Autostrada A13 Sibiu-Bacău

Started by Ionut, March 12, 2014, 10:38:16 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dumbravaandrei

pentru ca politic s-a tras pe traseul propus, desi initial era aproximativ pe unre ai trasat tu (zic aproximativ ca tu ai tras-o printr-o padure si arie protejata).
Mai scriu pe electromobilitate.com. Și pe blogul meu.

M_Z

nu trece prin nicio padure traseul...
 
e sit la S de olt in dreptul podul olt si la S-E de ozun dincolo de DN11.
traseul e la nord de ele.





Geri


de aici:
https://www.bizbrasov.ro/2025/03/13/traseu-autostrazi-brasov-modificat-sanpetru/

avem un indiciu:
Am parcurs prima etapă de lucru, analizând pe hartă şi în plan teoretic modul în care traseul viitoarei autostrăzi Braşov – Bacău va trebui modificat. [...]  străbate localităţile Sânpetru – Hărman – Prejmer, [...] a explicat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian-Ioan Veştea.

Pe actualul traseu, pe langa Sf Gh (cat mai departe de Ozun, care a fost cerinta sa nu se treaca prea mult peste terenurile agricole ale UAT Ozun). Traseul nu ajunge pe UAT Prejmer, traseul marcat cu rosu discontinuu. Traseul actual este pe UAT urile: Sanpetru, Harman, Ilieni.

De aici concluzia ca s-ar putea sa se mearga pe varianta albastra sau verde in apropierea Prejmerului, variante care deja au fost studiate, sau poate fi si alt traseu tot pe UAT Prejmer. Si nu ii vad sa treaca pe linia intrerupta galbena.


Powered by API/PUM imgur uploader

pasadia

@M_Z terenul ăla dintre Olt și Raul Negru e o zona predispusa la inundații. Chiar destul de des inunda Raul Negru, l-am văzut deseori până la cota DN11 și a CF400. Cred că acolo, la vest de Lunca Câlnicului, unde sunt ai niste bălți, este zona de mlaștină / potențial inundabilă dpdv al celor de la Apele Romane.

Toată disputa din jurul traseului pe lângă Podu Olt / Ilieni cred că e o problema distinctă, cu aspecte imobiliare mai ales. Dar cred că e cea mai lipsita de importanta in ceea ce privește soluțiile de traseu din zona.
 


pista_bacsi

#3185
Quote from: dumbravaandrei on March 14, 2025, 01:30:15 PMUn alt punct în care se poate optimiza conexiunea cu drumurile locale este Sfântul Gheorghe. La ora actuală are 2 noduri propuse:

Nodul propus de tine face mai complicat accesul la autostrada pentru locuitori din Sfantu Gheorghe. Un nod e suficient daca se va face un pod peste Olt la sud de oras. Mai degraba as pastra nodul la Ilieni pentru ca ar scurta drumul spre Brasov, vest (granita), sud (Bucuresti) cu cam 5 minute pentru ca majoritatea orasului este pe partea vestica a Oltului. Referitor la nodul de la Ilieni se poate face mai mic pentru ca de pe bretele intri direct in oras.

Ce a prezentat @M_Z mai sus e cea mai buna varianta (poate as fi mutat un pic mai departe de Ozun ca sa accepte prefectul).

pista_bacsi

#3186
La Tg Secuiesc ar avea mai mult sens nodul de pe DN11C sa fie mutat pe DN11B si sa fie un drum de legatura spre DN11C. Ar fi benefic si un drum de la DN11(iesirea spre Bacau)/DN2 pana la acelasi nod de la DN11B astfel se va rezolva 60-90% din traficul de tranzit din Tg Secuiesc. Ar ramane pentru CJ Covasna conectarea DJ121 cu DN11, dar asta e o problema exclusiv locala.

M_Z

@pasadia nu e problema daca e inundabilă zona. Substratul e balast și e destul de aproape de suprafața așa că nu sunt probleme de tasări mari. Linia roșie oricum se proiectează la NAE2% așa că nu e problema nici de inundații. Taluzul se poate proteja (e și pe A7 o zona pereata) pentru a nu fi afectat corpul drumului daca se execută din material argilos sau se poate executa direct din balast cu o protecție de taluz mai slabă (ceva antierozional).

Pe varianta pe care am schițat-o traseul evita Ilieni și dacă mă duc mai înapoi pot sa-l mut mai la nord și de podu olt. Dau peste o LEA de IT dar până la urma merita sa dai banii pe mutat  LEA decât să treci pe la geamul oamenilor.
Și la Ozun se mai poate trage de traseu. Eu am incercat sa ocolesc balastierele dintre Chichis și Coseni ca să nu fie o dudă ca la Adjud...mă rog doar cele care apar acum pe maps  :-[

Mai e o chestie care mă frământă de ceva timp. Întotdeauna după exproprieri rămân niște cazuri aberante. Ar trebui completată legea 255 și măcar dată posibilitatea de reparcelare pentru reîntregirea loturilor. Acum se mai expropriază încă n hectare ca să se facă drumuri de servitute. Am avut un caz când pentru un teren de 70mp s-au expropriat 800mp pentru acces. Explicația de la beneficiar a fost că nu pot justifica exproprierea celor 70mp pentru că nu sunt lucrări oermanente pe restul acela de lot. :gaah:

Și la Ozun se poate reparcela astfel încât să nu rămână loturi împărțite pe ambele părți ale autostrăzii. Bănuiesc că asta e problema căci altfel e o măgărie și ar merita să plătească UAT-ul diferența de cost pentru alternativa.

Adică mai  bine să își piardă  alții casele decât să piardă ei o palmă de arabil!? Se plânge prefectul că trece autostrada la câteva sute de metri de Ozun dar aprobă să treacă prin curțile din Podu Olt și Ilieni?! Poate dl prefect ar trebui să primească un calduros "la revedere" din partea guvernului că doar nu e ales.
Sau mai e și varianta de "la revedere autostradă" ... Anunțată public și pus cheltuielile de reziliere în cârca celor care au blocat investiția. Și poate nu mai stau in doua roabe de arabil.


Geri

O propunere pentru nodul Codlea N-E este de a cobori din varful dealului giratoriul de urcare/coborare de pe autostrazi.

De ce de a muta giratoriul de acolo?
1. Pentru ca este in locul unde DN1 este cel mai sus, la altitudinea cea mai ridicata fata de nivelul la care se afla DN1 pe multi km inainte si dupa aceasta zona. Cu aproximativ 30-40m mai sus.
2. Este o zona cu vizibilitate foarte redusa din cauza ca este varf, aproximativ un apex. De aici am ajunge la o vizibilitate redusa in giratoriu.
3. Toate intrarile si iesirile ar fi in rampa respectiv panta.

Unde de a il muta?
Aproximativ 850m in spre Sud/Codlea.

De ce aici?
1. Este intr-o zona plata a DN1, cu linie dreapt de aproximativ 900m, unde este mai vizibil acest giratoriu.
2. Pentru a nu se construi un giratoriu similar cu cel de pe DN13 - Parc industrial Feldioara - Miele
Unde inca se intampla accidente chit ca este de atatia ani acel giratoriu:




Powered by API/PUM imgur uploader


Locatia pe harta:


Powered by API/PUM imgur uploader



Powered by API/PUM imgur uploader

rradu20

Ar trebui mers catre CNIR in primul rand cu prioritizarea anumitor sectoare:

  • Codlea (Brasov NV) - conexiune VO Sf. Gheorghe --> decongestioneaza zona metropolitana Brasov
        - cu mentiunea ca se poate considera si doar sectorul Brasov Nord (de la intersectia cu DN13, iar nodul A3-A13 sa fie intr-un contract separat)
  • tunel "de baza" Oituz (Bretcu - loc. Oituz) --> ajuta foarte mult transportul de marfa
        - cu mentiunea ca se poate prelungi sectorul pana la Tg. Secuiesc Vest (e plat terenul, se poate folosi ca umplutura materialul din tunel)
  • Onesti Vest - A7 --> imbunatateste siguranta rutiera, scoate traficul din aprox. 15-20 de localitati pe doua rute importante (BV - Bacau/Iasi, BV - Focsani/Galati)

Se poate trai si fara celalalte sectoare, in prima faza.
Speram sa inteleaga si politicul (intr-un final) ca nu e obligatoriu sa lanseze deodata toata autostrada cap-coada.


rradu20

Legat de noduri:

  • Nodul cu DN13 - nodul principal de intrare pe A al locuitorilor din BV
    - pornim de la premiza ca in proiectare trebuie sa incepem sa ne gandim si la corectia DN-urilor, nu numai sa legam A-ul de ce e acolo si sa nu modificam nimic!
    - in zona respectiva DN13 se poate reloca catre dreapta pt a face loc unui nod trefla corespunzator
    - portiunea relocata clar merita dublata, deoarece in Brasov oricum se intra pe doua benzi *(ar mai ramane 3-4 km de dublat, separat de contractul de A, se poate ocupa CNAIR)
    - mutarea DN13 pe alt amplasament (prin spatele "Hanului din Ardeal") poate rezolva si aglomeratia de la intersectia cu DJ-urile catre Bod si Halchiu


  • Drumul direct catre Aeroportul Brasov - se poate renunta la el, probabil a fost cerut sa dea bine de catre pres. CJ Brasov
       - se poate folosi accesul bun in oras pe doua benzi si de acolo mai departe folosita centura sau drumul prin cartierul Stupini
      I know it's not gonna happen - dar putem spera :)


  • Nodurile din zona Tg Secuiesc
       - recomand un singur nod (trefla) in DN11 si daca aut. locale considera, se poate face o centura cu o banda pe sens DN11-DN11B-DN11C (drumuri mai mult de interes turistic) - din economiile de la al doilea nod


  • Nodul Onesti Nord (intersectia cu DN11 spre Bacau) - simplificat si ingustat (micsorate razele de curbura, scazuta viteza de proiectare, astfel incat ambele bretele sa se conecteze direct in DN11)
       - il vad in continuare necesar, pt ca e si Trotusul acolo si CF si coama dealului si nu se poate face usor o centura separata


  • Nodul cu DN2 - reproiectare de la zero...
       - asigurata doar legatura A13 - DN2



TheStig

O propunere din partea mea pentru A13 ar fi simplificarea nodului A13-A3 si renuntarea la conexiunea propusa cu DN1 (Codlea), rationamnetul fiind ca aceea conexiune complica mult nodul A13-A3, dar ea va fi folosita strict de cei care vor sa ajunga in partea de nord a municipiului Codlea, pentru partea de sud fiind mult mai accesibil nodul A3-DN1 dintre Codlea si Ghimbav. Pentru conexiunea dintre A13 si DN1, eu vad doua solutii: conexiune cu 2 giratorii in DJ112J si giratoriu intre DJ112J si DN1 (VERDE) sau un nod rutier cu DN1 intre Codlea si Vladeni (ROSU).




Powered by API/PUM imgur uploader

Geri

Pentru zona nodului A13 - DN13:

In primul rand de a alinia autostrada in zona nodului cu restul autostrazii din zona apropiata. Zona sagetilor verzi si cea rosie, care este actualul aliniament propus pentru nod. Vedem ca zonele de inainte si dupa nod, sunt pe acceeasi linie verde.

Impreuna cu alinierea nodului vine si propunerea de a reconfigura acea zona de intersectie intre DN13 - DJ112A - Traversarea Paraului Barsa:
Propunerea ar fi ca intreaga zona sa se transforme intr-un giratoriu cu raza mare pentru a fi loc pentru toate cele 6 intrari si iesiri. Traficul urmad sagetile albastre. Accesul in interiorul giratoriului facand-se pe actualul drum DJ112A din spre Bod - pod pe linia marcata cu galben.



Powered by API/PUM imgur uploader

M_Z

si ceva pentru capatul dinspre A7/DN2. il aveam de ceva vreme in minte dar nu m-am mobilizat pana acum.
cam incurca nodul ala de la Rastoaca (pe care nu inteleg de ce nu leaga DN2 cu A7) dar ocolit putin si iese.






dumbravaandrei

Frumos.. elegant

Probabil ca nodul la Rastoaca a fost gandit mai mult din perspectiva lotizarii pe A7, ca alta justificare in pozitia aia nu-i vad.
Mai scriu pe electromobilitate.com. Și pe blogul meu.