Infrastructura electorala in Romania: discutii tehnice

Started by cristi5, May 27, 2019, 12:29:44 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

bogdymol

M-am inregistrat pentru votul prin corespondenta, iar pe data de 13 Noiembrie am primit acasa plicul pentru vot. Pe 16 Noiembrie am "votat", iar apoi am depus plicul la cea mai apropiata cutie postala, urmand intocmai toate instructiunile:

Astazi primesc e-mailul asta:

Oare unde si de ce nu a functionat treaba cu votul prin corespondenta? Timp sa ajunga plicul era destul (2 saptamani si jumatate din Austria pana in Romania e mai mult decat suficient). Posta Austriaca a fost recent clasata pe locul 2 mondial pentru cele mai bune servicii postale, deci ma indoiesc ca "e de la ei". Si atunci?

In week-end trebuie sa fac 150 km pentru a vota... Super.
Locuit, Vizitat, Condus în: A B BG BiH CH CY CZ D DK E F FIN FL GBZ GR H HR I IL IRL L LT M MK MNE NL P PL RO RSM RUS S SK SLO SRB TR UK V
+ Australia, Canada, Egipt, Hong Kong, Macau, Malaysia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Emiratele Arabe Unite & Statele Unite ale Americii
drumurile mele

neo

Se pare ca posta austriaca a ajuns pe cele mai inalte culmi ale progresului si civilizatiei. Primesc plicul acum ceva saptamani, pun la posta si peste cateva zile, surpriza, plicul e in cutia mea postala. Tai adresa expeditorului, il pun din nou la posta si in seara asta primesc emailul buclucas...

frunzaverde

In 2019, la prezidentiale, mi s-a intamplat si mie la fel, am primit mail ca "plicul nu a fost validat".

Atunci am avut noroc maxim, nu doar ca s-a facut sectie de votare in orasul meu, dar s-a facut la vreo 50 metri de apartament (a fost nevoie doar sa traversez strada; inclusiv sectia suedeza de vot normala este mai departe de mine).

Am fost curios si am intrebat cum poate sa dureze trimisul unui plic mai bine de 3 saptamani si sa n-ajunga la timp. In cazul meu a fost posta suedeza de vina, nu posta romana; plicul n-a plecat niciodata din SE, si mi-a fost returnat dupa vreo 6 luni, cu o explicatie scurta. Ce s-a intamplat, si ce cred ca se intampla in multe locuri:

- Plicul foloseste un sistem de corespondenta retur internationala, adica circula netimbrat;
- Asta inseamna ca acolo unde se folosesc sisteme automate de sortare, plicul va "pica" din sortatorul automat, si va ajunge la fluxul manual. In multe tari vest-europene, fluxul manual este extrem putin folosit, asa ca nu exista personal suficient, si intarzierile se acumuleaza repede.
- Pe fluxul manual, plicul trebuie sa ajunga, din aproape in aproape (centru de sortare in centru de sortare) pana in locul unde cineva de la posta de origine verifica manual, in sistemul automat, ca codul de corespondenta retur internationala este corect si are fonduri, pune stampila de anulare, si-l trimite spre Romania.
- In Romania, ajung la BSI, de unde se repeta procesul (manual). Anul asta, am inteles ca au facut, in RO, flux separat pentru plicuri electorale (si are inclusiv cod de bare pentru procesare automata cand ajunge la Posta Romana).

La mine, mi-au scris ca a durat vreo 4 saptamani plimbarea plicului in Suedia pana a ajuns la centrala Postei, unde au putut face verificarea; la momentul respectiv CR-ul nu mai era valid, asa ca au trimis plicul inapoi cu scrisorica de "ne pare rau, incercati data viitoare". Plicul meu din 2019 nu a ajuns in RO, s-a plimbat prin SE pana a ajuns inapoi la mine. Altfel, eficienta postei suedeze nu e nici prea buna, nici prea rea - o mai dau in bara din cand in cand, dar in rest merge ok.

Ce-i de facut?

La mine, nimic. Stiam, si stiu, ca am o sectie de votare romaneasca in oras (au mutat-o insa mai departe de mine, dar nu conteaza, sunt vreo 15 minute de mers pe jos pana la ea in loc de un minut). Asa ca am votat iar cu plicul in posta normala; dar nu am mai bagat plicul in cutia postala, ci am dus plicul la "posta" (la un agent postal de la supermarketul de langa mine). Care a pus plicul separat, ca sa nu mai ajunga la masina de sortat locala, sa piarda timp si acolo. Si, anul asta a ajuns la timp, si am primit mail ca plicul dvs A AJUNS.

Pentru cei care nu au norocul de a avea o sectie romaneasca semi-goala in orasul lor: cea mai buna idee e trimis plicul cu votul la ambasada. Costa echivalentul unui alt plic exterior A4 si a unui timbru ordinar (sau, daca chiar vrei sa stii ca a ajuns, a unei recomandate). Si ajunge in 1-2-3 zile, garantat. Trimisul inapoi in tara foloseste protocoalele internationale, care par a fi blocate in secolul XIX...

Si recomandari pentru stat:

- sa trimita plicurile cat mai devreme posibil, preferabil in ziua in care primul lot de buletine de vot a fost tiparit.
sau, si mai bine
- la inregistrare, sa permita optiunea "pot sa imi tiparesc propriul buletin de vot" (care era si acum o optiune valida, daca, de exemplu, stricai buletinul primit din Romania), caz in care rechizitele sa se trimita la data acceptarii cererii.
sau, alternativ
- candidatii pentru diaspora sa fie inregistrati si certificati mai devreme, ca sa se poata trimite si rechizitele mai devreme.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

tom_sawyer

Poșta Română a reacționat sâmătă seara în scadalul privind problemele apărute la votul prin corespondență, precizând că distribuirea plicurilor electorale s-a realizat de către fiecare operator poștal național din țara în care românii din Diaspora au rezidența.

Concret, Poșta spune că din totalul de 35.808 de plicuri cu documente pe care le-a expediat pentru votul în străinătate, până în data de 3 decembrie a recepționat și predat către AEP doar 18.421 de plicuri. Peste 1.000 de plicuri s-au întors în România după expirarea termenului limită prevăzut pentru votul prin corespondență, dar toți cei care au întâmpinat probleme pot vota acum fizic la secțiile de votare.

hotnews.ro

tonică

Și noi, cu mic cu mare, ii și credem, știind cata încredere putem pune preț pe profesionalismul postei romane. Sau mai bine, punem de o ancheta cât sa nu știrbi încrederea, zic, asa ca model :)

frunzaverde

Ma indoiesc foarte tare ca Posta Romana a fost problema. Tot ce a facut Posta Romana a fost sa trimita plicurile din RO in strainatate (Bucuresti - BSI - Otopeni), si sa le primeasca la Otopeni, sa le duca la BSI (pe Giulesti) si de-acolo la Casa Presei.

Problema principala a fost, dupa mine, la AEP. Care a trimis plicurile extrem, extrem, extrem de tarziu, mai ales dat fiind mecanismul greoi de functionare al corespondentei raspuns, si traficul ingreunat de reducerea capacitatilor aeriene.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

cristi5

Indiferent unde a fost problema, e inadmisibil ce s-a intamplat, mai ales ca se intampla a doua sau a treia oara. Si cu ocazia asta este compromisa ideea de vot prin corespondenta. Adica ne facem ca sprijinim diaspora la vot, bagam bani cu carul, dar cand e vorba sa numaram voturile, ups, n-au ajuns. Va anuntam ca votul Dvs e la cosul de gunoi, trambalati-va sute de km sa votati iar.

Nu e o problema de infrastructura postala, e o problema mult mai mare, de acces la vot etc.

In loc sa zica "e pandemie, votati prin corespondenta si in tara", guvernul compromite si corespondenta din strainatate.

Si tot nu inteleg de ce putem cumpara produse din China si ajung intr-o saptamana-doua, dar un vot din Europa in Romania nu ajunge.

Si daca posta internationala functioneaza asa prost, de ce nu se fac acorduri cu postele nationale si trimis la ambasada, si de acolo aduse "cu orice pret" in tara, eventual cu un termen de sosire extins pana in duminica votului.

Sau se pot desface plicurile la ambasada si numara voturile prin corespondenta acolo, cu pastrarea anonimitatii verificata de comisia de la sectia de votare de acolo (se poate dimensiona ca doar se stie cate plicuri au fost cerute in tara aia). De ce trebuie totul (iar si iar) hiper-centralizat la Bucuresti?

Plus ca cine vrea cu adevarat sa voteze va plati un timbru la ambasada, cand alternativa e condus sute de km pana la sectia de votare. Dar daca dai si alternativa "gratis, fara timbru dar s-ar putea sa nu ajunga la timp" omul o ia pe cea mai ieftina...

PS: chiar daca sustin votul anticipat si prin corespondenta, nu am avut incredere in mecanismul prin corespondenta, si bine am facut. Noroc ca votul anticipat (sambata) a fost la 15 min de condus...

dr4qul4

@TibiV...BSI = biroul de schimb international
@Cristi5, nu stiu cine ti-a zis tie ca "produsele din China si ajung intr-o saptamana-doua". Ajung doar daca sunt trimise prin curier. Tot ce se trimite prin Posta ajunge intre 1 luna si ...niciodata.
In special trimiterile simple, care nu au un tracking real, au nevoie de 2 luni sa ajunga. La BSI stau de obicei cam 2 saptamani. Au un volum imens de munca si totul se face manual.
In ultima perioada am avut multe comenzi care nu au mai sosit deloc.

Din ce inteleg sunt 3 probleme:
1. numarul de tracking nu este recunoscut la sortarea automata
2. se foloseste cea mai ieftina optiune de shipping.
3. Trebuie trimise mai din timp. Desi din China fac 2 luni, din Europa tot pot face 1. Multe poste nu trimit direct in Romania ci le plimba prin Olanda si Germania.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

cristi5

^ Pai daca posta internationala e pe butuci, atunci solutia logica e numararea la ambasada.

Probabil se va ajunge la vot electronic pentru simplul fapt ca posta fizica e complet demodata. Desi pachetele sunt convins ca vor functiona si in viitor...

bogdymol

150 km mai tarziu am ajuns si eu sa votez la cea mai apropiata sectie. Din pacate era cam pustiu pe acolo...

Am remarcat totusi ceva, legat de infrastructura electorala: acum cativa ani tin minte ca scriau manual pe o lista datele complete ale fiecarui alegator (nume, CNP, data nasterii, adresa din buletin etc.). Asta a fost una din cauzele cozilor ce se faceau la sectiile din diaspora.

In schimb acum, am pus buletinul in fanta aia de la tableta, a citit automat toate datele, am semnat pe tableta si aia a fost. Mai rapid decat atata nu au cum sa o faca. +1 pentru treaba asta de la mine.
Locuit, Vizitat, Condus în: A B BG BiH CH CY CZ D DK E F FIN FL GBZ GR H HR I IL IRL L LT M MK MNE NL P PL RO RSM RUS S SK SLO SRB TR UK V
+ Australia, Canada, Egipt, Hong Kong, Macau, Malaysia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Emiratele Arabe Unite & Statele Unite ale Americii
drumurile mele

cristi5

Da clar ca e un plus, dar degeaba, 150km putini fac. Si sectia la care am fost ieri era goala

La alte alegeri ziceau ca e ilegal sa *nu* se semneze pe hartie, tocmai pt a intarzia procesul.

Si in tara nu prea ajuta tableta la parlamentare ca nu se poate vota  decat in judet, or imigrantii economici nu prea stau in judetul lor. In alt judet  au alt buletin de vot, alta circumscriptie...

Europiu

^^ La prezidențialele din 2014, turul II, în urma scandalurilor, la secția din Bonn au procedat cam așa: mi-au luat pașaportul, am primit ștampila și buletinul de vot, m-am dus la cabină, lăsând pașaportul la ghișeu. Cât am votat, mi s-au transcris datele de pe pașaport. Cumva la limita legalității, cred, dar procesau cam 5-6 persoane pe minut. Cât au fost în stare să țină ritmul ăsta, nu știu, intrasem printre primii 200...

Deci, da, mare lucru cu scanul cu tableta...
The problem with the world is that the intelligent people are full of
doubts, while the stupid ones are full of confidence (Charles Bukowski).

frunzaverde

Nu confundati pachetele extracomunitare cu plicurile intracomunitare.

Pachetele sunt procesate manual peste tot in lume. Si produsele chinezesti fac oriunde foarte, foarte mult, pentru ca trebuie, printre altele, vamuite. Si pentru ca China Post e bataie de joc... Pot sa-ti arat ce minuni a scris la mine pe cutii China Post, de la adresa gresita pana la tara gresita (Sweden si Switzerland sunt o problema comuna la China Post; mai rau, odata am avut un pachet comandat din Hong Kong, a venit via Shenzen (China Post e mult mai ieftina ca HK Post) dar China Post a trimis produsul in Uppsala, Minnesota, SUA, si USPS-ul si-a facut mila si l-a expediat in Suedia, corect... A durat jumate de an afacerea). Si da, China Post e cat mai ieftin, cat mai ieftin... Dar si costul e minimal - e 1 euro pe 100 grame China - Suedia/Romania, masurat la gram (0.08 yuani pe gram)...

Scrisorile nu trebuie vamuite, si trec prin sortatoare automate. Exceptie cele cu corespondenta raspuns, care sunt refuzate de sortator cu eroare de netimbrare. Adica fix voturile noastre. Toata posta trimisa Suedia - Romania de mine, ca si toata posta trimisa invers, a facut cateva zile, fara probleme. Coletele UE, care ajung la BSI, sunt pur si simplu trimise mai departe la "fluxul intern" fara vreun control. Niciodata, dar niciodata, nici macar un colet, nu mi-a facut mai mult de o saptamana. Exceptie voturile din 2019, de care posta suedeza mi-a spus ca problema a fost la ei, nu la Posta Romana - voturile de acum au ajuns la destinatie cum trebuie.

De altfel, plicurile dinspre Romania in Suedia, cu buletinele de vot etc. au fost trimite cu cod de track and trace. Plicul la dus a trecut prin BSI in cateva ore, timpul total de tranzit a fost sub 72 ore (ruta la dus a fost OP 12 Bucuresti -> BSI Bucuresti -> Frankfurt am Main -> Arlanda -> Veddesta -> Uppsala -> cutia mea postala).

Ideal ar trebui puse cu track and trace si pe fluxul de retur. Dar e foarte greu, pentru ca nu exista acorduri pentru track and trace in Uniunea Postala Universala, ca pentru timbrare clasica si corespondenta raspuns. Ce exista este posibilitatea sa trimiti plicul la ambasada, pe banii tai (care oricum sunt o suma modica, un timbru local costa oriunde in lume o nimica toata), pentru numarare acolo. Ar trebui spus mai clar si exemplificat mai bine cand si cine ar trebui sa trimita plicurile la ambasada, si cine in tara (ai sectie de votare aproape => trimite in Romania; ai sectie de votare departe => trimite la ambasada).