Aeroportul Henri Coanda Bucuresti [OTP]

Started by Ionut, September 18, 2011, 02:00:05 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dumbravaandrei

Eu las tot timpul choar in parcarea aeroportului, 0 probleme pana acum. Am gasit tot timpul loc si costurile sunt decente.
Mai scriu pe electromobilitate.com. Și pe blogul meu.

tom_sawyer

#1006
PE SCURT: în anii precedenți, când situația din Orientul Mijlociu a "fiert", mai multe avioane au aterizat la București pentru realimentare, deoarece ocoliseră spațiul aerian al Iranului și/sau Afganistanului, ceea ce a dus la rute mai lungi de zbor decât era planificat când au decolat.

În această perioadă, acest lucru nu mai este posibil, deoarece cel mai mare aeroport al României e pur și simplu sugrumat de traficul aerian, iar lipsa și întârzierea investițiilor serioase în modernizarea și extinderea infrastructurii aeroportuare își spune cuvântul.

De mai bine de doi ani, aeroportul "Henri Coandă" (Otopeni) din București are active mai multe restricții, toate având drept cauză lipsa locurilor de parcare pentru avioane și aglomerația de la ore de vârf.
O parte dintre restricții sunt valabile pentru perioade mai scurte de timp, altele sunt active de mai mulți ani de zile, iar despre acestea am mai scris în trecut.

Restricțiile care sunt active acum la aeroportul "Henri Coandă" (Otopeni) din București:
- avioanele care operează zboruri neregulate (charter) sau avioane care sunt redirecționate de la alte aeroporturi nu pot ateriza la Otopeni;
- avioanele care operează zboruri neregulate care trebuie să petreacă mai mult de șase ore la sol nu sunt primite la cel mai mare aeroport din țară;
- avioanele cargo care au anvergura aripilor mai mare de 36 de metri nu pot opera la Otopeni între orele locale 23:00 și 06:00;
- avioanele care au anvergura aripilor mai mare de 52 de metri (categoria E) pot ateriza la Otopeni doar dacă cer și obțin aprobare cu cel puțin 72 de ore înainte de aterizare;
- avioanele care au anvergura aripilor mai mare de 65 de metri nu pot opera la Otopeni fără înțelegere semnată cu aeroportul;
- piloții să se aștepte la aglomerație între intervalele orare 0600-0900 / 1200-1500 / 1800-2100 (ore locale).

În consecință, avioanele care tranzitează spațiul aerian din regiune și au urgențe ori nu pot ateriza la aeroporturile din regiune NU pot veni la cel mai mare aeroport din România.

De asemenea, fără doar și poate, toate aceste restricții afectează negativ și intențiile companiilor aeriene de a lansa noi rute spre și dinspre București.

În plus, starea pistei 08R/26L este jalnică, iar la fel sunt și mai multe căile de rulare ale celui mai mare aeroport din România.

Pentru a remedia în vreun fel situația privind aglomerația, Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a făcut pași și pare că intenționează să introducă sloturi de aterizare/decolare, detalii 👉🏼 https://to.bpne.ws/7I6Sr

Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a fost fondată în 2010 și administrează cele două aeroporturi ale capitalei.
Din 2010 până în 2023 (inclusiv), CNAB a raportat profit în fiecare an, excepție anul 2020 (pandemie).
În 2023, aceasta a a avut venituri record de 1,15 miliarde de lei și a avut un profit record de 453 de milioane de lei.
În ultimii ani, în timp ce aeroportul se degrada cu o viteză mai mare decât cea cu care CNAB îl peticea, majoritatea profitului obținut de aceasta se întorcea la acționari: guvernul României (80%) și Fondul Proprietatea (20%).

facebook BoardingPass


mario antonio

Ciao tuturor,

O sosire interesantă la OTP, să vedem dacă este doar în trecere sau ramâne prin România:

Embraer 135    BJ    145.01203        P4-BVY    Avcon Jet    delivery 11oct24 TSN-ALA-OTP    ex B-3295.

mario antonio

Ciao tuturor,

O plecare de la OTP. Aeronava fost folosită de SkyUP Europe (U5) pentru a opera zboruri charter și pentru lease-uri spre alte companii aeriene:

Boeing 737    -8Q8    29368    2910    9H-SAT    SkyUp Europe    posn 29nov24 OTP-LOS for United Nigeria Airlines wet-lease ops    ex UR-SQQ.

tom_sawyer

În 2024, prin Aeroportul Henri Coandă au trecut 15.946.791 pasageri, iar Aeroportul Băneasa a fost tranzitat de 107.087 pasageri.

g4media.ro

medicul de garda

Am vazut recent ca s-au apucat de faza a 2a a extinderii platformei a doua de pe Otopeni, cu extensie sudica intre calea de rulare Charlie si pista 08R/26L, ce va include o noua cale de rulare. Asta la scurt timp dupa ce au terminat prima faza, cu cele 4 spatii de parcare pentru aeronave langa terminal si o extensie a plaftormei 2. Vad ca in sfarsit aeroportul Otopeni investeste serios in cresterea eficientei operationale, dupa ani de zile de NOTAM-uri cu Locuri de stationare indisponibile la orele de varf si Nu folositi aeroportul ca alternativa in planurile de zbor din cauza lipsei de spatiu  :-[

A, da, si am gasit pe saitul CNAB o prezentare bunicica a investitiilor derulate pana acum si cele care vor urma.

Click AICI pentru cine e curios. Din pacate, nu vad nici acum niciun plan legat de modernizarea pistei sudice, care tot un calorifer nenorocit ramane, care mai e si predominant folosit la aterizari, pentru extra senzatii tari...
Trust me, I'm an east-european doctor!

kitsune

Poarta 4 la 5 dimineața, avion full booked, 24 de scaune la poartă (23, că unul este rupt). I'm flying to HEL from Hell.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

Sorinus

Parca incepeau ceva cosmetizare/spoiala...

mario antonio

Ciao tuturor,

O trecere pe la Otopeni:

Airbus A321    -211(F)    1017        9H-CGB    smartLynx Airlines Malta    posn / in svc 27-29mar25 CGN-CMN-MLA-OTP-CGN after storage    ex D-AATB.

cosminn

#1014
"Noul Terminal al Aeroportului Henri Coandă, lansat în licitație. Valoarea proiectului, estimată la aproape 40 de milioane de euro.
....
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a lansat în licitație proiectarea noului Terminal al Aeroportului 'Henri Coandă' și a infrastructurii aeroportuare aferente, un contract estimat la aproximativ 40 de milioane de euro."


Sursă: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/noul-terminal-al-aeroportului-henri-coanda-lansat-in-licitatie-valoarea-proiectului-estimata-la-aproape-40-de-milioane-de-euro-21997113

EugenRo


GIV

40 mil e doar proiectare? se face proiectare de detaliu nu?

TibiV

Hai sa trecem sursa primara din presa (ca CNAB inca NU a postat): https://www.news.ro/economic/compania-nationala-aeroporturi-bucuresti-lanseaza-licitatia-proiectarea-noului-terminal-aeroportului-henri-coanda-infrastructurii-aeroportuare-aferente-valoarea-estimata-serviciilor-ridica-1922401009352025041121997108

"Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti lansează cel mai mare şi complex proiect de infrastructură aeroportuară din România: procedura de atribuire a contractului de servicii de proiectare pentru realizarea studiilor, conceptului, proiectului tehnic de execuţie şi asistenţă tehnică pe perioada execuţiei lucrărilor pentru infrastructura necesară acomodării traficului prognozat pentru anul 2040 - Etapa I pentru realizarea obiectivului de investiţii "Programul Strategic de Dezvoltare a Infrastructurii Aeroportuare la Aeroportul Henri Coandă - Bucureşti". Valoarea estimată a serviciilor de proiectare şi asistenţă tehnică se ridică la aproximativ 40 milioane euro", anunţă CNAB.

Termenul de de depunere a ofertelor este 16 iunie 2025.

Principalul obiectiv al acestui proiect este realizarea unui nou terminal de pasageri cu toate facilităţile necesare, cu o suprafaţă de aproximativ 176.000 mp, care să acomodeze un trafic prognozat pentru anul 2040 de 30 milioane pasageri/an (traficul de pasageri la orele de vârf în noul terminal va putea ajunge la 6.500 de pasageri/oră).

"Viziunea CNAB pentru noua infrastructură este: aeroport individualizat la nivel internaţional; aeroport smart prin utilizarea tehnologiilor moderne AI, IoT, BMS etc; aeroport eficient – fluxuri optime pentru pasageri, bagaje, aeronave, autovehicule, echipamente; siguranţă şi securitate prin utilizarea tehnologiilor avansate; experienţa pasagerilor – spaţii confortabile, fluxuri intuitive, spaţii diverse pentru food & beverages, shopping, lounges; sustenabilitate şi rezilienţă - soluţii eficiente energetic, utilizarea de tehnologii verzi cu impact minim asupra mediului (de exemplu: reutilizarea apei de ploaie); soluţii care să conducă la conceptul de ,,healthy building" (fluxuri pasageri, calitatea aerului, materialele utilizate, soluţii HVAC, fără zgomot interior, cu lumină naturală, tehnologie digitală etc)", menţionează CNAB.

Terminalul va fi proiectat la nivelul celor mai înalte standarde aeroportuare pentru trafic Schengen - Non Schengen, cu zone generoase de Sosiri, Plecări şi de tranzit sau transfer al pasagerilor.

Terminalul va fi realizat modular, ceea ce va permite punerea etapizată în exploatare.

Facilităţile noului terminal vor fi comparabile cu marile aeroporturi europene: minimum 48 de standuri noi de parcare aeronave; minimum 20 de punţi de îmbarcare; spaţii generoase pentru pasageri, sisteme moderne de benzi de bagaje (sosiri şi plecări), echipamente de control de securitate, fluxuri separate pentru aprovizionare, sisteme pentru informarea pasagerilor, iluminare ambientală, acustică optimă, climatizare eficientă şi semnalizare intuitivă, saloane de protocol pentru clienţii companiilor aeriene, saloane VIP, zone diverse de comerţ, toate dimensionate pentru a realiza "IATA Optimum Level of Service".

Aeronavele vor dispune de noi căi de rulare moderne, pe o nouă infrastructură aeroportuară.

Alte facilităţi care vor fi realizate: turn de control, remiză PSI, zone pentru handling, clădiri administrative, staţii de transformare, staţii de epurare a apelor, parcări auto pentru autovehiculele pasagerilor.

Se va realiza inclusiv o reţea complexă de drumuri de acces în zonele de landside şi airside, pentru asigurarea conexiunilor rutiere, cu drumuri şi pasaje subterane, între Terminalul actual şi viitorul Terminal.

Terminalul va dispune de staţii moderne de taxi şi de transport public de călători, dar şi de zone speciale pentru autocare, create pentru a evita congestiile de trafic.

Noul Terminal va fi conectat la infrastructura rutieră şi la cea feroviară.

Având în vedere complexitatea proiectului, proiectantul trebuie să utilizeze Building Information Modeling în procesul de proiectare.

Compania va avea o comunicare permanentă cu stakeholder-ii pentru a asigura succesul proiectului.

Programul strategic are în vedere, într-o etapă ulterioară, dezvoltarea infrastructurii aeroportuare necesare prelucrării traficului de mărfuri şi poştă, prin realizarea unei platforme multimodale cargo, precum şi prin crearea unui parc tehnologic high tech pentru dezvoltarea activităţilor conexe transportului aerian.
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

go2mars


ILoveCookies

#1019
Faza IA



Faza IB



Faza II



Faza III



Faza IV



Faza V



"FATO - an area over which a helicopter completes the approach manoeuvre to a hover or landing or commences movement into forward flight in the take-off manoeuvre"