News:

API te vrea în echipa din București!

Main Menu

[TM] Canalul Bega

Started by MHN, January 08, 2013, 04:56:49 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Earthchild

Se duc cu Vulpea până unde îi ia Gaia.  :)

Cuneo

Vaporul Pelican se pregătește de prima călătorie în Serbia. Un vis transformat în realitate

Atunci când au cumpărat vaporul Pelican, la preț de fier vechi, după ce a fost mistuit de flăcări, proprietarii au avut un vis. Să restaureze ambarcațiunea și să navigheze cu ea în Serbia. Deși părea un vis îndepărtat, după 11 ani el se va adeveri. Pelicanul a fost restaurat și repus pe apă în noiembrie 2021, iar acum, după repararea ecluzelor de pe Bega și redeschiderea navigației internaționale, a venit vremea călătoriei.

,,Vulpea" va fi prima ambarcațiune care a trecut frontiera româno-sârbă, pe Bega, după mai bine de 70 de ani, în luna mai, în cadrul proiectului Circumeuropa. Asta a însemnat de fapt și reluarea navigației internaționale pe Bega. Doar că se așteaptă încă construirea punctului de trecere a frontierei. Până atunci se va putea trece granița pe apă cu diverse ocazii.

În 23 și 24 septembrie, în weekendul în care e deschisă frontiera și pentru bicicliști, vor putea trecere și vapoarele.

De ocazia va profita și vaporul Pelican, în cadrul proiectului Ecluze pe Bega.

,,Pelicanul va trece în Serbia și va naviga simbolic până la ecluza de la Srpski Itebej. După ce ne vom spune povestea și vom prezenta obiectivele inițiativei noastre, ne vom întoarce alături de bărci din Serbia și vom acosta în Timișoara, la timp pentru concertul Drink of Die (Serbia) și Coma (România)", au anunțat cei de la Ecluze pe Bega.

Vaporul Pelican a fost construit în anul 1966 pe şantierul naval din Giurgiu, fiind iniţial folosit pentru transporturi în Delta Dunării. În anii '80, a fost adus la Timişoara, pentru a face curse speciale pe Bega. La început, ducea călătorii pe ruta Timişoara-Sânmihaiul Român, devenind după Revoluţie restaurant plutitor pe Bega. În ultimii ani, era tot mai puţin folosit, iar în perioada anilor 2010 a devenit doar o simplă terasă, lângă podul Mihai Viteazul. În toamna anului 2012, vaporul a fost mistuit de un incendiu. După aproximativ un an, Pelicanul a fost cumpărat de către cei de la cafeneaua D'Arc cu intenţia de a-l reface şi de a-l pune din nou pe Bega.

https://www.ziuadevest.ro/vaporul-pelican-se-pregateste-de-prima-calatorie-in-serbia

Cuneo

Ambarcațiuni din Serbia, ancorate în spatele catedralei: ,,Timișoara are tot ce îi trebuie pentru a deveni port!"



Mai multe ambarcațiuni din Serbia, opt la număr, erau ancorate duminică dimineață pe malul Canalului Bega, în spatele Catedralei Mitropolitane din Timișoara. E pentru prima dată în 65 de ani de când punctul de trecere a frontierei pe canal a fost deschis.

După ce vama pe apă cu Serbia a fost redeschisă, opt ambarcațiuni din Serbia au trecut granița și au ancorat în Timișoara. Au parcurs peste 30 de kilometri de canal din partea românească. Ultima cursă de agrement cu pasageri a fost făcută pe Bega în urmă cu 65 de ani.

Deschiderea punctului de trecere a frontierei pe Canalul Bega a fost posibilă ca urmare a implementării proiectului ,,Repararea infrastructurii de navigație a canalului Bega", finanțat prin Programul INTERREG IPA România-Serbia.

,,Timișoara are tot ce îi trebuie pentru a deveni port! Pentru prima dată în aproape 70 de ani, opt ambarcațiuni din Serbia sunt ancorate în Timișoara! (...) Consiliul Județean Timiș alături Inspectoratul Teritorial de Poliție de Frontieră Timișoara și ABA Banat a făcut posibilă deschiderea punctului de trecere a frontierei pe canalul Bega, setând astfel un standard care ne permite să visăm la un port în Timișoara.", a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș.

De la Timișoara, pe apă până în Serbia a plecat și ,,Pelicanul". Excursiile cu vaporașul s-au făcut în cadrul evenimentului ,,Peisaj în mișcare", al proiectului cultural Ecluze pe Bega. Acesta propune o nouă viziune pentru canalul navigabil pe toată lungimea lui, până la vărsarea în Tisa.

,,Timișoara merită să aibă un port turistic și comercial cu Serbia!", a spus și viceprimarul Timișoarei Cosmin Tabără, care promite că acest proiect este pentru el o prioritate.

,,Am fost și eu pe puntea legendarului Pelicanul care a trecut în Serbia, la întoarcere fiind însoțit de încă 5 bărci care au intrat în România pe Bega, cu destinația Timișoara. (...) Ce e important e că legătura dintre români și sârbi se poate face și pe apă, Bega având, în opinia mea, un bun potențial turistic și economic. Ceea ce înseamnă că Timișoarei îi revine obligația de a redeschide în viitorul foarte apropiat un port. Iar acest lucru se poate face numai și numai dacă există voință politică. Care, între noi fie vorba, ar fi trebuit să înceapă chiar din momentul inaugurării de astăzi (n.r, sâmbătă, 23 septembrie).", a declarat Cosmin Tabără, viceprimarul PNL al Timișoarei.

https://expressdebanat.ro/ambarcatiuni-din-serbia-ancorate-in-spatele-catedralei