le vor impune ferm celor mai mici si saraci...

Atentie !
Si tari mari (parca si Franta este una dintre ele) au intrat in procedura de deficit excesiv, care in cele din urma inseamna niste "amenzi/penalitati" zilnice de zeci/sute de mii de euro platite de statul respectiv catre Comisie.
Dar de regula tarile respective isi asuma aceste penalitati pentru ca si le permit.
Noi insa nu prea... :(
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Dan027

Putem sa facem rost de bani si altfel, putem mari unele taxe. Daca ne tot plangem ca se exporta profiturile, hai sa le marim impozitul pe profit de la 16 la 20% vom aduce aproape un miliard de euro in plus in buget...
Solutii sunt dar vor plange unii sau altii daca le punem in practica, iar daca nu facem rost de bani vom plange cu totii din cauza lipsei infrastructurii...

pasadia

Quote from: TibiV on November 22, 2016, 08:36:52 PM
Quote from: pasadia on November 22, 2016, 06:39:14 PM
aproape toata lumea de pe aici si-ar dori sa ne incadram cu deficitul bugetar in acea clauza din variant optimista a MPGT
Nu aproape, ci absolut toata lumea cred ca si-ar dori varianta optimista cu clauza de reforma a MPGT.

Nu sunt convins de asta. Am intalnit oameni cu doctorate luate pe afara care zic ca autostrazile (si traficul realizat cu autoturisme e rau), ba chiar cred ca mr.L de exemplu ar prefer sa bagam bani in HSR si nu in atatea autostrazi. Asa ca o sa mai folosesc "aproape".

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

icristian

Quote from: Dan027 on November 22, 2016, 08:59:17 PM
Daca ne tot plangem ca se exporta profiturile, hai sa le marim impozitul pe profit de la 16 la 20% vom aduce aproape un miliard de euro in plus in buget...
Gresesti foarte mult cu aceasta afirmatie.
Economia nu este matematica. Marirea unei taxe nu inseamna automat cresterea veniturilor. La fel cum reducerea unei taxe, nu inseamna neaparat venituri mai mici.
Profiturile se exporta este efectul, cauza e taxa prea mare. Nu invers.
Supra acciza pe benzina si motorina a creat mai multe probleme decat a rezolvat.

Dar repet, problema curenta nu este lipsa banilor, ci lipsa capacitatii de a realiza proiectele de infrastructura.

Deja suntem offtopic, eu nu voi mai continua discutia asta aici.

Dan027

Quote from: icristian on November 22, 2016, 09:54:47 PM
problema curenta nu este lipsa banilor, ci lipsa capacitatii de a realiza proiectele de infrastructura.
Ai perfecta dreptate, problema actuala este ca nu avem proiecte puse la punct cu SF-urile bine facute, dar cand vom avea, nu vor fi bani pentru finantarea lor.

Ionut

Crestere economica... dar...




România va înregistra o creştere economică de 5,1%, în 2016 - Banca Mondială

Banca Mondială şi-a îmbunătăţit semnificativ estimările privind avansul economiei româneşti în 2016, până la 5,1%, de la 4% cât estima în luna iunie, potrivit Raportului Economic pentru Regiunea Europa şi Asia Centrală (ECA), publicat marţi de instituţia financiară internaţională.

Economica.net




Statul nu mai reuşeşte să se împrumute.
Băncile îi cer dobânzi mari după lansarea programelor populiste


Ministerul Finanţelor a refuzat iarăşi o emisiune de obligaţiuni, programată, marcând vârful unui şir de presiuni care vin din partea băncilor pentru majorarea dobânzilor la care statul român caută să se împrumute pentru finanţarea deficitului bugetar. Şeful Trezoreriei spune că are timp să aştepte randamente mai bune de la partenerii din bănci, deoarece statul român n-are urgenţe cu banii.

Economica.net

Dan027

QuoteS-au cheltuit peste 50 miliarde de euro pentru investiții în ultimii zece ani, dar mare lucru nu se vede
Din 2006 până în luna septembrie a anului curent, cheltuielile de capital ale bugetului centralizat au totalizat aproape 206 miliarde de lei. Raportat la cursul mediu al BNR din fiecare an, suma e echivalentă cu 50,6 miliarde de euro.
În aceeași perioadă, Produsul Intern Brut al României a avansat, în termeni nominali, cu 412 miliarde de lei. Am putea spune că administrația centrală, administrațiile locale și celelalte instituții finanțate integral sau parțial de la buget au cheltuit un leu pentru investiții ca să crească economia cu doi lei, doar că, asta ar însemna să uităm de mediul privat

http://www.analizeeconomice.ro/2016/11/s-au-cheltuit-peste-50-miliarde-de-euro.html

GDPR

Guverul a adoptat OUG privind rectificarea bugetului de stat pe 2016. Conform anexelor la OUG si comunicatului de presa al guvernului, singurul castigator pe parte de investitii este ministerul domnului Dancu:

QuotePentru finanțarea Programului Național de Dezvoltare Locală, aflat la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, se asigură 1,255 miliarde de lei, sume care vor acoperi plățile necesare până la finalul acestui an pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii școlare și de drumuri. Alte 47,9 milioane de lei au fost realocate pentru finanțarea Acordului de împrumut "Sistem integrat de reabilitare a sistemelor cu apă și canalizare, a stațiilor de tratare a apei potabile și stațiilor de epurare a apelor uzate în localitățile cu o populație de până la 50.000 de locuitori". Suma va fi folosită pentru închiderea proiectului finanțat din credite externe rambursabile.

Daca verificam cele mai recente date referitoare la executia bugetara, observam ca cheltuielile de capital (active nefinanciare) de la Bugetul centralizat al unitatilor administrative teritoriale s-au ridicat pana la data de 30 septembrie la suma de  6.717,5 mii lei, in crestere cu 60% fata de perioada similara a anului trecut. Mai punem si suma acordata acum si se ajunge la o performanta de invidiat, asa ca eu cred ca o sa mai auzim de domnul Dancu dupa data de 11 decembrie.

Ionut

Consiliul Concurenţei lansează platforma "Monitorul preţurilor",
unde clienţii vor putea compara preţurile aceluiaşi produs la mai multe magazine


Consiliul Concurenţei lansează joi platforma "Monitorul preţurilor", unde vor fi afişate preţurile practicate de marile reţele de magazine pentru produsele care fac parte din coşul zilnic al consumatorilor români, astfel că aceştia vor putea verifica foarte uşor costul unui produs la mai multe magazine pentru a decide unde îşi fac cumpărăturile.  Platforma "Monitorul preţurilor", care va fi administrată de Consiliul Concurenţei, va cuprinde până la 280 de produse din 70 de categorii şi este un proiect pilot care se desfăşoară doar în Bucureşti.

News.ro

GDPR

Executia bugetara pana la sfarsitul lunii octombrie 2016: http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/executii/BGC31102016.pdf

si spre comparatie, cea pana la sfarsitul lui octombrie 2015: http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/executii/BGCoct2015.pdf

2016: Cheltuieli de capital, fara active financiare + proiecte cu finantare rambursabila + proiecte cu finantare nerambursabila = 18,922 mil. lei;
2015: Cheltuieli de capital, fara active financiare + proiecte cu finantare rambursabila + proiecte cu finantare nerambursabila = 22,559 mil. lei;

Din care:
2016: cheltuieli de capital de la bugetul centralizat al unitatilor administrativ teritoriale = 7,575 mil. lei;
2015: cheltuieli de capital de la bugetul centralizat al unitatilor administrativ teritoriale = 5,064 mil lei.

Deci scazand cheltuielile de capital pentru autoritatile locale, avem urmatoarele cifre:

2016: 11,347 mil. lei;
2015: 17,495 mil. lei.

adica o diferenta in minus de aproape 1.4 miliarde euro!

dr4qul4

Si asta in conditiile in care anul trecut in decembrie s-au facut foarte multe plati! Pana la sfarsitul anului diferenta va creste.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

TibiV

Corecta observatie, diferenta clar va creste...

Pe de alta parte...
Din 2102 2012 (nu va spun cine a venit "big boss" in acel an) s-au facut plati la greu pentru lucrari ilegale.
Unele au trebuit sa fie demolate si reconstruite. :D

Mie imi este clar ca in mod "istoric" 2016 va fi anul cu cele mai putine cheltuieli pentru investitii...
Dar daca s-ar fi continuat plata unor lucrari fara AM - si evident fara AC - ar fi fost mai bine ?!... Pentru ca UE are prostul obicei de a NU deconta lucrari ilegale...
Mie mi se pare ca actualul guvern si-a asumat o o sarcina teribila: sa fie guvernul cu cele mai putine "inaugurari". Cam zero, daca LD2 pana la Margina se va da in folosinta dupa instalarea noului guvern. Cam nedrept, desi sunt convins ca Cilos nu va da "buzna cu foarfeca" la autostrada...

Dar guvernul Cilos le-a facut viata mai usoara celor de "dinainte" (care nu meritau), dar si celor "de dupa".
Mai exact, a "facut curat" dupa prostiile lamentabile ale predecesorilor si (chiar mai important!) lasa "lucrurile curate" pentru succesori.

Sa nu uitam ca, cel putin din pdv al infrastructurii, ultimul an a fost anul in care s-a spus "STOP! Nu mai cantam dupa ureche, ca nu suntem lautari la carciuma.... De acum cantam dupa partitura..."
Adica respectam toate cerintele din partitura, nu mai sarim nu'sh care octava ca nu avem instrumentul necesar, dar o "cantam" doar asa, ca trebuie sa inauguram ceva care ne ajuta in campanie...

Cand ii vad pe astia din... hm... sa le zicem "partide" ("gasti furacioase" nu ar fi politicos....) cum spumega toti impotriva "guvernului tehnocrat" ma apuca nervii...

Dar simplul fapt ca tocmai niste alde' Dragnea si alde' Firea nu pot incepe o idee fara sa atace "guvernul tehnocrat" imi arata (chiar daca nu as fi stiut deja niste lucruri...) exact contrariul: tehnocratii astia injurati au facut treaba buna...

Spune-mi cine te injura ca sa iti spun cine esti... :D

LE
Acum am vazut greseala privind anul. Am sters cu rosu.
Sper ca am avut vreo "premonitie" pentru urmatoarea suta de ani, ar fi tragic...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)