Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

hvm

^^
Acesta care e pe baza de exudat nazofaringian: https://ddsdiagnostic.com/product/kit-test-rapid-covid-19-antigen-tampon-nazofaringian/

Vedem cand o sa vina ce contine si cum se face. Mie imi da impresia ca e din nas/gat.

Daca o fi din vena trebuie sa invat sa imi extrag singur sangele. Daca cei care se drogheaza pot sa bage in vena, cred ca o sa pot si eu sa scot din ea dupa un pic de exercitiu. :)
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

florin74

#1801
Avem si rezultatele preliminare de la Astra Zeneca Oxford

Oxford University said interim analysis from its phase 3 vaccine trial showed that the efficacy of their vaccine is 70%. But that came from combining the results of two different dosing regimes, one of which was 90% and the other was 62%. The 90% regime involved a half-dose first and then a full dose of the vaccine later. The interim analysis was based on 131 infections among participants who received the vaccine and those in a control group who were given an established meningitis shot

Interes ca rata mai mare de eficacitate e la prima doza la jumatate....

nicolaem

#1802
nu prea gasesc conditiile de pastrare.
inteleg doar ca acest vaccin e mult mai ieftin. distributia oare e tot atat de complexa ca la celelalte 2 (-70C).


LE (info din comunicatul oficial):

The vaccine can be stored, transported and handled at normal refrigerated conditions (2-8 degrees Celsius/ 36-46 degrees Fahrenheit) for at least six months and administered within existing healthcare settings.

One dosing regimen (n=2,741) showed vaccine efficacy of 90% when AZD1222 was given as a half dose, followed by a full dose at least one month apart, and another dosing regimen (n=8,895) showed 62% efficacy when given as two full doses at least one month apart. The combined analysis from both dosing regimens (n=11,636) resulted in an average efficacy of 70%. All results were statistically significant (p<=0.0001).

___
daca accest vaccin poate fi facut la fel de usor ca cel antigripal mie mi se pare excelent!
Hai cu aprobarea celor 3!


_____
LE2 :
    AstraZeneca va avea disponibile până la sfârșitul anului 200 de milioane de doze.
    Compania a anunțat luni și că face progrese mari privind procesul de fabricație și va putea produce 3 miliarde de doze anul viitor.

Devine tot mai probabil ca de Craciun Romania sa aibe 1-2 milioane de doze din diferite tipuri. Vom colinda centre de vaccinare :)

frunzaverde

Din cate am inteles:

Pfizer : -70 - -80 C
Moderna : -2 - -10 C
Astra Zeneca : +2 - +8 C

Astra Zeneca e si cel mai usor de produs.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

florin74

#1804
Și cel mai ieftin.
Au un angajament ca pe perioada pandemiei sa vândă la costuri... Undeva la 3 dolari. Cel puțin cu tarile mai  puțin dezvoltate, nu știu dacă o sa se aplice și Uniunii Europene, dar nu cred ca o sa plătim mult mai mult. Au 200 mil doze gata la sfârșitul anului și estimează 700 mil în primul trimestru. 2021.

AlexxC

Am rezolvat prima problema! am gasit vaccin...nu unul ci mai multe!
Dar ce facem cu problema nr2? Multi nu vor vrea sa se vaccineze https://www.mediafax.ro/social/spitale-unde-mai-mult-de-jumatate-din-personal-refuza-vaccinarea-anti-covid-19-19753574
Ce facem in situatia asta? Daca medicii "nu cred in medicina moderna" , ce mesaj trimit acestia catre pacienti?
Am un caz in propria familie care nu crede ca testul meu pozitiv PCR a fost valid...desi am simtit pe pielea mea aceasta boala .
Razboiul e departe de a fi castigat!

nirolf

Interviu cu Vlad Mixich@Hotnews
QuoteÎntr-o vreme în care întreaga planetă numără zilele și săptămânile până la aprobarea oficială a unui vaccin împotriva COVID-19, în România nu va fi suficient să avem acest vaccin, atrage atenția Vlad Mixich, expert în politici de sănătate și președintele Observatorului Român de Sănătate, într-un interviu acordat HotNews.ro. Hibele sunt numeroase, de la lipsa unui sistem de monitorizare electronică a stocurilor, "în așa fel încât județele să se poată ajuta unele pe altele, să știi exact câte cutii sunt, unde, într-un anumit moment", până la faptul că nu există un sistem de monitorizare activă a temperaturii în mijloacele de transport pentru aceste vaccinuri, în condițiile în care vaccinul produs de Pfizer, spre exemplu, ar trebui păstrat la minus 70 - minus 80 de grade Celsius. Nu în ultimul rând, acceptarea acestui vaccin "este marele călcâi vulnerabil al României la ora actuală", avertizează Vlad Mixich, în condițiile în care România este țara care, în perioada 2007-2017, a avut cea mai abruptă scădere a acceptării vaccinării din lume.

frunzaverde

#1807
Si inca un update scurt despre (mult-discutata), dar din ce in ce mai clar stupida strategie suedeza:

1. Ieri, inspectia suedeza de sanatate a publicat un raport extraordinar de nasol legat de ingrijirea batranilor din centrele de batrani. In raport se arata ca nici una din regiuni nu a oferit nici macar nivelul minimal de ingrijire cerut prin lege. In 15% din cazuri, deciziile de ingrijire (a se citi deciziile de intrerupere a ingrijirii, si lasa batranul sa moara, cu niste morfina si un relaxant muscular, sa crape mai repede) s-au luat fara a se consulta un medic. In doar 6% din cazuri consultul a avut loc fizic; in restul decizia de viata sau moarte, de spitalizare sau nu, s-a luat prin telefon, de obicei fara minimele protocoale cerute...

Raportul are conotatii penale, si a cauzat un scandal politic, cu potential foarte nasol: https://www.ivo.se/publicerat-material/nyheter/2020/ingen-region-har-tagit-fullt-ansvar-for-individuell-vard/

2. Azi, Institutul Suedez de Statistica a modelat ca pentru 2020 se va vedea o scadere a sperantei de viata semnificativa; adica epidemia se va vedea in ansamblul populatiei, nici de cum omorand doar oameni cu "luni de trait" sau alte asemenea. In scenariul principal folosit de ei, doar cu valul 1 de mortalitate (Ian-Aug), speranta de viata urmeaza sa scada cu 4 luni, compensand cresterea de 6 luni din anul trecut (care a fost, intr-adevar, o crestere importanta). Insa, o asemenea scadere nu s-a mai vazut din 1944, dupa 5 ani de restrictii severe de razboi.

Scaderi de la an la an ale sperantei de viata in SE au avut loc doar in 9 ani din ultimii 60, si numai in 4 ani din ultimii 60 scaderea a depasit 1 luna, si niciodata mai mult de 2.5 luni. In scenariul cu val doi (care este cel care se intampla acum), scaderea este de 9 luni:

https://www.scb.se/om-scb/nyheter-och-pressmeddelanden/prognos-covid-19-sanker-medellivslangden-i-sverige-i-ar/

Mai mult, in regiunile cele mai afectate (Stockholm), scaderea e estimata la peste 1 an chiar si in scenariul de baza (optimist) si la 1.5 ani in scenariul pesimist. Cifre de genul asta nu s-au mai intalnit din timpul gripei spaniole (cand scaderea a fost si mai drastica).

3. Valul doi in SE, desi putin intarziat de restul Europei, este foarte puternic. Deja regiunile cele mai afectate (Stockholm, si regiunea mea, Uppsala, care intamplator, au fost cele mai afectate si in valul 1) au cifre de spitalizare similare cu varful din aprilie. ATI-ul creste constant; inca exista o intarziere, insa, la ATI, fata de valul din primavara, care se va compensa. Rata de cazuri si rata de spitalizari noi in SE este in momentul asta, mai mare ca in Romania, si spitalizarea creste mai repede ca oriunde in Europa. La fel de grav, testarea in SE practic este blocata, si anchetele epidemiologice (care acum se fac) se fac superficial.

Apropo de dezbaterile de la inceputul toamnei, predictiile mele s-au cam adeverit:
- focarele cele mai rele din valul 1 au devenit din nou focarele cele mai rele din valul 2 in toata lumea (Madrid, Lombardia, Paris, Belgia, Stockholm). La astea s-au adaugat tarile care in loc sa invete din succesul lor din primul val, s-au pus pe tanjala si populism (Cehia, Slovacia). Singurii unde nu s-a reinflamat la fel au fost locurile care au schimbat complet, complet placa, trecand la testare masiva si restrictii rapid instituite (NYC, Londra)
- epidemia in Suedia s-a reinflamat la nivelele din primavara. Predictiile ca vor fi 30-50 cazuri locale, au fost infirmate de realitate
- vaccinul este practic aici, deci nici vorba de epidemie lunga si nesfarsita. Foarte probabil, pana in vara, reintram in normal. Nu in "noul normal", ci in normal.

P.S. Ma bucur foarte mult ca nu mai sunt dezbateri legate de interpretatul curbelor de cristal (care sunt manifestari ale unui proces exponential simplu; il intelegi, intelegi si cum va arata curba si care sunt parametrii ei). Ma bucur foarte mult ca au disparut absurditatile gen "casedemic" si "dry tinder". Devenise obositor...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

pasadia

Dar pe de altă parte, dat fiind faptul că eu resimt că am fost primul si cel mai insistent dintre cei care l-au supărat pe @cristi5 as vrea sa  repet încă odată că principala mea problema nu a fost cu argumentația sa (chiar m-am bucurat că am posibilitatea sa aflu unele informații noi) ci a fost legata de insistența și convingerea aproape habotnică cu care ele erau repetate.

@cristi5 - îmi pare rău dacă te-am supărat. Ai multe alte idei pe care le apreciez și n-aș vrea că forumul / API să te piardă strict din cauza acestui subiect.

Ionut

Nu cred ca e supărat asa tare Cristi, nici nu vad de ce ar fi de fapt. E suficient de matur cat sa faca diferenta dintre API și subiectul ăsta. Plus că discuțiile au fost foarte aprinse și pe subiectul 2+1 alternativ. Important e să se respecte regulile, opiniile sunt doar opinii.

kitsune

Nu știu câți dintre voi locuiesc în localități carantinate, sunt curios cum e pe la voi. Constanța a intrat de vinerea trecută în carantină, în afară de faptul că în weekend nu prea mai e lume la mall-uri în rest aproape aceeași vânzoleală peste tot. Traficul e cam la fel, prin piețe și magazine e cam la fel, până și cerșetorii sunt la post. Un lucru bun totuși, "fotbaliștii" cu gură spurcată care își făceau veacul pe terenul școlii (închiriat) până pe la 11 noaptea au dispărut (sau pleacă la 9, nu știu, eu ajung târziu acasă).
Zilnic am ieșit și intrat în oraș, nici vorbă de filtru. Aseară am prins unul și m-au întrebat de declarație, dar undeva la Pavilionul Expo din Mamaia, în rest nu am văzut (nu spun că nu ar fi, ci doar că nu m-am intersectat eu). Din ce știu, în prima zi (sâmbătă) au blocat complet intrarea în oraș, opreau 100% din mașini, era coadă pe A4 deja. Dar apoi...
A, merge un Duster de pompieri cu mesaje la megafon pe străzi.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

stangabriel

Azi pe langa Ploiesti,  politie la intrare in localitatile carantinate si  ambulante cu Megafon. Nu opreau pe nimeni. De ce sa tina o ambulanta Smurd "blocata" ?

alexandru_m

Nu locuiesc in oras carantinat, insa Dumbravita (de langa Timisoara) este in carantina. Cel putin la intrarea dinspre autostrada este filtru permanent, opreste toate masinile atat pe intrare, cat si pe iesire. Eu am avut de tranzitat Dumbravita si m-au deviat pe centura pana pe DN6 / Calea Lugojului si intrare in Timisoara pe acolo.

Amuzant este ca intoarcerea se face prin benzinaria Gazprom, iar la iesire colegul celui care m-a intors m-a luat la bani marunti pe motiv ca parasesc localitatea fara declaratie, probabil se pregatea si de amenda. Totusi primul politist a intervenit si neintelegerea s-a lamurit rapid.

cristi5

#1813
@frunzaverde
@pasadia

Eu nu mai urmaresc acest topic, nu mai consider ca trebuie sa rezolv situatia sanitara din Romania sau Suedia, intr-un domeniu in care pana si doctorii trebuie sa ghiceasca.

Stiu ca intr-un fel eu am deschis aceasta discutie, imi pare rau, mi s-a parut util sa prezint un punct de vedere alternativ.

Sunt in continuare foarte multimit ca cetatean suedez. Scolile nu au fost inchise niciun minut, asta are consecinte majore economic, productivitate, stres etc (si imi inchipui ca pt cine n-are copii e ceva mai greu de inteles, dar este un lucru maaare).

Multe alte facilitati, piscinele de ex sunt majoritatea deschise, asa ca daca devin depresiv de prea mult lucrat acasa, bag niste endorfine acolo. Parcarea la servici e gratis in perioada asta, cand am de intalnit un coleg sa facem ceva creativ care nu merge pe zoom, nu trebuie sa incarc transportul in comun, desi si ala e cam gol.

Teaching-ul online (Interaction Programming) merge foarte bine, in multe privinte mai bine decat cel traditional. Scalarea la 200 de studenti imi pare ca acum o pot generaliza si la 2000. Digitalizarea fortata m-a ajutat sa-mi structurez materialul si sa-i activez mai bine pe studenti, sa aiba chestii interesante de facut, sa nu-i apese singuratatea. Care fireste nu-i o problema :), ma conectez uneori cu ei pe zoom sa-i ajut si "ii gasesc" la universitate cu alti colegi... E greu cu tineretul, ca ei stiu ca pe ei nu-i prea afecteaza, si duc virusul mai departe. Dar tinerii pe care-i intalnesc *eu*, cel putin, arata consideratie si sunt uneori mai atenti cu distantarea si evitarea vorbitului drept in fata decat alte generatii.

Iarasi pentru *mine*, la nivel local, imunitatea colegilor care au facut corona functioneaza excelent. Pot sa stau aproape de ei la masa fara sa ma tot feresc.

——

Deci cum vedeti din punctul *meu* de vedere, totul e ok si prin octombrie am hotarit sa ma limitez la persoana mea. Nu contest ca societatea are probleme dar nu consider ca trebuie sa le rezolv eu, ii las le altii mai calificati sa faca asta. E mult mai productiv daca-mi vad de treaba mea (de studetii mei de ex) in loc.
-----

Lockdown mi se pare in continuare o solutie simplista si sunt linistit ca oricat de arzator si-l doresc promotorii lockdown-ului, politia suedeza nu va putea implementa asa ceva, ca n-are resurse. Cred insa ca cu cat situatia se va inrautati in sezonul rece, cu atat oamenii (care si ei au obosit, ii inteleg) vor respecta mai bine recomandarile. Sigur ca ar fi fost bine sa respecte mai bine azi sau ieri, dar e greu, simptomele initiale sunt asa usoare ca multi se trezesc ca durerea aia de spate cu care au mers la servici era de fapt corona.

Cat despre masca, sa observam ca pana ni au luat *alte* masuri, tarile care au avut sau mai au curbe de toamna/iarna pe crestere n-au reusit nimic cu masca. Deci in continuare nu sunt convins.

Intre timp, doctorii invata tot mai bine sa trateze corona. Cu cat o luam mai tarziu cu atat mai bine.

Logistic distributia si administrarea vaccinurilor va dura mult, asa ca personal nu imi fac sperante prea devreme. Sunt pregatit sa raman in regimul asta inca un an sau mai mult daca e nevoie. Un pic greu dar e o practica sustenabila pe termen lung.

Multa sanatate!

cris_ct

A sintetizat bine colegul @kitsune.
Si presa locală scrie:
".... În total, în județul Constanța erau înregistrate miercuri 6281 cazuri noi în ultimele două săptămâni. Doar 5 județe și capitala mai depășeau incidența 6: Brașov, Cluj, Ilfov, Sibiu, Constanța și București.
A doua zi, joi, autoritățile au raportat un nou număr mare de infectări în Constanța, 644 cazuri, municipiul atingând astfel 10,3 incidența de infectare (pe primele locuri din țară, alături de Sibiu), în timp ce județul Constanța a depășit incidența 7, fiind al treilea în țară. "
De aici: https://www.info-sud-est.ro/carantina-pe-hartie-constanta-aglomerata-fara-patrule-de-control-permanente-la-incidenta-de-infectare-10-spitale-pline-si-o-medie-zilnica-de-450-de-cazuri-covid-19/