News:

.

Main Menu

[B] Tramvaie STB

Started by Goldmund, May 22, 2014, 07:41:19 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

carutasul

păi presupun că roțile se deformează în timp, nu le-au livrat cu roțile pătrate, că doar le fac la strung nu la pilă :)

Ionut

Au luat roțile la pilă. Bună asta. :lol:

Am văzut la Alstom la Arad (depou, trenuri) cum arată strungul ăla care face roțile rotunde (din nou). Deci da, nu le ia un meseriaș la pilă. :lol:

carutasul

așa părea din postul lui @Voicu, că le-au livrat pătrate :)
În general cred că e destul de dificil pentru multe piese metalice să NU fie rotunde, dat fiind procesul de fabricație... Dar mi-am adus aminte de bancul ăla cu muncitorii care asamblau tractorul și ieșea tanc...

Oneinthecrowd

:)   Strungul e un instrument mult mai versatil decat pare ... in mainile unui priceput poate produce un cub. Sau cub in cub. Gasiti pe YT demo.

Gaurile alea hexagonale din suruburi pentru inbus se fac (la scara mica) pe strung. Se numeste rotary broaching.

Nu e exclus, la un strung prost intretinut, sa se produca "oua". Pentru verificare de precizie exista instrumentul numit comparator.

Scuze de OT, dar simpla mentiune ca " a fost facut pe strung, nu poate fi decat perfect rotund/circular" mi-a trezit amintiri.

klax187

Quote from: carutasul on December 12, 2024, 07:41:51 PMpăi presupun că roțile se deformează în timp, nu le-au livrat cu roțile pătrate, că doar le fac la strung nu la pilă :)

Inteleg doza de umor, dar ma tem ca tramvaiele Astra Imperio din Cluj ori au venit cu rotile luate la pila ori au cu totul alta problema si acest strung nu va rezolva zgomotul. Pt ca sunetul de chei zdranganite si bubuitirile ca si cum ruleaza pe niste cuburi sunt prezente de la bun inceput (2021). Si nu e sina, pt ca tramvaiele Pesa sunt mult mai silentioase.
https://youtu.be/FtZC3XMPNps?si=7tBIrQWjWPyq2X4D

carutasul

sincer eu nu am băgat de seamă dar nici nu merg prea des cu tramvaiul; mă gândesc că probabil sunt alte cauze, amortizoare mai "tari" sau componente nerigidizate cum trebuie, nu boghiurile.