Economia Romaniei: discutii, proiecte, conexiuni cu infrastructura

Started by Ionut, April 18, 2015, 09:00:58 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

adrian-FSB

Salut tuturor.

O informatie utila pentru cei inregistrati in scop de PFA, pe 19 Oct s-a publicat in MOf o lege care modifica cadrul legal de infiintare si organizare a PFA, intreprinderi individuale - II si intreprinderi familiale - IF. Legea intra in vigoare in termen de 90 zile de la data publicarii in MOf iar persoanele interesate au un termen de 2 ani de la data intrarii in vigoare a legii sa efectueze modificarile necesare in Registrul Comertului altfel vor fi radiate din Recom.

Numai bine

http://www.economica.net/se-schimba-regulile-pentru-pfa-si-intreprinderile-individuale_127288.html#n


133 313

Mama ce avalansa de bunastare... pe hartie.  :) Mai bine stam sa treaca alegerile ca sa nu fum nevoiti sa stergem zecimale...

Ionut

Consumatorii români, sceptici în privinţa situaţiei economice din următoarele luni - studiu

'Economia României este înfloritoare. Produsul intern brut a crescut cu aproximativ 6 procente în al doilea trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Totuşi, consumatorii sunt sceptici în ceea ce priveşte următoarele câteva luni. Mulţi nu exclud posibilitatea unui declin economic. Aşteptările economice au scăzut cu 3 puncte (în ceea ce priveşte indicatorul GfK - n. r.) din luna iunie, ajungând la 1,2 puncte în septembrie. Cu un an în urmă, indicatorul arăta 18,5 puncte în plus. Creşterea economică puternică reduce ratele de şomaj şi, prin urmare, creşte venitul. De asemenea, românii sunt de părere că nu se va schimba nimic în următoarele luni', se arată în document.

Potrivit acestuia, aşteptările privind venitul erau la 20,8 puncte în luna septembrie, într-o creştere cu 2,3 puncte faţă de luna iunie.

'Redresarea economică îmbunătăţeşte puţin câte puţin atitudinea consumatorilor români. Aflată la 2,3 puncte în luna septembrie, tendinţa de cumpărare este doar puţin mai ridicată decât valoarea medie pe termen lung de 0 puncte, dar aceasta a atins 5,4 puncte în luna iulie, cea mai ridicată valoare din octombrie 2008. Totuşi, valorile acestor indicatori arată în mod clar că majoritatea copleşitoare a populaţiei îşi permite în continuare să cumpere numai articolele esenţiale pentru traiul zilnic. Produsele şi serviciile cu o valoare ridicată rămân în continuare în afara posibilităţii de cumpărare a majorităţii consumatorilor', menţionează sursa citată.

Economica.net

Ionut

România, locul cinci în rândul ţărilor UE cu cea mai scăzută datorie publică în 2015

Datoria publică a zonei euro (EA19) a înregistrat o uşoară scădere în 2015, până la 90,4% din PIB, de la 92% din PIB în 2014, în timp ce în UE28 datoria publică a coborât la 85%, de la 86,7%, conform celei de-a doua estimări publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). La sfârşitul lui 2015, cea mai scăzută datorie publică (procentaj din PIB) se înregistra în Estonia (10,1%), Luxemburg (22,1%), Bulgaria (26%), Letonia (36,3%) şi România (37,9%). În 2013 şi 2014, România înregistra o datorie de 37,8% din PIB, respectiv de 39,4% din PIB.

Un număr de 17 state membre ale UE înregistrau anul trecut un nivel al datoriei mai ridicat decât plafonul de 60% din Produsul Intern Brut cerut de Uniunea Europeană, cel mai mare fiind în Grecia (177,4%), Italia (132,3%), Portugalia (129%), Cipru (107,5%) şi Belgia (105,8%).

Economica.net

133 313

In peisajul asta nu se potriveste un lucru... darea in plata.  :)

Dan027

Autoritatile locale au un milard de euro ne cheltuiti prin conturi anul acesta. :)
http://www.analizeeconomice.ro/2016/10/bugetul-de-stat-e-la-dieta-in-timp-ce.html
Oare nu ar fi mai bine sa implicam si autoritatile locale in constructia de autostrazi, cai ferate, aeroporturi?
Au un munte de bani la dispozitie pe care nu au pe ce sa il cheltuie asa ca baga banii in panselute...

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Ionut

Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania s-a deteriorat, in septembrie

Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania a inregistrat valoarea de 53,3 puncte, in septembrie, in scadere cu 11,5 puncte fata de luna anterioara, in special din cauza componentei sale de anticipatii, se arata intr-un comunicat de presa al asociatiei, scrie Agerpres.  "Indicatorul conditiilor curente a fost de 67,0, valoare in scadere cu 3,8 puncte, iar indicatorul anticipatiilor s-a redus cu 15,3 puncte pana la valoarea de 46,4 puncte. In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, valorile mediane ale anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni au consemnat un curs anticipat de 4.5000 (in crestere cu 100 pips), iar pentru orizontul de 12 luni de 4.5000 (valoare similara cu cea inregistrata in exercitiul anterior)", se arata in document.

Indicatorul ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la conditiile curente "referitoare la mediul de afaceri si piata muncii" si anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Hotnews

adrian-FSB

Salut tuturor.

Va prezint un articol publicat ieri pe site-ul www.cursdeguvernare.ro si realizat de catre Economistul-Sef al BNR Dl. Valentin Lazea. Acesta explica o afirmatie recenta a Guvernatorului BNR Dl Mugur Isarescu cu privire la situatia macroeconomica actuala a Romaniei "niciodată în ultimii 26 de ani situația macroeconomică a României nu a fost mai bună decât acum, dar nici riscurile la adresa stabilității macroeconomice nu au fost mai mari". Merita citit, mai ales prin prisma faptului ca sunt prezentate si alte aspecte decat sumedenia de articole triumfaliste vis-à-vis de evolutia actuala a economiei romanesti si perspectivele ei pozitive in anii 2017-2018 (alimentate e drept si de estimarile positive ale unor organizatii interenationale precum FMI)

http://cursdeguvernare.ro/valentin-lazea-problema-momentului-cea-mai-buna-situatie-macroeconomica-la-cele-mai-mari-riscuri-de-instabilitate.html

Va recomand sa cititi articolele de pe acest site, astazi am descoperit multe articole interesante legate de situatia macro actuala a tarii, perspectivele pe termen scurt, precum si riscurile care pot afecta economia Romaniei.

Tot legat de perspectivele pe termen scurt ale economiei romanesti un articol recent din Ziarul Financiar privind scaderea indicelui de incredere al analistilor financiari in evolutia macroeconomica - CFA Romania

http://www.zf.ro/eveniment/alegerile-din-romania-si-din-sua-incertitudinea-legata-de-finantele-publice-si-brexitul-prabusesc-increderea-in-economie-a-analistilor-financiari-de-la-bucuresti-15854836

Numai bine

GDPR

Executia bugetara pana la sfarsitul lunii septembrie 2016: http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/executii/BGC30092016.pdf

si cea pana la sfarsitul lui septembrie 2015: http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/executii/BGCsept2015.pdf

2016: Cheltuieli de capital, fara active financiare + proiecte cu finantare rambursabila + proiecte cu finantare nerambursabila = 16,892 mil. lei;
2015: Cheltuieli de capital, fara active financiare + proiecte cu finantare rambursabila + proiecte cu finantare nerambursabila = 18,941 mil. lei;

Din care:
2016: cheltuieli de capital de la bugetul centralizat al unitatilor administrativ teritoriale = 6,717.5 mil. lei;
2015: cheltuieli de capital de la bugetul centralizat al unitatilor administrativ teritoriale = 4,182.5 mil lei.

Deci scazand cheltuielile de capital pentru autoritatile locale, avem urmatoarele cifre:

2016: 10,174.5 mil. lei;
2015: 14,758.5 mil. lei,

adica o diferenta in minus de 1 miliard de euro.  :o :o :o Mi se pare un dezastru!

dr4qul4

Asta in conditiile in care in 2015 s-a lucrat fara autorizatie si cu deadline 31 decembrie, iar unele cheltuieli au fost inregistrate doar in decembrie sau chiar in 2016.

Dar ce ati vrea. Au taiat direct de la bugetare. Doar credulii au pus botul la "bugetam mai putin dar cheltuim mai mult si mai si suplimentam"
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

GDPR

In conditiile actuale, daca continua trendul asta pana la sfarsitul anului, nici macar ce s-a bugetat, cu tot cu taierile de la rectificarea bugetara, nu o sa se cheltuie, asta in conditiile in care exista proiecte unde constructorii pot si vor sa munceasca, dar chipurile nu exista finantare, vezi un exemplu recent in topicul de baraje.

Ionut

Mai multe din economie.

România a pierdut o poziţie şi ocupă locul 36, după Kazahstan în clasamentul Doing Business al Băncii Mondiale
Economica.net

România, locul doi în regiune la numărul de insolvenţe raportat la 1.000 de firme active
Economica.net

AmCham, îngrijorată de măsurile populiste din campanie pentru că ar putea duce, ulterior, la creșteri de taxe
Profit.ro

Legea dării în plată nu se aplică decât în situații de impreviziune și doar contractelor de după 2011
Profit.ro

Ministrul Muncii: Oamenii nu mai caută locuri de muncă,
dezolaţi de lipsa de oportunităţi şi întreţinuţi de o politică pasivă a statului de a acorda beneficii

News.ro

adrian-FSB

Salut tuturor.

Un articol din hotnews privind executia Bugetului de Stat la 30.09.2016. In urma executiei bugetare pe primele 9 luni din 2016 a rezultat un deficit de cca 0,5% PIB vs excedent de 0,87% PIB la 9.2015. In consecinta, nu vad deloc perspective incurajatoare pentru finalul de an in privinta cresterii finantarii proiectelor de infrastructura.

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-21376059-deficit-bugetar-crestere-0-49-din-pib-dupa-primele-noua-luni-din-2016.htm


Granata06

        In consecinta, nu s-au cheltuit banii alocati investitilor. Oare n-ar fi bine sa avem niste proiecte de de rezerva, gen drumuri national secundare,  unde durata de implementare si executare a ranforsarii / modernizarii dureaza mult mai putin decat constructia unui drum nou? 
         Este foarte trist sa nu ai proiecte care sa le poti implementa rapid astfel incat sa nu te trezesti la sfarsit de an ca banii alocati investitilor vor fi redirectionati indirect catre consum. Si povestea aceasta incepe sa se repede an de an.