[B] Planuri si proiecte Metrorex

Started by Ionut, September 16, 2011, 01:28:46 PM

Previous topic - Next topic

6 Members and 34 Guests are viewing this topic.

ghrt

Quote from: subway on November 05, 2018, 03:15:12 PM
Ar incarca excesiv M2 care si asa e sufocata

Un park&ride la intrarea A3 în Bucureşti cred că ar fi în contratimp cu aglomeraţia de pe M2. Din ce am văzut oamenii vin dinspre Victoriei dimineaţa şi pleacă înspre Victoriei după amiaza, pe când cei din periurban ar merge spre Victoriei dimineata etc.
Cont (aproape) inactiv.

sab

#166
Quote from: TibiV on November 06, 2018, 10:47:34 AM
Doar ca la Grigorescu existau deja amorsele... De fapt in 89 fusese inceput racordul spre A.Saligny.
La Pacii NU exista nici o amorsa, deci dandanaua constructiva ar fi al naibii de complicata...
La Grigorescu NU a existat nicio amorsa. "Inteparea" racordului in M1 s-a facut pe rand, cu inchiderea alternativa a cate unui sens al M1 si circulatie fragmentata.
La Pacii, daca se va face aceasta prelungire, va fi o situatie absolut similara cu Nicolae Grigorescu, se va opri circulatia alternativ pe M3 pe cele doua sensuri. Probabil ca se va adopta aceeasi solutie, cu un nou peron situat la "etaj". Singura deosebire va fi ca aici vom avea o derivatia la...derivatie, adica vom avea o magistrala M1+3 cu 3 capete ( Dristor 2, Preciziei si Carrefour Militari sau unde va fi noul capat). Va fi o provocare circulatia....
O problema majora a acestui proiect pe care o intrevad este ca tunelul M3 care pleaca de la Pacii catre Preciziei, imediat cum pleaca din statie,  subtraverseaza cantina Turbomecanica (actuala Turbotequilla sau cum se numeste) . Este singurul exemplu de cladire mai serioasa subtraversata de metrou pana in 1989. Mai sunt casele de pe traseul Republica-Pantelimon (subtraversate tot pana in 1990) si, mai nou casele din zona Razoare si un camin la Academia Militara pe traseul M5, dar deja acum vorbim de TBM vs sapatura manuala inainte de 1990. Nu prea vad cum se va face derivatia fara demolarea cladirii Turbotequilla.

GDPR

Eu nu vad cum se va face metrou de la Pacii, tinand cont de aglomeratia zilnica de pe Maniu. Cozile incep seara inca din Ciorogarla. Un santier de metrou ar sugruma complet zona. Eu as prelungi cu inca o statie de la Industriilor care sa fie facuta la pachet cu un park&ride de dimensiuni mari. Terenuri inca sunt pe acolo.

Cristi N

O ipoteza ar fi urmatoarea:

  • Pe primii X km din A1 se renunta la banda de urgenta si A1 va avea 3 benzi pe sens cu viteza maxima 100km/h
  • Incep lucrarile de largire a blvd-ului Maniu de la Pacii pana la A1 la 2X3 benzi
  • In aceiasi perioda e tehnic posibil ca drumul express A1-Hobanat Ciurel sa fie gata
  • In prima faza cat timp se lucreaza la metrou se folosesc benzile suplimentare pentru organizarile de santier ale M3 v2.0

  • Se inchid organizarile de santier si se deschid benzile suplimentare

Din punct de vedere tehnic cred ca tot ce am insirat mai sus este o banalitate, din punct de vedere al ritmului cu care se deruleaza lucrarile in Bucuresti in momentul de fata am insirat niste SF-uri.

Sorinus

#169
Nu inteleg de ce in Bucuresti se face metrou doar in subteran, Londra e plina de linii ''pe sus'', si nu numai la periferie. Costa mult mai putin si in unele cazuri se poate folosi infrastructura de tramvai.

De ex, in Colentina, pot folosi liniile de tramvai, iar la Obor, D-na Ghica, Avion si Carrefour sa intre in subteran. Daca ecartamentul nu e la fel, pot cumpara metrouri mai inguste un pic, la fel, la Londra, pe liniile vechi sunt f inguste dar isi fac treaba. Si Colentina nu genereaza acelasi trafic.

La fel si in Pantelimon (subteran la Delfinului, Morarilor, cap de linie la viitorul intermodal), Rahova (ingropat la inceput si sa rasara mai spre periferie).

sab

#170
1. Folosirea infrastructurii de tramvai inseamna si ca metroul va stationa la semafor. Ca doar nu o sa-l bagi in subteran inainte de fiecare intersectie si o sa-l scoti la suprafata dupa fiecare intersectie. Sau inseamna sa delimitezi spatiul de circulatie de pe mijlocul bulevardului cu garduri, ceea ce inseamna blocarea bulevardului si transformarea lui intr-un fel de "autostrada", unde nu mai poti vira la stanga.
2. Metroul foloseste sina a 3-a pentru alimentare. Ca sa folosesti infrastructura de tramvai inseamna sa blochezi bulevardele pe toata lungimea cu sina a 3-a. Sau sa folosesti alt fel de alimentare (gen fir aerian). Asta inseamna incompatibilitate cu restul retelei, adica nu poti folosi la nevoie un tren care circula pe o magistrala subterana (cum se intampla acum, se "muta" trenuri de pe M1 pe M3 sau chiar si de pe M1/M3 pe M2 ,invers nu, desi tehnic ele pot circula daca se ajusteaza putin peroanele de pe M1+M3).
3. Peroanele de tramvai sunt mult mai scurte decat peroanele de metrou. Asta inseamna garnituri speciale, mai scurte, pentru ca sa lungesti fiecare statie de tramvai la 120m cat este o statie standard de metrou este cam aiurea. Singurele exemple de statii de tramvai transformate in statii de metrou (dar cu lucrari zdravene) sunt Obor si Muncii
4. Daca punem la socoteala clima de la noi, metrourile ar trebui dotate OBLIGATORIU cu aer conditionat, ceea ce acum nu exista. Nu mai spun ce inseamna pentru calator sa astepte in soare sau ninsoare metroul. De bine, de rau, acum este acceptabil la metrou in subteran.
5. La noi chiar ninge zdravan si este ger cateodata, motiv pentru care iarna pe M2 (unde exista o portiune supraterana si un depou suprateran), metrourile sunt nevoite sa stationeze in tunel peste noapte pentru a fi siguri ca pot fi folosite a doua zi. Cum ar fi in acest caz ca portiuni mari de metrou sa fie supraterane ?
6. La urma (dar nu ca ultim argument) mentionez aspectul absolut inestetic al unui metrou la suprafata sau pe estacade.

ghrt

În Bruxelles am văzut linii de tramvai care intră în subteran şi au unele staţii comune cu metroul. Cred că şi la noi se poate implementa aşa ceva.
Cont (aproape) inactiv.

subway

Sistemul de acolo se numeste premetrou. Necesita peroane separate pentru tramvai/metrou si gabarite de libera trecere diferite. Din aceasta cauza nu e un sistem prea raspandit si agreat.

ghrt

Bănuiesc că dacă traficul nu cere mai mult decât tramvai, este sensibil mai ieftin decât un metrou din toate punctele de vedere.

De exemplu liniile care circulă acum pe Calea Călăraşilor spre Piaţa Sf Vineri cred că ar putea să parcurgă prin subteran traseul din zona veche, cu străzi înguste.

Pe de altă parte o linie ca 41 pare că ar avea nevoie de un upgrade la metrou.
Cont (aproape) inactiv.

nenea_hartia

În Antwerpen circulă doar tramvaie și sistemul e extrem de eficient și de rapid pentru călători, chiar dacă realizarea lui a fost un exemplu de ,,așa nu!": săpătură deschisă pe unele din principalele artere, stații și tuneluri care sunt aproape gata de peste 30 de ani, dar prin care încă nu circulă nimic, etc. Sistemul a fost gândit pentru a fi transformat ulterior în metrou, peroanele stațiilor de pe prima linie având și lungimea necesară, dar acest lucru a fost apoi abandonat din cauza costurilor mult mai mari decât cele estimate. Ca să vă faceți idee, acest proiect aflat încă în lucru va conecta abia acum nivelul –3 al stației Opera, construit în 1975 și niciodată folosit (!), cu un nou tunel de premetrou.

Premetroul din Bruxelles a avut însă altă soartă, a fost gândit cu cap. Practic fiecare din actualele linii de metrou a avut la bază mai întâi tunelurile de premetrou. Tramvaiele au fost coborâte în subteran la început pe segmente scurte, în zonele și intersecțiile aglomerate la suprafață, apoi aceste mici tuneluri au fost prelungite până când au atins o asemenea lungime încât a meritat convertirea lor în metrou. Evident, infrastructura a fost construită de la început pentru convertirea în metrou.

Goldmund

Quote from: Sorinus on November 22, 2018, 11:40:48 AM
Nu inteleg de ce in Bucuresti se face metrou doar in subteran, Londra e plina de linii ''pe sus'', si nu numai la periferie. Costa mult mai putin si in unele cazuri se poate folosi infrastructura de tramvai.

Exista in multe orase:New York, Chicago, Hamburg, Berlin....
Quote from: Sorinus on November 22, 2018, 11:40:48 AM
De ex, in Colentina, pot folosi liniile de tramvai, iar la Obor, D-na Ghica, Avion si Carrefour sa intre in subteran. Daca ecartamentul nu e la fel, pot cumpara metrouri mai inguste un pic, la fel, la Londra, pe liniile vechi sunt f inguste dar isi fac treaba. Si Colentina nu genereaza acelasi trafic.

La fel si in Pantelimon (subteran la Delfinului, Morarilor, cap de linie la viitorul intermodal), Rahova (ingropat la inceput si sa rasara mai spre periferie).

Diferentele intre un tram si un metrou sunt destul de mari(colegii ti-au raspuns), incepand cu inaltimea peroanelor, captarea curentului, lungimea peroanelor, peroane pe ambele parti in sensul directiei, ecartament...Daca sunt bani si vointa, se pot face tuneluri si pt. tramvaie(in f. multe orase exista asa ceva), mai ales pentru intersectiile aglomerate.
Ce nu inteleg eu, de ce nu face metroul Bucuresti o magistrala inca de la incept conceputa pt. trei-patru linii si care spre capete se despart si unesc mai multe cartiere...Exemple sunt destule.

subway

Pentru ca nu e cea mai buna solutie e doar un compromis ce ulterior se razbuna...


GDPR

^Ordinul ministrului transporturilor privind aprobarea actualizării Contractului de servicii publice de transport cu metroul pentru perioada 2016 – 2018 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 1104/27.12.2018.

De asemenea, in MO nr. 1097/22.12.2018 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 1.027 privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2018 al Societăţii de Transport cu Metroul "Metrorex" - S.A.
Conform anexei la HG, sursele de finantare a investitiilor s-au redus la 581.82 milioane lei, din care 554.77 milioane alocatii de la bugetul de stat.

subway

Exclus sa ai mai mult de doua magistrale in constructie simultan.