News:

Doar 30 minute de editare!
Poți edita propriul mesaj timp de doar 30 minute după ce l-ai scris!

Main Menu

Energie nucleara | centrale nucleare

Started by stangabriel, January 18, 2015, 01:04:09 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dumbravaandrei



mirceaeliade

QuoteCompania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, anunță că a semnat o Scrisoare de Intețtie cu Fondul de Investiții Inițiativa celor Trei Mări pentru posibilitatea unei colaborări în sectorul producției de energie regenerabilă în România, potrivit unui document la Bursa de Valori București (BVB).
,,Prin parteneriatul cu Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări in vederea producției de energie regenerabilă în România, dorim să ne extindem și mai mult contribuția la securitatea energetică, independența energetică și protecția consumatorilor din România", declară Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica.
Până în prezent, Fondul a realizat două investiții în energie regenerabilă (Enery Development GmbH și R.POWER SA) cu portofolii semnificative de dezvoltare în regiune, inclusiv în România. Fondul nu este autorizat să facă investiții în sectorul nuclear și orice parteneriat cu Nuclearelectrica ar fi într-o entitate separată, axată pe active de energie regenerabilă.
src

tom_sawyer

19 septembrie 2023
Astăzi la Ottawa, Sebastian Burduja, ministrul român al energiei, și Jonathan Wilkinson, ministrul canadian al energiei și resurselor naturale, au făcut anunțul potrivit căruia Canada poate să susțină cu până la 3 miliarde de dolari canadieni finanțarea dezvoltării proiectelor nucleare de către Nuclearelectrica, operatorul Centralei Nucleare de la Cernavodă și respectiv Energonuclear, subsidiara SNN pentru dezvoltarea proiectului.

România va construi două noi reactoare nucleare de tip CANDU (Canada deuteriu uraniu) la Cernavodă (unitățile 3 și 4). Acestea vor aduce o contribuție semnificativă la atingerea obiectivelor noastre privind asigurarea securității energetice a României și a Europei, cu un impact major în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Totodată, dezvoltarea celor două unități nucleare va crea oportunități economice semnificative, atât pentru România, cât și pentru Canada.

energie.gov.ro


Harry

Ministrul Ștefan-Radu Oprea a primit marți, 19 septembrie, vizita delegației IHI Corporation, din Japonia. Scopul întâlnirii a fost analizarea oportunităților de colaborare pentru dezvoltarea industriei nucleare în România, dar mai ales indentificarea companiilor locale care pot produce componentele necesare pentru reactoarele modulare mici (SMR).

Xed

QuoteNuclearelectrica și NuScale anunță un prim pas spre autorizarea centralei nucleare din Dâmbovița: Documentul Bază de Autorizare

Companiile Nuclearelectrica SA (controlată de statul român) și NuScale Power (din SUA) au anunțat vineri într-un comunicat aprobarea de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a Documentului Bază de Autorizare pentru proiectul noii centrale nucleare de la Doicești, județul Dâmbovița.

Documentul Bază de Autorizare (Licensing Basis Document – LBD) este practic prima etapă din procedura legală de autorizare pentru centrala cu reactoare modulare mici, o tehnologie americană care urmează să fie implementată și în SUA.

Documentul Bază de Autorizare stabilește cerințele de autorizare pentru proiectul centralei cu șase module: care sunt documentele de reglementare, care sunt codurile și standardele aplicabile (naționale și internaționale), precum și caracteristicile proiectului care asigură îndeplinirea cerințelor și criteriilor de securitate nucleară.

Centrala nuclearoelectrică NuScale dotată cu reactoare modulare mici (SMR) e proiectată cu o putere brută instalată de 462 MWe (6 module, fiecare cu o capacitate instalată de 77 MWe per modul).

CNCAN a emis scrisoarea oficială de aprobare în luna august 2023, care atestă conformitatea Documentului Bază de Autorizare cu cerințele naționale de reglementare, potrivit comunicatului citat.

Documentul Bază de Autorizare trasează și corespondența dintre baza de autorizare a proiectului de referință din Certificatul de proiectare emis de Comisia de reglementare nucleară din SUA (NRC – Nuclear Regulatory Commision) pentru proiectul standard de centrală (Standard Plant Design – SPD) al NuScale și cerințele de autorizare și reglementările de securitate nucleară din România, emise de CNCAN, în vederea stabilirii cadrului de autorizare pentru toate etapele de dezvoltare a proiectului.

În plus, Documentul Bază de Autorizare permite tranziția către următoarele etape ale proiectului, deoarece stabilește bazele pentru inițierea celei de-a doua faze a studiului de proiectare și inginerie (FEED). Aprobarea Documentului Bază de Autorizare de către CNCAN oferă un plan de autorizare pentru îndeplinirea etapelor critice ale proiectului – amplasarea, construcția, punerea în funcțiune și exploatarea.

În prezent, RoPower și NuScale derulează faza 1 a studiului FEED, care constă într-o serie de activități și studii de inginerie și proiectare, analiza tehnică a amplasamentului candidat preferat, care este fosta termocentrală de la Doicești, estimarea calendarului și a costurilor. Pe parcursul derularii studiului FEED se aplică și recomandările Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), în urma misiunii AIEA Site and External Events Design (SEED), desfășurată în august 2022, la solicitarea Nuclearelectrica.

România, prin intermediul companiei de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas (parte a grupului E-Infra), este prima țară din Europa și a doua din lume, după Statele Unite, care face primii pași spre implementarea tehnologiei SMR a NuScale, cu o centrală cu 6 module și o capacitate instalată de 462 MWe în acest deceniu.

Nuclearelectrica SA funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea la bursă în 2013.

Nuclearelectrica exploatează prin centrala nucleară Cernavoda două unități nucleare CANDU și operează o fabrică de combustibil nuclear la Pitești. Compania dispune de un ciclu integrat de combustibil prin linia de procesare a concentratului de uraniu (Fabrica de Procesare a Concentratului de Uraniu Feldioara), achiziționată recent.

Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% la producția totală de energie din România și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.

Sursa: G4Media

Oneinthecrowd

Nuclearelectrica anunţă un parteneriat cu canadienii de la AtkinsRéalis pentru retehnologizarea Unităţii 1 de la Cernavodă/ Valoarea contractului se ridică la 2,5 miliarde lei

Nuclearelectrica, operatorul Centralei Nucleare Cernavodă, anunță că a atribuit contractul privind furnizarea de scule şi componente ale reactorului, precum şi servicii de inginerie şi tehnologie privind prelungirea duratei de viaţă a reactorului CANDU al Unităţii 1 de la Cernavodă, potrivit unui document publicat la Bursa de Valori București (BVB. Valoarea contractului se ridică la 750 de milioane de dolari canadieni (echivalentul a peste 2,5 miliarde de lei) cu AtkinsRéalis, furnizor de servicii de inginerie cu sediul la Montreal.

Sursa: https://economedia.ro/nuclearelectrica-anunta-un-parteneriat-cu-canadienii-de-la-atkinsrealis-pentru-retehnologizarea-unitatii-1-de-la-cernavoda-valoarea-contractului-se-ridica-la-25-miliarde-lei.html

AtkinsRéalis e noul nume al celor de la SNC-Lavalin.

reed

QuoteProiectul din SUA, care urma să fie replicat în România, a fost oprit din cauza costurilor mari. Ministrul român al Energiei: vom continua proiectul SMR
QuoteMunicipalitățile din Utah și NuScale Power au convenit să oprească proiectul experimental al centralei cu reactoare mici modulare NuScale, din cauza costurilor mari. România derulează acum un proiect de amplasare a unei centrale cu reactoare nucleare mici modulare la Doicești, aproape identică cu cea din Statele Unite. UPADATE la finalul textului cu pozița ministrului român al Energiei, Sebastian Buduja: România va continua implementarea tehnologiei SMR.

https://www.economica.net/ce-se-va-intampla-cu-centrala-cu-reactoare-mici-modulare-de-la-doicesti-proiectul-din-sua-care-urma-sa-fie-replicat-in-romania-a-fost-oprit-din-cauza-costurilor-mari_705042.html

mirceaeliade

#443
QuoteCentrala ar fi urmat să genereze energie electrică începând cu 2029, cea mai mare parte din ea urmând să fie achiziționată de municipalitățile din proiect, dacă proiectul este fezabil economic.

Costurile investiționale estimate totale ale centralei nucleare de 462 MW au fost majorate anul trecut cu peste 75%, de la 5,3 miliarde dolari în 2020, la 9,3 miliarde dolari din cauza scumpirii masive a materialelor și echipamentelor necesare, dar și a creșterii costurilor de finanțare, potrivit unei informări a UAMPS din prima parte a acestui an.
Citisem acum ceva timp ca proiectul initial a fost redus mult pentru ca necesarului local estimat initial nu a fost acoperit de contracte semnate cu potentiali cumparatori, adica posibil ca zona sa fi intrat intr-un regres economic.  Din pacate vor fi multe guri care acum vor striga "noi nu vrem sa fim cobai". Cred ca ce poate sa faca Romania e sa continue faza de proiectare pana ajungem la cerut imprumuturi; imprumuturi care vor exista numai daca se va bate in continuare pe subventionarea proiectelor non-CO2. 

QuoteBelgia, Italia şi România au format un consorţiu cu firma americană Westinghouse Electric pentru a dezvolta reactoarele nucleare mici, au anunţat miercuri partenerii consorţiului într-un comunicat comun, transmite Reuters. sos

survola

Europa trage mai puternic pe scăderea emisiilor de CO2.
În SUA era vorba de un proiect finanțat local, înțeleg.
Hai să fim și noi cobai pe ceva pozitiv  :)

Harry

Nu e vb de cobai. Am spus si in postari anterioare. Acest tip de reactoare nu e ceva nou. Se folosesc din anii '50 in marina. Iar  Westinghouse este un pionier al tot ce inseamna nuclear powered [...] Ei si General Electric. Westinghouse erau si in Romania anilor 30 cu aparate de radio si combine frigorifice printre altele.

carutasul

cred că era doar ușor ironic. De reactoare nu cred că e cazul să ne fie frică dar în total e o formulă nouă care poate avea multe necunoscute comerciale, de întreținere, de fiabilitate, nu știi niciodată. Însă și eu sunt de părere că trebuie să "mai dăm și noi cu nasul" în tehnologie, că altfel rămânem veșnici subdezvoltați. În cazul în care pică o să fie o pierdere financiară după care rămâi (măcar) cu ceva experiență, la câte pierderi și țepe se petrec după care nu rămânem cu nimic...

mirceaeliade

QuoteGuvernul Suediei a anunțat că intenționează să construiască echivalentul a două noi reactoare nucleare convenționale până în 2035 pentru a răspunde cererii crescânde de energie curată din industrie și transporturi și că este pregătit să preia o parte din costuri.

Până în 2045, guvernul dorește să aibă echivalentul a 10 noi reactoare, dintre care unele vor fi probabil reactoare modulare mici (SMR), mai mici decât reactoarele convenționale. www

RobertH

https://www.economica.net/nuclearelectrica-a-semnat-cu-un-consortiu-condus-de-atkinsrealis-un-contract-de-781-de-milioane-de-dolari-canadieni-pentru-retehnologizare-unitatii-1-de-la-cne-cernavoda_709335.html

QuoteSN Nuclearelectrica S.A. a semnat astăzi cu firmele Candu Energy Inc. (,,CEI"), o companie AtkinsRéalis (SNC-Lavalin Group Inc.), și Canadian Commercial Corporation (,,CCC"), o corporație federală de stat, un contract în valoare de 781 de milioane de dolari canadieni, având ca obiect furnizarea de scule și componente ale reactorului, precum și servicii de inginerie și tehnologie, pentru prelungirea duratei de viață a Unității 1 CNE Cernavodă.

Semnarea contractului a avut loc la Expoziția Mondială Nucleară de la Paris, în cadrul unei ceremonii la care au participat Mary Ng, ministrul pentru Întreprinderi Mici, Promovarea Exporturilor și Comerțului Internațional al Canadei (ministerul responsabil pentru CCC), Dan Drăgan, secretar de stat, Ministerul Energiei din România, Teodor Chirica, președintele Consiliului de Administrație al SNN, Bobby Kwon, președinte și director general, CCC, Ian Edwards, președinte și director general, AtkinsRéalis și Joe St. Julian, președinte, Nuclear, AtkinsRéalis.

Intrarea în vigoare a contractului este condiționată de aprobarea Adunării Generale a Acționarilor SNN, CCC primind aprobarea finală din partea Guvernului Canadei.

RobertH

https://www.economica.net/nuclearelectrica-urmeaza-sa-ia-un-credit-de-145-de-milioane-de-euro-pentru-instalatia-de-detritiere_709150.html

QuoteNuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, urmează să contracteze un credit de la BEI pentru a finanța majoritatea cheltuielilor de realizare a instalației de detritiere, unul dintre proiectele importante de investiții ale companiei.

Creditul pe care compania urmează să îl contracteze are o valoare de 145 de milioane de euro și urmează să fie rambursat în rate egale semestriale vreme de 15 ani, cu primii patru ani perioadă de grație la plata ratelor de principal. Dobânda va fi fixă sau variabilă, la alegerea companiei, iar banii va trebui folosiți în trei ani de la accesare finanțării. Creditul are și un comision de neutilizare, de 0,12% pe an, aplicat la valoarea neutilizată a împrumutului.

Prooectul va fi derulat de Korea Hydro & Nuclear Power Co. Ltd, cea care care a depus, anul trecut, singura ofertă pentru realizarea lui, firma sud-coreeană angrenând și doi subcontractori români în acest proiect: RATEN și Institutul ICSI din Râmnicu Vâlcea. Ceilalți subcontractori sunt nume mari în industrie: KEPCO, Samsung, Hyundai Engineering & Construction, Sargent & Lundy Engineers. Lucrările trebuie terminate în 50 de luni.

Implementarea proiectului, una dintre cele mai importante investiții ale Nuclearelectrica, va permite prin extragerea tritiului din apa grea și stocarea acestuia într-o formă sigură într-o instalație dedicată, excluderea apei grele tritiate din categoria de deșeuri radioactive, reducându-se astfel semnificativ cantitatea deșeurilor radioactive ramase de gestionat la sfârsștul duratei de viață operationala a celor două reactoare.