Autostrada A1 București-Nădlac

Started by Ionut, September 13, 2011, 12:10:24 PM

Previous topic - Next topic

8 Members and 46 Guests are viewing this topic.

kolegu

Intrebare (putin off topic) nu se poate da o hotarare de guvern prin care sa oblige furnizorii de utilitati sa-si mute respectivele utilitati intr-un termen de sa zicem maxim 4 luni de la notificare? Bineinteles cu asigurarea inaintea notificarii a expropierii terenurilor pe care se vor muta utilitatile. notificarea fiind facuta de CNADNR/constructor.

alecu26

Pasadia, nu se referă la stâlpul ăla.  E vorba de stâlpul de deasupra Bretea Mureșana. Stâlpul e afectat de alunecări. ..și nu era în coridorul de expropriere.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

bogdix

@ticker

Lăsând la o parte umorul majorităţii dintre noi, să pui în pericol reţeaua electrică de înaltă tensiune este pe de-o parte foarte periculos pentru cel care face acest lucru (cu un utilaj sau alte metode), respectiv este o problemă majoră naţională (fiindcă se întrerupe o linie de curent care alimentează localităţi întregi). Nu e de glumit cu aşa ceva.

@kolegu
Nu se poate da hotărâre de guvern pentru orice. Guvernul este totuşi for executiv, nu legislativ.
Dar, ar putea exista un protocol între instituţiile statului care derulează contracte foarte mari (CNADNR, CFR, Metrorex, etc) pe fonduri europene şi entităţile deţinătoare de reţele de utilităţi, care să reglementeze şi eventual uşureze această procedură greoaie cu relocările. Momentan există un normativ care reglementează coexistenţa reţelelor de utilităţi cu drumurile cu care se intersectează sau învecinează într-un fel.
Ca fapt divers şi ca răspuns oarecum la ce propui tu, statul nu poate expropria suprafeţe de teren înainte să ştie care sunt acestea. Adică înainte de a expropria ceva, trebuie să existe un proiect, care să fie avizat (de TransElectrica să zicem) şi suprafeţele necesare relocării (stâlpilor TE să zicem) să fie identificate cadastral. De asta procedurile de relocare sunt greoaie şi nu se pot face înaintea demarării execuţiei lucrărilor ci cumva concomitent.

bogdix

@toată lumea:

Oameni buni, poate s-a mai discutat, poate mă repet inutil, dar vă rog din suflet să citiţi cu atenţie şi să reţineţi ceea ce voi scrie:
Liniile electrice de înaltă tensiune, ca şi reţelele magistrale de transport gaze naturale, nu se pot întrerupe imediat (după un anunţ prealabil către deţinător), ca şi alte reţele gen de telecomunicaţii. Liniile electrice de ÎT sau reţelele de transport GN sunt de interes naţional, servind zone sau chiar regiuni întregi ale ţării.
Ca să întrerupi aceste reţele, de obicei se programează cu câteva luni (la TransElectrica cu 3 luni) înainte o întrerupere de 1 zi ! În acea zi, tu (Antreprenor) va fi trebuit să ai finalizată relocarea, pentru că ai timp doar să legi "traseul nou", la traseul vechi şi să scoţi din uz traseul vechi.

În plus, la reţelele de transport GN, mai există o perioadă (depinde de conducte şi de parametrii gazului transportat: presiunea lui adică), în care se închide conducta pe un tronson (care include şi zona pe care se relocă), se "pierde" prin eliberare în atmosferă sau ardere, gazul din conductă, iar abia apoi se poate "tăia" conducta.

dr4qul4

Pe unul din terenurile bunicii de la camp (jud Dambovita), TEL are un stalp de inalta. Terenul, in acte, este agricol si este al bunicii. TEL nu plateste nimic.
Pe alt teren agricol exista un robinet de la sonde de pacura/petrol (sunt de fapt 3 sonde si 3 robineti). Aceeasi situatie. Terenul, este tot al bunicii si primeste subventie de la APIA pentru el desi, pe cele cateva zeci de m ocupate de TEL si Petronustiucum, in primul caz sunt doar buruieni, iar in cel de-al doilea e "desert" (au incercat unii sa fure din conducte, si s-a facut o balta neagra).

Asadar, daca  TEL isi poate tine stalpii pe terenuri particulare de 26 de ani, de ce nu ar putea sa le si mute la timp? Este chiar atat de greu sa inchirieze de la proprietar terenul pana in momentul exproprierii? Chirie re-facturabila CNADNR-ului dupa?
Vorbim de un teren cu o valoare de 25-50 de lei... (25 m X 1 leu).
Nu cred ca exista taran care sa nu accepte 50 lei pe luna ca sa renunte la 25-50 m2 de teren de care poate fi expropriat in orice moment.

Si vorbim de sume infime...si 100 de stalpi daca ar fi, tot nu depasim 1000 de euro chirie/luna.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

alecu26

Poate...dar nu vrea. E principiul ca plătește cel care generează schimbarea. Ce e drept....legea drumurilor a rămas neactualizate de zeci de ani...
pe când restul au făcut noi legi foarte puternice.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

Liviu_udr

În câteva minute pun poze făcute azi la loc. Dumbrava, nod Margina, nod Holdea, si nod Grind.

Germany

Deabea asteptäm.... :D  "F5" :p

Quote from: Liviu_udr on April 15, 2016, 10:11:56 PM
În câteva minute pun poze făcute azi la loc. Dumbrava, nod Margina, nod Holdea, si nod Grind.

AdrianB1

Quote from: bogdix on April 15, 2016, 04:55:07 PM
Oameni buni, poate s-a mai discutat, poate mă repet inutil, dar vă rog din suflet să citiţi cu atenţie şi să reţineţi ceea ce voi scrie:
Liniile electrice de înaltă tensiune, ca şi reţelele magistrale de transport gaze naturale, nu se pot întrerupe imediat (după un anunţ prealabil către deţinător), ca şi alte reţele gen de telecomunicaţii. Liniile electrice de ÎT sau reţelele de transport GN sunt de interes naţional, servind zone sau chiar regiuni întregi ale ţării.
Ca să întrerupi aceste reţele, de obicei se programează cu câteva luni (la TransElectrica cu 3 luni) înainte o întrerupere de 1 zi !
Nu!

LEA de inalta tensiune sunt de obicei folosite pentru reteaua nationala, nu pentru localitati punctuale. Ele interconecteaza redundant punctele de productie (termocentrale, hidrocentrale) cu punctele majore de distributie, dar in majoritatea cazurilor intreruperea unei linii de transport nu cauzeaza probleme mari sistemului national, tocmai pentru ca este redundant, iar linia unei capacitati de productie poate fi usor compensata de alta capacitate de productie.

Aia cu programarea cu 3 luni in avans e birocratie, chiar si pe vremuri cand tehnologia era mai putin capabila in caz de intrerupere lua pana la o ora reconectarea, asta din cauza sincronizarii de faze. Asta o stiu de la tatal meu care a lucrat din domeniu, inclusiv pentru o scurta vreme in dispeceratul national din Romania. In 3 luni daca ai oameni si utilaje refaci o linie de 20 km, nu muti un prapadit de stalp - am vazut vreo 2 proiecte din astea executate de tata in alte tari pentru mutarea unor LEA pe sub care crescusera cartiere ale unei capitale in expansiune rapida, o linie de 16 km a durat in total 6 luni pentru ca beneficiarul nu a vrut sa plateasca nimic in plus pentru urgentare, asa ca au lucrat la ritmul normal, 8 ore pe zi 5, zile pe saptamana. Dupa cum am mai scris acum cateva luni, daca vrei sa muti un stalp si ai oamenii si cheful, o faci in 2-3 saptamani din care 24 de ore de intrerupere. Daca TEL nu poate face asta e pentru ca timpul trece si leafa merge, nu pentru ca nu e posibil.

Liviu_udr

Având în vedere faptul că abia ajunsei acasă, și condusei 10 ore, voi pune toate pozele pe care le-am făcut azi numerotate de la 1 la n pentru fiecare zonă. Dacă considerați că unele se repetă, sau nu sunt relevante, voi îmi spuneți numărul pozei și le voi șterge.

Liviu_udr


Liviu_udr

Nod Margina, 15.04.16

1 Terasamentul A1 de până în supratraversarea de peste E673


2


3 Sensul giratoriu


4 Vedere spre podul de peste Bega

Liviu_udr

Holdea, 15.04.16

1 Spre Deva


2


3


4 Terasament spre Lugoj, pe partea dreapta a E673


5


6


7



Liviu_udr

Nod Grind, 15.04.16

1 Spre Lugoj


2


3


4


5



Liviu_udr

Sper să fie utile pozele de la Holdea având în vedere intenția de a se face aici descărcarea A1, până la finalizarea tunelurilor.
Concluzii:
1. Se lucra între Dumbrava și Margina.
2. La parcarea de la Ohaba, din ce am văzut, cât de curând vor turna asfalt.
3. Între Teiu și parcarea de la Ohaba se asfalta.
Sper să se dea în folosință cât mai repede A1 LD. E cumplit ca după E673, Lugoj-Deva, pentru mine să urmeze E79 Simeria-Tg Jiu!
Vă doresc o seară bună!