[CT] Reabilitarea si extinderea plajelor

Started by Harry, December 23, 2013, 11:38:34 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

elphax

Deci daca in largul marii, pe fund, exista monede sau alte artefacte, ar trebui sa nu mai scoata nisip ? astia sunt tampiti ? si au bagat si DNA pe fir ? Ce sa faca Ministerul Culturii, sa sondeze fundul marii inainte sa se scoata nisip ????

pasadia

Speculația mea e cam așa:

- cândva, demult, cineva a trecut zona aia că platoul Marii Negre e monument istoric. Fără a preciza limite clare, fără a avea vreo justificare, doar așa, că să dea la număr.

- în urma acelei clasificări acum, conform legii, ar trebui întocmite niste acte (evaluari, descărcare de sarcina, etc...) care fizic sunt aproape imposibil de făcut (sau ar presupune costuri mari, de exemplu scafandrii)

- prin urmare se caută scurtături pentru a scăpa de obligații și probabil actele nu sunt chiar corect întocmite. Si probabil cineva a făcut plângere legata de acest aspect (al întocmirii actelor).

QuoteArheologul Ovidiu Țentea, fost președinte al Comisiei Naționale de Arheologie din cadrul Ministerului Culturii, a declarat că este aberant ca platoul Mării Negre să fie considerat monument istoric pentru că este prea mare și supraclasat.

"Este monument istoric clasa A, nu cred că mai este vreun monument istoric, în lume, atât de mare. Este aberant pentru că este atât de mare. Este supraclasat, noi nu avem măsură. Spunem că supraprotejăm totul sau distrugem. Între ele parcă nu este cale de mijloc. Eu susțin că așa cum a fost clasat, așa poate fi declasat, prin eroare materiale, iar acolo unde se vor face descoperiri, se pot face cercetări detaliate. Dar acum se face doar o evaluare și se dă descărcare arheologică, ceea ce este o aberație. Descărcarea de sarcină arheologică este o greșeală pentru că arheologul trebuie să facă cercetatea, iar organele să dea avizul folosind raportul arheologului (...)

Oarecum situația îmi aduce aminte de fazele cu "nu mai facem SF că a venit Curtea de Conturi să ne certe că avem deja un SF făcut". Și ca și în acel caz, soluția corectă, aia de a recunoaște greșeală inițială și de a corecta acea greșeală, e evitată de funcționarii români.

Harry

FMM de tara de cretini. Lucrarile au fost suspendate... Se apre ca nava specializata ar fi plecat spre Bosfor

stangabriel

https://www.g4media.ro/dna-despre-largirea-plajelor-proiectul-nu-este-blocat-de-ancheta-procurorilor-si-nici-nu-exista-vreo-intentie-in-acest-sens-cercetarile-au-fost-facute-cu-un-arheolog-scafandru.html


DNA transmite că proiectul nu este blocat de ancheta procurorilor și face precizările în contextul în care în spațiul public au apărut speculații cu privire la o posibilă blocare a investiției de 750 de milioane de euro.

DNA precizează că cercetările au fost făcute cu un arheolog scafandru, iar în timpul investigației au fost găsite fragmente lemnoase cu potențial arheologic care vor fi duse la analiză.

DNA mai spune că activitatea de extragere a nisipului destinat lărgirii plajelor a continuat fără constrângeri în imediata vecinătate a zonei restricționate, care ocupă mai puțin de jumătate din întregul perimetru unde compania olandeză Boskalis își desfășoară activitatea.

Procurorii DNA Constanța au găsit o construcție de lemn, posibil epavă antică, în zona de excavare a nisipului pentru lărgirea plajelor din Mamaia.

Construcția, îngropată aproape în totalitate în nisip, a fost localizată la aproximativ 2 mile în larg, în zona cuprinsă între plaja Modern și 3 Papuci, la 25 de metri adâncime.

Fragmentele de lemn descoperite sunt dispersate pe o suprafață de aproximativ 20 de metri, iar în aceasta se conturează ceea ce pare a fi un catarg.

O bucată de aproximativ 40 de cm, desprinsă din construcția mare, a fost prelevată și urmează a fi trimisă la analize pentru datarea cu Carbon14, pentru a fi stabilită epoca din care provin fragmentele lemnoase.

Harry

 Restricția privind accesul navelor și exploatarea fundului Mării Negre, în perimetrul destinat extragerii nisipului pentru lărgirea plajei din stațiunea Mamaia, a fost anulată după două săptămâni de la impunerea acesteia, printr-o adresă emisă ieri de către Directia Hidrografica Maritima.



Administratia Bazinala De Apa Dobrogea-Litoral, în calitate de beneficiar al proiectului ,,REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE, FAZA II (2014-2020)" finanțat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 și cofinanțat de la bugetul de stat, a fost notificată de către Direcția Hidrografică Maritimă  Constanța prin adresa ARN 13/03.03.2021, de faptul că a anulat adresa ARN 06/16.02.2021 prin care se aplica restricția de tranzit și exploatare asupra unui perimetru din Marea Neagră, care se suprapunea în parte cu perimetrul autorizat pentru prelevare de nisip.



Antreprenorul BOSKALIS S.R.L., de la punerea interdicției de exploatare la data de 16 februarie 2021, nu a mai extras nisip din zona restricționată și a continuat să exploateze un capăt al perimetrului autorizat din imediata vecinătate a zonei restricționate, astfel încât, lucrările de înnisipare executate de antreprenorul Boskalis nu au fost oprite. Zona exploatabilă din afara perimetrului restricționat avea o rezervă limitată, care cel mai probabil ar fi fost epuizată în doar câteva săptămâni.



Identificarea zonelor cu rezerve de nisip din largul mării, compatibile cu cerințele proiectului, dar și activitățile de descărcare arheologică, de obținere a acordului de mediu pentru extragerea de nisip, precum și obținerea permiselor de extragere de nisip de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale intră în exclusivitate în responsabilitatea Antreprenorului – SC Boskalis SRL, care execută LOTUL 2 - PROTECȚIA ȘI REABILITAREA LITORALULUI ROM NESC AL MĂRII NEGRE ÎN ZONA MAMAIA, beneficiar fiind Administratia Bazinala De Apa Dobrogea-Litoral.

Odată cu ridicarea restricției, antreprenorul poate continua lucrările conform graficelor existente, astfel încât, lotul Mamaia să poată fi finalizat până la începutul sezonului estival.

Totodată, rămâne în vigoare restricționarea impusă de către Direcția Județeană pentru Cultură Constanța pentru zona cu potențial arheologic evidențiată de fragmentele ce pot proveni de la o epavă, dispersate pe o suprafață de 20 mp.



Utilizând cea mai modernă tehnologie specializată din lume - draga absorbant refulantă, va continua să extragă nisip de la o distanță de aproximativ 12 km și o adâncime de 25 de metri. Aceasta se conectează la o conductă submsersă în lungime de 2 km care asigură legătura cu țărmul mării și astfel va aduce pe plajă în total aproximativ 4,3 milioane metri cubi de nisip. Lotul 2 – Mamaia va fi înnisipat pe o lungime de 6.950 ml și se va crea o nouă porțiune de plajă de aproape 53 de ha.

Lotul 2 – Mamaia face parte din proiectul ,,REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE, FAZA II (2014-2020),implementat de Administratia Bazinala De Apa Dobrogea-Litoral prin ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ ,,APELE ROM NE" și MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ȘI PĂDURILOR, însemnând lucrări de reducere a eroziunii costiere pentru 11 sectoare: stăvilarele Edighiol/Periboina, Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia– Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai.

Proiectul este cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, Axa Prioritară 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor, Obiectiv specific 5.1 Reducerea efectelor și a pagubelor asupra populației cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundații și eroziune costieră.

Proiectul are o valoare de 3.805.641.720,80 de lei, din care 85% sunt fonduri europene nerambursabile eligibile obținute prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, iar restul de 15% este cofinanțat de la bugetul de stat. Durata de implementare a proiectului este 2015 - 2023.






















Harry


peri

Crezi ca sunt sanse sa termine pana in iunie, daca ar fi sa comparam cu ritmul lucrarilor de extindere care au fost facute in zona plajilor din oras acum ceva ani?

Harry

Cel putin pe zona Mamaia nu vad de ce nu

Harry


Harry

Aveam ocazia sa se faca ceva misto, sa se reconstruiasca un landmark interbelic la noua linie a tarmului... in schimb s-a ales sa se ingroape in nisip...


poza facuta de un prieten

RaduC

Indiferent ce se va face cu acel landmark, cum e el acum si cum va fi in viitor reprezinta un pericol public.

Nu sti ce planuri exista pentru acea structura, Harry?

Harry

Va fi ingropata in nisip ad literam. Asa s-a decis. Abia astept primele accidentari....

bogdanstancu

Quote from: Harry on March 23, 2021, 06:37:49 PM
Va fi ingropata in nisip ad literam. Asa s-a decis. Abia astept primele accidentari....
Prezinta-ne te rog, pe scurt, ce propuneri au fost, cine trebuia sa se ocupe si cine s-a opus.

kitsune

#268
Erau trei parcă. Asta cu îngropatul, a doua era cu pus nisip doar în jur și rămânea pasarela într-o groapă iar a treia era cu mutat (parcă?).
Erau niște planșe puse de Harry cu variantele. Acuma cine a ales varianta asta, habar nu am. Nu țin minte să fi auzit de dezbatere/consultare pe tema asta.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

osandu

Asa se vede plaja la Mamaia - cat vezi cu ochii nisip. Este incredibil!