Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

nicolaem

e o centralizare facuta de mine in baza raportarilor zilnice DSU.
Tocmai ca nu gaseam site....

cristi5

@nicolaem. Super!
Poti cumva sa pui datele intr-un google spreadsheet? Facem un graf care se actualizeaza automat cu ceva unealta, poate punem si sigla PUM.

Cat de des se actualizeaza sursele? Si cu ce intarziere?

Exista si date pe judete?

Merci!

nicolaem

o sa pun.
Sursele in RO se actializeaza zilnic la ora 13 printr-un comunicat de presa. eu de acolo iau datele, dar manual.
Centralizare pe judete nu am.

cristi5

@Liviu M
Performantele Germaniei sunt foarte bune pana acum.

Tu crezi ca inchiderea scolilor e cauza numarului scazut de morti? Eu nu cred, pt ca daca am avea probleme la copii, profesori sau parinti, s-ar fi aflat in Suedia.

Cateva masuri din Germania care nu s-au luat in Suedia
- testare masiva
- grupurile de 2 oameni? In Suedia avem probleme cu terasele. Vreme buna, cerere mare. Si restaurantele. Mai inchid cate un local din cand in cand

As vrea sa te intreb de casele de batrani. Cat e de calificat personalul? In Suedia au tot cautat buba. In cele din urma au inasprit masurile de igiena, au reusit in sfarsit sa testeze masiv acolo, si incurajeaza o parte din personal sa se califice pe banii statului.

Liviu M

#589
Nu stiu care-i efectu inchiderii scolilor in controlul raspandirii virusului, de-aia particip la discutii pe aici, poate ma mai lamuresc. Si de-aia ridic copiilor si repet cu obstinatie - desi scolile au fost inchise (devreme), peste 5% din pozitivi sunt mai tineri de 20 de ani.
Cum ziceam intr-un post anterior, poate putem trage vreo concluzie peste vreo doua saptamani, ca s-au reluat (timid) cursurile la scoala.

Nu stiu cat de calificat e personalul din casele de batrani, stiu c-au interzis destul de devreme vizitele familiilor la locatari. Si cu toate astea, au tot fost destule cazuri.

Europiu

E destul de calificat. Fiu-meu făcea voluntariat (Pfleger) la un cămin până să îl trimită acasă pentru că doreau să păstreze "doar personalul absolut necesar"...

Dacă vrei, Liviu, te țin la curent cu ce se întâmplă în școlile NRW după 26 mai...   :lol:
The problem with the world is that the intelligent people are full of
doubts, while the stupid ones are full of confidence (Charles Bukowski).

Liviu M

Multumesc, dar am informatii "dinauntru". Ce-i drept, din postura cealalta, de (eventual) purtator nepericulos.  :lol:
Cu alte cuvinte, sunt posesor de copil care saptamana asta a fost prima data la scoala dupa muuuulta pauza.

Europiu

#592
 :lol:
Cel puțin la noi la școală s-a prevăzut obligativitatea măștii. Nu și la sesiunea de bacalaureat, aflată în plină desfășurare. Venise unul de la presa locală să facă poze și a fost extrem de dezamăgit să îi vadă pe copii fără mască în sala de examen. "Nu cred că îmi publică pozele așa!"  :lol:

LE: da, rarefiat și sens unic... A trebuit să avem metrul cu noi și să avem 1,5 metri separare în toate direcțiile, 2 metri între catedră și primul rând de bănci. FYI: în sala din poză erau, înainte de Covid, 27 de copii











Powered by API/PUM imgur uploader
The problem with the world is that the intelligent people are full of
doubts, while the stupid ones are full of confidence (Charles Bukowski).

Liviu M

Si la fiu-meu e cu masca. Am scris intr-un post anterior - banci "rarefiate", masti, sensuri unice, fara cantina/chiosc...
Vedem cum o sa fie.

alexandru_m

Quote from: cristi5 on May 21, 2020, 01:20:11 PM

Inainte sa le spui altora sa nu scrie poate inveti niste gramatica. Conditionalul optativ de la "a scrie" este "sa scrii"

Si e optativ, asa ca scriu ce vreau, ca ultima oara cand am verificat era o tara libera. Si avem monarh, imi spune el ce sa fac, ok?

In general nu am pus nimic nou in timpul saptamanii, am raspuns doar la provocarile lansate. Inclusiv ale tale.

Cand citezi texte sau lucrari nu scrii ce vrei, scrii ce scrie. Iar acolo scrie asa: "it is highly likely that children can transmit". In limba romana se traduce fix asa: "copiii este foarte posibil sa poata transmite". "foarte posibil sa transmita" si "practic nu transmit" nu sunt sinonime, ba sunt cam diametral opuse. Cum ai ajuns de la una la alta poate ne explici.

Modul verbal contional optativ este acesta: "eu aş scrie, tu ai scrie, el/ea ar scrie"
Modul verbal conjunctiv este acesta: "eu să scriu, tu să scrii, el/ea să scrie"

Data viitoare cand ii urechezi pe altii si te dai destept verifica ce emiti.

Acum ca am terminat cu gramatica sa trecem si la partea cu tara aia libera si cu monarhul: Si celalalt participant la discutie traieste tot intr-o tara libera, iar daca el considera ca s-a saturat are dreptul sa o spuna.

Inchei cu un apel pentru Ionut: Eu personal sunt deja iritat de subiectul si modul de discutie de aici. Propun un topic separat despre scolile din Suedia si genialitatea a tot ce este suedez. Eventual cu un sub-titlu "cristi5 contra lumii" ca pana acum nu am scapat niciunul necertat.

Nu de alta dar am verificat si topicul asta este despre infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta, nu despre "Suedia, farul nostru calauzitor".

Europiu

Dar, cum am mai spus, nu este nici "infrastructura din România sub presiunea situațiilor de urgență" iar dacă am avea pe cineva care să ne spună ce se întâmplă în Trinidad-Tobago pe mine chiar m-ar interesa.

Ori schimbăm titlul topicului ori intrăm în el pregătiți sufletește să vedem și altceva decât ne-ar plăcea.
The problem with the world is that the intelligent people are full of
doubts, while the stupid ones are full of confidence (Charles Bukowski).

alexandru_m

Nu e vorba de ceva ce iti place sau nu. Este vorba despre trunchiat informatii, plecat de la ideea ca citam din niste studii si niste surse oficiale dar defapt scriem absolut ce dorim noi. Dupa 30 de postari despre Suedia vine un om care traieste in alta tara si zice in 20 de cuvinte ceva de genul "da, si la noi a fost blablablal" dupa care mai postam de 40 de ori despre Suedia ca nu am inteles noi astia de aici cu lockdownul nostru care e adevarul. Mai mermelim putin cuvintele, mai multam 2 virgule, mai citim doar ce vrem din diverse surse. Apoi scriem o postare de 4000 de caractere si undeva in 2 propozitii pierdute recunoastem ca de fapt nu stim despre ce vorbim chiar 100% si ca scriem ce ne convine.

Si maine o luam de la capat.

Ok, am inteles, in Suedia nu s-au inchis scolile si copiii sunt bine, la fel dascalii si parintii. Perfect, hai sa depasim momentul. Si de aici la faimosul non-argument de Facebook "mai invata sa scrii cu 2 de i ca eu sunt smecher si stiu ceva dar nu chiar ce trebuie din gramatica si vezi ca am si monarhie asa ca eu zic ce vreau de 3 miliarde de ori si drepturile mele sunt mai tari ca ale tale asa ca tu nu ai voie sa imi zici mie sa tac, dar eu acum iti zic sa taci"...este cale.

Liviu M

Quote from: alexandru_m on May 21, 2020, 06:09:45 PM
vine un om care traieste in alta tara si zice in 20 de cuvinte
In sfarsit, s-a lamurit misteru'. Sa stii ca ajuta mai mult sa spui cand si ce te deranjeaza. Am mai zis-o, minusurile sunt frustrante. Uti arata ca cineva nu e de acord cu tine, da' nu stii nici ce a deranjat, nici de ce.
Si ca sa fie clar, mi se rupe de minusuri in sine, da' mi-ar placea sa stiu cand si cu ce am deranjat.

AlexOP

Am tot cautat dar nu am gasit nimic concret, circulau niste valori cand a inceput toata nebunia asta legate de numarul de paturi ATI din fiecare tara UE raportat la numarul de locuitori si Romania nu statea chiar asa rau. Avand in vedere ca mai toata lumea a luptat sa isi mareasca capacitatea ATI cu reparatii ale ventilatoarelor vechi si productii de echipamente noi si la noi prin presa am tot auzit ca se repara, se mai achizitioneaza si mai primim de la altii prin diferite mecanisme dar exista pe undeva niste date publice clare care sa arate ca Romania in ultimele 2 luni a crescut aceasta capacitate ATI cat am stat in lockdown?

cristi5

#599
@alexandru_m
merci, e conjunctiv.  Nu trebuia sa intru in acel conflict si sa-l duc in zona aia.

Tu acuma poti sa vanezi fiecare exprimare de a mea, dar eu asa inteleg: transmisia de la copil la adult nu este practic o problema. Atata timp cat sunt protejati cei batrani si cu factori de risc  (care trebuie protejati oricum! de oricine, nu numai de copii!) , nu vor fi probleme cu transmisia "via" copii asa cum sunt la gripa.

A fost greu, dar eu zic c-am facut ceva progrese pe topic de la afirmatii de genul "copiii transmit exact ca la gripa". Din contra, copiii transmit covid asa de rar si in doze asa de mici incat un cercetator de top, ajutat de doi bibliotecari de top, nu a gasit intre 700 de publicatii una care sa documenteze cu certitudine un caz de transmisie. De-aia in loc sa concluzioneze "copiii transmit" a scris "foarte probabil copiii transmit".