[CT] Reabilitarea si extinderea plajelor

Started by Harry, December 23, 2013, 11:38:34 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

kitsune

#285
Efectul este cunoscut de când lumea, doar jurnaliștii au aflat de el abia acum de la "specialiști" (probabil ceva trecători prin zonă sau doamne care își plimbă cățelul). Aia cu 40 m in 3 ani e o aberație, plaja de lângă mine are mai mult de 3 ani de când a fost lărgită și nu s-a erodat aproape deloc. Da, periodic vin furtuni care rup din mal, apoi vin altele care așează nisipul la loc, așa a fost dintotdeauna (cel puțin până când au intervenit "specialiștii" de pe vremea lui ceașcă cu digurile alea care au modificat curenții și chiar au contribuit la erodare).
In proiectul lărgirii plajelor există și niște diguri paralele cu linia țărmului, submerse, al cărui rol e tocmai ăsta, să prevină eroziunea.
In rest, pițiponcii/pițipoancele/piți (nu știu denumirea la genul non-binar), să meargă în Maldive dacă durează prea mult să ajungă de la mașină la apă. Sau pe plajele cu pietre din Adriatică. Sau mai știu eu unde.
Problema plajelor noastre nu este eroziunea ci mizeriile de catafalcuri și barăcile construite pe nisip, care împiedică igienizarea și nivelarea plajei (cum se face prin alte părți)

(GPS)


(GPS)



Powered by API/PUM imgur uploader
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

Micha

#286
Situația digurilor din zonele Eforie Sud, Eforie Centru la finalul lui 2021:
Se pare că vremea frumoasă i-a ajutat să avanseze mai rapid și de aceea partea cu diguri se va termina mai devreme decât era programat. Am auzit un zvon că ar fi posibil ca partea de plajă din Eforie Nord de după ECN3 s-ar putea face anul acesta, dar nu prea cred eu că Van Oord o vor aduce pe Vox Alexia doar pentru atâta lucru.

De la începutul anului nu s-a mai adus piatră deloc pentru diguri, s-a cărat zi și noapte cam 6 luni.
Teoretic ar trebui să se mai aducă X-uri pentru că cele din poza de mai jos s-au folosit la ECN3, care este cel mai avansat după ESN1 și ESN2 care este gata 95%.
Ultimul dig care va fi terminat din cele de mai jos va fi ESN3. Ultimul dig de demolat din cele vechi mai este cel de la Popoviciu, demolat cam 75%. Probabil că nu s-a demolat de tot deoarece în acea zonă eroziunea este puternică, fiind singurul cap din Eforie Sud care a rămas fără dig în dreptul lui iatr distanța dintre ESN2 și ESN3 este mai mare decât distanța dintre ESN1 și ESN2 dar și dintre ESN3 și ECN1.

kitsune zicea mai sus ceva de diguri submerse. Eu n-am văzut în niciun plan așa ceva. Singurul dig paralel cu malul este ESN4 și nu e submers.




TibiV

Probabil ca @Radu a uitat de filmarea asta...

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

elphax

frumoasa filmare

digurile arata bine, se va largi si plaja ?

Harry

Licitatiile pentru LOT 6 - Protectia si reabilitarea litoralului romanesc al Marii Negre in zona Costinesti si LOT 10 - Protectia si reabilitarea litoralului romanesc al Marii Negre in zona Mangalia-Saturn au fost anulate, deoarece au fost depuse numai oferte inacceptabile si/sau neconforme.

Harry

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral a semnat contractele pentru execuția lucrărilor aferente Lotului 8 – Jupiter – Neptun și Lotului 9 -  Balta Mangalia – Venus – Aurora, care sunt incluse în proiectul cu finanțare europeană "REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE, FAZA II (2014-2020)".

În urma finalizării procedurii de licitație firma căștigătoare este compania olandeză Van Oord, cu peste 150 de ani de experiență în construcții hidotehnice marine, care în prezent se află în plină execuție, pe litoralului românesc, a Lotului 5 - zona Eforie Sud și cordon Eforie Nord – Eforie Sud.

Lucrările derulate de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral pe LOTUL 8 - Zona Jupiter - Neptun și Lotul 9 -  Balta Mangalia – Venus – Aurora contribuie la:

• protejarea și reabilitarea litoralului românesc și factorilor de mediu, prin lucrări inginerești de combatere a fenomenului de eroziune costieră;

• atingerea obiectivului de reducere a efectelor și pagubelor asupra populației cauzate de fenomene naturale produse de schimbările climatice; 

• protejarea biodiversității marine și a zonei litorale vizate;

• activități de mediu, menite să stimuleze regenerarea și dezvoltarea habitatelor marine.

Noile structuri vor forma un sistem integrat complex, conceput să ofere protecție costieră împotriva eroziunii pe durata de viață prevăzută de 50 de ani.

Valoarea investiției pentru Lotul 8 - Jupiter – Neptun este de 220.013.079,80 lei fără TVA și pentru Lotul 9 este de 415.819.264,40 lei fara TVA.

Loturile 8 și 9 sunt parte a proiectului "REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE FAZA II (2014-2020)"alături de alte 9 zone delimitate astfel: Zona Stăvilare Periboina-Edighiol; Zona Mamaia; Zona Tomis; Zona Agigea; Zona Eforie; Zona Costinești; Zona Olimp; Zona Mangalia-Saturn și Zona 2 Mai. Dintre acestea Lotul Mamaia a fost deja finalizat.


isotech_ro

#291
a inceput aducerea de nisip la Eforie Sud


Harry

Reabilitare costieră și extinderea plajelor - sector Eforie Sud. Foto: Ovidiu Oprea










TibiV

Extinderea plajei dintre Eforii la 03.10.2022 by Van Oord

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Tavi


Tavi

Se lucrează în trei schimburi (tot Eforie Sud):










Powered by API/PUM imgur uploader

Tavi

#296
Lucrările azi:







Powered by API/PUM imgur uploader




Powered by API/PUM imgur uploader

Tavi

Extindere plaje în Eforie Sud în această seară cu un diriginte de șantier blănos și atent  :)







Powered by API/PUM imgur uploader

Micha

1. Știți cumva de ce la tabăra Luminița nu s-a extins plaja? Ceva scoici sau alte vietăți care nu pot trăi decât acolo? Până la o clădire a taberei mai sunt doar câțiva metri de nisip, mă aștept ca în timpul furtunilor marea să bată direct în tabără ca și până acum.



2. În dreptul hotelului Splendid s-a depozitat foarte mult nisip, au dus acolo zeci de basculante Cat 745. În  mod normal lucrarea se terminase acolo, nisipul fusese pompat de pe Utrecht direct și nivelat cu tot cu pantă spre mare. Să fie din cauza așa zisei epave?
Dacă nisipul ăla va fi nivelat în viitor de tractoriștii de la Apele Române va ieși un mare rahat. Olandezii aveau utilașe speciale dotate cu computere, GPS, altimetre și expertiză de zeci de ani în așa ceva.

Așadar:
Utrecht a plecat de vreo 2 săptămâni.
Tevile și tuburile plutitoare s-au strâns.
Azi s-au demontat gardurile care îngrădeau accesul pe plaje.
Pe seară am mai văzut doar un Cat D6 ducându-se spre digul Pescărie.

dr4qul4

Am fost Vineri la Popasul Pescarilor si am fost surprins sa vad ca se lucra si acolo (spre Olimp) la extinderea plajelor.
Acolo plaja cam lipsea pana in dreptul Novum unde incepea o mica plaja de vreo 20m latime (se vede intr-una din ultimele poze).
Au facut un dig foarte lung aproape de popasul pescarilor (cam unde disparea plaja) si din capul lui, din mare, extrageau niste pietroaie rosiatice..
Aveau ceva stocuri de xbloc-uri  si stabilopozi mai vechi (probabil recuperati de undeva) si se lucra.
Nu va fi o plaja imensa ca la Mamaia, dar va avea 20-100 m pe toata distanta pana la Olimp. Adica ceea ce trebuie.



(GPS)














(GPS)


(GPS)


(GPS)


(GPS)


(GPS)


(GPS)



Powered by API/PUM imgur uploader
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist