Energie nucleara | centrale nucleare

Started by stangabriel, January 18, 2015, 01:04:09 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

nicolaem

#450
s-au trezit:

https://www.news.ro/cultura-media/cop28-peste-20-tari-cer-triplarea-energiei-nucleare-nivel-mondial-pana-2050-klaus-iohannis-explicat-energia-nucleara-reprezinta-sursa-stabila-energie-contribuie-securitatea-energetica-decarbonizare-1922401602362023120921406826

Un număr de douăzeci de ţări, printre care Statele Unite, Franţa şi Emiratele Arabe Unite, au cerut sâmbătă, într-o declaraţie comună la COP28, triplarea capacităţii de energie nucleară în lume până în 2050, comparativ cu 2020, pentru a reduce dependenţa de cărbune şi gaz, principala problemă a acestei conferinţe, scrie AFP.
 Anunţul a fost făcut de John Kerry, emisarul american pentru climă, la Dubai, în compania mai multor lideri, printre care preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul belgian Alexander de Croo.


LE, o duminica dimineata in Germania:


nicolaem

Germania nu e intre cele 20 de tari evident.
am pus graficul cu ei doar sa arat cat de aberanta e strategia lor.
vor arde carbune sau gaz si in 2050 pt curent. sau vor importa de la frata si suedia (tot nuclear)

TVlad

Nu le pot reporni cind le-o veni mintea la cap? Citisem undeva ca sint oricum in pragul unui proces de dezindustrializare masiva; fara o sursa ieftina de curent, caderea o sa fie mai rapida si mai abrupta.


mirceaeliade

Am vazut undeva ca repornirea e destuld e costisitoare. Cred ca in principiu trebuie sa verifici chestii care inca au radioactivitate ridicata, sau ceva de genul asta.  O data oprite, daca nu se monitorizeaza ca si pe atunci cand functioneaza, cred ca nu poti spune 100% sigur ca nu "rugineste" o piesa esentiala fara sa stii.

tom_sawyer

Polonia anunță că va construi 24 de reactoare modulare de mici dimensiuni

Polonia a dat undă verde pentru construcția a 24 de noi reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR) în șase amplasamente, au anunțat joi directorii companiei care va construi instalațiile nucleare, în contextul în care Varșovia încearcă să își reducă utilizarea combustibililor fosili, transmite Reuters.

Orlen Synthos Green Energy (OSGE), o societate mixtă între cel mai mare operator de rafinării din Polonia, Orlen, și compania de produse chimice Synthos, intenționează să implementeze primele reactoare mici din țară până în 2030.

,,Guvernul polonez a decis să emită o decizie de principiu și a aprobat șase locații pentru 24 de unități GE Hitachi BWRX-300 de ultimă generație în Polonia", a spus directorul executiv al OSGE, Rafal Kasprow, la Summitul Net Zero Nuclear, care are loc în timp ce COP28 se desfășoară la Dubai.

hotnews.ro

tom_sawyer

Spania a confirmat miercuri planurile de închidere a tuturor centralelor nucleare din țară până în 2035, prezentând măsuri în domeniul energiei, inclusiv termene extinse pentru proiectele de energie regenerabilă și licitații ajustate pentru energie regenerabilă, arată Reuters.

Gestionarea deșeurilor radioactive și dezmembrarea centralelor, a căror închidere va începe în 2027, va costa aproximativ 20,2 miliarde de euro și va fi plătită de un fond susținut de operatorii centralelor, a precizat guvernul.

Spania mai are șapte reactoare nucleare în momentul de față, care generează circa o cincime din consumul anual de energie electrică – trei au fost deja închise. Capacitatea instalată în cele șapte reactoare existente este de circa 7.100 MW.

economica.net


TVlad

Astia pesemne nu au invatat nimic din experienta glorioasa a nemtilor. In general aveam o parere mai buna despre spanioli, credeam ca au mai multa minte.

nicolaem

mi-a luat fix 10 secunde sa demonstrez ca sunt cretini:

ora 10 dimineata astazi:




AdrianRO

Sabotaj national ce au facut nemtii si ce fac si spaniolii..ori nu sunt pe treaba lor, ori au ajuns la guvernare verzi isterici pentru care doar eolian si solar e ok.

dumbravaandrei

spre deosebire de nemti, spaniolii au vant si soare din belsug, mult peste nevoi...

nicolaem

#461
absolut toata tarile de pe glob "au soare si vant peste nevoi", asta nu e un argument in sine.

Deci tehnic, da este posibil orice politicul si verzii vor decide.
doar ca Spania se indreapta la fel ca si Germania de o dependenta de gaz si carbune pe termen lung.

am pus poza la zi ieri, pun una si azi sa exludem exceptia:



zilele astea de iarna Spania ca sa inlocuiasca 7GW din nuclear are 3 optiuni:

1. Arde gaz
2. Importa nuclear din Franta.
3. Tripleaza capacitatea instalata de fotovoltaice+eoliene.

Toate inseamna costuri mai mari platite de spanioli. Adica fix ce au patit nemtii si acum se mira toti ca industria lor gafaie si perspectivele lor economice de viitor is sumbre.

LE pt cine nu e familiarizat cu site-ul, zona gri reprezinta putere instala. Adica Spania are deja 30GW eolian si 23gW solar. Dar din capacitatea ipotetica de 50GW, ei produceau azi dimineata doar 5GW.

AdrianRO

#462
Asta cu soare si vant din belsug..ok, ca sa produci o parte, da. Dar nu ai nicio sansa in viitorul apropiat sa acoperi tot necesarul national. Ce faci iarna? Mai poti sustine doar cu eolian sistemul national? Dar ce faci daca iarna nu bate vantul? Si tot asa..

sa fim seriosi, in urmatorii 50 de ani nu ai cum sa acoperi taierea gazului si carbunelui fara nuclear. Cine zice altceva din punctul meu de vedere ori vrea sa isi saboteze sistemul energetic, ori sunt plecati cu sorcova.

TVlad

Unde mai pui ca vor sa electifice si transportul auto deci va fi necesara si mai multa energie pe care verzii progresisti nu vad de unde o vor obtine. Vorba cuiva, "din panouri solare instalate la becul din garsoniera".

nicolaem

#464
exagerezi acum.
printr=o politica dinamica de pret masinile electrice pot fi parte din solutie nu din problema.
tre doar sa le zici la oameni cand estimezi varfuri de productie sa incarce.
mai ales in vestul europei unde in general cei care stau la casa isi permit electrica (si incarca noapte cand nu e cerere) vs romania unde la casa stau (majoritar) cei din rural care inca au Golf4