Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

florin74

Primar Șimleu Silvaniei. Președinte CJ Sălaj și Maramureș. Primarul  Brăila parca. Cel din Iași. Și mai sunt...

nicolaem

si acum ce facem? numaram bolnavii pe categorii profesionale?

pasadia, sper ca e o eroare de exprimare cu "Astepti sa cada"
eu nu astept sa cada nimeni, indiferent cu ce se ocupa. suntem oameni toti. Prefer sa fie sanatosi cand ii injur.

Virusul e tot mai prezent peste tot. Primariile sunt un mare focar pentru ca sunt putine in tara unde se poate lucra de acasa sau se pot depune documente online.
Administatia in sine e problematica pentru ca sunt obligati sa lucreze cu oameni.
Ar trebui convinsi si obligati sa lucreze unde se poate de acasa. Pacat ca nu se poate peste tot, sau nu sunt suficent de digitalizati.

dr4qula ai si tu fixul tau cu alegerile/politicienii. In contrapartida sa numaram si persoanele infectata in domeniul tau de activitate?

Au cazut preoti, mitropoliti, medici, profesori, vanzatori, de ce e ceva iesit din comun sa "cada" si politicineni. Pana la urma sunt in mijlocul oamenilor si ei prin natura profesiei lucreaza intr-un mediu cu grad ridicat de risc.

Stiti toti ca prin toate primariile birourile sunt supraaglomerate. Ca sunt angajati (pe pile) si multi nu fac nimic este o cu totul alta discutie. Dar vorbim strict de sanatate aici.

kitsune

Aseară într-o farmacie din București, soția își lua o rețetă după tratament. Intră un tânăr și îi cere farmacistei "ceva", că nu mai are gust și miros de trei zile. Aia, când aude, îl trimite să își facă test. Ăsta nu și nu, dați-mi ceva, farmacista insistă, până la urmă tânărul iese bombănind. Eu așteptam afară, nu înțelegeam de ce dintr-odată se dezinfecta ușa și tot ce atinsese omul.
Mai există inconștienți pe lumea asta, dar parcă nu așa.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

dr4qul4

@nicoalem, nu inteleg de ce te supara adevarul. Explozia de cazuri din ultimele zile a fost determinata de alegeri.
Primarii si politicienii care sunt acum infectati, nu au facut-o de prea multa munca in primarie ci s-au infectat in campanie sau in ziua alegerilor.
Pentru ca mai toti au fost in concediu (sau au lipsit din primarie sub alte motive) pe perioada campaniei.
Alegerile au bagat Romania in carantina. iar stirile si cifrele de acum nu fac decat sa-mi dea dreptate. Peste 1 saptamana vom atinge platoul, iar la inceputul lui Noiembrie vom incepe sa scadem. Exact la timp pentru o noua campanie.  :puke:
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

hvm

^^^
Mie mi-a povestit cineva ca un coleg a venit la serviciu zilnic desi nu avea gust si miros. In acelasi timp si-a trimis copii la scoala fara nici o grija. A fost fortat sa isi faca testul fiindca alti colegi din birou open space (4 la numar si-au facut testul si aveau Covid). Dupa ce toti 68 si-au facut testul, 16 parca au iesit pozitiv). toti sunt in carantina acasa si trebuie sa refaca in urmatoarele zile testul. 2 dintre cei imbolnaviti au inceput sa aiba probleme si posibil sa ajunga la ATI. Interesant e ca unul din copii nu ar fi fost pozitiv din cate am inteles. La celalat au fost inca 2 sau 3 cazuri in scoala.

^^
Multa lumea spune ca doar alegerile sunt de vina. Nu doar alegerile sunt de vina. Si scoala e de vina. stiu 3 cazuri de scoli care au cel putin 3 cazuri de imbolnaviri si au fost mutate in online cursurile, dar in presa n-am gasit nimic.

Eu cred ca daca oamenii s-ar fi protejat, si s-ar fi curatat cum trebuie cu tot cu alegeri, numarul de cazuri nu ar fi fost asa de mare. Problema nu e ca au fost alegeri, ci faptul ca lumea nu s-a protejat in timpul acestor alegeri si in campania electorala. Am vazut o multime de situatii in care lumea nici nu purta masca in timpul discutiilor din campania electorala. Eu am dozatorul de dezinfectant si cutia de masti in masina si la usa. De fiecare data ma dezinfectez inainte de a cobora din masina si a intra in magazin, la fel si dupa. dar nu cred ca asta ma va ajuta sa scap de infectie. in timp, daca nu apare un vaccin, sigur ma infectez si eu.
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

nicolaem

draqul4, observam des in aceasta perioada placerea (obsesia)  fiecaruia de a arata ca (doar) el stie adevarul.
Pentru multi cauza exploziei e fix aia care o zice el. Sunt multi care stiti adevarul dar "adevarul" difera in functie de persoana pe care o intrebi. Unii numara primari altii preoti altii profesori.
Pana una alta ma uit la cifra ATI. E unanim recunoscuta ca cel mai bun indicator al pandemiei.

Nu este vizibila absolut nici o inflexiune in preajma alegerilor, sau 2 saptamani dupa. Curba e liniara.
Efecrtul a trecut, suntem la 17 zile dupa. Cine se infecteaza azi o face prin natura meseriei care nu se poate face "de acasa".

Vom atinge platoul cand se vor lua masuri mai dure.

Te poti uita la cresterile din tarile UE care nu au avut alegeri dar cresterile sunt la fel de alarmante in perioada asta.
Eu nu pot sa zic care e cauza, dar pot sa zic ca sigur sunt mai multe, iar eliminarea uneia nu e suficenta. Cu atat mai putin atitudinea obsesiva ca "sigur asta e problema".

LE ieri a fost record mondial la cazuri noi identificate in 24 de ore. Word wide

hvm

^
+1

Acelasi lucru am vrut sa explic si eu. Nu e doar o cauza. Au fost si alegeri, si deschiderea scolilor, si intoarcerea din vacanta la serviciu.... Si ca nu se mai lucreaza de acasa.... si ca s-a plictisit lumea sa se protejeze, si cei care se cred mai presus de tot....

Multea altele.
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

gruiarew

E un cerc vicios. Și autoritățile și cetățenii îs de toată pleasna. S-au făcut tot felul de bâlbe. Ba cu mască ba fără mască, ba că se transmite stați acasă, dar e ok să ieșiți la alegeri / școală / moaște, plus că la noi omul în sine dacă i se spune ceva trebuie să fie musai pe dos. Și fiecare se pricepe la orice. Ba am auzit că virusul trăiește bine-mersi chiar și 28 zile pe anumite suprafețe cum ar fi telefonul, ba că dacă îl vântură prin instalația de climatizare îl trage curentul și moare. Plus știrile oficiale or fost un rahat cu moț. Mai știți când toată raportarea se făcea de la centru? Am avut și eu colegi care la începutul pandemiei au venit din delegație direct la birou.

Și cu primăria să-mi fie cu iertare. Și-o și cam merită. Am vândut o mașină aici, cuiva în sat. Deși se pot trimite toate actele on-line lucru care l-am și făcut, tot a trebuit să merg să ridic documentele în original, la ghișeu. Deci am trimis toate actele apoi m-am mai dus o tură ca ciumpi la ghișeu, stai la coadă să-ți pună niște ștampile. Și să fiu al naibii dacă de fiecare dată când mă duc tot timpul vine unul să se bage că "am și eu o întrebare scurtă", deși scria mare și lat pe ușă: "Intrați câte unul când sunteți chemați". Dar poți cu cetățeanul ce el are drepturi și plătește taxe? Nu poți! El are "decât o întrebare scurtă".
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

dragos76

Dacă am ajuns să zicem de cineva că "și-o merită", și nu pe argument că s-au comportat ca Cataramă (intenționată cacofonia) și s-au expus ca boiii, ci doar că sunt incompetenți profesional, cinici, leneși, profitori de sistem etc etc, e grav. inseamnă că nu mai suntem OAMENI :(

gruiarew

Corect. Eu nu mai sunt om. Dar ăia ce m-au chemat după ce am trimis toate rahaturile de acte cerute ca mai apoi să-mi spună păi veniți la ghișeu cu toate actele în mână din nou, sunt oameni. De ce a mai trebuit plimbarea și expunerea respectivă când se putea rezolva simplu? V-am șters cotețul din evidență, vom comunica datele primăriei cumpărătorului și gata? Hai să-i punem pe fraieri pe drum că noi avem ghișeu online la care trebuie să te prezinți fizic mai apoi.

Datele alea pot circula fără probleme între instituții. Măcar acum cu toată nebunia asta de pandemie se puteau simplifica procedurile lu' pește prăjit. Dar nu, populimea să plimbe foi în cât mai multe direcții.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

dr4qul4

de la infectare la ATI avem 14-15 zile...
Intre 14 si 21 septembrie ATI a crescut de la 458 la 464. Pe 26 Septembrie eram la 508 si 2 saptamani mai tarziu la 628. Si inca mai creste.
Si creste in conditiile in care nu mai sunt locuri la ATI, si pacientii ajung doar in cazuri mai grave, iar efectul celorlalte activitati s-a redus (au fost suspendate activitati economice si multe scoli au intrat in scenariul rosu).
Poate ar trebui sa adaugi si numarul de morti. Acolo se vede cel mai bine blocajul de la ATI.
Scoala si mutarea activitatilor in interior au contribuit, dar efectul , cel putin al scolii, s-a atenuat intr-o luna si jumatate.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

frunzaverde

@dr4qul4 - nu asa functioneaza.

"Inceperea scolii" nu e un eveniment generator de energie (ca o explozie) care apoi se disipa. Este o schimbare de regim (ca si cum ai schimba viteza la masina intr-o treapta superioara). Inceperea scolii determina constant mai mult trafic si mai multe interactiuni, deci mai multa contagiune in fiecare zi de dupa inceperea scolii. E ca un bulgare de zapada rostogolindu-se la care tocmai ai mai adaugat zapada, si in fiecare zi adaugi mai multa. La fel venitul la serviciu - nu e o activitate care a avut loc o data si s-a oprit, ci tot asa, zapada adaugata constant. La fel si "reintoarcerea la serviciu". Si deschiderea restaurantelor si barurilor. Invers avem inchideri de activitati economice. Votul a fost singura chestie cu un potential impact explozibil posibil.

Din ce vad, nu cred ca votul a avut un impact urias - e pur si simplu o crestere continua cu o rata fixa - societatea e deschisa la un nivel la care virusul creste in amploare (Re>1 de-a lungul timpului). Nu e o explozie urmata de o calmare. E efectul unui proces continuu.

@gruiarew - nu poti rezolva in cateva zile de criza ce s-a fuserit 50 de ani... Softuri facute de diverse firme de partid, retele care nu comunica intre ele, hartii care nu exista fara stampile si semnaturi...

Si da, autoritatile s-au balbait continuu... Dar pentru unele balbe chiar nu e vina lor. Faza cu "fara masca" -> "cu masca" a fost asa in toata lumea - pur si simplu cantitatea de informatie stiintifica a crescut, si stereotipurile legate de masca s-au anulat, asa ca recomandarile s-au schimbat cu 180 de grade. Si in UK, si in SUA, si in Germania. La fel, faza cu "dezinfectatul produselor si obiectelor" - la inceput se credea ca transmisia prin formiti si contact indirect e posibila, si poate fi o cale importanta de transmisie. Azi stim ca este extrem de neimportanta intre modurile de transmisie. La fel cu ventilatia - care are de-a face cu probabilitatea de transmisie prin aerosoli - chestii inca "in discutie".

In rest balbele au inceput practic la sfarsitul starii de urgenta, cand a inceput politizarea pandemiei (o stupizenie completa), intai cu concursul de relaxari, apoi cu scandalul stupid al legii carantinei, si terminat cu promovarea de fake news-uri din partea televiziunilor (cu mizerii gen "dictatura medicala" si "testul care in Romania costa de 10 ori").

P.S. In Romania nu pare ca exista un blocaj la ATI - in continuare primesc pacienti cu sanse foarte modeste (80+, multiple comorbiditati), deci, din foarte mare fericire, inca nu se face vreun triaj. Blocaj e atunci cand medicii sunt nevoiti sa spuna, ca la razboi, "asta da, asta nu, asta da", aratand cu degetul spre paturi. Sau cand, ca in Italia sau Spania sau Suedia in primavara, s-au pus restrictii clare "daca au varsta peste X sau comorbiditatile X,Y,Z, nu intri in ATI".
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

gruiarew

Pandemia a început în martie. Acum e octombrie. A trecut puțin mai mult de câteva zile. S-a încercat ceva cu reducerea birocrației? S-a încercat ceva în direcția asta? Nu! Pentru orice rahat ai nevoie de un munte de hârtii pe care trebuie musai să le ridici personal sau cu procură.

dr4qul4

Am spus ca efectul scolilor s-a mai temperat, pentru ca intre timp s-au mai inchis din ele si in restul au început sa se respecte regulile. Initial a fost haos, cu parinti ingramaditi la portile scolilor.
Efectul temperat nu inseamna scadere ci scaderea vitezei de crestere. Scadere care a fost insa compensata din belsug de alegeri.
Daca s-a fi permis pelerinajele la  sf parascheva si radu voda, am fi avut o alta creștere exploziva.

Blocajul la ATI.. poate depinde si unde au fost acceptați acei batrani.  Pana una alta, persoana cu simptome destul de grave nu se poate interna desi incearca de 2 zile.
Anchetele epidemiologice sunt  intarziate. Practic colegii pozitivilor care au fost la munca in ziua anterioara testului, nu mai sunt izolati si vin in continuare la munca. Desi vorbim de oameni care au sunat la DSP si 3 zile si nu au reusit sa dea de nimeni. De luat concediu medical, nici nu poate fi vorba.
Asadar, ce poti face? Esti contact direct dar nu-ti poti lua CM. Te izolezi daca ai zile de concediu. Dar zilele de anul asta sunt f putine. Daca ai avut 1 sapt in ianuarie si 1 in vara, esti pe 0.  Cealalta solutie este concediu fara plata.
Trebuie spus si ca statul a ramas in urma cu verificarea si plata CM urilor.