News:

.

Main Menu

Hidrogen

Started by stangabriel, September 21, 2020, 11:18:31 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Oneinthecrowd

Eu nu compar nimic cu nimic. Doar citesc stirea in intregul ei, nu doar titlul.

In afacerea asta erau doi parteneri: Equinor (fostul Statoil) in calitate de furnizor si RWE in calitate de client. Conducta Equinor iese din schema, RWE apeleaza la planul B si incearca alta varianta pentru a obtine hidrogen (tot cu gaz de la Equinor). Pentru ca RWE vrea mult hidrogen. Daca o sa iasa sau nu varianta asta ramane de vazut. Nu e nicio drama ca a picat un proiect, se intampla sa pice proiecte si pe tehnologii traditionale din aceleasi motive.

Si daca citesti stirea cu totul, Equinor spune ca va continua celelalte initiative in domeniul hidrogenului din UK si Olanda. O alta confirmare ca a picat doar un proiect, nu e o renuntare completa la hidrogen (inca, ramane sa vedem in viitor).

In alta ordine de idei, RWE merge inainte si isi mareste capacitatea de productie a hidrogenului verde in Lingen.

QuoteDresden / Lingen, September 11, 2024 | Sunfire, a leading global electrolysis company, has been awarded a major contract for a 100 megawatt (MW) pressurized alkaline electrolyzer at RWE's hydrogen site in Lingen.

QuoteFor the order, Sunfire will supply RWE with a total of 10 modules of its reliable pressurized alkaline technology, each with a 10 MW capacity. The electrolyzer will thus contribute one-third of the total production capacity of RWE's 300 MW plant. In addition, Sunfire will be responsible for the installation and commissioning of the 100 MW electrolyzer, which is scheduled to go into operation by the end of 2027.

https://sunfire.de/en/news/sunfire-builds-100-megawatt-electrolyzer-for-rwe/

paulmare

Asa ca si cost - ce e mai rentabil ? "Blue hydrogen" si ars in centrala, sau gazul metan ars in aceeasi centrala si codoiul recuperat din gazele de ardere prin solvent si apoi scos cu abur (luat de la turbina) si apoi sechestrat undeva ?(nu doar norvegienii au zacaminte depletate unde sa injecteze codoi, ei injecteaza si sa isi mareasca presiunea la zacamintele de petrol, "sechestrarea" ca un procedeu de recuperare secundara)

Mojito

Din păcate astea nu sunt date publice care pot fi puse pe site.
Problema este ca reinjectarea in zăcăminte active nu prea merge din motive că acel CO2 se reîntoarce la suprafață cu gazul asociat care trebuie iarăși  reinjectat. Probleme cu presiunea (Co 2 are MW 44, gazul
pe la 24-28, probleme de coroziune, probleme  cu integritatea zăcământ ului), Nu sunt multe proiecte pt reinjectare care sa fie finanțate prin fonduri proprii, Aramis este cel mai mare cu o capacitate prevăzutea de 22 MTPA iar banii se recuperează din taxele pe co2. Oricum, reinjectare este singura soluție pentru companiile petroliere împreună cu energie ieftină din eoliene.Cu hidrogen blue ma apucă râsul, citiți va rog despre amprenta in carbon a lui.
Oricum investițiile sunt imense, o cifra sa va dau : 250 milioane Eu sa faci pentru un frame 9HA CCGT inlet air recirculation  , recuperare CO2 in solvent de amine și apoi trimis pe țeavă (deja existenta) in stare supercritica in port la  încărcat in nava.La 100 eu pe tona  de CO2 in cat timp se  amortizează?

paulmare

Nu in zacaminte de gaz, acolo nu ai facut nimic mai ales ca si gazul e la Mwh sau MBTU - ca scoti codoi la loc din pamant nu ti-l plateste nimeni la m3,
Dar la cele de unde scot doar petrol fara gaze asociate - acolo poti baga codoi, si scoate doar petrol, unde nu e metan dizovat in titei
Daca nu e bitum sau petrolul nu e foarte vascos (cum e la noi la Suplacu unde aerul injectat e ca sa intretina combustia subterana si sa fluidizeze titeiul, sunt alte locuri unde injecteaza abur de exemplu) - au tot felul de foraje combinate vertical si orizontal, si pe la un capat injecteaza aer comprimat si imping titei spre suprafata - acolo pot folosi cred ca lejer codoi captat industrial, asta ramane acolo captiv, la presiune mare se solidifica si gata e "sechestrat", si Petrom are in Romania foraje orizontale intr-o gramada de situri
Blue hydrogen - de exemplu industria ingrasamintelor chimice pentru Haber-Bosch foloseste hidrogenul din metan, doar ca codoiul e dat la cos in atmosfera si din cauza asta nu e "blue", e groaznic de scump

Mojito

Depinde de adâncimea zăcământului, geomorfologie, etc. Singurii care pot face o evaluare sunt réservoir engineer si geofizicieni pe baza de simulări complexe. Dar in zăcăminte la suprafață nu se injectează din cauza de risc de fracturare și dai de alta belea. Știu eu o companie ;)  care injecta gaz intr- un zăcământ din  Delta Nigerului și se treziră cu gaz in puțurile de apa ale satului de vizavi. Au evacuat aia toți locuitorii in câteva ore.
 O soluție posibilă ar fi injectarea CO2 in mine de cărbune abandonate, cred că avem cateva pretabile, exista niste tentative prin China.

yetiman

,,Pe hoţii mărunţi îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcţii publice." — Esop
,,Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei." — Mihai Eminescu

shift2rail

de ce ai vrea sa convertesti electricitatea in hidrogen, iar apoi din nou in electricitate -ambele procese cu pierderiimportante- cand la calea ferata exista...catenara?

H2 va fi isa util ptr decarbonarea transportului auto greu...pana vom instala catenare si ptr camioane pe o banda dedicata a autostrazii.

nicolaem

pentru ca se instaleaza in draci eoliene si fotovoltaice. vom avea in curand varfuri de prodcuctie de energie, de cateva ore pe zi in care pur si simplu nu ai ce face cu energia aia.
UE nu e capabila sa construiasca hidrocentrale de pompaj pentru ca ca verzii. asa ca se cauta politic si tehnic o solutie de stocare

yetiman

,,Pe hoţii mărunţi îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcţii publice." — Esop
,,Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei." — Mihai Eminescu

tom_sawyer

România va avea un hub regional de cercetare pentru tehnologiile care folosesc hidrogen

În România va exista un hub regional de cercetare pentru tehnologiile care folosesc hidrogen, a declarat, joi, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Cercetării, Digitalizării şi Inovării, Bogdan Ivan. Acesta a precizat că va fi creată o linie experimentală pentru tot sistemul de producţie a hidrogenului din România.

În acest moment, proiectul este dezvoltat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice – ICSI Râmnicu Vâlcea, în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi cu Universitatea Tehnică din Bucureşti.

,,Vom construi un hub regional de cercetare pentru tehnologiile care folosesc hidrogen, vom crea o linie experimentală pentru tot sistemul de producţie a hidrogenului din România, vom crea un sistem digital prin care vom optimiza acest proces şi ne vom asigura că, prin acest proiect, împreună cu nouă IMM-uri care sunt partenere, vom avea şi transferul tehnologic către piaţă", a spus Ivan.

Ministrul a precizat că prin acest proiect, vor putea fi produse tehnologii care astăzi nu există în România.

De asemenea, mai multe firme și cercetători vor fi beneficiare ale proectului.

,,În această proiecţie, vom avea 51 de milioane de euro pentru infrastructura de cercetare şi inovare, vom avea 81 de cercetători care vor fi susţinuţi prin această finanţare, 9 IMM-uri care, în urma selecţiei, vor beneficia de rezultatul cercetării, şi 12 brevete de invenţie care vor fi în proprietatea statului român în materie de noi tehnologii, în speţă hidrogen. 130.000.000 euro europeni", a mai spus Bogdan Ivan.

hotnews.ro


https://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/briefing-la-finalul-edintei-de-guvern-sustinut-de-ministrul-cercetarii-inovarii-i-digitalizarii-bogdan-ivan-ministrul-economiei-antreprenoriatului-i-turismului-radu-oprea-ministrul-energiei-sebastian-burduja-i-purtatorul-de-cuvant-al-guvernului-mihai-constantin1732198613

etravel

Quote from: paulmare on June 27, 2024, 04:52:31 PMde exemplu pompa de caldura e mult mai eficienta ca centrala cu gaz si socotesti ca daca 3.5 kwh de gaz sunt mai scumpi decat 1 kwh electric din retea atunci iei curent in loc de gaz
Perfect de acord in ceea ce priveste eficienta, numai ca e o problema care impiedica adoptia pe scara larga a pompelor de caldura: pretul inca prohibitiv. Va trebui sa se intample o scadere notabila de preturi, exact ca la panourile solare, pentru o adoptie pe scara larga.

Lyvyoo

Si din pacate scaderea aceasta se face doar cu mana chinezeasca...
Desi discutam la un expo de solare cu un specialist din domeniul energiei regenerabile care bine spunea ca trebuie sa lasam deoparte "ipocrizia asta cu  frica de chinezi" pentru ca scopul prioritar ar trebui sa fie decarbonizarea, scaderea noxelor, energie mai curata accesibila pe scara larga etc. Or, daca lucrul asta se face in special cu mana chinezeasca, asta e, sa punem mai presus interesul planetei si sa incerce si companiile europene sa se adapteze.

tom_sawyer

Chinezii și indienii nu dau doi bani pe decarbonare, obțin energie ieftină din cărbune.

venom637

#163
Mai bine zis toata lumea cu exceptia Europei. Stati sa vedeti ce o sa fie datorita cresterii consumului in datacentere pentru AI.