Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

oc7avian

Există un contract de cercetare recent câștigat care pare să implice și o aplicație, dar n-am găsit informații clare și sigure. Iar site-urile de știri au preluat aiurea (Digi24 zicea: "se face aplicație într-un an")

https://uefiscdi.gov.ro/solutii-2020-tehnici-avansate-de-management-a-epidemiei-in-comunitate
Scop: Realizarea unor instrumente şi metode moderne și eficiente de prevenire, predicție, control și monitorizare a transmiterii asimptomatice și simptomatice în cadrul comunităților

cristi5

"Echipa de cercetare MedLife a făcut secvențierea genomului virusului SARS-CoV-2: În acest moment, este foarte puțin probabil ca pacienții care au trecut prin boală să se poată reinfecta"

Ministrul vorbea de tulpini, raportul asta il cam contrazice.

https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24138757-echipa-cercetare-medlife-facut-secventierea-genomului-virusului-sars-cov-2-acest-acest-moment-este-foarte-putin-probabil-pacientii-care-trecut-prin-boala-poata-reinfecta.htm

Ma bucur mult ca MedLife e activ in domeniu si face (dupa posibilitati) din treaba statului. Masurari de imunitate, acum secventiere.

Related:

http://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=2722.msg290948#msg290948

cristi5

Azi au intrat in ATI cel putin 18 pacienti, ieri cel putin 13. Cifrele reale sunt probabil mai mari pentru ca e de astepat ca din 199 cati erau ieri, au si iesit cativa.

E destul de clar ca avem un soi de val 2 si e pe urcare din 7 iunie (144 in ATI atunci, 217 azi), deci ar fi ziua 21 a valului.

Din pacate pare ca se vad si efecte la nr de decese raportate pe zi.

Oricum deocamdata pare un val destul de lent, inca sunt zile in care nr de iesiri (unele din primul val probabil) e mai mare ca cel de intrari. (pt comparatie primul val suedez a ajuns la peste 20 de intrari pe zi in 18 zile de la prima intrare ATI, la jumatate din populatie).

cristi5

Eu stiam de capacitati ATI mult mai mici

Tataru "a precizat că România are 4.000 de paturi la ATI, dintre care 3.000 sunt "complet dotate". "Nu este o problemă ca număr sau ca dotare, dar e o problemă că noi ne gândeam că tot ce era spital Covid să-l putem reda ca spital non-Covid", a explicat ministrul.

https://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-24142188-nelu-tataru-cazuri-covid-restrictionarea-circulatiei-anumite-localitati-valea-prahovei-litoralul.htm

voicul

Am fost pana la un magazin de cartier: erau 2 fara masca si casierul cu masca, dar nu pe fata.
Deci intebarea este: de ce inca cresc numarul de cazuri in RO?

Azi au fost 269 cazuri din 4200 (sau pe acolo) teste, care am inteles ca e foarte mult.

dr4qul4

Sambata seara am trecut cu masina pe langa un tramvai pe Calea Ferentari. Mi-a sarit in ochi un tanar, destul de masiv, de etnie roma. Statea in picioare in vizavi de usa (deschisa) si purta masca! Mai mult o purta cum trebuie. M-am uitat in jurul lui si toti ceilalti calatori nu aveau masca deloc. Si in tramvai erau si tineri si batrani si romani, si arabi si rromi.
Tot respectul pentru el. Dar cu o floare nu se opreste pandemia.

Ii inteleg pe cei care trebuie sa o tina ore intregi. Este foarte greu. Dar 30 de minute nu ar trebui sa fie cine stie ce sacrificiu.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

nicolaem

Cluj, duminica:
Ieri intentionat m-am uitat (de afara ) in 2 autobuze. Mi s-a parut ca toti aveau masca.
Am intrat apoi intrun magazin mic de cartier, la fel, toti aveam masca.
In hipermarketuri nu mai zic, nu se intra fara masca.
Media zilnica pe judet in ultima sapt e sub 5 cazuri pe zi. Nu cred ca e coincidenta. poate a contat si ziua, si era putina lume peste tot. Lumea era in parcuri (fara masca, evident)

cristi5

^ Raspandirea covid e locala. Azi nu il ai si zici, "uite ce bine ne comportam", maine gasesti focarul. Cat timp imunitatea in populatie e scazuta, poate sa izbucneasca maine la cei mai disciplinati si mascati dintre ardeleni.

Primii doi colegi care s-au imbolnavit sunt printre cei mai disciplinati oameni pe care-i cunosc. Si tot degeaba. Al treilea a plecat cu masina 600 km dus si 600 intors, cu niste cunoscuti pe care nu-i vazuse demult. La pescuit. Ce performanta, s-a intors cu corona din pustietatea nordului... A fost si seful cu ei, are simptome usoare...

Au gasit 5 cazuri? Pai poate nu au testat unde sunt cazurile... Sunt f multi asimptomatici si slab simptomatici, asta e marea problema a epidemiei. 5 cazuri poate insemna ca sunt 5, poate insemna ca sunt activi 500.

——

Eu n-as vedea asa un glont de argint in masca.

Sunt convins ca multi se gandesc "in sfarsit, am iesit din lockdown, pot trai ca inainte, dar cu masca"...

Distantarea mi se pare mult mai importanta. Or epidemiologii se tem ca masca poate reduce distantarea. Omul nu se mai fereste de altii asa de activ, lasa inconstient garda mai jos, ca doar are masca.

Stat acasa cand ai simptome iar mi se pare mai important decat masca. Or omul poate sa zica "tusesc un pic dar am treaba, ii urgent, pun o masca mai groasa si ies, n-am incotro"

Este masca sustenabila? Aud oameni plangandu-se ca e greu de suportat la 30 de grade. Si e doar prima vara a unei crize multi-anuale.

voicul

Mie mi se pare un procent foarte bun, dar care ar arata o imunitate de grup spre 0.

S-a aflat câți pozitivi au fost descoperiți la testarea GABRIELEI FIREA

Doar 4 persoane din cele 4.600 care au participat la testarea de pe Arena Națională au avut rezultate pozitive.

https://www.money.ro/s-a-aflat-cati-pozitivi-au-fost-descoperiti-la-testarea-gabrielei-firea/

nicolaem

serios, nu postati asemenea aberatii.
Testarea ei e doar PR. ba e PCR ba e test rapid
Ba e facut pe esantion de scara de bloc in care " presedintii de asociatie sunt pilonul principal" ( citat din Cercel) si INS ne va indica adresele
Ba e facut la cerere si decontat.

Atata timp cat nu ai o metodologie de testare testul nu are reprezentativitate. Sa testezi "voluntar" e ca si cand ai testa pe cei din Voluntari care is pretini cu tine si au aflat ca se fac teste gratis.
3 luni de PR continuu pt 4000 de amarate de teste cu rezultat poz de 1 la mie. Risipa de resurse!

cristi5

Astazi agentia suedeza de sanatate (FHM) a anuntat ca cei care au anticorpi se pot intalni cu cei din grupe de risc (batrani, boli respiratorii, diabet). Cei din grupe de risc care au anticorpi se pot intalni cu altii. Trebuie in continuare luate masurile obisnuite (distantare, spalat pe maini)

————

Institutul Karolinska a studiat un grup de 200 de infectati. Multi dintre ei fara simptome sau cu simptome blande. Rezultatele arata ca sunt de 2 ori mai multi infectati care au celule T decat care au anticorpi

Celulele (globule albe) T specifice covid-19 au fost gasite la 30% din donatorii de sange din Stockholm, ceea ce e dublu fata de nivelurile de anticorpi gasite (14-17%)

Au gasit pacienti, mai ales cazuri grave, care au niveluri mari si la celule T si la anticorpi.

Din pacate nu exista inca un test comercial pt celule T dar probabil e o chestiune de timp

Lucrarea nu e inca recenzata

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.06.29.174888v1

voicul

Dr. Fauci zice ca nu am ajuns la ce e mai rau si cu astfel de atitudine si mentalitate, are drepate. Prea mare dreptate!

Cehii ,,și-au luat adio" de la coronavirus cu o petrecere imensă la Praga. Mii de oameni au stat la o masă lungă de 500 de metri

(Nota mea: si asa cazurile au scazut de la 30-50/zi acum vreo luna la pana 300 acum 3 zile. STAI ... parca asta nu e scaderea invatata la scoala!)

Restul de articol care povesteste de petrecere:
https://www.digi24.ro/stiri/externe/cehii-si-au-luat-adio-de-la-coronavirus-cu-o-petrecere-imensa-la-praga-mii-de-oameni-au-stat-la-o-masa-lunga-de-500-de-metri-1331421

nicolaem

probabil platisera lautarii si mancarea de acum 3 sapt. Ce era sa faca acum?

TibiV

Azi au anuntat 450 de cazuri noi, 237 internati in ATI... :(
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

cristi5

^ Stimati colegi, o sa ziceti ca-s sarit si-o sa va jucati iar de-a karma, treaba voastra.

Panta de crestere ATI din valul 2 e mult mai lina decat cea din primul val (bine, in primul val se importau cazuri pe banda rulanta din Italia). Sigur, panta din ultimele 2 zile e ingrijoratoare (+15% in 2 zile), dar cred ca vor fi corectii in jos,  au fost deja 6 astfel de corectii in valul 2. In plus, exista 3000-4000 de locuri ATI dupa spusele ministrului, deci hai sa zicem 2000 disponibile pt covid-19. Deci la ATI suntem la 10% din capacitatea infrastructurii!

Cu alte cuvinte, este o crestere usoara a epidemiei, suportabila, si (daca ministrul nu vorbeste prostii) mai este loc de crestere! Ce ma ingrijoreaza pe mine este mentalitatea ca gata, lockdown-ul s-a terminat, ne comportam ca inainte dar cu masca. . Asta poate duce la dezastru, trebuie in continuare pastrata distanta si lucrat de acasa daca e posibil. Noroc ca vin concediile, ceea ce iar ma face sa fiu optimist: oamenii vor sta mai mult cu familia si vor intalni ceva mai putina lume.

Romania este acum in situatia din martie a Suediei, cu raspandire comunitara si cu capacitatea de trasare epidemiologica depasita in multe locatii. Diferenta este ca cresterea in Romania pare mai lina!  Este insa posibil ca cresterea sa fie de fapt abrupta intr-o mana de localitati. De-aceea e nevoie de publicarea curbelor ATI pe judet macar.

Pentru comparatie, Stockholm a fost pe o panta mult mai abrupta in martie-aprilie. Pun aici intrarile ATI pe zi la Stockholm, curba de paturi ATI e asemanatoare

Deci, daca avem abordarea "SARS cov-2 trebuie eradicat", atunci da, situatia e groaznica, trecem in curand de coama primului val, fara perspective de oprire (ca nu va mai face nici dracu lockdown, lumea s-a saturat si e an electoral. Eventual o carantina ici-colo). Atata ca eradicarea SARS cov2 este decomdata o naivitate. Asa ceva este posibil numai pe insule ca Noua Zeelanda si numai temporar.

Dar daca lasam putin isteria politico-mediatica (cu lockdown, inchis scoli si alte aberatii) si ne uitam putin la cifrele unor zone care au trecut deja prin criza (Hubei, New York, Londra, Stockholm, atentie, la Londra si Stockholm sistemul medical nu a cedat!) , observam ca  (asa cum Michael Levitt, laureat Nobel a observat inca de la Hubei) dupa cateva saptamani de raspandire comunitara, cand sunt suficient de multi indivizi imunizati, viteza epidemiei scade. Nu mai gasesc asa usor un "partener" la care sa-i dea virusul. Asta s-a intamplat deja la Suceava, nu e nimic nou pentru Romania!

Hai sa nu ne mai facem iluzii ca acest virus poate fi eradicat. Nici Germania nu il poate eradica. Nu poti sa intervii cu armata la fiecare focar, ca in Australia. Singura solutie sustenabila este o crestere graduala (masurile de distantare sunt esentiale pt a domoli raspandirea!!) a imunitatii in populatie cu protejarea batranilor si altor grupuri de risc. Nu-i nevoie de 80% imunitate, la 25% se vad deja efecte.

Deci numarul de cazuri (care e de 20-50 de ori mai mic  decat cel real) e ceva pozitiv, nu negativ, nu ingrijorator: creste imunitatea in populatie. Numarul de cazuri grave si de decese fireste ca e negativ, dar uitati-va cate mii de cazuri sunt usoare sau asimptomatice!! Totul este ca capacitatea sistemului medical sa nu fie depasita. Dar Romania a fost foarte buna la spitale de campanie, transportat pacienti, etc.

O sa ziceti pai cum, ca nu ne lasa Danemarca si Grecia sa intram in tara lor. Da, pare ca se formeaza doua grupuri de tari: cele care au avut raspandire si imunitate suficienta, si cele care nu (in general tari mici, Norvegia, Danemarca, Austria, Cehia, Ungaria).  Asta e, va fi asa cativa ani probabil. Trecerea din grupul "infectat" in grupul "imaculat" e imposibila. E cu sens unic. Romania nu mai are sanse sa redevina "sterila". Ori se va descoperi un vaccin (nu garanteaza nimeni) ori incet incet toate tarile "imaculate" (inclusiv Germania) vor trece in grupul celalalt (majoritar) si se va reveni la normalitate din pdv al transporturilor.

Epidemiologii zic oricum ca nu vizitatorii unei tari (turisti) aduc boala, ci cei care pleaca ei insusi la turism, si se intorc (si deci stau mai mult decat turistii). Fireste ca politicienii nu asculta, cum a fost si la lockdown.