Energie nucleara | centrale nucleare

Started by stangabriel, January 18, 2015, 01:04:09 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mirceaeliade

QuoteNuScale, compania americană activă în România, concediază 28% din personal pentru a reduce costurile adv

nicolaem

mda, tot ce mai sper de la proiectul asta e sa pregatesca toata zona pt investitia care va veni la un moment dat.
si mai departe asteptam tehnologia...

mirceaeliade

#467

QuoteRomânia nu se află în clasamentul efectuat de Visual Capitalist, la nivelul anului 2022 producția celor două reactoare de la Cernavodă fiind de 11.098 GWh, potrivit datelor Eurostat. Producţia de energie nucleară a României este mai mică decât cea a Cehiei, Slovaciei, Ungariei şi Bulgariei. În UE, singurele state membre cu o producţie de energie nucleară mai mică decât România sunt Ţările de Jos şi Slovenia.www

mirceaeliade

QuoteMotivul pentru care au fost blocate mini reactoarele americane de la Doicești: pe ce au cerut să cheltuiască aproape 250 milioane de dolari
Ministerul Energiei a aflat că asocierea public-privată RoPower a cerut de la Nuclearelectrica un împrumut de 250 de milioane de euro și n-a fost de acord să-l ofere, potrivit unor surse din minister, care au relatat situația pentru HotNews.ro. Chiar direcția financiară de la Nuclearelectrica a refuzat să aprobe împrumutul și, la sfârșitul lunii martie, Dan Niculaie Faranga și-a dat demisia din funcția de director financiar al companiei Nuclearelectrica.
www

mircea

E foame de bani la Guvern și au pus lucrurile pe pauză e aici. Vor mai fi știri de genul.

resad23

Sincer, era un proiect greu de realizat si cu bani.
Reactoarele NuScale au probleme de dezvoltare si in SUA.
Iar in general proiecte SMR avanseaza foarte greu in toata lumea.

paulmare

https://bvb.ro/infocont/infocont24/SNN_20240613180558_RC-SNN-raport-curent-convocare-AGA-18-07-2024---bvb.pdf AGAE la Nuclearelectrica, in sfarsit decizia sa faca 3 si 4
sa vedem daca le da si lor CFD-uri, la eolieni si solari le-a dat 92 euro /mwh pana in 2040 (eu nu as fi facut asta, am si eu panouri si baterii in doua locuri puse de mine fara subventie, subventionarea naste niste aberatii si dezechilibre de numai)
La Candu nu se prea poate sa le faci sa functioneze in regimuri de astea intermediare, astea trebuie din motive de siguranta sa functioneze full steam, la carbune sau gaz mai poti functiona la 50% de exemplu, la nuclear nu, deci o sa fie 2800 mw, la noi golul de noapte e undeva pe la 4800-5000mw
O sa fie vremuri interesante

mirceaeliade

QuoteAdunarea generală a acționarilor companiei de stat Nuclearelectrica a aprobat astăzi continuarea proiectului reactoarelor modulare mici (SMR) care ar urma să fie amplasate la Doicești. www

nicolaem

Pare că a repornit.
A început să crească în graficul Transelectrica producția Nuclearelectrica

shift2rail

^^ cam scump deranjul- 150 mil eur bucata de SF-  doar ptr a afla daca merita investitia in SMR? NuScale a renuntat la proiectul similar din Utah, nu e cel mai promitator start.

mircea

Se tot rostogolește NuScale - Utah - probleme pe aici fără context. Acolo, partenerul de dezvoltare era o asociație energetică a unor municipii, cu o pușculiță relativ măruntă la dispoziție și care s-a reorientat rapid către alte surse de energie o dată ce statul Utah a ieșit cu stimulente pe alte sectoare.

resad23

#476
Probabil cel mai important proiect de infrastructura din Romania ...

https://www.economica.net/burduja-cere-actionarilor-nuclearelectrica-aprobarea-contractului-pentru-reactoarele-3-si-4-de-la-cernavoda-la-aga-din-14-noiembrie_783578.html

Acţionarii Nuclearelectrica vor avea pe ordinea de zi a Adunării Generale din 14 noiembrie aprobarea contractului pentru realizarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, care va fi semnat cu consorţiul internaţional format din companiile Fluor şi Sargent & Lundy din Statele Unite ale Americii, Atkins Realis din Canada şi Ansaldo din Italia.

tom_sawyer

#477
EnergoNuclear a semnat contractul de 3 miliarde de euro pentru servicii de inginerie la Reactoarele 3 și 4

Energonuclear, companie deținută integral de Nuclarelectrica, a semnat, vineri, la COP 29, în Baku, contractul de 3,1 miliarde de euro pentru serviciile de inginerie, achiziții și management (EPCM) la Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Contractul a fost semnat după doar o zi de la aprobarea acestuia de către acționarii Nuclearelectrica. Cele care vor oferi servicii de inginerie și managament de 3 miliarde de euro sunt companii din SUA, Canada și Italia.

Mai exact, contractul a fost semnat cu asocierea FCSA formată din companiile controlate de americani Fluor B.V., Fluor Energy Transition Inc. Wilmington, Sucursala București Branch, S&L Engineers, Ltd. şi Sargent & Lundy Energie SRL, canadienii de la Candu Energy Inc., și italienii de la Ansaldo Nucleare.

Costul total al proiectului, cu tot cu construcție, era estimat, de câțiva ani, la 7 miliarde euro.

Contractul EPCM are o durată estimată de 108 luni, transmite Nuclearelectrica, și este structurat în două faze: faza LNTP (Limited Notice to Proceed) (24-30 luni) și ulterior, sub rezerva stabilirii și aprobării termenilor comerciali și a luării Deciziei Finale de Investiție, în conformitate cu Acordul de Sprijin dintre statul român și SNN, faza FNTP (Final Notice to Proceed) (80-84 luni).

Potrivit documentului Nuclearelectrica, obiectul contractului constă în numeroase servicii de proiectare, estimări de cost, inginerie și management

Servicii solicitate în Faza LNTP (Faza Ordinului de Începere Parțială a Lucrărilor – LNTP)

    Servicii de proiectare necesare pentru elaborarea unor tipuri de documentatii, printre care: documentatii necesare elaborarii PSAR, estimare de cost avand un grad de acuratete de +15% – 20%.
    Servicii de management și dezvoltare a proiectului, printre care: dezvoltarea modelului 3D, elaborarea strategiei de procurare si constructie.

Servicii solicitate în Faza FNTP (Faza ordinului de începere a tuturor lucrărilor (FNTP)

    Servicii de inginerie
    Serviciile de management de proiect
    Serviciile de asistență în procurare
    Serviciile de asistență tehnică până la intrarea în exploatare comercială a unităților
    Asigurarea calității și realizarea unui sistem de asigurarea calității integrat aplicat atât în birourile Contractantului, cât și pe amplasament.

Costul total al proiectului va fi determinat la finele Etapei LNTP, consorțiul urmând să furnizeze o estimare de cost cu un grad de acuratețe de la -10% până la +20%. Această valoare actualizată va sta la baza actualizării modelului financiar, determinării prețului de exercitare şi luării deciziei de investire pentru intrarea în Etapa FNTP.

hotnews.ro

https://www.nuclearelectrica.ro/2024/11/15/energonuclear-filiala-detinuta-integral-de-nuclearelectrica-si-fcsa-joint-venture-formata-din-fluor-b-v-fluor-energy-transition-inc-wilmington-bucharest-branch-atkinsrealis-ansaldo-nucleare-s-p/

tom_sawyer

INFORMAŢIE DE PRESĂ privind actele normative adoptate în ședința Guvernului României din 18 decembrie 2024

22. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea concesionării, prin atribuire directă către Societatea Națională Nuclearelectrica S.A., a unor bunuri imobile proprietate publică a statului, terenuri în suprafață de 3.452.270 mp, aflate în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Energiei

Strategia energetică a României pentru 2025-2035, recent aprobată de Guvern, prevede reînceperea producției interne de uraniu și menţinerea ciclului integrat de fabricaţie a combustibilului nuclear în România, necesar reactoarelor nuclearoenergetice de tip CANDU.
Aceasta se va realiza prin exploatarea unui zăcământ în perimetrul Tulgheș Grințieș, județul Neamț.

În acest sens, s-a stabilit ca suprafața de teren de 3.452.270 mp, situată în comuna Feldioara, județul Brașov, aflată în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Energiei, să fie concesionată prin procedura de atribuire directa către SNN.
Terenurile concesionate vor fi utilizate pentru construcția și operaționalizarea uzinei de procesare mineralurgică a minereului de uraniu sub forma de concentrate tehnice de uraniu, in cadrul Societatii Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu S.R.L., filiala  SNN, ca parte a unei Strategii de dezvoltare a SNN aprobate prin Decizia nr. 42 din 24.02.2023 a Consiliului de administrație al SNN.

Redevența ce va fi încasată din concesionarea acestor terenuri va constitui venit la bugetul de stat iar concesionarul va plăti taxele aferente imobilelor concesionate  conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

gov.ro

RobertH

Sursa: https://www.economica.net/s-a-semnat-contractul-de-19-miliarde-de-euro-pentru-retehnologizarea-unitatii-1-a-centralei-nucleare-de-la-cernavoda_796751.html

QuoteS.N. Nuclearelectrica și consorțiul internațional Candu Energy Inc. o companie AtkinsRéalis, Ansaldo Nucleare, Canadian Commercial Corporation și Korea Hydro & Nuclear Power Co au semnat ceremonial contractul de Inginerie, Procurare și Construcție (EPC) pentru avansarea retehnologizării Unității 1 a CNE Cernavodă, în data de 19 decembrie 2024, potrivit unui comunicat de presă al companiei românești.

Valoarea estimată a contractului este de 1,9 miliarde EUR, iar intrarea sa în vigoare este condiționată de aprobarea Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica și de aprobarea Guvernului Canadian.

Domeniul principal de aplicare a contractului EPC constă în: elaborarea proiectului detaliat și a detaliilor de execuție, achiziționarea de echipamente și materiale, executarea lucrărilor de retubare și a lucrărilor de retehnologizare, precum și construirea infrastructurii necesare pentru proiectul de retehnologizare a Unității 1 a CNE Cernavodă.

"Investițiile în energie reprezintă o componentă esențială a viziunii Guvernului de a pregăti viitorul energetic curat și durabil. Felicit Nuclearelectrica pentru proiectul de retehnologizare a Unității 1 a Centralei nucleare de la Cernavodă și pentru întreg portofoliul de investiții, menite să contribuie la stabilitatea energetică a României", a afirmat șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.

"România și-a asumat rolul de lider regional în domeniul energiei nucleare. Dorim să fim pionieri în dezvoltarea de reactoare de mici dimensiuni, deja am semnat contractul pentru studiul de fezabilitate, am reușit să semnăm contractul pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, iar astăzi am semnat și contractul final pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară Cernavodă, pe care o vom putea exploata pentru încă 30 de ani.

Am reușit în ultimul an și jumătate să atragem finanțări nerambursabile de aproape 14 miliarde de euro și să respectăm deviza asumată: investiții, investiții, investiții. Felicit pe această cale conducerea Nuclearelectrica pentru munca depusă și pentru că am reușit împreună să deblocăm proiecte vitale pentru România, "a declarat Sebastian Burduja, ministrul energiei în România.

,,Obiectivul retehnologizării Unității 1 a CNE Cernavodă este de a asigura funcționarea unității pentru un alt ciclu de viață în condiții de siguranță și eficiență economică. Pentru a atinge acest obiectiv, toate activitățile de pregătire și implementare a Proiectului de retehnologizare U1 se desfășoară în conformitate cu standardele de excelență și cu experiența internațională dobândită în urma retehnologizării altor unități nucleare CANDU la nivel global. Acesta este un proiect cheie care va prelungi durata de viață operațională a Unității 1 cu 30 de ani pentru a sprijini obiectivele de decarbonizare a României prin evitarea a încă 5 milioane de tone de emisii de CO2 anual. Suntem dornici să lucrăm cu parteneri de renume internațional care au contribuit istoric la performanța operațională actuală a Unităților 1 și 2 de la Cernavodă", a declarat Cosmin Ghiță, Chief Executive Officer, Nuclearelectrica.

,,Ultimele șapte reactoare CANDU construite în întreaga lume, precum și extinderea continuă a duratei de viață a 10 reactoare CANDU din Ontario, au fost realizate la timp și în conformitate cu bugetul. Fiind singura organizație care și-a asumat un rol principal în fiecare proiect de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU de până acum la nivel global, palmaresul nostru de neegalat în ceea ce privește respectarea termenelor, a costurilor, a siguranței și a performanțelor de calitate, împreună cu expertiza partenerilor noștri de consorțiu de top, cu experiență dovedită, vor realiza acest proiect pentru România la un nivel peste așteptări", a declarat Joe St. Julian, Președinte, Nuclear, AtkinsRéalis.

,,CCC apreciază încrederea pe care România a demonstrat-o până în prezent în tehnologia nucleară canadiană și este încântată să faciliteze acest proiect important, care va asigura în continuare accesul românilor la energie fără emisii și va contribui la realizarea potențialului României ca centru regional pentru electricitate curată în Europa de Est," a declarat Bobby Kwon, președinte și CEO al CCC.

,,Contractul EPC de astăzi pentru prelungirea duratei de viață a Unității 1 reprezintă o realizare majoră pentru compania noastră", a declarat Daniela Gentile, CEO al Ansaldo Nucleare. "Acesta reafirmă încrederea de lungă durată pe care Nuclearelectrica a acordat-o în mod constant nouă și partenerilor noștri, susținând expertiza noastră. Această realizare nu doar consolidează parteneriatul nostru cu Nuclearelectrica, dar, de asemenea, după semnarea contractului EPCM pentru Unitățile 3 și 4 de la Cernavoda în timpul COP29 de la Baku, consolidează și mai mult prezența Ansaldo Nucleare în România".

Ph.D. Whang Joo-ho, președinte și CEO al Korea Hydro & Nuclear Power Co a declarat: ,,Această realizare reafirmă recunoașterea la nivel mondial a expertizei KHNP în operare și întreținere. Cu peste 50 de ani de experiență în operarea centralelor nucleare și în gestionarea proiectelor, inclusiv în retehnologizarea Unității 1 Wolsong, KHNP se angajează să finalizeze acest proiect cu succes, la timp și în limitele bugetului."

Compania Națională ,,Nuclearelectrica" SA este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni. Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 în România.

Creată prin integrarea unor organizații cu tradiție care datează din 1911, AtkinsRéalis este o companie nucleara si de servicii de inginerie de clasă mondială dedicată proiectării unui viitor mai bun pentru planeta noastră și oamenii săi.

Canadian Commercial Corporation (CCC) este agenția de contractare de la guvern la guvern a Canadei.

Ansaldo Nucleare face parte din grupul Ansaldo Energia și acoperă toate activitățile din sectorul nuclear, de la proiectarea componentelor critice de înaltă tehnologie la extinderea duratei de viață, de la dezafectare și gestionarea deșeurilor la fuziune. Este un actor-cheie în dezvoltarea reactoarelor modulare mici și a reactoarelor de generația IV, are peste 3 300 de angajați și o prezență internațională puternică, cu mai mult de 30 de birouri în întreaga lume.

Korea Hydro & Nuclear Power Co., Ltd., (KHNP) este un jucător cheie în industria energetică din Coreea, producând peste 30% din totalul electricității interne. KHNP operează 26 de centrale nucleare și este implicată în diverse proiecte de construcție și exploatare a centralelor nucleare și hidroelectrice din țară și din străinătate, inclusiv în construcția centralelor nucleare Barakah din EAU. Din 2009 până în 2011, KHNP a finalizat cu succes retubarea Unității 1 Wolsong din Coreea, care este același tip de reactor precum Unitatea 1 Cernavodă, un reactor CANDU-6