Made in Romania: produsele si serviciile romanesti

Started by dr4qul4, April 18, 2020, 08:19:26 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

voicul

Trotinete electrice ,,Made in Craiova", afacerea care a înflorit cu ajutorul banilor europeni - VIDEO

Județul Dolj  a reușit în ultimii șase ani să semneze 341 de contracte cu bani europeni și a atras 5,3 miliarde de lei. Cu această sumă, Doljul se află pe locul 5 în țară, după București, Ilfov, Constanța și Cluj. Dar nu numai autoritățile apelează la această sursă de finanțare. La Craiova există o fabrică de trotinete și biciclete electrice, privată, dezvoltată cu ajutorul banilor europeni. Afacerea ar putea deveni și mai înfloritoare în următorii ani, pentru că antreprenorii au identificat o nișă promițătoare: încărcarea mașinilor electrice.

https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/trotinete-electrice-made-in-craiova-afacerea-care-a-inflorit-cu-ajutorul-banilor-europeni-1530487

b1

Salata tradițională cu icre de crap, un nou produs românesc recunoscut și protejat în UE



Comisia Europeană a aprobat miercuri înscrierea produsului românesc "Salata tradiţională cu icre de crap" în registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate (STG), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Această decizie vine după ce în luna iunie a acestui an, Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului românesc "Salată cu icre de ştiucă de Tulcea" în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP).

Potrivit executivului comunitar, "Salata tradiţională cu icre de crap" este un produs obţinut pe baza icrelor de crap sărate, ulei de floarea soarelui, apă minerală şi suc de lămâie. Produsul este disponibil în două variante: cu sau fără ceapă. "Salata tradiţională cu icre de crap" este produsă din materii prime sau ingrediente care sunt utilizate tradiţional şi se caracterizează prin aspectul său, consistenţa sa, aroma şi gustul său.

Această nouă indicaţie se va alătura celor 1.760 de produse deja protejate la nivel european, a căror listă este disponibilă în baza de date a denumirilor şi înregistrărilor (DOOR).

România avea anterior opt produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care şapte Indicaţii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată, Cârnaţii de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni şi Salată cu icre de ştiucă de Tulcea, iar Telemeaua de Ibăneşti pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).

La Comisia Europeană se mai află depuse documentaţiile pentru încă două produse în scopul dobândirii protecţiei europene, ambele pentru sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată: Telemea de Sibiu şi Plăcinta dobrogeană.

Aproximativ 20 de produse au mai fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european, respectiv Telemea de Vaideeni (judeţ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virşli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti etc.

Sursa.
Gândirea de grup presupune că valorile grupului nu sunt doar indicate, ci și corecte și bune.

b1

Cum este transformat plasticul în ulei industrial într-un centru de lângă Tulcea
Se vorbește foarte mult în ultimii ani despre încălzirea globală, iar reciclarea este una dintre cheile prin care putem încetini acest proces. La 8 kilometri de orașul Tulcea, într-o fostă stațiune de cercetare a cartofului, pungile de plastic și deșeurile din cauciuc sunt transformate în ulei industrial, folosit pe șantierele de construcții. Totul a fost posibil datorită banilor veniți de la Bruxelles, un milion de euro.

,,După ce este procesat, adus în parametri, aditivat, plasticul este transformat într-un ulei decofrant, care este folosit în construcții. Acesta este reactorul principal în care se introduc baloții de plastic. Este alimentat reactorul, este închis, ne asiguram că totul este închis ermetic, să nu intre aer în timpul procesului, acesta e un lucru foarte important, după care sunt pornite arzătoarele și el începe treptat-treptat să se încălzească. Pe măsură ce plasticul dinăuntru începe să se încălzească, el începe să se descompună, să se ducă înapoi în starea lui inițială de petrol, de zona asta de produse petroliere. În același timp, în urma descompunerii, se mai obține un gaz de sinteză care ne ajută să autosusținem și scutește în același timp de combustibilul pe care noi ar trebui să-l folosim pentru încălzire. E un proces foarte interesant, care se autosusține, asta e important", explică antreprenorul Bogdan Ion.

Unde se folosește uleiul industrial:

Uleiul obținut este folosit de firmele care activează în zona construcțiilor, de cei care au activități de turnare a betoanelor. ,,Mai avem câțiva colaboratori care lucrează în zona de fabricare a pavelelor, a bolțarilor, care folosesc acest ulei în procesul lor tehnologic, pentru mentenanță, ungerea echipamentelor care intră în contact cu betonul", explică Bogdan Ion.

Plasticul vine de la colectori autorizați. ,,Lucrăm cu colectori locali, care sunt autorizați, lucrăm și cu alte firme care colectează și în alte județe, îl aducem și după aceea îl procesăm", spune Bogdan Ion.

Proprietarul a studiat Politehnica și de 5 ani încearcă să își pună ideea în practică. A reușit cu ajutorul banilor europeni, iar acum are șapte angajați. ,,Aici am început în urmă cu patru ani să dezvoltăm o idee de reciclare, mai exact o reciclare a deșeurilor din plastic și de cauciuc. Scopul - să obținem niște produse pe care să le putem valorifica. În momentul de față am reușit să implementăm un proiect prin ITI Delta Dunării în valoare de aproximativ un milion de euro. În acest proiect am achiziționat aceste echipamente care se observă, echipamente de producție care au rol de a trata deșeurile de plastic și de cauciuc. Noi efectiv în acest reactor principal introducem baloți de folie. Îi descompunem în absența oxigenului, la o temperatură destul de ridicată și obținem un ulei primar în urma primului proces al celulei. Îl tratăm în a doua instalație și îl aducem la parametrii de  care avem noi nevoie pentru a obține produsele finite", explică Bogdan Ion.

Sursa.
Gândirea de grup presupune că valorile grupului nu sunt doar indicate, ci și corecte și bune.

tom_sawyer

FAN Courier, liderul pieței locale de curierat, extinde operațiunile în Republica Moldova, în urma unor investiții totale estimate la 3 milioane de euro. Lansată la jumătatea lunii noiembrie 2021, rețeaua FAN Moldova a început deja înrolarea primilor clienți și parteneri.

"Lansarea FAN Moldova face parte din strategia de dezvoltare pe termen lung a FAN Courier în Europa. Republica Moldova este prima țară din Europa de Est unde ne extindem cu operațiuni proprii, alegând să operăm în mod direct de data aceasta, față de alte țări unde operăm prin parteneri. În Moldova, suntem prima companie românească ce oferă servicii de curierat domestic, astfel că putem vorbi de un nou pionierat, de data aceasta extern, la 23 de ani de la fondarea FAN Courier", a declarat Adrian Mihai, CEO FAN Courier.

"Rețeaua este deja operațională. Am trecut de faza de implementare și testare a proceselor și soluțiilor și am demarat înrolarea primilor clienți. Sunt servicii care oferă clienților posibilitatea de a trimite expediții și în afara programului de lucru al angajaților și de a ridica trimiterile independent de curier.  Dezvoltarea va fi una graduală, începem cu 8 filiale, aproximativ 30 de mașini și 40 de angajați însă, ca și în România, vom lucra cu o structură mixtă – angajați și subcontractori.  Pe măsură ce va crește cererea, vom dezvolta și echipa", a declarat Cornel Morcov, Chief Commercial Officer al FAN Courier.

economica.net


Sper să (re)încerce și Dedeman.

b1

Vinurile românești au fost apreciate la un eveniment din New York
Vinurile românești au ajuns în trendurile internaționale după un eveniment din New York și acum sunt recomandate de experți ca fiind printre cele mai bune în 2022.

Vinurile din programul Deschidem Vinul Românesc au atras atenția experților internaționali care le recomandă ca fiind printre cele mai bune vinuri ce pot fi încercate și degustate în 2022, potrivit unui articol din Forbes US.

În urma unui eveniment inedit de degustare inițiat de Carrefour România și Marinela Ardelean, în parteneriat cu The Iconic Estate, la New York, experții au fost impresionați de calitatea celor 6 vinuri din programul Deschidem Vinul Românesc, realizate din 5 soiuri autohtone, dintre care unele cultivate exclusiv în România. Vinurile românești s-au remarcat prin gustul unic și au ajuns să fie apreciate și să ajungă printre preferințele și recomandările experților, în Forbes US.

Vinurile românești îi fascinează pe străini:

,,Vinurile au fost întotdeauna cele care m-au ajutat să descopăr noi locuri, tradiții și culturi, mai ales acum, când nu am mai călătorit din 2019. Nu mai încercasem vinuri din România înainte de evenimentul de la New York, dar am fost complet fascinată și impresionată de istoria bogată și de gustul unic al vinului românesc. Îmi doresc să împărtășesc experiența mea și să îmi inspir comunitatea să descopere vinurile producătorilor români. Astfel, le pregătesc o degustare de vinuri românești alături de Marinela Ardelean, critic internațional de vin. În plus, îmi doresc să descopăr mai multe din ceea ce are să ofere România în materie de vinuri și sper ca în curând să văd pe rafturile magazinelor din SUA vinuri românești", a declarat Wanda Mann, expert internațional în vinuri și jurnalist la The Somm Journal.

Evenimentul de la New York a avut ca scop promovarea vinului românesc ca valoare națională, cu ocazia Zilei Naționale. Datorită reacțiilor pozitive în urma acțiunii inedite de la New York, crama The Iconic Estate a demarat procesul de listare pe piața americană a două vinuri din soiuri românești și a unui spumant tradițional.

Sursa.
Gândirea de grup presupune că valorile grupului nu sunt doar indicate, ci și corecte și bune.