Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

oc7avian

Concediul medical știu că poate fi luat lejer dacă ești confirmat pozitiv. Adeverința de la DSP se poate lua ulterior. Iar asta pare să fie confirmată și de http://www.cnas.ro/post/type/local/comunicat-reglementari-privind-acordarea-concediului-medical-i-a-indemnizatiei-pentru-carantina.html

În caz de carantină, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, dar  numai pentru luna în curs sau luna anterioară.

frunzaverde

S-a incercat ceva digitalizare. Ce am vazut eu e extinderea masiva a ghiseu.ro cu posibilitatea inregistrarii on-line pe "ghiseul.ro" folosind identitate girata de cardurile bancare (prin EMV 3D-secure) si posibilitatea de a depune anumite acte (mai ales legate de epidemie) on-line. Si s-au facut diverse proceduri birocratice ad-hoc, via Zoom.

Mai mult de-atat e practic imposibil sa faci fara o infrastructura de semnaturi digitale disponibila pe scara larga. Pentru ca nu ai cum identifica ca omul care sta in fata calculatorului este cine spune ca e, sau un impostor. Semnatura olografa "copy-paste" este un substitut inutil pentru orice de valoare mai mare de cativa lei - este banal de reprodus, multiplicat, modificat; nu poate fi folosita in context digital, decat daca poti foarte usor da de om fata-in-fata sa o recertifice. De asta ai nevoie de un sistem criptografic.

Si toate statele care s-au digitalizat fix cu asta au inceput: un sistem solid de identitate digitala, cu semnatura digitala disponibila dintr-o sursa standardizata, care sa functioneze unitar, in mod gratuit sau aproape gratuit. Uneori sunt oferite de stat (Estonia e cel mai faimos caz, cu eID-ul lor super-promovat, Danemarca cu NemID, Letonia, Malaezia, Singapore, Coreea de Sud), alteori sunt oferite de un consortiu national de banci (BankID-ul suedez, Bank-ID-ul norvegian).

Unde chestiile astea nu exista, sau unde ecosistemul de semnaturi digitale e fragmentat intre privati in competitie, fara o platforma de distributie unica a certificatelor la populatie, facand adoptia restransa si scumpa,  rezultatul e ca tot cu hartii si stampile si semnaturi se lucreaza, indiferent cat de avansata e societatea in general. In Japonia, de exemplu, totul se face in continuare, cu stampila personala (n-au semnatura, au o stampila patrata, rosie), fara ea aplicata personal pe contracte si acte, nu se intampla nimic. Roboti, maglevuri, neoane, stiti voi - Japonia -  dar nu conteaza. Exact ca in Romania. Ba chiar au faxuri in aproape toate casele, tocmai pentru ca faxul e considerat mai oficial ca alte mijloace mai moderne. La fel, in tari ca Germania sau Elvetia, tot din cauza legilor.

Romania ar fi putut avea o sansa cu "schimbarea buletinelor" de care se vorbeste de 10+ ani. Doar ca presiunea din partea ultra-religiosilor si conspiratologilor cu "ne cipeaza pe toti" a rezolvat si sansa asta...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

nicolaem

confirm, ghiseul.ro creste frumos. cat de mult conteaza sa pui sef un om care chiar vine din IT si intelege lucrurile. Daca s-ar intamplat asta la mai multe institutii ce bine ar fi.

revin cu acea comparatie cu evolutia in tarile din UE. Am pus pe grafic cateva cu evolutii similare cu a noastra. Am evitat sa pun Spania, Franta, UK care au evolutie similara fiind tari mari si infectatari multe, afectau scara. putem zice ca ei si testeaza mai mult, da acel val din septemrie e generalizat in toata europa. sunt putine exceptii. si din pacate cei care au stabilizat situatia au reusit doar restrictii dure. Nu vad de ce ar fi ceva diferit la noi.

LE in CLuj unde au explodat cazurile zilele astea, un bar studentesc care acum cativa ani era celebru pentru ca a luat foc (evident nu respecta normele) si ca platea la negru posteaza pe facebook urmatorul anunt:

"De mâine (miercuri 14) de la 18:00 REDESCHIDEM crâșma (în INTERIOR adică, dar și TERASA acoperită & încălzită)! Let's fuck the COVID!;)"

dr4qul4

QuotePentru ca nu ai cum identifica ca omul care sta in fata calculatorului este cine spune ca e

Acum 2 luni m-am inregistrat in SPV (Spatiul Privat Virtual). Pe Ghiseul.ro am cont de 6-7 ani, dar nu m-a ajutat la inscrierea in SPV.
Am incarcat online toate documentele cerute si am fost programat pentru o intalnire video de verificare a identitatii. Practic am primit un link de zoom pe care am intrat la ora stabilita si o functionara (pe care nu o vedeam) a verificat ca sunt aceeasi persoana cu cea din buletin.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

oc7avian

Ca o paranteză amuzantă, medicii de familie folosesc semnătură digitală de aproape 10 ani. Raportările lunare se făceau electronic, apoi printau +40 de foi, le semnau, ștampilau și parafau pe fiecare, apoi stăteau la coadă la CAS să depună aceleași documente care erau verificate pe loc :lol: parcă recent s-a rezolvat cu corvoada asta. Inclusiv hârtii/acte normale pot semna digital acum (noroc cu pandemia)

dr4qul4

Azi 14.10

4016 cazuri
66 decese
686 ATI

ATI se umple instant

Din pacate este prea tarziu ca sa evitam un nou lockdown. Poate nu national, dar orase mari vor intra in carantina. Saptamana viitoare probabil se va inchide Bucurestiul. Si Iasiul. Sa pregatiti declaratiile pe propria raspundere.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

StefanD_

Asa a spus cineva pe forum si când erau 300 de cazuri. Deci hai sa nu fim alarmisti degeaba.

oc7avian

Nu se va închide nimic prea curând. Să nu uităm circumstanțele de atunci. Nici măcar de mască nu puteai să faci rost. Apoi, când au apărut în stoc, erau +250 lei pachetul. Asta în lockdown, când cererea nu era extraordinară comparat cu consumul din prezent. Deci impunerea măștii ar fi fost aproape imposibilă perioada aia. Nu mai zic de sistemul medical care era nu cu chiloții în vine, ci fără deloc. Virsul era necunoscut. Putem continua o grămadă.

Acum, prin comparație, e mult mai bine. Departe de ideal, dar mult mai bine.

Încă se lucrează destul de acasă și nu se călătorește inutil precum ne-am imagina. Recomand o tură cu 41 sau 1/10 la orele de vârf și e ceva departe de acum un an.

frunzaverde

Chestia e ca in continuare mobilitatea e prea multa pentru ca virsul sa poata fi tinuta sub control; cresterea e foarte rapida. Rezultatul e ca, daca nu se face ceva, in curand terapiile intensive vor fi pline ochi in cateva saptamani.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

nicolaem

^^ cum sa nu se inchida nimic, cand zilnic se inchide putin cate putin... ca ii zice la stiri lockdown sau nu e altceva.

Si sa fim seriosi, ni s-a spus asta inca din primvara. O vom tine in valuri de epidemie si restrictii, alternativ pana se va descoperii vaccin sau tratement.
Imunizarea in masa nu e o solutie, vedeti si discursul de saptamana asta al sefului OMS. E imorala.

Spania pare ca a stabilizat valul 2. Si doar cu carantina si restricitii. Sa vedem ce fac restul care inca sunt pe crestere si cu restrictii partiale.

dr4qul4

Ce s-a intamplat azi la Iasi ne baga direct in scenariul negru. Asa ceva chiar nu e posibil. Astept sa cada capete mari pentru ca altfel se va repeta peste 2 saptamani la Bucuresti.
Daca pana acum mai aveam o speranta, dupa ziua de azi vom atinge pragul 100 de morti/zi.

nicolaem

pai capul mitropolitului a cazut deja. Dzo sa-l ierte.
Pe asta nou cine sa il demita? tot Covid ca pe Pimen?
Stiu, tu te referi la sefi din jandarmerie. Dar nu uita ca jumate de presa si jumate de politic condamna "actul de a interzice libertatea religioasa" si au indemnat oamenii pe tot felu de canale obscure sa mearga acolo. Vezi pe celebra "calugarita" Oana Lovin.

Sper ca nu ai fi vrut sa duca jandarmeria tunuri cu apa sa imprastie saracii oameni.
Vina principala e a mitropoliei care spre deosebire de biserica catolica nu este capabila sa se ridice la nivelul cerut de vremurile pe care le traim.

Pentru orice eveniment organizatorul e responsabil!

Erau 2 varianta in opinia mea:
1. nu se organiza slujba, se inchidea bisereica. Putin probabil cu atatia habotnici.
2. se organiza slujba zilnic, moastele sa stea "la liber" o luna intreaga sa nu mai fie aglomerat.

La ce te asteptai cand invitati de pe la antena 3 merg pe acolo, si un partid politic da guvernul in judecata pentru "incalcarea libertatii religioase".
Prea dezbinata e sociatatea in aceste momente. Pacat. Evident ca situatia se va repeta pentru ca opozitia sustine astfel de momente si puterea nu are curaj sa ia masuri.
Aste e motivul pentru care eu as vrea alegeri si maine daca se poate. Sa scapam o data de conducerea asta bicefala in care "unii is hais si unii cea"

LE  Franța revine la Starea de Urgență începând de vineri.
      La noi nu se va ajunge aici ghici de ce? ca e an electoral. Iti dai seama cu decizia CCR cum vor fi lunile urmatoare daca si la anu e an electoral?
      Se duce dracu tot. masuri dure nu, pomeni electorale da.

dr4qul4

jandarmii si politia locala erau cei care verificau buletinele. Cineva le-a zis sa nu o mai faca.
Sa vedeti acum de val de negare. Se va umple de inconstienti care vor spune, "uite ce a fost la Iasi, eu sunt fraier sa nu pot sta 2 minute fara masca".
E prea frig afara ca un tun de apa nu ar fi stricat. Bineinteles sfintita.

nicolaem

deci tu care nu vrei masuri dure in industria ta, vrei masuri dure in industria altora (BOR)?

Eu zic sa va organizati mai bine, sa aveti un eveniment cu catva mii de oameni la poarta care scandeaza ceva. le dati si pancarte. is curios daca jandarmeria va proceda diferit.

Hai sa nu cadem dupa fenta, cineva profita de saracii oameni. Eu pana azi nu am mai vazut credinciosi cu pancarta si fluiere, echipati de protest. Daca a ajuns o videochatista sa fie simbolul moastelor in Romania am luato razna cu toti.
Ma scuzati, m-am aprins.

cris_ct

Presiuni pentru bani. Pentru că cea mult-prea-pătrunsa-de-sârmă nu va mai fi acolo, să semneze.
Ce golani,  cum își bat joc de amarâți și creduli...
@nicolaem +1