Economia Romaniei: discutii, proiecte, conexiuni cu infrastructura

Started by Ionut, April 18, 2015, 09:00:58 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frunzaverde

Quote from: 133 313 on October 09, 2016, 10:57:05 AM
Pe mine ma amuza cum toata lumea vrea sa umble la salarii ca sa "bage la investitii" dar nimeni nu vrea sa umble la jaf si
Cresterea economica declarata de Romania nu se acopera cu cresterile salariale si piata imprumuturilor cand faci egalul... Tocmai asta e naspa, ca de fapt "cresterea economica" cam vine din exporturi si salariile nu prea vor sa creasca (daca n-ai cresteri n-ai suplimentare de cheltuieli si consum)

Argumentul tau ar fi valid daca Romania ar avea capacitati productive nefolosite. Adica daca, prin cresterea salariilor, consumul ar antrena cresteri de productie care la randul lor ar antrena cresteri suplimentare economice. Nu e cazul in Romania in momentul asta; si nu a fost cazul vreodata. Orice crestere de salarii care nu e cuplata cu investitii (ori in productivitatea muncii ori in investitii noi de productie bunuri si servicii) se va traduce doar in cresterea importului pentru consum, adica in deficit de balanta comerciala si cont curent. Si exact ca in 2008, se va evapora instantaneu, fara sa lase nimic in urma.

Pe urma, salariile in Romania au crescut din august 2014 pana acum cu 23% (salariul minim cu aproape 39%) in conditiile in care rata inflatiei cumulata pe astia 2 ani a fost de ~0.5% (deci practic toate cresterile salariale au fost reale, direct in buzunar). Asa ca nu e ca si cum salariile au stagnat.

Romania are un deficit masiv de investitii publice. Acumulat nu in 25 de ani, ci acumulat de la 1920 incoace. Avem infrastructuri la un nivel atat de jos de sofisticare, incat ar fi trebuit de mult sa fie istorie la nivelul economic al Romaniei. Sosele neasfalatate, veceuri in curte, cai ferate cu semnalizare mecanica... Pe care Romania trebuie sa-l corecteze prin investitii publice peste mediile globale, astfel incat nu doar salariile sa creasca, dar mai mult (si mai important) pentru ca o parte mare a populatiei, care nu are acces la munca salariata, sa poata ajunge acolo. Pentru ca acolo - in lipsa de salariati -  se vede lipsa de infrastructuri mai mult decat in salariile mici. Si de-acolo, din mediul rural izolat si la nivelul de sofisticare al Vietnamului sau Indoneziei (da, am fost in ambele), nu din marile orase, a venit depopularea Romaniei. Si de-acolo vin si, salariile mici pentru marile orase (care sunt la nivelul de sofisticare infrastructurala cat-de-cat apropiat de Europa de Vest), si problemle cu "asistatii" si, si...

Cat despre "furat", cantitatea de furt din Romania este neglijabila la nivel macro. Nu e vreo Nigeria, unde sa dispara bani lichizi cu zecile de miliarde, sau vreo Moldova, unde s-a furat un miliard de dolari cash asa, intr-un singur foc. Si poti vedea asta foarte usor - banii furati ar fi aparut imediat in conturile unor super-bogati. Care... surpriza, in Romania nu exista. Inclusiv "super-bogati" ca Voiculescu, Patriciu, SOV, cand au fost luati la bani marunti, aveau lichiditati extrem de modeste (Patriciu era falimentar); averile lor fiind exclusiv "robinete" cu statul insa care nu generau niciodata sume imense care sa fie scoase in afara sistemului, ci efectiv maruntis, mare parte din el oricum redistribuit in n alte locuri pentru mentinerea robinetului deschis. Banii care se scurg efectiv anual prin coruptie sunt probabil cam 0.5% din PIB; si aici vorbim inclusiv de micro-mita data la poltistul care l-a oprit pe nea Gigel cu 140 la ora pe DN1.

La fel, a fost ras-discutata problema "bunurilor si serviciilor" - pana cand s-a observat ca majoritatea banilor din bugetele de bunuri si servicii sunt medicamente si prestatii medicale oferite prin sistemul national de sanatate. Bani care nu pot fi taiati (si unde preturile sunt mari din cauza neincrederii producatorilor in statul roman).

Problema nu e furtul in sine, ci ineficienta sistemului de investitii si lipsa de incredere in stat a prestatorilor de orice.  Aici pierde statul; si pierderea vine si din coruptie, dar mai ales din prostie, dintr-un sistem birocratic prea stufos, si, in foarte multe cazuri, din preferinta prosteasca de a angaja cat mai multi oameni in administratie, chiar si atunci cand in loc de un om in plus e nevoie de un sistem mai bun.

Quote from: Ionut on October 06, 2016, 06:41:48 AM
Yves Caracatzanis, CEO Grup Renault Romania, despre autostrazi:
Daca viteza la internet este atat de buna, inseamna ca se poate face infrastructura

Alte mituri cu viteza de internet...

Viteza de Internet este buna in Romania tocmai pentru ca accesul la internet in Romania este slab dezvoltat dpdv geografic. Adica, exact ca la infrastructurile celelalte - nivelul de viata in Timisoara, Bucuresti, Iasi, Cluj, Oradea... e rezonabil dpdv al infrastructurii, legaturile intre ele plus spatiul rural, dezastru.

Bineinteles ca vei avea viteze medii de 100+ Mbps daca marea majoritate a conexiunilor sunt in orase, iar in mediul rural 60% din populatie nu are acces la internet prin nimic. Zerourile (populatia fara acces) nu sunt numarate cand se calculeaza media.

La fel, daca infrastructura e disponibila doar in zonele cele mai dens populate, unde numarul de consumatori pe dolar investit e maxim, preturile vor fi minuscule. Cu costul ca la 20 km de Bucuresti sau de Brasov n-ai nici un fel de acoperire de internet (in 2011 vorbim de cartiere in Brasov unde singura metoda de cuplare era o solutie artizanala prin WiFi exterior la limita legii; azi a ajuns fibra si-acolo, dar la 20 km de Bucuresti esti tot "in the dark" si azi). In tari ca UK sau DE sau SE vei avea internet (la 2 Mbps) in cel mai indepartat catun din fundul pamantului.

P.S. Veti zice de internet pe mobil; da, exista 4G, si unii operatori au investit in a avea o acoperire rezonabila (desi din nou, centrata pe spatii urbane). Rezultatul e ca Romania are unele din cele mai scumpe tarife pentru internet pe mobil din Europa si una din cele mai mici rate de utilizare (daca vrei acoperire platesti de-ti iese pe nas; eu in SE platesc 14 Euro pentru 20 GB; 100 costa 40 Euro. In Romania, acelasi tarif iti da 1-2 GB de trafic de date; este aproximativ la fel de scump sa folosesti traficul de date Orange RO sau sa-ti iei un abonament O2 in UK si sa-l folosesti in roaming in RO).
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

GDPR

Ca de obicei, e o placere sa citesti comentariile lui @frunzaverde  :cheers:

Io

 :cheers: Frunzaverde, io trebuie sa-ti dau o bere cindva!

@Stangabriel: forumul asta are cea mai mare credibilitate la tema, asta pentru motive la care m-am referit cind m-am inscris aici, m-am referit, zic, si aici dar si pe alte forumuri. Construim si detinem aici, impreuna cu alte forumuri de gen, un soft power care este luat in seama de societate. Prin societate inteleg nu doar oamenii normali la cap, profesionistii detinatori de profesionalism (vedem bine ca exista profesionisti, adica oameni care din asta-si cistiga piinea dar care sint cel mult corijenti la capitolul profesionalism, de regula capuse partinice sau transpartinice ), profesionistii altor profesii, amatorii entuziasti, unii expati, etc dar si politicienii. Azi nu au cum sa ne ignore fara sa-si asume costuri maricele. Da, politruci obraznici vor exista intotdeauna, totul e sa aplicam constant forta noastra soft, pasiunea noastra, competentele si spiritul nostru de cooperare si in felul asta cream valoare in jurul nostru. Si asa am devenit referinta.
De ce? Diferenta majora intre "ei" si "noi"? La noi ce ne uneste e mai important decit ce ne desparte. La ei, ce ii desparte este totul. Adica mai nimic!
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

133 313

Quote from: frunzaverde on October 09, 2016, 11:16:47 PM
Argumentul tau ar fi valid daca Romania ar avea capacitati productive nefolosite. Adica daca, prin cresterea salariilor, consumul ar antrena cresteri de productie care la randul lor ar antrena cresteri suplimentare economice. Nu e cazul in Romania in momentul asta; si nu a fost cazul vreodata. Orice crestere de salarii care nu e cuplata cu investitii (ori in productivitatea muncii ori in investitii noi de productie bunuri si servicii) se va traduce doar in cresterea importului pentru consum, adica in deficit de balanta comerciala si cont curent. Si exact ca in 2008, se va evapora instantaneu, fara sa lase nimic in urma.

Pfuai, bine ca m-ati bagat la productivitatea muncii. Daca gasiti atatia (alti) europeni cati romani sa-ti produca chiar si o coada de matura pe 1000 lei lunar incep sa impart premii de execelenta. Noi vorbim acum vorbe, ca Europa si SUA s-au prins mult prea tarziu ce se intampla daca iti muti productia in China de chitra pe "angajatii europeni neproductivi". Chinezii copiaza tot, europenii someaza tot, chinezii isi cumpara copiile lor, produsele marca europeana le cumpara mam' mare. Hai sa mai facem teorii despre investitii.  :)
Nu sunt capacitati productive nefolosite este? Nu-s mijloace fixe si mobile pe la firme nefolosite din lipsa de personal, este? Linii de productie pe care nu are cine sa le deserveasca, este?

Quote from: frunzaverde on October 09, 2016, 11:16:47 PM
Pe urma, salariile in Romania au crescut din august 2014 pana acum cu 23% (salariul minim cu aproape 39%) in conditiile in care rata inflatiei cumulata pe astia 2 ani a fost de ~0.5% (deci practic toate cresterile salariale au fost reale, direct in buzunar). Asa ca nu e ca si cum salariile au stagnat.

Unde, cine, cand? De unde sunt cifrele astea, de la INS? Pe cine a sondat INS? Sa avem pardon, toate cresterile nu sau dus in buzunar asa cum nici "reducerea de TVA" nu s-a dus in buzunar. De fapt s-a practicat intensiv smecheria scumpirii cu 3 luni inainte de scaderea TVA. Cu cat s-a scumpit RCA in ultimii 4 ani? Aud? Hai ca aburim lumea si... ne facem de ras.

Quote from: frunzaverde on October 09, 2016, 11:16:47 PM
Romania are un deficit masiv de investitii publice. Acumulat nu in 25 de ani, ci acumulat de la 1920 incoace. Avem infrastructuri la un nivel atat de jos de sofisticare, incat ar fi trebuit de mult sa fie istorie la nivelul economic al Romaniei. Sosele neasfalatate, veceuri in curte, cai ferate cu semnalizare mecanica... Pe care Romania trebuie sa-l corecteze prin investitii publice peste mediile globale, astfel incat nu doar salariile sa creasca, dar mai mult (si mai important) pentru ca o parte mare a populatiei, care nu are acces la munca salariata, sa poata ajunge acolo. Pentru ca acolo - in lipsa de salariati -  se vede lipsa de infrastructuri mai mult decat in salariile mici. Si de-acolo, din mediul rural izolat si la nivelul de sofisticare al Vietnamului sau Indoneziei (da, am fost in ambele), nu din marile orase, a venit depopularea Romaniei. Si de-acolo vin si, salariile mici pentru marile orase (care sunt la nivelul de sofisticare infrastructurala cat-de-cat apropiat de Europa de Vest), si problemle cu "asistatii" si, si...
Ai deficit cand ai o tinta clara, ce vrei sa ai. Pana in 1990 s-a vrut ceva, in 2016 se vrea altceva, in 2040 o sa se vrea altceva. Deficitul se creeaza din condei, in functie de ce iti doresti. Dar repet daca ai o tinta. Care este tinta Romaniei in momentul asta? Io unul nu stiu,
Asistatii sociali sunt CREATI de stat, deci statul nu poate pretinde ca are " o problema" cu ei. La noi politicieni care erau pe scena in 1991 se plang in 2010 ca au probleme cu asistatii. Penibil.

Quote from: frunzaverde on October 09, 2016, 11:16:47 PM
Cat despre "furat", cantitatea de furt din Romania este neglijabila la nivel macro. Nu e vreo Nigeria, unde sa dispara bani lichizi cu zecile de miliarde, sau vreo Moldova, unde s-a furat un miliard de dolari cash asa, intr-un singur foc. Si poti vedea asta foarte usor - banii furati ar fi aparut imediat in conturile unor super-bogati. Care... surpriza, in Romania nu exista. Inclusiv "super-bogati" ca Voiculescu, Patriciu, SOV, cand au fost luati la bani marunti, aveau lichiditati extrem de modeste (Patriciu era falimentar); averile lor fiind exclusiv "robinete" cu statul insa care nu generau niciodata sume imense care sa fie scoase in afara sistemului, ci efectiv maruntis, mare parte din el oricum redistribuit in n alte locuri pentru mentinerea robinetului deschis. Banii care se scurg efectiv anual prin coruptie sunt probabil cam 0.5% din PIB; si aici vorbim inclusiv de micro-mita data la poltistul care l-a oprit pe nea Gigel cu 140 la ora pe DN1.
Am inteles... la nivel macro 10% comisionul celui/celor care da/dau cu semnatura dintr-un pod, pasaj, magistrala de metrou, autostrada, achizitii de sisteme it si software este... "neglijabila". Om fi si noi pe aici niste mici miliardari si nu stiam... astfel incat spagile de 1.000.000 euro bucats deja ni se par mizilicuri. Si apoi iar ne trezeim cu problema "asistatilor" de mai sus, care ne iau 0,01% din comision...



Quote from: frunzaverde on October 09, 2016, 11:16:47 PM
La fel, a fost ras-discutata problema "bunurilor si serviciilor" - pana cand s-a observat ca majoritatea banilor din bugetele de bunuri si servicii sunt medicamente si prestatii medicale oferite prin sistemul national de sanatate. Bani care nu pot fi taiati (si unde preturile sunt mari din cauza neincrederii producatorilor in statul roman).
S-a observat si ca sunt decontate servicii fictive (furt)? Care spuneti ca nu este o problema in sine? Nu tai, dar nici concurentialitate n-ai cand dai contracte cu dedicatie, astfel incat nu poti sa scoti pretul cel mai bun.


Quote from: frunzaverde on October 09, 2016, 11:16:47 PM
Problema nu e furtul in sine, ci ineficienta sistemului de investitii si lipsa de incredere in stat a prestatorilor de orice.  Aici pierde statul; si pierderea vine si din coruptie, dar mai ales din prostie, dintr-un sistem birocratic prea stufos, si, in foarte multe cazuri, din preferinta prosteasca de a angaja cat mai multi oameni in administratie, chiar si atunci cand in loc de un om in plus e nevoie de un sistem mai bun.
Furtul este in orice moment din timp si spatiu o problema, cu tot ce implica el, in sine. A doua cea mai  mare dupa el este ca sistemul de justitie a dormit 22 ani (sau a fost complice, dupa cum s-a intamplat sa aflam punctual mai nou, in ultimii ani). Dupa aia mai sunt si restul problemelor.
Ineficienta sistemului de investitii vine din faptul ca ( am pomenit-o mai sus) tinta de tara este neclara. Plecand de la tinta de populatie, care este neclara. In anii 2000 vrem sa plece romanii din tara ca sa trimita valuta. In anii 2016 vrem romanii inapoi ca sa... ce? Sa aduca knowhow? Nu mai trebuie valuta, s-a umplut sacul? Nu zice nimeni nimic.

dr4qul4

Eu vroiam doar sa vad un program de guvernare care sa spuna clar: Ne vom tine de masterplan.
Eventual ca va fi A7 nu Dx7.

Dar cand vad ca vor sa faca 4 treceri peste Carpați "cu prioritate"  nu pot sa nu ma gandesc ca "prioritate" la ei inseamna altceva.

Si de unde Tara Romaneasca? Parca regiunile sunt Oltenia, Muntenia, Dobrogea. Sau Autostrada Unirii? Hai pe bune.
Eu zic sa puna si Autostrada Reintregirii Neamului!
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

GDPR

Ai postat programul PNL, asa ca ar fi corect ca si PSD-ul sa aiba tratament egal: http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2016-10-9-21341849-0-programul-economic-psd-partea.pdf

Poate gasesti partea cu investitiile, mie sincer mi-a scapat.

TibiV

Quote from: dr4qul4 on October 09, 2016, 10:06:19 PM
Programul de guvernare PNL.
- salarii crescute  cu 20% anual
- inseminare in vitro gratis
- alocatii dublate

Ionut, daca nici astfel aberatii ale unui partid care vrea sa conduca tara nu intra la "discutii economice", atunci ce mai intra ?
PIB-ul per capita din Guatemala care a crescut (sper) cu 2,3% ?...

Parerea mea strict economica: este neaparat necesar ca inseminarea "in vitro" sa fie gratis, ca sa putem "produce" tineri care atunci cand vor ajunge in floarea varstei sa poata scrie aberatii ca cele de mai sus...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

frunzaverde

Quote from: 133 313 on October 10, 2016, 12:07:51 AM
Pfuai, bine ca m-ati bagat la productivitatea muncii. Daca gasiti atatia (alti) europeni cati romani sa-ti produca chiar si o coada de matura pe 1000 lei lunar incep sa impart premii de execelenta.

Productivitatea unei firme nu e egala cu productivitatea unui muncitorului raportata la salariul lui. Romanul o produce coada aia de matura pe 1000 de lei, dar:

1. cantitatea de cozi de matura produsa de roman / luna este mult sub cantitatea de cozi de matura produsa de ungur sau englez sau suedez datorita lipsei de pregatire tehnica. Aducerea muncitorilor la nivelul de pregatire tehnica al ungurilor costa.
2. transportul cozii aleia de matura pana la pietele de desfacere costa de 5 ori mai mult din Romania ca din Belgia;
3. transportul cozii aleia de matura din Romania nu se poate face cu aceiasi regularitate ca din Belgia din lipsa de sosele, rezultand in necesitatea spatiilor de stocare suplimentare (cu costuri de angajati suplimentari, depozite ocupate, utilitati etc. etc.) in Polonia/Germania.
4. lipsa de predictibilitate in lantul logistic face ca banda de asamblare mop+cap de matura din Franta sa nu poata produca cu aceiasi regularitate, rezultand in timpi morti pentru angajatii din Franta si din Mexic (unde se produce capul de mop), si deci in salarii platite alora.

1+2+3+4 fac productivitatea foarte mica. Mai mult, Romania e condamnata sa produca capete de mop pe 1000 de lei in loc de piese de inalta precizie pentru industria electronica pe 10000 lei pe luna pentru ca angajatii nu au pregatirea si indemanarea tehnica necesara. Toate astea fac parte din productivitate; nu doar salariul.


Quote from: 133 313 on October 10, 2016, 12:07:51 AM
Noi vorbim acum vorbe, ca Europa si SUA s-au prins mult prea tarziu ce se intampla daca iti muti productia in China de chitra pe "angajatii europeni neproductivi". Chinezii copiaza tot, europenii someaza tot, chinezii isi cumpara copiile lor, produsele marca europeana le cumpara mam' mare. Hai sa mai facem teorii despre investitii.

Asta e argumentul de doi lei al populistilor europeni. Adevarul e ca Europa nu s-a deindustrializat. Europa si-a pierdut industriile low-skill care cereau foarte multa forta de munca.

Au fost inlocuite de industrii high-skill, care cer (ceva) mai putini angajati (dar nu cu multi, ratele somajului in Europa sunt absolut rezonabile). Asta a dus la somaj structural in doua locuri: 1. in tarile mai putin competitive (Spania, Portugalia, Grecia) dpdv al fortei de munca calificate pentru asemenea activitati si 2. in populatia varstnica (50+) slab-calificata, care nu se mai poate recalifica intr-o ocupatie ceruta pe piata. De-aici populismul european, nu din lipsa de munca...

Nu e ca si cum Europa e un wasteland industrial. Germania produce cele mai multe masini pe cap de locuitor din lume. Semiconductori? Pai majoritatea fabricilor care produc la un nod competitiv sunt in SUA, Germania, Franta, Irlanda, Japonia, Singapore si Taiwan. Si tot asa. Da, UE are un deficit comercial cu China. Nu e imens. Vorbim de 0.9% din PIB-ul european.

Quote from: 133 313 on October 10, 2016, 12:07:51 AM
Nu sunt capacitati productive nefolosite este? Nu-s mijloace fixe si mobile pe la firme nefolosite din lipsa de personal, este? Linii de productie pe care nu are cine sa le deserveasca, este?

Nu, nu sunt; cel putin nu care produc amestecul de bunuri cerute la consum la preturi competitive fata de importuri. Poti vedea asta uitandu-te la deficitul de balanta comerciala, care la cresteri salariale bruste nu se misca spre echilibru, ci spre dezechilibru.

Si poti vedea asta si din indicii de utilizare publicati de INS si Eurostat, care stau priponiti la 76-80% (o cifra apropiata de media UE si situata cam la nivelul optim natural de 75-85%) complet necorelati cu cresteri sau descresteri de venituri in Romania. Daca exista capacitate neutilizata din cauza depresiei pietei interne, s-ar fi vazut odata cu cresterile salariale prin cresterea capacitatii. Vezi depresie a pietei interne

Cat despre "lipsa de personal", cand populatia ocupata e la minime istorice, nu de-acolo e problema, ci tot una de competitivitate. Fabricile existente nu pot oferi salarii care sa le permita sa fie competitive, asa ca oamenii nu vin sa munceasca. Daca ar oferi salarii competitive, fabrica nu mai are preturi de productie competitive. Ciocan si nicovala.

Quote from: 133 313 on October 10, 2016, 12:07:51 AM
Unde, cine, cand? De unde sunt cifrele astea, de la INS? Pe cine a sondat INS? Sa avem pardon, toate cresterile nu sau dus in buzunar asa cum nici "reducerea de TVA" nu s-a dus in buzunar. De fapt s-a practicat intensiv smecheria scumpirii cu 3 luni inainte de scaderea TVA. Cu cat s-a scumpit RCA in ultimii 4 ani? Aud? Hai ca aburim lumea si... ne facem de ras.

INS nu sondeaza pe nimeni cand face calculul veniturilor. Ci foloseste bazele de date nationale cu toate salariile si impozitele incasate de stat.

Cat despre chestia cu scumpiri repetate, bull-shit. Nu locuiesc in Romania (contactul meu principal cu Romania este forumul asta si API, nu am foarte multe alte lucruri care ma leaga de tara), vin in Romania cel mult odata la 2 ani.

Preturile in Romania la aproape orice (exceptie facand benzina) au stagnat intre vizitele mele, exact cum spune INS. Unele au scazut un pic (carne, lactate, ulei, paine) - chiar semnificativ fata de 2007-8, cand uleiul era 10-12 lei/litru de exemplu. Unele au crescut un pic (fructe si alcool si intr-o anumita masura mancatul in oras, dar probabil nu mai stiu eu locurile).

Unele au scazut semnificativ (chiriile, preturile la apartamente si terenuri, preturile pe noapte la hoteluri si pensiuni). Si foarte putine chestii s-au scumpit semnificativ (RCA-ul e cam singurul lucru la care ma gandesc). Dar mare parte din chestii au ramas FIX la fel. Inclusiv cursul euro-leu, din 2009 pana acum s-a miscat foarte, foarte putin (4.3 - 4.6), asa ca si preturile in euro sunt destul de fixe. Inclusiv abonamentul RATB e la fix acelasi pret la care era cand am plecat eu din Romania. Si au trecut destui ani incat azi am alta cetatenie...

Salariile insa nu au stagnat. In ultima firma in care am lucrat, un line-manager castiga in 2007 vreo 2500 lei, cel mai prost salariu fiind 600 lei. Azi, aceiasi pozitie castiga in jur de 6000 lei, cel mai prost salariu fiind 1600 lei.

Quote from: 133 313 on October 10, 2016, 12:07:51 AM
Ai deficit cand ai o tinta clara, ce vrei sa ai. Pana in 1990 s-a vrut ceva, in 2016 se vrea altceva, in 2040 o sa se vrea altceva. Deficitul se creeaza din condei, in functie de ce iti doresti. Dar repet daca ai o tinta. Care este tinta Romaniei in momentul asta? Io unul nu stiu,

"Proiectele de tara" sunt aproape fara exceptii faraonisme absurde care rareori duc la ceva; de obicei cuvinte goale fara nici un rezultat, sau, mai rau, proiecte globale care dupa ce au fost implementate sunt de mult desuete.

Singurele lucruri care chiar merg sunt proiecte pe un numar mic de obiective clare; X+Y+Z+T pana in XXXX, costand Y lei si necesitand Z resurse. Nimic mai mult.

Cat despre deficit, nu e din condei, e absolut real. Deficitul se constata fata de state of the art, adica fata de standardul disponibil in economii omoloage. Daca in economii omoloage (Malaezia, Turcia, Brazilia, Bulgaria, Ungaria) standardul spune: retea nationala de autostrazi, retea feroviara competitiva macar in spatiul peri-urban, veceu in casa si apa curenta curata in orice casa si Romania n-are, atunci e clar deficit.

Cat despre "inainte de 1990" si "dupa 1990", infrastructura tot ultima prioritate a fost. Da, firimiturile s-au dus inainte de 1989 la CF si dupa la drumuri. Dar atat. Pentru ca pana la urma Romania avea cei mai multi km de cale ferata cu semnalizare manuala din Europa in 1989. Si era singura tara din Europa fara control radar de altitudine in 1989. Si avea cea mai mare proportie de locuinte fara apa si veceu.

Quote from: 133 313 on October 10, 2016, 12:07:51 AM
Asistatii sociali sunt CREATI de stat, deci statul nu poate pretinde ca are " o problema" cu ei. La noi politicieni care erau pe scena in 1991 se plang in 2010 ca au probleme cu asistatii. Penibil.

Problema nu e cu asistatii, ci cu lipsa de infrastructura care sa scoata zonele alea fara competitivitate la liman.

Quote from: 133 313 on October 10, 2016, 12:07:51 AM
Am inteles... la nivel macro 10% comisionul celui/celor care da/dau cu semnatura dintr-un pod, pasaj, magistrala de metrou, autostrada, achizitii de sisteme it si software este... "neglijabila".

Chestia e ca 10% e... legenda urbana. Cei prinsi, ori de parchet, ori de DNA, ori de moarte, si aici vorbim fix de cam toata elita spagara a Romaniei, s-au dovedit ca: 1. nu au lichiditati mari si 2. odata inchis robinetul, parasesc scena complet.

Daca s-ar sifona 10% din piata publica de contracte anual ar exista miliardari cu sume exorbitante (vorbim de miliarde de euro anual) in lichiditati pure. Asa, ca oligarhii din Rusia sau Ucraina sau chiar Moldova. Sau ca cei din America Latina sau India. Sau Indonezia sau Malaezia. Sau chiar Turcia. Au existat candidati in Romania, dar toti au fost complet dezumflati - unul din ei pana la faliment complet (si era cel mai bogat om din Romania). Si nu e de mirare, in conditiile in care cei mai bogati indivizi pe hartie (Patriciu + Niculae) n-au primit efectiv bani "mita" ci artefacte contabile (stergeri de datorii) facute de firme de stat pentru subventionarea productiei sub cost.

Daca banii astia se sifoneaza. unde sunt? Pentru ca banii ce dispar nu apar nicaieri altundeva. Inclusiv cei mai bogati indivizi corupti romani nu au o viata de "jet-setter", iar cand sunt prinsi cu mata-n sac si cautati la conturi (sau cand mor, si totul apare transparent)... nu mai au nimic. Inclusiv comportamentul "beizadelelor" romanesti e de "upper-middle"/"lower-upper" class, cu epatari de valori mici (mai o mamaie, o Nisa, o masina de 50.000 euro in "lizing", si baut cafele pe Dorobanti). Singurul jet-setter roman este Tiriac, si e FOARTE putin probabil ca el sa fie destinatarul spagilor si coruptiei.

In Romania spagile sunt mici dar peste tot. Ceea ce duce la ineficiente masive - incompetenti pe posturi, duplicari administrative (pentru a pune nasi si fini), lipsa de atractivitate pentru investitii, lipsa de incredere in stat. Dar sumele sifonate sunt, all-in-all, minuscule la nivelul statului. Si, mare parte din ele, eu as zice 80-90%, se duc la finantarea de campanii electorale. As spune in jur de 1 miliard de euro pe ciclu electoral de 4-5 ani. Ceea ce nu inseamna mare lucru.

Hai sa punem in perspectiva. Malaezia. 28 de milioane de oameni. Romania are vreo 20. PIB/capita? 10.000 parai pe an. Ca in Romania. Democratie? Asa-si-asa, partly free (4-3) la Freedom House, cam scartaie. Romanii mentin aparente mai bune democratice cu 2-2. Coruptie? Cam tot pe-acolo ca-n Romania - RO pe 58, Malaezia pe 54 la Transparency (CPI). Chiar si moneda lor e ca leutul nostru. Un ringgit este fix si-n cap un leu. Preturi? Cam ca-n Romania - un Kuala Lumpur te dai cu taxiul cam cu 1 leu 50 pe kilometru. Emigratie? Este - oamenii se duc in Singapore, in Coreea de Sud sau Japonie. Au si ceva petrol (dar nu prea mult) cam cum avem in RO gaz.

Furturile in Malaezia se fac de bani cash. Prin mecanisme smechere. Cauta 1MDB - doar prin mecanismul asta s-au sifonat intre 1 si 4 miliarde de dolari cash in 5 ani, aparent de oameni apropiati de primul ministru. Rezultatele furtului se vad imediat - conturi, jeturi, masini, proprietati, case de depozite. Si nu a fost nevoie de justitia malaeziana sa faca curat; americanii si elvetienii au intervenit.In schimb, coruptia (care in valori e aproape sigur mult mai masiva ca in Romania) e doar la niveluri foarte inalte (si foarte putrede), combinata cu administratie tehnica functionala si relativ competenta. Rezultat? Retea nationala completa de autostrazi. Cai ferate care merg la timp cu 160 km/h. Scoli in dezvoltare. 99% acces la apa curata, 98% acces la buda curata.

Repet, nu sifonarea de bani e problema principala (pentru ca toate indicatiile spun ca nici macar nu se sifoneaza prea mult), mult mai mult, se pierde pe ineficienta administrativa, care in Romania e principala forma a coruptiei. Contractul pentru ramele de metrou a fost mult mai mult prostie crunta si incompetenta decat spaga. Si bagandu-i la puscarie pe toti marii spagari (se intampla acum) nu are mare efect - administratia nu e eficienta.

Quote from: frunzaverde on October 09, 2016, 11:16:47 PM
Furtul este in orice moment din timp si spatiu o problema, cu tot ce implica el, in sine. A doua cea mai  mare dupa el este ca sistemul de justitie a dormit 22 ani (sau a fost complice, dupa cum s-a intamplat sa aflam punctual mai nou, in ultimii ani). Dupa aia mai sunt si restul problemelor.

Tocmai ca furtul in sine, desi o problema, nu rezolva problema principala, care e de competenta a administratiei si structurilor sale. Cat pierdem din furt e probabil 1% din cat pierdem din ineficienta si incompetenta. DNA-ul rezolva furturile; perfect. Dar DNA-ul nu ne construieste o administratie competenta si de incredere. N-are cum. Si o astfel de administratie nu se va construi vreodata de la sine, chiar si in lipsa furturilor.

Quote from: frunzaverde on October 09, 2016, 11:16:47 PM
Ineficienta sistemului de investitii vine din faptul ca ( am pomenit-o mai sus) tinta de tara este neclara. Plecand de la tinta de populatie, care este neclara. In anii 2000 vrem sa plece romanii din tara ca sa trimita valuta. In anii 2016 vrem romanii inapoi ca sa... ce? Sa aduca knowhow? Nu mai trebuie valuta, s-a umplut sacul? Nu zice nimeni nimic.

Tinte de populatie? Doar regimurile totalitare au asa ceva... Nu poti face "planuri cincinale" ca nu merg (si n-au mers niciodata). Lumea e mult mai complexa si in schimbare rapida decat poate orice sistem birocratic s-o modeleze acceptabil, daramite s-o prezica. Incercam, facem modele complexe, bagam bani in asta cat cuprinde, dar mai e mult pana cand vom intelege economia globala la un nivel suficient incat sa putem face preziceri pe termen lung pe care sa riscam bunastarea unei tari.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

dr4qul4

@adrian.rosca, in ala nici macar nu ma asteptam sa gasesc altceva decat e acolo!

Asta e cel mai trist. Autostrazile nu sunt prioritare pentru ei, galbeni sau rosii. Dar toti se inghesuie sa le deseneze pe o harta si sa le boteze pompos.
Mor cand aud de proiecte mamut cu 1% sanse de a fi vreodata realizate.

In ceea ce priveste "buda din curte" vad zilnic tot mai multe sate unde se introduce canalizare! Mi se pare incredibil si nu pot sa nu ma intreb daca e fezabil? Una e sa faci o fosa septica si alta e canalizarea centralizata pe dealuri unde ai nevoie de pompe ca nu merge "gravitational". Sau peste 10 ani vor fi toate tandari si vor refula pe ulite?

Iar legat de cei 1000 de lei pe care vroia nu stiu ce deputat sa dea ajutor pt a-si faca taranii baie in casa... poate 4000 fara mana de lucru si sa existe camera.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024


GDPR

"Deficitul balanţei comerciale a crescut cu 27,9% în primele opt luni din acest an comparativ cu perioada similară a anului precedent, la peste 6,13 miliarde de euro, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică remis, luni, Agerpres."

http://www.capital.ro/deficitul-comercial-a-crescut-cu-aproape-28-la-613-miliarde-de.html

In schimb:

"Piaţa construcţiilor din România se îndreaptă cu paşi repezi către o criză similară cu cea din 2011-2013, dacă băncile vor continua să limiteze accesul românilor la credite, avertizează analiştii de la KeysFin, într-un studiu privind situaţia de pe piaţa de profil din România. Efectele vor fi resimţite la nivel general, în economie, pentru că sectorul construcţiilor angrenează un număr semnificativ de afaceri conexe. 3146 de societăţi care activează în domeniul construcţiilor au fost declarate inactive în primele şase luni ale anului 2016, cu 996 mai multe decât în perioada similară a anului precedent, arată datele KeyFin."

http://www.capital.ro/peste-3000-de-firme-din-sectorul-constructiilor-s-au-inchis.html

"Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 3,9%, în termeni nominali, în primele opt luni din acest an comparativ cu perioada similară a anului precedent, datorită creşterii industriei prelucrătoare, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică remis, luni, Agerpres. Industria extractivă a scăzut cu 29,8%."

http://www.capital.ro/industria-extractiva-in-cadere-libera.html

"Autorităţile române au planuri mari pentru următoarele două decenii. În Strategia de dezvoltare a României sunt prevăzute investiţii de 126 de miliarde de euro, adică 80% din PIB-ul României. Nu sunt bani însă decât pentru o parte dintre ele."

http://www.digi24.ro/stiri/economie/transporturi/romania-nu-are-bani-pentru-strategia-de-dezvoltare-teritoriala-584357

133 313

Quote from: frunzaverde on October 10, 2016, 02:18:49 AM

Productivitatea unei firme nu e egala cu productivitatea unui muncitorului raportata la salariul lui. Romanul o produce coada aia de matura pe 1000 de lei, dar:

1. cantitatea de cozi de matura produsa de roman / luna este mult sub cantitatea de cozi de matura produsa de ungur sau englez sau suedez datorita lipsei de pregatire tehnica. Aducerea muncitorilor la nivelul de pregatire tehnica al ungurilor costa.
2. transportul cozii aleia de matura pana la pietele de desfacere costa de 5 ori mai mult din Romania ca din Belgia;
3. transportul cozii aleia de matura din Romania nu se poate face cu aceiasi regularitate ca din Belgia din lipsa de sosele, rezultand in necesitatea spatiilor de stocare suplimentare (cu costuri de angajati suplimentari, depozite ocupate, utilitati etc. etc.) in Polonia/Germania.
4. lipsa de predictibilitate in lantul logistic face ca banda de asamblare mop+cap de matura din Franta sa nu poata produca cu aceiasi regularitate, rezultand in timpi morti pentru angajatii din Franta si din Mexic (unde se produce capul de mop), si deci in salarii platite alora.
1.Din nou o luati la gramada, puneti totu intr-o oala, faceti o ciorba... bagati fostul bloc comunist cu vestul... nu conteaza migratia fortei de munca, nu tineti cont cati romani sunt in Belgia si cati belgieni sunt in Romania... Ciorba de salata si va iese zacusca. As vrea sa vad constructii facute de romani in Italia care pica la cutremur.  O:-) La orice cutremur. Apoi mai vorbim de productivitate.
2.Transportul cozii de matura costa mult din cauza superspeculei cu RCA si carburant. Masini de lux detinute de bucuresteni inamtriculate la adrese de provincie si efectueaza 300.000 km anual prin Bucuresti platesc RCA mai mic decat Matizuri inmatriculate in Bucuresti care efectueaza anual 30.000 km prin Bucuresti. Trosc pleosc. Hai sa vorbim de competitivitate in tara tepei cronice acute garantate prin lege.  :) 
Conservele belgiene ajung in Romania la fel de expirate cum ajung si conservele romanesti in Belgia. Diferenta este ca unii citesc eticheta altii nu.
3.Ce intra si ce iese din Romania intra sau iese cu aceeasi viteza. Din China vine cu vaporul (si avionul, iar noi avem aeroporturi) dar aia fac dumping deci ii numiti competitivi. Trosc pleosc.
4 Lipsa de predictibilitate in lantul logistic pentru angajatii din Franta pentru ca au ajuns acolo angajatii lipsa din Romania. Europenii iau apa dintr-un pahar, o pun in altul si asteapta alta apa in paharul gol. Fii secetei asteapta ploaia.  :) Dezechilibre fabricate de noi de care ne plangem noi, europenii. DIn nou, politica migrationista europeana este falimentara, sa ne furam forta de munca intre state in interiorul uniunii pentru ca nu suntem in stare sa incurajm productia fortei de munca pentru ca suntem medievali si inca speram ca sclavia neverends.



Quote from: frunzaverde on October 10, 2016, 02:18:49 AM
1+2+3+4 fac productivitatea foarte mica. Mai mult, Romania e condamnata sa produca capete de mop pe 1000 de lei in loc de piese de inalta precizie pentru industria electronica pe 10000 lei pe luna pentru ca angajatii nu au pregatirea si indemanarea tehnica necesara. Toate astea fac parte din productivitate; nu doar salariul.
Romania este condamnata sa fie evitata de investitii din cauza furtului cronic (adevarul este ca se fura, orice, oricand, oricum) Se fura porumbul de pe camp cu bena, se fura buretii de vase din depozit, telefoane mobile din containerele din port... chiar si materialele pentru fundatia autostrazii ( vezi Groapa). Dar... spuneti ca furtul nu este o problema in sine.
Romania nu mai produce pe stoc de cum producea in 1989. Acum produce China pe stoc. Avem acest superavantaj.

Quote from: frunzaverde on October 10, 2016, 02:18:49 AM
Asta e argumentul de doi lei al populistilor europeni. Adevarul e ca Europa nu s-a deindustrializat. Europa si-a pierdut industriile low-skill care cereau foarte multa forta de munca.

Au fost inlocuite de industrii high-skill, care cer (ceva) mai putini angajati (dar nu cu multi, ratele somajului in Europa sunt absolut rezonabile). Asta a dus la somaj structural in doua locuri: 1. in tarile mai putin competitive (Spania, Portugalia, Grecia) dpdv al fortei de munca calificate pentru asemenea activitati si 2. in populatia varstnica (50+) slab-calificata, care nu se mai poate recalifica intr-o ocupatie ceruta pe piata. De-aici populismul european, nu din lipsa de munca...

Nu e ca si cum Europa e un wasteland industrial. Germania produce cele mai multe masini pe cap de locuitor din lume. Semiconductori? Pai majoritatea fabricilor care produc la un nod competitiv sunt in SUA, Germania, Franta, Irlanda, Japonia, Singapore si Taiwan. Si tot asa. Da, UE are un deficit comercial cu China. Nu e imens. Vorbim de 0.9% din PIB-ul european.
Politicienii (populisti sau nu) sunt cu argumentele dupa care sunt votati de 23% din populatie si se pretind "alesi" si continua sa pretinda ca au dreptate. Ramane de vazut cat va mai functiona smecheria asta.
As vrea sa vad si eu cum se inlocuieste industria "high skill" a constructiilor cu industria low-skill a corturilor cu hamac. Bagati-o pe aia populista cu "va inlocuim cu roboti" si le vindem robotilor mancarea, bautura, telefoanele mobile, autoturismele, serviciile de santate etc.  :)

Quote from: frunzaverde on October 10, 2016, 02:18:49 AM
Nu, nu sunt; cel putin nu care produc amestecul de bunuri cerute la consum la preturi competitive fata de importuri. Poti vedea asta uitandu-te la deficitul de balanta comerciala, care la cresteri salariale bruste nu se misca spre echilibru, ci spre dezechilibru.

Si poti vedea asta si din indicii de utilizare publicati de INS si Eurostat, care stau priponiti la 76-80% (o cifra apropiata de media UE si situata cam la nivelul optim natural de 75-85%) complet necorelati cu cresteri sau descresteri de venituri in Romania. Daca exista capacitate neutilizata din cauza depresiei pietei interne, s-ar fi vazut odata cu cresterile salariale prin cresterea capacitatii. Vezi depresie a pietei interne
Am sa o spun direct si fara ocolisuri. Ori nu siti ce vorbiti... ori stiti ce vorbiti dar tineti sa mintiti... ori... Sunt companii care au mijloace dar nu au personal care sa le opereze. INS stie asta prea bine. De ce nu au personal, pentru ca refuza sa-i asigure transportul la locul de munca, pentru ca refuza sa asigure sanatatea si protectia in munca, pentru ca refuza sa recunoasca sporuri de conditii vatamatoare reale sanatatii in munca. Pentru ca accidentele de munca la IMM-uri pe hartie nu exista iar in realitatea se produc non-stop. Pentru ca forta de munca refuza un loc de munca care o poate lasa infirma pentru restul perioadei de cotizare. Pentru ca inspectia muncii este o fantoma, o himera, cel putin pe teren. Si pentru ca in alte colturi ale Europei conditiile astea de mai sus sunt net superioare... preferam sa masluim statisticile. Ne "aliniem" din minciuna cronica si fals grosolan.


Quote from: frunzaverde on October 10, 2016, 02:18:49 AM
Cat despre "lipsa de personal", cand populatia ocupata e la minime istorice, nu de-acolo e problema, ci tot una de competitivitate. Fabricile existente nu pot oferi salarii care sa le permita sa fie competitive, asa ca oamenii nu vin sa munceasca. Daca ar oferi salarii competitive, fabrica nu mai are preturi de productie competitive. Ciocan si nicovala.
Populatia ocupata a Europei este la minime istorice dintr-un motiv foarte simplu. Politica nu este aici ca sa dicteze ce  fac alegatorii, alegatorii sunt aici ca sa dicteze ce face politica. Daca politica a vrut mutarea productiei in China, forta de munca o va obliga acum sa o mentina acolo.  :) Europa trebuie sa guste din propria doctorie. Daca vor sa revina cu productia din China in Europa trebuie sa se conformeze normelor de munca din Eruopa, nu din China. Nimic mai simplu. Companiile se intorc in Europa cu obiceiurile din China. Si nu le-a functionat smecheria. Now what? Repet, nu este o problema de competitivitate, este o problema mult mai complexa pe care nu vreti sa o vedeti, continuati sa va etalati teoriile care s-au rupt de realitate din 2010 (in Romania). Este un razboi socio-economic intern acum. Sunt oameni care au pierdut totul in 2010. Politica europeana a mers pe prezumtia ca i-a redus la stadiul de sclavi si nu le-a ramas de ales, vor functiona pe postul de sclavi. Repet, n-a functionat smmecheria. Si de aici va da statistica aia cu "neocuparea" record. Ii bagati in statistici cum vreti pe cei care nu ii puteti chestiona.  :) Politica i-a fentat pe cetateni si cetatenii fenteaza acum politica. Si e disperarea mare ca nu se poate depista conditia lor actuala.  :)


Quote from: frunzaverde on October 10, 2016, 02:18:49 AM
INS nu sondeaza pe nimeni cand face calculul veniturilor. Ci foloseste bazele de date nationale cu toate salariile si impozitele incasate de stat.

Cat despre chestia cu scumpiri repetate, bull-shit. Nu locuiesc in Romania (contactul meu principal cu Romania este forumul asta si API, nu am foarte multe alte lucruri care ma leaga de tara), vin in Romania cel mult odata la 2 ani.
Deci INS are o marja de eroare de 50%. M-am lamurit. Traim din minciuni pe paine.

Quote from: frunzaverde on October 10, 2016, 02:18:49 AM
Preturile in Romania la aproape orice (exceptie facand benzina) au stagnat intre vizitele mele, exact cum spune INS. Unele au scazut un pic (carne, lactate, ulei, paine) - chiar semnificativ fata de 2007-8, cand uleiul era 10-12 lei/litru de exemplu. Unele au crescut un pic (fructe si alcool si intr-o anumita masura mancatul in oras, dar probabil nu mai stiu eu locurile).

Unele au scazut semnificativ (chiriile, preturile la apartamente si terenuri, preturile pe noapte la hoteluri si pensiuni). Si foarte putine chestii s-au scumpit semnificativ (RCA-ul e cam singurul lucru la care ma gandesc). Dar mare parte din chestii au ramas FIX la fel. Inclusiv cursul euro-leu, din 2009 pana acum s-a miscat foarte, foarte putin (4.3 - 4.6), asa ca si preturile in euro sunt destul de fixe. Inclusiv abonamentul RATB e la fix acelasi pret la care era cand am plecat eu din Romania. Si au trecut destui ani incat azi am alta cetatenie...
Pretul RCA a explodat, pretul transporturilor de orice fel a explodat odata cu el. Orice produs si prestare de serviciu la locatie client implica transport. Nimeni nu vine cu bani de acasa. Repet, cine a vrut sa vina cu dumpingul dupa el din China s-a fentat.
Preturile imobiliare nu le discutam, pentru ca preturile reale exista de la data constructiei pentru orice imobila. Cum variaza specula nu ne intereseaza, nu investim in specula. Un alt motiv pentru care se va repeta episodul 2010.
Istoria nu se limiteaza la 2009, asa cum doresc "nepopulistii "europeni care se agata cu disperare de scaune dupa ce si-au "ciuruit" tarile. Europa nu s-a infiintat in 2009. Dar shhhh... batista pe tambal.
Ce a ramas la acelasi pret... este in insolventa. RADET, RATB... sunt practic in moarte clinica, mai mult sau mai putin oficializata.

Quote from: frunzaverde on October 10, 2016, 02:18:49 AM
Salariile insa nu au stagnat. In ultima firma in care am lucrat, un line-manager castiga in 2007 vreo 2500 lei, cel mai prost salariu fiind 600 lei. Azi, aceiasi pozitie castiga in jur de 6000 lei, cel mai prost salariu fiind 1600 lei.
"Salariile au stagnat pentru ca la noi in firma...". Pe bune, suntem la gradinita in propriul nostru mic univers inchis? Unii au prosperat din contracte luate pe spaga, altii au faliemntat cu zile. Incep sa am o parere proasta despre dumneavoastra.


Quote from: frunzaverde on October 10, 2016, 02:18:49 AM
"Proiectele de tara" sunt aproape fara exceptii faraonisme absurde care rareori duc la ceva; de obicei cuvinte goale fara nici un rezultat, sau, mai rau, proiecte globale care dupa ce au fost implementate sunt de mult desuete.

Singurele lucruri care chiar merg sunt proiecte pe un numar mic de obiective clare; X+Y+Z+T pana in XXXX, costand Y lei si necesitand Z resurse. Nimic mai mult.

Cat despre deficit, nu e din condei, e absolut real. Deficitul se constata fata de state of the art, adica fata de standardul disponibil in economii omoloage. Daca in economii omoloage (Malaezia, Turcia, Brazilia, Bulgaria, Ungaria) standardul spune: retea nationala de autostrazi, retea feroviara competitiva macar in spatiul peri-urban, veceu in casa si apa curenta curata in orice casa si Romania n-are, atunci e clar deficit.

Schita de tara atunci? Draft...? Scratch...? Nothing? Atunci deficit la ce? Standarul disponibil in economii omoloage este fentat de economiile omoloage. De aici scandlaul Falswagen. But nevermind... shhhhh.

Quote from: frunzaverde on October 10, 2016, 02:18:49 AM
Cat despre "inainte de 1990" si "dupa 1990", infrastructura tot ultima prioritate a fost. Da, firimiturile s-au dus inainte de 1989 la CF si dupa la drumuri. Dar atat. Pentru ca pana la urma Romania avea cei mai multi km de cale ferata cu semnalizare manuala din Europa in 1989. Si era singura tara din Europa fara control radar de altitudine in 1989. Si avea cea mai mare proportie de locuinte fara apa si veceu.
Infrastructura feroviara era o prioritate absoluta in Romania inainte de 1989. Dupa 25 de ani constatam ca este mult supradimensionata la kilometraj (si o dam la gunoi) iar cea rutiera subdezvoltata (sau mai bine spus nu subdezvoltata ca drumuri exista si sunt multe, dar exista distribuite mici si multe pe unde nu trebuie). Peste 25 de ani o sa constatam ca am facut autostrazi degeaba si era mai simplu sa facem mai multe aeroporturi.


Quote from: frunzaverde on October 10, 2016, 02:18:49 AM
Problema nu e cu asistatii, ci cu lipsa de infrastructura care sa scoata zonele alea fara competitivitate la liman.
Nu facem politica. Dar repet, in 1990 "Romania nu are nevoie de autostrazi". Asta era viziunea. De ce sa ne plangem acum. In plus pentru ca nu rezidati in Romania, din nou va repet ca va sunt necunoscute (sau pur si simplu le ignorati benevol) anumite aspecte. Unele IMM-ul fantoma fac incursiuni in zonele fara competitivitate, aduc forta de munca inclusiv la Bucuresti, dar uita sa o plateasca. Banuiesc ca notiunile de "teapa" si "tun" nu s-au instrainat de dumneavoastra inca. Probabil sunt si motivul pentru care ati ales... not what is right but what is easy, Exodul. Ei bine asta este relitatea Romania 2016. Dumneavostra pretindeti sa iasa zonele fara competitivitate la liman cand ele sunt impinse si mai mult in zos de tepari din zonele cu competitivitate. Astia suntem. Dupa care... lansam teorii confortabile despre neproblematica furtului.


Quote from: frunzaverde on October 10, 2016, 02:18:49 AM
Chestia e ca 10% e... legenda urbana. Cei prinsi, ori de parchet, ori de DNA, ori de moarte, si aici vorbim fix de cam toata elita spagara a Romaniei, s-au dovedit ca: 1. nu au lichiditati mari si 2. odata inchis robinetul, parasesc scena complet.
Legenda DNA. Am trecut de faza pe barfe. Avem rechizitorii. Si condamnari definitive sau in curs de definitivare.

Quote from: frunzaverde on October 10, 2016, 02:18:49 AM
Daca s-ar sifona 10% din piata publica de contracte anual ar exista miliardari cu sume exorbitante (vorbim de miliarde de euro anual) in lichiditati pure. Asa, ca oligarhii din Rusia sau Ucraina sau chiar Moldova. Sau ca cei din America Latina sau India. Sau Indonezia sau Malaezia. Sau chiar Turcia. Au existat candidati in Romania, dar toti au fost complet dezumflati - unul din ei pana la faliment complet (si era cel mai bogat om din Romania). Si nu e de mirare, in conditiile in care cei mai bogati indivizi pe hartie (Patriciu + Niculae) n-au primit efectiv bani "mita" ci artefacte contabile (stergeri de datorii) facute de firme de stat pentru subventionarea productiei sub cost.
Desigur ca ar exista miliardari. Si ar avea grija sa iasa la televizor in fiecare zi si sa se autodeclare miliardari!


Quote from: frunzaverde on October 10, 2016, 02:18:49 AM
Daca banii astia se sifoneaza. unde sunt? Pentru ca banii ce dispar nu apar nicaieri altundeva. Inclusiv cei mai bogati indivizi corupti romani nu au o viata de "jet-setter", iar cand sunt prinsi cu mata-n sac si cautati la conturi (sau cand mor, si totul apare transparent)... nu mai au nimic. Inclusiv comportamentul "beizadelelor" romanesti e de "upper-middle"/"lower-upper" class, cu epatari de valori mici (mai o mamaie, o Nisa, o masina de 50.000 euro in "lizing", si baut cafele pe Dorobanti). Singurul jet-setter roman este Tiriac, si e FOARTE putin probabil ca el sa fie destinatarul spagilor si coruptiei.
Daca banii dispar si nu-i mai gasiti... trebuie sa o luati pe fir. Si daca o luati pe fir ajungeti acolo unde banii s-au materializat cash. Iar ultima persoana care i-a manuit cash stie unde au ajuns mai departe. Bafta. Deci universul dumneavoastra s-a limitat la Tiriac.  :) Din nou Romania este un microunivers. Iar coruptia s-a inventat la Bucuresti... Gradinita. Ma intreb.... dacac campaniile electorale dirijate de la Bucuresti se finanteaa cu bani negri... campaniile de la Berlin, Londra si Paris si mai ales Burxelles cu ce fel de bani s-or finanta...


Quote from: frunzaverde on October 10, 2016, 02:18:49 AM
In Romania spagile sunt mici dar peste tot. Ceea ce duce la ineficiente masive - incompetenti pe posturi, duplicari administrative (pentru a pune nasi si fini), lipsa de atractivitate pentru investitii, lipsa de incredere in stat. Dar sumele sifonate sunt, all-in-all, minuscule la nivelul statului. Si, mare parte din ele, eu as zice 80-90%, se duc la finantarea de campanii electorale. As spune in jur de 1 miliard de euro pe ciclu electoral de 4-5 ani. Ceea ce nu inseamna mare lucru.
Doar cateva randuri mai sus spuneti ca spagile dovedite de DNA sunt "legende urbane". Acum le-ati descoperit ca sunt mici si multe. Coerenta unde-i?  :)


Quote from: frunzaverde on October 10, 2016, 02:18:49 AM
Hai sa punem in perspectiva. Malaezia. 28 de milioane de oameni. Romania are vreo 20. PIB/capita? 10.000 parai pe an. Ca in Romania. Democratie? Asa-si-asa, partly free (4-3) la Freedom House, cam scartaie. Romanii mentin aparente mai bune democratice cu 2-2. Coruptie? Cam tot pe-acolo ca-n Romania - RO pe 58, Malaezia pe 54 la Transparency (CPI). Chiar si moneda lor e ca leutul nostru. Un ringgit este fix si-n cap un leu. Preturi? Cam ca-n Romania - un Kuala Lumpur te dai cu taxiul cam cu 1 leu 50 pe kilometru. Emigratie? Este - oamenii se duc in Singapore, in Coreea de Sud sau Japonie. Au si ceva petrol (dar nu prea mult) cam cum avem in RO gaz.
Malaezia e o "economie" omoloaga care sa fie "strandard" pentru noi. Nu stiu, n-am mai fost de mult prin Malaezia, dar dumneavoastra?  :)
Italia si spania sunt "economii omoloage"? Daa au cu totul alta clima, pot produce doua recolte pe an in loc de una, nu necesita termoficare in masa... etc.? Avem aici un criteriu de "competitivitate" complex. Acum realizam (sper) ca "aliniera" este imposibila... climatologic.  :)

Quote from: frunzaverde on October 10, 2016, 02:18:49 AM
Furturile in Malaezia se fac de bani cash. Prin mecanisme smechere. Cauta 1MDB - doar prin mecanismul asta s-au sifonat intre 1 si 4 miliarde de dolari cash in 5 ani, aparent de oameni apropiati de primul ministru. Rezultatele furtului se vad imediat - conturi, jeturi, masini, proprietati, case de depozite. Si nu a fost nevoie de justitia malaeziana sa faca curat; americanii si elvetienii au intervenit.In schimb, coruptia (care in valori e aproape sigur mult mai masiva ca in Romania) e doar la niveluri foarte inalte (si foarte putrede), combinata cu administratie tehnica functionala si relativ competenta. Rezultat? Retea nationala completa de autostrazi. Cai ferate care merg la timp cu 160 km/h. Scoli in dezvoltare. 99% acces la apa curata, 98% acces la buda curata.
Incep sa ma plictisesc. De ce? Pentru ca fiecare item de discutie il raportati ori la worst scenario, ori la best scenario, dua interes. Ori la Malaezia, ori la Belgia ori ori ori... Adica faceti o ciorba de salata. Din nou. Aveti un standard clar la care vreti sa va raportati da sa nu?
Rezultatul furtului se vede imediat doar la prosti. In momentul in care imediat te afisezi cu bunuri cumparate (sau obtinute) din foloase nefolosite se ia rapid firul banilor. Eu zic ca hotii isi mentin un buffr de timp.

Quote from: frunzaverde on October 10, 2016, 02:18:49 AM
Repet, nu sifonarea de bani e problema principala (pentru ca toate indicatiile spun ca nici macar nu se sifoneaza prea mult), mult mai mult, se pierde pe ineficienta administrativa, care in Romania e principala forma a coruptiei. Contractul pentru ramele de metrou a fost mult mai mult prostie crunta si incompetenta decat spaga. Si bagandu-i la puscarie pe toti marii spagari (se intampla acum) nu are mare efect - administratia nu e eficienta.
Citat din Curtea de Conturi (Vacaroiu): "Se fura prea mult". Dumneavostra spuneti ca nu...  :) EU zic ca nu mai este nimic de comentat.


Quote from: frunzaverde on October 10, 2016, 02:18:49 AM
Tocmai ca furtul in sine, desi o problema, nu rezolva problema principala, care e de competenta a administratiei si structurilor sale. Cat pierdem din furt e probabil 1% din cat pierdem din ineficienta si incompetenta. DNA-ul rezolva furturile; perfect. Dar DNA-ul nu ne construieste o administratie competenta si de incredere. N-are cum. Si o astfel de administratie nu se va construi vreodata de la sine, chiar si in lipsa furturilor.
Vreti sa incercam sa facem o noua teorie a "infractiunii". Sa reinventam standardele de etica, moralitate, good si bad?  :) Am fi doctoranzi pe bune.  :) Ineficienta si incompetenta sunt doua chestiuni subiective. Furtul este o chestiune obiectiva. Ineficienta si imcompetenta pot fi folosita ca scuze pentru coruptie. Furtul nu poate fi folosit ca scuza pentru nimic. Ineficienta si incompetenta SUNT UTILIZATE ca unealta pentru savarsirea furtului. 


Quote from: frunzaverde on October 10, 2016, 02:18:49 AM
Tinte de populatie? Doar regimurile totalitare au asa ceva... Nu poti face "planuri cincinale" ca nu merg (si n-au mers niciodata). Lumea e mult mai complexa si in schimbare rapida decat poate orice sistem birocratic s-o modeleze acceptabil, daramite s-o prezica. Incercam, facem modele complexe, bagam bani in asta cat cuprinde, dar mai e mult pana cand vom intelege economia globala la un nivel suficient incat sa putem face preziceri pe termen lung pe care sa riscam bunastarea unei tari.
Nasol n'asha?  :) Dumneavoastra ati plecat, unii din ai mei au plecat (urmeaza sa plec si eu dupa ce transez chestiunile socio-economice ale "clanului" care au fost lasate in seama mea). Cine mai ramane? Regimul disperat ca nu mai are victim... pardon, slugo..., pardon... ,scla... pardon........ populatie. Da, asta este cuvantul, populatie.  :)
Nu faci planuri, bifat. Te plangi de lipsuri de orice fel, bifat. Te plangi de deficit (din ce, ma repet a mia oara, deficit fata de ce, de care tinta, de cincinalul lipsa, deficit de ce, din ce, de la ce, pentru ce?), bifat. Now what?  :)
Acum... cu populatie tinzand rapid la 0 mai aveti tinta de deficit? Oare Siria mai are tinta de deficit?  :) Ati inteles acum ca tot universul dumneavostra teoretic a colapsat in 2008? Ca Europa s-a autofentat iremediabil in 2008?  :) Ca "gradul de neocupare record" este de fapt o Europa paralela cu cea "oficiala", care in timp va creste si o va inghiti pe cea "nepopulista" care ameninta cu robotii si cu mutarea productiei in China?  :) Un fenomen ce seincearca a fi musamalizat prin diversiuni penibile cu "teroristi" lasati sa vina benevol sau chiar made in EU? Diversiunile cu teroristi in Romania se practicau in 1989-1990. Suntem in avantgarde la diversiuni.  :D
Deci va spun o ultima oara, nu vorbiti de "gradul de neocupare" ca va faceti de ras. De asta vorbesc doar lobbystii companiilor europene alienate care vor sa se intoarca din China in disperare ca aia le-au copiat tot si nu le-au cumparat nimic din produse si vin cu ranjetul tampesc "nepopulist" pe buze sa-si reangajeze fostii slugoi europeni doar pentru a descoperi ca sunt "indezirabile" in comunitatea fortei de munca europene care a supravietuit cum a putut si a dezvoltat o microeconomie paralela, cu "branduri" pe persoana fizica sau subterana, ca sa nu mai poata fi inghitita iar de politici demente, falimentare.  :) Iar daca EU incearca sa mai intre iar cu bocancii in viata lor cum a intrat in 2008... nu va mai exista un EU si poate nu vor mai exista nici unele state actuale. Nu pot sa piarda mereu aceiasi. :)
Companiile care s-au folosit de knowledge-ul angajatilor europeni ca sa-l dea la copiat pe moka chinezilor urmeaza sa dispara. Indiferent cata campanie populara-nepopulista si lobby vor finanta. Acum poate intelegeti mai bine de ce "plagiatul" a devenit peste noapte such big issue.  :) A venit momentul sa se foloseasca angajatii de knowledge-ul companiilor dupa care sa le dea cu flit si sa-si faca propriile afaceri.
P.S. Sa nu traiti cumva cu impresia ca "populistii" europeni sunt agreati de europenii fentati de "populari". Nu apreciem scavengerii politico-economici.  :) A apus epoca big bad-small bad choose the small bad.  :)

133 313

Quote from: adrian rosca on October 10, 2016, 10:59:04 AM
In schimb:

"Piaţa construcţiilor din România se îndreaptă cu paşi repezi către o criză similară cu cea din 2011-2013, dacă băncile vor continua să limiteze accesul românilor la credite, avertizează analiştii de la KeysFin, într-un studiu privind situaţia de pe piaţa de profil din România. Efectele vor fi resimţite la nivel general, în economie, pentru că sectorul construcţiilor angrenează un număr semnificativ de afaceri conexe. 3146 de societăţi care activează în domeniul construcţiilor au fost declarate inactive în primele şase luni ale anului 2016, cu 996 mai multe decât în perioada similară a anului precedent, arată datele KeyFin."

http://www.capital.ro/peste-3000-de-firme-din-sectorul-constructiilor-s-au-inchis.html

Bancile trebuiau amendate pentru fiecare credit neperformant acordat pana in 2011. Momentan desi n-au fost amendate pentru treaba si ca atare n-au invatat o lectie de prudenta... sunt mai prudenti consumatorii.
In plus nicaieri nu se vorbeste de reticenta consumatorului la angajarea la un credit din cauza incertitudinilor personale. Reticenta reala, cel putin la o anumita categorie de consumatori si care se stie de ce este cauzata. Mai bine spus... dupa ce unii au cumparat apartamente vechi la preturi suprevaluate de 4 ori, au apucat sa plateasca rate in valoare superioara pretului tehnic de constructie de la 1900 toamna si au ramas fara apartamente (+garantii)  cand n-au mai putut plati ratele. Plus ca nu mai au bani pentru nici un fel de avans si nici un fel de garantie de oferit fizic, plus "cazierul de debitor". Stan patitul nu se pateste de doua ori.  :) Sau sa o spun mai clar.
Bancile trebuie sa acorde imprumuturi pentru case vechi strict daca pretul cerut pe ele este inferior celui de la data constructiei acum 10-30 ani. Pentru cladiri mai vechi de 40 ani, neporiectate dupa norme de seismicitate eu daca as fi banca nici n-as acorda imprumut. 

cavver

Eu zic ca ar trebui desfiintate cu totul. Si sa se faca o agentie guvernamentala pentru credite. De fapt cred ca mai bine ar fi sa nationalizam toate casele si apoi sa le impartim tuturor dupa nevoi.
P.s. Cantitatea de text dintr-un post nu e un indicator al calitatii ideilor continute de el.

133 313

Cam intr-acolo va indreptati daca vreuna din banci o da in bara cu numarul de credite (peste noapte) neperformante si intra in incapacitate de plata si le trage si pe celelalte dupa ea.
Deci daca bancile incurajeaza supraevaluarea nefondata pot fi acuzate ca merg la cacealma si ne imping spre... comunism.  :) Oamenii cand vor sa retraga dobanda vor bani, nu usi de apartament. A... stai stiu, se imprumuta statul de la banci in locul populatiei si le salveaza. For now... Dar pe el insusi cum se salveaza?  :) Taind salarii ca sa plateasca ce a impumutat de la banci inutil?  :) Deja vu. Nu functioneaza.
Puteti sa apreciati onestitatea mea si faptul ca va expun niste probleme foarte realiste (de la botul calului), care pe la presa si televizor sunt subiect tabu. Negarea pana acum s-a consumat pe un Brexit. Sa negam in continuare si nu se stie.  :) Din fericire britanicii erau cu lira lor. Daca iese o tara care a adoptat euro...
Cand iesi pe strada mai afli si cu se confrunta oamenii, cand esti plecat din tara sau stai la computer si ai o dogma a lobby-ului spui ca aia de pe strada sunt populisti.  :) Si ca exista acolo o "elita" preponderent inconsistent de minoritara care in omiscienta ei da cu batul in balta iar si iar, se stropeste dar spune ca e curata ca lacrima.