News:

API te vrea în echipa din București!

Main Menu

[B] Esplanada | Cartierul Justitiei

Started by rota, April 01, 2019, 10:52:41 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ghrt

Şi eu cred că ar fi mai bun un Parc Central.

Cât despre clădiri de birouri cu funcţiunea de justiţie, faţă de clădirile dedicate şi cele de epocă, în Bucureşti le avem pe tustrele: Secţiile de litigii cu profesionişti din cadrul Tribunalului Buc. funcţionează la Sema Park, cele civile la fostul magazin Junior, dar reamenajat pe timpul lui Năstase în Tribunal iar Curtea de Apel în Palatul de Justiţie, inspirat de clădirea omonimă pariziană.
Eu o bat de mulţi ani pe ultima, iar pe primele 2 de când s-au inaugurat, şi diferenţa de impresie artistică este foarte mare, ba chiar între Palatul de Justiţie şi Sema Park este imensă. Juniorul e cât de cât acolo, dar sunt săli prea mici. Iar chestia asta face parte din ingredientele autorităţii publice.
În ceea ce priveşte păstrarea sediului instanţei, Justiţia în sine îşi trage o parte din legitimitate din continuitatea istorică, inclusiv la nivelul sediului. Judecătoria Sectorului 6 are o istorie, Palatul de Justiţie la fel, Înalta Curte de Casaţie de pe Batiştei nu mai zic. Este o altă mentalitate, ea însăşi determinată de realităţile profesiei.

Cât despre proiect, aud frecvent despre el pe căi profesionale dar îl bănuiesc a fi mai mult un exerciţiu de imagine.
Cont (aproape) inactiv.

dr4qul4

Avem sanse bune acum sa apara un parc aici. Haideti sa bombardam cu propuneri (de parc bineinteles) "noul Bucuresti".
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

Harry

#32
In propunerea mea (acum discutam toti teoretic pt ca eu personal nu cred ca se va face vreodata prj asta si zeci de ani de acum incolo terenul va ramane paragina), spatii pietonale se pot face pe terasa comuna de deasupra corpului comercial. Cat despre zona comerciala din centru, ca sa fim onesti (si cred ca e valabil pentru toate marile orase) nu exista nicaieri un 5th avenue. Ce omoara un astfel de centru comercial? Sunt cateva spatii pe Victoriei mai rasarite care insa nu se stie cat o mai duc. Valentino doar ce a iesit din Romania. In centrul istoric? come on. DPMDV e un experiment nereusit ce s-a facut acolo. Iar faptul ca H&M care e departe de a fi un brand premium, din contra a tras obloanele e graitor pt un fenomen , asa cum am zis la nivel national. Zone comerciale premium in centru nu merg din lipsa unui spatiu urban coerent, nu din cauza aparitiei mall-urilor.

Toata lumea zice gata a venit mall-ul a omorat business-urile din centru. Care business-uri din centru? Magazine dubioase? Farmacii, shaorma? Haine second hand. Pana la aparitia mall-urilor nu au existat nici macar branduri medium gen Zara in centrul oraselor de la noi.

2 pavele si 3 stalpisori si o bancuta nu fac un centru sa fie atractiv. Punctual pe Bucuresti pt o zona comerciala pietonala eu as face in felul urmator:

-de la giratoriul de la Coltea pana Piata Romana sa fie facut un PUZ care sa ii dea strazii si cladirilor ce o marginesc regim special sub un management separat. Gen directia de administrare a zonei comerciale Magheru.

-e o artera cu o lungime de aproximativ 1.4 km.

-renuntat la strada paralela cu bulevardul de pe partea stanga (sens spre Romana) si pe dreapta langa statia de Metrou din apropiere de la Romana, inchiderea intresectiilor cu Biserica Amzei, Tache Ionescu, George Enescu, Simu, Franklin

-parcari: parcare subterana sub piateta teatrului, cumpararea CICLOP si revenirea la functiunea initialade parcare, pe stanga intre LIDO si Nottara facuta o parcare subterana cu 3 niveluri, giratoriu, pasaj si parcare subterana cu 3 niveluri la romana

-pe fiecare sens prima bada sa devina exclusiv pt bus, pe tronsonul Magheru One-Romana sa ramana cate 2 benzi pe sens + banda de bus si largit trotuare

-infrastructura urbana unitara de calitate pe tot tronsonul: de la pavaj la bolarzi, mobilier urban, iluminat, cosuri de gunoi, toalete publice premium, info points, panouri publicitare cu design in ton cu aspectul zonei, paza mobila, la punct fix si CAMERE VIDEO

-amenajarea de puncte de interes:  parcul teatrului, fantana de peste drum de inter, intersectia cu Traian Vuia (desfiintare parcare si inchidere acces pe Vuia), curtea exterioara a blocului lipit fostul imobil Sun Trust, zona din jurul bisericii (desfiintarea gardurilor si regandirea spatiului pentru a deveni citizen friendly), piateta dintre ARO si cladirea noua din fata carturesti (cu desfiintarea intersectiei)

-partea cea mai scumpa: preluarea integrala a fatadelor cladirilor si READUCEREA la aspectul original (inclusiv Wilson si literele volumetrice de pe ARO), preluarea salii ARO si transformarea in centru cultural multifunctional cu refacerea interioarelor, inclusiv bar si a mobilierului dupa planurile originale

-impunerea unui regulament privind tipul si aspectul spatiilor comerciale, incurajarea amenajarii de terase in aer liber , insa cu un regulament strict privind aspectul, mici magazine-insule ca in Paris



In clipa in care totul are un aspect unitar, curat, care da un sentiment de siguranta si placere de a te plimba si are un management unitar atunci se pot aduce la aceeasi masa branduri si proprietari si municipalitatea poate intermedia sustine transformarea zonei intr-un 5th avenue cu magazine si restaurante medium si premium.

Da costa f f f mult sa faci asa ceva DAR it takes money to make money

Xenos

#33
@ghrt: Sediul originar al tuturor instantelor din Bucuresti este Palatul de Justitie, inaugurat in vremea Regelui Carol I dupa doar 5 ani de constructie (1895), arhitecti Albert Ballu si Ion Mincu. A fost construit atat de vizionar incat la acea data era prea mare pentru toate instantele din Bucuresti!
Istoric aici: http://www.cab1864.eu/documente/ISTORIC%20PALATUL%20DE%20JUSTITIE_63ro.pdf

Apoi, treptat, au fost inaugurate sediile actuale ale Judecatoriei sectorului 3 (str. Ilfov, langa Batistei), sectorului 6 (Stirbei Voda, unde a fost si infamul tribunal al poporului dupa inceperea ocupatiei rusesti), cel din Danielopol, unde sunt acum Judecatoriile sectoarelor 1 si 4....

Ceausescu voia sa demoleze Palatul de Justitie, ajuns intr-o stare jalnica (eu am ajuns in practica in 2002 si m-am cutremurat, era o hruba ingrozitoare), a demolat ca dementul Manastirea Vacaresti ca sa faca ACOLO (unde e acum Sun Plaza) sediul tuturor instantelor, caci in comunism criminalitatea urma sa dispara de la sine si nu mai era nevoie de instante.....Revolutia a salvat Palatul, din fericire, dar fusese serios avariat in 1977 si 1986 si cam statea sa cada. Sala Pasilor pierduti era inchisa cu garduri metalice ca sa nu cada plafonul in capul justitiabililor!

In 1993, dupa reinfiintarea Curtii de Apel Bucuresti (desfiintata de comunisti in 1952, in epoca cea mai stalinista), aceasta a ocupat un sediu provizoriu langa Piata Sudului, in curtea unei intreprinderi...in 2002, o judecatoare care se ocupa de formarea noastra ne povestea cum traversa iarna curtea interioara plina de caini vagabonzi ca sa ajunga in hala unde se improvizasera sali de judecata!
In 2000, Curtea Suprema de Justitie se refugiaza in Batistei, intr-un sediu al fostei Securitati, total impropriu pentru o instanta (este jenant, cu fisete metalice pe holuri, birouri infime, este o bataie de joc), dar atunci a fost perceput ca o izbavire din Palatul insalubru si in pericol de prabusire!

Palatul este in fine reabilitat intre 2004 - 2007, intr-o forma as zice per total reusita si isi recapata in mare parte frumusetea. In acest timp, judecatoriile de sector se muta in Stavropoleos, in sediul unei foste banci (tot cu bulina, dar mai discreta) unde acum e autoritatea electorala si, parca, CNSC....exact langa Manastirea Stavropoleos...imi aduc aminte sedintele interminabile in timpul carora la un moment dat se auzeau clopotele bisericii, superb....In Stavropoleos am inceput - era harmalaie, dezordine, 4 judecatorii claie peste gramada, dar macar judecatorii aveau birouri destul de curate la etajele superioare si se mai zarea cate ceva din stralucirea fostei banci interbelice....

Meanwhile, prin 2000, la final de mandat, ministrul Valeriu Stoica a obtinut pt MJ scheletul fostului magazin de copii Junior - era perioada de austeritate si de sedii noi n-avea nimeni bani si imaginatie. Juniorul a fost reabilitat/improvizat si folosit pentru Tribunalul Bucuresti.
Aspecte pro- ca la orice lucru nou, curat si relativ intretinut, te simteai bine, iar salile de judecata sunt luminoase si prietenoase.
Aspecte contra - evident ca nefiind gandit ca o instanta, avea spatii inutile (holuri largi, scari etc.) foarte ample si birouri infime, multe dintre ele fara lumina naturala (am stat intr-un birou fara geam mult timp, cand ajungeai - in virtutea vechimii - sa ocupi un birou cu geam erai tatic....iar daca era chiar din ala cu geam care se deschide era belferie curata..... :lol:
Per total, o chinuiala pentru cele 12 ore pe zi de munca dintr-o instanta sufocata de dosare, cea mai grea din tara....cand plecam pe lumina eram multumit.
Singura modificare este ca au plecat 2 sectii din 8 la Sema Park, unde n-am fost pana acum. Alt sediu provizoriu, inchiriat.

In 2007 - 2008, Curtea de Apel Bucuresti s-a intors in Palat - o lovitura de maestru a fostului presedinte al Curtii Dan Lupascu...Palatul a fost oferit Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cum era firesc, dar cu o conditie: sa mai accepte si o judecatorie mica acolo...(palatul este mult prea mare doar pentru instanta suprema!). Inalta Curte a zis nu (greseala uriasa), a ramas in Batistei, intr-un sediu jenant, cum spuneam. Dl. Lupascu a spus da, fara probleme, Curtea de Apel a luat Palatul impreuna cu Judecatoria sectorului 5.

O mica usurare a situatiei critice a Inaltei Curti a intervenit de 2 ani, sectia de contencios administrativ si fiscal mutandu-se (cu chirie!) la etajele superioare ale Camerei de Comert si Industrie, de pe Octavian Goga. Totusi este total nefiresc ca instanta suprema a tarii sa nu aiba un sediu unic si reprezentativ, cand avem magaoaie precum Casa Poporului.

Avem asadar in prezent Palatul de Justitie (CAB si JS5), Juniorul (T. Bucuresti), Sema Park (T. Bucuresti sectiile V, VI si VII), str. Ilfov (JS3), Danielopol (JS 1 si 4), ICCJ (Batistei), ICCJ contencios (Camera de Comert).
Ca avocat care trebuie sa mearga la toate aceste instante sau o mare parte din ele, sigur not fun si deloc practic.

A,da, si parchetele sunt pe str. Scaune, langa Rosetti, iar DNA este pe Stirbei Voda, DIICOT e si el pe undeva....Parchetul General e aproape de Piata Constitutiei.

Asadar, Cartierul nu e o idee rea - desi el e doar agitat populist, concret nu se face nimic - dar este utopic sa se creada ca fara un areal foarte mare pot fi acomodate decent toate aceste institutii, iar ca statul roman va baga 500 mil euro in cladiri pentru justitie nu-mi vine a crede....

Iar daca vreti sa vedeti ceva decent, uitati sediul Tribunalului de Mare Instanta (Tribunal de Grande Instance) Paris, redenumit recent Tribunalul judiciar Paris, care adaposteste....tribunalul si echivalentul unei judecatorii:

https://www.tribunal-de-paris.justice.fr/75

Adevarata prioritate este sediul pentru Inalta Curte de Casatie, dar mai binele fiind dusmanul binelui, se agita acest proiect megalomanic si la care am impresia ca nimeni nu lucreaza in mod serios.
A, da, ar mai fi, teoretic, Cartierul nu doar pentru cele de mai sus, ci si pentru Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii (care plateste milioane de euro chirie in Calea Plevnei), Institutul National al Magistraturii (care e din 1997 in frumosul sediu construit in 1930 si ceva pt Ministerul de Justitie, mutat dupa Revolutie in Libertatii, insa in acest frumos sediu de pe Regina Elisabeta ploua, ar trebui o reabilitare foarte serioasa).




dr4qul4

Stiu eu 2 caldiri "aproape disponibile".  Nu stiu daca sunt bune pentru asa ceva, dar paote ne spui tu:
1. Magazinul Km0. Cel de la Unirii.
2. Magazinul Cocor, care e aproape gol.

Si exact langa Tribunal, a aparut o cladire noua de birouri. Plus Unirii View care nu stiu daca s-a umplut.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

Xenos

Eu sunt de acord si cu Unirii, și cu Cocor și cu superba clădire de lângă Tribunal  :lol: Doar că sunt proprietăți particulare....iar ideea e ca statul să fie suficient de....apt să construiască sedii proprietate publică, în loc să închirieze și să amenajeze pe bani foarte mulți clădiri făcute în alte scopuri (trebuie săli de judecată, birouri, chiar și fluxuri speciale pentru arestați, camere de detenție pentru aceștia din urmă, săli de studiu pentru avocați, arhive, registraturi etc. etc., o logistică nebună).
Iar spațiul ăla de lângă Junior era perfect pt o extensie, clădirea aia putea fi....o extensie făcută de stat, dacă acesta n-ar fi total inept și dezinteresat de fleacuri precum o justiție civilizată.

Cei din Ardeal sau Banat gândiți-vă la Palatul Dicasterial din Timișoara, la Curtea de Apel Cluj, la Curtea din Oradea....imperialii știau ce înseamnă respectul pentru justiție. Ba chiar și Regatul Român știa, celebrul Palat al Culturii din Iași era la origine Palatul Justiției și Administrației...

dr4qul4

Eu ma gandeam sa le cumpere, nu sa le închirieze. Magazinul km0 este destul de mare, aproapr de tribunal si este inchis pt renovare si extindere de ani buni. Nu stiu cat de mult costa, dar s-ar putea ca patronul sa aiba niste pb cu justitia.
Mai sunt si alte cladiri private ale unora ce au pb cu justitia. Poate statul, cand le recuperează ca daune ar tb sa nu se grabeasca sa le vanda.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

ghrt

Părerea mea este că sediile instanţelor nu se diferenţiază numai prin cerinţele specifice (3-4 fluxuri separate şi securizate, trafic foarte mare) ci şi prin impresia creată asupra celor care le utilizează. De exemplu, cine doreşte poate vizita de dimineaţa până pe la prânz Sala paşilor pierduţi din Palatul de Justiţie. Nu ştiu cât de accesibilă e acum în pandemie, dar în mod normal e spaţiu public unde se intră liber sub rezerva verificării deţinerii de obiecte metalice.

@Xenos, am prins şi Stavropoleos, oribil sediu! Eu eram de partea cealaltă a barei, dar fiind de genul masculin barem puteam folosi toaleta. Cine vrea să demoleze Justiţia mută instanţele în genul ăla de sedii. Şi pe cel de pe Olteniţei, altă bătaie de joc. Din ce ştiu ICCJ are complet de penal la Junior, iar la CAF la Camera de Comerţ e chiar frumos.
Speranţa mea este să treacă suficient de multe şedinţe din sfera civilului în online, deşi colegii mei avocaţi se împotrivesc cu o îndârjire care mă face să îi bănuiesc că nu au citit art. 411 (1) (pct. 2) teza secundă CPC. Asta ar mai degreva din sălile de judecată.
Iar acum se trece în fine la dosarul electronic. Sper să se ajungă la dosare exclusiv online, depuse şi gestionate online, pe un portal gen ONRC. Câştigul de productivitate este imens! Pentru asta mi-am trecut dosarele şi workflowul meu exclusiv în PDF de 10 ani, nu mai iau hârtii de la clienţi, până şi notiţele mi le iau pe tabletă cu stylus-ul şi, printre alte beneficii, pot lucra de oriunde. Înainte mai treceam săptămânal pe la clienţii cu care lucrez mult, dar de când cu pandemia am găsit scuza perfectă şi am ajuns să lucrez cu ei exclusiv remote, ne mai vedem doar pentru deconturi. Asta ar degreva mult spaţiile de birouri.

Nu cred că se va construi ceva, iar dacă o vor face sunt şanse mici ca să avem un beneficiar doritor de ceva la nivelul Curţii de Apel şi alocarea de fonduri necesară. Cred că multe elemente arhitecturale sunt acum greu de construit, nu ştiu dacă se mai găsesc meşteri pietrari şi zidari care să realizeze aşa ceva. Şi despre arhitecţi am dubii că pot face ceva mai mult de un mall.
Cont (aproape) inactiv.

dr4qul4

Daca nu vreti in centru (magazinul km0), atunci poate se face in spate la Baneasa Mall. Parca statul a recuperat acele terenuri de la Popoviciu?
Se face si M6 (sigur pana acolo) si se poate prelungi si tramvaiul 5. Accesul rutier este decent.

O alta varianta ar fi la Romexpo (in locul turnurilor private care se doresc sa se faca acum pe terenul statului) sau in apropierea aeroportului Otopeni. Abia avem motiv bun sa facem M6 pana acolo. Eventual si M2.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

GAC

Ideea unei mega-cladiri care sa adaposteasca toate instantele de judecata din Bucuresti (Judecatorii + TB + CAB + ICCJ) nu este rea, mai ales daca gandim din perspectiva avocatilor care au drumuri de facut... o locatie centrala, cu atat mai bine, dar nu cred ca este bine sa ne asteptam ca statul va scoate jumatate de miliard de EUR sa construiasca asa ceva.
Daca este sa gandesc pragmatic, mai degraba vad un parteneriat public pricat, in care statul vine cu terenul, cu autorizatiile (rapid) si in contrapartida privatul construieste un sediu cu functiune multipla: zona comerciala + offcie + zona de institutii publice + cateva turnuri inalte de locuinte, toate beneficiind de o parcare generoasa pe cel putin 3-4 niveluri subterane.
Din ce vad, precursorul acestui model de parteneriat deja functioneaza foarte bine: in 2 mall-uri (Plaza si Park Lake) avem Sectiile de Pasapoarte iar la City Park Mall avem Directia Locala de evidenta persoane. Astfel, institutiile publice atrag public numeros si in timp ce respectivii cetateni asteapta bonul de ordine fac si niste cumparaturi. Astfel, profitand de statutul de ancora, autoritatile locale pot negocia pe pozitie de forta chirii mai mici, iar centrele comerciale la randul lor castiga atat clienti noi, chirii, dar si posibilitatea de a inchiria spatii mai "problematice" (din pacate nu toate spatiile comerciale au aceeasi accesibilitate si uneori mai sunt cotloane care pur si simplu nu atrag clienti, de unde rezulta performante slabe pentru clientii-magazin, dar respectivele spatii sunt ok pentru cei ce vin la autoritati).
Prin urmare, acest model de succes trebuie dezvoltat. ma gandesc chiar la o lege care sa urgenteze astfel de initiative. Imensul teren "Esplanada" nu genereaza niciun venit pentru Bucuresti. Avand in vedere ca acolo nu exista monumente, iar Bulevardele sunt deja extinse, vad oportun un proiect -4S (parcare)+P+4 (institutii publice + retail - pe toata amprenta la sol) + la care sa se adauge cateva turnuri P+30-40 (office si rezidential) si o gradina suspendata pe terasa cladirii (P+4), care sa fie loc de promenada / loc de luat masa.
Trebuie doar vointa si viziune... finantarea vine garantat.

rota




Powered by API/PUM imgur uploader
🌱 𝐆𝐫𝐚̆𝐝𝐢𝐧𝐚 𝐃𝐮𝐝𝐞𝐬̦𝐭𝐢 - Proiect de nou parc propus Municipiului București pe Bulevardul Unirii

Am lipsit de aici câteva săptămâni pentru a finaliza cu scrisul și a depune în sfârșit la Consiliul General un nou proiect de hotărâre pentru înființarea unui nou parc. Este un proiect la care lucrez de trei ani, anume crearea și securizarea cu destinația de spațiu verde a terenului de pe Bulevardul Unirii, jumătatea dinspre Strada Nerva Traian, spațiu cunoscut mai recent drept "Esplanada".

Sursa
Bucovina sustine autostrada A7
Pariu 500 lei: UMB termina tot Buzău - Focșani, 4 loturi, 82 km pana in 5 iulie 2025!

dr4qul4

De ceva timp au inceput curatenia pe acel teren. Initial am crezut ca doar isi amenajeaza ADP-ul un punct acolo (au mereu masini parcate in zona), dar in ultimele 3-4 saptamani au tot scos moloz de acolo.
Azi surpriza, i-am prins cand duceau pamant. 2 camioane au trecut pe langa mine si au intrat acolo. Si zona se vede ca a fost curatata (cat de cat).
Camioanele si celelalte masini  (bobcat si camionete dar e posibil sa aiba si excavator la ce beton au spart pe acolo) sunt ale ADP Sector 3.
(GPS)


(GPS)



Powered by API/PUM imgur uploader
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

rota

se pare ca Negoita vrea sa faca un parc, dar proiectul nu este aprobat  :o
<a href="https://www.facebook.com/AnaCicealaUSR">sursa<a/>
Bucovina sustine autostrada A7
Pariu 500 lei: UMB termina tot Buzău - Focșani, 4 loturi, 82 km pana in 5 iulie 2025!

dr4qul4

domnisoara aceea e frustrata pt ca apierdut alegerile. Si un parc acolo facut de Negoita o face sa le piarda si pe urmatoarele.  :lol:
Felicitari lui Negoita ca a evacuat boschetarii de acolo (chiar ma miram de ce nu mai sunt cersetori in intersectia aia) si pt ca s-a apucat sa demoleze betoanele de acolo.
Cartierul Justitiei sa fie mutat la periferie. Pot sa-l faca si in Berceni ca tot se extinde metroul. Sau pe langa Otopeni, ca asa paote devine fezabila si M6.
In centrul orasului avem nevoie de parc.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

Xenos

Instantele judecatoresti sunt sedii reprezentative si centrale in toata Europa, doar Ceausescu a vrut sa mute tribunalele pe locul manastirii Vacaresti (Sun Plaza). Sa gandim ca regele Carol I si nu ca Ceausescu, zic. In rest, acolo se pot face si sedii de instante, si sala de concert, si niscaiva parc, creier sa fie.