Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

dr4qul4

Din ce inteleg are eficienta putin peste 95% (8/170). Ceea ce nu e rau deloc. Pe romaneste, daca toti ne-am vaccina, statistic, te-ai putea imbolnavi doar daca stai intr-o camera cu alte 19 persoane.
Din momentul in care se vor vaccina cadrele medicale, sistemul se va debloca. Una e sa lucreze oamenii aia imbracati precum cosmonautii, si alta e sa o faca doar cu o simpla masca pe fata.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

TibiV

Ar fi interesant de stiut si cati dintre cei 43.000 de voluntari au primit vaccinul, si cati placebo...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

florin74

#1772
50/50 (43.500 persoane implicate in faza 3 de testare)
Mai multe informatii :
In the trial, 42% of all participants are from diverse ethnic backgrounds and 41% are aged between 56 and 85 years old.
Si un lucru extrem de important care a rezultat : The coronavirus vaccine developed by Pfizer and BioNTech appears to protect 94% of adults over 65 years old.

AndreiB

Sper ca mai multe investitii in cercetare medicala sa fie una din mostenirile crizei actuale. Din cate inteleg (ca amator complet, doar citind in FT) tehnologia de vaccin mRNA e un breakthrough medical in sine, nu numai un succes anti-Covid.

Si subiectiv, cred ca face lockdown v2 mai usor de suportat, acum ca exista un sfarsit previzibil.

florin74

#1774
Nu neaparat... Se utilizeaza si in alte specialitati - dar ca tratament (de exemplu in oncologie), utilizarea ei ca mijloc de vaccinare a reprezentat oarecum o noutate.
O reprezentare grafica a modului cum lucreaza tipul acesta de vaccin.

frunzaverde

@dr4qul4 - 95% este exceptional. Majoritatea vaccinurilor au eficienta undeva la 80-95%; asta e unul din cele mai eficiente.

Apropo, interpretarea ta statistica nu e corecta. Nu te-as fi corectat daca realitatea nu ar fi muuuult mai buna de-atat. Vaccinul "taie" (reduce baza) procesul exponential - deci fiecare. Practic, la 95% eficienta a vaccinului, daca se vaccineaza 50% din populatie, cu R0 = 2, ducem R-ul semnificativ sub 1, si eradicam mizeria! Daca se vaccineaza 50-70% din populatie, in cativa ani, pe vremea asta COVID va avea o soarta similara cu poliomielita...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

medicul de garda

E o veste buna ca suntem atat de aproape de un vaccin functional si cred ca e o premiera mondiala sa fie autorizat un vaccin pe scara atat de larga atat de rapid. Privesc totul cu o usoara doza de realism-sceptic, in sensul ca fazele 2 (testarea tolerabilitatii vaccinului si a efectelor adverse) si 3 (testarea eficientei vaccinului) au fost exceptional de scurte, lasand inca destule date necunoscute asupra sigurantei si eficientei sale. Sigur, folosirea efectiv pe populatie va duce la completarea in timp a acestor date, o faza in sine normala a oricarui medicament nou (faza 4), unde descoperi efectele ce nu au fost relevate anterior.

Date fiind circumstantele, nu consider ca o problema, beneficiile depasesc riscurile. Marele risc e sa nu fi ratat vreun efect advers sau interactiune medicamentoasa/cu alte patologii potential letala, ceea ca poate duce chiar si la retragerea de pe piata. Avand in vedere deopotriva curentul antivaccinist si anti "Big Pharma" si curentul conspirationist anti-COVID  :lol:, creat de o parte a populatiei tot mai needucata, paranoica si vocala, fix cea mai responsabila de starea dezastroasa in care a ajuns pandemia, tare imi e frica ca graba asta altruista de a incepe tratamentul sa nu duca la daune iremediabile pe termen lung in sanatatea publica: "eu nu sunt cobai", "elita vrea sa ne omoare, uite ce au patit sute de vaccinati", "a inceput etapa a doua in noua ordine mondiala", etc.

Efectiv zilele astea intri pe Facebook doar daca vrei doza zilnica de depresie, paranoia, sau amuzament pe seama masei needucate. Fiecare cu ce are nevoie...
Trust me, I'm an east-european doctor!

florin74

Cei de la Pfizer vor continua studiul inca 2 ani (posibile efecte secundare, eventual pentru a stabili intervale de revaccinare, etc).

dr4qul4

Stiu ca e exponential efectul pentru ca se intrerupe lantul, dar am zis sa fie pe intelesul tuturor. Si oricum am gresit ca ar fi trebuit sa fie 21 in camera, ca sa fie si cel deja infectat.
Prioritatea acum este de a vaccina personalul medical. Spitalele si cabinetele medicale sunt potentiale focare. Daca opresti raspandirea in locurile unde ajung cei mai multi bolnavi, ai terminat cu pandemia.
Crezi ca vor reusi sa vaccineze personalul medical din ATI Covid (din Romania) anul acesta? Sau aprobarea mai dureaza mai mult de 40 de zile?
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

hvm

Putin probabil sa avem vaccinul pana la Craciun in spitale, dar nu este nici imposibil.

Eu vad o alta problema. Au aparut cateva experimente realizate in care se observa ca anticopii dispar dupa aproximativ 3 luni la persoane peste 60 de ani si rezista pana la 6-7 luni la persoane sub 35 de ani. S-ar putea ca aceasta sa afecteze in mod negativ un vaccin.  Daca intreadevar asa stau lucrurile am avea nevoie de o vaccinare in masa pentru toata populatia de cel putin doua ori consecutiv intr-o perioada de cel mult 5 luni la persoane sub 45 de ani, si de 3 ori consecutiv la aprox 3 luni, pentru persoane peste 45 de ani. Aceasta ar fi o operatiune extrem de complexa....

momentan nu am prea multa incredere in aceste experimente izolate, dar apar din ce in ce mai multe astfel de "stiri". N-am vazut inca un studiu clar in privinta aceasta.
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

transporter

Problema cu vaccinul acesta de la Pfizer e ca trebuie tinut la -70 de grade. In institutii de cercetare (probabil si spitale mari) exista echipament capabil sa faca asta dar la majoritatea cabinetelor medicilor de familie nu. Asadar exista un risc ridicat ca vaccinul sa nu mai fie eficient daca a stat mult timp la temperaturi neadecvate. Poate stie cineva de aici cum se va rezolva aceasta problema la noi in tara, la cabinetele medicale din orase mici, comune unde vor fi probleme logistice de aceasta natura.

TibiV

Problema este muuult mai complexa....

Vaccinurile nu vor veni cu TIR-ul frigorific, ca nici ala nu poate cobora sub -10 _ -15 grade Celsius (bine, avem noroc, ca acum vine iarna, dar nici in Siberia nu ai -70....)

Vor veni pe calea aerului - evident in Bucuresti pentru toata Romania....
Probabil in niste containere racite cu... azot lichid?... Oricum, pe acolo pe undeva...
(Containere care dupa X ore de zbor va trebui sa fie racite iarasi (la -50 grade cat ai in avion la 10-12 mii de metri inaltime, se vor fi "incalzit" un pic....)
Apoi trebuie re-distribuite in restul tarii...
Cu aceleasi restrictii de temperatura.
Restrictii valabile pana la "ultima veriga" - pacientul.
Si nu cred ca exista vreun medic de familie care sa aiba "congelator" de -70 grade Celsius....

Va fi un cosmar logistic....

Totusi, subiectul a fost abordat in CSAT inca de acum vreo luna. Poate au gandit (macar) niste solutii...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

frunzaverde

#1782
@TibiV : problema logistica este, dupa mine, exagerata, si inca rau de tot... Acum cateva zile (la pauza unui curs oribil dar obligatoriu de pedagogie universitara), am discutat (pe Zoom, desigur) de vaccin cu colegii (jumate din ei medici, printre care si un anatomo-patolog). Extrem de interesanta discutia. Rezultatele discutiei au fost ca "intr-o singura cladire din universitatea din Uppsala sunt suficiente capacitati de stocare pentru toata populatia". Frigul nu e o problema reala, nu pentru o tara dezvoltata - iata de ce:

1. -80 de grade Celsius este o temperatura "clasica" pentru o gramada de congelatoare medicale - nu e ceva "exotic", e ceva standard (ultra-low freeze le spune).  Exista linii intregi de produse capabile sa atinga -80C in productie pe scara larga; echipamentele se gasesc in multe laboratoare si nu au nevoie de manipulari speciale, de gaze speciale sau altceva dubios (sunt doar niste congelatoare speciale). Sub 100 C ar fi fost nasol, dar -80 e ok.

2. Vaccinurile sunt mici. Dozele sunt de 1-2 mililitri, nu e nevoie de spatii uriase de depozitare si stocare!

3. Congelatoarele pentru -80 sunt ieftine si deja omologate medical. Un congelator pentru 60.000 doze costa vreo 25.000$ de la Thermo Fisher. Uite aici exemplu: https://www.thomassci.com/Equipment/General-Purpose-Refrigeration/_/TLE-Series-Ultra-Low-Freezers?q=Freezer-%2070%20C. Pentru toata Romania, asumand ca vrei sa stochezi doze pentru toata tara permanent, costul aparaturii e de 10 milioane de $, o nimica toata fata de cat s-a investit pana acum in testare, extindere ATI etc. etc....

4. Se gasesc si versiuni portabile de congelatoare din astea : https://www.elscolab.com/en/products/portable-ultra-low-temperature-freezer. Merg si la 12V DC, si cu o singura baterie auto, au vreo 2h30 autonomie. Nu sunt nici astea scumpe (6000$, si acum sunt "on sale")

5. Exista containere dedicate, facute de firmele producatoare, bazata pe gheata carbonica (care e disponibila in cantitati practic nelimitate, la preturi de nimic), pentru transport si "last mile".

6. Alte vaccinuri au nevoie de exact aceleasi conditii. Vaccinul anti-Ebola, de exemplu. Si s-a putut vaccina cu succes in fundul Africii, in junglele inaccesibile ale Republicii Democrate Congo, unde te ataca leul, gorila si rebelul local, si in Guinea, si in Sierra Leone, unde treci de la aeroport la capitala cu canoea cu motor si in alte tari unde n-au nici curent, nici apa potabila, nici drumuri:
https://www.who.int/features/2015/guinea-ebola-vaccine/en/#:~:text=The%20Ebola%20vaccine%20needs%20to,opened%20several%20times%20a%20day.

Logistic fizic, pare foarte, foarte simplu si relativ low-cost. Mai ales pentru o tara relativ bogata si decent organizata (si Romania intra in categoria asta; e mai aproape de Germania decat de Bangladesh). Mai ales ca Romania are spatii de stocare pentru urgente mari, mari de tot (mult mai mari decat aproape orice alta tara din UE). De asta cand UE a cerut spatii de stocare si distributie pentru echipament medical la nivel UE (RescEU), Romania a fost prima tara care a ridicat mana, si prima tara care a organizat lantul logistic pentru asta - acum fiind rezerva regionala la nivel UE, si activ distribuind echipamente medicale in toata regiunea (poate ati vazut filmuletele cu camioanele de pompieri romanesti distribuind ventilatoare si paturi ATI si alte echipamente in Cehia si Ungaria - vin din rezervele RescEU din Romania).

Ca sa vaccinezi si cel mai izolat sat, ajunge ca personalul DSP sa ia o masina, orice-or gasi de dimensiuni rezonabile (gen un MCV, sau chiar si un harb de dacie break, din ala tip "salvare"), doua infirmiere, sa umple un cogelator portabil cu vaccin, sa ia seringi, sa lege congelatorul la doua baterii auto, si gata, la drum. Ai vaccinat o comuna. 100 de "echipe volante", si in cateva luni ai toata tara vaccinata.

Logistica va fi mai degraba dpdv a personalului si organizarii lui (probabil va trebui sa ne intoarcem la strategiile din anii '30-'60 cu caravane sanitare si "dispensar" si "circa volanta"). Si convinsul oamenilor sa vina la vaccin. Dar cumva vad tarile "din Est" poate chiar mai pregatite pentru asta: in Estul Europei s-a practicat vaccinare "ad-hoc", la "usa cortului" pentru populatie, in masa, in anii '30-'60 (ca alte resurse nu erau). In Vestul Europei, niciodata...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

kitsune

Cam câte doze intră într-un container de 40'? Am avut odată un ultra reefer din ăsta căruia i s-a stricat display-ul și cadetul tot trecea zilnic aceeași temperatură (cu mult minus) până a început să curgă din el. Și nu erau decât niște creveți ultra, extra scumpi, pentru japonezi. Sper să nu ajungă vaccinurile pe mâna noastră la cărat.
Dar da, lanțul logistic de transport la temperaturi joase și foarte joase e dezvoltat, nimic nou sub soare.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

TibiV

Da, OK...

In Romania nici sectiile ATI nu iau foc. Cu tot cu pacientii din ele...
:(
Mama proștilor este mereu gravidă... :)