Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

pasadia

Tocmai pentru ca suntem oameni ar trebui sa te gândești la ce riscuri te expui pe tine dar si pe alții făcând așa ceva (condus ca un apucat, staționarea in spital etc...). Dpmdv cei care exagerați sunteți chiar voi - nu sunteți medici, nu sunteți ambulanțieri, atunci lăsați personalul de specialitate sa își facă treaba și nu ii încurcați aiurea!

hvm

^^^
Am zis si eu in postare ca eram constient ca nu o sa ajute cu nimic daca ajung mai repede, dar n-am putut mai incet. Asta nu inseamna ca nu mi-a pasat de altii. Tot asta e si motivul pentru care vreau cat mai multe autostrazi prin tara, si cat mai repede. Sa fie ceva normal sa ajung in 1 ora si 20 de min, nu o nebunie in 1 ora si 40 si cu nervii intinsi la maxim.

Cat despre fiul colegului ma faci sa cred ca n-ai copii. Eu unul n-as vrea sa fiu in locul lui, nici nu stiu cum as reactiona sa ma anunte ca am copilul in coma.

Din ce spui tu acolo, mai ca ma faci sa ma gandesc ca tu ai fi terminat cafeaua in tihna pana asa pe la un 10, ca sa se elibereze si traficul prin oras poate. Poate mai raspundeai la un email doua, inainte de a incepe sa te interesezi ce si cum. Ca oricum nu puteai face nimic. Eu nu pot sa cred asta.  Tu iti poti imagina la ce se gandeste un parinte cand e anuntat ca fiul a fost lovit de o masina, s-a lovit la cap si e inconstient? Primul lucru e ca s-ar putea ca urmatoarea data cand il strange in brate sa fie mort. Isi poate imagina cineva cum e sa iti tii copilul mort in brate? Hai ca nu mai dau exemple ca deja suntem offtopic.

^^
Deacord, asa ar fi normal. Dar ai spus-o si tu, erai in deplasare, presupun ca pe vapor, ce altceva puteai sa faci? Si pare sa fi fost ceva planificat, nu un accident. Intrebarea mea este, daca erai acasa nu te duceai deloc la spital? Comunicai doar prin telefon cum spune @Pasadia? Si eu anul trecut ma intorsesem cu o saptamana inainte din Melbourne. Puteam la fel de bine sa primesc acel telefon la ora 17:00 fiind in Australia. Sigur nu saream in masina sa vin repede. :)

In concluzie revin la parerea mea de om incapatanat. In teorie suna bine si ar trebui sa se reorganizeze spitalele, sa fie un departament de relatii cu publicul bine pus la punct de unde sa afli tot atunci cand ai nevoie urgenta de o informatie si nu poti ajunge la spital sau pana cand ajung la spital. Spitalele din US au asa ceva. Exista cineva pe aici care a avut experienta cu vreunul de genul sa ne povesteasca ce experienta "placuta" este? Eu stiu doar din auzite... si nu e ca in filme...
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

kitsune

#1742
Procedura este a spitalului, indiferent că eu sunt pe vapor sau aștept la ușă, în spital nu intră decât pacientul. Iar apoi, la o altă clinică, unde a urmat tratamentul chemotherapeutic, triajul se face în altă parte, și iarăși, nu intră nimeni în clinica propriu zisă. Nu mai vorbesc de testare C19 înainte de fiecare ședință. Din iunie și până acum două săptămâni tot așa a fost. Drum la București, așteptat în parcare 6 ore, plecat acasă. Fără contact cu exteriorul, cu prietenii, cu rudele. Și cu redus la minimum cumpărăturile, ieșit o dată pe săptămână la ore când e liber. Dacă mă crezi, nu îmi mai recunoaște telefonul amprentele de la atâta spălat și dezinfectat. Dar este singura modalitate. Pentru că riscul e enorm. O colegă de salon de la operație, care a fost pe o altă schemă și intrase deja la radioterapie, a mers săptămânal acasă, cu toate că știa că ai ei sunt "răciți". Consecința? Radioterapia întreruptă pentru că a ieșit pozitivă la C19. Nu vreau sa intru in detalii ce înseamnă asta.
În consecință, medicul și personalul medical trebuie sa se ocupe de ceea ce știu ei, nu să fie operatori de call-center. Iar noi, cei care suntem pe margine, trebuie să învățăm asta.
În același timp, procedurile trebuie să fie clare și oricât de "inuman" ni se va părea, prezența noastră fizică într-un spital, chiar și cu acel halat aruncat pe umeri și botoșeii de plastic, nu este benefică pentru nimeni. Unitățile medicale ar trebui să insiste pe acest lucru (ceea ce nu se face pentru că se intră oricum, oriunde, cu acceptul tacit al portăresei, asistentei, medicului, etc.).
Iar noi, cei cărora "nu ni se poate întâmpla nimic" și ne sunt limitate "drepturile" de a respira fără mască, de a ne schimba umorile întinse pe oase antice, de a organiza paranghelii și alte activități strict necesare, fără de care nu se mai învârte planeta, ei bine, noi ăștia trebuie să ne gândim că mii, poate zeci de mii de oameni bolnavi din țara asta au trecut pe planul doi. Pentru că tot personalul medical este ocupat cu ăia care nu cred în viruși și vaccinuri. Ăia care se tratează cu "rootleaf stew" acasă. Ăia care cred că interpretarea unei legende orale pusă pe hârtie și revizuită și adăugită de 2000 de ani este esența tuturor lucrurilor.
Din păcate e prea târziu pentru cei aproape 9000 de oameni care s-au dus, cei din statisticile C19 și cei, poate cu mult mai mulți, care au fost victime colaterale, pentru că nu au mai ajuns ambulanțele, pentru că fondurile s-au dus pe izolete, pentru că nu s-au putut trata din cauza epidemiei.
Acum, chiar acum când scriu, o bunică plânge la Digi24 că nu își poate vedea nepoțica abia născută. Pentru că e carantină și nu are voie în spital. Ea îl iubește foarte mult și foarte sincer și abia așteaptă să îl vadă. Prezența ei poate fi un risc enorm pentru acel copil de câteva zile. Ea îl iubește și asta e de ajuns. Fiul meu a avut o pneumonie in primele zile de viață, luată de la o bunică, care cu șpagă a putut să își țină în brațe odorul, infectând un salon întreg de nou-născuți. Nu știți cum e să stați 24/24 și să păziți un ghem de om să vedeți dacă respiră.

Eu vă arăt in postările mele viața mea de pe mare. Nu vreți să știți viața mea de acasă. Protejați-vă. Pentru că așa îi protejați pe ai mei și pe toți cei vulnerabili.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

pasadia

Vrei povestiri? Poftim una: acum 9 ani un coleg de munca face un infarct. Dintre toate locurile chiar la Baraolt unde era in deplasare la un client (de altfel clientul m-a si anuntat de pe telefonul lui cand era cu colegul meu la spital). Si mi-a spus ca urmeaza sa fie transferat la Brasov.

Am sunat apoi la Ambulanta (eram convins ca va fi transferat la Judetean, dar exista mica posibilitate sa ajunga la alt spital din oras). Si m-am trezit ca aflu ca va fi dus la clinica ICCO (clinica destul de nou deschisa in oras, specializata in chirurgie laparoscopica). Am ajuns acolo doar ca sa fiu oprit la receptie - colegul meu deja intrase in operatie, nu ne era deloc permis accesul mai departe de receptie. Ni s-a spus ca dupa operatie va veni medicul sa ne explice procedura (care a constat in montarea unui stent) si nu am avut ce face decat sa plec dupa sotia sa (poate am si baut o cafea, nu mai stiu) si sa revin la ora indicata. Ni s-a zis clar si atunci ca nu e permisa vizitarea, introducerea de obiecte (sotia venise pregatita cu haine, papuci, mancare, ca la un spital obisnuit) si ca externarea se va face peste 3 zile iar comunicarea prin fetele de la receptie sau direct pe telefonul pacientului (dupa ce isi revine - ni s-a indicat si termenul in ore).

Dupa 3 zile a fost externat, dupa cateva zile am si facut actele pentru pensionare anticipata (dorinta lui, voia sa stea acasa si avea un hobby care ii permitea sa se intretina) si totul decurge normal cu inima sa. Da, recunosc, clinica privata (ce deconta insa astfel de operatii la CNAS) insa acest mod de lucru trebuie sa existe in toate unitatile medicale. 

TibiV

Explica-le asta neamurilor Pirandei, care daca nu stau toti langa patul bolnavei, scot "sabiile ninja" si "taie" tot personalul medical..  >:(
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

kitsune

Fără să generalizăm, neamurile alea sunt așa pentru că li s-a îngăduit. E greu să încerci să aplici legea când asupra ta atârnă sabia lui Damocles a discriminării.
Dar nici gagiii nu-s mai breji.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

thefrenzybudgeter

@hvm: oare pentru ca varsta celor de pe continentul African este una mult mai mica cand o comparam cu cea din Europe?.

kitsune

#1747
Pentru că ei au mai avut de a face cu viruși mortali. Și au învățat că dacă nu te protejezi, mori.





Powered by API/PUM imgur uploader

Și mai e un lucru (cu toate că și la ei au fost mulți în denial):

In the 21 January 2015 WHO road map update, it was reported that 100% of districts in Sierra Leone and 71% of districts in Guinea had a list of key religious leaders who promoted safe and dignified burials.


La noi se dau in judecată autoritățile pentru a permite în continuare "tradițiile".
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

frunzaverde

Si in Africa si accesul la testare e foarte redus. Kiturile PCR sunt relativ scumpe, echipamentele cer conditii bune de lucru si personal calificat. Ceea ce mare parte din Africa nu are.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

kitsune

O serie de articole găsită pe FT încearcă să sintetizeze cumva informațiile. E util de citit, zic eu:

https://www.ft.com/content/c0badd91-a395-4644-a734-316e71d60bf7
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

hvm

^
@frunzaverde: Aici te inseli. Africa e obisnuita cu virusii. Au reusit sa blocheze ebola si sa o eradicheze pentru a doua oara. Cum spuneam si eu mai sus, si a aratat si Kitsune cu imagini ei stiu ca daca nu se protejeaza mor. Si chiar daca nu stiu au invatat foarte repede. Cat despre capacitatea de a face teste sa nu crezi ca in Africa sunt doar idioti cu arcul si sulita in mana care traiesc in savana. Sunt si oameni educati. Si chiar foarte educati.

N-as vrea sa vad cum ar fi evoluat Ebola in italia, Franta, UK, US sau alta tara "evoluata" si cu mult mai multa putere economica si oameni mult mai educati. Pai la noi curtea constitutionala sa concentrat pe drepturile celor are sunt bolnavi ca si ei au drepturi sa nu se/ne protejeze, si i-a durut in 14spe de drepturile noastre, ale celorlalti care nu suntem bolnavi si vrem sa ramanem asa.

La ei a fost simplu: li s-a explicat cat se poate de bine ca au dreptul de a trai, si ei pot sa se foloseasca de el cum cred ca cuviinta. Daca nu se protejeaza si se imbolnavesc si-au semnat sentinta, 9 din 10 o sa fie morti destul de curand, si nu intr-un mod placut, ci in chinuri groaznice, si daca ei se imbolnavesc, aproape sigur se vor imbolnavi si cei care locuiesc in aceeasi cladire. Si o sa ii condamne si pe ei la aceeasi moarte.

In concluzie toti au dreptul de a trai, dar fiecare poate sa il foloseasca asa cum crede de cuviinta sau poate renunta la el. Cand li s-a spus ca C19 e periculos ei nu l-au comparat cu Gripa (3% mortalitate) ci l-au comparat cu Ebola (90% mortalitate). Cui crezi ca i-a mai pasat de dreptul de a nu purta masca si a respira liber si de dreptul de as vizita rudele, cand a asociat bola cu moarte sigura?

^
Articolul acesta prezinta destul de bine modul de reactie al lor cand vine vorba de virusi. Si cum spunea acolo nu din cauza ca sunt foarte educati sau dispun de tehnolocie si capacitate financiara cum e in tarile dezvoltate, ci contrar asteptarilor, fiindca sunt constienti ca nu dispun de ele....
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

TibiV

14 noiembrie 2020

- 9460 cazuri noi (37.040 teste)
- 129 RIP (-45)
- 1172 internati in ATI (+23)

Incidenta la mia de locuitori:
Alba 5,98
Arad 5,6
Arges 3,18
Bihor 5,95
Bistrita Nasaud 4,21
Brasov 5,71
Bucuresti 5,18
Cluj 7,66
Constanta 4,76
Covasna 3,47
Dambovita 3,37
Dolj 3,71
Hunedoara 3,2
Ilfov 4,98
Maramures 3,8
Mures 5,28
Prahova 3,87
Salaj 5,97 (a coborat sub 6)
Satu Mare 3,98
Sibiu 8,17
Timis 6,63
Valcea 3,15
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Earthchild

Observ că Moldova-i ferită. Sau nu testează.

hvm

#1753
^
nu e chiar ferita. La Suceava s-au invatat minte in zona Suceava, dar in restul oraselor (Gura Humorului, Campulung sunt de mult peste 3 la mie), in Iasi cred ca daca ne raportam la populatia reala e undeva pe la 5-6 la mie, fiindca sunt multi moldoveni care au domeciliul aici (la fel si in Botosani si Vaslui) ceea ce oarecum denatureaza adevarul fiindca aceste procente din lista sunt la numarul de persoane care au domiciliul in zona, nu neaparat cati locuiesc aici. As indrazni sa spun prin corelatie ca la fel e si la Galati, desi cred ca Iasi-ul conduce detasat.

A fost la un moment dat o sectie de votare creata pentru 1600 de persoane domiciliate la aceeasi adresa. Si nu este un caz singular.  O:-)

https://www.digi24.ro/alegeri-locale-2020/cazul-unic-in-tara-al-sectiei-de-votare-cu-peste-1-600-de-alegatori-si-cu-0-prezenta-la-vot-toti-locuiesc-la-aceeasi-adresa-1375533
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

hvm

#1754
^^
sau cine stie? Poate reteta propusa de parintele Calistrat chiar functioneaza  :o :o :o. Din pacate n-am decat link de FB. Pe youtube n-am gasit. Poate o stie altcineva pe youtube. :D

https://www.facebook.com/gabyyoneg/posts/3772206049485594
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici