[B] Esplanada | Cartierul Justitiei

Started by rota, April 01, 2019, 10:52:41 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Valentin

Din punctul meu de vedere, orice mp din zona centrala trebuie atent monitorizata si gestionata. Nu e in regula sa faci un parc (chiar daca e evident benefic si dorit) fara un proiect dezbatut public, cu informari repetate, etc. Mi se pare prea valoros terenul sa ne limitam doar la "justitie". Cum vazusem undeva (nu mai stiu exact unde) ar trebui obligatoriu un proiect complex, cu zone pentru justitie, zone pentru recreere (parcuri, zone de consum si relaxare, etc.), zone pentru firme/servicii, etc.

Xenos

Oricum dezbaterea asta nobilă ignoră scandalul situației prezente: Bucureștiul, în special, și statul român, în general își permit să lase nefolosită (un maidan, cu resturi de construcții ceaușiste abandonate) o suprafață enormă din centrul său, obținută de altfel prin demolarea abuzivă a unei părți semnificative din fostul cartier evreiesc.
În mod normal, într-o țară civilizată ar trebui să înceapă ample dezbateri publice cu privire la rostul funcțional al acelui spațiu și, după ce se ia o decizie finalmente politică, să se înceapă niște concursuri serioase de arhitectură.
Și nu în ultimul rând, gândit un transport de mare capacitate pe Bd. Unirii, care după mine nu poate fi decât o linie de tramvai, pentru că orice va fi acolo, va atrage un flux mare de persoane.

Despre tramvai, aș prelungi linia de pe Ghencea dincolo de Trafic Greu, pe 13 Septembrie - Piața Constituției - Piața Unirii - Bd. Unirii (inclusiv Esplanada) - Piața Alba Iulia, acolo rond de întoarcere dublu, fiind și capăt pentru linia prelungită dincolo de Piața Muncii pe Bd. Decebal spre Piața Alba Iulia.
Cam așa ar arăta un urbanism adevărat.

dr4qul4

la cat de bine se misca instantele la noi, dupa mine poate sa-i mute si la Glina
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

bogdanstancu

Primarul a mirosit, probabil, intenția celor de la usrplus si a zis ca nu ii poate scapa acest prilej electoral.
Politic vorbind, oamenii vor rămâne cu faptul ca primarul a vrut sa faca parc si sexomarxistii nu l-au lasat.
Curios totusi cum poate executa respectivele lucrări? Le justifica ca fiind lucrări de igienizare?

dr4qul4

momentan asta si sunt. strange gunoiul si il arunca. Sau cel putin partea pe care o poate strange usor, betonul ramas il acopera cu pamant
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

subway

dr4qul4

PS3 a amenajat noi bretele pe langa pasajul Marasesti si de 2 zile au deschis circulatia pe acolo. Pare ca vor extinde parcarea de deasupra pasajului Marasesti si ca vor amenaja locuri noi pe noua bretea (care este facuta prin spatiul liber unde ar trebui sa apara Cartierul Justitiei).
Desi este mai putin spatiu verde, arata mult mai bine amenajat, inainte fiind o adevarata jungla acolo. Dar mai au pana cosmetizeaza zona.

panzer

Off topic: Nu mai este loc in Casa Poporului? E ocupata toata?

EugenRo

Ce frumos ar arata un "Central Park" de Bucuresti, dar fara caprioarele lui Oprescu..  O:-)

lucian

,,Cartierul Justiției", proiectul imobiliar înghețat de lângă Bibioteca Națională. Firea, desemnată în calitate de fost primar al Capitalei să coordoneze proiectul blocat după suspendarea PUZ-urilor

Proiectul de realizare a Cartierului pentru Justiţie, plănuit să se ridice de la zero pe terenul Esplanada de lângă Biblioteca Națională din centrul Bucureșitului, este blocat în urma deciziei luate de administraţia locală din București privind suspendarea tuturor planurilor urbanistice zonale (PUZ) ale sectoarelor. Nu se pot face studii de fezabilitate, nici expropieri, iar finanțarea externă, avansul de 2,5 milioane de dolari promis de la Banca Mondială, nu a putut fi atras până la sfârșitul anului 2019, când era termenul.
Guvernul României, prin Ministerul de Finanțe, a obținut însă prelungirea cu încă un an pentru atragerea avansului, a anunțat joi, 17 februarie, ministrul Gabriela Firea. Fostul primar al Capitalei, în prezent membru al Guvernului Ciucă, spune că, de săptămâna trecută, s-a decis constituirea unui comitet interministerial care să deblocheze proiectul Cartierul Justiției. ,,Premierul Nicolae Ciucă m-a desemnat să coordonez acest comitet, în calitate de fost primar general al Capitalei.", precizează Firea pe Facebook.
Guvernul a aprobat prelungirea perioadei în care poate fi atras avansul de 2,5 milioane de dolari. Banii au fost promişi de către Banca Mondială, prin Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, încă din anul 2019 pentru ca Ministerul Justiţiei să poată începe lucrările. Cu aceşti bani trebuie plătite studiile geotehnice, exproprierile, planificat şi proiectat managementul proiectului.", afirmă Gabriela Firea.
https://b365.ro/cartierul-justitiei-proiectul-imobiliar-inghetat-de-langa-bibioteca-nationala-firea-desemnata-in-calitate-de-fost-primar-al-capitalei-sa-coordoneze-proiectul-blocat-dupa-suspendar-451340/

oc7avian

Mari "jurnaliști" cei de la b365: știrea e o postare de pe Facebook, la care n-au făcut fact check... În știrea de mai jos avem amendamentul într-un link

Fostul primar al Capitalei, Gabriel Firea, acuză actuala conducere a Primăriei Generale că a blocat proiectul Cartierul Justiției, după ce Nicușor Dan a suspendat PUZ-urile de sector. Firea anunță că actualul Guvern a reușit să prelungească termenul dat de Banca Mondială, de unde se va lua o parte din finanțare, pentru ca documentațiile să fie gata. În plus, fosta primăriță va face parte dintr-un comitet interministerial care va debloca investiția. Doar că proiectul cu pricina nu este blocat. Un amendament la decizia de suspendare a PUZ-urilor de sector a fost aprobat de CGMB în septembrie, tocmai pentru ca această investiție să poată continua. Iar amendamentul necesar a fost aprobat doar cu voturile PNL și USR, pentru că PSD s-a opus, după cum dezvăluie fostul secretar de stat în Ministerul Justiției, Alexandru Dimitriu de la USR.
Sursa - buletin.de

alexandru_m

Ar mai fi si micul detaliu ca pana la sfarsitul lui 2019 primar era tot duamna firea.

Mai pe romaneste, duamna a fost trimisa sa salveze Bucurestiul de propria sa persoana.

Ca bonus, azi am invatat ca "Banii au fost promişi de către Banca Mondială, prin Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, încă din anul 2019 pentru ca Ministerul Justiţiei să poată începe lucrările. Cu aceşti bani trebuie plătite studiile geotehnice, exproprierile, planificat şi proiectat managementul proiectului." Cred ca proiectant de mangement m-as face si eu. Suna cumva ca "dresor de antrenori".