Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

pasadia

O, ce bine, m-am liniștit! O să ies afara să mă imunizez și eu, ce naiba!
Mă rog, da, ambii mei părinți au peste 65 de ani, taica-meu și cu afecțiuni ce ar putea agrava, dar important e să fiu eu imunizat prin îmbolnăvire.
A, și mai trăiesc și bunicii mei, părinții mamei mele. Amândoi peste 95, deci și-au trăit viața, prin urmare nu e nici o problema daca cumva o să ajungă prin mine virusul pana la ei. Doar a zis cristi5 că important e să fie imunizata o parte cat mai mare din populație prin transmiterea epidemiei.

Așa că no, haideti cu toții la Brașov. Dau eu berea dar cu condiția să ne pupam pe gură că sa fiu sigur că iau virusul.

PS: azi 56 de cazuri la Brașov. Sau altfel spus, la Brașov: până în 1 iunie 753 de cazuri, de atunci încoace 803. Dar mno, e bine că unii inca arunca pastile cu "vina diasporei și a cazurilor importate din Italia". Căci altfel românii sunt disciplinați tare...

Le: graficul e strict pe judetul Brașov, media de cazuri noi pe 7 și 14 zile:

cristi5

@pasadia
nu am spus ca trebuie sa facem hora unirii sa ne imunizam. Pentru protejarea sistemului medical si grupurilor de risc, trebuie in continuare pastrata distanta si lucrat de acasa daca e posibil. Trebuie in continuare evitate calatoriile ne-necesare. Si cred ca masca are efectul contrar!  Omul zice: am masca, pot merge oriunce, de ce sa pastrez distanta?

Virusul isi face treaba, se raspandeste el oricate eforturi facem noi (afara de aberatii ne-economice gen inchis toata populatia in casa si sudat portile). De ce? pentru ca cei slab simptomatici nu simt ca au virusul si il raspandesc... Asa se obtine imunitate. Treptat. Nu pupaturi pe gura.

Si da, din pacate daca nu ai deja anticorpi (sau celule T care nu sunt detectabile cu test comercial) trebuie sa eviti intalnirile cu cei in varsta. Ma bucur ca au ajuns la varsta asta si sper sa continue multi ani!

Lasa numarul de cazuri: dat fiind numarul mare de asimptomatici si slab simptomatici care nu simt nimic si deci nu vad niciun motiv sa se testeze, testarea e ca pescuitul, daca ai noroc prinzi ceva, dar oricum sunt mult mai multi pesti in balta decat prinzi. Pescuiesti mai mult, prinzi mai mult.... Uita-te la trendul cifrelor ATI din Brasov, alea se raporteaza rapid si sunt precise, si fac diferenta intre un "caz" asimptomatic pe care-l doare-n basca si un caz cu adevarat serios.  Pe statistica de cazuri, astea se vad la fel... Totul e sa gasim cifre judetene ATI...

Multa sanatate!

pasadia

Cristi, problema e ca lucrurile mergeau bine pana la inceput de iunie: lumea iesea rar din casa, facea cumparaturile odata pe saptamana cate un singur membru, carciumarii traiau din livrari si nu insistau sa isi deschida localurile, gradinitele erau inchise (apropo, la Brasov au decis ca cele de stat trebuie sa ramana inchise - alea private sunt insa deschise).

Dar de atunci zici ca au descoperit toti discursul lui Trump: e fundamental sa respire fara a purta o masca, e fundamental sa ocupe tot spatiu public cu terase (ce placut e sa mergi pe Republicii ingramadit intre altii pentru ca Primaria a permis amplasarea teraselor ca in fiecare an), e fundamental sa facem petreceri in grup (daca poate Rares Bogdan, poate oricine - am asistat la o cearta in care un chelner era luat peste picior caci nu le-a permis sa stea mai mult de 4 la o masa care oricum era gandita pentru 4 oameni).

Asa ca ce sa zic: multumesc pentru sfatul cu distantarea sociala, incerc sa il aplic desi imi afecteaza profund activitatea profesionala. Dar in timpul asta imi e sila de discursul celalalt cu "totul e bine, ATI-ul arata ca nu e grav, deschideti scolile si vedeti ca oricum purtati masca degeaba". Imi pare exact la fel de ipocrita situatia pe cat mi se parea si in urma cu 3-4 saptamani.

dr4qul4

Care masca? Alaltaieri la mega se certa paznicul cu toti.
Unul ca el are afectiune medicala si nu e obligat. A zis ca are astm. Altul ii lua apararea ca doar nu vreti sa va arate analizele acum. Nu sunt medic, dar nu avea nici pe dracu.
Mai erau si 2 copii (10-14 ani) care au intrat fara masca. Paznicul a zis ca i s-a spus ca nu e obligatoriu la copii....Eu stiam ca doar la aia mici.
Distantare sociala? Coada mergea pe dupa un raft...dar toti intrau pe l amijloc si se inghesuiau pana in spate. Ba mai mult, copiii aia s-au invartit pe langa mine ca sa-si ia un suc din frigider. Cat au stat la coada...au mai trecut odata pe langa frigider.
Si cum mai spuneam si mai jos...tramvai cu 25-30 de calatori...unul singur cu masca.

Daca s-ar purta masca de catre toti (si aici nu ma refer la locul de munca unde e destul de greu sa stai 8 ore cu ea pe fata), ar fi mult mai putine cazuri. Dar toti cauta scuze, ba chiar se simt ofuscati.
Pentru unii e greu de conceput ca trebuie sa respecte 3 reguli elementare:
- sa porti masca in magazin/transportul in comun
- sa pastrezi distanta cat mai mare
- sa te speli pe maini de fiecare data cand atingi ceva ce ating si alte persoane.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

Io

Din practica. Am fost la stomatolog, consultul de rutina la 6 luni. E acelasi exceptional medic (tinar!) care a preluat cabinetul mamei lui (si clientela. De remarcat ca sora lui a practicat in acelasi cabinet insa si-a pierdut clientela repejor...) unde ne-am "tratat" in ultimii 23 de ani. In primul rind m-a instruit sa vin singur si sa intru in cladire singur. M-a primit la usa cabinetului in costum full. Cosmonaut, nu alta. La intrare mi-am bagat pantofii intr-un soi de dispenser care mi i-a invelit in niste pungi de plastic. S-a rezolvat repede ce era de rezolvat si urma o perioada de 30 de minute pentru sterilizarea si decontaminarea cabinetului, radiatii UV si inca o procedura. Parca si ozon, nu am retinut cu precizie. Am platit cash, banii i-am pus intr-o cutie care ii sterilizeaza UV. Nu a existat vreo alta persoana in cabinet si in camerele adiacente, nu asistenta, nu cei de la ortodontie si ce se mai face pe acolo. Nimeni, doar medicul "cosmonaut" si pacientul. Care medic dupa ce am plecat eu descaltindu-mi papuceii aia de plastic s-a apucat sa sterilizeze toate alea si sa ia pe el un alt costum de cosmonaut pentru pacientul care urma peste 35 de minute. Cabinetul are rezervari full pentru urmatoarele 3 saptamini.
Am intrebat de curiozitate ce s-a intimplat in perioada de lockdown cu cei care au avut intr-adevar probleme/urgente stomatologice? Raspunsul e amutitor. Cabinetele private nu au avut voie sa lucreze (desi si el si alti colegi si-au procurat imediat aparatura in plus necesara iar regulile pentru accesul pacientilor, echipament si prudenta ar fi fost aceleasi cum sint cele de azi), pe tot Ploiestiul a functionat doar cabinetul de stat (n-am stiut ca mai exista asa ceva) cu dotari antediluviene si cu un buget lunar de, tadaaaaam, 1300 de lei. Lunar! Asta insemnind maximum maximorum 10 pacienti "usori". Daca 2-3 pacienti aveau nevoie de interventii mai "complicate" s-a dus bugetul pe o luna. Cui mama dracului sa multumim din sfinctere pentru asta? Vreunei case de asigurari? Vreunei directii sanitare? Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta? Ministerului Sanatatii? Cui naiba?
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

cristi5

@pasadia
chiar daca ma faci ipocrit iti voi raspunde cu rabdare la chestiunile pe care le ridici

- chiar daca ar fi dovedit stiintific (ca nu este!) ca masca ajuta in oras (si daca s-ar dovedi, ar fi adevarat numai si numai daca e pusa si scoasa corect, si nu este atinsa!!!), masca nu este sustenabila. Iti arata si mesajul lui @dr4qul4 si toate "abaterile" pe care le vezi si le vei mai vedea in oras in legatura cu masca. Si e de inteles, e mijlocul verii.
* Distantarea e sustenabila, faci cativa pasi in plus, sau eviti o deplasare.
* Masca nu e sustenabila.
Ce e insa si mai important este ca masca dauneaza distantarii.  Oamenii o lasa moale cu distantarea, care e esentiala. Fac deplasari care nu ar trebui sa le faca, "lasa, am masca". Si asta e problema: distantarea e mult mai important de respectat decat masca!!! Dar OK, politicienii au hotarat masca in toiul verii, asta e.

- terasele si restaurantele functioneaza in Suedia din martie cu masuri simple de distantare a meselor, epidemia continua sa piarda din viteza din 20 aprilie incoace. Nu e sustenabil sa le interzici oamenilor sa iasa la o terasa sau la un restaurant. Poti sa le ceri sa reduca, nu poti sa le interzici.

- cu scolile chiar nu mai inteleg ce argumente ai. Chiar si tarile care le-au avut inchise nu au vazut niciun efect, nici cand le-au inchis, nici cand le-au deschis. Fix ca o frectie la picior de lemn, cu apa sfintita.

Si nu am zis ca e bine la ATI. Am zis ca e mai bine decat in primul val. Bine ar fi sa fie o crestere si mai lenta. Bine va fi cand vom vedea o scadere o saptamana-doua la rand. Uita-te pe curba de la Stockholm, o luna crestere, urmata de 3 luni scadere. Eu la asta ma astept, dar sper ca va fi mai bine de atat in Romania.

Dar daca ar fi sa estimez, la panta cu care creste in Romania cred ca vom vedea 2 luni de crestere, sau poate chiar mai mult. Cu cat e mai lunga si mai lina cresterea, cu atat mai bine. Dar si scaderea va fi mai lina cred. Probabil vor fi mai multe "valuri" de crestere (si la Stockholm poate urma unul la toamna dar va fi probabil mai mic si mai lin)

nicolaem

nu inteleg ce ai cu mastile si de ce vrei sa ne convingi ca nu e sustenabila cand toate studiile arata ca scad incarcatura virala.
si coincidenta tarile disciplinate tin mult mai bine epidemia sub control. (Germania, Corea de sus).
Distantarea sociala nu exclude masca, la fel cum masca nu exclude distantarea sociala.
De recomandat ambele.
Revenind la romanul neaos care e nascut sa nu respecte regulile (circulatie, viteza, curatenie, scuipat pe jos, injurat etc.) daca nu poarta masca fi sigur ca fix in masca il doare si de distantarea sociala.

voicul

Pe langa babele cu patrunjel, inca un mafiort a fost prins. Inteleg ca nu purta masca, dar incatusare ...
Este interesanta si masca purtata de Politia locala.

Situație incredibilă: Șofer de autobuz încătușat de Poliția locală pentru că nu purta mască - VIDEO

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/video-situatie-incredibila-sofer-de-autobuz-incatusat-de-politia-locala-pentru-ca-nu-purta-masca-1332267

kitsune

Nu e din cauza măștii, ci pentru că le-a fost afectată "mândria" de polițist local, probabil că cei amendați/încătușați le-au adresat injurii gen "gardian public". Că specia asta de milițieni fără școală e foarte sensibilă la statutul social.
Pe vremuri umblau Jandarmii în echipă cu gardienii publici, să îi învețe să meargă pe stradă. Caz real la gara din Constanța, eu așteptând 40 sau 43 in stație, o patrulă mixtă își făcea de lucru cu florăresele de acolo, când de la o masă de la terasa din zonă se aude un "Vasileee, Vasileee, ete' al dracu' și-a luat uniformă, nu mai aude, a uitat când pășteam oile pe tarla, acu' e milițian!".
30 ani după, aceeași "origine sănătoasă" au. Mie mi i-a trimis Primăria să măsoare respectarea distanțelor față de limita de proprietate când ridicam casa, mi-au spus că au făcut cursuri de măsurători. Așa o fi, dar ruleta o țineau cum țin copiii stiloul in clasa zero.
Ok, gata cu off-topicul.
Cristi5, am o întrebare. Sinceră. O să plec acasă din Brazilia. Asta înseamnă contact (inevitabil) cu localnicii. Câți or fi ei pe drumul meu spre avion. Ce mă sfătuiești, să port sau nu mască? Am acasă 2 copii care mă așteaptă de 8 luni sa mă întorc. Cum ei nu se îmbolnăvesc (sau nu transmit boala, sau ceva de genul ăsta), este ok să vin de la avion direct acasă să îi îmbrățișez? Bănuiesc că ei nu vor duce mai departe eventualul virus către soție, care e in categoria de risc, având organismul bulversat de chemoterapie. In fond, nici președintele ăstora de aici nu poartă mască, probabil că faptul ăsta nu are nicio legătură cu locul 2 în lume la îmbolnăviri.
Apropo de Hubei, că văd că faci referire la o observație că viteza epidemiei a scăzut după câteva săptămâni. Da, a scăzut. Dar nu din cauza imunizării. Oamenii ăia au fost în lock-down cum numai un partid comunist îl poate concepe. Total. Ai strănutat, te-au săltat de pe stradă, pe tine și familia ta. Moare câinele de foame in apartament, că a rămas singur, nu contează. Ce a transpirat in presă e 1% din ce a fost acolo. Îți spun asta pentru că eu am vorbit cu oameni care au rude, cunoscuți, locuiesc în regiunea aia. Nu din ce apare oficial. Ci din ce se spune pe șoptite, cu privirea peste umăr să nu audă altcineva. Statisticile oficiale chineze sunt mai cosmetizate decât buletinul de știri nord coreean. Nu pune bază pe ele.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

cristi5

Te sfatuiesc sa faci ce-ti spun autoritatile locale sa faci. Si ce-ti spune IATA si linia aeriana.

Cu masca nu am nimic, ipoteza mea (si nu numai a mea) este ca reduce distantarea. Sa porti o masca corect nu e usor, medicii ATI care le poarta se supravegheaza reciproc la dezechipare. Si creeaza conflicte si aratari cu degetul de genul "uite ca nu poarta" si alte prostii.

Dar asta e, eu respect decizia autoritatilor dar (pt ca am posibilitatea) voi evita Romania cat timp se cere masca. Si voi evita orice alta tara care cere, si zborul cu avionul. Dar daca va trebui, o sa port...

———

Cu copiii, fara probleme daca n-ai simtome poti sa le faci ce vrei. Daca esti asimptomatic probabil ca nu transmiti, daca esti slab simptomatic (si nu observi) transmiti asa putin ca nu va fi nicio problema pt sistemul lor imunitar.

Nu, cel mai probabil copiii nu vor duce virusul. Am pus pe topic N lucrari stiintifice care zic ca copiii nu transmit mai departe (pe langa experienta proprie ca parinte intr-o tara cu scoli deschise). Nu sunt noduri in arborele de transmisie. Sunt in general asimptomatici si asimptomaticii transmit extrem de putini.

Deci ca tu, asimptomatic, sa provoci un focar via copii trebuie sa se intample un lant de evenimente foarte improbabile. Eu zic sa fii mai atent pe strada ca e mai probabil sa te loveasca o masina.

———

Levitt zice ca Hubei nu a fost in lockdown ca Wuhan, sau ca au inceput lockdown cand era prea tarziu. Tocmai de-aia a lucrat cu date din Hubei.

Dar independent de asta, uita-te pe graficul ATI de la Stockholm, ai vreo explicatie pt scaderea aia? Avem distantare simpla, restaurante deschise, nu se poarta masca, etc. Nr de cazuri confirmate pe zi creste dar nr de cazuri grave scade continuu. Singura explicatie e imunitatea. C-o fi cu anticorpi, c-o fi cu celule T, nu stim. Ii un virus nou, vom afla tot mai multe.

nicolaem

voicul, Arafat spune ca in PH nu mai gaseste medici pe ATI. A incercat azi sa duca din Bucuresti dar nu a gasit/ nu a vrut nimeni sa mearga. A gasit ceva rezidenti in TM si SB care au fost deacord sa mearga pe perioada scurta.
Tot el spune ca maine muta toti pacientii din Mioveni care sunt acum in ATI pe unde poate prin tara. Azi era plin la ei la ATI si vin cazuri noi pe care nu are unde ii pune.
Cazuri ca cel postat de tine cu un sofer nesimtit care injura un politist care intamplator e la fel de iute la manie sunt exceptii. chiar nu e necesar sa ironizam momentu ca au prins un mafiot. Au prins doar un om mai putin educat.

Cristi, faptul ca numaram paturi ATI la care stam bine nu ne incalzeste cu nimic. Bolnavii nu sunt uniform distribuiti. Medicii nu sunt suficenti. Mutatul bolnavilor din ATI dintr-un judet in altul nu e simplu.

cristi5

Aha deci ministrul vorbea aiurea. Cele 4000 de paturi ATI sunt minunate dar nu au... personal.

Daca ii asa, ii groasa. Transportul ATI e foarte riscant, scade mult rata de supravuetuire.

dr4qul4

@cristi5, copiii aia care se invarteau in jurul meu ca sa-si ia sucul din frigider mai repede cu 3 minute (pe care oricum nu-l puteau desface) NU aveau masca.
Iar eu cred ca masca ajuta chiar daca nu e pusa 100% corect. E de ajuns sa o ai pe gura si pe nas si sa ai grija cat de cat sa nu o atingi cu mana. Sau daca o faci, sa ai grija ca inainte sa te speli/dai cu gel dezinfectant/stergi cu un servetel antibacterian.
Si chiar daca pui mana contaminata de covid pe masca, o pui pe partea cealalta, asa ca nu exista contact direct imediat intre virus si zonele cu potential de infectare. Ca ajunge dupa x minute, e alta poveste. Dar in alea x minute cantitatea de virus scade si s-ar putea ca diferenta intre o zona periculoasa si una inofensiva sa fie data chiar de masca.
Daca o masura care micsoreaza sansele de infectare e banal de aplicat, atunci trebuie facuta. Oricat de mic ar fi beneficiul.

Vad la stiri scandalul cu abatorul din Germania. Nu stiu ce politician mare de la ei a oferit consultanta patronului incepand cu una februarie. Pe statul de plata. Sunt curios ce presiuni au facut catre statele est-europene sa trimita muncitori in Germania. Bine...la ei se chema Lobby si e legal.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

kitsune

Cu copiii, fara probleme daca n-ai simtome poti sa le faci ce vrei. Daca esti asimptomatic probabil ca nu transmiti, daca esti slab simptomatic (si nu observi) transmiti asa putin ca nu va fi nicio problema pt sistemul lor imunitar.
Nu, cel mai probabil copiii nu vor duce virusul. Am pus pe topic N lucrari stiintifice care zic ca copiii nu transmit mai departe (pe langa experienta proprie ca parinte intr-o tara cu scoli deschise). Nu sunt noduri in arborele de transmisie. Sunt in general asimptomatici si asimptomaticii transmit extrem de putini.
Deci ca tu, asimptomatic, sa provoci un focar via copii trebuie sa se intample un lant de evenimente foarte improbabile. Eu zic sa fii mai atent pe strada ca e mai probabil sa te loveasca o masina.

Cristi, am pus mai sus paragraful din postarea ta, strict la ce ai scris acolo vreau să fac referire. Dă-mi voie să nu fiu de acord cu cele spuse. Pentru că transmiterea virusului (de la mine către soție, via copii) nu se face neapărat prin infectarea lor. Se poate bine-mersi prin contaminarea obiectelor, hainelor, etc. etc. Sunt studii, nu le mai menționez, care au stabilit durata de supraviețuire a virusului pe diferite suprafețe. Da, poate că ei nu transmit, dar poate că telefonul mobil o va face.
E un forum și discutăm contradictoriu uneori, ceea ce e normal, la un alt nivel decât fb sau colțul străzii. Dar totuși cred că vorbim de Airbag vs Centură de siguranță (distanțare vs mască). Ambele protejează. Masca e poate airbagul, care are nevoie și de centură, altfel e ineficient (mai rău, de fapt). Eu sunt pro distanțare, pro spălat pe mâini și dezinfectare, pro mască. Toate contribuie la limitarea transmisiei/infectării. Da, sunt "eroi" pe șosele care nu poartă centura pentru că au airbag, așa cum sunt "eroi" pe stradă care nu poartă mască, nu o poartă cum trebuie, etc. Și invers, care nu respectă distanțarea pentru că au mască. Dar asta nu înseamnă să eliminăm una din cauza celeilalte. Toate măsurile de protecție contribuie.
O mare diferență între țările în care trăim amândoi, Suedia și România. Îi spun unui prieten că voi intra în izolare când ajung acasă, să nu risc să aduc ceva soției, îmi spune că nu e nevoie, îmi dă el o hârtie și nu fac carantină. Pe grup de mămici de elevi de a opta discuții cum să țină temperatura copilului scăzută ca să nu aibă febră când vine la evaluare. Și tot așa. Pun pariu că lucrările alea științifice făcute din birou pe statistici nu cuantifică "ingeniozitatea" românului. Și nu numai a românului (trece cu votcă, zic vecinii estici). Etcaetera.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

cristi5

@kitsune, iarasi trebuie sa facem diferenta intre posibilitate si probabilitate

- da, ramane pe suprafete. De-asta ne spalam pe maini cand venim de-afara
- da, un copil din foaarte multi se imbolnaveste si are simptome
- da, din astia, cativa poate reusesc sa transmita la adult desi inca nu am gasit caz dovedit clinic. Doar ca poate eventual sa fi transmis, dar nimic sigur. Zice un review paper de la Karolinska, nu eu.

Dar in continuare virusul se transmite in principal prin aerosoli intre adulti care stau fata-n fata. Acolo e grosul.

Sigur ca si alte cai de transmisie sunt posibile in mod exceptional. Dar hai sa facem diferenta intre exceptional si mainstream...

Pe bune, miilionane de copii, parinti, profesori la scoala si la gradinita in Suedia 4 luni de zile. Fara masti, fara spirt, fara sens unic, cu masuri minime de distantare pe care cel putin in pauza nu le respecta nimeni. Extrem de putine cazuri de copii,  profesorii afectati ca orice alta categorie profesionala desi s-au vazut cu copiii zi de zi pe cand contabilii de ex au lucrat de acasa... Nu pricep, sunt mai netede suprafetele la noi?!

Bine, ma scuzati, eu cu copiii si scolile nu mai comentez ca deja de cateva luni "vorbim unul pe langa altul", vorba suedezilor.

———

Despre masca in societate iar n-are rost sa mai zic ca nu va ajuta cu nimic. Regula locala e sa porti masca, si eu daca ma duc in Romania am sa port, chiar daca nu sunt de acord.

Dar exact pt ca poporul e indisciplinat (dupa N luni de lockdown, oricine ar fi) riscul sa nu respecte distantarea sub pretextul mastii mi se pare urias!

@dr4qul4 nu te feri de copii, riscul e infim. Fereste-te de adulti!